|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Zerwany pasek wielorowkowy Jumper 3.0
HENRYCZEK - 2015-01-26, 13:55 Temat postu: Zerwany pasek wielorowkowy Jumper 3.0 Odpaliłem dzisiaj autko,telepało jakby silnik nie miał poduszek,potem smród spalenizny.
Motor stop i oględziny.
Zerwany pasek i dużo lodu na ..no właśnie.Czy to pompa wspomagania kierownicy?
Kierownica chodzi leciutko,pasek starty i śmierdzący,jakby coś zblokowało.( obstawiam oblodzenie)
Za wiele tam nie widać i tu pytanie. Czy po drodze jest jakiś napinacz,czy nowy pasek można założyc tak bezproblemowo,( pod chmurką)czy konieczny jest wjazd na kanał.
Argo - 2015-01-26, 14:51
Popraw temat na zerwany pasek wielorowkowy.
makdrajwer - 2015-01-26, 15:49
To jest sprężarka klimy. Pokręć sobie każdym elementem po którym chodzi pasek. Może masz coś zatarte .
Tak wogóle to dzisiejsze samochody mają klime przy zapaleniu na ON. I zaleca się z niej kożystać cały czas. A jeszcze 20 lat temu prawie każdy japoński samochód miał zabezpieczenie które nie pozwalało odpalić sprężarce poniżej plus 5 stopni
zbyszekwoj - 2015-01-26, 16:29
Ja nie mam klimy i przy dodatniej temp. pasek stanął, ale nie pękł bo zdążyłem wyłączyć. Obstawiam alternator ,ale na razie czekam do wiosny. Niestety trzeba sięgać od spodu, tak że kanał.
Gewehr - 2015-01-26, 16:51
Pękł Ci pasek klimy. Typ paska, to ELAST i nie posiada napinacza. Nie może być zwykły pasek! Aby zamontować nowy, musisz posiadać specjalny przyrząd. Jeśli go nie masz, potniesz pasek i będzie źle.
silny - 2015-01-26, 20:16
Pokręciłeś wolnymi w tym momęcie rolkami żeby ustalić przyczyne
eMKa - 2015-01-26, 20:54
Jak wspomniał Gewehr, to pasek elastyczny 4PK1102EE. Pasek napędza sprężarkę i jest dociskany na sztywno jedną rolką. Prawdopodobnie stanęła sprężarka, bo rolka prędzej by sie stopiła,(tworzywo) pasek by zleciał.
W warunkach podwórkowych tylko dla “Robinsonów”. Odpuść sobie, idź na piwo.
Gewehr - 2015-01-26, 21:25
Dokładnie. Serwisy nieraz mają problem z założeniem. Rolka przy zakładaniu, potrafi się pogiąć
Bardzo ważne. Jak by Ci gdzieś montowali ten pasek, to koniecznie pasek musi mieć w oznaczeniu 4PK1102EE Bez EE, nie nadaje się.
eMKa - 2015-01-26, 21:44
Gewehr napisał/a: | to koniecznie pasek musi mieć w oznaczeniu 4PK1102EE |
lub zaznaczony np. "elast" - w Continentalu
Na szczęście ten rozmiar jest nietypowy i praktycznie występuje w wersji tylko elastycznej
kimtop - 2015-01-27, 08:50
HENRYCZEK napisał/a: | Zerwany pasek i dużo lodu na ..no właśnie. |
Kiedyś gdzieś czytałem,że w tych samochodach zdarzały się przypadki przymarzania paska.Ale chyba chodziło o rozrząd.Fiat chyba montował nawet jakieś osłony.
sławek w. - 2015-02-01, 22:45
Gewehr napisał/a: | Dokładnie. Serwisy nieraz mają problem z założeniem. Rolka przy zakładaniu, potrafi się pogiąć
Bardzo ważne. Jak by Ci gdzieś montowali ten pasek, to koniecznie pasek musi mieć w oznaczeniu 4PK1102EE Bez EE, nie nadaje się. |
Czy ten problem dotyczy tylko silników 3,0 czy również 2,3 Ducato?
Gewehr - 2015-02-01, 23:00
2,3 też ma ELAST. Jak dobrze pamiętam, to idzie tam 4PK903EE. Różni się tym od 3.0, że nie posiada rolki prowadzącej
|
|