Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - ''zrób to sam'' czyli ... aby w nocy by³o ch³odniej :)

gino - 2015-01-24, 11:26
Temat postu: ''zrób to sam'' czyli ... aby w nocy by³o ch³odniej :)
zak³adaj±c ten dzia³, ''proroczo'' napisa³em
Cytat:
znajac zycie..
jednych niektóre pomys³y bêd± ¶mieszyæ, inni bêd± zachwyceni... :)

i w my¶l tego zdania, poka¿ê wam co¶, co moja ³ysa g³owa wymy¶li³a mi³o spêdzaj±c poranny czas na... :wc: przegl±daj±c gazetkê ''promocyjn±'' pobliskiego sklepu NETTO

w ofercie owego sklepiku wypatrzy³em ''podk³adkê ch³odz±c± pod laptopa''
koszt jedynie 19.99 ,-
w pierwszej chwili, polecia³em dalej
patrzy³em czy jakiej golonki nie ma w promocji -nie by³o
a mo¿e jakie¶ %... ale ty¿ nie by³o...

a ¿e z ty³u g³owy ten wiatraczek mnie wzrusza³... wróci³em do tematu
zastanawia³em siê, a có¿ to jest podk³adka ch³odz±ca laptopa , jak to dok³adnie wygl±da..bo pomys³ siê w g³owie rodzi³ :-P

my¶lê sobie: 5 minut piecht± do sklepu...to idê

w sklepie okaza³o siê ¿e s± nawet dwa rodzaje tych ''podk³adek''
jeden szczególnie przypad³ mi do gustu..
a tu dupka blada 5v....zasilanie z USB , a ja potrzebujê 12v
ale patrzê, a obok le¿y przej¶cióweczka zapalniczka>USB za ca³e 11zeta

my¶le sobie co ja tam ryzykujê..jak ca³y koszt to 31zeta , a nie ponad 1000,- jak te orygina³y ...których zast±pienie mi w g³owie ¶wita³o
krótko mówi±c ..BIORÊ :ok

do domu towar przynios³em
od razu zabieram siê do przymiarek i...sprawdzenia czy to w ogóle co¶ ''dmucha''
powiem tak..peruki nie zrywa :haha:
ale cyrkulacjê powietrza w daszku np.na alkowie-spokojnie wymusi

jaki¿ to pomys³ zrodzi³ siê w mojej g³owie...
do jakiego wywietrznika ów wiatraczek bêdzie zamontowany widzicie na poni¿szych fotkach
jest to daszek 40x40 , pasuje niemal idealnie /jedno podciêcie no¿ykiem kawa³eczka 1x1cm w obudowie wiatraczka/ moskitierka spokojnie daje siê za³o¿yæ, korbka dzia³a bez problemu ..a fakt ¿e obudowa, i sam wentylatorek jest przezroczysty, powoduje ¿e prawie nie bêdzie widoczny , zw³aszcza po odklejeniu gumowych podk³adek/jak widaæ, dwie ju¿ odklei³em

acha..jest bardzo lekki i cichutki
czy jest trwa³y-nie wiem ....na razie drugi dzieñ dzia³a ...pod laptopem
zawsze mo¿na kupiæ 2 sztuki...na zapas..w koñcu kosztuje tylko...19,99 :haha:

ps. ju¿ my¶lê o jakim¶ potencjometrze..co by wiatraczkowi zwiêkszaæ obroty co¶ tam dok³adaj±c do tych 5v... :haha: :haha:

zbyszekwoj - 2015-01-24, 12:32

U nas na wsi niestety nie ma sklepu Netto :placze2

Ale piwo :pifko i tak leci. Widaæ to prawda ¿e na m±drej g³owie w³osy nie rosn± . :haha:

gino - 2015-01-24, 12:41

zbyszekwoj napisa³/a:
Ale piwo :pifko i tak leci

leci ..leci..i wyl±dowaæ nie mo¿e :haha:

zbyszekwoj napisa³/a:
Widaæ to prawda ¿e na m±drej g³owie w³osy nie rosn± . :haha:

³ysa,bo trzeba by³o w³osy rwaæ z g³owy, zanim co¶ siê wymy¶li³o...
i nawet niekoniecznie musia³o to byæ co¶ m±drego :haha: :haha:

zbyszekwoj - 2015-01-24, 12:50

Ju¿ wyl±dowa³o , biegi mi przerwa³y :spoko
krzlac - 2015-02-06, 21:08

A jak Ty tam wpakujesz laptop? :haha:
Bronek - 2015-02-06, 21:21

:hello :roza:
:haha:
Kurde ja mam od 3 miesiecy .... by wstawiæ jako pochlaniacz na kuchni±, lub podobnie w lufcik 28cm.

Nawet o za lodówk± wstawiæ.
Fajne bo du¿e ³opatki maj±

Cichy du¿y wentylator... U mnie jeszcze diody niebiesko ¶wiec±.

Gratulacje.

leszekk - 2015-02-06, 23:07

Czy mozna uzyc dmuchawy od ogrzewania gazowego bez wlaczenia ogrzewania? chodzi mi o wlaczenie samej dmuchawy zeby byl ruch powietrza itd Dziekuje :-/
Bronek - 2015-02-07, 05:51

leszekk napisa³/a:
Czy mozna uzyc dmuchawy od ogrzewania gazowego bez wlaczenia ogrzewania? chodzi mi o wlaczenie samej dmuchawy zeby byl ruch powietrza itd Dziekuje :-/

Najnowsze Trumy to maj±. Te z czarn± obudow±. Potrzebny jest panel sterowania.

Na ubieg³orocznych Targach w Poznaniu, przedstawiciel firmy powiedzia³, ¿e przeróbka Trumy 4 lub 6 to koszt ponad 1000 z³ (srebrna/siwa obudowa)

My¶la³em by samemu "na krótko" taki wetylator uruchamiaæ, ale to wymaga sprawdzenia, czy nie bêdzie to sch³adzania wody u¿ytkowej? I tym samym ogrzewania nadmuchiwanego powietrza?

Czy gra warta ¶wieczki? To nie ma znaczenia, jak kto¶ chce to dlaczego nie. Wielko¶æ kampera itd.

Mo¿na ró¿ne warianty zastosowaæ, Aeirmix, Turbowent i jego zasuwe by odci±æ piec, itd. Wentylator od starszych pieców?

gino - 2015-02-07, 07:13

Bronek napisa³/a:
U mnie jeszcze diody niebiesko ¶wiec±.
u mnie te¿ ¶wieci³y..ale od³±czy³em..
niebieskie lampeczki szpitalnie mi siê kojarz±-nie lubiê :-P

Bronek - 2015-02-07, 07:24

Ja mam inn± podk³adkê, ale po rozbebeszeniu m. w podobna. W ramce okna dachowego jest 12v dlatego by przej¶æ na 5,2v, te¿ muszê rowaliæ i przerobiæ reduktor napiêcia.

Decyzja nie zapad³a...

Le¿y i czeka na impuls :confused

Bigos - 2015-02-07, 14:12

leszekk napisa³/a:

ja tak robiê i jest znacznie widoczna poprawa

Pierrot - 2015-02-07, 15:20

Witam,

inspirowany postem gino pobieg³em do marketu i zakupi³em to cudo. Po testach uzna³em, ¿e s³abo dmucha wiêc powzi±³em taki oto plan. :)

Jak z wentylatora do komputera zrobiæ wydajny wentylator do mojego okna dachowego o wymiarach 40x40 bez prucia zabudowy.
Za³o¿enia: wydajny, cichy, zasilany 12V, ³atwy w monta¿u tak, aby mo¿na by³o otworzyæ z obu stron luk.
Dziesiêæ minut klikania i zebra³em potrzebne czê¶ci

1. Wentylator du¿y fi.200mm o du¿ej wydajno¶ci ale cichy - ja wybra³em taki http://allegro.pl/show_item.php?item=4976655834 73,90 z³
2. ¦ciemniacz do ledów taki http://allegro.pl/show_item.php?item=4961213152 14,49 z³
3. Siatka pod tynk 0,5 m2 ca. 1,50 z³, wtyczka ¿/m 4 z³, stara aluminiowa ramka od obrazu, klej do plastików, kondensator Samxon 680mF25v ? , cztery za¶lepki od zakre¶lacza (koniecznie w kolorze niebieskim :) ) razem 93,89 z³ nie licz±c kosztów wysy³ki

Do wentylatora przyklei³em siatkê tak ¿eby przez przypadek nie wetkn±æ tam palca, przyci±³em na wymiar ca.370mm dwie listwy aluminiowe, wywierci³em otwory pod zamontowanie wentylatora, skrêci³em, wywierci³em dwa otwory pod ¶ciemniacz który tutaj dzia³a jako wy³±cznik i regulator obrotów, wlutowa³em zgodnie z sugesti± kolegi elektronika w obwód kondensator, potem wtyczki, umocowa³em trytkami i próba. Regulator dzia³a do¶æ ospale i w ma³ym zakresie ale obni¿a obroty tak, ¿e mo¿na go w nocy ustawiæ na minimum. Potem cztery za¶lepki na koñce które zaczepiaj± o listwê w oknie i gotowe.

A tutaj na miejscu

Jak siê trochê ociepli pod³±czê na gotowo zasilenie i dodam gniazdo z bezpiecznikiem 2A. Mo¿e komu¶ siê przyda. Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: koder: 2015-02-07, 19:33 ]
moderacja: kosmetyczne poprawki zamieszczenia fotek.

MAWI - 2015-02-07, 18:24

Bronek napisa³/a:
¿e przeróbka Trumy 4 lub 6 to koszt ponad 1000 z³ (srebrna/siwa obudowa)

Bronek nie jestem pewien czy mu siê nie pokie³basi³o.W ubieg³ym roku mia³em ma³e zamieszanie w trumie 6 ( myszy siê zadomowi³y).Dziêki naszemu koledze z forum MIREK MAT. ( przedstawiciel Trumy, serwisant ) ogarneli¶my .Ale konieczny by³ wyjazd do siedziby TRUMY na Polskê do Krakowa. Powiedzia³ ,¿e 4 to inna bajka.Prostsza ,mniej skomplikowana . to dwa ró¿ne urz±dzenia.

Bronek - 2015-02-07, 18:56

Bodaj¿e z Endim z nim gadali¶my.
Ja mu mówiê, ¿e mam Truma 4 z 2012r. A on w/w stwierdzenie, ¿e sterownik i panel i co¶ ponad 1000z³

Go¶æ pokazywa³ folder z now± czwórk±.
Nie dr±¿y³em tematu
Nie ze wgl na cenê, ale na upierdliwo¶æ , w sumie w moim krótkim kamperku niekonieczne ustrojstwo.

Zapamiêta³em , by to zrobiæ musi byæ czarna obudowa. :!: Hund begraben??
Czyli jest co¶ na rzeczy, te mo¿e nowsze s± inne? :kwiatki:

Warto sprawdzaæ przy zakupie kampera, tych nowszych. Bo mog± montowaæ starsze wersje.

.

jury - 2015-03-20, 00:31

Ja w swoim bomblu w wywietrzniku dachowym zastosowa³em po³±czone 4 du¿e wiatraki (4x12cm) z zepsutych zasilaczy komputerów stacjonarnych wiêc za free.
http://www.silentworks.pl...p/fanswap/4.jpg
zasilanie 12V wiêc mog³em zastosowaæ prze³±cznik zmieniaj±cy kierunki obrotów.

Jak kto¶ ma dostêp do takich zasilaczy to polecam

michal_olk - 2015-03-20, 00:45

mo¿e te z netto ³adniesze ale wiecie ile kosztuj± wiatraki komputerowe? http://allegro.pl/ak175-w...5148722162.html
Forest - 2015-03-20, 07:37

A co my¶licie o tym, wydajno¶æ ponad 200m3/h http://allegro.pl/aab-coo...4894379457.html
Gregorio - 2016-03-05, 16:16
Temat postu: Re: ''zrób to sam'' czyli ... aby w nocy by³o ch³odniej :)
gino napisa³/a:

ps. ju¿ my¶lê o jakim¶ potencjometrze..co by wiatraczkowi zwiêkszaæ obroty co¶ tam dok³adaj±c do tych 5v... :haha: :haha:

Odgrzejê kotleta :szeroki_usmiech
Jak wentylator zniós³ próbê czasu? Potencjometr wymy¶li³e¶?
Zrobi³em dzi¶ próbê z podk³adk± (3 ma³e wentylatorki). Na 5V tak sobie ¶rednio na je¿a natomiast po pod³±czeniu 12V krêc± siê jak oszala³e. Pytanie tylko jak d³ugo :?:
Co do potencjometru to najpro¶ciej zastosowaæ np. http://allegro.pl/ShowIte...ars_rule_id=201 . Napiêcie wyj¶ciowe 2-12V

Mikesz - 2016-03-06, 17:57
Temat postu: Re: ''zrób to sam'' czyli ... aby w nocy by³o ch³odniej :)
GrzesiekW napisa³/a:
gino napisa³/a:

Odgrzejê kotleta :szeroki_usmiech
Jak wentylator zniós³ próbê czasu? Potencjometr wymy¶li³e¶?
Zrobi³em dzi¶ próbê z podk³adk± (3 ma³e wentylatorki). Na 5V tak sobie ¶rednio na je¿a natomiast po pod³±czeniu 12V krêc± siê jak oszala³e. Pytanie tylko jak d³ugo :?:
Co do potencjometru to najpro¶ciej zastosowaæ np. http://allegro.pl/ShowIte...ars_rule_id=201 . Napiêcie wyj¶ciowe 2-12V

Ten potencjometr ma obci±¿alno¶æ tylko 100mA,nie do wszystkich wentylatorków siê nadaje a zw³aszcza je¶li chcesz po³±czyæ kilka.