|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - W maju 2008 do Grecji
Sławek B - 2008-03-15, 19:31 Temat postu: W maju 2008 do Grecji Po wielu, wielu latach wybieramy się do Grecji. Wyjazd w maju. Zbieramy informacje o pogodzie, miejscach wartych obejrzenia, doświadczeniach z dojazdu do Grecji (promem z Włoch czy drogą lądową). Może ktoś w tym czasie też będzie w Grecji i można będzie gdzieś się spotkać.
sasquatch - 2008-03-15, 23:34
Ja polecam drogę morską z Wenecji - bardzo przyjemna trasa. A ta promie można spać w swoich kamperach. Ekstra miejsca po dordze - Wiedeń, Graz, Klagenfurt no i Wenecja.
Sławek B - 2008-03-16, 09:21
sasquatch napisał/a: | A ta promie można spać w swoich kamperach. |
Czy na wszystkich promach można spać w kamperkach czy na niektórych?
Czy w takiej sytuacji jest przyłącze do prądu?
Czy rezerwowałeś wcześniej bilety na prom czy można kupić "z marszu"?
janusz - 2008-03-16, 09:25
1 na promach linii Minoan
2 tak
3 Płynąłem dwa razy i kupowałem bilety przed wypłynięciem w kasie portu.
antwad - 2008-03-16, 09:33
janusz napisał/a: | 3 Płynąłem dwa razy i kupowałem bilety przed wypłynięciem w kasie portu |
W wielu przypadkach bilety na prom kupione wcześniej przez Internet u agentów armatora są tańsze niż kupione bezpośrednio w kasie.
Tadeusz - 2008-03-16, 10:24
antwad napisał/a: | W wielu przypadkach bilety na prom kupione wcześniej przez Internet u agentów armatora są tańsze niż kupione bezpośrednio w kasie. |
Tak, to prawda. Są również duże różnice sezonowe, a na promach do Wielkiej Brytanii ceny róznią się zdecydowanie w różnych firmach( kilka firm działa na samym tylko przewozie Calais-Dover). Promy na tym odcinku zamawiać należy znacznie wcześniej( nawet i z miesięcznym wyprzedzeniem), w przeciwnym razie jest znacznie drożej.
Nas może to dziwić, ale przy rezerwacji wybrać należy także odpowiednią godzinę odjazdu, gdyż ceny są różne o różnych porach dnia. Najtaniej w nocy.
leszek - 2008-03-16, 13:55
Planuję wyjazd na południe na maj i czerwiec. Pierwszy etap to zlot w Pajęcznie.Drugi etap to południowa Dalmacja ,Makarska,Dubrownik.Trzeci etap to prom Split Ankona i dwa tygodnie Włochy .Czwarty etap to prom Ankona Patras lub Igumentis i dwa tygodnie na Grecję.Powrót promem do Wenecji a stąd do kraju.Podróż na półtora miesiąca.Może na forum namówię na wspólną podróż.Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na Malcie.
sasquatch - 2008-03-16, 18:53
Minoan Lines
Anek Lines także !!!
Sławek B - 2008-03-16, 19:59
Nie wszystkie promy (w sensie pływające skorupy) pozwalają na spanie i przebywanie w kamperze. Znalazłem taką oto stronę ( z liniami ANEK i MINOAN również) która to strona podaje promy z usługą "camping on board".
http://www.greece-ferries.com/camping.asp
Może się przyda.
janusz - 2008-03-16, 20:10
Minoan ma w Polsce przedstawicielstwo.
sasquatch - 2008-03-16, 20:13
http://www.minoan.pl/
magdajacek - 2008-03-18, 14:45
Ha!Superowo! My też planujemy Grecję po 10.05. To do zobaczenia nad Maltą
(Niestety- z powodów rodzinnych nie dojedziemy nad Maltę :-x , chociaż mamy "rzut beretem", pozostaje kontakt wirutualny(chociaż jeśli ktoś ma Borówiec po drodze to zapraszamy :-D ) )
windsurfer - 2008-03-31, 16:48
www.ferries.gr na tej stronie są informacje dot. promów do Grecji. Cena w dwie strony kamper do 6m 132 + 92 , osoba 54 +38 . Ceny obowiązuja do 30lipca. Minoan wypływa w pon. środy piątki i soboty z Wenecji. Kamping on board.
Pozdrawiam
leszek - 2008-04-05, 08:24
Mam pytanie może Janusz podpowiesz czy kupując promowy bilet powrotny musisz określić daę powrotu.Pozdrawiam
janusz - 2008-04-05, 08:40
Ja deklarowałem kiedy wracam. Chociaż Minoan był na tyle elastyczny że zmieniłem w trakcie miejsce wyjazdu powrotnego. Miało być z Igumenicy a zmieniłem na Patras i było bezpłatnie. W międzyczasie w rejsie z Krety do Pireusu dokupiliśmy kabinę i też było bez problemów. Myślę że najlepiej było by zadzwonić do przedstawicielstwa lini promowych i zapytać czy mają bilety "open" . Minoan jest w Polsce.
leszek - 2008-04-05, 09:48
Janusz dzięki za podpowiedż . Zadzwoniłem w soboty świętują pozostanę więc w niepewności do poniedziałku.Piwa wirtualnie jeszcze nie stawiałem a pozatym wolę osobiście bo widzę przeciwnika (biesiadnika) .Do zobaczenia w Pajęcznie :-D
Jedrek29 - 2008-04-08, 19:46
mam pytanko czy ktoś z kolegów myślał o zabraniu z sobą motocykla lub skutera na dalszą wyprawe bo mnie by to interesowało jestem otwarty na kierunek
leszek - 2008-04-09, 15:42
Grecja majowa czy ktoś z kolegów ma konkretne plany. Prom Minoan nie ma biletów open trzeba podać termin by uzyskać zniżkę .Nasze plany to wyjazd po zlocie w Pajęcznie.
Sławek B - 2008-04-09, 17:51
Plan zaczyna się konkretyzować:
-wyjazd 29 lub 30 kwietnia
-prom Wenecja - Patras 2 maja o 14 (Minoan camping on board)
-potem Peloponez mniej więcej wg mapki
-potem (koniec maja) powrót wg mapki ewentualnie z Igumenitsa do Brindisi lub Bari i powrót przez Włochy
Może dojdzie do spotkania w Grecji...?
Pytanie do tych którzy promowali się z kamperem:
Czy przy wjeździe na prom jest sprawdzana ważność certyfikatów gazowych?
janusz - 2008-04-09, 18:43
Sławek B napisał/a: | Czy przy wjeździe na prom jest sprawdzana ważność certyfikatów gazowych? |
Przy wjeżdżaniu na prom nic nie jest sprawdzane oprócz biletów. Przy wjeździe jest taki młyn, że trudno cokolwiek sprawdzić. Nawet wymiarów samochodu nie sprawdzają. Moje zdanie jest takie, powrót też promem i to do Wenecji. Jeżeli się nastawiasz na Peloponez to dobrze cały czas spędzić w Grecji a nie na gnanie samochodu na kołach do domu. Bilety powrotne kupione razem z tymi w tamtą stronę są znacznie tańsze. Jeżeli koszt płynięcia w tamtą stronę pewnie większy niż jazda kołami to powrót promem jest bardziej opłacalny. Zalecam z Wenecji do Patras i z Patras do Wenecji cena jest jednakowa czy do Patras czy do Igumenicy. Bilet około 400 Euro a do przepłynięcia w obie strony grubo ponad 2000 km.
Trasa wypisz wymaluj nasza z przed dwóch lat.
Sławek B - 2008-04-09, 20:22
Biletu powrotnego nie mamy, bo jak dla nas to za daleko idące plany i zobowiązanie do konkretnej trasy powrotnej i terminu. Igumenitsa, jako port powrotny jest brana pod uwagę ze względu na to, że chcemy obejrzeć Meteory, o których barwnie opowiadał i pokazywał mi zdjęcia Robin. Natomiast długie trasy w kamperze nas nie przerażają. W zasadzie gdyby pomiędzy Polską i Grecją nie było Serbi i Kosowa to pojechalibyśmy lądem.
Janusz a jak wygląda w Grecji sprawa kamperowisk, tankowania wody zrzutu ścieków i mycia kibelka - poza oczywiście kempingami, których specjalnie nie lubimy.
janusz - 2008-04-09, 20:49
Z tymi sprawami to nie jest najlepiej, Wodę bez problemu dostaniecie w stacji benzynowej. Bywają czasami kibelki przy stacji ale rzadko. Główne zastosowanie ma metoda "kropelkowa". Z tym, że bez większego problemu znajdziesz wysypisko śmieci, przeważnie dzikie gdzie aż żal nie wylać ścieków. Może to nie ładnie ale takie są realia. Posesja pięknie ogrodzona, wypielęgnowana, a za płotem sterty śmieci i odpadów. Myśmy kempingów nie widzieli.
DAKOTA - 2008-04-09, 21:39 Temat postu: Wypad Plan zaczyna się konkretyzować:
-wyjazd 29 lub 30 kwietnia
-prom Wenecja - Patras 2 maja o 14 (Minoan camping on board)
-
witam
widze ze czesc drogi pojedziemy w tym samym kierunku i w tym samym czasie ,nasz wyjazd 30.04 z Wiednia o 17,00 dojazd do Villach lub Faak am See male spanie(€ = 0,0), 1.05 dojazd do Lido di Jesolo i zostajemy tam do niedzieli potem powrot do domu.
pozdrawiam
DAKOTA
magdajacek - 2008-04-09, 22:38
My wyjeżdżamy ok. 12 maja; najpierw Włochy, Wenecja itp; (Watykan, bo z Teściową:)), dalej na dół, Neapol; planujemy promem z Bari (ale nie rezerwujemy wcześniej biletów) do Patras( a jak nie będzie już do Grecji to Dubrownik i przez Albanię do Grecji); no i Grecja na około (wg tras z forum; tu jest tyle przydatnych informacji!!!jesteście GENIALNI!! ); przez Bałkany do domu- ok 15 czerwca.
Może się gdzieś spotkamy? Już podobno tam jest jedna załoga z forum, może ktoś ma jakieś świeże wiadomości o nich?
Sławek B - 2008-04-10, 08:20
DAKOTA napisał/a: | widze ze czesc drogi pojedziemy w tym samym kierunku i w tym samym czasie ,nasz wyjazd 30.04 z Wiednia o 17,00 |
W rzeczy samej kawałek wspólnej drogi w tym samym czasie. Nasz kamper wygląda jak na obrazku a nad kierowcą i z tyłu jest opisany "Sławek B". Może się spotkamy w drodze?
[ Dodano: 2008-04-10, 08:36 ]
magdajacek napisał/a: | Może się gdzieś spotkamy? Już podobno tam jest jedna załoga z forum, może ktoś ma jakieś świeże wiadomości o nich? |
12 maja będziemy prawdopodobnie pomiędzy Spartą i Atenami. Raczej się mniemy.
Teraz w Grecji jest Janusz1943 ale nie ma od niego wieści. Będzie w Grecji do końca maja.
Może uda nam się z nim spotkać.
medard - 2008-04-10, 16:50 Temat postu: do dakoty albania jest pieknym krajem ale musicie wziac pod uwage to ze tam niema prawie drog nie licze tych do portu i do tirany ja po powrocie z bliskiego wschodu jadac przez macedonie i albanie do czarnogory z przykroscia dopatrzylem sie ze moj kamperek siedeczko rozkleil pozdrawiam i powodzenia
leszek - 2008-04-13, 09:58
Magdo i Jacku .Wybieramy się w tą samą trasę w 4 osoby ( 2 małżeństwa oldboyów).Ponieważ 10 maja wracamy z sanatorium w Kołobrzegu wyruszymy waszym tropem 15maja spotkanie więc jest prawdopodobne.Pozdrawiamy Mirka i Leszek
Sławek B - 2008-04-13, 21:22 Temat postu: Mapy GPS Z jakich map do GPS-a korzystaliście albo będziecie korzystać w Grecji. Mam mapę Grecji do Mio - Igo ale ma takie pokrycie, że raczej będzie mało przydatna.
leszek - 2008-04-13, 21:57
Mam Mio 720 i mapy luty 2007. W Grecji nie sprawdzone.
magdajacek - 2008-04-15, 08:04
Jest nam bardzo miło! Zawsze to raźniej wiedzieć, że gdzieś w okolicy są "rodacy-kamperowcy"!! My to 2+2+1 czyli magda, jacek+córcie marianka i zuzanka+babcia/teściowa ula. Mamy we Włocławku duużą rodzinę! Medard! Z przyjemnością poczytamy Twoje relacje!!!!
medard - 2008-05-11, 11:28
magda i jacek prawdopodobnie pojade 15 no moze 16 do grecji moze gdzies na trasie sie spotkamy zreszta macie zemna kontakt jakby co gdyz jest tu moj tel pare dni temu wrocilem z czarnogory i juz podpowiadam najtansze paliwo jest w serbii na nasze to okolo 1,05 e chorwacja ma okolo1,25-1,3wiec tyle ile w polsce co do korzystania z gps to mam kilka ale najlepeij sie czuje jak korzystam z nawigatormapaeuropy choc jest to juz zabytkowy gps ale przynajmiej wiem gdzie jestem w serbi jest spore niebezpieczenstwo wyludzenia kasy na niby putarinach gdzie wiesz ze na takiej jestes ale dopiero przy bramce wyjazdowej ostatnio tak mnie sie udalo kolo niszu i zaplacilem 10e
pozdrawiam i szerokosci zycze
Sławek B - 2008-06-11, 13:33 Temat postu: I po Grecji w maj Byliśmy , wróciliśmy i jesteśmy zachwyceni Grecją.
Grecja w mojej opinii może wywołać dwie skrajne reakcje:
-zachwyt powodujący powroty
lub
-rozczarowanie i stwierdzenie "nigdy więcej"
W naszym przypadku jest to zachwyt i niewątpliwie do Grecji wrócimy.
Pogoda w maju sprzyjała zarówno zwiedzaniu jak i wypoczynkowi na plaży.
Temperatury powietrza były w zakresie 20 do 30 C, temperatura wody była prawdopodobnie w granicach 20 - 24 C (tak na dotyk i odczucie)
W Grecji spotkaliśmy się z Basią i Januszem (Janusz1943).
Zdecydowaliśmy, już w Grecji, że zwiedzimy tylko Peloponez. Resztę tj Grecję Północną i wyspy zostawiliśmy na lata następne.
eeik - 2008-06-11, 16:28
Pięknie ))
Mam nadzieję, też kiedyś pojechać do Grecji )
janusz - 2008-06-11, 16:54
Sławek B napisał/a: | Zdecydowaliśmy, już w Grecji, że zwiedzimy tylko Peloponez. Resztę tj Grecję Północną i wyspy zostawiliśmy na lata następne. |
I to jest słuszna koncepcja .
Sławek B - 2010-02-13, 18:04
Robiłem porządki w komputerze i odnalazłem archiwalne już artykuły z naszej podróży po Grecji.
Artykuły były opublikowane w PC a teraz można je pobrać tu:
http://www.camper-service.pl/do-pobrania
|
|