Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kanapa pasazera boxer

Maciejj - 2015-02-15, 17:17
Temat postu: Kanapa pasazera boxer
Witam. Jestem nowy. Od dawna marzyismy o kamperze no i przypadkowo znalazlem oferte i zakupilem boxera rok 99 przerobiony na campera. W kabinie sa tylko 2 fotele. Poprzedni wlasciciel wymontowal podwojna kanape i wmontowal pojedynczy fotel. Ja chce zamontowac ponownie podwojna. Czy orientujecie sie czy kanapy z nowszych wersji beda pasowaly czy musze kupic od starej wersji boxera,ducato lub jumpera?
janus - 2015-02-15, 19:55

Baaardzo ograniczysz sobie w ten sposób funkcjonalność kamperka :(
Maciejj - 2015-02-15, 21:03

janus napisał/a:
. Wiem nie bedzie przejscia ale nasza rodzina to 3 osoby. Masz inne rozwiazanie?
tom-cio - 2015-02-15, 22:38

Zamontowac pas w alkowie,lub innym miejscu gdzie jest lozko,lub domontowac skladany fotel gdzies na zabudowie.Kanape kupic i zakladac tylko na przeglad,w razie konteoli jak masz 3 miejsca w dowodzie ,to policja ci napewno krzywdy nie zrobi,pochwal sie fotkami zabudowy to cos doradzimy
janus - 2015-02-16, 12:39

Maciejj napisał/a:
janus napisał/a:
. Wiem nie bedzie przejscia ale nasza rodzina to 3 osoby. Masz inne rozwiazanie?
Oczywiście. Drugi rząd siedzeń z pasami. I tak gdzieś musisz spa( zwłaszcza w 3 osoby )
Maciejj - 2015-02-16, 16:03

Spanie mamy wszystko jest zrobione chodzi tylko o to aby w kabinie mogly jechac 3 osoby. A moze jakas skladana kanapa np oparcie lub siedzisko?
MAWI - 2015-02-16, 17:55

Kolego .Wprawdzie napisałeś ,że jak cytuję
Maciejj napisał/a:
Witam. Jestem nowy.

Ale na tym forum wymagamy głębszego i bardziej rozwiniętej formy "przedstawienia się " i wypełnienia AWATARA. W dziale gdzie wszyscy się przedstawiamy. Jest to wymagane regulaminem .To może pomóc Ci w wielu kwestiach np.jak napiszesz skąd jesteś ,ile masz lat i wiele innych.Zobaczysz ,że warto :spoko

maszakow - 2015-02-18, 09:33

Maciejju - brak fotek z dalszej części zabudowy utrudnia ocenę sytuacji
W 99% przypadków za fotelem kierowcy jest fotel pasażera z pasami - Albo na stałe albo adaptowalny na łózko.
Jełsi dziecko jest małe i taki macie wymób by jechało z wami w kabinie - nie ma problemu żeby wstawić tam fabryczną 2osoobą kanapę. Przejścia nie będzie, w 3 osoby nie zjecie posiłku przy stole bo kanapy nie obrócisz. A przynajmniej nikt jeszcze nie próbował tego zrobić w kamperkach trojaczkach by obracać dwuosobową kanapę pasażera. :szeroki_usmiech

koder - 2015-02-18, 11:37

Widziałem zarówno zamontowaną obrotnicę w ławce (obracała się o 90°), jak i taki patent, gdzie obrócenie kanapy następuje poprzez przesunięcie oparcia. HTH.
Maciejj - 2015-02-18, 14:46

maszakow napisał/a:
Maciejju - brak fotek z dalszej części zabudowy utrudnia ocenę sytuacji
W 99% przypadków za fotelem kierowcy jest fotel pasażera z pasami - Albo na stałe albo adaptowalny na łózko.
Jełsi dziecko jest małe i taki macie wymób by jechało z wami w kabinie - nie ma problemu żeby wstawić tam fabryczną 2osoobą kanapę. Przejścia nie będzie, w 3 osoby nie zjecie posiłku przy stole bo kanapy nie obrócisz. A przynajmniej nikt jeszcze nie próbował tego zrobić w kamperkach trojaczkach by obracać dwuosobową kanapę pasażera. :szeroki_usmiech

Jednak zamontujemy 2 os oryginalna kanape. Dziecko musi jechac w kabinie. Nie jest chyba dozwolone aby osoby jechaly w czesci mieszkalnej? Pozatym nie wyobrazam sobie by corka miala siedziec z tylu.

Mysza - 2015-02-18, 19:02

Zdarza mi się czasami jechać jako pasażer i siedzieć na takiej podwójnej kanapie w ducato i to co da się znieść to jakieś 20 km, a potem to już jest męka. Wiem jedno, nie skazałabym własnych dzieci na jazdę na takiej kanapie w kamperze, to jest nieporozumienie. Usiądż na niej sam i wypróbuj, ciekawe ile wytrzymasz? Dzieci dużo śpią w czasie jazdy, a tu zero regulacji oparcia, przemyśl to jeszcze raz. Za fotelem pasażera możesz wywalić ściankę grodziową i tam wstawić pojedynczy fotel. Powodzenia
MAWI - 2015-02-18, 19:08

Mam kilka dostawczych aut , w żadnym z nich nie da się długo jechać z przodu w trzy osoby. Najgorzej chyba jest w T4 lub T5. To są fotele na krótkie traski . :spoko
janus - 2015-02-18, 19:30

@Maciejj
To co zrobiłeś z zabudową faktycznie wyklucza możliwość podróżowania z tyłu (chociaż normalnie jest to mozliwe). Ławki nie spełnią żadnych norm nawet po ew. zamontowaniu pasów :(
Pozostaje kanapa z przodu :-/

Maciejj - 2015-02-18, 20:12

Ja tego busa/campera takiego juz kupilem wiec nie mam wplywu na zabudowe. Ci do scianki grodzeniowej za fotelem pasazera to jest tam ustawiona lodowka wiec miejsca nie ma. Czyli tylko pozostaje oryginalna kanapa dla dwoch osob.Dziecko poki co siedzi w foteliku. Jesli te fotele sa tak niekomfortowe to czy polecacie wymiane fotela kierowcy tez? Pozatym mam nowe Auto i dziecko siedzi z tylu w foteliku i zrobilo juz tysiace km i nie narzeka i spi duzo. Nie widze innej opcji niz kanapa oryginalna 2 os. od nowszych wersji sa ladniejsze i pewnie wygodniejsze ale nie wiem czy pasuja do mojej wersji. Pewnie gdybym mial na zbyciu 50tys euro to kupilbym nowego i tyle.
wlodo - 2015-02-18, 21:16

Może zamiast tej busowskiej niewygodnej kanapy,zmieści się podwójny fotel z jakiegoś wana?Na takich już wygodniej się jeździ.
Maciejj - 2015-02-19, 14:42

Moze wlasnietakie cos .Czy ktos montowal juz podobne rzeczy?
Bydgoszczu - 2015-02-19, 15:08

Ja zamontowałem prawie nową ławkę ze sprintera, ma 2 komplety pasów. Właśnie z myślą o dzieciach - maluchy jadą w fotelikach.
moskit - 2015-02-19, 15:47

Proponuję aby zapoznać się przepisami o możliwości zamontowania trzeciego fotela.
W naszym prawie nie ma odpowiedzialności prawnej diagnosty za robienie przeglądów. jest wiele pojazdów które mają aktualny przegląd a nie powinny poruszać się po drogach. Pamiętaj wszystko co robisz robisz na swoją odpowiedzialność. Jeżeli pojazd jest zmodernizowany niezgodnie z homologacją to módl się aby nie było kolizji lub gorzej wypadku bo ubezpieczyciel będzie robił wszystko aby się wywinąć z płacenia a i nasza policja coraz częściej porównuje papiery ze stanem faktycznym. Bardzo wiele osób jest dość mocno ubezpieczonych i mogą próbować coś dla siebie ugrać, dlatego ważne są czyste papiery. Są tacy że im to nie przeszkadza wręcz imponuje im że jeżdżą z lewymi papierami i się udaje
Sam wybieraj. Może zdemontować lodówkę i ściankę a w miejsce fabrycznych mocowań zamontować wygodny bezpieczny fotel co już było proponowane a nie jakieś półśrodki.

Pozdrawiam
moskit

Czarna i Krzysiek - 2015-02-19, 15:50

No dobrze, a mój kamperek jest zarejestrowany na 6 osób, natomiast pasy posiada tylko w części kabinowej, gdzie są dwa fotele. Reszta miejsc pasów nie posiada, a przegląd robiłem zaraz po kupnie, bo kupiłem bez ważnego przeglądu i przeszedł bez żadnego problemu :lol:
moskit - 2015-02-19, 16:10

Edyta i Krzysiek napisał/a:
No dobrze, a mój kamperek jest zarejestrowany na 6 osób, natomiast pasy posiada tylko w części kabinowej, gdzie są dwa fotele. Reszta miejsc pasów nie posiada, a przegląd robiłem zaraz po kupnie, bo kupiłem bez ważnego przeglądu i przeszedł bez żadnego problemu :lol:

Edyta i Krzysiek
to sprawdź dlaczego twój kamperek nie ma pasów z tyłu. Czy to właśnie nie jest problem z dokumentami. A może zrób przegląd w GB lub w Szwajcarii to będziesz miał pełny obraz dokumentacji raczej braku tej dokumentacji
Jak szukaliśmy pierwszego kamperka to widziałem zarejestrowanego na 8 osób DMC chyba 3100 to tak śmierdziało od niego że trudno wytrzymać ( w papierach i fizycznie pojazd na wynajmie)
Po co wsadzać zdrową głowę w zadżumioną poduszkę.

Pozdrawiam
moskit

Czarna i Krzysiek - 2015-02-19, 16:26

moskit napisał/a:
Jak szukaliśmy pierwszego kamperka to widziałem zarejestrowanego na 8 osób DMC chyba 3100 to tak śmierdziało od niego że trudno wytrzymać ( w papierach i fizycznie pojazd na wynajmie)
Po co wsadzać zdrową głowę w zadżumioną poduszkę.

Nie za bardzo rozumiem tę część wypowiedzi. Co ma smród do mojego Kampera, u mnie nie śmierdzi, nie ma wilgoci ani nic takiego. Poprzedni właściciel sprowadził go z Niemiec, mam w dokumentach wszystkie niemieckie przeglądy jak i fakturę zakupu. Nie było nic przerabiane. Wydaje mi się, że w latach, kiedy był produkowany, pasy były wymagane jedynie z przodu. Mój znajomy ma Mercedesa z 74 roku i też nie ma tam pasów z tyłu, a przeglądy przechodzi. Tak samo Nyska przewozowa, 7 osób, 7 miejsc a pasy jedynie w przedziale kabinowym..... a zarejestrowana i przeglądy przechodzi.

wlodo - 2015-02-19, 16:32

Cytat:
mój kamperek jest zarejestrowany na 6 osób, natomiast pasy posiada tylko w części kabinowej

Jak rocznikowo"podeszły" to tak jest.
Mój ma tak samo(1986).
Jechaliśmy w czterech,no ci z tyłu to się musieli pilnować :-P :gwm

tom-cio - 2015-02-19, 20:17

Moskit ,nawet jakby zdemontował cała toaletę,to miejsca montażu fabrycznego tam nie ma.Ducato blaszak nie mam miejsc montazu fabrycznego na tylną łąwkę!!!!!!W blaszku fabrycznie tylko 2+1 czyli fotel kierowcy i ławka.A co do diagnosty ,to nie masz racji,robiłem przegląd swojego na 5 miejsc i sprawdzał miejsca i jakość mocowania,a ze robiła to moja firma to musiałem napisać oświadczenie i tyle.zrobił zdjęcia i poszły one do CEPIKu i wydał przegląd i mam specjalny i 5 miejsc.Ale co do radzenia- ja piąty fotel mam dopinany a składa sie na płask.Moze pokombinować jakieś mocowania w podłodze ,np od vw i odpinany fotel?
Maciejj - 2015-02-19, 21:05

tom-cio napisał/a:
Moskit ,nawet jakby zdemontował cała toaletę,to miejsca montażu fabrycznego tam nie ma.Ducato blaszak nie mam miejsc montazu fabrycznego na tylną łąwkę!!!!!!W blaszku fabrycznie tylko 2+1 czyli fotel kierowcy i ławka.A co do diagnosty ,to nie masz racji,robiłem przegląd swojego na 5 miejsc i sprawdzał miejsca i jakość mocowania,a ze robiła to moja firma to musiałem napisać oświadczenie i tyle.zrobił zdjęcia i poszły one do CEPIKu i wydał przegląd i mam specjalny i 5 miejsc.Ale co do radzenia- ja piąty fotel mam dopinany a składa sie na płask.Moze pokombinować jakieś mocowania w podłodze ,np od vw i odpinany fotel?

Dokladnie tak jest jak pisze kolega.Potatym Auto bylo i bedzie zarejestrowane w Niemczech, wie to troche inaczej niz w Polsce z przegladami. Po zamontowaniu 2 osobowej kanapy, ktora byla tam oryginalnie to i tak musze ponownie jechac na przeglad. A wiec zamontuje 2 osobowa kanape w tam gdzie ona powinna byc. Teraz tylko pytanie czy mozna zamontowac jakas lepsza, nowsza bardziej komfortowa jak np kolega od sprintera.

silny - 2015-02-21, 23:16

Podpowiem cos w sprawie lawki ...

Jesli chcesz zeby kąt oparcia byl akceptowalny dla pasazerow na trasach dalekich musisz położyć oparcie o kilka stopni , .
Powstaje wtedy niestety problem tego typu że fotel musi byc odsuniety od sciany grodziowej wiec śróby ktore wkreca sie w podloge nie pasują ,,..
Suma sumarum sporo przeróbek żeby bylo wygodne ale warto , bo plecy nie bolą.

Fotele od liftowego pasują a są wygodniejsze i kolorowsze.

janus - 2015-02-22, 09:55

Za to kolana wbijasz w deskę w okolicach schowka :(
Maciejj - 2015-02-23, 16:40

kanapa kupiona oryginalna nawet taka tapicerka jak jest obecnie. Zaplacileem na szrocie 30 euro. Zobaczymy jak bedze sie spisywala