Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Projekt Master

snovi - 2015-02-22, 22:08
Temat postu: Projekt Master
Po VW T4 Multivan przyszedł czas na coś większego. Multi sprawdzał się idealnie na 2 osoby a teraz jest nas 2+1 a za parę miesięcy będzie 2+2 :) .

Dlatego zaczynam nowy projekt i liczę na Waszą pomoc.

Pacjent:
Renault Master L3H2 blaszak, rok 99, 2.8dTi (na pompie, bez elektroniki) przebieg 220tys.km (przebieg oryginalny)
Zrobione:
- łożyska skrzyni
- rozrząd+paski+sprzęgło+płyny
- progi
Do zrobienia
- rdza przy tylnych nadkolach od środka
- mocniejszy alternator
- klima
- tempomat

Założenia ogólne:
- z zewnątrz wygląd jak dostawczak( jak najmniej elementów kamperowych)
- przemiana w dostawczaka ok. 1 godziny ( w Multivanie zajmowało mi to 45min z montażem siedzeń, tutaj tylko demontuje) tak wiec budowa modułowa szybko demontowalna.
- dla rodziny 2+2, ew 2+3

Założenia 2015:
- okna oryginalne przesuwne za kierowcą i w drzwiach przesuwnych
- okno dachowe
- ocieplenie (pewnie styropian + alufox)
- siedzenia 2x2 - transformowane w łóżko 1,4 x 2,1
- kabina wc + umywalka 1 x 0,7
- łóżko dziecięce w poprzek 1,75 x 0,8 (składane - jako chwilowy bagażnik)
- szafa
- szafka kuchenna (zlew+kuchenka)
- lodówka waeco 35l kompresor
- ogrzewanie - webasto mokre (w razie nieprzewidzianej pogody)
- aku + przetwornica
- bagażnik rowerowy na hak

Założenie na dalsze lata(chyba że się uda wcześniej)
- zbiorniki pod autem
- solary
- prysznic
- łóżko piętrowe dla dzieciaków.

To chyba tyle. Ciekawe tylko czy wygospodaruje tyle czasu żeby na majówkę dało się nim wyjechać :)

tolo61 - 2015-02-23, 00:04

:spoko
Hejka Ziomal
Dawaj, dawaj....powodzenia
:spoko

Viper - 2015-02-23, 06:49

Witam z chęcią będę Tobie kibicował czytając relacje z przemiany.
Wojciechu - 2015-02-23, 08:11

Baza super, projekt ok. Jestem ciekaw finału. Będę kibicował.
IAAN - 2015-02-23, 09:31

Witaj .Auto takie samo jak moje silnik taki sam,mój jest trochę młodszy nieraz żałuje że nie mam okien w tylnych drzwiach ,myślę że webasto mokre jako ogrzewanie nie bardzo da radę bo trochę prądu potrzebuje jeśli nie masz jeszcze kupionego zastanów się nad suchym
Będę kibicował ,my jeździmy 2+2 (9 i 7 lat )i dajemy radę w tym roku planuję poszeżyć przednie łóżko .w tym roku zaczynam 4 sezon .Auto z tym silnikiem daje znakomicie radę w górach (będziesz pan zadowolony )
został mi twardy styropian chyba 13 płyt mogę odstąpić

grzegorzalex - 2015-02-23, 11:47

Witam. Będę śledził jak idą pracę :spoko
snovi - 2015-02-23, 12:24

IAAN, Wiem ile webasto je prądu :) ma ono służyć tylko w krytycznych sytuacjach i być włączane na chwile. Zamierzam używać kampera powyżej 10stopni w nocy. A że kupiłem za 300zł sprawne to w przyszłości będzie służyć do podgrzania auta zimą( świecę płomieniową nie uważam za rewelacyjny wynalazek)

Przyklejałeś styropian czymś do blachy? czy tylko na około pianką? i jaki gruby dałeś?

KrzySówka - 2015-02-23, 14:36

Życzę powodzenia i wytrwałości w pracy nad tym projektem. Będę kibicował więc czekam na informacje o przebiegu prac. Pozdrawiamy :spoko
IAAN - 2015-02-24, 08:50

snovi napisał/a:
IAAN, Wiem ile webasto je prądu :) ma ono służyć tylko w krytycznych sytuacjach i być włączane na chwile. Zamierzam używać kampera powyżej 10stopni w nocy. A że kupiłem za 300zł sprawne to w przyszłości będzie służyć do podgrzania auta zimą( świecę płomieniową nie uważam za rewelacyjny wynalazek)

Przyklejałeś styropian czymś do blachy? czy tylko na około pianką? i jaki gruby dałeś?

tylko dookoła pianką styropian ma 3 cm twardy jakiś styrodur ,zostało mi 13 płyt i leży

McGali - 2015-02-24, 11:47
Temat postu: Re: Projekt Master
Witam
Z chęcią pooglądam postęp prac :kciuki

Rowerek - 2015-02-24, 20:32

trzymamy kciuki będziemy śledzić postęp prac :spoko
Mavv - 2015-02-25, 15:30

O, fajnie :) Kolejny Masterek na kamperek :mrgreen:

:bigok Trzymam kciuki i będę oglądał i czytał relację :)

snovi - 2015-02-27, 21:54

W poniedziałek będą okna, a miedzy czasie powiedzcie mi czym różnią się te gniazda?

Chciałem zamontować gniazdo nr 1, jest najmniejsze.
Pytanie tylko czy wybór jest słuszny? bo wszędzie są montowane gniazda 2 i 3.
Ze specyfikacji wynika że wszystkie są na 16A.

Które kupić ?

papamila - 2015-02-27, 22:18

2 i 3 to typowe przyłacza zewnętrzne
1 to bardzo rzadko spotykany patent
i słabo to widzę jako 16A

czasem "urywają" się klapki- do 2 i 3 dokupisz bez problemu,

halkón - 2015-02-27, 22:30

Witam

Co do jedynki , odnośnie obciążenia to wystarczy sprawdzić jakie ma dane .
A zaletą tego gniazda jet to że nie potrzeba już żadnych przejściówek .

Paiton - 2015-02-27, 22:43

Najtrafniejsza jest 3 , nie odstaje klapka po przyłączeniu i osłania gniazdo(też to zakładam) z 2 spotkałem się w przyczepie falowała w czasie jazdy(strasznie mnie to wkurzało) zaś 1 to jak kolega pisze jakiś patent nie całkiem profesjonalny - za cienkie te bolczyki ;) - wydaje mi się że pod jeden odbiornik się nada..... odkurzacz :lol:

spiesz się snovi bo do maja mało czasu :lol:

snovi - 2015-02-27, 22:51

papamila napisał/a:
i słabo to widzę jako 16A
tak naprawdę każda duża zwykła wtyczka jest na 16A - nawet na wtyczce od zasilacza do laptopa jest napisane 16A.

Dlatego moje pytanie... po co stosuje się te duże niebieskie? czy jest jakiś konkretny powód?

snovi - 2015-02-27, 22:59

Paiton, dobra uwaga z tą klapką, wiec 2 odpada. Ciągle jeszcze myślę na tą jedynka. A możesz przed montażem 3 pstryknął byś zdjęcia z każdej strony, bo necie tylko takie jak widać.

Paiton napisał/a:
spiesz się snovi bo do maja mało czasu :lol:
jak ruszę to pójdzie piorunem :wyszczerzony:
halkón - 2015-02-28, 06:24

Witam z rana :spoko
Przespałem się i wymyśliłem :idea , jeżeli masz miejsce i chęć zainstaluj 3. na zewnątrz tak jak w standardowych kamperkach a 1. gdzieś ukryte to wtedy nic cie nie zskoczy i będziesz przygotowany na każda sytuacje .
Pozdro
Paweł .

toscaner - 2015-02-28, 15:15

Co do grubości bolców we wtyczce nr. 1 to chyba sobie jaja robicie, że za cienka na 16A. :haha:
Bolce przekroju 10-12 mm2 i nie dadzą rady 16A. :haha:
Ale później do wtyczki kabel 1 mm2 albo 1,5 mm2 o długości 20-50 metrów już da radę? Brawo. :mrgreen:
Po za tym 16A to podchodzi zaokrąglając pod 4kW. Macie takie odbiorniki w kamperach?

IAAN - 2015-02-28, 15:50

mam to 2 kupiłem nowe za 56 zł niedaleko ciebie na ul . Lutyckiej co mnie się w nim nie podoba to to że po 4 latach z białego zrobiło się żółte ,i faktycznie zamknięcie jest trochę upierdliwe boję się połamać nie zapinam do końca i nieraz podnosi się w czasie jazdy
snovi - 2015-03-02, 19:29

Prace powoli idą do przodu :)

Wczoraj przymiarki siedzeń a dzisiaj mam już okna :)

Teraz czas na przymocowanie siedzenia i meble :)

mrsulki - 2015-03-02, 21:59

Trochę ciężki postument pod te fotele Ci wyszedł, ale pewnie solidny :haha:
toscaner - 2015-03-02, 22:24

Fakt, a można było tam dać zbiornik wody. :mrgreen:

Fajnie nowa budowa, więc loguję się do śledzenia. :spoko

tom-cio - 2015-03-02, 22:45

ja tez trzymam kciuki ,ale jesli te siedzenia to lawka z ducato albo taka jak w ducato to bym se odpuscil,na dluzsza podroz strasznie niewygodne.No chyba ze poprawisz jej kat na bardziej rozwarty,to ok :spoko
snovi - 2015-03-02, 22:46

toscaner napisał/a:
Fakt, a można było tam dać zbiornik wody. :mrgreen:

planuje dać pod autem

snovi - 2015-03-03, 08:12

tom-cio napisał/a:
ale jesli te siedzenia to lawka z ducato

to jest kanapa tylna z vw caddy, siedzi się całkiem wygodnie ale wyjdzie z praniu :)

marcz - 2015-05-20, 11:42

Witaj, podłączam się pod temat, bo sam mam podobną gablotę (trochę młodsza) i chciałbym ją zabudować. Pisałeś, że jako opcja 2+3. masz jakiś pomysł jak z tyłu rozmieścić 3 siedzenia? chyba ze z przodu zostawiasz 3 miejsca?

oczywiście powodzenia i trzymam kciuki :spoko

snovi - 2015-05-25, 19:06

marcz napisał/a:
Witaj, podłączam się pod temat, bo sam mam podobną gablotę (trochę młodsza) i chciałbym ją zabudować. Pisałeś, że jako opcja 2+3. masz jakiś pomysł jak z tyłu rozmieścić 3 siedzenia? chyba ze z przodu zostawiasz 3 miejsca?

oczywiście powodzenia i trzymam kciuki :spoko

Kanapa od vw caddy, którą widać podczas przymiarki będzie razy 2. Kanapy będą zamontowane na szynach, pomiędzy będzie stół składany. Tak naprawdę miejsc siedzących będzie 6.

W pracy mi się trochę luzuje więc od czerwca ruszam ostro z masterem. Jak tylko będą postępy to wstawiam zdjęcia.

snovi - 2015-06-21, 16:15

Ambicje duże a czas leci... więc związku z brakiem czasu budowa na ten rok została okrojona do minimum aby wyjechać na wakacje.

- zostaje ściana grodziowa i 3 miejsca z przodu
- łóżko przenoszę z multivana,
- łóżeczko dla dziecka z domu,
- szafka kuchenna zrobiona
- po przeczytaniu "internetu" zdecydowałem że zamontuje szyberdach samochodowy

na 7-10dniowy wyjazd w tym roku wystarczy :D

IAAN - 2015-06-21, 20:18

a z jakiego auta ten szyberdach pochodzi
ZEUS - 2015-06-21, 20:36

kol. snovi nie wiem czemu ale zdjęcia "nie wchodzą"... :(
snovi - 2015-06-22, 20:53

IAAN napisał/a:
a z jakiego auta ten szyberdach pochodzi

to jest szyberdach z peugeot 807, wyrwałem go za 100zł wiec się opłacało ale niestety nie pasował idealnie w wytłoczony dach. trzeba było troszkę poklepać :)

wrzucam zdjęcia jeszcze raz

snovi - 2015-06-25, 13:29

w związku z tym że forum wieczorami jest mocno obciążone nie da się nic wgrać :( dlatego dopiero dzisiaj udało mi się uaktualnić zdjęcia z ostatniego posta poprzedniej strony
snovi - 2016-03-12, 21:44

Pewnie już o mnie zapomnieliście, ale ja się nie poddaje :)

1. Siedzenia doczekały się "lżejszych postumentów" :) oraz szyn w podłodze.
2. wyleciała ściana grodziowa

Aktualnie zamieniam przednia ławkę na fotel obrotowy.

Zastanawiam się nad izolacją z płyt (alu-pianka pir/pur-alu) ktoś może to stosował? jakieś uwagi?

Fanatyk - 2016-04-27, 22:47

snovi mam taki sam szyber jak Ty, jak go montowałeś, powinien mieć jakąś uszczelke? Kupiłem ale zdaje sie że sam plastik. I chciałbym go sprawdzić czy wgl chodzi tylko nie wiem gdzie wpiąć prąd bo to przez sterownik idzie..
snovi - 2016-04-28, 22:05

Szyberdach montował mi blacharz na jakąś masę uszczelniającą( nie twardnieje) i całość skręcona(przykręcona ramka od spodu). Jeśli chodzi o podłączenie to ja nie mam sterownika, puki co podłączone mam na krótko. Jutro sprawdzę jakie kable są od otwierania a jakie od zamykania.
Fanatyk - 2016-04-29, 00:31

Na krótko udało mi się podpiąć, jak nie dojdę ze sterownikiem to też wywalę, lata elegancko, zastanawia mnie tylko czy nie skróci to życia silniczka... Rozumiem że trzeba go rozkręcić i na dachu skręcić czy może Twój blacharz zastosował dodatkową ramkę?
toscaner - 2016-04-29, 00:43

Może zrób obracanie jak w Bongo. Pewnie można kupić gotowy fotel gdzieś, albo skopiować pomysła

snovi - 2016-05-01, 22:17

Fanatyk, No ja nie doszedłem do ładu ze sterownikiem, albo był uszkodzony albo coś źle podłączyłem. Na silnik trzeba uważać przy podłączeniu na krótko(raz mi zgrzało styki na wyłączniku). Ale z silnika wychodzi jeszcze jeden przewód cienki i wydaje mi się że daje on sygnał jak silnik dostaje opór. Może będzie można go wykorzystać do zrobienia układu który będzie wyłączał napięcie na silniku jak guzik będzie nadal wciśnięty. Jak dojdę do etapu wykańczania to na pewno napiszę jak to rozwiązałem.
Co do szyberdachu to mój był kompletny czyli szyber wkładany od góry a od dołu przykręcana ramka.

toscaner, dzięki za filmik, dokładnie o to mi chodziło, ale mój fotel nie ma obrotnicy i trzeba go obracać wyjmując z szyn.