Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - kupno kampera półintegra

oskar36 - 2015-01-29, 14:49
Temat postu: kupno kampera półintegra
jestem na etapie kupna kampera interesuje mnie polintegra lub integra na 4 osoby do spania prosze o rade
Skorpion - 2015-01-29, 14:52

Witam witam :spoko :spoko :spoko
tekwit - 2015-01-29, 14:55

Hej Kolego!!!
Dobry wybór. moja rada-kupuj. :spoko

oskar36 - 2015-01-29, 15:04

slyszałem ze sa wersje z podwieszanym łożkiem
tekwit - 2015-01-29, 15:07

Hej Kolego!!!
:spoko

wbobowski - 2015-01-29, 15:53

oskar36 napisał/a:
slyszałem ze sa wersje z podwieszanym łożkiem

Dobrze słyszałeś... ja taki mam.

Ale najważniejszego nie napisałeś... a chcesz porady.

W ramach jakiego budżetu chcesz dokonać tego zakupu... 40 czy 240 tys. zł. To dość istotna różnica.

papamila - 2015-01-29, 15:57

Ja również mam takie auto na sprzedaż z 2014 roku
wiecej info to telefonicznie
600028837

oskar36 - 2015-01-29, 15:59

do 120 najlepiej silnik ducato 2,8
poptek - 2015-01-29, 16:18

oskar36, niedawno taki temat był. Poszukaj u kolegi Burtona. Pozdrawiam :spoko
oskar36 - 2015-01-29, 16:48

poptek napisał/a:
oskar36, niedawno taki temat był. Poszukaj u kolegi Burtona. Pozdrawiam :spoko

daj mi namiar na tego kolege :lol:

ZEUS - 2015-01-29, 17:20

oskar36 napisał/a:
daj mi namiar na tego kolege

mówisz - masz... :diabelski_usmiech
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0

oskar36 - 2015-01-29, 19:48

nawiazujac do tematu czy ktos sie orientuje od ktorego roku dawali lozko wiszace w polintegrze?
kimtop - 2015-01-29, 19:58

Jak cztery osoby, to wybij sobie z głowy półintegrę
oskar36 - 2015-01-29, 20:06

kimtop napisał/a:
Jak cztery osoby, to wybij sobie z głowy półintegrę

dlaczego? podobno sie trafiaja choc zdaje sobie sprawe ze jest ich malo

Johny_Walker - 2015-01-29, 20:08

Mam czteroosobową półintegrę. Dwa miejsca co spania z tyłu, dwa opuszczane nad stołem. Piąte można zrobić w miejscu stolika. Miejsca sporo.
silny - 2015-01-29, 20:16

Starszaki nie lubią gimnastyki a kolega nie napisał ile ma lat , śmieszy mnie to -kamper dla 2. Mi tam ścisk nie przeszkadza , kupuj kolego
oskar36 - 2015-01-29, 20:17

Johny_Walker napisał/a:
Mam czteroosobową półintegrę. Dwa miejsca co spania z tyłu, dwa opuszczane nad stołem. Piąte można zrobić w miejscu stolika. Miejsca sporo.

Twoje auto na pewno jest super ale ja szukam starszego do 100-120 tys.zl nie wiem czy w tych starszych takie lozko bedzie?

Johny_Walker - 2015-01-29, 20:24

Opuszczane w tej cenie znajdziesz bez problemu.
kimtop - 2015-01-29, 20:27

Po opuszczeniu łóżka zapomnij o korzystaniu ze stołu
Rav - 2015-01-29, 20:31

Kimtop dobrze prawi. Nawet jeśli masz podwieszane łóżko, to korzystanie z niego jest możliwe tylko w przypadku, gdy wszyscy udają się spać. Opuszczasz je bowiem na tyle nisko, że korzystanie ze stolika nie jest już możliwe (bynajmniej jest to najczęściej spotykane rozwiązanie).

Ja mam dwójkę w sumie jeszcze niedużych dzieci. Jeździmy w zestawie 2+2 i radzimy sobie, ale wygodniejszy byłby wariant: alkowa + łóżka piętrowe tył (lub łóżko małżeńskie nad garażem). Obecnie mam alkowę + spanie podwójne po złożeniu stolika + spanie pojedyncze (mogę złożyć w całość dla aż 4 osób + alkowa). Niby kamper dla 6 osób, ale 4 to już max. Za czas jakiś, kiedy dzieciaki podrosną będę musiał szukać czegoś większego. Nie wyobrażam sobie wspólnej egzystencji bez alkowy, półintegra musiałaby mieć chyba z 8m.

oskar36 - 2015-01-29, 20:32

Johny_Walker napisał/a:

jak myslisz z ktorego roku kupie za ta kase szukam od kilkunastu dni na mobile ale takiego nie trafilem a co najwazniejsze super by bylo gdyby byl duzy garaz z tylu

oskar36 - 2015-01-29, 20:39

Rav napisał/a:
Kimtop dobrze prawi. Nawet jeśli masz podwieszane łóżko, to korzystanie z niego jest możliwe tylko w przypadku, gdy wszyscy udają się spać. Opuszczasz je bowiem na tyle nisko, że korzystanie ze stolika nie jest już możliwe (bynajmniej jest to najczęściej spotykane rozwiązanie).

Ja mam dwójkę w sumie jeszcze niedużych dzieci. Jeździmy w zestawie 2+2 i radzimy sobie, ale wygodniejszy byłby wariant: alkowa + łóżka piętrowe tył (lub łóżko małżeńskie nad garażem). Obecnie mam alkowę + spanie podwójne po złożeniu stolika + spanie pojedyncze (mogę złożyć w całość dla aż 4 osób + alkowa). Niby kamper dla 6 osób, ale 4 to już max. Za czas jakiś, kiedy dzieciaki podrosną będę musiał szukać czegoś większego. Nie wyobrażam sobie wspólnej egzystencji bez alkowy, półintegra musiałaby mieć chyba z 8m.

ja mam w tej chwili podobny uklad do spania knaus 595 tyle ze alkowa sluzy mi jako magazyn poniewaz kampera w 90 procentach wykorzysuje do wedkarstwa takze garaz z tylu bylby bardzo wygodny

poptek - 2015-01-29, 21:41

oskar36, Ci co lubią alkowy będą za nimi, podejrzewam że to nie pierwsza taka dyskusja na tym forum i nie ostatnia. Mogę zrozumieć przewagę alkowy nad półintegrą zimą i jak będzie minus na wiosnę i na jesieni. Wtedy wieczorami rzeczywiście może być potrzebny stół w środku kampera. Ale jak jest ciepło? :shock: Całe wieczorne życie toczy się pod markizą i opuszczane łóżko jest tylko plusem. Po co sie zamykać w środku wieczorami, szczególnie na południu Europy latem?

Życzę powodzenia w zakupie. :spoko
Jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie dla rodziny 2+2. Jak chcesz się sam przekonać to najlepiej wypożyczyć rożne auta i samemu wypróbować na własnej skórze co Ci leży a co nie. ;)

Duży garaż jest super ale jak masz DMC powyżej 3500 kg.

Johny_Walker - 2015-01-29, 21:54

oskar36 napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

jak myslisz z ktorego roku kupie za ta kase szukam od kilkunastu dni na mobile ale takiego nie trafilem a co najwazniejsze super by bylo gdyby byl duzy garaz z tylu

Z łóżkiem znajdziesz, ale z garażem pod łóżkiem z tyłu nie ma szans w tej cenie. To był jeden z powodów, dla których kupiłem nowego.

oskar36 - 2015-01-29, 21:55

poptek napisał/a:
oskar36, Ci co lubią alkowy będą za nimi, podejrzewam że to nie pierwsza taka dyskusja na tym forum i nie ostatnia. Mogę zrozumieć przewagę alkowy nad półintegrą zimą i jak będzie minus na wiosnę i na jesieni. Wtedy wieczorami rzeczywiście może być potrzebny stół w środku kampera. Ale jak jest ciepło? :shock: Całe wieczorne życie toczy się pod markizą i opuszczane łóżko jest tylko plusem. Po co sie zamykać w środku wieczorami, szczególnie na południu Europy latem?

Jak dla mnie to najlepsze rozwiązanie dla rodziny 2+2. Jak chcesz się sam przekonać to najlepiej wypożyczyć rożne auta i samemu wypróbować na własnej skórze co Ci leży a co nie. ;)

dmc powyzej 3500 nie wchodzi w gre mysle jeszcze o integrze hymer 514 lozko z tylu nad garazem

oraz podwieszane duzy garaz :spoko

Johny_Walker - 2015-01-29, 21:56

kimtop napisał/a:
Po opuszczeniu łóżka zapomnij o korzystaniu ze stołu

Zgadza się. Coś za coś. Alkowa nie ma tej wady, ale za to dużą wysokość i problemy z wiaduktami oraz znacznie większe zużycie paliwa.

Opuszczanego łóżka jeszcze nie testowałem. Materac ciągle w folii.

MILUŚ - 2015-01-29, 21:57

Johny_Walker napisał/a:
..................
ale z garażem pod łóżkiem z tyłu nie ma szans w tej cenie. To był jeden z powodów, dla których kupiłem nowego.

Nie zgodzę się z Tobą.........mam i w dużo mniejszej cenie .

oskar36 - 2015-01-29, 21:59

Johny_Walker napisał/a:
oskar36 napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

Z łóżkiem znajdziesz, ale z garażem pod łóżkiem z tyłu nie ma szans w tej cenie. To był jeden z powodów, dla których kupiłem nowego.

to juz wole garaz jak lozko

oskar36 - 2015-01-29, 22:05

MILUŚ napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
..................
ale z garażem pod łóżkiem z tyłu nie ma szans w tej cenie. To był jeden z powodów, dla których kupiłem nowego.

na ile osob do spania i ktory rok

Bronek - 2015-01-29, 22:06

Pisałem kiedyś o patencie z opuszcznym elektrycznie środkowym łóżkiem w PLA.
MARKA niedroga nie ekskluzywna, ale ciekawa. To półintegral z garażem co ważne.
I wyrko śodkowe po opuszczeniu przy niewielkiej gimnastyce pozwala korzystać ze stołu i czterech miejsc.
Ale i tak zrobisz jak poczujesz, że to ten.... I niekoniecznie to będzie wg nas optymalny wybór. Ale Twoj. I tyle.
Mi się PLA podobały, ale to nie szpanerskie zabudowy lecz sprytnie rozwiązane.
Kible fajne, garaż i te wyrka.
Cena też

kimtop - 2015-01-29, 22:08

poptek napisał/a:
Ci co lubią alkowy będą za nimi

Miałem dwie alkowy gdy jeździliśmy z córką.
Teraz jeździmy we dwójkę i mam półintegrala

poptek napisał/a:
Mogę zrozumieć przewagę alkowy nad półintegrą zimą i jak będzie minus na wiosnę i na jesieni. Wtedy wieczorami rzeczywiście może być potrzebny stół w środku kampera. Ale jak jest ciepło? Całe wieczorne życie toczy się pod markizą i opuszczane łóżko jest tylko plusem.

Nie zawsze jest ciepło i nie zawsze jest piękna pogoda.Kamperowanie to nie tylko Włochy i Grecja,ale też polskie wybrzeże,MazurySkandynawia i ogólnie reszta Europy.
Jeździmy nie tylko w lipcu i sierpniu.Ja na przykład w tym roku zaczyna 18-go lutego i skończe gdzieś w listopadzie

Kol.oskar36 jest na tyle tajemniczy ,że nic nie pisze o tym kto i w jakim wieku będzie podróżował kamperem ,ani nawet gdzie mieszka.
Proponuję żeby przyjechał na zlot do Poznania i popatrzył jak wyglądają kampery w środku i wtedy podejmie decyzję

MILUŚ - 2015-01-29, 22:12

[quote="oskar36"]
MILUŚ napisał/a:
..................

Mój jest z 2002 ale obili ten model do 2006 . Miejsc do jazdy i spania cztery . Garaz tak duży ,że był pomysł żeby tam zobić łóżko i nie rozkładać do spania stołu :mrgreen:

oskar36 - 2015-01-29, 22:26

kimtop napisał/a:
poptek napisał/a:
Ci co lubią alkowy będą za nimi

Miałem dwie alkowy gdy jeździliśmy z córką.
Teraz jeździmy we dwójkę i mam półintegrala

poptek napisał/a:
Mogę zrozumieć przewagę alkowy nad półintegrą zimą i jak będzie minus na wiosnę i na jesieni. Wtedy wieczorami rzeczywiście może być potrzebny stół w środku kampera. Ale jak jest ciepło? Całe wieczorne życie toczy się pod markizą i opuszczane łóżko jest tylko plusem.

Nie zawsze jest ciepło i nie zawsze jest piękna pogoda.Kamperowanie to nie tylko Włochy i Grecja,ale też polskie wybrzeże,MazurySkandynawia i ogólnie reszta Europy.
Jeździmy nie tylko w lipcu i sierpniu.Ja na przykład w tym roku zaczyna 18-go lutego i skończe gdzieś w listopadzie

Kol.oskar36 jest na tyle tajemniczy ,że nic nie pisze o tym kto i w jakim wieku będzie podróżował kamperem ,ani nawet gdzie mieszka.
Proponuję żeby przyjechał na zlot do Poznania i popatrzył jak wyglądają kampery w środku i wtedy podejmie decyzję

jestem z opolskiego lekko po 40-ce

oskar36 - 2015-01-29, 22:28

[quote="MILUŚ"]
oskar36 napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
..................

Mój jest z 2002 ale obili ten model do 2006 . Miejsc do jazdy i spania cztery . Garaz tak duży ,że był pomysł żeby tam zobić łóżko i nie rozkładać do spania stołu :mrgreen:

czyli podwojne lozko z tylu i skladane z przodu a jakie sa wymiary tego z przodu po zlozeniu
?

Rav - 2015-01-29, 22:41

poptek napisał/a:

Widzisz, u mnie alkowa była świadomym wyborem, który zostanie powtórzony przy zmianie auta. Nie zawsze masz super warunki na zewnątrz (zwłaszcza jeśli jeździsz sporo, nie tylko latem i nie tylko na południe Europy). Ostatnie wakacje spędziłem w północnej Finlandii i Norwegii. Lało kilka dni, a temp. potrafiła spaść do 6 stopni. Gdybym jeszcze miał opuszczać łóżko i nie móc skorzystać ze stolika w czasie snu dzieci, to bym się chyba pochlastał. Markizy nie rozstawiłem ani razu bo ... nie było kiedy.

Każdemu odpowiada co innego, więc każdy dobiera pod swoje potrzeby. Jeśli jednak słyszę, że ma jeździć 4 osoby, to wariantu z opuszczanym łóżkiem wolałbym nie doświadczać.

oskar36 - 2015-01-29, 22:53

Rav napisał/a:
poptek napisał/a:

Widzisz, u mnie alkowa była świadomym wyborem, który zostanie powtórzony przy zmianie auta. Nie zawsze masz super warunki na zewnątrz (zwłaszcza jeśli jeździsz sporo, nie tylko latem i nie tylko na południe Europy). Ostatnie wakacje spędziłem w północnej Finlandii i Norwegii. Lało kilka dni, a temp. potrafiła spaść do 6 stopni. Gdybym jeszcze miał opuszczać łóżko i nie móc skorzystać ze stolika w czasie snu dzieci, to bym się chyba pochlastał. Markizy nie rozstawiłem ani razu bo ... nie było kiedy.

Każdemu odpowiada co innego, więc każdy dobiera pod swoje potrzeby. Jeśli jednak słyszę, że ma jeździć 4 osoby, to wariantu z opuszczanym łóżkiem wolałbym nie doświadczać.

sluszna racja tyle ze w 4 osoby planuje wrzesien w grecji kilka wypadow na wegry a zdesydowana wiekszosc sezonu to wedkowanie we dwoje

Rav - 2015-01-29, 23:16

oskar36 napisał/a:

sluszna racja tyle ze w 4 osoby planuje wrzesien w grecji kilka wypadow na wegry a zdesydowana wiekszosc sezonu to wedkowanie we dwoje

Zatem wybierz według hierarchii potrzeb. Jeśli masz męczyć się na 90% wyjazdów wędkarskich, po to aby 10% wyjazdów 4 osobowych przebiegało w miłej atmosferze - bierz alkowę + ..... Jeśli odwrotnie - bierz półintegrę.

Osobiście pewnie skłoniłbym się do alkowy + łóżko małżeńskie z tyłu i garaż pod spodem, ale będzie to już spore auto. Spore, jak na dwójkowe wypady na ryby.

W sumie zawsze można zabrać ... namiot i wygonić kogoś na zewnątrz w razie niesnasek, przy większej ekipie.

oskar36 - 2015-01-29, 23:44

Rav napisał/a:
oskar36 napisał/a:

Zatem wybierz według hierarchii potrzeb. Jeśli masz męczyć się na 90% wyjazdów wędkarskich, po to aby 10% wyjazdów 4 osobowych przebiegało w miłej atmosferze - bierz alkowę + ..... Jeśli odwrotnie - bierz półintegrę.

Osobiście pewnie skłoniłbym się do alkowy + łóżko małżeńskie z tyłu i garaż pod spodem, ale będzie to już spore auto. Spore, jak na dwójkowe wypady na ryby.

W sumie zawsze można zabrać ... namiot i wygonić kogoś na zewnątrz w razie niesnasek, przy większej ekipie.

alkowa zdecydowanie odpada najwazniejszy jest garaz bo troche tego sprzetu wedkarskiego mam

Rav - 2015-01-30, 00:14

oskar36 napisał/a:

alkowa zdecydowanie odpada najwazniejszy jest garaz bo troche tego sprzetu wedkarskiego mam

Widzisz, alkowa nie wyklucza dużego garażu. Garaż to jedno, a alkowa to drugie. Na upartego to możesz jeszcze sobie box dachowy dostawić.

ZEUS - 2015-01-30, 00:17

kol. oskar36... sugeruję by odpowiadając bezpośrednio na post - nie cytować tego posta...:)
Johny_Walker - 2015-01-30, 00:31

MILUŚ napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
..................

Burstnery oglądałem ale miały malutkie te garaże. Nie zmieściłbym czterech rowerów albo Hondy.

joko - 2015-01-30, 00:47

Jeżeli potrzebujesz dużego garażu, to układ z tylnym łóżkiem poprzecznym jest pod tym względem najbardziej optymalny. Ja mam takie rozwiązanie i praktycznie 90% bagażu mieści się swobodnie w garażu i jeszcze można się tam poruszać. Dostęp do garażu jest zarówno z zewnątrz przez boczne drzwi jaki i od środka przez drzwi pod łóżkiem (co jest bardzo wygodne)
Szafki wiszące , poza jedną w kuchni, są praktycznie puste i poza jakimiś kocami nie mam tam za bardzo co pakować. Jakbym nie miał tych szafek to i tak bym się bez problemu zapakował a miałbym przynajmniej więcej miejsca.
Ja z premedytacją zrezygnowałem z tego łóżka nad stołem , bo z założenia miał być kamper na dwie osoby z rezerwowym spaniem po złożeniu stolika (młodzież u mnie już pełnoletnia :) ) i w ten sposób mam więcej powietrza z przodu, niższą masę i jedną "grzechotkę" mniej.
Nie mniej jednak uważam, że takie łóżko jest dobrym rozwiązaniem jak czasami potrzeba w 4 osoby pojechać . Najlepsze by było takie , które można by zdemontować wtedy jak jest nie potrzebne , ale nie wiem czy coś takiego ktoś robi.
Prawda jest taka, że kamper bez względu na typ i rozkład wnętrza jest wygodny na dwie osoby, a wszystko co ponad to to już jest jakiś większy bądź mniejszy kompromis .
Wszystko jest fajnie jeżeli warunki pogodowe pozwalają na to aby większość czasu podczas postoju przebywać na zewnątrz , ale niestety trzeba się liczyć z tym , że co jakiś czas przyjdzie nam spędzić wiele godzin w środku (np w czasie deszczu) a taka sytuacja potrafi skutecznie zepsuć humor .
Pamiętam jedno takie doświadczenie z zeszłego roku jak podjechaliśmy na jeden kemping w Słowenii i dosłownie po chwili jak ustawiłem się na stanowisku, rozpętała się taka burza , że kamper dosłownie tonął w błocie. Deszcz lał wiele godzin. Byliśmy w trzy osoby i pomimo że kamper niby jeden z większych w tej kategorii (półintegra, 7,65m długości) to wspominam to jako dość przykre doświadczenie .

MILUŚ - 2015-01-30, 10:33

Johny_Walker napisał/a:
........................
Burstnery oglądałem ale miały malutkie te garaże. Nie zmieściłbym czterech rowerów albo Hondy.

I znów śmiem się z Tobą nie zgodzić :-P ...................

Jak rok temu jechaliśmy do Szwecji to w garażu oprócz trzech rowerów ; czterech skrzynek z żarciem ;narzędziami i samochodowymi gratami zmieściły się wszystkie camperowe bambetle z krzesłami i stołem na czele :ok
poprzednik woził w nim motor a nie......motorynkę :-P

I to jest malutki garaż ? Czego chcieć więcej .

MILUŚ - 2015-01-30, 10:39

joko napisał/a:
............. Dostęp do garażu jest zarówno z zewnątrz przez boczne drzwi jaki i od środka przez drzwi pod łóżkiem (co jest bardzo wygodne)........... .

I tego zazdroszczę :-P ..........tego dodatkowego wewnętrznego luku do garażu .
Och jak by on mi się przydał w trakcie deszczu czy mrozu :chytry

oskar36 - 2015-01-30, 10:43

pytalem wczoraj jaki jest wymiar tego przedniego lozka czy wygodnie wyspia sie 2 osoby? :spoko
oskar36 - 2015-01-30, 11:00

[quote="MILUŚ"]
oskar36 napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
..................

sorry jeszcze raz zapytam jak z tym przednim lozkiem

MILUŚ - 2015-01-30, 11:04

oskar36 napisał/a:
pytalem wczoraj jaki jest wymiar tego przedniego lozka czy wygodnie wyspia sie 2 osoby? :spoko

Ciężko mi teraz odpowiedzieć na temat dokładnych wymiarów..........jestem 8 tyś kilometrów od domu :wyszczerzony: Ale syn / ponad 2 m / nie narzekał , przy czym spał sam .To jest łóżko zrobione z siedziska kanapy ; stołu , i odwróconych do siebie przednich foteli .

oskar36 - 2015-01-30, 11:10

dzieki czyli dwie osoby sie wyspia jako tako szukalem wczoraj takiego modelu na mobile ale nie bylo nic
MILUŚ - 2015-01-30, 11:17

oskar36 napisał/a:
dzieki czyli dwie osoby sie wyspia jako tako szukalem wczoraj takiego modelu na mobile ale nie bylo nic

Nie przejmuj się............ja po zakupie z ciekawości tez szukałem dla porównania i.....w ciągu roku znalazłem .........jeden :-P

Wpisz sobie w google Burstner T 607 to Ci wyskoczą linki do stron w Szwecji ;Finlandii i Norwegii .
Tam sobie zobacz wnętrze tego tylnogarbnego wielbłąda :mrgreen:

oskar36 - 2015-01-30, 11:24

to juz zrobilem wczoraj tylko chcialem sie zorientowac ile trzeba dac z niemiec bedzie duzo drozszy jak w polsce tylko z polski ja nie chce wole zaplacic drozej ale wiem co mam tak jak z osobowkami
poptek - 2015-01-30, 11:24

kimtop napisał/a:

W pełni się z tym zgadzam. :spoko

Tyle, że z tyłu mam dwa pojedyncze łóżka, które łączymy środkową dostawką w jedno wielkie i gdy chciałem sobie posiedzieć przy stole w nocy to żona z dziećmi spała z tyłu, a ja na górnej koi. Górne łóżko opuszcza się na jakieś 1,1 - 1,2 m od podłogi i nie ma żadnego problemu z wejściem na nie. Po za tym dzieci mają już po naście lat i podejrzewam że za trochę będziemy jeździć w 2+0. :roll:

poptek - 2015-01-30, 11:32

Johny_Walker napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
..................

Dobre. :haha:
Taki tam malutki bagażniczek:

Bronek - 2015-01-30, 11:41

Brustner kolegi troche ponad 6 m ma bagażnik jw. Nomen omen
Johny_Walker - 2015-01-30, 15:03

Burstner 2015. A więc pomijając pojedyncze przypadki jest tak jak mówiłem.

Oglądałem ten model jubileuszowy 55. Sporo niepotrzebnego i drogiego wyposażenia takiego jak alufelgi, nawigacja zamontowanego po to by zaoferować duży rabat. Ma strasznie ostre krawędzie listwy mocującej stół do ściany. Rozharatałem sobie rękę przesuwając stół.

Bronek - 2015-01-30, 15:36

JW :gwm jak w każdej marce niemal są takie i owakie.

Johny czy sie pytasz kobiety jak było?

A jak nie wyszło, to zwalasz na nią?

Sorry zapomnialem, nie ma prawa nie wyjść

Mysle, że fajny chlop z ciebie.... Gdyby nie te kompleksy :spoko :zastrzelic :bigok

MILUŚ - 2015-01-30, 16:24

Bronek napisał/a:
................Mysle, że fajny chlop z ciebie.... Gdyby nie te kompleksy :spoko :zastrzelic :bigok

A miało być o za małym ..........garażu :-P :haha: :haha: :haha:

poptek - 2015-01-30, 17:48

Johny_Walker napisał/a:

Oglądałem ten model jubileuszowy 55. Sporo niepotrzebnego i drogiego wyposażenia takiego jak alufelgi, nawigacja zamontowanego po to by zaoferować duży rabat. Ma strasznie ostre krawędzie listwy mocującej stół do ściany. Rozharatałem sobie rękę przesuwając stół.

Na szczęście mój nie będzie jubileuszowy "55" bo już ich nie ma. A za to będzie miał nowe lampy z ledami do jazdy dziennej, których nie posiada ten "nowiutki kamper prosto z fabryki". :diabelski_usmiech
Po za tym niemiaszki wymyśliły że wszystkie podłączenia wody, prądu są ukryte za jednymi drzwiami serwisowymi i nic odstają żadne zakrętki ani gniazdka na boku auta. I ten patent bardzo mi się podoba.

Kurcze nie wiedziałem że takie niebezpieczeństwa na mnie czekały w środku kampera, a mieszkałem w "55" prawie miesiąc. Paru kolegów z forum też go zwiedzało na zlocie w Januszkowicach i nikt nie został rany ani nie zginął. :haha:
JW podejrzewam, że musiałeś oglądać "55" w Niemczech i dlatego były takie niedoróbki. Niestety w tym "moim" od polskiego dilera nic takiego nie zauważyłem. :diabelski_usmiech

Miałem na razie się nie "chwalić" ale ciężko mi się powstrzymać po takim komentarzu. ;)
Zdjęcia z targów. Na swojego muszę jeszcze trochę poczekać.

Pozdrawiam

Johny_Walker - 2015-01-30, 18:18

Mój też ma lampy do jazdy dziennej. Co prawda halogenowe, ale jak zechcę, to wydam te 200 zł na LEDy Phillipsa.

A co on taki garbaty ten kamper? To na pewno półintegral?

Fux - 2015-01-30, 19:08

poptek napisał/a:
A za to będzie miał nowe lampy z ledami do jazdy dziennej, których nie posiada ten "nowiutki kamper prosto z fabryki".

Jakąś dzika frajdę czerpiesz z takiego dogryzania?
Za chwilę ktoś będzie miał lepszego/droższego/młodszego od tego Twojego paździerza i po co Tobie to, ha?
:-P

SlawekEwa - 2015-01-30, 20:29

Johny_Walker napisał/a:
A co on taki garbaty ten kamper?

Łóżko opuszczane ma w tym garbie.

poptek - 2015-01-30, 21:00

Fux napisał/a:
poptek napisał/a:
A za to będzie miał nowe lampy z ledami do jazdy dziennej, których nie posiada ten "nowiutki kamper prosto z fabryki".

Jakąś dzika frajdę czerpiesz z takiego dogryzania?
Za chwilę ktoś będzie miał lepszego/droższego/młodszego od tego Twojego paździerza i po co Tobie to, ha?
:-P

Nie mam żadnej tak mi się wymsknęło. Także jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. :spoko

Dobrze o tym wiem, że jak tylko wyjadę za bramę dilera to już za chwilę ktoś będzie miał nowszego/lepiej wyposażanego itd, itp.

jarek73 - 2015-01-30, 21:02

poptek napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

Na szczęście mój nie będzie jubileuszowy "55" bo już ich nie ma. A za to będzie miał nowe lampy z ledami do jazdy dziennej, których nie posiada ten "nowiutki kamper prosto z fabryki". :diabelski_usmiech
Po za tym niemiaszki wymyśliły że wszystkie podłączenia wody, prądu są ukryte za jednymi drzwiami serwisowymi i nic odstają żadne zakrętki ani gniazdka na boku auta. I ten patent bardzo mi się podoba.

Kurcze nie wiedziałem że takie niebezpieczeństwa na mnie czekały w środku kampera, a mieszkałem w "55" prawie miesiąc. Paru kolegów z forum też go zwiedzało na zlocie w Januszkowicach i nikt nie został rany ani nie zginął. :haha:
JW podejrzewam, że musiałeś oglądać "55" w Niemczech i dlatego były takie niedoróbki. Niestety w tym "moim" od polskiego dilera nic takiego nie zauważyłem. :diabelski_usmiech

Miałem na razie się nie "chwalić" ale ciężko mi się powstrzymać po takim komentarzu. ;)
Zdjęcia z targów. Na swojego muszę jeszcze trochę poczekać.

Pozdrawiam

Poptek chwal i ciesz się bo masz czym . Za chwilę odbierzesz zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący sprzęt i w drogę dostosuj go do swoich potrzeb i dodaj to co Ci potrzebne i pisz o tym, bo wiele jest osób na tym forum których to interesuję , a postaciami typu JW się nie przejmuj to śmiechota lub patologia jak kto woli i nie ma co się bulwersować wystarczy go olać ( chociaż mi nie raz nie starczyło silnej woli i karmiłem trolla )

Bronek - 2015-01-30, 21:38

Tak zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, że wszystkie wloty są za jedną klapą.

Nie czepiając sie, wole oddzielnie wlew wody.

Dlaczego bo wlewam na różne sposoby, to raz : (lejek, pompa, wąż..i patenty zastane na kempingach itp..).
I co tu dużo gadać, parę razy wyskoczył lejąc po bokach, lub przelałem bo się zagapiłem
Prąd blisko.
Tak se marudzę by słodko niebyło tej fajnej marce. I by ten którego imienia wymawiac Nie wolno. Był zadowolony.

A czy kominek lodówki ma..... Chyba, ze na bogato, sprężakowa
? :spoko

Fajna bryka. Fajny garaż i wyrko.

poptek - 2015-01-30, 22:08

Bronek napisał/a:
A czy kominek lodówki ma..... Chyba, ze na bogato, sprężakowa
?

Niestety tak dobrze to nie ma. Sprawdziłem są obie kratki na boku wlotowa i wylotowa. Sprężarkowa będzie mrozić piwko w garażu.

Co do wody i prądu to nie mam takich obaw. W końcu skończyłem jakaś szkole związaną z prądem więc chyba dam radę to zabezpieczyć tak aby nie było nieszczęścia. Myślę że maksymalne przesunięcie gniazda do góry i na prawą stronę powinno rozwiązać ten problem.

Bronek - 2015-01-30, 22:18

Czyść z pajęczyn za lodówką jak nie masz kominka.
I by okazać satysfakcję , że nie ma ta różowo przerabiaj jak najwięcej bo to frajda prawie taka jak jazda.
:kwiatki: :spoko

Johny_Walker - 2015-01-31, 01:08

SlawekEwa napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
A co on taki garbaty ten kamper?

Łóżko opuszczane ma w tym garbie.

Mój też ma i nie jest garbaty. Może to wersja pustynna? Na Maroko?

poptek - 2015-01-31, 03:59

JW garbik na dachu w porównaniu z płaskim dachem na kamperze ma tą zaletę, że po zamontowaniu solarów, anteny i klimatyzator za nim robił będzie po pierwsze za owiewkę i podczas podróży osłaniał przed pędem powietrza te rzeczy więc nic nie może sobie gwizdać ani rezonansowych od wiatru. Po drugie po zamontowaniu tego wszystkiego za garbkiem wiem że dalej mam podczas podróży 2,75 m maksymalnej wysokości i spokojnie mogę przejeżdżać przez niskie tunele i wjeżdżać na promy. Tą sprawę też przemyślałem przed zakupem.

Myślę nad oklejniem auta więc wersja pustynna może być fajna. Dzięki za pomysł. :spoko

Bronek - 2015-01-31, 06:14

Camper AWACS.

Każda sroka..... RACZEJ Paw z hodowli zwanej CT :szeroki_usmiech

Kto ma najdłuższego?...

Gdzieś czytałem jak byłem w fazie poszukiwań , że z lekka nisko z tyłu?

Normalne, że producenci muszą coś kombinować. Chociaż by wywoływać takie jak ta dyskusje