Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Olej skrzynia

six - 2015-02-20, 19:51
Temat postu: Olej skrzynia
Witam mam pytanie dotyczące oleju do skrzyni biegów.
Jaki konkretnie olej i ile go potrzeba i jak wymienić samemu.
Fiat dukato 1.9 d rok 1989.
Za odpowiedzi wielkie dzięki.
Pozdrawiam.

Gewehr - 2015-02-20, 22:06

Jeśli skrzynia jest cicha, ładnie wchodzą biegi i nie występują obfite wycieki, zalej ją 75W90. Jeśli skrzynia nie spełnia z któregoś warunku podanego przeze mnie, zalej 80W90.
Jakim olejem byś nie zalewał, wlewamy około 0,5-1 cm więcej niż max na bagnecie. Jeśli nalejesz równo stan, skrzynia szybko padnie. Przelana będzie chodziła długo i bez awaryjnie. Wchodzi około 3 litrów, ale nie pamiętam dokładnie.

Edit: Jak chcesz wymienić samemu? Odkręcasz dwa korki spustowe. Klucz 22. Jak zleci, zakręcasz. Możesz dać nowe uszczelki miedziane. Nalewasz bagnetem. Cała filozofia :spoko

eMKa - 2015-02-20, 22:50

Gewehr napisał/a:
zalej 80W90

raczej ten, to rocznik 89, synchronizatory mosiężne, mogą nie przeżyć, a z tym olejem ponad stan :-P bym polemizował
Trzeba by było spytać uszczelniaczy co o tym sądzą :)

Gewehr - 2015-02-20, 23:09

Na 75 sporo jeździ i mają się dobrze. Wiem, bo to auta które mamy w serwisowaniu od bardzo dawna. Synchronizatory wytrzymują. Tyle że skrzynia musi być w nienagannym stanie przed zalaniem. Jeśli są już jakieś oznaki ciężko wchodzących biegów, faktycznie tylko dobije synchronizatory. Co do stanu oleju. Jak jest stan z bagnetu, prędzej czy później, padnie V. Nalejesz ponad stan, praktycznie nie do zajechania. Jak są nie wytarte "rurki" satelit, nie będzie ciekło ;) Jak cieknie, można szybko wyjąć kielich półosi i wymienić uszczelniacz :haha: Jak dobrze że zrezygnowali z tego rozwiązania ;)
six - 2015-02-21, 00:30

Ok dzięki zaleję 75 i 1 cm ponad stan.
Skrzynia działa ok biegi bez zacinania się.

six - 2015-02-21, 00:32

A jeszcze jedno a konkretnie jakaś firma czy nie ma znaczenia.
Wystarczy 75W90 do skrzyń .

janusz - 2015-02-21, 10:46

six napisał/a:
A jeszcze jedno a konkretnie jakaś firma czy nie ma znaczenia.

Może i nie ma, może zbieg okoliczności. Do takiej skrzyni po remoncie nalałem Shella pełny syntetyk. Ukochane moje auto to dostało najlepszy olej. :haha: Auto z wakacji we Włoszech wróciło z jednym biegiem. Po następnym remoncie nalałem oryginalnej Selenii takiej jak w instrukcji obsługi i problemów nie było. Może nie należy eksperymentować tylko lać to co zaleca producent samochodu nawet jeżeli olej wydaje się nam mało nowoczesny.
Nic nie mam przeciwko olejom firmy Shell ani żadnej innej firmy. Po prostu mam takie doświadczenie które mnie spotkało. :-P

martini44 - 2015-02-21, 10:55

Polecam FUCHS z MoS2 :spoko
zbyszekwoj - 2015-02-21, 13:00

Też za namową Emka nalałem Selenii i jest ok.
six - 2015-02-21, 17:02

Ten olej selenii jakie on ma parametry.
Ma to być syntetyk?

SlawekEwa - 2015-02-21, 22:47

janusz napisał/a:
Po następnym remoncie nalałem oryginalnej Selenii takiej jak w instrukcji obsługi i problemów nie było.

Ta Selenia to jaki symbol miała? :chytry

eMKa - 2015-02-21, 22:53

six napisał/a:
Ten olej selenii jakie on ma parametry.
Ma to być syntetyk?

Olej do twojej skrzyni to
Tutela Transmission EPYX 80W-90
dawniej, zanim Petrinas kupił Selenie nazywał się Tutella ZC80/S
Syntetyki zaleca się stosować dopiero po 94. To jest zalecenie Fiata, pod którym zresztą się podpisuje, ale Twoja kasa, Twój wybór ;)

janusz - 2015-02-21, 23:19

SlawekEwa napisał/a:
Ta Selenia to jaki symbol miała? :chytry

A cholera ją wie, to było 8-9 lat temu, pewnie taka jak napisał Krzysiek. Pamiętam tylko, że była w litrowych metalowych puszkach. Puszki trochę jak od towotu były i jakieś takie zielonkowate. :haha:
Odpowiedziałem Ci jak blondynka. :hide: :haha:

SlawekEwa - 2015-02-22, 08:14

janusz napisał/a:
Puszki trochę jak od towotu były i jakieś takie zielonkowate.

Z takich puszek to lałem kiedyś olej ,ale do silnika 125p :bajer

martini44 - 2015-02-22, 08:34

a są wogóle Selenie przekładniowe ??
zbyszekwoj - 2015-02-22, 08:53

olej Tutela- u nas na wsi w sklepach nie było. Tylko w sklepiku serwisowym Fiata w normalnych plastikowych butelkach po 1l. cena nie mała- 56 zł za 1 litr. Tylko trzeba głąbom wyślimaczyć jaka lepkość bo są ze 3 rodzaje.
SlawekEwa - 2015-02-22, 09:06

martini44 napisał/a:

Dobre pytanie :chytry

six - 2015-02-22, 10:20

A jakiś inny o parametrach 80/90.
Bo już mam mętlik w głowie.

Gewehr - 2015-02-22, 13:11

Ja tym zalewam: http://www.mobil.com/Pola...ubeS80W-90.aspx
Ale pewnie znajdzie się ktoś i stwierdzi że się nie nadaje, bo to Mobil, a on tylko leje Castrola :haha:
Możesz zalać każdym który spełnia Api GL4 i GL5 :wyszczerzony: Nawet Hipolem. Teraz oleje trzymają parametry ustalone w normie API. To nie te czasy co 10 lat temu. Ważne aby kupować z pewnego źródła. Oleje też podrabiają :-/

janusz - 2015-02-22, 15:39

Gewehr napisał/a:
:wyszczerzony: Nawet Hipolem.

Hipolem też zalewałem, nie dało się biegów wrzucać. :haha:

maga - 2015-02-22, 21:53
Temat postu: Re: Olej skrzynia
six napisał/a:
Witam mam pytanie dotyczące oleju do skrzyni biegów.
Jaki konkretnie olej i ile go potrzeba i jak wymienić samemu.
Fiat dukato 1.9 d rok 1989.
Za odpowiedzi wielkie dzięki.
Pozdrawiam.

six,posłuchaj porad poprzedników a przede wszystkim Krzysia (eMKa) :ok
a z wojaży kamperowych zawsze bezawaryjnie wrócisz do domu :spoko

tom-cio - 2015-02-22, 22:02

U mnie Hipol ATFIII chodzi w automacie w beemce ,wspomaganie w ducato,bmw,alfie i dwóch merolach tez na hipolu.Naprawde nie można na niego narzekac,byle jak Gewehr mówi,zeby klase Api trzymał
eMKa - 2015-02-22, 22:30

martini44 napisał/a:

Oczywiście, cała gama

Z tymi olejami przekładniowymi do Fiata to jest prawdziwa jazda. O ile w silnikach można stosować co się chce (firmę) byle był zgodnie ze specyfikacja to w skb (skrzyniach) jest różnie. Tak jak Janusz pisał, oryginalny z przeciętnymi parametrami sprawdza się lepiej niż markowy z górnej półki jakościowej. Nie próbuje tego zrozumieć, bo kilku latach :gwm odpuściłem. Tak jest i koniec, setki przykładów z życia. Skrzynie zalane markowym dobrym olejem po czasie -“chrup, chrup”, po wymianie na Tutelle – cisza. Oczywiście to nie jest antidotum na zniszczone skb przez zaniedbanie lub eksploatacje.
Mój szwagier całe życie pracuje w przekładniach, a jest starszy ode mnie, :) w ramach prac zleconych sprawdza zgodność parametrów olejów przekładniowych z tym co jest napisane na opakowaniu. Zlecenia składa zawsze konkurencja danej firmy.
Rysiu przyrównuje olej do zupy, w każdej jest woda, czyli baza, reszta to dodatki i przyprawy. Najgorsze, prawie niemożliwe jest rozszyfrowanie przypraw, to jest ta tajemnica firmy. Tutela trafiła właśnie z przyprawami, tak mi to łopatologicznie tłumaczy .
Tak nawiasem, gdzieś słyszałem że największym producentem oleju bazowego w Europie jest ... Lotos (nie sprawdzone)
Osobiście jeżdżę na
silnik - Mobil Delvac 1 5W-30 (uciekłem od Seleni)
skb - Tutela Experya 75W-80 (jak zaleca Fiat)
silnik 2,3
Z ciekawością przyjmę każda informacje o olejach stosowanych w skb w Ducatach i PSA, to cenne informacje :)

Socale - 2015-02-22, 22:54

janusz napisał/a:
Gewehr napisał/a:
... Nawet Hipolem.

Hipolem też zalewałem, nie dało się biegów wrzucać. :haha:

U mnie przeciwnie, wszystko lekutko wchodzi.
Polecano mi... a ja uparcie żądałem Hipol argumentując to tym, że jak moje auto produkowano to nikt nie myślał o tym, że za 20lat ta skrzynia będzie superhiper oleju wymagała.
I wymieniłem:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19034

SlawekEwa - 2015-02-23, 08:00

Tzw " konia z rzędem" daję każdemu i dokładam jeszcze lupę ze zdjęcia jeśli ktoś wypatrzy słowo " selenia" na butelce oleju przekładniowego który jest zalecany do skb w miom kamperku.I mało mnie interesuje nabywając taki olej w sklepie czy jakaś firma kupiła drugą czy s ię połączyły itp.
martini44 - 2015-02-23, 08:26

eMKa, kurde a ja zawsze myślałem że Selenia to Selenia a Tutela to Tutela.....
zbyszekwoj - 2015-02-23, 08:54

SlawekEwa napisał/a:
" konia z rzędem" daję każdemu i dokładam jeszcze lupę ze zdjęcia jeśli ktoś wypatrzy słowo " selenia" na butelce oleju przekładniowego który jest zalecany do skb

Biorę konia lupę zostawiam do mojego zdjęcia
Sławek twój olej to chyba litewska podróba. Orginalny to włoska Selenia produkowana w Petronas którą swojego czasu reklamował Kubica .

eMKa - 2015-02-23, 08:56

martini44 napisał/a:
eMKa, kurde a ja zawsze myślałem że Selenia to Selenia a Tutela to Tutela.....

Tutela to nazwa oleju przekładniowego produkowanego przez Selenie

eMKa - 2015-02-23, 09:00

Sławek
To jest stare opakowanie. :lol: na nowych logo Seleni znikło a u góry pojawiło się logo Petronasu.
Pozostał tylko na dole z tyłu adres www.selenia.com Małymi kroczkami Marka Seleni zniknie, a pozostanie Petronas.
W końcu są właścicielami firmy

SlawekEwa - 2015-02-23, 09:29

Czyli Tutela to olej do skb kto by ją nie produkował.
six - 2015-02-23, 10:41

Ok leję Tutela Transmission EPYX 80W-90
Dzięki za odpowiedzi.