Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Czy warto kupic tego kamperka

wasyl1 - 2015-02-12, 20:56
Temat postu: Czy warto kupic tego kamperka
Witam wszystkich :spoko

Mam pytanie czy warto lub moze ktos ogladal i ma jakies opinie na temat tych kamperkow oraz jakie sa wasze uwagi,porady przy zakupie.
Zamierzam cos kupic na dniach. :kawka:
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich milosnikow camperkow. :spoko

Nr 1
http://otomoto.pl/ford-tr...-C35396538.html

Nr 2
http://otomoto.pl/fiat-du...-C33965183.html

silny - 2015-02-12, 21:35

Benimar wisi juz ze 2 lata , ciekawe czy to przez dmc :?:
Socale - 2015-02-12, 23:35
Temat postu: Re: Czy warto kupic tego kamperka
Zaraz zaraz.
Ledwo zacząłeś szukać a już zamierzasz
wasyl1 napisał/a:

...
cos kupic na dniach.
...

bo masz ochotę na kampera?
Oj, to źle wróży chyba że szukasz i znajdziesz szczęście.
Powodzonka.

wasyl1 - 2015-02-12, 23:42

Szukam od 1,5 roku a intensywnie od kilku m-cy potrzebuje na wakacje jak cos sie trafi ?
a wyslalem linki z kamperami aby zasiegnac rady innych.

Mikojaj - 2015-02-13, 07:53
Temat postu: Re: Czy warto kupic tego kamperka
wasyl1 napisał/a:
oraz jakie sa wasze uwagi,porady przy zakupie.

Ten drugi jest z Krakowa, więc blisko Ciebie. Jedź obejrzyj. Jeśli szukasz już 1,5 roku, to się chyba orientujesz na co patrzeć. A jak nie to weź ze sobą kogoś kto się orientuje.
Ja przy zakupie swojego, zaciągnąłem sprzedającego z autem do serwisu kamperowego (ok. 70 km).
Nie miał nic przeciwko, potem do stacji diagnostycznej. Kosztowało mnie to łącznie 500zł. Ale w efekcie finalnym mam autko w super stanie zarówno mechanicznym jak i pod kątem zabudowy.
Musisz patrzeć żeby autko było suche, szczelne ze sprawnymi instalacjami i z jak najmniejszymi śladami wyeksploatowania.

Karina12 - 2015-02-13, 10:24

Najlepiej jechać zobaczyć, na zdjęciu wszystko może super wyglądać i być fajnie opisane, a w realu będzie kiepsko. Zabierz ze sobą kogoś doświadczonego i pooglądaj je, bo ciężko coś doradzić nie widząc stanu faktycznego;)
Socale - 2015-02-13, 10:42

Ford oberwał z tyłu aż mu schodek wygło.
Osobiście bardziej mi się podoba, ale ma jedną - jak dla mnie urojoną wadę: mieszadło w podłodze.
.
Fiat wygląda na zmęczone auto, ale może to optyka światła. Wzdłuż zabudowy nad oknami coś/jakaś listwa zapaćkana - coś brzydkiego.
Nieuzasadniona obecność kratki nad oknem - co maskuje?
Tuż nad drabinką odkształcenie, w wyniku czego?
Po bokach najdłuższego okna coś. Co?
Pod oknem łazienkowym jakieś dziurki lub...?

mrsulki - 2015-02-13, 11:24

Socale napisał/a:

To nie odkształcenie tylko łata.

MILUŚ - 2015-02-13, 16:58

Czemu sprzedający pisze " silnik przez lata działał bez zarzutu "czyżby coś się zmieniło ? :chytry

I czemu nie zamieścił zdjęc środka ?

ZEUS - 2015-02-13, 19:56

MILUŚ napisał/a:

I czemu nie zamieścił zdjęc środka ?

pomijając jakość załączonych zdjęć, to sprzedający jakoś dziwnie przedstawia swoją ofertę, ma możliwość dołączyć 10 zdjęć :roll: ... pewnie mu nie zależy na sprzedaniu :diabelski_usmiech

silny - 2015-02-13, 20:11

Oj ,ludzie , w 2013 jak miałem kryzys braku kampera dzwoniłem do tego dukata i juz nie pamietam ale kobitka jakoś mnie nie zachęcała wręcz miala w nosie :haha:
Socale - 2015-02-14, 18:34

mrsulki napisał/a:
Socale napisał/a:

To nie odkształcenie tylko łata.

Może i łata, ale bardziej mi to wygląda na pogniecioną blachę + naklejka.
Powiększyłem foto i tak wylazło, że przy lewym zawiasie tylnej klapy jest chyba pękniecie - to już nie dobrze.

Rav - 2015-02-14, 21:22

Fiat faktycznie wygląda na bardzo zmęczonego (choć nawet zdjęć środka jeszcze nie widzieliśmy). Jak dla mnie 40 kpln za 18 latka w takim stanie jest nieporozumieniem.
Gorczański dziad - 2015-02-15, 10:25

Proszę bardzo, są zdjęcia wnętrza. :bigok
http://www.gumtree.pl/cp-...nimar-607545967

Poszukuję czegoś podobnego, jednak jak dla mnie odpada ze względu na rodzaj zabudowy. Ten ma garaż a ja potrzebuję jak najwięcej miejsc siedzących i łózek.

elspasoo - 2015-02-15, 10:37

Silnik w Fordzie jest na lukasie. Warto kupować świadomie.
Rav - 2015-02-15, 11:56

No to w środku ten fiat jednak wygląda lepiej niż na zewnątrz, choć za takie uszczelnienie brodzika to komuś powinni wlać. Ten silikon (czy huk wie co) wygląda jak inwazja grzyba.
zbyszekwoj - 2015-02-15, 14:40

Ale z klimą ,to wyposażenie i te mebelki to raczej cena bardzo okazyjna.
WINNICZKI - 2015-02-15, 15:58

Widziałem to auto w 2008 jak gość sprowadził z niemiec.Harakterystyczne kraty w oknach,w oknie dachowym również.Wtedy tego kupił ,a chciałsprzedać z 91 roku Fiata Burstnera. Auto zmęczone,meble w środku z odklejającą sie okleiną. Może naprawił to wszystko i teraz jest ok.Ale wtedy po ogladnieciu nie poczułem checi posiadania tego egzemplarza.Pozdawiam :spoko
IAAN - 2015-02-15, 16:31

Masa własna 3140, dopuszczalna 3500 ładowność 360 kg zarejestrowany na 5 osób :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
MILUŚ - 2015-02-15, 16:51

Nie mam pewności ale co się dzieje pod przednią lewą górną obrysówką ? Pęknięcie ? :chytry
zbyszekwoj - 2015-02-15, 16:55

W Hiszpanii wstawiają kraty -chyba przed słońcem :diabelski_usmiech
CAPOMAN - 2015-02-15, 23:37

Gorczański dziad napisał/a:
Proszę bardzo, są zdjęcia wnętrza. :bigok
http://www.gumtree.pl/cp-...nimar-607545967

Poszukuję czegoś podobnego, jednak jak dla mnie odpada ze względu na rodzaj zabudowy. Ten ma garaż a ja potrzebuję jak najwięcej miejsc siedzących i łózek.

No... widać, że ma "profesjonalne " uszczelnienie brodzika :wyszczerzony: :haha:

MirekKliny - 2015-02-16, 19:26

Moim skromnym zdaniem.
Ford nieźle sie prezentuje poza lewym dołem trzeba by zajrzec czy tylko zderzak czy i podłoga sie połamała i generalnie poszukałbym w szafkach i od spodu czy niespodzianek nie ma. Własciciel nie wiele Ci powie bo auto sprowadzone więc... fajny układ i to łożeczko pietrowe :)

Fiat. W środku fajny z zewnątrz zaniedbany, powiedziałbym że brudny myślęże po myjni dla tirów by przejaśniał i kołpaczki na koła i inne auto. Łatka jak pisali wcześniej i rekonesans w szafkach i spodu zwłaszcza tam gdzei toaleta i brodzik. Wymiana silikonu to nie problem pytanie jak pod brodzikiem, Cena dobra.

Jednym i drugim pojechałbym na wagę fiat duża zabudowa + duzy silnik moze być problem z dmc moze ale nie musi.

Ford mnijeszy ale tylni napęd wiec dochodzi most wał wieksza skrzynia i ma spore zbiorniki co przy załdunku kpl. osób tez moze byc trudne zmiescic sie w dmc.

W jednym i drugim nie masz bagaznika na rowery ale nie wiem czy ci potrzebny.
W fordzie zamontujesz w fiacie masz klapę :( chyba zeby coś do tej belki kombinować.

Jeden i drugi z bdb jednostką napedową ford troszkę głośniesza praca.

W fordzie zerknąłbym jeszcze na podłoge alkowy i czy przy oknie dachowym alkowy nie przecieka ale to moze kwestia zdjecia.

Reszte opisali koledzy wczesniej :)

Pozdrawiam
i powodzenia w zakupie.