| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - sygnał dźwiękowy
bryzby - 2015-01-16, 13:54 Temat postu: sygnał dźwiękowy Mam pytanie do Kolegów odnośnie sygnału dźwiękowego. Gdzie znajduje się bezpiecznik oraz przekaźnik sygnału we fiacie 2,8 jtd.Czy ktoś wie gdzie szukać usterki, sam sygnał jest sprawny.
SlawekEwa - 2015-01-16, 13:59
Pod schowkiem posażera
bryzby - 2015-01-16, 14:20
| SlawekEwa napisał/a: | | Pod schowkiem posażera |
Tam sprawdzałem .nie ma oznaczenia sygnału w kształcie trąbki ,są za to dwa bezpieczniki oznaczone znakiem syreny i dzwonka. Są sprawne.
SlawekEwa - 2015-01-16, 16:18
bezpiecznik nr 12 licząc od lewej. Przycisk na kierownicy może szwankuje.
bryzby - 2015-01-16, 20:35
| SlawekEwa napisał/a: | | Przycisk na kierownicy może szwankuje. |
Przyciski na kierownicy wyglądają jak nowe ,mało prawdopodobne jest to, że są uszkodzone i to trzy jednocześnie.
mrsulki - 2015-01-16, 22:58
-po pierwsze dokop się do klaksonu - za lewym reflektorem
-po drugie sprawdź (miernikiem, żarówką, kontrolką) czy na jednym z przewodów (czerwony z paskiem) ma stały + a właśnie tak powinien mieć (jeśli nie patrz pkt 3
- po trzecie jeśli nie ma stałego + sprawdź bezpiecznik (nie okiem tylko miernikiem) lub ciągłość przewodu
-po czwarte jeśli ma stały + podłącz między przewody od sygnału (miernik, kontrolkę, żarówkę) i na wciśniętym przycisku klaksonu powinna świecić - jeśli tak jest wymień sygnał jeśli nie czytaj dalej
- po piąte jeśli jest stały + a na zaciskach sygnału nie ma napięcia (miernik nie pokazuje, żarówka nie świeci) sprawdź ciągłość przewodu sterującego (masa), brak połączenia może powodować uszkodzona taśma pod kierownicą (jeśli masz airbag) jeśli nie pod kierownicą (trzeba ją zdjąć) są dwa pierścienie ( w kierownicy) po których ślizgają się blaszki stykowe w kolumnie kierownicy i problem może tkwić właśnie w braku tego styku (wyczyść pierścienie podegnij do góry blaszki)
Jak nadal nic, albo masz dodatkowe pytania dzwoń.
bryzby - 2015-01-27, 16:18
| mrsulki napisał/a: | | są dwa pierścienie ( w kierownicy) po których ślizgają się blaszki stykowe w kolumnie kierownicy i problem może tkwić właśnie w braku tego styku (wyczyść pierścienie podegnij do góry blaszki) |
Miałeś kolego rację z tymi pierścieniami, u mnie ten element wyskoczył z gniazda i nie było styku. Dawało to takie ojiawy , że straciłem orientację, ale już jest ok.
Skwarek - 2015-01-27, 19:13
Też musiałem naprawić klakson bo wczoraj trzeba było zrobić przegląd. Krótkie pomiary wykazały, że przyczyną są ślizgacze i pierścienie. Przez szczelinę między kierownicą a przełącznikiem zespolonym zobaczyłem, że ślizgacz nie dotyka pierścienia. Zdemontowałem osłonę kolumny, kierownicę i po oczyszczeniu postanowiłem dogiąć blaszki tak żeby wszystko grało i trąbiło. Sprawdziłem, OK wszystko działa i zmontowałem całość. Po pokręceniu kierownicą nie działa , zaglądam i blaszki nie dotykają pierścieni. Demontuję ponownie osłonę kierownicy i wtedy mnie olśniło. Niepotrzebnie wszystko demontowałem.
Aby usunąć usterkę wystarczyło podciągnąć przełącznik zespolony w górę kolumny tak by ślizgacze dotknęły pierścieni i zablokować dokręcając śrubkę w cybancie. Niedokręcona (poluzowana) jedna śrubka powoduje, że wyłączniki zsuwają się w dół i klakson przestaje działać.
Przegląd się udał i mam rok spokoju.
bryzby - 2015-01-27, 20:19
W moim przypadku pierścienie wraz z całą obudową wypięły się z mocowania i pływały pomiędzy kołem kierownicy a zespołem przełączników kierunkowskazów. Odnośnie pomiarów prądu nie piszę bo to były cuda.
mrsulki - 2015-01-27, 22:27
bryzby, cieszę się że dałeś radę.
U mnie trzeba było podgiąć blaszki stykowe bo nie dotykały do pierścienia.
Ela i Andrzej - 2015-01-28, 22:53
Mrusukki a morze byście dołączyli do Camper Club Szczecin ?.Pozdrawiam kolarz i żona kolarza .
mrsulki - 2015-01-29, 06:32
| Ela i Andrzej napisał/a: | | Mrusukki a morze byście dołączyli do Camper Club Szczecin ?.Pozdrawiam kolarz i żona kolarza |
Czemu nie? Tylko do klubu to chyba tylko z polecenia?
|
|