Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Sposoby ogrzewania zimą

Johny_Walker - 2014-12-31, 08:42
Temat postu: Sposoby ogrzewania zimą
Mam dopiero kilka nocy w kamperze podczas ujemnej temperatury.
Wychodzę to ustawiam Trumę na 1 i pozostawiam otwarte wszystkie wyloty. Dzięki temu woda nie zamarza i w całym kamperze jest dodatnia temperatura.
Jednak zastanawiam się nad innymi patentami. Czy nie lepiej będzie pozamykać niektóre wyloty dla oszczędzenia gazu? Może grzać tylko tam gdzie przebywamy i nie ogrzewać przednich siedzeń?

joko - 2014-12-31, 10:11

Johny , przypuszczam że takie manewry nie ograniczą zużycia gazu a wręcz go zwiększą ..... to tak jak w domu , wyłączanie z ogrzewania niektórych pomieszczeń , czy nadmierne obniżanie temperatury na noc czy czas nieobecności w domu, zawsze skutkują zwiększeniem zużycia energii a nie jej ograniczeniem.
To jest taki sam układ regulacji jak każdy inny a te zawsze najlepiej działają w warunkach stabilnych.
W domu ogrzewanie powinno się włączać na określoną temperaturę i tak zostawiać do wiosny a na pewno rachunki za gaz będą niższe. Te wszystkie tryby nocne , dzienne to wymysł producentów sterowników ...... w kamperze zasady są te same.
Ustawiona temperatura na sterowniku ma oczywiście kluczowe znaczenie jeśli chodzi o zużycie energii i czasem 1-2 stopnie mniej daje duże oszczędności (wszystko zależy od izolacji termicznej pomieszczenia) ale na pewno utrzymanie stałej temperatury przez cały czas wymaga mniej energii jak naprzemienne ustalanie temp. na dwóch poziomach. Po prostu ilość energii jaką trzeba włożyć w powrót do wyższej temp. jest większa jak oszczędność w momencie wychładzania do tej niższej.
Wyłączanie z ogrzewania określonych pomieszczeń ma sens tylko wtedy kiedy te ogrzewane i nie ogrzewane są pomiędzy sobą izolowane w takim stopniu jak poprzez ściany zewnętrzne. Co z tego że ogrzejesz samą sypialnię jak poprzez cienkie drzwi i szpary i tak będziesz grzał całą resztę z tą różnicą że za pomocą tylko jednego grzejnika, a ponieważ taki układ nie będzie dawał rady to piec pójdzie na okrągło.

zbychu - 2014-12-31, 11:12

Największym problemem jest ogrzanie kabiny , ja radzę sobie w ten sposób iż mam pokrowiec ocieplany zewnętrzny na całą szoferkę .
Johny_Walker - 2014-12-31, 19:07

Test 1.
Temperatura -2. Brak pokrowca na kabinę Ducato. Brak pokrowca na szybie, ani nie ma koca oddzielającego kabinę od części mieszkalnej. Śpimy z tyłu nad garażem - są nawiewy na nogi i głowę. Ustawienie Trumy na 3 (nie mam elektroniki tylko kręciołek) i jest za gorąco. Ustawienie na 1 za zimno. Ustawienie na 2 idealnie. Temperatura w części stolikowej 18.
Test 2.
Temperatura -9. Ustawienie Trumy na 2 za zimno. Ustawienie na 2,5 idealnie, a na 3 za ciepło.

Wszystkie nawiewy otwarte. Nawet ten w garażu pod łóżkiem. Temperatura podłogi w łazience i pod stolikiem dużo powyżej 20 stopni, bo na boso było ciepło w stopy. Nie wiem ile szło gazu, ale dwie butle z propanem które wożę są ciągle pełne, bo jadę na P-B.

Nie sądzę żeby utrzymanie stałej temperatury było ekonomiczne jak piszesz Fux. Takie coś się sprawdza w murowanych budynkach, które mają dużą bezwładność cieplną. W kamperze który ma niską pojemość cieplną (masa x ciepło właściwe) bezwładność jest znikoma.

Moim zdaniem jak się wychodzi trzeba ustawić 1 żeby woda nie zamarzła, w czasie snu ustawiamy 2, a na czas wyjścia z prysznica 3-5 bo lubię jak jest wtedy ciepło. Kamper nagrzewa się bardzo szybko.

Johny_Walker - 2014-12-31, 19:09

zbychu napisał/a:
Największym problemem jest ogrzanie kabiny , ja radzę sobie w ten sposób iż mam pokrowiec ocieplany zewnętrzny na całą szoferkę .

Planuję go kupić, ale 500 EUR za ten z Movery to na oko 2-3 razy za drogo. Na razie mam taki niedrogi na szybę. Jakieś pomysły?

zbychu - 2014-12-31, 19:12

Ja kupiłem na aledrogo , mało używany za 200zł. I jeszcze jedno używam go także latem , gdy jest gorąco , działa jak termos
jarek73 - 2014-12-31, 19:13

Johny_Walker napisał/a:
zbychu napisał/a:

Planuję go kupić, ale 500 EUR za ten z Movery to na oko 2-3 razy za drogo. Na razie mam taki niedrogi na szybę. Jakieś pomysły?

Wiem że swego czasu Jarek Papamile miał w swojej ofercie przyzwoity pokrowiec na szoferkę ceny nie pamiętam ale nie była jakaś kosmiczna.

krzlac - 2015-01-01, 11:59

Są producenci tkanin pikowanych (z ociepliną) i są Panie, które potrafią szyć na maszynie.
Może to jest pomysł.

zbychu - 2015-01-01, 12:32

Dobry pomysł i pewnie tani z uszyciem pokrowca :bigok
Bronek - 2015-01-01, 13:24

Papamila ok 500_ 600 zł
Duni trochę inny 900 z hakiem
O ile dobrze pamiętam?

W lecie od ciepła i oczywiście w chłodne dni używam bocznych wew. "ocieplaczy pikowanych" okien i rolety wew. odblaskowej szyby przedniej. Niestety wew ocieplenie powoduje skraplanie na szybach.
Z drugiej strony np. zastosowanie wentylatorów zaprzeczy idei izolacji od ciepła lub zimna.

Wew. osłony są praktyczniejsze.
Zew. skuteczniejsze.

wbobowski - 2015-01-01, 14:16

Bronek napisał/a:
Wew. osłony są praktyczniejsze.
Zew. skuteczniejsze.

W poprzednim kamperze miałem tylko wewnętrzne, ale również szczelną izolację oddzielającą kabinę.
Po jakimś czasie przestałem używać wewnętrznych osłon. Przyssawki już się zmęczyły.
W obecnym kamperku zewnętrzna osłona, mimo że cienka, doskonale się sprawdza.

zbyszekwoj - 2015-01-01, 16:29

Na trasie widac " marokańczyków" przewżnie Francuzów, którzy tam szyja za małe pieniądze pokrowce na szyby, bardzo zmyśnie wykonane. :shock:
Martin B - 2015-01-01, 17:02

Hallo osobiscie do wszystkich camperow dokupilem zewnetrzne pokrowce i dlatego moge je jako bardzo przydatne opisac, latem czy zima.Moje pokrowce ocieplaja tylko boki i szybe dlamnie to wystarcza bo typowych dluzszych wypadow w zimie nie robie, mimo tego jezeli w cenie dostepne albo do uszycia wybralbym dluzsze ktore dodatkowo cala maske pokryja .Przedewszystkim zima mozna te roznice zmiarkowac moj przyjaciel ktoryzima na narty jezdzi uzywa te kompletne przykrycie jego zdaniem oszczedza jedna trzecia gazu :spoko
wbobowski - 2015-01-01, 17:24

Martin B napisał/a:
uzywa te kompletne przykrycie jego zdaniem oszczedza jedna trzecia gazu

Fajne stwierdzenie. A chwalił się jak to zmierzył.

Ja chcąc faktycznie stwierdzić jak wpływ na zużycie mają warunki używania dysponuję tabelą obejmującą codzienne zapisy przez cały grudzień podczas pobytu w Irlandii.
A zapisy obejmują: temp.zewn., temp.wewnętrzną, ustawienie mocy grzania, wyliczenia różnic itp itd.
A wszystko przy codziennym noclegu w kamperze i oddzieleniu kabiny termiczną przegrodą. Kamper mały - Knaus alkowa 5,5 m.
Jedna butla starczała średnio na 4-5 dni.

Martin B - 2015-01-01, 18:46

Hallo moj przyjaciel jak juz pisalem od wielu lat camperuje zima ma dlatego doswiadczenie i poprostu mu wierze :ok w ubieglym roku kupil nowego campera i od razu nowe przykrycie jezeli sie nie myle zaplacil ponad 500 euro :? Napewno by tego nie zrobil gdyby nie wierzyl ze inwestycja jest sensowna :bigok
Martin B - 2015-01-01, 18:59

Zapomnialem dopisac przyjaciel ma aktualnie burstnera polintegrala, tak samo poprzednie i jak wszyscy wiemy szoferki, kabiny tym bardziej w starszych modelach nie mialy prawie wcale izolacji :spoko
MILUŚ - 2015-01-01, 19:28

Siedzę właśnie w ogrzewanym kamperku i stwierdzam ,że problemem jest nie tylko izolacja kabiny ale szpary w drzwiach szoferki :gwm .
piotr1 - 2015-01-01, 20:15

joko napisał/a:
Johny , przypuszczam że takie manewry nie ograniczą zużycia gazu a wręcz go zwiększą ..... to tak jak w domu , wyłączanie z ogrzewania niektórych pomieszczeń , czy nadmierne obniżanie temperatury na noc czy czas nieobecności w domu, zawsze skutkują zwiększeniem zużycia energii a nie jej ograniczeniem.
To jest taki sam układ regulacji jak każdy inny a te zawsze najlepiej działają w warunkach stabilnych.
W domu ogrzewanie powinno się włączać na określoną temperaturę i tak zostawiać do wiosny a na pewno rachunki za gaz będą niższe. Te wszystkie tryby nocne , dzienne to wymysł producentów sterowników ...... w kamperze zasady są te same.
Ustawiona temperatura na sterowniku ma oczywiście kluczowe znaczenie jeśli chodzi o zużycie energii i czasem 1-2 stopnie mniej daje duże oszczędności (wszystko zależy od izolacji termicznej pomieszczenia) ale na pewno utrzymanie stałej temperatury przez cały czas wymaga mniej energii jak naprzemienne ustalanie temp. na dwóch poziomach. Po prostu ilość energii jaką trzeba włożyć w powrót do wyższej temp. jest większa jak oszczędność w momencie wychładzania do tej niższej.
Wyłączanie z ogrzewania określonych pomieszczeń ma sens tylko wtedy kiedy te ogrzewane i nie ogrzewane są pomiędzy sobą izolowane w takim stopniu jak poprzez ściany zewnętrzne. Co z tego że ogrzejesz samą sypialnię jak poprzez cienkie drzwi i szpary i tak będziesz grzał całą resztę z tą różnicą że za pomocą tylko jednego grzejnika, a ponieważ taki układ nie będzie dawał rady to piec pójdzie na okrągło.

NIE zgadzam się z tezą o oszczędności i obniżaniu temperatury. Obniżenie o każdy stopień w dół to konkretna oszczędność. :spoko

slawwoj - 2015-01-01, 20:42

MILUŚ napisał/a:
Siedzę właśnie w ogrzewanym kamperku i stwierdzam ,że problemem jest nie tylko izolacja kabiny ale szpary w drzwiach szoferki :gwm .

W moim była szpara przy drzwiach powodująca szum w trakcie jazdy. Leon załtwił to od ręki tzn raczej od nogi - przytrzymał kolanem w połowie drzwi i górą wygiął do siebie. Szumy ustąpiły. Co podkreślił, że szyba przy takim zabiegu musi być domknięta.

MILUŚ - 2015-01-01, 21:58

joko napisał/a:
.................................
.

Coś w tym jest :ok Jak wyżej napisałem siedzę właśnie w ogrzewanym kamperku i obserwuję ,że włączając się truma zużywa gaz ale z otworów dłuższy czas leci .....rześkie powierze .Dlatego zrezygnowałem z wszelkich manewrów ze zmianami temperatury na czas kiedy nas nie ma w kamperze czy na noc . I tak już lecimy na rezerwowej butli :chytry

slawwoj - 2015-01-02, 08:36

slawwoj napisał/a:
MILUŚ napisał/a:

W moim była szpara przy drzwiach powodująca szum w trakcie jazdy. Leon załtwił to od ręki tzn raczej od nogi - przytrzymał kolanem w połowie drzwi i górą wygiął do siebie. Szumy ustąpiły. Co podkreślił, że szyba przy takim zabiegu musi być domknięta.

a może otwarta ? :?: :niewiemm

szymek1967 - 2015-01-02, 08:51

mnie w zimowe dni dwie butle starczają na 10 dni grzania i u3mywania temp. na poziomie 20 st

przy czym w dzien kiedy opuszczam kamperka skrecam na maxa trume (poziom jeden)
by nie zamarzly przewody bo bez sensu jest puste grzanie pomieszczenia gdy nas nie ma

kamperek nagrzewa sie szybciutko gdy uruchomie ogrzewanie po przyjsciu , trwa to jakies 10 min i mozna latac w gaciach :)

nocą ustawiam ogrzewanie na poziom 2 ewentualnie 3 gdy mroz spada ponizej 10ciu

ps. gdybym grzal naokrągło powiedzmy na poziomie 3 to dwie butle pójdą w przeciągu 4 -5 dni

i jeszcze jedna sugestia- nigdy nie tankuje gazu typu sam propan !
poniewaz bazuje na niemieckich butlach to zalewam gaz zimowy ten sam ktory tankują do pojazdow
gdyz temp jego zamarzania to -20 st !
gaz taki jest bardziej wydajny wedlug mnie i zachowuje sie lepiej w warunkach mrozu :)

chyba ze sie myle :oops:

janus - 2015-01-02, 08:52

slawwoj napisał/a:
(...)

a może otwarta ? :?: :niewiemm

To szkoda, że nie możesz doprecyzować bo u mnie jest podobna sprawa, zwłaszcza przy jeździe powyżej 100-110 przy wietrze bocznym (i nawet mniejszej prędkości przy silnym wietrze) :(
A to doginanie drzwi to (ku sobie) od środka, czyli siedząc w kabinie :?:

slawwoj - 2015-01-02, 09:21

Spytaj lepiej u źródła Namiary na Leona znajdziesz np . w CT Podlasie.

A ta szyba raczej zamknieta. Robił to tak że podciągał górna cześć drzwi w stronę kabiny zapierając kolanem w połowie drzwi.

janus - 2015-01-02, 09:33

Dzięki :spoko
andi at - 2015-01-02, 09:45

Ja mam 2 okna dachowe i uszczelki nie dochodzą do szyby(rozszczelnienie)
Byla dyskusja niedawno na ten temat

Co do gazu to zostałem poinformowany ze butle 11 do wymiany (tzw.domowe) maja stosunek gazu--mniej propanu a więcej butanu,a gaz do aut ma więcej propanu a mnie butanu,dlatego kolega ładuje mi zawsze gaz przeznaczony do samochodu (podobno jest lepiej,a na zimę na pewno)

joko - 2015-01-02, 09:51

piotr1 napisał/a:
joko napisał/a:

NIE zgadzam się z tezą o oszczędności i obniżaniu temperatury. Obniżenie o każdy stopień w dół to konkretna oszczędność. :spoko

Ale z czym konkretnie się nie zgadzasz bo albo nie zrozumiałeś do końca tekstu który zacytowałeś, albo trochę przeczysz sobie.
Ja też napisałem że obniżenie temp. zmniejsza zużycie, a konkretnie " Ustawiona temperatura na sterowniku ma oczywiście kluczowe znaczenie jeśli chodzi o zużycie energii i czasem 1-2 stopnie mniej daje duże oszczędności " i jest to oczywiste . Zwróciłem jednak uwagę na to że co innego jest ustawić temp. na określoną wartość a co innego nią co chwila wachlować ....... i co jeszcze ważniejsze i główne o co mi chodziło , to to że ogrzewanie tylko części pomieszczeń , które nie są pomiędzy sobą izolowane termicznie jest nie ekonomiczne.
To co napisał Johny , jako odpowiedź na moje porównanie z ogrzewaniem w domu , że w kamperze jest jednak trochę inaczej, tzn że się szybciej nagrzewa i szybciej ochładza , to jest prawda i tutaj przyznaję mu rację. Inna jest inercja takiego układu i te zależności się trochę zmieniają w stosunku do warunków domowych ...... jest jednak ale, mianowicie to że się szybciej nagrzewa oznacza że mniej energii potrzeba włożyć aby wrócić do wyższej temp, lecz i oszczędność z tytułu obniżenia temp. jest mniejsza bo zwyczajnie szybciej się wychładza.
Całą tę teorię można zamknąć w takim przykładzie:
Zamiast ustawiać 24stopnie na dzień i 16stopni na noc lepiej zostawić cały czas 20stopni, a odczucie ciepła będzie lepsze , bardziej stabilne i zużyci energii na pewno finalnie niższe .

Najbardziej istotne jest jednak to że ogrzewanie tylko części pomieszczeń daje większe zużycie energii przy jednoczesnym mniejszym komforcie termicznym . Ciepło i tak będzie się rozchodzić wszędzie a cała operacja spowoduje tylko dodatkowe zawilgocenie.

Aby oszczędzić trochę gazu najlepiej obniżyć nieco temperaturę , ale zdecydować się na konkretną i taką zostawić .

A na koniec taka dygresja :
Na zużycie gazu do ogrzewania kampera i tak największy wpływ ma jego izolacja (lub jej miejscowy brak ;) ) więc cokolwiek byśmy z regulatorem temperatury nie wyprawiali to i tak będzie to miało marginalne znaczenie jak wieje nam przez drzwi szoferki czy ucieka przez szyby ..........
Zamiast więc eksperymentować z piecem, proponuję ocieplić kampera , zastosować dodatkowe izolacje kabiny, uszczelnić drzwi ......... a wtedy manipulacje z regulatorem temperatury będą bardziej wymierne :spoko

kimtop - 2015-01-02, 09:54

slawwoj napisał/a:
A ta szyba raczej zamknieta

Szyba otwarta.

Jeśli chcesz dogiąć górę drzwi,to u dołu pomiędzy drzwi a próg wkładasz coś np.kawałek deski i doginasz drzwi grą

janus - 2015-01-02, 12:02

Tak myslałem, że jednak szyba zamknięta, bo figlowanie z gięciem szyb jakoś mi nie pasowało 8-)
Johny_Walker - 2015-01-02, 12:54

szymek1967 napisał/a:

...mieckich butlach to zalewam gaz zimowy ten sam ktory tankują do pojazdow
gdyz temp jego zamarzania to -20 st !

Do mojej aluminiowej butli 33 litrowej Alugas.de wchodzi ok. 27 litrów gazu. Ostatnio zużyłem do końca w temperaturach nieco poniżej zera i na stacji weszło 24 litry. Prawdopodobnie zostało 3 litry butanu. Następne tankowanie zapewne będzie jeszcze mniejsze.
Wożę ze sobą dwie butle kompozytowe z czystym propanem ale na razie nie były potrzebne.
Myślę że gaz do samochodów to też mieszanina P-B ale zimą mająca więcej procent propanu. Stąd zwykle zimą LPG jest droższe. Samochód bierze fazę ciekłą i odparuje sobie podgrzewanym parownikiem także butan, ale w kamperze nie ma szans. Butan będzie zostawał. Na postoju jak grzałem pod domem z powodu zepsutego zaworu wodnego uchyliłem drzwi przedziału butlowego w garażu żeby ciepłe powietrze ogrzewało butle. Podejrzewam że to może pomóc w odparowaniu butanu.

Widzę że ustawiasz Trumę tak samo jak ja.

Ciekaw jestem jak się objawia zamarzanie reduktora Duo Control CS? Czy zamarznięty będzie stale otwarty i puści wysokie ciśnienie na instalację czy zamknięty?

Johny_Walker - 2015-01-02, 13:10

joko napisał/a:

Zamiast ustawiać 24stopnie na dzień i 16stopni na noc lepiej zostawić cały czas 20stopni, a odczucie ciepła będzie lepsze , bardziej stabilne i zużyci energii na pewno finalnie niższe .

Pozwolę się uparcie nie zgodzić. :)
Owszem odczucie ciepła będzie wyższe, bo mebelki i sprzęty będą nagrzane do 20 stopni, a nie tak jak normalnie że przychodzimy, ustawiamy na max i powietrze ma 28, a dotykamy blatu i on ma 10.

Jednak nie ma takiej możliwości żeby to było oszczędniejsze. Każde zwiększenie różnicy temperatur pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem będzie powodować szybszą utratę energii. Każde zmniejszenie odwrotnie.

Skąd się biorą błędy myślowe sugerujące żeby zostawić stałą temperaturę?
1. Z ogrzewania budynków z grubymi ścianami. W takiej sytuacji nagrzanie trwa kilkanaście kilkadziesiąt godzin. Nie ma więc dużego sensu obniżać temperatury wychodząc do pracy. Przy ogrzewaniu powietrznym może to dać efekt, ale wodnym już niekoniecznie.
Opłaca się grzać mniej wyjeżdżając na tygodniowy urlop.
2. Ogrzewanie budynków wodne z nie za dużym kotłem gazowym. Jeżeli w typowych temperaturach kocioł pracuje z mocą umożliwiającą maksymalną sprawność, to nie ma sensu obniżanie temperatury pomieszczenia. Po powrocie z pracy aby dogrzać pomieszczenie kocioł musiałby pracować z mocą maksymalną i niższą sprawnością. Okazuje się że to co zaoszczędziliśmy na zmniejszeniu temperatury trzeba oddać w komin kiedy kocioł pracuje z mniejszą sprawnością. To częsta sytuacja w ogrzewaniach wodnych niskotemperaturowych (przewymiarowane kaloryfery, podłogowe).
3. Przewymiarowanie kotła. Żeby obniżać temperaturę budynku trzeba podczas dogrzewania dostarczyć więcej energii, niż grzejąc cały czas ze stałą temperaturą. Wymaga to przewymiarowania kotła. Będzie on miał maksymalną sprawność w temperaturze wyższej niż wymagana do utrzymania stałej temperatury. Będzie więc pracował niewydajnie. Bardziej oszczędne jest zaprojektowanie instalacji dobierając moc kotła tak aby w typowych pracował z maksymalną sprawnością.
4. Ciepłe meble i ściany promieniują podczerwienią dając uczucie ciepła. Wychłodzone pomieszczenie nie promieniuje i musi się nagrzać. W kamperze czy budynku o konstrukcji kanadyjskiej dzięki niskiej bezwładności cieplnej ten stan jest odzyskiwany w ciągu kilkudziesięciu minut. Murowany budynek nagrzewa się godzinami.

MAWI - 2015-01-02, 13:12

joko napisał/a:
piotr1 napisał/a:
joko napisał/a:

Ale z czym konkretnie się nie zgadzasz bo albo nie zrozumiałeś do końca tekstu który zacytowałeś, albo trochę przeczysz sobie.
Ja też napisałem że obniżenie temp. zmniejsza zużycie, a konkretnie " Ustawiona temperatura na sterowniku ma oczywiście kluczowe znaczenie jeśli chodzi o zużycie energii i czasem 1-2 stopnie mniej daje duże oszczędności " i jest to oczywiste . Zwróciłem jednak uwagę na to że co innego jest ustawić temp. na określoną wartość a co innego nią co chwila wachlować ....... i co jeszcze ważniejsze i główne o co mi chodziło , to to że ogrzewanie tylko części pomieszczeń , które nie są pomiędzy sobą izolowane termicznie jest nie ekonomiczne.
To co napisał Johny , jako odpowiedź na moje porównanie z ogrzewaniem w domu , że w kamperze jest jednak trochę inaczej, tzn że się szybciej nagrzewa i szybciej ochładza , to jest prawda i tutaj przyznaję mu rację. Inna jest inercja takiego układu i te zależności się trochę zmieniają w stosunku do warunków domowych ...... jest jednak ale, mianowicie to że się szybciej nagrzewa oznacza że mniej energii potrzeba włożyć aby wrócić do wyższej temp, lecz i oszczędność z tytułu obniżenia temp. jest mniejsza bo zwyczajnie szybciej się wychładza.
Całą tę teorię można zamknąć w takim przykładzie:

Najbardziej istotne jest jednak to że ogrzewanie tylko części pomieszczeń daje większe zużycie energii przy jednoczesnym mniejszym komforcie termicznym . Ciepło i tak będzie się rozchodzić wszędzie a cała operacja spowoduje tylko dodatkowe zawilgocenie.

Aby oszczędzić trochę gazu najlepiej obniżyć nieco temperaturę , ale zdecydować się na konkretną i taką zostawić .

A na koniec taka dygresja :
Na zużycie gazu do ogrzewania kampera i tak największy wpływ ma jego izolacja (lub jej miejscowy brak ;) ) więc cokolwiek byśmy z regulatorem temperatury nie wyprawiali to i tak będzie to miało marginalne znaczenie jak wieje nam przez drzwi szoferki czy ucieka przez szyby ..........
Zamiast więc eksperymentować z piecem, proponuję ocieplić kampera , zastosować dodatkowe izolacje kabiny, uszczelnić drzwi ......... a wtedy manipulacje z regulatorem temperatury będą bardziej wymierne :spoko

Tez się nie zgadzam z ta tezą .
Mam dobrze wyizolowany kilku letni dom ,w oknach trzyszybowe zestawy.Na strychy 30cm wełny.
Do niedawna miałem ogrzewanie olejowe, Na wężyku dopływowym zamontowany był b.dokładny licznik przepływu oleju,( czyli zużycia). W nocy 19st czyli do 6 potem do 9 , 22st. potem znów do 18 ,19st i od 18 do 23, 22 st.
Wystarczyło ,że na kilka dni do domu zajechały nasze dzieci i od 6, do 23 było cały czas 22 st, a w nocy znów 19 st.
Zależnie oczywiście od temperatury na zewnątrz ,różnica była nawet kilka litrów dziennie.

Teraz ma gaz ziemny i oszczędzanie mam gdzieś.

Bronek - 2015-01-02, 14:16

Az strach tu pisać,

Ale polecam ogrzewanie podlogowe , tylko w jastrychu ( do campera z racji wagi odpada) .
takie ogrzewanie działa jak piec kumulacyjny.

Czyli konwektory i tym podobne szybko nagrzewające się i studzące sposoby dobre do spóldzielni mieszkaniowej, wspólnoty itp. Tam gdzie cieplo jest dostarczane i za nie placimy. . W domu piece kaflowe lub podłogowka a kaloryfery żeliwne.

Empirycznie płacę mniej jak różnice noc dzień są niewielkie ok 2 st . ( Gaz)

Witek G - 2015-01-02, 15:56

szymek1967 napisał/a:
mnie w zimowe dni dwie butle starczają na 10 dni grzania i u3mywania temp. na poziomie 20 st

kamperek nagrzewa sie szybciutko gdy uruchomie ogrzewanie po przyjsciu , trwa to jakies 10 min i mozna latac w gaciach :)

Jeżeli macie termometry wewnętrzne to jaką temperaturę macie w podawanych przykładach ???
Ja z Trumą 4 przy temp.zewn. minus 2 przy nastawie 3,5-4 miałem ok. 18 stopni.
Koszmar się zaczął jak o 2-giej w nocy skończył się gaz. Na szczęście mam 2 butle i mogłem się przełączyć ale doświadczenie było harcerskie

Naprawa techniczna cytatu. WB

Bronek - 2015-01-02, 16:08

Sztywny obudziłem się w listopadzie 2013r 1/5 m-ca po zakupie kampera , lało wiało.
Myslalem ,że wydawanie kilkuset złotych na automatyczny przełącznik to bez sensu , zmieniłem zdanie Duo Control zakupiłem od razu.

Temperatura nie zawsze odpowiada "komfortowi" , jak wieje to 21/22 st C w kamperze wydaje się mało .
Gdy jestem podłączony do 230V to mam takie dwa dywaniki grzejne po 75W każdy .

18 st to dla nas za mało. Tak odczuwamy na jesień i wiosnę . natomiast w lecie to inna bajka to przyjemny chłód .
Też zależy od wilgotności powietrza , w deszczowe dni wydaje sie , ze jest chłodniej aczkolwiek termometr pokazuje 21 st.

Podstawa izolacja i dobry by byl choć maleńki przedsionek/wiatrołap.

Butla BP przez 7 dniowym( 5 nocy) listopadowym pobycie w temp ok 2-do 16 st w dzień , lodówka + małe gotowanie - wystarczyła .

Płeć ma znaczenie !!!!!! Żonie jest zimniej ZAWSZE.

szymek1967 - 2015-01-02, 16:14

Witek G napisał/a:
Koszmar się zaczął jak o 2-giej w nocy skończył się gaz.

jak sie konczy gaz to nie ma tragedii przyjacielu
jest wyjscie awaryjne - wytarczy włączyc silnik w aucie i puscic nadmych na maxa :ok

Witek G napisał/a:

ja takze mam trume 4 i przy nastawie na dwojke mam temp wewnątrz ok 20 st natomiast juz przy trojce temperatura wzrasta do 22 st

ale to wszystko zalezne jest tez od temperatury zewnętrznej

dziala to co pisze do -10 st natomiast ponizej tej temp. muszę zwiekszyc trume o jeden zakres :)

najnizszą temp jaką miałm na zawietrznej to -23 st nocą w istebnej , wtedy to truma grzała sie na maxa by w srodku było znosnie czyli ok 20 st :spoko

ogrzewanie dalo rade ale padl mnie akumulator :-P

Johny_Walker - 2015-01-02, 16:15

Witek G napisał/a:

Jeżeli macie termometry wewnętrzne to jaką temperaturę macie w podawanych przykładach ???
Koszmar się zaczął jak o 2-giej w nocy skończył się gaz. Na szczęście mam 2 butle i mogłem się przełączyć ale doświadczenie było harcerskie

Truma Combi 6.
Temp. zewnątrz -2 ustawienie 1 w środku 6-9 stopni.
Temp zewn. -9, ust. 2 w środku 16-18.
Temp zewn -9 ust 2,5 w środku 20

MAWI - 2015-01-02, 16:25

Johny_Walker napisał/a:
Temp zewn -9 ust 2,5 w środku 20

U mnie nie ma szans ,fakt mam dużo większą powierzchnię do grzania.
Przy takim mrozie aby utrzymać 20 st( mam nowa trumę kombi 6)nastawa na 4 a może i 5

joko - 2015-01-02, 16:44

Johny , zgodziłem się z Tobą w kwestii tego że kamper a dom to inne warunki , i przyznałem Ci rację a Ty dalej się nie zgadzasz i przytaczasz jako argument to co już ustalone ....... nie mam już siły ani chęci aby pisać następne wypracowanie w tym temacie :-P
Kręćcie sobie do woli tymi termostatami , aż Wam gałki poodpadają :spoko

Ja mam w garażu 15 stopni a w kamperze w środku 17 ....... i to wszystko bez zużycia gazu , bo butla wyjęta stoi obok :haha: ...... i to jest wyczyn :bigok

koko - 2015-01-02, 20:33

Szymek te silniki na biegu jałowym nie zagrzeją się
Dlatego założyłem webasto na ON

Fux - 2015-01-02, 21:09

A ALDE jest lepsze od Trumy?
koko - 2015-01-02, 21:29

Moim zdaniem ALDE to najlepsze ogrzewanie jakie wymyślono do campera (w tym mam trumę)
Johny_Walker - 2015-01-02, 22:39

Fux napisał/a:
A ALDE jest lepsze od Trumy?

Niby lepsze, ale nie bez wad. Z Trumą jest ciepło po kilkunastu minutach, a ALDE potrzebuje kilka razy więcej czasu. Dodatkowe kilkadziesiąt kg masy. Dodatkowy koszt kilka tys EUR.

koko - 2015-01-02, 22:47

Lepsze musi kosztować!!!!!!!!!! Zupełnie inne powietrze w camperze