|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Mapa drogowa Europy
Mavv - 2015-02-25, 12:21 Temat postu: Mapa drogowa Europy Planuję zakupić mapę drogową Europy. Obecna jest z 2010 roku, kartki sa klejone. Wydawnictwo Copernicus, skala 1:800 000
Z mapy jestem zadowolony, ale pięc lat to pewnie sporo jak na mapę. Szukam mapy raczej z kartkami na kółkach niż klejonymi. Wiadomo, że w mapie muszą być przydatne informacje n/t znaków, ograniczeń prędkości, telefonów itp.
Co polecicie?
tom-cio - 2015-02-27, 21:49
Mavv - nawigację
wbobowski - 2015-02-27, 22:06
Mavv napisał/a: | Co polecicie? |
A kiedy zamierzasz jechać
Mavv - 2015-02-27, 23:06
tom-cio, Nawigacja jest, owszem. Ale ja zawsze też z mapa jeżdzę Navi używam jako pomocy do mapy oraz do zliczania kilometrów.
wbobowski, W lipcu będę opuszczał Irlandię. W Polsce bym chciał już kupić i wracać z nową mapą.
marcin traker - 2015-02-28, 19:05
polecam ci zakup map/atlasów w DE na stacjach lub autohofach niemieckie wydawnictwa są naprawdę dobre
a navi najlepsza- mapy nigdy nie zastąpi ...to mówię ja kierowca tzw z 23 letnim stażem
wbobowski - 2015-02-28, 19:45
Mavv napisał/a: | wbobowski, W lipcu będę opuszczał Irlandię. W Polsce bym chciał już kupić i wracać z nową mapą. |
Doskonale po Irlandii w 2008 prowadziła mnie AutoMapa Eu. Oczywiście wspomagaliśmy się również mapami. I wydaje mi się (z doświadczenia), że mapy poszczególnych krajów są lepsze. Przede wszystkim masz mniejsze skale a więc dokładniejsze. Poza tym po Ci cała Europa? W Estonii czy Portugalii będziesz?
Mimo posiadanych map i altasów na promie z Callais do Dover nabyłem atlas UK Philipsa formatu A3 (u nas takich nie ma), naprawdę dokładny.
Albo tak jak marcin traker napisał kupuj po drodze np. w Niemczech.
Mavv - 2015-02-28, 21:11
wbobowski napisał/a: | Mavv napisał/a: | wbobowski, W lipcu będę opuszczał Irlandię. W Polsce bym chciał już kupić i wracać z nową mapą. |
Doskonale po Irlandii w 2008 prowadziła mnie AutoMapa Eu. Oczywiście wspomagaliśmy się również mapami. I wydaje mi się (z doświadczenia), że mapy poszczególnych krajów są lepsze. Przede wszystkim masz mniejsze skale a więc dokładniejsze. Poza tym po Ci cała Europa? W Estonii czy Portugalii będziesz?
Mimo posiadanych map i altasów na promie z Callais do Dover nabyłem atlas UK Philipsa formatu A3 (u nas takich nie ma), naprawdę dokładny.
Albo tak jak marcin traker napisał kupuj po drodze np. w Niemczech. |
W sumie masz rację. Kupując mapy poszczególnych krajów będę miał je rzeczywiście dokładniejsze.
Do Estonii się nie wybieram ale Portugalia? Czemu nie? przynajmniej nie w tym roku
Ja od kilku lat używam Garmina. Fajnie się sprawdza.
marcin traker a czy w Niemczech mają mapy po polsku lub angielsku? Czy może tylko po niemiecku?[/b]
wbobowski - 2015-02-28, 21:25
Mavv napisał/a: | a czy w Niemczech mają mapy po polsku lub angielsku? Czy może tylko po niemiecku?[/b] |
Boję się, że oni preferują tylko swój.
marcin traker - 2015-02-28, 21:27
sorry ale po polsku nie ale po ang tak tłumaczenie objaśnien w DE/EN/F przeważnie poza tym mapa to nie proza dasz radę
Mavv - 2015-03-01, 22:05
marcin traker napisał/a: | sorry ale po polsku nie ale po ang tak tłumaczenie objaśnien w DE/EN/F przeważnie poza tym mapa to nie proza dasz radę |
Angielski nie ma problemu. Niemieckiego nie czaję Ja jestem taki typ, co to w mapach i atlasach wszystko czyta, ogląda Po prostu lubię dobrą mapę z mnóstwem informacji na niej.
O, taka sytuacja Kupiłem któregos razu mapę płaskowyżu Buren, tu w Irlandii. Mapa wydana przez tutejsze wydawnictwo kartograficzne, oficjalne. No i oprócz tego, że mapa świetna, dokładna z fajną legendą, to zaskoczył mnie negatywnie tył tej mapy. Otóż tył jest pusty, biały Pamiętam mapy, które mam w Polsce. Gdziekolwiek człowiek bywał, to mieliśmy mapy do wycieczek. A tam z tyłu zawsze mnóstwo opisów, indeks miejscowości, rys historyczny rejonu itp. Tego właśnie oczekuję po mapach. Nie tylko mapy, ale jakiś opisów, chociażby spis znaków, telefonów, jakieś przydatne informacje, może mini przewodnik.
Podejrzewam, że kupując mapę dla danego kraju, to nie tylko będę miał ją w lepszej skali, ale spodziewałbym sie też sporo fajnych informacji, które zawsze fajnie się czyta
Mavv - 2015-04-03, 10:55
Żeby nie zakładać nowego tematu, pozwolę sobie dopisać nowe pytanie w tym wątku. Nawigacja to w sumie e-mapa.
Mam nawigację garmina z uchwytem - przyssaswką. Niestety z jakiegoś powodu nie chce się trzymać szyby w kamperze. Poza tym szyba jest dość daleko ode mnie w porównaniu z osobówką. Dlatego też myślę, żeby nawi zamocować do półki podszybia, jak na zdjęciu.
Niestety nie mogę znaleźć uchwytu, który wygląda jak duży spinacz do prania z mocną sprężyną. Są albo przyssawki albo rowerowe przykręcane do kierownicy. Przykręcenie na stałe nie wchodzi w rachubę. Podsuniecie jakiś pomysł, jak zamocować nawigacę?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-03, 14:27
Mieszkasz w Irlandii,wiec sprawdz na forum/nie pamiętam czy to było w temacie map,czy tym jak podróżowali po Grecji/. otóż kilka osob zamawialo atlasy Europy w skali 1:50 000 za ok 30 funtow.Taki atlas pokazywal nam niemiec w Grecji..rewelka.Barbara
tom-cio - 2015-04-03, 16:41
Mavv,taki klips i giete ramie maja lampki nocne,moze kupic lampke i wypierdzielic kinkiet i masz przedluzany zapinany uchwyt
Rawic - 2015-04-03, 16:47
Mavv napisał/a: | Podsuniecie jakiś pomysł, jak zamocować nawigacę? | ja mam nawigację przy lewym słupku i wypuszczony kawałek kabla, reszta ukryta, Ty możesz założyć przy prawym, czy musi być pośrodku ?
Rawic - 2015-04-03, 16:54
wbobowski napisał/a: | Boję się, że oni preferują tylko swój. | Niemcy nie preferują, oni uznają tyko swój
Mirekl61 - 2015-04-03, 17:11
Mam przyklejony na taśmę dwustronną taki krążek.
antwad - 2015-04-03, 17:30
Też korzystam z takiego krążka.
Jest do kupienia np tutaj:
https://www.garmin24.pl/p...10-10646-01/197
Johny_Walker - 2015-04-03, 17:47
A co myślicie żeby kupić do Ducato pokrywkę od schowka np taką
http://allegro.pl/notatni...5107650311.html
wymontować oryginalną i normalnie wkrętami brutalnie przykręcić GPSa?
Nie trzeba przysysać do szyby i ściągać GPS do żaluzji. Chwyt pewniejszy i nie zasłania tak szyby co w Szwajcarii grozi mandatem.
Dobry pomysł?
Tylko jak się nazywa ta część? Na aukcji notatnik, ale ja mam sam plastik bez notatnika. Jak to szukać?
Bronek - 2015-04-03, 18:47
kupiłem bazę (są na taśmę 3m lub wkręty) i normalny uchwyt dedykowany do nawigacji .
Tu akurat stary Blow, ale teraz będzie inna? Tablet?
Normalnie do lusterka. Zasilanie z lamplki przez adapter na 5v o ile tak ma być zasilana.
U mnie jeszcze jest odbiornik radiowy kamery. Sterowany pilotem a nie biegiem wstecznym. Tak by podejrzeć rowery itp.
Dolny ekran obsługuje kamerę martwego prawego pola (widoczna przy prawym okienku bocznym) i wsteczną, i będzie zasuwę wody szarej podczas podjeżdżania nad kratkę
Zdjęcie historyczne. Teraz są zmiany
jarek73 - 2015-04-03, 19:17
Bronek to z prawej to kamera martwego pola? Jak to działa, nie wierzę, ja dzisiaj na razie tylko kawa więc jeszcze martwego pola nie mam
Bronek - 2015-04-03, 19:23
jarek73 napisał/a: | Bronek to z prawej to kamera martwego pola? Jak to działa, nie wierzę, ja dzisiaj na razie tylko kawa więc jeszcze martwego pola nie mam |
Pisane było w innych wątkach..
Tirowcy skręcają ciągnik lekko w prawo, jak podjeżdżają do takiego skośnego skrzyżowania lub przejazdu..
Krótko.... brak okna tylnych drzwi jak w osobówce.
Zasłoń sobie w samochdzie, to zobaczysz o co chodzi .
Popatrz też, na kierowców dostawczaków, jak kładą sie na kierownicę zerkając w prawo.
No chyba, że masz pilota., który się nie maluje, nie czyta, nie śpi.... I mu ufasz.
jarek73 - 2015-04-03, 19:50
Bronek nie denerwuj się na mnie ja dostawczym bez tego prawego okna cało młodość zmarnowalem, a tak poważnie jest to jakiś pomysł bardziej to przydatne niż np. Kamera na kartce. A jeszcze bardziej poważnie to gdyby nie Ty i tacy jak Ty to te forum jak wiele innych by gaslo więc jak ktoś pisze tylko merytorycznie to nudno a jak nudno to się nie klika i forum doluje.
Bronek - 2015-04-03, 20:04
A dla mnie kamper to pierwszy dostawczak.
I głupio się czuję jak nie widzę co mi z prawej wyskoczy.
Lokomotywa, czy tylko drezyna lub TIR
Siedzę rozwalony w fotelu ( gów... ym fotelu) , ekskluzywnego ponoć pojazdu, ale na bazie taniej furgonetki.
I prawo skos nie widzę, to albo "lisim ogonem" okienko se wyrżnąć, lub kamerkę wstawić. Póki co kamerka.
Bronek - 2015-04-03, 20:11
Nabije posta, bo może to jest taka cyrkulacja. A po milionowym poście , to licznik się przekręci wyzeruje i znów stanę młodym, będę początkującym .
Ta kamerka mało brakowało by spowodowała kłopoty na granicy z Serbią. Budka była z prawej
Jak celnik zobaczył, że mu w gały patrzy obiektyw, to gęsto musiałem się tłumaczyć.
Prawie jak Tobie
Rawic - 2015-04-03, 20:19
Bronek napisał/a: | No chyba, że masz pilota., który się nie maluje, nie czyta, nie śpi.... I mu ufasz. | proszę nie obrażać mojej koleżanki, lepszego pilota to Ty już nie znajdziesz
Mavv - 2015-04-05, 05:55
tom-cio, swietny pomysl z tym kinkietem Mam taki w domu, to popatrze, jak by to mozna zaadoptowac
Rawic, po srodku, bo na miejscu paszaera siedzi nawigator, ktory tez musi miec dostep do nawi
Mirekl61, w zestawie z nawi mialem taki samoprzylepny krazek, ale nie chce niczego przyklejac. Wole zdjac i schowac nawi, zeby nie bylo sladu.
Pobuszuje jeszcze po stronie garmina, moze cos mi wpadnie w oko
Rawic - 2015-04-05, 09:08
Mavv napisał/a: | Rawic, po srodku, bo na miejscu paszaera siedzi nawigator, ktory tez musi miec dostep do nawi | jak jest dwóch nawigatorów to może być tak jak w tym dowcipie" w prawo, w lewo i w drzewo "
samotny wilk - 2015-04-05, 11:52
Rawic, dziś to można se mapę wydrapać na jajach.
moskit - 2015-04-05, 13:16
[quote="Johny_Walker"]A co myślicie żeby kupić do Ducato pokrywkę od schowka np taką
http://allegro.pl/notatni...5107650311.html
Przy łóżku opuszczanym to bardzo trzeba uważać bo spód łóżka jest parę cm nad deską i już jedną nawigację straciłem bo została w uchwycie zaś łóżko dociążone zgniotło monitor. Teraz dorobiłem blaszkę do kieszeni nad radiem i zamontowałem uchwyt n stałe , nawigacja dostępna jest też dla pilota lub pilotki
Mavv - 2016-03-08, 15:27
Dzisiejszy zakup:
DOść dokładne mapy Wilekiej Brytanii i Francji. Za namową tu na forum będę sukcesywnie dokupywał mapy poszczególnych krajów, które będziemy zwiedzać
Mavv - 2016-03-26, 20:47
No i dokupiłem kolejną. Tym razem mapa Niemiec, Austrii i krajów Beneluksu w skali 1:200 000. No to jestem gotowy
|
|