Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wskaźnik zużycia gazu

stan1april - 2014-12-30, 22:49
Temat postu: Wskaźnik zużycia gazu
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem na etapie montażu gazu w moim camperku MB Sprinter. Zamontowałem zbiornik toroidalny pod samochodem . W zestawie jaki kupiłem jest wielozawór przedstawiony na zdjęciach
Czy ktoś z kolegów wie jaki można zastosować wskaźnik poziomu zużycia gazu który można zainstalować wewnątrz kabiny.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wspaniałych podróży w Nowym 2015 Roku

McGali - 2014-12-31, 14:16
Temat postu: Re: Wskaźnik zużycia gazu
stan1april napisał/a:
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem na etapie montażu gazu w moim camperku MB Sprinter. Zamontowałem zbiornik toroidalny pod samochodem . W zestawie jaki kupiłem jest wielozawór przedstawiony na zdjęciach
Czy ktoś z kolegów wie jaki można zastosować wskaźnik poziomu zużycia gazu który można zainstalować wewnątrz kabiny.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wspaniałych podróży w Nowym 2015 Roku

Proszę bardzo http://www.ase.hoste.pl/pdfy/lf2-8.pdf

Naprawa technicznej strony linku. WB

stan1april - 2014-12-31, 16:15

McGali dziękuję za link ale po otwarciu pokazuje się tylko
:spoko
[Error : Błąd]

[404] File Not Found : Plik nie istnieje

grzegorzalex - 2014-12-31, 16:41

stan1april napisał/a:
McGali dziękuję za link ale po otwarciu pokazuje się tylko
[Error : Błąd]

[404] File Not Found : Plik nie istnieje

http://www.ase.hoste.pl/pdfy/lf2-8.pdf

stan1april - 2015-01-01, 15:26

Może źle sformułowałem pytanie ale na zdjęciach widać wielozawór i na nim nie ma żadnego wskaźnika a link który przysłał grzegorz1969 wyraźnie pisze

OGRANICZENIA.
UWAGA ! Urządzenia nie można zainstalować w autach, które nie posiadają wskaźnika
wskazówkowego na butli, lub posiadają niesprawny.

Może po odpoczynku po sylwestowej nocy ktoś podpowie co można zainstalować

grzegorzalex - 2015-01-01, 15:34

Najlepiej odwiedź warsztat gdzie montują taką instalację doradzą jak to zrobić.
mrsulki - 2015-01-01, 16:55

Pamiętaj również że w przypadku używania do kuchenki, ogrzewania oraz CW o takim umieszczeniu wieloazworu aby pobierał gaz w fazie lotnej nie skroplonej, no i reduktor.
stan1april - 2015-01-01, 16:58

W Irlandii niema warsztatów w których instalują gaz albo ja o nich nie wiem .
A forum jest skarbnicą wiedzy i doświadczeń ludzi którzy sami robili lub robią różne modernizacje swoich camperów . Liczę na podpowiedz od takich kolegów.

stan1april - 2015-01-01, 18:31

marsulki dziękuję za przypomnienie - wiem i pamiętam o tym na drugim zdjęciu widać tą czarną rurkę przymocowana do rurki odpowietrzającej . Gaz będzie pobierany w fazie lotnej .
Po niedzieli wkleję całą instrukcję samodzielnego montażu gazu do zasilania urządzeń pokładowych razem ze zdjęciami .

mrsulki - 2015-01-01, 21:03

Dobrze ustaw poziom max. napełnienia butli tak by "pustka" nad płynnym gazem była na tyle duża że przy przechyłach nie zaciągało płynu.
koko - 2015-01-01, 21:12

po zaciągnięciu płynu możliwość pożaru
Mavv - 2015-01-02, 14:40

stan1april napisał/a:
W Irlandii niema warsztatów w których instalują gaz albo ja o nich nie wiem .

Wlasnie mi przypomniales - w Fermoy mam kolege, ktory zakladal gdzies gaz do Scenica. Sprobuje sie dowiedziec gdzie i zdobyc namiary na warsztat.

stan1april - 2015-01-02, 20:18

Michał sam wiesz że nawet jak znajdziesz tutaj warsztat, który zakłada gaz to jak zobaczą moją instalację i tak nie będą wiedzieli do czego to jest. I jak to rozwiązać żeby w kabinie lub w części mieszkalnej na szafce był wskaźnik pokazujący zużycie gazu .
Wiem , że koledzy zakładali w swoich camperach butle pod samochodami ,może ktoś pamięta jak ma to rozwiązane ? :roll:

tolo61 - 2015-01-03, 19:06

Witam
Widzę że pływak jest dosyć wysoko w porównaniu z rurką poboru gazu..
Może lepiej obniż / dognij / trochę pręt pływaka, lub wydłuż rurkę poboru gazu

tom-cio - 2015-01-03, 21:43

Najlepiej zeby sie Majsterek odezwał ,on w końcu gazownik.Ale po pierwsze z tak ustawionym zaworem to raczej sie nie da zatankować,pływak bedzie blokował wpływ gazu,on w połozeniu max odcina dopływ gazu tankowanego,a wg mnie właśnie montując tak wielozawór(czyli do góry dupą) pozbyłeś się możliwości tankowania.No i wskażnik to wg mnie przykręca się do miejsca tego kółka z tym czarnym,ale też nie zadziała,bo działa na poruszającym się pływaku,a ty bedziesz go musiał obrócić,razem z zaworem ,zeby tankować>skończy sie jak u mnie,totalnym rozbebeszeniem pływaka aby móc tankować i podginaniem(w moim wypadku wykręceniem)rurek. :dewil Ale ja mam zbiornik w środku i mam zamiardokupić te paski informujące o ilości gazu,Ty bedziesz miał gorzej,ale może co jaki mądrzejszy ode mnie doradzi

A właśnie,jakby kto chciał taki sam zbiornikzewnętrzny ,to od roku leży mi na ogródku i juz farba z niego złazi,wielozawór w komplecie,jakby co to na priv,za flachę oddam :ok ,ale odbiór osobisty

YAN - 2015-01-04, 14:17

Ja mam u siebie w tym położeniu i jest ok.

stan1april - 2015-01-04, 21:18

Zbiornik i Wielozawór są zamocowane prawidłowo a nie "do góry dupą". Jest to nowy zestaw do montażu na zewnątrz pod samochodem. Wielozawór oryginalnie ma elastyczną rurkę idącą w dół zakończoną filterkiem do poboru gazu w stanie płynnym. Na zdjęciu widać pływak w jego górnym martwym punkcie a rurka czarna jest przymocowana do rurki odpowietrzającej i pobiera gaz w stanie lotnym. Wszystko działa jak powinno a możliwości tankowania gazu nie pozbyłem się
Mnie nie chodzi o rady czy ja to dobrze zakładam i czy to będzie działać lecz tylko o podpowiedz jaki założyć wskaźnik gazu