Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Prośba o ocenę

Tamtam - 2015-02-28, 18:47
Temat postu: Prośba o ocenę
Dzień dobry

Czy mogę poprosić o ocenę tego kampera?
http://olx.pl/oferta/sprz...html#db4429ed66

Czy wart jest takich pieniędzy?
Może był gdzieś uszkodzony?

Pozdrawiam

wbobowski - 2015-02-28, 18:56

Jak ja bym robił zdjęcia do sprzedaży, to nie zasłaniałbym stołu obrusem. Ale może to tylko przyzwyczajenie właściciela.
Nie podałeś w awatarze skąd jesteś, to nie wiadomo jak masz daleko aby samemu obejrzeć kampera. A jeszcze lepiej zabrać kogoś, kto zna chociaż trochę kampery.

RVrider - 2015-02-28, 19:21

Ja mogę doradzić, żebyś przed zakupem sprawdził dokładnie ten tylni schowek.Często dostaje się tam woda i wilgoć .
Tamtam - 2015-02-28, 19:46

wbobowski napisał/a:
Jak ja bym robił zdjęcia do sprzedaży, to nie zasłaniałbym stołu obrusem. Ale może to tylko przyzwyczajenie właściciela.
Nie podałeś w awatarze skąd jesteś, to nie wiadomo jak masz daleko aby samemu obejrzeć kampera. A jeszcze lepiej zabrać kogoś, kto zna chociaż trochę kampery.

Jestem z Krakowa, to mam prawie 100 km do Tych.
Czy obrus może oznaczać że stół jest uszkodzony?

Pozdrawiam

vincent - 2015-02-28, 20:06

Tamtam napisał/a:
wbobowski napisał/a:

Pozdrawiam

Jak dla mnie to z zewnątrz wygląda na trochę zmęczonego, ale jak masz tylko stówkę to ruszaj oglądać.... :spoko

zbyszekwoj - 2015-02-28, 20:12

Ale kibelek z dużym pojemnikiem :diabelski_usmiech
marcin traker - 2015-02-28, 20:12

stół to żaden problem może go w ogóle niebyć ,dorobisz sam z płyty meblowej za 30 zeta
ważne aby kamper był suchy nie cieknący i nie zgnity
i dawca w sensie widelec od rudej żeby był wolny w dukato zwłaszcza podszybie nadkola progi spody drzwi

wbobowski - 2015-02-28, 20:25

Tamtam napisał/a:

To masz TYLKO a nie prawie 100 km.
A obrus to trzeba zdjąć i zobaczyć. Może NIC nie oznaczać.

Napisałem przecież, że to może przyzwyczajenie właściciela.

Tamtam - 2015-03-01, 07:37

Wszystkim dziękuję za informacje i uwagi.
Mam pytanie następujące: czy zabudowa Safariway jest włoska?
Poza włochami nie mogę znaleźć ofert kupna takiego kampera.
Czy taka zabudowa jest trwała? Jak ona się ma do zabudów niemieckich?
Ten kamper próbują sprzedać od sierpnia zeszłego roku i nie udało się, więc może ma jakieś wady których na zdjęciach nie widać....

Pozdrawiam

jerry Gdansk - 2015-03-01, 09:36

Rozmawiałem ze sprzedającym w grudniu 2014r. brak podgrzewacza wody na gaz, jest tylko elektryczne z sieci.,, Kibelek duży,, ale jak toto opróżniać stały zbiornik.
marius - 2015-03-01, 13:55

Jeśli systematycznie nie zgarniasz głównej wygranej w totka, to szczęścia raczej nie masz. Tak samo raczej nie będziesz miał szczęścia przy zakupie tego auta, albowiem nie wiem, czy można mówić o szczęśliwym zakupie auta, które jest sprzedawane od sierpnia ub. roku. Pomyśl, ilu potencjalnych, bardziej doświadczonych kupców mogło być przed Tobą. Poproś kogoś bardziej doświadczonego z Forum z Twojej okolicy, pojedźcie i zobaczcie. Dywagacje z opisu oferty i zdjęć są trochę niepoważne. Oferta jak oferta, każdy pisze "super", a zdjęcia mogą być tak wyeksponowane, aby ukryć wszelkie mankamenty.
izola - 2015-03-01, 15:12

myslę że ten samochód jest z ostrożnośćia do brania! trwanie /czas ogłoszenia mówi nam bardzo wiele : zainteresowani przed Tobą widzieli stan i nie kupili ...

-- Stan licznika na taki wiek jest mało wiarygodny
--.Sprzedawca nie pisze nic o dokonanym servisie : motor , hamowanie itd. czyli te ważne sprawy mechaniczne
pisze że opony są dobre : nie pisze ile mm ma bieżnik !
--:mrgreen: a pisze że zegar na scianie jest niezawodny :hihi:
-- ogrzewanie gazowe też jest stare , nie pisze jaka jest jego wydajność, czy coś było robione , czyszczone itd.

--Zdięcia z wewnątrz też są jak widzę celowo pixlowane że nie widać jak bardzo jest wszystko " zmęczone" i sladów użytkowania nie chce pokazać;
--Okno prrzy kuchence jest do połowy zasłonięte ! oby tam nie było plam po bigosie na ścianie ! ;) albo szyba ma jakieśusterki ...?

A najbardziej mnie dziwi że sprzedawca nie wstawia żadnego zdiecia z alkowy!!
- - tam często jest "pies pochowany " - wilgoć i plamy po torfie który rośnie na scianach...
--Kabiny kierowcy tez nie pokazuje- pewnie tapicerka jest nie do pokazania...
:spoko

makdrajwer - 2015-03-01, 18:09

marius napisał/a:
... które jest sprzedawane od sierpnia ub. roku. Pomyśl, ilu potencjalnych, bardziej doświadczonych kupców mogło być przed Tobą. Poproś kogoś bardziej doświadczonego z Forum z Twojej okolicy, pojedźcie i zobaczcie. Dywagacje z opisu oferty i zdjęć są trochę niepoważne. Oferta jak oferta, każdy pisze "super", a zdjęcia mogą być tak wyeksponowane, aby ukryć wszelkie mankamenty.

Albo nikt wcześniej nie oglądał tego kampera bo albo "miał prawie 100 km" albo "ten kamper wisi już 1,5 roku więc pewnie coś z nim jest nie tak". Co do zdjęć: żadne z zakupionych przeze mnie samochodów nie miało dobrych zdjęć w ogłoszeniu. Ale stosuje zasadę że jak mnie interesuję to jadę oglądać. Bo zdjęcia mógł robić syn gdyż tata nie potrafi. A syn może nie wiedzieć co pokazać na fotkach. Z poprzednim kamperem tak miałem.

Wojciechu - 2015-03-01, 19:13

,
Trudo oceniać kampera po zdjęciach. Robiąc zdjęcia na ogół myślimy by były dobrze doświetlone (czyli w ładną pogodę). Zdęcie takie będzie lepsze niż rzeczywistość . Jeśli zdjęcie jest kiepskie to w realu kamper będzie wyglądał jeszcze gorzej. Kamper ze zdjęcia jest trochę drogi, ale wszystko jest do negocjacji – nawet do 2-3 tyś. Jeśli znajdziemy wady. Na 100% trzeba takiego kampera zobaczyć – dotknąć, powąchać itp.
Nie zgadzam się z „izolą” – co do braku opisu - serwis, hamowanie, i takie tam ważne sprawy mechaniczne - to trzeba zobaczyć samemu i to jest najłatwiejsze do zrobienia. Problem leży po stronie zabudowy – to już „wyższa szkoła jazdy”. Jeśli chodzi o cenę i rocznik – to też nie jest takie proste. Stare kampery mają taką cenę bo wymagają inwestycji i systematycznego „dopieszczenia” Takie „oldskule” kupują na ogół ludzie którzy mają możliwości odrestaurowania (lubią to i potrafią) i często „ludkowie”, którzy zaczynają zabawę i będzie to ich pierwszy kamper. Wszystko zależy od oczekiwań i „kasy”. Widziałem w kampery wystawowe z tego rocznika i starsze w przedziale 40 – 90 tys. Kamperowanie to nie tylko jazda, zwiedzanie i spotkania z przyjaciółmi - to także szukanie kampera – nieraz mocno wk… Szukaj – będzie dobrze. Jestem na takim samym etapie – mądrzejszy o swojego pierwszego kampera. :spoko

zbyszekwoj - 2015-03-01, 19:36

Podawanie przykładów 5 razy droższych to chyba małe przegięcie?
MILUŚ - 2015-03-01, 19:54

Zabudowa Safariway jak sam piszesz jest włoska .Czyli ; przynajmniej dla mnie ; bardzo mało popularna Zastanów się jeszcze nad jedną rzeczą.........serwisem :-/ Nie wiem jak z częściami zamiennymi do te zabudowy . Sprawdź bo może są jakieś zamienniki z innych rodzajów zabudów .
izola - 2015-03-01, 20:16

zbyszekwoj napisał/a:
Podawanie przykładów 5 razy droższych to chyba małe przegięcie?

masz rację Zbyszek wymazałam ten bezsensowny przykład ha ha pomyliły mi sią przy czytaniu Waluty :gwm
...pod tym względem to co pisze prof-os nabiera całkiem innego znaczenia i jest do zrozumienia :spoko

Tamtam - 2015-03-01, 23:36

Dziękuje wszystkim za uwagi.
Wykluczyłem tego kampera z listy ewentualnych zakupów.

Znalazłem coś takiego:
http://otomoto.pl/fiat-ducato-2-5-d-T4741899.html

Co Wy o tym myślicie?

Pozdrawiam

uaz555 - 2015-03-02, 05:56

Jak dla mnie to ogłoszenie wygląda lepiej . Zapytał bym sprzedającego czy jest pewien ze zbiorniki na wode czysta i brudna mają az 400litrow a solar 800 WAT(to bardzo dużo ).. A pisanie o takiej klimatyzacji jest niepoważne..
Rav - 2015-03-02, 08:28

izola napisał/a:
myslę że ten samochód jest z ostrożnośćia do brania! trwanie /czas ogłoszenia mówi nam bardzo wiele : zainteresowani przed Tobą widzieli stan i nie kupili ...

Nie demonizowałbym. Wystarczy, że wcześniej był wystawiony za znacząco wyższą cenę i już masz wytłumaczenie.

izola napisał/a:

pisze że opony są dobre : nie pisze ile mm ma bieżnik !

Sprzedawałem wiele aut i nigdy z miarką do bieżnika nie podchodziłem

izola napisał/a:

A najbardziej mnie dziwi że sprzedawca nie wstawia żadnego zdiecia z alkowy!!
- - tam często jest "pies pochowany " - wilgoć i plamy po torfie który rośnie na scianach...
--Kabiny kierowcy tez nie pokazuje- pewnie tapicerka jest nie do pokazania...
:spoko

A jaki problem zadzwonić i poprosić o dodatkowe fotki?

Reszta to już czepialstwo. Ze zwykłego ogłoszenia chciałabyś zrobić niemalże sztukę.

zbyszekwoj - 2015-03-02, 09:15

Auto trochę lepsze , ale dlaczego chcesz koniecznie zrobić sobie kłopot z wyprowadzaniem kota. Drugie ogłoszenie z tym samym rzadkim problemem, to trzeba mieć szczęście. :chacha2
Tamtam - 2015-03-02, 10:32

zbyszekwoj napisał/a:
Auto trochę lepsze , ale dlaczego chcesz koniecznie zrobić sobie kłopot z wyprowadzaniem kota. Drugie ogłoszenie z tym samym rzadkim problemem, to trzeba mieć szczęście. :chacha2

Dziękuje, nie zauważyłem tego "drobnego problemu"

Szukam dalej w takim razie :)

zbychu - 2015-03-02, 11:48

A co za problem przerobić kibelek na kasetowy? :mrgreen:
Bigos - 2015-03-02, 12:39

solar 800W hahaha gośc za duzo zer napisał

markiza coś może nie trzymać

według mnie cena mocno okazyjna jak na ten opis

zbyszekwoj - 2015-03-02, 14:46

zbychu napisał/a:
A co za problem przerobić kibelek na kasetowy? :mrgreen:

Problemu nie ma, tylko kolejne 2 tys. i bałagan w łazience.

Karina12 - 2015-04-13, 11:39

Myśle, że jak wizualnie go podpicujecie to moze i sprzedacie za całkiem fajna sumke, ale generalnie dla mnie to za duzo za ten pojazd.