Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Węgry - e-winieta - nowa kategoria pojazdów

antwad - 2015-01-22, 18:55
Temat postu: e-winieta - nowa kategoria pojazdów
Od nowego na Węgrzech wprowadzono nową kategorię pojazdów w systemie winiet - opłat za autostrady.
Kategoria D2 dotyczy pojazdów o masie mniejszej/równej 3,5 t i obejmuje:
- busy powyżej 7 osób,
- kampery,
- samochody dostawcze.

Ceny dwukrotne wyższe niż dotychczas i wyraźnie widać, że są nakierowane na turystów/obcokrajowców, gdyż dotyczą winiet 10 dniowych i miesięcznych. Cena rocznej - bez zmian. :evil:

Dodatkowo, objęto opłatami dotychczasowe bezpłatne odcinki dróg szybkiego ruchu i autostrad przebiegające wokół miast (wyjątkiem jest chyba w dalszym ciągu część obwodnicy Budapesztu).

O szczegółach można przeczytać tu:

http://www.toll-charge.hu...s/Pricing-2015/

Endi - 2015-01-22, 19:35

Za kampera max 3,5 t wychodzi 82,- / tydz. i 131,- / m-c
MILUŚ - 2015-01-22, 19:41

A było tak miło :(
zbyszekwoj - 2015-01-22, 21:52

Jedna dniówka na kempingu termalnym. Wypada pokusić się o opracowanie trasy dojazdu na majówkę omijającą płatne odcinki. Kto sprytny i biegły?
Bigos - 2015-01-23, 00:25

Prosze Państwa z tego co widzę , problem bardziej dotyczy powyżej 3,5t
co do autostrad to nowa kategoria D2 to faktycznie podwyżka , ja akurat nigdy z nie korzystałem z autostrad i dalej nie będę .
Auta do 3,5 tony o ile dobrze to rozkminiłem, mają super możliwości objazdu po Węgrzech nie korzystając z autostrad.

Ale jak widać nie tylko w Polsce szuka się pieniędzy , Orban również ma pomysł skoku na bank ( Niemcy też)

janus - 2015-01-23, 08:07

A ten fragment :(
Cytat:
New products and toll categories will be introduced

In addition to the vignettes of the usual validity periods (weekly/10-day, monthly, annual), a new, territory-based annual e-vignette type will become available for vehicles in Categories D1M, D1, D2, U and B2. The toll road networks of one or more counties can be used with the regional vignette. The validity period of this e-vignette type will be the same as the validity period of the annual authorisation.

Annual regional e-vignettes for the following counties can be purchased (which have toll road networks):

Bács-Kiskun County, Baranya County, Borsod-Abaúj-Zemplén County, Csongrád County, Fejér County, Győr-Moson-Sopron County, Hajdú-Bihar County, Heves County, Komárom-Esztergom County, Pest County, Somogy County, Szabolcs-Szatmár-Bereg County, Tolna County, Vas County, Veszprém County, Zala County.

Tu już nie chodzi o autostrady :(
To są tylko roczne winietki i nie doczytałem, że nie dotyczą obcokrajowców :(

slawwoj - 2015-01-23, 08:43

zbyszekwoj napisał/a:
Jedna dniówka na kempingu termalnym. Wypada pokusić się o opracowanie trasy dojazdu na majówkę omijającą płatne odcinki. Kto sprytny i biegły?

Zbyszek to żadna sztuka. W automapie odhaczasz "omijaj autostrady" i po ptokach. A jak będą nieautostrady płatne to juz trzeba popracowac nad tematem.

Osobiście jak mam do wyboru autostradę lub nie, to zawsze wybiorę autostradę. Lepiej i spokojniej się jedzie. Spokojnie a więc zdrowiej. A zdrowie najważniejsze. :szeroki_usmiech

zbyszekwoj - 2015-01-23, 08:44

janus napisał/a:
tylko roczne winietki i nie doczytałem, że nie dotyczą obcokrajowców

Może to dotyczy tych co nie mają winiety ogólnokrajowej?

janus - 2015-01-23, 09:22

Niestety, chyba nie :(
Cytat:
In addition to the vignettes of the usual validity periods (weekly/10-day, monthly, annual), a new, territory-based annual e-vignette type will become available for vehicles in Categories D1M, D1, D2, U and B2

zbyszekwoj - 2015-01-23, 09:34

slawwoj napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Zbyszek to żadna sztuka. W automapie odhaczasz "omijaj autostrady" i po ptokach. A jak będą nieautostrady płatne to juz trzeba popracowac nad tematem.

Osobiście jak mam do wyboru autostradę lub nie, to zawsze wybiorę autostradę. Lepiej i spokojniej się jedzie. Spokojnie a więc zdrowiej. A zdrowie najważniejsze. :szeroki_usmiech

Wszystko się zgadza, tylko jadąc do Bogacsa to szkoda stówy na przejechanie przez Miskolc gdzie i tak autostrady nie ma.

andi at - 2015-01-23, 10:19

To ja się łapie na D1 ,bo mam w dowodzie wpisane 4 osoby i DMC 3300
MILUŚ - 2015-01-23, 10:30

andi at napisał/a:
To ja się łapie na D1 ,bo mam w dowodzie wpisane 4 osoby i DMC 3300

A masz napisane " kamper"? :chytry Jeśli tak to sie łapiesz .......do D2 :-/

Marek - 2015-01-23, 11:11

No cóż socjalizm na Węgrzech kosztuje, i jak znam życie będą polować na bezwinietowców. Odnośnie jazdy bez winietek może się okazać , :roll: tak dobiorą odcinki płatne , że nasza
'wspaniała znajomość języka węgierskiego" nic nie pomoże,podczas tłumaczenia się z jazdy odcinkiem niepłatnym wyświetlonym w nawigacji, ale zupełnie inaczej traktowanym przez pazerną policję :roll:

Socale - 2015-01-23, 11:42

slawwoj napisał/a:
...
W automapie odhaczasz "omijaj autostrady" i...

... i jeśli jest opcja to "omijaj drogi płatne".

Johny_Walker - 2015-01-23, 11:49

slawwoj napisał/a:

Przy dużych zarobkach lub majątku jest jak piszesz.
Jednak jeśli ktoś zarabia mało, to zdrowiej jest zaoszczędzić i pójść wcześniej na emeryturę.
Ja omijam dla zasady, ale kiedyś liczyłem stawkę godzinową za zmarnowany czas. Do tego dodałem oszczędność na mniejszym zużyciu paliwa. Wyszło mi zdecydowanie powyżej godzinowej stawki pracowników w Polsce.

jedrek49 - 2015-01-24, 09:20

Witam
Czy ktos jechal camperkiem w tym roku po autostradach Wegierskich i jak w punktach sprzedazy traktuja praktycznie samochody campingowe?
pozdrawiam
jedrek49

antwad - 2015-01-24, 09:58

slawwoj napisał/a:

Zbyszek to żadna sztuka. W automapie odhaczasz "omijaj autostrady" i po ptokach.

To nie jest takie oczywiste. Należy pamiętać, że są to nowe zasady (objęcie opłatami odcinków dróg dotąd bezpłatnych).
Zanim te restrykcje zostaną uwzględnione w aktualizacjach map minie trochę czasu.
Ufając wskazaniom nawigacji można się potem zadziwić :?

MILUŚ - 2015-01-24, 10:00

jedrek49 napisał/a:
Witam
Czy ktos jechal camperkiem w tym roku po autostradach Wegierskich i jak w punktach sprzedazy traktuja praktycznie samochody campingowe?
pozdrawiam
jedrek49

Wracałem w tym roku z Hajduszoboszlo autostradą ale e -winietkę kupowałem w 2014 :-P

koko - 2015-01-24, 10:30

D2 moim zdaniem kampery bez względu na wagę ?????
MILUŚ - 2015-01-24, 10:46

Też tak interpretuję ; czyli wychodzi korzystniej dla większych kamperów :-P
OMEGA - 2015-01-24, 11:04

Fahrzeugklassen

D1 Motorräder, Pkw bis 3,5 t zGG (auch mit Anhänger)
D2 Pkw über 7 Sitze bis 3,5 t zGG, Wohnmobile und Lkw bis 3,5 t zGG
B2 Busse und Wohnmobile über 3,5 t zGG
U Anhänger von Fahrzeugen der Klasse D2 und B2

Ze strony ADAC

D1 motocykle , osobowe do 3,5t DMC wraz z przyczepami
D2 osobowe powyżej 7 miejsc siedzących do 3,5 t DMC kampery i małe ciężarówki
do 3,5 t DMC
B2 autobusy i kampery powyżej 3,5 t DMC
U2 przyczepy do pojazdów kat. D2 i B2

tygodniowa dla kat. D2 kosztuje 5950 for. a dla B2 już 13285 for.
jest to bardzo duża różnica.

Kampery pow. 3,5 tony zaliczają się do kat. B2 i płacą jak autobusy,
tz. że wszystkim ceny przejazdu przez Węgry poszły w górę. :spoko

OMEGA - 2015-01-24, 11:25

Jeszcze jedna uwaga ze strony ADAC

Wohnmobile

Wohnmobile über 3,5 t zGG brauchen die Autobahnvignette (Kategorie B2). Andere Straßen sind gebührenfrei.

Kampery pow. 3,5 t DMC potrzebują winiety kat B2 tylko na autostrady innymi drogami krajowymi mogą się poruszać bez opłat .

koko - 2015-01-24, 11:37

OMEGA napisał/a:
Jeszcze jedna uwaga ze strony ADAC

Wohnmobile

Wohnmobile über 3,5 t zGG brauchen die Autobahnvignette (Kategorie B2). Andere Straßen sind gebührenfrei.

Kampery pow. 3,5 t DMC potrzebują winiety kat B2 tylko na autostrady innymi drogami krajowymi mogą się poruszać bez opłat .

piwko poleciało

OMEGA - 2015-01-24, 11:40

Dziękuję za piwo, jak dobrze poszukasz drogi to przejedziesz bez opłaty.
Endi - 2015-01-24, 12:12

Nie ma się z czego cieszyść...

Oprócz winiety B2 na autostrady , wszelkie pojazdy pow 3,5 t poruszające się drogami szybkimi i nacjonalkami muszą posiadać HU-GO- systemu :-/

OMEGA - 2015-01-24, 13:28

ze strony ADAC

Z tego co wyczytałem i zrozumiałem to kampery pow. 3,5 t kat. B2 płacą tylko na

autostradach i tych drogach gdzie płacą kat. D1 i D2 reszta jest bezpłatna.

http://www.adac.de/reise_...=19900&ItpId=65

natomiast ciężarówki pow.3,5 t muszą mieć zainstalowany HU-Go system .

Wohnmobile

Lkw
LKWs über 3,5 t zGG unterliegen auf definierten Autobahnen, Autostraßen und Nationalstraßen einer streckenabhängigen elektronischen Mauterfassung (HU-GO-System).

Endi - 2015-01-24, 13:54

OMEGA napisał/a:
LKWs über 3,5 t zGG unterliegen auf definierten Autobahnen, Autostraßen und Nationalstraßen einer streckenabhängigen elektronischen Mauterfassung (HU-GO-System).

I to jest wiążące. Kamper pow. 3,5 t to również LKW.

OMEGA - 2015-01-24, 13:59

Wohnmobile

a jak to rozumieć????

to znaczy muszą dwa razy płacić za ten sam odcinek ??
raz winietę a drugi raz HU-GO , nic z tego nie rozumie .

Endi - 2015-01-24, 14:04

Winieta dotyczy tylko autostrady na pozostałych już nie dlatego obowiązuje HU-GObox.
Nie musisz jechać autostradami. U nas jest podobnie.

jedrek49 - 2015-01-24, 14:11

witam
Wegrzy zachecaja teraz do odwiedzin ich kraju
Przykro ,ze tak traktuja turystow
ale mozna omijac autostrady jadac przez Barwinek mozna drogami dosc dobrymi dojechac do Chorwacji,Sloweni,Rumunii.Jezdze dosc czesto i nie kupuje e-winetek
Pozdrawiam
jedrek49

OMEGA - 2015-01-24, 14:16

Nie Endi ,
i tu się nie zgadzam , ciężarówki muszą mieć cały czas włączony nadajnik HU-GO
czy to na autostradzie czy na innej drodze gdzie jest naliczana opłata .

Kampery płacą winietę i jeżdzą po drogach płatnych i bez płatnych bez stresu ,
HO-GO ich nie obowiązuje niezależnie od DMC.

Tak ja to zrozumiałem,

CT ma swoich rezydentów w krajach niemieckojęzycznych może oni zabiorą głoś ,
wystarczy zadzwonić do ADAC lub odpowiednika w Austrii i zapytać o interpretację i już będziemy wiedzieli lub poczekać do wakacji co pokarze życie . :spoko

Endi - 2015-01-24, 14:23

OMEGA napisał/a:
i tu się nie zgadzam , ciężarówki muszą mieć cały czas włączony nadajnik HU-GO
czy to na autostradzie czy na innej drodze gdzie jest naliczana opłata .

Czy Ty Marianie spotkałeś na Węgrzech na autostradzie czytniki HU-GOboxa ? Bo ja nie.

Oddaj piwo dala koko... :haha:

:bigok

OMEGA - 2015-01-24, 14:44

Nad autostradami Węgierskimi wisi multum różnych urządzeń czy to HU-Go czy inne tego nie wiem , nigdy mnie to nie interesowało staram się je omijać .
Co do piwa to trzeba koko zapytać ,
poczekamy zobaczymy. :spoko

OMEGA - 2015-01-24, 15:27

Tu jest mapa dróg płatnych:

http://www.maut-tarife.hu...agos_A2_GER.jpg

zbyszekwoj - 2015-01-24, 16:45

OMEGA napisał/a:
Tu jest mapa dróg płatnych:

http://www.maut-tarife.hu...agos_A2_GER.jpg

Ciekawe czy aktualna?

OMEGA - 2015-01-24, 16:55

Jest bardzo aktualna bo 09.01.2015 , wydana przez Węgierskiego poborcę opłat.
Jak zjedziesz na dół mapy po lewej stronie jest data wydania.

antwad - 2015-01-24, 17:08

Marian, mapka ok.
I tu się potwierdza to co wspominałem w swoim pierwszym poście.
Nie ma bezpłatnych do tej pory obwodnic miejscowości.
Jest bezpłatna część obwodnicy Budapesztu, ale tak trochę bez sensu, bo jest mały fragment płatny.

zbyszekwoj - 2015-01-24, 18:13

W Miscolcu widać bezpłatna to do termali się dojedzie.
Endi - 2015-01-24, 18:35

OMEGA napisał/a:
Kampery płacą winietę i jeżdzą po drogach płatnych i bez płatnych bez stresu ,...
- plus autostrady.

Tutaj pełna zgoda.

OMEGA napisał/a:
... HO-GO ich nie obowiązuje niezależnie od DMC...

Maryjanku jeśli zinterpretowałaś to tak, że Węgrzy traktują jezdżących kamperami powyżej 3,5 t jak inwalidów i im darują :mikolaj to się grubo mylisz :szeroki_usmiech
:spoko

OMEGA - 2015-01-24, 18:56

Endi , jak Węgrzy traktują Kamperowców pow. 3,5 t tego to ja nie wiem,
natomiast posłużyłem tekstem ze strony ADAC i tam jest wyrażnie napisane :

Wohnmobile

Tobie akurat tego tekstu tłumaczyć nie muszę :-P

Nic nie piszą że te pow. 3,5 t potrzebują dodatkowo jeszcze HU-GO ,

Na tym tekście kończę moje wywody piany nie będziemy bić i dodatkowych postów na liczniku.

Endi , pozdrawiam i do spotkania gdzieś na zlocie . :spoko :spoko :spoko

koko - 2015-01-24, 22:10

Jak zauważyliście nie piszę na forum ale tu się odezwę
Samochody pow 3.5 t
W punkcie poboru opłat podchodzimy do urządzenia nazwę to kiosk
W kiosku tym po polsku na dotykowym ekranie określalismy jaki pojazd ile osi jaka długośc wysokość szerokość nr rejestracyjny DMC
Podajemy trasę kiosk rysuje nam na mapie gdy wszystko się zgadza klikamy drukuj bilet.
Gdy nam wydrukuję podchodzimy do kasy i opłacamy tę trasę na48h www.hu-go.hu okazionalny bilet na wyznaczoną trasę
Opłaty te w przypadku mojego campera nie były duże 2-3tys HUF Oczywiście można było opłacić winietę czasową (bez określania trasy) ale było to nieopłacalne.
Z szacunkiem do ADAC ale wersja angielska na stronie węgierskiej jasno określa campery bez względu na DMC D2 ( for more than 7 persons <3,5 t cargo vehicles AND CAMPERS Jak widać campery potraktowali w sposób szczególny pod jedną pozycją bez względu na masę ilość osi ,kół i chwała im za to!!!!!!!!
Natomiast categoria B2 (BUS) i nigdzie indziej nie występuje camper poza D2

zbyszekwoj - 2015-01-25, 14:13

koko napisał/a:
Jak zauważyliście nie piszę na forum

To skąd te ponad 2300 postów? :diabelski_usmiech

Den-tal - 2015-01-25, 19:50

koko szkoda, ze nie piszesz, bo madrze piszesz. Taka sama informacje uzyskalem z wegierskiego biura informacji turystycznej w Stockholmie. :spoko
koko - 2015-01-26, 16:47

Den-tal napisał/a:
koko szkoda, ze nie piszesz, bo madrze piszesz. Taka sama informacje uzyskalem z wegierskiego biura informacji turystycznej w Stockholmie. :spoko
piwko poleciało
WODNIK - 2015-01-26, 20:10

zbyszekwoj napisał/a:
koko napisał/a:
Jak zauważyliście nie piszę na forum

To skąd te ponad 2300 postów? :diabelski_usmiech

Zobacz w awatarze na datę wstąpienia do CT.

Poza tym koko pisze merytorycznie, to nie musi znaczyć dużo, ale........ :diabelski_usmiech
Pozdrawiam

zbyszekwoj - 2015-01-26, 20:25

WODNIK napisał/a:
Poza tym koko pisze merytorycznie, t

Wiem,wiem... :spoko

seba1 - 2015-01-26, 20:49

Wchodząc na www.hu-go.hu można zaplanować trasę i sprawdzić opłaty, tylko jak się mają te kategorie J2, J3, J4 do podawanych tu D2 ? (chyba że to dotyczy tylko pojazdów ciężarowych)
vIrek - 2015-01-27, 07:57

Tak, tylko ciężarowe powyżej 3,5 tony. Tutaj jest opis kategorii:
https://www.hu-go.hu/articles/view/206638#menu

seba1 - 2015-01-27, 17:34

No tak, tylko czy można by na takiej zasadzie obliczyć koszty przejazdu naszymi kampiurkami, Jeśli tak to gdzie?
mkpablo - 2015-02-01, 16:43

A ja chciałem zapytać o zestaw z przyczepą kampingową.

Samochód osobowy 7 miejscowy + przyczepa kampingowa 1600kg.
Całość zestawu przekracza 3500kg o jakieś 340kg.

Jakie winietki będą obowiązywały ?

D2 + U2 ??

Czy ktoś jest zorientowany ?

dziękuję.

OMEGA - 2015-02-05, 23:03

Ze strony PZM TRAVEL

Węgry

Od 01.01.2015 obowiązują nowe kategorie winietek oraz nowe kategorie pojazdów.
Nowe wymogi będą dotyczyć obowiązku posiadania winiet na przyczepy dla pojazdów kat. D1 (pojazdy do 3,5 tony z możliwością przewożenia powyżej 7 osób, pojazdy cargo) oraz kat. B2 (busy, minibusy i kampery powyżej 3,5 t.) :(

Nowością będzie także możliwość zakupu rocznej winiety regionalnej, która będzie umożliwiała poruszanie się po wybranych odcinkach autostrad.

Winiety węgierskie mogą zakupić Państwo w naszym biurze PZM Travel lub za pośrednictwem PZM Sklep.

Endi - 2015-02-06, 01:41

OMEGA napisał/a:
...posłużyłem się tekstem ze strony ADAC i tam jest wyrażnie napisane...Endi , jak Węgrzy traktują Kamperowców pow. 3,5 t tego to ja nie wiem...

No to teraz już wiemy :) nie ufaj Niemcom ;)

Uporządkujmy. Wyliczenia w/g tabeli zakupu e-matricy na Węgrzech ;

Dla kamperów do 3,5 t Matrica D2 - 10 dniowa = 5950 HUF co stanowi 80,50 gr
Dla kamperów powyżej 3,5 t Matrica B2 - 10 dniowa = 13385 HUF co stanowi 181,07 gr

koko - 2015-02-06, 09:01

PZMot ma złe wiadomości np w sprawie Słowacji miał durne wiadomości a odnoście Węgier również na oryginalnych stronach Węgierskich tylko raz występuje słowo CAMPER to co podają dotyczy AUTOBUSÓW
Ponadto w poprzednich latach woziłem pismo z ambasady Słowacji( o zwolnieniu z opłat camperów ponad 3,5T0)
Tak i teraz jestem po rozmowie z Panią Konsul i otrzymam takie pismo.

zbychu - 2015-02-06, 10:32

Endi - nie tygodniowa , ale 10 dniowa winieta :shock:
Endi - 2015-02-06, 11:00

Tak Zbyszku, masz rację łącznie 10 dni (9+1) poprawiłem :spoko
Endi - 2015-02-06, 13:25

Spieszę donieść ; przed chwilą otrzymałem meila z centrali ADAC w Monachium.

Sehr geehrtes Mitglied,

bitte entschuldigen Sie, ich hatte Ihren Namen nicht richtig verstanden.

Sie haben Recht, bezgl. Ihrer Anfrage habe ich folgendes erfahren: Alle Wohnmobile unabhängig vom Gesamtgewicht werden in die Kategorie D2 eingestuft. Die Neuregelungen, die seit dem 1.1.2015 gelten sind teils wieder zurückgenommen und am 1.2. geändert worden.

Wir danken Ihnen sehr für die Information, die wir selbstverständlich sofort auf unserer Homepage aktualisiert haben!

Mit freundlichen Grüßen

Martina Wagner
Touristische Informationsbeschaffung (TIB)
ADAC e. V.
Hansastr. 19, 80686 München
Tel. (089) 7676 5018
Fax (089) 7676 90531
martina.wagner@adac.de
www.adac.de

Szanowny Panie przepraszam, że nie zrozumiałam dokładnie pańskiego nazwiska.
Mam Pan rację. Pana zapytanie jest w pełni uzasadnione. Wszystkie campery zostały umieszczone w kategorii D2.
Przepisy wydane 1.01.2015 częściowo zostały zmienione od 1.02.2015
Dziękujemy za Pana informacje, sami rozumiemy iż natychmiast zaktualizujemy
naszą internetową stronę.
Z serdecznym pozdrowieniem
Martina Wagner

A więc koko masz rację. PzMot kłamie :szeroki_usmiech

Poczekamy na aktualizację strony ADAC :spoko a może i pzmotravel ;)

Endi - 2015-02-06, 13:56

Już nastąpiły aktualizacje na stronie ADAC !!!

Maut für Fahrzeuge über 3,5 t

Wohnmobile über 3,5 t zGG brauchen die Autobahnvignette (Kategorie D2). Andere Straßen sind gebührenfrei.

Fahrzeugklassen

D1 Motorräder, Pkw bis 3,5 t zGG (auch mit Anhänger)
D2 Pkw über 3,5 t zGG und/oder über 7 Sitze, Wohnmobile
B2 Busse
U Anhänger von Fahrzeugen der Klasse D2 und B2

A pzmot dalej kłamie :roll:

OMEGA - 2015-02-06, 17:28

Endi, stanąłeś na wysokości zadania , wyjaśniłeś sprawę do końca ale dzisiaj o 1.41 miałś jeszcze inne zdanie .

Endi napisał/a:

Dla kamperów do 3,5 t Matrica D2 - 10 dniowa = 5950 HUF co stanowi 80,50 gr
Dla kamperów powyżej 3,5 t Matrica B2 - 10 dniowa = 13385 HUF co stanowi 181,07 gr

Koko , jesteś wielki , miałeś rację , ale ja się sugerowałem ADAC , widać że też się mylą , nie zawsze ich porządek idze w parze z dokładnością.

Sprawa się wyjaśniła i wszyscy są zadowoleni. :spoko
:spoko :spoko

OMEGA - 2015-02-06, 17:39

Pozwoliłem sobie zaglądnąć na stronę odpowiednika naszego PZM w Austrii czyli ÖAMTC , mają to samo co pozostali tu wymienieni.

link do strony: http://www.oeamtc.at/port...te+2500+1055201

Vignette (E-Vignette)

Fahrzeugkategorien

Kategorie
D1M Motorrad
D1 Motorrad, Kraftfahrzeuge mit bis zu sieben Sitzplätze unter 3,5t mit/ohne Anhänger
D2 Kraftfahrzeuge mit mehr als sieben Sitzplätze bis 3,5t, Wohnmobile
U Anhänger der Kategorie D2 und B2
B2 Wohnmobile über 3,5t, Busse

Sprawa się wyjaśniła , dobrze że przed sezonem bo różnica w opłacie jest ogromna.

koko - 2015-02-06, 20:30

A ja myślałem że się dziś upiję :pifko
OMEGA - 2015-02-06, 20:49

Przecież Ty nie pijesz :-P no chyba że ma 0,00%
koko - 2015-02-06, 21:37

Marian przyślij mi adres do ciebie dostałem maila z ambasady prześlę go do ciebie.
Endi - 2015-02-07, 15:18

OMEGA napisał/a:
Endi... wyjaśniłeś sprawę do końca ale dzisiaj o 1.41 miałś jeszcze inne zdanie ...

Ewoluowałem :szeroki_usmiech Marianie :spoko

Ale wydaje mi się, że nie tylko ja. Frau Martina Wagner z ADAC napisała iż Węgrzy do nowych przepisów z 1.01.2015 wprowadzili zmiany od 1.02.2015 i dotyczyły między innymi umieszczeniem wszystkich kamperów w kat. D2 a więc przez miesiąc, było jednak inaczej.
Ale i tak nie wiadomo ile w tym prawdy ?

Jedynie wywiad koko ma dokładne informacje :lol:

Dzwoniłem do pzmot Wa-wa i rozmawiałem już z dwoma !! Paniami w tej sprawie.

Podjęły temat i dumają :diabelski_usmiech

koko - 2015-02-07, 20:10

Szkoda zachodu z PZMOT oni o Słowacji dalej ludzi wpuszczają w maliny
Endi - 2015-02-08, 10:06

OMEGA napisał/a:
Pozwoliłem sobie zaglądnąć na stronę odpowiednika naszego PZM w Austrii czyli ÖAMTC , mają to samo co pozostali tu wymienieni.

link do strony: http://www.oeamtc.at/port...te+2500+1055201

Vignette (E-Vignette)

Fahrzeugkategorien

Kategorie
D1M Motorrad
D1 Motorrad, Kraftfahrzeuge mit bis zu sieben Sitzplätze unter 3,5t mit/ohne Anhänger
D2 Kraftfahrzeuge mit mehr als sieben Sitzplätze bis 3,5t, Wohnmobile
U Anhänger der Kategorie D2 und B2
B2 Wohnmobile über 3,5t, Busse ...

Austriacy jeszcze dokładniej rozpisali kategorie. Mamy niezły "pasztet" :)

Andi at zadzwoń proszę do ÖAMTC i zapytaj o co chodzi kaman ??

Z Pzmot otrzymałem info. że jak znają Węgrów to do lata może się jeszcze wiele zmienić ? Mają tam dzisiaj, swoje polityczne problemy.

Wydaje się, że przepisy regulujące opłaty na Słowacji są wyjątkowo precyzyjne i jasno określają kategorie kamperów pow. 3,5 t

cytuję..
Przykłady włączenia/niewłączenia pojazdu kategorii M między pojazdy z obowiązkiem uiszczania opłaty drogowej:

- pojazdy kategorii M o największej dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i ilości przewożonych osób przekraczającej 9 osób łącznie z kierowcą (a więc 10 i więcej) są objęte obowiązkiem uiszczenia opłaty drogowej – to znaczy, że płacą opłatę drogową (chodzi o kategorie M2 i M3),
- pojazdy kategorii M o największej dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t i ilości przewożonych osób przekraczającej 9 osób łącznie z kierowcą (a więc 10 i więcej) nie są objęte obowiązkiem uiszczanie opłaty drogowej, ponieważ dla danej kategorii wagowej nie istnieje stawka opłaty drogowej – to znaczy, że nie płacą opłaty drogowej (kategorię M2 obejmuje obowiązek opłaty według ustawy o ruchu drogowym formą tzw. płatności czasowej = winiety autostradowe),
- pojazdów kategorii M o największej dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i ilości przewożonych osób nie przekraczającej 9 osób łącznie z kierowcą (a więc 9 i mniej) nie obejmuje obowiązek opłaty drogowej z tego powodu, że nie napełniają ustawowej definicji z punktu widzenia ilości przewożonych osób – to znaczy, że nie płacą opłaty drogowej, ......

koko napisał/a:
Szkoda zachodu z PZMOT oni o Słowacji dalej ludzi wpuszczają w maliny

Austriacy na swojej stronie o opłatach na Słowacji, dokładnie czynią to samo :(

Bronek - 2015-02-08, 13:26

Temat opłat drogowych, winiet powinien być przyklejony.

Po drugie...... Czekam na ostateczne , o ile takie będzie podsumowanie.

Najlepiej jak gdy się wyjaśni zrobić aktualizowany , moderowany wątek bez duskusji. Jedynie na priv.

Z przykładami. Taki a taki samochód w Słowacji na miesiąc wykupuje taką a taką winietkę...
Na Węgrzech taką....

Oczywiście, że niekoniecznie musi tak być..

koko - 2015-02-08, 17:22

Na Słowacji do roku 2014r campery pow.3,5t nie płaciły winiet ponieważ było napisane
samochody cięzarowe i autobusy a camper nie jest tym ani tym .Tak było 3-4 lata.
Od 2014r campery do 3,5t jedna winieta pow 3,5 dwie winiety tak jak osobowy z przyczepą .
Na zlotach międzynarodowych mam wiadomości z pierwszej ręki radzę jeżdzić

Mutek - 2015-02-08, 19:17

koko napisał/a:
Na Słowacji do roku 2014r campery pow.3,5t nie płaciły winiet ponieważ było napisane
samochody cięzarowe i autobusy a camper nie jest tym ani tym .Tak było 3-4 lata.
Od 2014r campery do 3,5t jedna winieta pow 3,5 dwie winiety tak jak osobowy z przyczepą .
Na zlotach międzynarodowych mam wiadomości z pierwszej ręki radzę jeżdzić

Według mnie coś nie tak jak piszesz było winietami na Słowacji w 2013 i 2014 poniważ byłem dwa razy kontrolowany w tym okresie i pirwsze co sprawdzali to czy mam wykupioną aktualną winietę.Na szczęście wyczytałem że kampery są traktowane jak samochody osobowe i miałem wykupioną winietę. :spoko :spoko

jedrek49 - 2015-02-09, 09:14

Witam
Mutek
a jaki masz camper czy do 3,5 t czy powyzej
bo campery do 3,5t wykupywaly jedna winetke tak jak osobowe
Koko podaje stan faktyczny
jedrek49

Mutek - 2015-02-09, 09:25

Według tamtejszych policjantów tyczy się to wszystkich kamperów . :spoko

Tak mówili :(

OMEGA - 2015-02-13, 10:59

Ponieważ temat Viniet Węgierskich nie został do końca rozwiązany pozostawało zawsze jakieś niedomówienie.

Konrad „koko” podesłał mi adres mailowy do Węgierskiego Operatora Autostradowego z prośbą
bym tam napisał.

Wysłałem dwie kopie dowodów rejest. z zaznaczeniem że to są pojazdy specjalne kempingowe „Wohnmobile”o DMC 4250 kg i 3500 kg .

Pytanie skierowane do Węgierskiego Oper. Autost.

Sehr geehrter Damen und Herren

wir besitzen ein Wohnmobil welches 4250kg zGG wiegt.
Bitte nennen Sie uns welche Vignette nach dem neuen ungarischen Vignetten Preissystem gülting ab 1.1..2015 für für uns zutrifft.
Welchen Preis zahlt man auf den ungarischen Autobahnen, wenn ein Wohnmobil bis 3500kg zGG wiegt.

Vielen Dank

Mit freundlichen Grüßen

Marian Ucka

koko - 2015-02-13, 11:09

Marian nie dopisał że dzisiaj dostał odpowiedż WSZYSTKIE campery należą do kategori D2
OMEGA - 2015-02-13, 11:13
Temat postu: Vinieta
Pytanie wysłałem 7.02.2015

Dzisiaj dostałem odpowiedz na moje pytanie :

Mamy dokument że wszystkie kampery należą do kategorii D2 nie zależnie od DMC.

OMEGA - 2015-02-13, 11:17

Konrad byłęś szybszy , ja wklejałem wiadomość w oryginale i zabrało mi to parę minut. :lol: :spoko
Endi - 2015-02-13, 13:18

Sehr geehrter Herr Ucka.

Vielen Dank fur die Informationen, die Sie erhalten von der ungarischen Fahrer. Fall wurde schliesslich geklart.
Ordnung muss sein :szeroki_usmiech

Ich hoffe, dass die kleinen helles Bier :pifko reduziere Seine Durst ;)

Mit freundlichen Grussen

Endi :spoko :spoko

Endi - 2015-02-13, 13:41

Endi napisał/a:

Andi at zadzwoń proszę do ÖAMTC i zapytaj o co chodzi kaman ??

Andi at, sami daliśmy radę, nie dzwoń już do nich chłopie. Tam też same buraki :?

koko - 2015-02-13, 15:18

W/g ambasady w W-wie jeżeli w dowodzie napisano samochód osobowy do 7 osób D1
jeżeli 8-9 to D2 stąd prośba o info u żródła

koko - 2015-04-21, 15:41

zaloguje się bo dalej błądzą campery płacą tylko w przypadku korzystania z autostrad D2 na miesiąc ok 9..tys
Cserkeszolo 22 C słońce pełne

Arto - 2015-05-24, 15:47

Odkopię temat, bo po przeczytaniu tego wątku i tego http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=20688 , nie do końca rozumiem czy mnie winiety obowiązują.
Chodzi o osobówkę z przyczepką lekką, cel Rumunia przez Słowację i Węgry. Ciągnik DMC 3030kg (vivaro 5-os.), przyczepka lekka DMC 600kg, całość przekracza 3,5t. W PL wiadomo, da się ominąć viatolla. Autostrady wszędzie omijam - raz że nie pogonię z przyczepką, a dwa samochód nie do końca sprawdzony, a hol na autostradzie potrafi zrujnować kieszeń. Trzymam się więc bocznych.
Słowacja - jeśli chciałbym jechać płatnymi to 2 x winietka. Jeśli nie chcę nimi jechać, to mam to traktować tak, jakbym jechał zwykłą osobówką, czy może fakt przekroczenia 3,5t robi z zestawu ciężarówkę, jak w PL i podlega się pod emyto?
Węgry - kiedyś mnie ktoś nastraszył, że trzeba winietę i koniec kropka, bo sprawdzają na wjeździe do Rumunii. W zeszłym roku jechałem busem (bez przyczepki), nic nie kupowałem i problemów nie było. Oczywiście trzymałem się z dala od dróg oznaczonych jako płatne. Czy w przypadku zestawy przekraczającego 3,5t wygląda to tak samo?

Bronek - 2015-05-24, 16:15

B2.
PO TABLICACH REJESTRACYJNYCH sprawdzają

B2: pojazd kempingowy / bus powyżej 3,5t dot też jazdy z przyczepą.
Ityle.
Z autostrad, dróg szybkiego ruchu i poszczególnych odcinków głównych dróg krajowych na Węgrzech można korzystać wyłącznie po uiszczeniu opłaty za korzystanie z dróg poprzez zakup e-winiety

tom-cio - 2015-05-24, 17:13

tak jak Bronek pisze,jechalem tydzien temu i mojego kamperbusa wpisala w system i B2-kampingowy.Na serbii dokladnie to samo-B za kampera ,Grecy to ich juz wogole popiescilo z cenami,ale tu dostawcze i kampery w jednej kategorii,oczywiscie tej drozszej.Ogolnie na dojazd do Grecji wydalem 1000zl na paliwo a 820 na oplaty winiet i autostrad
Arto - 2015-05-25, 11:29

Bronek napisał/a:
B2.
PO TABLICACH REJESTRACYJNYCH sprawdzają

B2: pojazd kempingowy / bus powyżej 3,5t dot też jazdy z przyczepą.
Ityle.
Z autostrad, dróg szybkiego ruchu i poszczególnych odcinków głównych dróg krajowych na Węgrzech można korzystać wyłącznie po uiszczeniu opłaty za korzystanie z dróg poprzez zakup e-winiety

Przed chwilą dokopałem się do tego http://www.toll-charge.hu/Road-network/ Czyli można to ominąć? Przez Węgry mam do przejechania mały odcinek i teoretycznie bez problemu pojadę przez wioski.

Bronek - 2015-05-25, 12:24

Podróże kształcą!

A nauka kosztuje.

Ps. Nie pomogę, bo mam inną filozofię.. Jak mnie nie stać nie jadę. Męczę się gdy sobie odmawiam.
Relaks i odpoczynek , daje mi gdy mam poczucie swobody.. to niestety oznacza iż muszę za to zabulić. :?
Jadę jak nazbieram.

Arto - 2015-05-25, 16:21

Zestawem z przyczepką i tak nie pogonię więcej niż 80km/h. Muszę tam tylko dojechać, zostawić puszkę z przyczepką, nic poza tym. Dla mnie to konieczność, a nie przyjemność. Ta zacznie się dopiero na miejscu, z dala od asfaltu i na dwóch kołach :bigok
Bronek - 2015-05-25, 16:38

Ryzyk fizyk i jak cie trafia to kilkaset euro masz w plecy .
Stówka z hakiem na tydzień ,
170 na miesiąc wyjścia nie ma .
Chyba że znasz drogi ... ale HGW co u nich krajowe a co nie .

Tu ja kupuję .

http://www.pzmtravel.com....,wegry,574.html

Do Grecji za miesiąc ponad 370 ...Czech Słowacja i Wegry plus dojdzie Serbia i Macedonia
Grecja rzeźnia ze 200 euro w obie strony lekko .

Tu masz Forum Wegierskie http://forum.wegierskie.c...na-videocontrol

Arto - 2015-05-25, 16:56

Czytałem wcześniej to na f. węgierskim. Sam się kiedyś pogubiłem, ale motocyklem i wbiłem się na płatny odcinek, ale kolejnym zjazdem uciekłem i wydawało mi się, że nie było żadnych kamer. Do dzisiaj nic nie przyszło ani do mnie, ani do znajomych, a każdy z nas był już przynajmniej raz na Węgrzech i przekraczał granicę z kontrolą, czyli nie mam "zaległości" ;) No nic, przemyślę jeszcze sprawę co z fantem zrobić, spróbuję towarzystwo zebrać tak żeby jechać za dnia i wyglądać znaków, że wjeżdża się na płatną, a jak się już wjedzie to się zapłaci i tyle :roll:
erikson - 2015-05-26, 20:03

probowal ktos juz czy automapa np wersja 1412 omija juz poprawnie drogi płatne ?
Sznurek - 2015-06-15, 13:36

Ponieważ zacząłem się interesować tematem węgierskich autostrad znalazłem takie coś - może komuś się przyda:
E-winieta Instukcja

Jasno wynika z niej, że kampery to kat. D2 i cena zamiast 2975 Ft jak było w zeszłym roku wynosi 5950 Ft za tydzień :(

koko - 2015-06-15, 18:18

na tydzień--- 10 dniowa
andi at - 2015-07-30, 19:21

koko napisał/a:
na tydzień--- 10 dniowa

Dokładnie tak pisze, jak pisze Koko.Dzisiaj jechałem i płaciłem;

Tydzień ---10 dniowa----5950 --oczywiście D 2

Miesięczna----9560 --D 2

arek - 2015-07-31, 12:41
Temat postu: e-win
właśnie wracam z Węgier płatne wszystkie autostrady i większość obwodnic Wszystko co ma na początku M , to co piszą o drogach wojewódzkich dotyczy powyżej 3.5 t
jedrek49 - 2015-09-01, 07:22

http://www.budapeszt.infi...d=439&Itemid=27

Witam
znalazlem informacje /link/
i pisza iz mozna kupic winete na jeden dzien /tranzyt
co o tym myslicie
Bede jechal w tym tygodniu do Chorwacji i sprawdze i napisze
jedrek49

zibikruk - 2015-09-01, 07:37

Jędrek, ale na tej stronie napisano:

"Za złamanie przepisów uważa się:
- zakup winiety dla pojazdu niższej kategorii niż do której należy auto, jakim się poruszamy
- zakup winiety jednodniowej dla pojazdu o ciężarze poniżej 12t ..."

Nie wiem czy jest jednodniowa dla D2. :spoko

jedrek49 - 2015-09-01, 09:10

Zibikruk
takwszystko sie zgadza ale w tabeli podaja ,ze D2 jest jednodniowa i placi sie 2760forint
to jeden dzien wystarczy na tranzyt przez Wegry do Chorwacji
Koszt bylby wtedy 38 zl
dalo by sie wytrzymac
bede dzwonil do ambasady Wegier o wykladnie
albo zobacze jak bede kupowal winetke po przekroczeniu granicy ,dam dowod rejestracyjny niech czytaja i dadza mi odpowiednia winetke
jedrek49

zibikruk - 2015-09-01, 09:13

Andrzejku, czekam na info. Byłaby to fajna opcja. :spoko
jedrek49 - 2015-09-01, 09:25

Witam
dzwonilem do ambasady i niestety ,
kobieta podala mi strone internetow
www.motorway.hu
kliknac j,polski i wszystko jasne
niestety na tej stronie nie ma winetek 1 dniowych
i wsdzystkie kampery do kat D2
ale smutno
Nie wiem skad sie wziela informacja w internecie na stronie ktora wczesniej w poscie podalem

bede jechal i dam dowod rejestracjina stacji benzynowej i poprosze o winete na 1 dzien ,zobacze jaka winete otrzymam
na pewno napisze na forum
A moze ktos juz przerobil ten temat
podobno ta wineta na jeden dzien jest od 1.09.2015r
jedrek49

koko - 2015-09-01, 13:59

Twoja strona podaje inne niż obecnie typy pojazdów obowiązujące teraz
jedrek49 - 2015-09-01, 18:49

witam
to nie jest moja strona
znalazlem te informacje pod slowem winiety na wegrzech i myslalem ,ze cos sie zmienilo na nasza strone czyli dla kamperowcow
jedrek49

andi at - 2015-09-01, 20:47

Dajesz dowód rejestracyjny i oni ci wypełnią , ale ty to firmujesz swoim podpisem (ty masz to sprawdzić czy wszystko jest OK) W razie czego to twoja wina :haha:
dominik - 2015-09-01, 21:41

zibikruk napisał/a:
Jędrek, ale na tej stronie napisano:

- zakup winiety dla pojazdu niższej kategorii niż do której należy auto, jakim się poruszamy

Nie wiem czy jest jednodniowa dla D2. :spoko

Zbyszek to ja już nic nie rozumiem, właśnie wrócił kolega z Chorwacji zestawem z przyczepą płacił, więc dawaj sprawdziliśmy koszt Węgierskich autostrad i co kupa, taki sam jak jak w zeszłym roku nic nie rozumiem, może to wina Bałtowa że nie zdążam? :-/

DI STEFANO - 2017-07-10, 18:18

Odgrzewam temat.
Pytanko do Kolegów którzy są lub byli (w tym roku) na Węgrzech.
Jak aktualnie wygląda sytuacja z obowiązkiem zakupu winety dla kampera do 3,5 t.
Kolega z Francji (aktualnie tam przebywający) poinformował mnie, że od 2017 roku Węgrzy powiększyli ilość km dróg z obowiązkiem opłaty i narzucony egzekwują bezwzględnie.
Od rana sprawdzam w wielu miejscach i nie znajduję potwierdzenia tej informacji, także w PZMot nie potwierdzają.
Jako, że jestem gotowy do wyjazdu i spotkania na terenie Węgier z oczekującym na Węgrzech towarzystwem nie wiem co "te bratanki namieszały".
Za info już stawiam piwko.

koko - 2017-07-10, 18:44

Wszystkie campery winieta D2 dotyczy autostrad
gardamm - 2017-07-11, 07:47

[quote="dominik"][quote="zibikruk"]Jędrek, ale na tej stronie napisano:

Na pewno D2 i jak wyżej napisał kolega .Przerabiałem na własnym organiżmie 3 maja br. wjechaliśmy (wydawało sie że to wjazd na obwodnice Debreczyna ) i zapłaciliśmy po ok 50 euro . Ja za niemanie kolega za to że miał D1( kupioną na Węgrzech na podstawie dowodu rejestracyjnego) :spoko

gardamm - 2017-07-11, 07:57

jedrek49 napisał/a:
Witam
dzwonilem do ambasady i niestety ,
kobieta podala mi strone internetow
www.motorway.hu
kliknac j,polski i wszystko jasne
niestety na tej stronie nie ma winetek 1 dniowych
i wsdzystkie kampery do kat D2
ale smutno
Nie wiem skad sie wziela informacja w internecie na stronie ktora wczesniej w poscie podalem

bede jechal i dam dowod rejestracjina stacji benzynowej i poprosze o winete na 1 dzien ,zobacze jaka winete otrzymam
na pewno napisze na forum
A moze ktos juz przerobil ten temat
podobno ta wineta na jeden dzien jest od 1.09.2015r
jedrek49

jak zapłacisz mandat to on będzie winietą jednodniową . Po zapłaceniu mandatu Węgier powiedział że caly dzień dzisiaj moge jeżdzić po wszystkich węgierskich autostradach

Bronek - 2017-07-11, 10:03

Zawsze tu kupuję nie tanio ale wygodnie .
jest info i chyba aktualne
https://www.pzmtravel.com...autostrady.html

Tu nie ma 10cio dniowej cos kolo 83 zł . za kampera

izola - 2017-07-11, 13:49

Spory narzut mają- www.camperteam.pl/forum/v...p=659915#659915

wg PZM, D1 104.00 PLN = 7.553 Ft na miesiąc
ja płaciłam na stacji benzynowej na Węgrzech za D1 tylko 4.780 Ft na miesiąc-

też było wygodnie , obsługa wszystko w system wpisała, ja tylko potwierdziłam prawidłowość danych.

Bronek - 2017-07-11, 14:17

Ok. tylko mi do domu przysyłają i Węgry akurat nie moja bajka. To był kraj z lat 80tych, wtedy lubiłem węgierki, śliwki też. Teraz one, te węgierki już suszone, to kraj stał się tranzytowy.
Przelatuję na ogół.
Hamowanie i rozpędzanie bolidu niweluje różnicę w cenie :mrgreen: