| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Finlandia - Miejscówki w drodze na Nordkapp
MILUŚ - 2015-01-29, 18:13 Temat postu: Miejscówki w drodze na Nordkapp Witam ;
Pytanie do tych którzy drogę na Nordkapp wybrali przez Finlandię . Przeszukuję nasze forum w poszukiwaniu jakiś fajnych miejscówek na nocleg w drodze .
Pomożecie ?
Rav - 2015-01-29, 20:18
Po drodze znajdziesz mnóstwo fajnych miejsc (ja nie przykładałem do tego wagi). Z bardziej stacjonarnych polecam:
66°32'35.4"N 25°50'40.8"E
Parking pod kołem polarnym. Za friko, wodę zalejesz w stacji paliw po drugiej stronie ulicy.
Bardzo klimatyczne jest kimanie w białą noc z "kolędami", które z głośników lecą "all time". No i do Mikołaja będziesz miał rzut beretem. Zrobią Ci szereg fot, a jak dzieciaki wymuszą "full pakiet" szykuj 60 euro (o ile dobrze pamiętam) za pamiątkę pobytu w postaci kilku fot + wideo (do ściągnięcia z ich strony).
Z atrakcji (jeśli jedziesz z dziećmi) polecam również odwiedzenie Santa Parku:
66°32'24.5"N 25°48'04.4"E
a nieopodal Helsinek jest jeszcze Muminland.
Den-tal - 2015-01-30, 23:02
Milus a ktora droga chcesz jechac przez Finlandie? E75 czy E8 wzdluz szwedzkiej granicy ?Mam kilka namiarow na jedna i druga trase(choc chyba wiecej na E75) plus pare w polnocnej Norwegi w drodze na Nordkap.
eMKa - 2015-01-30, 23:53
Finlandie traktowaliśmy po macoszemu,(tranzyt) jechaliśmy z Petersburga.
kilka namiarów
MILUŚ - 2015-01-31, 10:41
eMKa ; Rav dziękuje Wam bardzo za namiary ; wykorzystamy je jak nie teraz to za rok /planuję objazdówkę Finlandii /
Den-tal w tym roku muszę potraktować Finlandię tranzytowo :-/ale chcę za rok powłóczyć się tylko po Suomi / Na Nordkapp lecimy E75 ;przez Rovaniemi dalej na północ. W tamtym roku skorzystałem z paru Twoich namiarów w Szwecji więc ........dawaj może innym się też przyda
jarek73 - 2015-01-31, 11:01
| Den-tal napisał/a: | | Milus a ktora droga chcesz jechac przez Finlandie? E75 czy E8 wzdluz szwedzkiej granicy ?Mam kilka namiarow na jedna i druga trase(choc chyba wiecej na E75) plus pare w polnocnej Norwegi w drodze na Nordkap. |
To ja bardzo poproszę za dwa tygodnie będę jechał E8 na północ a z powrotem może kawałek E75 zachaczę
MILUŚ - 2015-01-31, 17:13
| jarek73 napisał/a: | ..................
To ja bardzo poproszę za dwa tygodnie będę jechał E8 na północ a z powrotem może kawałek E75 zachaczę |
Jarku ............Ty też nie omieszkaj notować fajnych miejsc na nocleg przynajmniej tych co........wystają spod sniegu
Den-tal - 2015-02-01, 21:03
Nordkapp lezy na wyspie wiec to troche "oszustwo" z tym miejscem najbardziej na Polnoc Gdybys chcial odwiedzic najbardziej wysuniete na Polnoc miejsce ladu stalego to polecam Mehamn(miejscowka z "wyproznieniem") N71 02 10 E27 50 11 a stamtad juz tylko ca 20 km do Gamvik ktore jest najbardziej wysunietym miejscem na stalym ladzie Europy Na Nordkappie byly tysiace ale niewielu w Gamvik. Co do Finlandi to nie wiem gdzie do niej wjedziesz wiec podaje troche miejscowek na Polnocy. PETKULA N67 41 51 E26 47 47,5 VATUNKI, KUIVANIEMI
N65 33 10,0 E2507 02,0 KEMI 1 N65 44 10,0 E24 33 14,9 KEMI 2 N65 43 37,0 E24 34 06,0 HYRYNSALMI, OULO N64 38 55,0 E28 29 40,0 SEITENJÄRVI N64 36 18,0 E28 27 57,0 TAIVALKOSKI N65 31 22,0 E28 53 42,0 PIISPAJÄRVI N65 17 44,0
E29 04 10,0, TORNEÅ N65 50 34 E24 11 38, LEVI N67 48 13 E24 48 26, VIKASJÄRVI N66 37 09 E26 10 58.Aha no i dobra miejscowka miedzy Narvikiem( odleglosc 700 km) a Nordkapp nad morzem(Altafjord): Jest wydalanie i napelnianie. Talvik N70 02 28 E 22 57 07
jarek73 - 2015-02-02, 10:57
Bardzo dziękuje na pewno się przyda
MILUŚ - 2015-02-06, 20:45
eMKa..........Krzysztofie ..........za każdym razem koordynaty tego serwisu na pierwszym zdjęciu po wpisaniu pokazują............Manilę na Filipinach
krzlac - 2015-02-06, 20:52
| MILUŚ napisał/a: | eMKa..........Krzysztofie ..........za każdym razem koordynaty tego serwisu na pierwszym zdjęciu po wpisaniu pokazują............Manilę na Filipinach |
Filipiny też są piękne. Zamiast E27 musi być E07.
eMKa - 2015-02-06, 21:22
| MILUŚ napisał/a: | eMKa..........Krzysztofie ..........za każdym razem koordynaty tego serwisu na pierwszym zdjęciu po wpisaniu pokazują............Manilę na Filipinach |
61 11 29,1N 27 39 49,6E
Na Google Earth Pro jest dobrze
MILUŚ - 2015-02-07, 20:32
OK wgrałem Google Earth i znalazłem
MILUŚ - 2015-02-08, 08:11
Den-tal........albo inni koledzy........gdybyście jeszcze mieli namiary na fajne miejscówki w drodze powrotnej z Nordkapp'u ale przez Szwecję wzdłuż brzegu Zatoki Botnickiej . Musze brać pod uwagę wariant "B" to znaczy krótką trasę powrotną do domciu
MILUŚ - 2015-06-17, 18:48
Mam pytanie dotyczące samego wjazdu na Nordkapp . Na Google Map widzę zaraz za tunelem bramki a następne przed samym wjazdem na Nordkapp . Czy mam rozumieć ,że płaci się podwójnie ?
Rav - 2015-06-17, 19:41
Te bramki przed i za tunelem stoją cały czas otwarte - brak jakichkolwiek opłat. Zapłacisz dopiero przed wjazdem na parking na Nordkappie, czyli zapłacisz raz. Jeżeli nie chcesz płacić to jakieś 3-4 km przed Nordkappem jest po lewej stronie parking za friko. Zostawiasz auto i walisz z kapcia.
MILUŚ - 2015-06-17, 19:52
| Rav napisał/a: | | ........... Zostawiasz auto i walisz z kapcia. |
Podsunąłeś mi niezły pomysł a można rowerkiem ? Nie wiecie czy za wjazd na Nordkapp rowerem tez sobie liczą ?
krzlac - 2015-06-17, 20:10
Liczą. Spotkałem (po wizycie na Nordkappie) grupę młodych roweżystów z Polski. Twierdzili, że w nocy wjadą rowerami za darmo. A tak bez kombinacji to trzeba niestety tą opłatę wkalkulować w koszt wycieczki. Pamietaj, że jak już wjedziesz to możesz zostać na dwa dni i że opłata jest za wjazd wielokrotny w ciągu dwóch dni. Jak chcesz tam zostać na noc to wjedź kamperem obsłużonym (woda, ścieki kot) bo tam mozliwości juz nie ma.
krzlac - 2015-06-17, 20:15
Przejazd tunelem (podwodnym) jest od kilku lat bezpłatny (koszt już się zwrócił) choć niektóre przewodniki podają inaczej.
Rav - 2015-06-17, 20:32
Niestety za wjazd na Nordkapp pobierają opłaty przez 24h na dobę. Ja wjeżdżałem ok. 2:00, zastałem zamknięte szlabany, a lekko zaspana Pani od razu mnie dzielnie skasowała.
Płaci się za każde wejście/wjazd (oczywiście im większy pojazd tym drożej). Opłaty pobierają choćby z tego względu, że później możesz poruszać się po całym ośrodku w cenie wejścia (np. seans w kinie itp.). Dlatego nawet pieszy nie ucieknie od opłaty (choć pewnie na bezczela polem można by to zrobić, przecież obsługa bramek nie będzie ganiać delikwentów po polach).
krzlac - 2015-06-17, 20:44
| Rav napisał/a: | | Płaci się za każde wejście/wjazd (oczywiście im większy pojazd tym drożej).. |
Z tym bym się nie zgodził. Opłata jest za osobę - 235 NOK. Może za autobus jest dodatkowo.
MILUŚ - 2015-06-17, 20:50
| krzlac napisał/a: | ..................
Z tym bym się nie zgodził. Opłata jest za osobę - 235 NOK. |
Czyli bez względu czy piechur ;rowerzysta; kamperowiec czy uczestnik wycieczki autokarowej po równo ?
jarek73 - 2015-06-17, 21:02
Mogę powiedzieć jak jest zimą, samochodem wyjeżdżasz pod sam globus bez opłat na parking. Kasują po wejściu do budynku od osoby, oczywiście można się jakoś schować udawać turystę z autobusu, lub w mieszać się w tłum ale jaki to obciach jak ktoś uwagę zwróci.
krzlac - 2015-06-17, 21:07
Może mają za zimno w tych budkach na wjeździe. I jeszcze jedno. Jakby ktoś się zauroczył tym miejscem i planował kiedyś ponowić wizytę, warto kupiś za 150 NOK dozgonny imienny certyfikat, z nim następne wejścia za free. Ja nie kupiłem.
jarek73 - 2015-06-17, 21:08
| krzlac napisał/a: | | Przejazd tunelem (podwodnym) jest od kilku lat bezpłatny (koszt już się zwrócił) choć niektóre przewodniki podają inaczej. |
Dokładnie tak jak piszesz, tunel miał być płatny do podajze 2016 ale że zwrócił się wcześniej od paru lat jest bezpłatny ( taka forma umowy społecznej ) . Wyobrażacie się coś takiego u nas .
Rav - 2015-06-17, 21:14
Była opłata od osoby + za pojazd. W innym przypadku nikt by nawet nie rozważał pozostawiania auta na poprzedzającym parkingu, aby grzać z kapcia 3-4 km i ... zapłacić tyle samo :-).
A i sprawdziłem właśnie historię karty. Za kamperka z 4 osobami na pokładzie: 370 NOK
krzlac - 2015-06-17, 21:16
U nas byłby cały czas zalany wodą.
MILUŚ - 2015-06-17, 21:23
| Rav napisał/a: | | Była opłata od osoby + za pojazd. W innym przypadku nikt by nawet nie rozważał pozostawiania auta na poprzedzającym parkingu, aby grzać z kapcia 3-4 km i ... zapłacić tyle samo :-) |
OK I to jest rzetelne info na które czekałem Ode mnie Tylko czemu ten parking przed Nordkappem taki mały
krzlac - 2015-06-17, 21:23
| Rav napisał/a: | Była opłata od osoby + za pojazd. W innym przypadku nikt by nawet nie rozważał pozostawiania auta na poprzedzającym parkingu, aby grzać z kapcia 3-4 km i ... zapłacić tyle samo :-).
A i sprawdziłem właśnie historię karty. Za kamperka z 4 osobami na pokładzie: 370 NOK |
W dalszym ciągu się nie zgadzam. Osoba dorosła 235 NOK, dziecko 80 NOK Z tego parkingu to się najczęściej "z kapcia grzeje" na najdalej na pólnoc wysuniety punkt. Grzałem.
Rav - 2015-06-17, 21:32
| krzlac napisał/a: | | Rav napisał/a: | Była opłata od osoby + za pojazd. W innym przypadku nikt by nawet nie rozważał pozostawiania auta na poprzedzającym parkingu, aby grzać z kapcia 3-4 km i ... zapłacić tyle samo :-).
A i sprawdziłem właśnie historię karty. Za kamperka z 4 osobami na pokładzie: 370 NOK |
W dalszym ciągu się nie zgadzam. Osoba dorosła 235 NOK, dziecko 80 NOK Z tego parkingu to się najczęściej "z kapcia grzeje" na najdalej na pólnoc wysuniety punkt. Grzałem. |
Nie kwestionuję, że są też inne przesłanki do pozostawienia tam auta (mijałem jednak co najmniej kilkadziesiąt osób, które szło drogą w kierunku Nordkappu - po co?). Byłeś to wiesz, że ceny zależą od pakietu jaki weźmiesz (indywidualny, rodzinny, na 2 doby, czy dłużej itp.). Ja zapłaciłem 370 NOK za rodzinny na 2 doby z full pakietem. To jest fakt, który mogę potwierdzić wyciągiem z karty.
krzlac - 2015-06-17, 21:48
Tu jet cennik na 2015: http://www.visitnordkapp.net/en/opening-hours
Prices 2015
Entrance including all facilities
Adult............................................. NOK 255,- p.p.
Children u/15 years....................... NOK 90,- p.p.
Family (2 adults + 2 children)........ NOK 600,-
Students/ Military soldiers............... NOK 165,- p.p.
Oddawaj piwo które dostałeś od Milusia
Rav - 2015-06-17, 21:50 Temat postu: dowodzik Aj, żeby nie było zadałem sobie ten trud zawczasu. Proszę tylko nie żądać oświadczeń członków rodziny.
Rav - 2015-06-17, 21:52
| krzlac napisał/a: | Tu jet cennik na 2015: http://www.visitnordkapp.net/en/opening-hours
Prices 2015
Entrance including all facilities
Adult............................................. NOK 255,- p.p.
Children u/15 years....................... NOK 90,- p.p.
Family (2 adults + 2 children)........ NOK 600,-
Students/ Military soldiers............... NOK 165,- p.p.
Oddawaj piwo które dostałeś od Milusia |
Zajrzyj w proszę w posta sprzed 2 minut. Wiem, że część tutaj to bajkopisarze, ale proszę mnie tu nie ... Weź jeszcze pod uwagę np. pakiety rodzinne, zakres biletu, ilość deklarowanych dni (im więcej tym większe rabaty) i wróć tu proszę bez zarzucania innym kłamstwa. O przeprosiny już nawet nie proszę.
jarek73 - 2015-06-17, 21:52
Widzę że ja miałam najłatwiej zaparkowalem prawie pod samym globusem i tylko za twarz płaciłem , a tak z innej beczki zastanawiam się czy jak ktoś ma mniej niż 3 tygodnie czasu i na nordcapp turystycznie chce jechać to wydaje mi się bez sensu za dużo po drodze opuści i nie zobaczy.
krzlac - 2015-06-17, 22:04
OK. Zostawmy ten spór. Znalazłem cennik na 2015. Opłaty za auto w nim nie ma i opcji też nie. W 2013 płaciłem 235 NOK za osobę dorosłą. Ty w 2014 370 NOK za 2+2. Miluś będzie w tym roku dokładnie sprawdzi i rozstrzygnie kto ma wypić to piwo.
Rav - 2015-06-17, 22:05
Jarek73 - masz rację. Tour de Norway nie ma większego sensu. Dlatego ja obskoczyłem samą północ za kołem podbiegunowym, jadąc od strony Finlandii. W tym roku lecę na zachód i południe Norwegii. W sumie oba wypady zajmą ok. 5 tygodni, a i tak wiem na ile jeszcze mi czasu nie starczy.
Krzlac - zapoznałem się z cennikiem (wystarczyło zerknąć na dół, aby się przekonać, że podana przeze mnie cena była poprawną). Widzę też, że są jednak drobne zmiany względem minionego sezonu. W tym roku bilet rodzinny jest droższy o 10 NOK i obejmuje parking do 12 godzin (w zeszłym roku miałem w cenie 2 doby - wykorzystałem niewiele ponad jedną). Rok temu możliwym było zrezygnowanie z kina i czegoś tam jeszcze otrzymując niższą cenę zakupu (obecnie praktycznie wszystko jest z automatu wliczone).
krzlac - 2015-06-17, 22:16
Tak, piwo jest Twoje. Przepraszam. Kupiłeś bilet zredukowany na 12 godzin, a ja "including all facilities".
Rav - 2015-06-17, 22:22
| krzlac napisał/a: |
Kupiłeś bilet zredukowany na 12 godzin, a ja "including all facilities". |
Widzę, że zaraz złapiemy wspólną falę :-). A tak na poważnie to też mi to do końca nie pasuje, bo miałem 2 doby w cenie, a teraz jest to ledwie 12 godzin. Brak też jest w obecnej ofercie wersji okrojonych. Cóż, wszystko się zmienia ...
krzlac - 2015-06-17, 22:28
Najlepiej byłoby to piwo (albo kilka piw) wypić razem na Nordkapp'ie, ale w tym roku "tylko" Lofoty. My się trochę posprzeczaliśmy, ale za to Miluś ma precyzyjne informacje z aktualnym cennikiem. Może zatem wybierać opcje jaka mu pasuje.
Rav - 2015-06-18, 09:51
| krzlac napisał/a: | | Najlepiej byłoby to piwo (albo kilka piw) wypić razem na Nordkapp'ie. |
I to jest słuszna koncepcja!
MILUŚ - 2015-06-18, 12:30
| Rav napisał/a: | | krzlac napisał/a: | | Najlepiej byłoby to piwo (albo kilka piw) wypić razem na Nordkapp'ie. |
I to jest słuszna koncepcja! |
Zgadzam się Więc co..........zmiana planów ? Widzimy sie na Nordkappie ?
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za informacje
MILUŚ - 2015-07-02, 16:11
No i rostrzygam spór
Za dwie osoby dorosłe za 24h - 510 NOK
Samochodu /pojazdu /nie biora pod uwagę .
Pozdrówki z Nordkappu
krzlac - 2015-07-02, 18:18
Czyli tak jak w cenniku, który powyżej wstawiłem. 255 NOK za osobę dorosłą, 24 godziny i dostęp do wszystkich atrakcji.
hipis79 - 2016-01-02, 17:23
Byłem na Nordkappie w 2013 roku i sprawa opłat wyglądała następująco: Płaciło się za każdego pasażera samochodu. Piechurzy przechodzili za free. Przed wjazdem pasażerowie wychodzili z auta i przechodzili przez bramki, a kierowca płacił za siebie i chyba samochód. Obsługa mogła tak kasować z litości bo byliśmy tam Fiatem 125 i Polonezem:)
krzlac - 2016-01-03, 16:08
| hipis79 napisał/a: | | Piechurzy przechodzili za free. |
Tak, po skałkach z dala od bramek.
Rav - 2016-01-03, 21:48
| krzlac napisał/a: | | hipis79 napisał/a: | | Piechurzy przechodzili za free. |
Tak, po skałkach z dala od bramek. |
Ja pamiętam, że w 2014 też kupa ludzi zostawiała na ostatnim parkingu przed Nordkappem (pewnie będzie ze 3 km) i dmuchali z kapcia. Na bramkach jakoś na nich nie polowano :-)
darboch - 2016-01-03, 22:51
| jarek73 napisał/a: | | Widzę że ja miałam najłatwiej zaparkowalem prawie pod samym globusem i tylko za twarz płaciłem , a tak z innej beczki zastanawiam się czy jak ktoś ma mniej niż 3 tygodnie czasu i na nordcapp turystycznie chce jechać to wydaje mi się bez sensu za dużo po drodze opuści i nie zobaczy. |
Tez tak teraz uważam
hipis79 - 2016-01-07, 22:23
| krzlac napisał/a: | | hipis79 napisał/a: | | Piechurzy przechodzili za free. |
Skandynawia to jedna wielka skała ...jednak przechodzili przez bramki na oczach miłej pani z kiosku.
krzlac - 2016-01-08, 10:48
| hipis79 napisał/a: | | krzlac napisał/a: | | hipis79 napisał/a: | | Piechurzy przechodzili za free. |
Skandynawia to jedna wielka skała ...jednak przechodzili przez bramki na oczach miłej pani z kiosku. |
Na bramkach wisi jednoznaczny cennik. Nie odnosi się on do samochodów. Jest cena za osobę (lub rodzinę). Może jedna Pani jest miła, a druga nie? W tej sytuacji przechodzenie przez bramkę bez opłaty to loteria. Zawoła czy nie zawoła? Ja zapłaciłem i wjechałem jak obywatel cywilizowanej Europy.
hipis79 - 2016-01-14, 19:22
| krzlac napisał/a: | | hipis79 napisał/a: | | krzlac napisał/a: | | hipis79 napisał/a: | | Piechurzy przechodzili za free. |
Skandynawia to jedna wielka skała ...jednak przechodzili przez bramki na oczach miłej pani z kiosku. |
Na bramkach wisi jednoznaczny cennik. Nie odnosi się on do samochodów. Jest cena za osobę (lub rodzinę). Może jedna Pani jest miła, a druga nie? W tej sytuacji przechodzenie przez bramkę bez opłaty to loteria. Zawoła czy nie zawoła? Ja zapłaciłem i wjechałem jak obywatel cywilizowanej Europy. |
Człowieku nikt nikogo nie wołał, nie zawracał, nie szczuł reniferami, nie pluł i nie strzelał. Napisałem jak to wyglądało gdy ja tam byłem, a ty próbujesz mi wmówić że było inaczej. Szkoda że jeździsz jak "obywatel cywilizowanej Europy", a piszesz jak typowy "polaczek" (celowo z małej). Pozdrawiam i życzę miłych regulaminowych podróży. Ordnung muss sein.
krzlac - 2016-01-14, 19:30
| hipis79 napisał/a: | | Pozdrawiam i życzę miłych regulaminowych podróży. Ordnung muss sein. |
Dzięki za życzenia.
PS. Na cwaniaczka z biednej Polski mnie nie przerobisz. Jak jest napiasne, że trzeba zapłacić to płacę. Jak mnie nie stać to się wycofuję. I tak wyobraź sobie całe życie.
MILUŚ - 2016-01-14, 19:50
| hipis79 napisał/a: | | Napisałem jak to wyglądało gdy ja tam byłem.......... |
Bydło przodem kowboje z tyłu........dobrze ,że flagi nie miałeś
Rav - 2016-01-14, 21:21
Panowie, toż kolega nie pisał, że wchodził na krzywy ryj, tylko, że nikt na bramkach nie weryfikował piechurów i ich nie kasował. Co On ma do tego (o ile to z jego pojazdu pasażerowie desantu nie uskuteczniali)?
Ja też jak byłem zauważyłem dokładnie to samo. Wjechałem autem, zapłaciłem jak cywilizowany biały człowiek. Co mi do tego, że inni wchodzili za friko, choć być może winni byli uiścić opłatę? Przejście szerokie, nikt nie wołał ... a może woleli tego nie wiedzieć? Czy mam się z tego powodu czuć gorzej? Czy kolega hipis ma czuć się gorzej? Toż Ci ludzie narodowości na twarzach wypisanych nie mieli.
moskit - 2016-01-15, 09:06
| Rav napisał/a: | Panowie, toż kolega nie pisał, że wchodził na krzywy ryj, tylko, że nikt na bramkach nie weryfikował piechurów i ich nie kasował. Co On ma do tego (o ile to z jego pojazdu pasażerowie desantu nie uskuteczniali)?
Ja też jak byłem zauważyłem dokładnie to samo. Wjechałem autem, zapłaciłem jak cywilizowany biały człowiek. Co mi do tego, że inni wchodzili za friko, choć być może winni byli uiścić opłatę? Przejście szerokie, nikt nie wołał ... a może woleli tego nie wiedzieć? Czy mam się z tego powodu czuć gorzej? Czy kolega hipis ma czuć się gorzej? Toż Ci ludzie narodowości na twarzach wypisanych nie mieli. |
Przykro jest słuchać jak w sklepie rozmawiają sprzedawcy między sobą "o autokar z Polski uważajcie" Nie każdego stać na wszystko ale dobrze by było aby uszanował prawo, przepisy kraju w którym aktualnie się znajduje. To że "pani z okienka" nie pyta każdego czy już ma wejściówkę to tylko świadczy o zaufaniu do obywatela, stąd otwarte sklepy w nocy bez obsługi, koperty na opłaty za zezwolenia wędkarskie i wiele innych udogodnień wzajemnego zaufania. W Skandynawii wielokrotnie spotkałem się z liniami co metr namalowanymi na
promach gdzie inkasujący dobrze wie jaka jest długość pojazdu ale zawsze się pyta o długość i kasuje za tyle ile podaje kierowca oraz tyle ile podaje pasażerów, tylko niektórzy zapominają się i podczas rejsu z kampera wychodzi nadprogramowa gromadka, niektórzy myślą że Norwedzy czy Szwedzi to "głupki" może i tak ale mnie razi takie ciągłe kombinatorstwo zwłaszcza w krajach o tak dużym zaufaniu do drugiego. Wiem że to się nie wzięło z natury czy charakteru nacji tylko z restrykcyjnego prawa jakie do początku XX wieku tam panowało ( chyba najsurowsze kary za kradzież w całej Europie)
Profesor Władysław Bartoszewski napisał "Warto Być Przyzwoitym" i tyle
MILUŚ - 2016-01-15, 13:15
| moskit napisał/a: | .....................
Profesor Władysław Bartoszewski napisał "Warto Być Przyzwoitym" i tyle |
I to jest właśnie to o co nam chodziło z krzlacem moskit za podsumowanie ..........
toscaner - 2016-01-15, 14:21
Mnie też wkurza jak takie "polaczki" psują nam opinię kombinatorstwem, albo "na krzywy ryj", a później inni przeczytają i "o da się na krzyw ryj" to może i mi się uda.
Ja mam zasadę, jak jest opłata, to płacę, albo nie wchodzę jeśli za drogo w mojej ocenie.
To samo z parkowaniem. Jest zakaz, albo prywatny teren, to nie parkuję.
Rav - 2016-01-15, 21:36
| moskit napisał/a: | | Rav napisał/a: | Panowie, toż kolega nie pisał, że wchodził na krzywy ryj, tylko, że nikt na bramkach nie weryfikował piechurów i ich nie kasował. Co On ma do tego (o ile to z jego pojazdu pasażerowie desantu nie uskuteczniali)?
Ja też jak byłem zauważyłem dokładnie to samo. Wjechałem autem, zapłaciłem jak cywilizowany biały człowiek. Co mi do tego, że inni wchodzili za friko, choć być może winni byli uiścić opłatę? Przejście szerokie, nikt nie wołał ... a może woleli tego nie wiedzieć? Czy mam się z tego powodu czuć gorzej? Czy kolega hipis ma czuć się gorzej? Toż Ci ludzie narodowości na twarzach wypisanych nie mieli. |
Przykro jest słuchać jak w sklepie rozmawiają sprzedawcy między sobą "o autokar z Polski uważajcie" Nie każdego stać na wszystko ale dobrze by było aby uszanował prawo, przepisy kraju w którym aktualnie się znajduje. To że "pani z okienka" nie pyta każdego czy już ma wejściówkę to tylko świadczy o zaufaniu do obywatela, stąd otwarte sklepy w nocy bez obsługi, koperty na opłaty za zezwolenia wędkarskie i wiele innych udogodnień wzajemnego zaufania. W Skandynawii wielokrotnie spotkałem się z liniami co metr namalowanymi na
promach gdzie inkasujący dobrze wie jaka jest długość pojazdu ale zawsze się pyta o długość i kasuje za tyle ile podaje kierowca oraz tyle ile podaje pasażerów, tylko niektórzy zapominają się i podczas rejsu z kampera wychodzi nadprogramowa gromadka, niektórzy myślą że Norwedzy czy Szwedzi to "głupki" może i tak ale mnie razi takie ciągłe kombinatorstwo zwłaszcza w krajach o tak dużym zaufaniu do drugiego. Wiem że to się nie wzięło z natury czy charakteru nacji tylko z restrykcyjnego prawa jakie do początku XX wieku tam panowało ( chyba najsurowsze kary za kradzież w całej Europie)
Profesor Władysław Bartoszewski napisał "Warto Być Przyzwoitym" i tyle |
W jakim celu zacytowałeś mojego posta? Problemy w czytaniu ze zrozumieniem, czy jak?
Ja o jednym Ty o drugim. Toć wyraźnie napisałem, że nie widziałem nikogo o narodowości polskiej. Kolega hipis też nie pisał jakoby to mieliby być jego ziomale, a Wy wsiadacie na Polaków i przypisujecie z automatu wszelkie plagi egipskie. Deprecjonujesz Polaków, choć ŻADNEGO auta na polskich blachach wtedy tam nie widziałem. Wniosek: bramki obchodziły inne nacje!
krzlac - 2016-01-16, 10:58
| Rav napisał/a: | | Kolega hipis też nie pisał jakoby to mieliby być jego ziomale |
Po wpisie kolegi hipis79:
"Byłem na Nordkappie w 2013 roku i sprawa opłat wyglądała następująco: Płaciło się za każdego pasażera samochodu. Piechurzy przechodzili za free. Przed wjazdem pasażerowie wychodzili z auta i przechodzili przez bramki, a kierowca płacił za siebie i chyba samochód. Obsługa mogła tak kasować z litości bo byliśmy tam Fiatem 125 i Polonezem"
można zrozumieć, że pieszo poszli pasażerowie Fiata 125 i Poloneza, wię nasi.
Albo jedni niedokładnie czytają, albo inni wpisy nadinterpretują. Hipis'a79 o wyjasnienie nie prośmy bo on się na forum nie umie bawić - za szybko atakuje.
Rav - 2016-01-16, 17:31
Krzlac - wpis czytałem jednoznaczny nie jest. Natomiast moskit zgeneralizował sprawę podpierając się (nie wiem z jakiego powodu, bo pasuje jak pięść do nosa) moim poprzednim postem. Cwaniactwa i ku....wa nie popieram. Ale nie róbmy ze wszystkich "chytrej baby z Radomia".
toscaner - 2016-01-16, 19:12
Wszystkich nie, bo ja tam płacę gdy trzeba, chyba, że oceniam, że np. te ruiny nie warte 15 funtów, to olewam, a nie przeskakuję przez płot.
Krzlac też z tego co doczytałem płaci, gdy trzeba.
Czyli nie wszyscy na forum to chytre baby z Radomia.
eda - 2016-02-07, 20:51
Doszedłem do końca tej dyskusji i wzajemnych podchodów:kto lepszy a może mądrzejszy?Pytam po kiego diabła?Ja wchodząc tutaj dużo razy, szukam rzeczowych , konkretnych i przydatnych informacji w moim zamiarze tegorocznej podróży wokół Skandynawii.I tego oczekuje wiekszość miłośników turystyki kamperowej!
MILUŚ - 2016-02-07, 21:24
| eda napisał/a: | | Doszedłem do końca tej dyskusji i wzajemnych podchodów:kto lepszy a może mądrzejszy?Pytam po kiego diabła?Ja wchodząc tutaj dużo razy, szukam rzeczowych , konkretnych i przydatnych informacji w moim zamiarze tegorocznej podróży wokół Skandynawii.I tego oczekuje wiekszość miłośników turystyki kamperowej! |
Czyżby ktoś po sześciu latach się obudził ?
krzlac - 2016-02-08, 11:44
Eda, szukasz gotowca? Przejrzyj wszystkie wątki o Skandynawi, wyłap z nich atrakcje które Cię interesują, odsiej wszystkie "przepychanki" i "wymądrzenia", do tego dodaj kilkanaście godzin spędzonych przed wyjazdem nad przewodnikami i mapami, rady "wujka google" itp. Wierz mi, to jedyny sposób na cudowne wakacje w kamperze. Nanieś to wszystko na swoją mapę i ruszaj. Z cudzego gotowca nigdy nie będziesz zadowolony. Już masz do nas pretensje, a co dopiero jak wrócisz z wycieczki na której nie spotkałeś fiordów które miały Ci "jeść z ręki".
|
|