|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nasze opinie i pytania, - Laika
esgaj - 2015-01-21, 13:52 Temat postu: Laika Mam do kupienia laike kreos , półintegra 2013 r,auto fajne ,funkcjonalne ale mam zastrzeżenia co do ogólnego wykonania zabudowy. Są to drobne rzeczy (nieestetyczne wkręty bez zaślepek , krótko ucięta listwa ) ale przy cenie i biorąc pod uwagę że to auto prawie nowe to zniechęca.
Co sądzicie o zabudowie laika
Pozdrawiam
Fordek - 2015-01-21, 14:27
Laika słynie z solidności ,elegancji i ciężaru niestety. Jeżeli wkręty w meblach są dziwne i bez zaślepek to prawdopodobnie ktoś to naprawiał i nie zadbał o szczegóły. Pooglądaj dobrze przed zakupem.
zibikruk - 2015-01-21, 19:18
Solidnością wykonania przewyższa wiele innych zabudow. Musial ktoś kombinować. Ja jestem ze swojej bardzo zadowolony.
zbyszekwoj - 2015-01-21, 20:01
zibikruk napisał/a: | Ja jestem ze swojej bardzo zadowolony. |
Ale ty masz z solidniejszego rocznika.
kaimar - 2015-01-21, 20:07
esgaj napisał/a: | Mam do kupienia laike kreos , półintegra 2013 r, |
Prześlij mi numer vin to sprawdzę w systemie Laika co to jest.
zibikruk - 2015-01-21, 22:29
Zbyszku, być może, ale nie sądzę żeby nowsze były wykonane gorzej.
Niestety jednym problemem jest brak wielu informacji dotyczących zastosowanych rozwiązań, firma odsyła do lokalnego serwisu a tam wsparcia brak.
ahaed - 2015-01-21, 22:40 Temat postu: Re: Laika
esgaj napisał/a: | Są to drobne rzeczy (nieestetyczne wkręty bez zaślepek , krótko ucięta listwa ) |
Sprawdź grubość lakieru na nadwoziu.
Komplecik - 2015-01-21, 22:46 Temat postu: Re: Laika
ahaed napisał/a: | Sprawdź grubość lakieru na nadwoziu. |
Kolega kupuje półintegrala nie blaszaka, sprawdzić lakier zawsze może ale tylko kabiny.
ahaed - 2015-01-21, 22:48 Temat postu: Re: Laika
Komplecik napisał/a: | ahaed napisał/a: | Sprawdź grubość lakieru na nadwoziu. |
Kolega kupuje półintegrala nie blaszaka, sprawdzić lakier zawsze może ale tylko kabiny. |
Racja.
Widoczne wkręty? Nie znam się. Ale czegoś takiego nie stosuje się w stolarstwie. Dlatego zapytałem o lakier. Może te szafki już nie jedno przeleciały?? Pożar i szybka rekonstrukcja za grosze??
esgaj - 2015-01-23, 10:13
Dzięki wszystkim za uwagi , auto kupione , wkręty jak były tak i są najprawdopodobniej taka ich uroda , w końcu to zabudowa włoska nie niemiecka
Pozdrawiam
Johny_Walker - 2015-01-23, 11:40
Laika jest ładna i porządnie zrobiona. Zdarzają się wady jak np. uginający się próg, ale ogólnie to wyższa półka. Niestety cenowo też.
dominik - 2015-01-23, 12:07
U Zbyszka się próg nie ugina
zibikruk - 2015-01-23, 13:01
To prawda, nawet pode mną.
MAWI - 2015-01-23, 16:27
zibikruk napisał/a: | To prawda, nawet pode mną. |
Pode mną też było twardo . A sprawdzaliśmy ze Zbyszkiem. To myślę ,że to nie może być prawdą
Johny_Walker - 2015-01-23, 18:17
Na targach się uginało. Może macie wersję żbrojoną? ;-)
Socale - 2015-01-23, 20:50
Johny_Walker napisał/a: | ...
żbrojoną? ;-) |
Nie pij już.
Z b r o j o n ą - się pisze PP poprawnie.
No!
zibikruk - 2015-01-23, 22:53
Myślę, że "zwiedzałeś" zabudowę nie tej firmy.
Jak mój wytrzymał mnie oraz Wiesia (co prawda nie badaliśmy razem, to znaczy że solidna.
Zabudowa Laiki jest naprawdę zrobiona solidnie i przemyślana.
Z pewnością stąd jej cena - ale warto.
zbyszekwoj - 2015-01-24, 10:24
Też mi się spodobała jak mi Iwonka pokazała.
O Laice mowa.
nikita55 - 2015-01-25, 14:51 Temat postu: Re: Laika
esgaj napisał/a: | Mam do kupienia laike kreos , półintegra 2013 r,auto fajne ,funkcjonalne ale mam zastrzeżenia co do ogólnego wykonania zabudowy. Są to drobne rzeczy (nieestetyczne wkręty bez zaślepek , krótko ucięta listwa ) ale przy cenie i biorąc pod uwagę że to auto prawie nowe to zniechęca.
Co sądzicie o zabudowie laika
Pozdrawiam |
Robię w serwisie laikę raz na dwa tygodnie.
Ogólnie nie można się przyczepić wykonanie solidne i auta z wyższej półki.
Są takie ...nowe ...że wszystko ładnie wygląda ,a za pół roku połowa rzeczy do wymiany bo tylko plastik i chrom......modelu nie podam , żeby złej reklamy nie zrobić.
Co do przykrótkich niekturych listew tych plastikowych.W starych przyczepach np tabbert nie było ich prawie wcale ponieważ było wyfrezowane na kształt drewno,ale było dożywotnio więc producent ..coś..musiał wymyślić...
Nawet tak drogie auta jak CARTCHAGO za 120.000 euro wracają po roku z taką wadą.
Można to w prosty sposób nawet samemu naprawić.
Listwa może być delikatnie przyklejona.Ściągnąć listwę,nalać do dużego wiadra wżątku,zwinąć listwę i włożyć na 5 min.We dwóch, wyjąć listwę ,złapać za końce i naciągnąć.Zamocować spowrotem, ewentualny nadmiar obciąć.
nikita55 - 2015-01-25, 14:56
zibikruk napisał/a: | Zbyszku, być może, ale nie sądzę żeby nowsze były wykonane gorzej.
Niestety jednym problemem jest brak wielu informacji dotyczących zastosowanych rozwiązań, firma odsyła do lokalnego serwisu a tam wsparcia brak. |
O LAICE KREOS wiem sporo, jak potrzebne jakieś wsparcie to za piwko pomogę
Wojciechu - 2015-01-28, 09:27
Z powodu i chęci zmiany kamperka, mocno zainteresowałem sie Laiką z końca 90 - początku 2000r i muszę przyznać - zabudowa (wykończenie wnętrza ) bardzo mi się podoba. Jeden z kolegów napisał, że ciężar większy niż w innych zabudowach - a z czego to wynika
zbyszekwoj - 2015-01-28, 14:00
prof-os napisał/a: | Z powodu i chęci zmiany kamperka, mocno zainteresowałem sie Laiką z końca 90 - początku 2000r i muszę przyznać - zabudowa (wykończenie wnętrza ) bardzo mi się podoba. Jeden z kolegów napisał, że ciężar większy niż w innych zabudowach - a z czego to wynika |
Też mnie taka interesowała, ale cena tego rocznika - razy 2 popularnej zabudowy.
Patrz- Zibikruk
Żywy - 2015-01-29, 12:06
Witam.
Jeździmy Laiką Rexosline 650 będzie trzeci sezon. Długie podróże i krótkie wypady. Przez dwa pełne sezony ponad 40kkm. Jest na 3.0 litrowym Fiacie Ducato. O Fiacie wszystko już napisano, ja zmieniłem tylko program silnika i jestem z tego baaaardzo zadowolony.
Co do zabudowy, jest bardzo solidnie wykonana, mówią że to Mercedes wśród Zabudów i śmiem w to wierzyć. Dobre materiały, wykończenia, drobiazgi i detale. Reszta urządzeń jak w popularnych zabudowach. Podzielam niestety opinię ciężaru własnego. I niestety musimy "liczyć kilogramy". I niestety czasem z czegoś zrezygnować, szczególnie w podróżach przez (A). Tyle, że ja też trochę nawymyślałem w tym samochodzie. Sam hak (zamontowałem solidny do ciągania łódek 2000DMC) to ok. 150-200kg, więc mam czego chciałem. Jak ciągniemy łódkę czy zabytkowe autko na zlot, to po prostu rozdzielam ciężkie graty między auto i przyczepę. Trochę mały zbiornik paliwa (60l), ale to też konsekwencja rozpaczliwych prób zmieszczenia się w 3500 DMC Laiki. Zasięg ok. 550km. W długiej trasie może być dla kogoś za mało, trzeba się przyzwyczaić. Mi było trudno, więc zawsze wożę ze sobą "ratunkową piątkę" ;-) (zawsze pełny ON 5l kanister). Wiem, że to mało męskie, ale niestety dwa razy musiałem tego ratunku użyć :-).
To tyle. Generalnie Laikę wszystkim polecam, bo to solidna zabudowa (nie jestem Właścicielem, ani nawet Przedstawicielem FIRMY Laika :-))).
Pozdrawiam.
Piotr
esgaj - 2015-01-29, 12:46
A nikt nie miał problemu z plastikami zamontowanymi na zabudowie , u mnie mimo małego przebiegu 5 tyś km rocznik 2013 potrzaskane przy nitach i z tyłu na górze.
Mimo że auto 2 tygodnie po gwarancji firma obiecała ,że wymieni , tylko czy z następnymi nie będzie tak samo. Mowa oczywiście o laice kreos 5010.
Pozdrawiam
juni - 2015-01-30, 09:57
Mam też Laikę 7vip z 98r.Potwierdzam to co napisał kol.ŻYWY.Zabudowa solidnie wykonana z wagą faktycznie trzeba się liczyć.Na trasę biorę tylko ze 20litrów wody i tankuję 3/4zbiornika paliwa,odkręciłem też hak.
|
|