|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Ubezpieczenie asistans
jerry Gdansk - 2015-01-14, 09:07 Temat postu: Ubezpieczenie asistans Witam Wszystkich
Jak zapowiadałem będę pytał gdyż jestem nowicjuszem. W ostatnich dniach poza sprawami technicznymi mojego nowego nabytku zająłem się sprawą przygotowań do sezonu. Na mojej liście jako numer 1 jest ubezpieczenie głównie chodzi o Assistance. OC mam po poprzednim właścicielu do października 2015r w Allianz niestety nie sprzedają Assistance na samochody starsze niż 10 lat.No to zaczęło sie moje obdzwanianie ubezpieczycieli i tak; Link 4 brak, PZU chłop wyliczył mi składkę na kwotę 940zl, Proama tylko jak masz OC, Warta z OC, MTU brak,AXA brak, ADAC Polska tylko dla samochodów nie przekraczających 2500kg,W końcu sympatyczna Pani z Generali przesłała propozycje .Składka za okres ubezpieczenia do 15 dni wynosi: 100,- zł
" " " 30 dni " : 170,- zł
składka za okres 1 rok : 299,- zł
ogólne warunki ubezpieczenia http://www.generali.pl/binsource?docId=1976. Oczywiście dot.to całej europy i Naszego pięknego kraju.
Moje pytanie może ktoś korzysta z lepszego ubezpieczenia Assistance nie ukrywam, ze nie wybiorę się w podroż z uwagi na wiek mojego ,,cacka,, bez takiego ubezpieczenia.
Pozdrawiam Jerry
KrzySówka - 2015-01-14, 09:41
Odpowiadjąc na pytanie to ja też robiłe rozpoznanie tym bardziej,że mój samochód jest z 1989 roku . Jedynie ADAC niemiecki takie ubezpieczenie mi zaproponował w kwocie około chyba 100 E za cały rok. Dokładnie moge sprawdzić ale później ) Skontaktowałem się z osobą polecaną za pośrednictwem której w niemczech można takie ubezpieczenie zawrzeć i według mojej oceny warunki są dosyć korzystne tym bardziej,że jest to ubezpieczenie na kierowcę, a nie na samochód. tzn. ,że obejmuje każdy samochód którym kierowca się porusza,a nie np. tylko kampera. Jeśli jesteś zainteresowany to przesłano mi w polskiej wersji więcej informacji o tym ubezpieczeniu, jego zakresie i warunkach. Mogę przesłać . Pozdrawiam.
KrzySówka - 2015-01-14, 09:48
Więcej informacji o assistance w ADAC:
W razie pytań jestem pod 004915703366605
Numery alarmowe ADAC znajdują się tutaj: http://jazdawde.pl/portal.htm?show=5
numer konta ADAC :http://jazdawde.pl/portal.htm?show=3
informacje o ADAC i zakres terytorialny (stan na 01.01.2012): http://jazdawde.pl/portal.htm?show=4
Historia ADAC przetłumaczona przeze mnie w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/ADAC
Instrukcja przygotowana przez nas dla członków klubu jak stworzyć profil na adac.de : http://slubiplener.republ...nic_adres.shtml
Filmik jak holowano mnie z Niemiec do Polski: http://youtube.com/watch?v=CRJvRS81SHY
Aby zapisać się do ADAC z mojego polecania proszę wypełnić ten formularz: http://bienert.biz/formularz/
Tu link do jednego z wielu artykułów na temat assistance napisanego przeze mnie: http://www.bankier.pl/wia...ce-2187897.html
Miłej lektury
eMWu - 2015-01-14, 10:44
J5, ubezpieczenie w Goather na całą europe pełen pakiet, kwota 250 zł. z OC taniej.
Niezla reklama ADAC powyzej
https://www.gothaer.pl/pl...ssistance-plus/
baja02 - 2015-01-14, 10:50
Spróbuj w SOS PZMot!
KrzySówka - 2015-01-14, 12:31
eMWu dziekuje za informację . Jeśli będzie tak jak piszesz to skorzystam gdyż w lutym konczy mi sie i OC i Assistance
poptek - 2015-01-14, 14:42
eMWu, a nie ma w tym ubezpieczeniu jakiegoś ograniczenia w DMC?
eMWu - 2015-01-14, 14:50
cytat ze strony:
"•Chronimy nie tylko posiadaczy samochodów osobowych - ochrona obejmuje różne typy pojazdów ( ciężarowe o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t, przyczepy kempingowe i lekkei, motocykle)"
Korzystałem raz w Polsce, zażądałem duzej lawety i przysłali odpowiednią dla kampera o DMC 3,5t
poptek - 2015-01-14, 15:06
eMWu, dzięki za informacje ale mnie niestety nie obejmuje to ubezpieczenie bo mam DMC 4000 kg. Zostaje mi tylko ADAC. Pozdrawiam
jerry Gdansk - 2015-01-14, 17:20
Dzięki wszystkim.
Goather niestety w tym roku tylko z OC,AC.
andrzej34sto - 2015-01-14, 17:35 Temat postu: asistance W mbank masz na całą Europę i na właściciela, niezależnie od pojazdu i jego wieku,premium ok 25zł za mc,ale warunek,żeby było ważne musi być wykupione min 30 dni wcześniej ,tam masz awarię,holowanie, brak paliwa, zatrzasniecie kluczyków, sam korzystam od kilku lat,nie miałem problemów nawet korzystałem na drodze nie raz
elabaluch - 2015-01-14, 18:04 Temat postu: asistance Ponieważ robię przeglądy w Salonie Forda tam też dostaje asistance
Rav - 2015-01-14, 20:33
Miałem ADAC. Nigdy nie zaszła potrzeba skorzystania, więc nie dokonam oceny jakości usługi.
Zrezygnowałem tylko z uwagi na fakt, że jestem polsko i anglojęzyczny, a z tego co ustaliłem dzwoniąc na Monachium ciężko porozumieć się w języku innym niż niemiecki (tak przynajmniej zeznawało kilku forumowiczów korzystających z usługi). Nie chciałbym w sytuacji stresowej dodatkowo kłopotać się sposobem dogadania.
Obecnie planuję skorzystanie z SOS PZMot (rodzimy język, różne taryfy, a nawet najbogatszy "wypas" i tak jest tańszy od ADAC). Jeśli się mylę, proszę o info i sprostowanie. Jestem objęty ADAC do końca lutego i do tego czasu mogę wycofać wypowiedzenie.
Jack_Daniel's - 2015-01-14, 21:18
KrzySówka napisał/a: | Więcej informacji o assistance w ADAC
|
Do tych wszystkich opcji za 100euro trzeba dodać jeszcze bodaj 17euro np na członków załogi bo nie podlegają oni pełnemu wachlarzowi.
Tak mi babka tłumaczyła, mógłbyś to bardziej ze szczegółem opisać?
poptek - 2015-01-15, 07:24
Za 17 euro masz druga kartę ubezpieczenia dla członka rodziny, a nie dodatkowe ubezpieczenie.
Dodatkowo za 12 euro wykupiłem kartę zniżkową Adac na kampingi. Plus jest taki że zastępuje dowod lub paszport na recepcji. Appka Adac z mapami kampingow jest dostępna w internecie.
kimtop - 2015-01-15, 08:19
http://www.camperteam.pl/...&highlight=adac
salut - 2015-01-15, 17:58
Rav napisał/a: |
Obecnie planuję skorzystanie z SOS PZMot (rodzimy język, różne taryfy, a nawet najbogatszy "wypas" i tak jest tańszy od ADAC). Jeśli się mylę, proszę o info i sprostowanie. Jestem objęty ADAC do końca lutego i do tego czasu mogę wycofać wypowiedzenie. |
PZMot nie oferuje holowania do domu. Tylko do najbliższego warsztatu albo na parking strzeżony.
Rav - 2015-01-15, 19:18
salut napisał/a: | Rav napisał/a: |
Obecnie planuję skorzystanie z SOS PZMot (rodzimy język, różne taryfy, a nawet najbogatszy "wypas" i tak jest tańszy od ADAC). Jeśli się mylę, proszę o info i sprostowanie. Jestem objęty ADAC do końca lutego i do tego czasu mogę wycofać wypowiedzenie. |
PZMot nie oferuje holowania do domu. Tylko do najbliższego warsztatu albo na parking strzeżony.
|
Zgadza się, ale ADAC dostarczy auto do domu tylko wtedy, gdy naprawa nie jest możliwa do wykonania w czasie krótszym niż 3 dni (czyli de facto tylko w przypadku jakiejś totalnej padaki silnika lub zawieszenia). Standardowo także wiozą Cię do najbliższego warsztatu.
A jak z językiem? Faktycznie tylko niemiecki?
salut - 2015-01-15, 20:02
Rav napisał/a: |
Zgadza się, ale ADAC dostarczy auto do domu tylko wtedy, gdy naprawa nie jest możliwa do wykonania w czasie krótszym niż 3 dni (czyli de facto tylko w przypadku jakiejś totalnej padaki silnika lub zawieszenia). Standardowo także wiozą Cię do najbliższego warsztatu.
A jak z językiem? Faktycznie tylko niemiecki? |
A co w razie tej totalnej padaki. ADAC sprowadzi Ci samochód do domu, PZMot na najbliższy parking . Jak bedziesz miał do domu kilka tysiecy kilometrów to odczujesz różnice.
Co do języka nie mam żadnych doswiadczeń. Znajomy korzystał i trafił na polskiego niemca
Rav - 2015-01-16, 21:40
Zrobiłem krótki risercz i ... zrobiłem porównanie SOS PZMot i ADAC:
Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł. Suma obu pakietów to 205 zł – jest to moim zdaniem wariant absolutnie minimalny. Co w takiej konfiguracji będziemy mieli:
1. Naprawa na miejscu awarii
2. Wymiana koła
3. Dowóz paliwa
4. Pomoc w otwarciu pojazdu (w razie zgubienie lub uszkodzenia kluczyków)
5. Transport pojazdu (do najbliższego czynnego warsztatu, a przy jego braku - na parking strzeżony)
6. Transport pasażerów z miejsca awarii (tam, gdzie transportowany jest pojazd)
7. Transport przyczepy (Tam, gdzie transportowany jest pojazd)
8. Parking strzeżony
9. Nocleg w hotelu (Jedna doba zawsze, gdy nie można naprawić pojazdu do końca doby. Dwie kolejne, gdy usprawnienie pojazdu nie jest możliwe w ciągu 24h)
10. Wynajem pojazdu zastępczego (2 doby, gdy nie można naprawić pojazdu w ciągu 24 godzin.)
11. Transport powrotny (do miejsca zamieszkania, gdy nie można naprawić pojazdu w ciągu 24 godzin)
12. Odbiór pojazdu (podróż dla jednej osoby po naprawiony pojazd)
Ciekawostki:
1. Nie obejmuje wypadków w kraju
2. Nie ma opcji transportu pojazdu do domu (dostępny tylko dla kraju, 1 raz w roku, w pakiecie VIP za 310 zł)
ADAC Plus to 88 euro, czyli prawie 400 zł (z kosztem przelewu będzie 400 zł). Obejmuje to wszystko co SOS PZMot + następujące elementy (dla posiadacza karty i członków rodziny podróżujących z posiadaczem karty):
1. Obejmuje wypadki w kraju i za granicą
2. Pomoc przez 365 dni zarówno w kraju, jak i za granicą
3. W przypadku choroby, zranienia itp. – bezpłatny transport lotniczy do domu + hotel dla bliskich, którzy muszą zaczekać
4. Odwiedziny rodziny u chorego, który musi pozostać w szpitalu ponad 2 tygodnie
5. Odwiezienie dzieci do domu, jeśli coś stanie się rodzicom
6. Bezpłatny, nieplanowany powrót z podróży (podróżni wracają czym się da najszybciej do limitu 2,6 tys. euro, a ADAC transportuje auto do domu)
7. Pomoc w przypadku utraty dokumentów do 260 Euro (hotel , tłumaczenia itp.)
8. Zorganizowanie tłumacza w razie konieczności do 160 Euro (np. w szpitalu itp.)
9. Transport pojazdu do domu jeśli nie ma możliwości kontynuowania jazdy z uwagi np. na chorobę kierowcy, która będzie trwać min. 3 dni
10. Transport pojazdu do domu jeśli nie ma możliwości kontynuowania jazdy nim, a usterka nie jest możliwa do usunięcia w czasie krótszym niż 3 dni (z obowiązkiem uzyskania potwierdzenia od mechanika oraz z wyłączeniem przypadku szkody całkowitej)
11. Próba naprawy auta po kolizji na miejscu do limitu 200 Euro
12. Dorobienie kluczyka, otwarcie awaryjne auta do 120 Euro
13. Pojazd zastępczy na max. 7 dni (awaria, kolizja itp.)
Ciekawostki:
1. Nie obejmuje aktów chuligaństwa, niepokojów społecznych – czyli jak Ci miejscowi zdemolują auto ADAC może odmówić pomocy
Reasumując: ADAC obejmuje znacznie szerszy zakres względem kombinacji 2 wariantów PZMot, ale jest prawie 2 x droższy. Full Pakiet SOS PZMot (pakiet VIP) kosztuje już 310 zł (czyli jest tańszy o niespełna 25%, ale nadal jest znacznie uboższy względem ADAC). Główne przewagi ADAC w mojej opinii:
1. Obejmuje wypadki w kraju i za granicą
2. W przypadku choroby, zranienia itp. – bezpłatny transport lotniczy do domu + hotel dla bliskich, którzy muszą zaczekać
3. Bezpłatny, nieplanowany powrót z podróży (podróżni wracają czym się da najszybciej do limitu 2,6 tys. euro, a ADAC transportuje auto do domu)
4. Transport pojazdu do domu jeśli nie ma możliwości kontynuowania jazdy z uwagi np. na chorobę kierowcy, która będzie trwać min. 3 dni
5. Transport pojazdu do domu jeśli nie ma możliwości kontynuowania jazdy nim, a usterka nie jest możliwa do usunięcia w czasie krótszym niż 3 dni (z obowiązkiem uzyskania potwierdzenia od mechanika oraz z wyłączeniem przypadku szkody całkowitej)
6. Pojazd zastępczy na max. 7 dni (awaria, kolizja itp.) – podczas gdy w PZMot jest to 2 dni. Od biedy w 7 dni można odwieźć rodzinę i bagaże do domu z każdego miejsca w Europie. Jedyny możliwy mankament – zdać z powrotem auto
Nie wiem, czy komuś to pomoże, ale ja chyba będę kontynuował ADAC.
jerry Gdansk - 2015-01-17, 08:49
Dzięki Wszystkim serdecznie za info. dot assistance. Na mojej liście do załatwienia ,,ubezpieczenie,, znalazł się ADAC. Mam tylko obawy językowe.
Pozdrawiam
leszek1234 - 2015-01-17, 08:58
Rav - Dzięki za porównanie, dobra robota. Czy świadczenia typu transport osób, nieplanowany powrót z podróży itp. nie dotyczą tylko ubezpieczonego?
kubryk1 - 2015-01-17, 15:34 Temat postu: Ubezpieczenie ADAC Czytam wszystkie posty w temacie jak wyżej i albo jestem tak nie kumaty albo jest inna przyczyna, że nie mogę dojść do tego, jak załatwić ubezpieczenie typu assistans w ADAC. Jak juz wlezę na ich stronę i próbuję to i tak napotykam minę w postaci konieczności podania numeru członkowskiego!
Pomocy! - jak to załatwić, prosze o wykład łopatologiczny!
Pozdrawiam
Andrzej
Rav - 2015-01-17, 20:22
leszek1234 napisał/a: | Rav - Dzięki za porównanie, dobra robota. Czy świadczenia typu transport osób, nieplanowany powrót z podróży itp. nie dotyczą tylko ubezpieczonego? |
Dotyczy także członków rodziny podróżujących z ubezpieczonym.
Rav - 2015-01-17, 20:24 Temat postu: Re: Ubezpieczenie ADAC
kubryk1 napisał/a: | Czytam wszystkie posty w temacie jak wyżej i albo jestem tak nie kumaty albo jest inna przyczyna, że nie mogę dojść do tego, jak załatwić ubezpieczenie typu assistans w ADAC. Jak juz wlezę na ich stronę i próbuję to i tak napotykam minę w postaci konieczności podania numeru członkowskiego!
Pomocy! - jak to załatwić, prosze o wykład łopatologiczny!
Pozdrawiam
Andrzej |
Napisz maila z prośbą na adres: maciej@bienert.biz
Pan Maciek przeprowadzi Cię przez cały proces rejestracji i poinstruuje w razie potrzeby. Mnóstwo osób zapisało się za jego pośrednictwem (także z tego forum).
kubryk1 - 2015-01-20, 16:10 Temat postu: Re: asistance Ciekaw jestem w który oddziale Mbanku masz to ubezpieczenie - przed chwilą dzwonił do mnie konsultant mBanku i od razu stwierdził, że kamperka absolutnie nie ubezpieczają?
andrzej34sto napisał/a: | W mbank masz na całą Europę i na właściciela, niezależnie od pojazdu i jego wieku,premium ok 25zł za mc,ale warunek,żeby było ważne musi być wykupione min 30 dni wcześniej ,tam masz awarię,holowanie, brak paliwa, zatrzasniecie kluczyków, sam korzystam od kilku lat,nie miałem problemów nawet korzystałem na drodze nie raz |
salut - 2015-01-20, 16:37
Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
zbyszekwoj - 2015-01-20, 17:12
kubryk1 napisał/a: | konsultant mBanku |
Konsultant banku zna się tylko na lokatach, musisz zadzwonić na infolinię i poprosić umyślnego od ubezpieczeń.
Rav - 2015-01-20, 17:50
salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
Tak, to prawda - musisz wykazać, że jesteś w podróży.
Odnośnie mbanku: 21 zł x 12 mcy = 252 zł rocznie
Najwyższy pakiet: premium
http://www.mbank.pl/indyw...stance-auto24h/
Generalnie zakres węższy niż SOS PZMot
Nie jestem orędownikiem ADAC (mam tam ubezpieczenie od roku i zastanawiałem się czy nie wypowiedzieć, ale ... nie znalazłem nic lepszego za zbliżone pieniądze)
BiG Team - 2015-01-20, 18:02
salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
mi pomogli 15 km od domu bez problemu
@ndrzej - 2015-01-20, 22:25
|
Kochani Salut i Rav, nie wprowadzajcie kolegów w błąd!
Podobnie jak BiG Team i ja korzystałem z ich usług. W moim przypadku było to w odległości ok. 2 km od domu!
SlawekEwa - 2015-01-20, 22:49
@ndrzej napisał/a: | było to w odległości ok. 2 km od domu! |
Andrzejku tyle to już mogłeś dopchać do domu
wbobowski - 2015-01-20, 23:08
Rav napisał/a: | Zrobiłem krótki risercz i ... zrobiłem porównanie SOS PZMot i ADAC:
Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł. Suma obu pakietów to 205 zł – jest to moim zdaniem wariant absolutnie minimalny. |
Szanuję robotę jaką wykonałeś. Szkoda tylko, że nie do końca jest tak jak piszesz. Poniżej jest oferta PZM. Wystarczy 71,88 zł i masz pełne ubezpieczenie (zg. z tabelą) za granicą przez miesiąc. A te 2,50 zł dziennie to wariant do innych ubezpieczeń i min. to tylko 10 dni.
Ale to wszystko trzeba sobie dokładnie doczytać w załączonej tabeli.
Nadmieniam, że korzystałem z tego ubezpieczenia i wszystko było OK.
Na e-maila mogę wysłać plik pdf (czytelniejszy)
Bronek - 2015-01-21, 09:29
Miałem VIP ale nie korzystałem . Chyba dobrze ??
Gdyby PZMot dawał holowanie dalsze. byłbym skłonny więcej zapłacić .
@ndrzej - 2015-01-21, 09:50
SlawekEwa napisał/a: | Andrzejku tyle to już mogłeś dopchać do domu |
Niestety Sławciu, mój samochód nadawał się już tylko do warsztatu...
Rav - 2015-01-21, 10:22
@ndrzej napisał/a: | salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
Podobnie jak BiG Team i ja korzystałem z ich usług. W moim przypadku było to w odległości ok. 2 km od domu! |
wyciąg z ADAC:
§ 5 Kiedy jestem chroniony podczas podróży?
1.Pomoc w przypadku zachorowania, skaleczenia, urazu ciała, śmierci oraz innych nagłych wypadków (par.12-22) przysługuje podczas podróży.
2.W podróży jesteś, kiedy znajdujesz się ponad 50km od miejsca zamieszkania.
3.Na terenie Europy (par4)zachodzi ochrona ,jeżeli w dzień w którym powstała szkoda nie jest kolejnym dniem powyżej 92 dni od opuszczenia miejsca zamieszkania . Każda szkoda która zaszła kiedy znajdowałeś się zagranicą w Europie ,50km od miejsca zamieszkania i przebywałeś tam do 92 dni będzie uznana jako zdarzenie ubezpieczeniowe. (Europa-pobyt do 92 dni jest podróżą)
4.Poza Europą czytaj punkt3 , lecz czas pobytu ograniczony jest do 45dni. (świat-pobyt do 45 dni jest podróżą)
Holowanie jest w par. 23, więc odholować auto można z odległości mniejszej niż 50km
Rav - 2015-01-21, 10:27
wbobowski napisał/a: | Rav napisał/a: | Zrobiłem krótki risercz i ... zrobiłem porównanie SOS PZMot i ADAC:
Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł. Suma obu pakietów to 205 zł – jest to moim zdaniem wariant absolutnie minimalny. |
Szanuję robotę jaką wykonałeś. Szkoda tylko, że nie do końca jest tak jak piszesz. Poniżej jest oferta PZM. Wystarczy 71,88 zł i masz pełne ubezpieczenie (zg. z tabelą) za granicą przez miesiąc. A te 2,50 zł dziennie to wariant do innych ubezpieczeń i min. to tylko 10 dni.
Na e-maila mogę wysłać plik pdf (czytelniejszy) |
A czytałeś nagłówek? cyt. "Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł."
Jaki sens miałoby porównywanie rzeczy nieporównywalnych? Skoro w ADAC masz w kraju i za granicą to w SOS PZMot spróbowałem skonfigurować opcję maksymalnie zbliżoną, przy założeniu, że spędzasz za granicą nie więcej niż 30 dni w roku!
Zapytam może inaczej? Czy gdzieś w obliczeniach i zestawieniach się pomyliłem, dla podanych na samym początku założeń?
Dla pełnego obrazu możesz jeszcze dokonać porównania "pełnego" ubezpieczenia w SOS PZMot z ADAC (pokrótce to zestawiłem). Nie ma się co spinać i bezpodstawnie zarzucać komuś wprowadzanie w błąd (tabelka na którą się powołałeś jest na stronie SOS PZMot). Jeśli ktoś mi wskaże lepszy zakres za zbliżoną kasę jak w ADAC, albo taki sam zakres za niższą cenę to ok. Chętnie zmienię. Na razie nie znalazłem.
Banan - 2015-01-21, 14:11
W Warcie mam OC wraz z asistance z holowaniem bez łaski i kombinowania do 400km na terenie Europy za 560 złociszy.
Drogo to? Czy tanio?
Bronek - 2015-01-21, 15:24
Banan napisał/a: | W Warcie mam OC wraz z asistance z holowaniem bez łaski i kombinowania do 400km na terenie Europy za 560 złociszy.
Drogo to? Czy tanio? |
Mówisz kamperze? Z jego nazwą w dowodzie? Spec kemp.
salut - 2015-01-21, 16:22
@ndrzej napisał/a: | salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
Podobnie jak BiG Team i ja korzystałem z ich usług. W moim przypadku było to w odległości ok. 2 km od domu! |
@andrzej gdzie wprowadziłem kogoś w błąd? Napisałem coś o holowaniu czy naprawie samochodu? Miałem na myśli zupełnie inną pomoc, nieoferowną chyba przez nikogo innego.
Banan - 2015-01-21, 16:58
Bronek napisał/a: | Mówisz kamperze? Z jego nazwą w dowodzie? Spec kemp. |
Dokładnie tak
Na polisie jest napisane: specjalny kempingowy, do tego Fiat Ducato i te inne masy własne
Wariant można sobie dostosować, ale te wyższe wraz z AC+OC:
http://www.warta.pl/docum..._Assistance.pdf
Dla posiadaczy nowiućkich prosto z fabryki naprawdę opłacalne.
Bronek - 2015-01-21, 17:04
Banan napisał/a: | Bronek napisał/a: | Mówisz kamperze? Z jego nazwą w dowodzie? Spec kemp. |
Dokładnie tak
Na polisie jest napisane: specjalny kempingowy, do tego Fiat Ducato i te inne masy własne |
Jeśli z OC takie As..s , muszę sprawdzić , to Ciekawa oferta .
Bardziej mi chodzi o rzetelność pakiet i nie upierdliwość , gdybym musiał skorzystać niż o kasę .
PZMot + Plus OC PZU plus jeszcze Zdrowotny pakiet w Tow. Europa . Zapłaciłem w sumie ponad 1000 zł .
Zobaczę.
Banan - 2015-01-21, 17:07
Bronek napisał/a: | Bardziej mi chodzi o rzetelność pakiet i nie upierdliwość |
Musiałem już raz niestety korzystać - polecam
Rav - 2015-01-21, 20:19
Warta wydawała się dość ciekawa (tym bardziej, że mam tam OC i AC). Wariant platynowy najbardziej zbliżony do ADAC, ale znalazłem, że już w 2011 cena wynosiła 299 zł, a wiek auta max. 10 lat (dla niższych wariantów ograniczeń wiekowych nie mieli). Poza tym możliwość skorzystania z pakietu jest jeszcze uzależniona od rodzaju wykupionego AC. Co by nie gadać: trzeba ustalać bezpośrednio z konsultantem, ale fajerwerków się nie spodziewam.
wbobowski - 2015-01-21, 20:53
Rav napisał/a: | wbobowski napisał/a: | Rav napisał/a: | Zrobiłem krótki risercz i ... zrobiłem porównanie SOS PZMot i ADAC:
Na e-maila mogę wysłać plik pdf (czytelniejszy) |
A czytałeś nagłówek? cyt. "Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł."
Jaki sens miałoby porównywanie rzeczy nieporównywalnych? Skoro w ADAC masz w kraju i za granicą to w SOS PZMot spróbowałem skonfigurować opcję maksymalnie zbliżoną, przy założeniu, że spędzasz za granicą nie więcej niż 30 dni w roku!
Zapytam może inaczej? Czy gdzieś w obliczeniach i zestawieniach się pomyliłem, dla podanych na samym początku założeń?
Dla pełnego obrazu możesz jeszcze dokonać porównania "pełnego" ubezpieczenia w SOS PZMot z ADAC (pokrótce to zestawiłem). Nie ma się co spinać i bezpodstawnie zarzucać komuś wprowadzanie w błąd (tabelka na którą się powołałeś jest na stronie SOS PZMot). Jeśli ktoś mi wskaże lepszy zakres za zbliżoną kasę jak w ADAC, albo taki sam zakres za niższą cenę to ok. Chętnie zmienię. Na razie nie znalazłem. |
Kolego Rav
Nie bardzo rozumiem dlaczego się tak denerwujesz. Napisałem przecież w powyższym cytacie, że wykupiłem TYLKO pakiet podstawowy zagraniczny (2-ga tabela) na miesiąc czasu za 71,88 zł. Mało tego z tego musiałem korzystać, bo zarżnięto mi silnik w kamperze. Assistance zaholowało kampera do najbliższego autoryzowanego serwisu Fiata a pasażerowie wrócili do Warszawy pociągiem na koszt ubezpieczyciela. Ponieważ była niezbędna (niestety) wymiana silnika, kamper został przyholowany do domu na własny koszt, bo opcja, o której mówię (patrz tabela) przewiduje jedynie holowanie do 75 km. Nie dotyczyło to assistance na Polskę.
Wskazałem tylko, że aby mieć jakiekolwiek zabezpieczenie przy normalnych tzn. mniejszych usterkach za granicą wystarczy 71,88 zł w PZM.
Przy szerszych opcjach wiadome, że koszty rosną.
A jeśli komuś wystarczy pakiet podstawowy krajowy to koszt na cały rok wynosi też tylko 71,88 zł. Nie ma obowiązku wykupywania standardowego.
Rav - 2015-01-21, 21:05
WSK wbobowski, aż tak się nie denerwuję, spox. Po prostu dokonałem porównania dla max. zbliżonych warunków, a tu nagle dowiaduję się, że robota psu w d... bo przecież wystarczy 71,88 zł i masz pełne ubezpieczenie za granicą. Z tego też względu postarałem się napisać w sposób bardziej jednoznaczny, co i z czym porównywałem.
Osobiście mam nadzieję nigdy z usług assistance nie skorzystać, czego i Tobie życzę!
@ndrzej - 2015-01-22, 15:44
salut napisał/a: | @ndrzej napisał/a: | salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
@andrzej gdzie wprowadziłem kogoś w błąd? Napisałem coś o holowaniu czy naprawie samochodu? Miałem na myśli zupełnie inną pomoc, nieoferowną chyba przez nikogo innego.
|
Nie denerwuj się! Ja odpowiadam na to co jest napisane, a nie na to o czym myślisz pisząc!
Rav - 2015-01-22, 16:11
@ndrzej napisał/a: |
...
Nie denerwuj się! Ja odpowiadam na to co jest napisane, a nie na to o czym myślisz pisząc! |
No dobra, a ja we wspólnym worku znalazłem się z okazji .... ? Czy gdzieś wprowadziłem w błąd?
@ndrzej - 2015-01-22, 16:41
Rav napisał/a: | salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
Tak, to prawda - musisz wykazać, że jesteś w podróży. |
Najpewniej Ty Rav lepiej czytasz w myślach saluta niż ja i BiG Team...
My rozumiemy również holowanie jako udzielanie pomocy!
salut - 2015-01-22, 17:37
To nie czytanie w myslach przez Rav, tylko dokładne przeczytanie OWU ADAC. A do zdenerwowania jeszcze bardzo daleko
Rav - 2015-01-22, 20:11
@ndrzej napisał/a: | Rav napisał/a: | salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
Tak, to prawda - musisz wykazać, że jesteś w podróży. |
Najpewniej Ty Rav lepiej czytasz w myślach saluta niż ja i BiG Team...
My rozumiemy również holowanie jako udzielanie pomocy! |
No i właśnie dlatego zacytowałem w dniu wczorajszym o 10:20 par.5 z ADAC regulujący pojęcie "bycia w podróży" i zakresu pomocy z nimi związanymi. Wyraźnie też wskazałem, że holowanie, jako jedyne chyba tym paragrafem objęte nie jest (a to zaledwie jeden z kilkunastu punktów assistance).
BTW nie dajmy się zwariować! Nie można oczekiwać, że w kilku, kilkunastu zdaniach posta uda się streścić cały regulamin czy OWU. Jak ktoś czegoś nie doczytał, lub nie wynika mu to wprost z treści posta może najzwyczajniej w świecie ... zapytać, a nie od razu zarzucać wprowadzanie w błąd. Takie działanie naprawdę zniechęca do robienia czegokolwiek.
@ndrzej - 2015-01-23, 14:11
Rav, za analizę porównawczą stawiam Ci .
Za brak precyzji przy interpretacji niektórych przepisów ADAC -
Rav - 2015-01-23, 16:26
@ndrzej trzeba było tak od razu (nawet bez piwa), wiedziałbym co skorygować miast bić pianę. Szerokości i bezawaryjności!
Filip - 2015-01-23, 16:46
Ja korzystam z SOS PZMot i jest ok. Zepsulo mi się łożysko w Macedoni ale warsztat znalazlem sam, sam dojechalem i naprawilem za swoje. Jak jest nawet tanie ubezpieczenie to się śpi i wypoczywa spokojnie. Holowanie z autostrady zapenwnia nawet tanie ubezpieczenie a za naprawe nikt nie zwróci. Kasę swoją trzeba wyłożyć. Pozdrawiam
Filip :-)
slawwoj - 2015-01-23, 17:08
Filip napisał/a: | Ja korzystam z SOS PZMot i jest ok. Zepsulo mi się łożysko w Macedoni ale warsztat znalazlem sam, sam dojechalem i naprawilem za swoje. Jak jest nawet tanie ubezpieczenie to się śpi i wypoczywa spokojnie. Holowanie z autostrady zapenwnia nawet tanie ubezpieczenie a za naprawe nikt nie zwróci. Kasę swoją trzeba wyłożyć. Pozdrawiam
Filip :-) |
Zapłaciłeś za swoje i co zwrócili Ci ?
Rav - 2015-01-23, 18:57
Filip napisał/a: | Ja korzystam z SOS PZMot i jest ok. Zepsulo mi się łożysko w Macedoni ale warsztat znalazlem sam, sam dojechalem i naprawilem za swoje. Jak jest nawet tanie ubezpieczenie to się śpi i wypoczywa spokojnie. Holowanie z autostrady zapenwnia nawet tanie ubezpieczenie a za naprawe nikt nie zwróci. Kasę swoją trzeba wyłożyć. Pozdrawiam
Filip :-) |
Dlatego w wariancie minimum "ściągnięcie za granicą z trasy do warsztatu lub na parking" starczy assistance za 72 zł o którym pisał wbobowski. Jeśli zechcesz dorzucić do pakietu kraj, to już suma wzrasta w okolice 200 zł.
Co do naprawy, awarii itp. część pakietów np. rzeczony ADAC uwzględnia usprawnienie auta na miejscu i pokrywa kosz do 200 Euro.
Wszystko kwestią kalkulacji. Jeśli miałbym jeździć tylko po Polsce olałbym jakikolwiek assistance. Jeśli natomiast oddalam się 2-3 kkm poza granice Polski, to jednak wolę mieć ubezpieczenie, najlepiej takie, które w przypadku grubej awarii ściągnie mi auto do kraju (usuwanie grubej usterki w Norwegii, czy Finlandii nie będzie tanie).
Oczywiście, jak wszędzie są elementy pisane drobnym drukiem - np. ADAC nie będzie ściągać auta, które ma szkodę całkowitą (a w przypadku 10 i więcej latków niewiele trzeba, aby ten próg osiągnąć).
Filip - 2015-01-24, 11:08
Nie starałem sie o zwrot. Nie wiem czy miałem to w umowie. Ja traktuje assistanse jako darmowe holowanie np. Z autostrady to warsztatu. Samo holowanie nawet w Polsce może okazać sie drogie a co dopiero za granica. Naprawę i tak muszę płacić za swoje
qdlaty_78 - 2015-03-04, 10:07 Temat postu: Re: asistance
andrzej34sto napisał/a: | W mbank masz na całą Europę i na właściciela, niezależnie od pojazdu i jego wieku,premium ok 25zł za mc,ale warunek,żeby było ważne musi być wykupione min 30 dni wcześniej ,tam masz awarię,holowanie, brak paliwa, zatrzasniecie kluczyków, sam korzystam od kilku lat,nie miałem problemów nawet korzystałem na drodze nie raz |
Mi odmówili bo ubezpieczenie dotyczy aut osobowych i dostawczych do 3,5 t. Kamper według nich nie należy do żadnej z tych kategorii.
Bronek - 2015-03-04, 10:20
Koljeny fakt ,że to ni pies ni wydra a propos ograniczeń prędkości .
Mam PZMot Vip pakiet . Do holowania trzeba podać Nr Rej. samochodu .
Reszta działa na osobę, plus naprawy jakieś w domu .
Gdy zagranica
Na zagranicę wykupuję PAZmot - dodatkowy pakiet jakieś 70 zł .
Plus EKUZ
plus dodatkowe ubezbpiecznie np. " EUROPA" łącznie z psem i też jest przypadkowo assistance. 400 zł
zbyszekwoj - 2015-03-04, 12:22
Właśnie te interpretacje. Ja mam w GetinBanku , dzwonili i potwierdzli że kampery są uwzględniane. Napisałem pismo do banku ,żeby potwierdzili, nie odpisali.Nie każdy kojarzy co to kamper.
zbyszekwoj - 2015-03-04, 12:25
Przy assistans jest jeszcze kwestia na ile się wyjeżdża. Przy wyjazdach miesięcznych to około 100zł,, ale przy kilku m-cach robi się już nieprzyjemnie.
Bronek - 2015-03-04, 13:47
70 pare to było za 3 tyg.
Fakt może boleć
Plus krajowe, działa na osobę, tylko holowanie na nr auta.
Ciekawe czy można to zmieniać?
Bo wszystkie inne usługi funkcjonują, naprawy paliwo flak itd.
Nieinteresowałem się tym.
W kraju mam tylu kumpli, z innego światka, że nie ma problemu. Zawsze kogoś do 100 km znajdę który nawet w nocy przyjedzie. I zabierze mnie lub szrota.
zbyszekwoj - 2015-03-04, 14:51
U siebie jesteś w domu. A w Szkopii po wypadku gliny wezwali DDR-owca i za 10 km policzył mi 500E, i co powiesz mu że nie zapłacisz?
|
|