Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Keramik Trend S - mikrowłącznik nie działa

marcincin - 2015-02-18, 22:22
Temat postu: Keramik Trend S - mikrowłącznik nie działa
Po ostatnim weekendowym (narciarskim) wyjeździe padł mi mikrowłącznik pompy wody w kranie kuchennym. Z tego co wygooglałem, wynika, że jest to kran "Keramik Trend S". Na początku włącznik nie łapał w skrajnych pozycjach (max zimna lub max ciepła woda). Teraz nie reaguje wcale. Wczoraj na chwilę zadziałał w skrajnej pozycji (max zimna). Przy zmianie pozycji zaworu słychać kliknięcia włącznika - wnioskuję, że raczej sam przełącznik jest ok, problemem mogą być przewody wewnątrz kranu. Wie ktoś jak dobrać się do przewodów i przełącznika? W internecie widziałem, że dostępne są same przełączniki z przewodami do tego modelu, więc zakładam, że kran jest rozbieralny. Pytanie tylko czy bez jakiś specjalistycznych narzędzi da się to zrobić. Kranu jeszcze nie demontowałem - więc nie oglądałem go dokładnie. Wszelkie wskazówki mile widziane.
ABCkamp.pl - 2015-02-18, 22:38

mam keramik trend sf, si, se, s II, s 90, sv, każdy ma mikro zalane plastykiem
Ela i Andrzej - 2015-02-18, 22:42

Można powiedzieć bardzo wesoły post na dobranoc. pozdrawiam kolarz i żona kolarza . :kwiatki:
ABCkamp.pl - 2015-02-19, 18:51

:bigok

:spoko

marcincin - 2015-02-21, 21:26

Dzisiaj miałem chwilę i powalczyłem z usterką. Okazało się, że bardzo łatwo można dostać się do mikro włącznika - obyło się bez demontażu baterii. Wykręciłem dźwignię i zdjąłem oprawę gałki. Na dźwigni kartusza jest przykręcony plastikowy element z zamontowanym mikro włącznikiem, kabelki od mikro włącznika wchodzą w baterię otworem obok kartusza. Kabelki w miejscu gdzie wchodziły do baterii przetarły się. Usunąłem usterkę przywracając połączenie kabli. Teraz cieszę się działającą pompką i zaoszczędzoną kasą (nowa bateria kosztuje 370PLN) - stawiam sobie piwko :) . Koszt naprawy 0PLN, czas naprawy 1 godzina. W tym modelu baterii nic nie jest zalane plastikiem, a sam mikro włącznik można wymontować i wymienić bez problemu.
ABCkamp.pl - 2015-02-21, 21:31

No i BRAWO :ok
tom-cio - 2015-02-22, 11:08

Ale numer,czyli na kran z wyłącznikiem można przerobić każdy zwykły kran!!!ABCkamp,sprawdziłbys ile kosztuje sam ten dinks,co wchodzi w obrotowy uchwyt kranu,ten z wyłącznikiem?Bo reszta tego kranu to zwykły kulowy zawór :spoko