Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Co ile wymiana oleju?

EwaMarek - 2008-03-17, 20:35
Temat postu: Co ile wymiana oleju?
Jak kupiłem kampera zrobiłem wymiane oleju, filtrów i pasków.

teraz prawie po 2 latach planuje wymiane oleju. do tej pory zrobiłem z 8tys km

czy tak można robić? - zmieniać olej co 2 lata - przecież autko stoi większośc czasu.

eler1 - 2008-03-17, 20:54

nie nie można olej po przejechaniu kilkuset kilometrów zmienia parametry się starzeje oraz po roku traci właściwości robi się jak woda oraz podobno wytwarzają się związki niszczące silnik :mrgreen:
więc nie ważne ile jeździsz raz w roku wymiana oliwki :spoko

kimtop - 2008-03-17, 21:02

Wszędzie piszą żeby olej zmieniać raz do roku.Po prostu olej się "starzeje" i wytwarzają się różne związki niszczące silnik.Dlatego ,jeśli olej wymieniamy raz do roku, to trzeba to robić przed zimą ,żeby samochód ,który jest długo nie odpalany, stał na świeżym oleju
Tolo-Digli - 2008-03-17, 21:18

Dobrze jest ,jeśli jest taka możliwość dwa ,trzy razy w tygodniu odpalić kampa i rozgrzać ale fakt raz do roku wymiana lub te 8 do 10 tysięcy przynajmiej ja tak robię :spoko
EwaMarek - 2008-03-17, 21:29

raz w miesiącu był odpalany :-/

troche mnie zmartwiliście :(
ale mam nadzieje że mi się silnik nie uszkodził.

raz już namieszałem z układem paliwowym - jak kupiłem kampera to nalałem jakiś syf do ropy żeby przeczyscił układ - efekt był nieoczekiwany bo wyczyścił wszystko nawet uszczelki w pompie wtryskowej :diabelski_usmiech
i w zeszłym roku musiałem naprawiać pompe wtryskową i wymieniać kilka elementów układu paliwowego z weżami włącznie. teraz jest ok

OSTRZEGAM NIE WLWEAJCIE DO SILNIKA ŻADNYCH WYNALAZKÓW

zbychu91 - 2008-03-17, 22:00

10 tys.dla naszych silniczków na oleju mineralnym to max! nie rzadziej jednak niz raz w
roku! Naszym autkom szkodza tez niestety dlugie przestoje , jesli odpalamy silnik (przynajmniej raz w miesiacu) pozwólmy mu sie rozgrzc do normalnej temp.pracy
t.j 85/95 o C niech sobie tak popracuje aby cala wilgoc ktora zbiera sie w komorze korbowej,gladzi cylindrów i.t.p ,splywa do oleju odparowala z niego!
Nie wiem czy wiecie instrukcja VW T-2 model 3 dla diesla zaleca wymiane co 4-5 tys km
:-P

eler1 - 2008-03-17, 22:08

dla oleju mineralnego (np.15W40) w silniku z turbo 7-8tys. to max bo później szkoda turbina :spoko
martes - 2008-03-17, 22:11

Ja minerał wymieniam max po 10 tyś a robię więcej niż 10 tyś rocznie....
Jerzy - 2008-03-17, 23:03

Doświadczeni warsztatowcy mówią, że to nie nieregularna wymiana oleju niszczy silniki, lecz jazda ze zbyt niskim jego poziomem lub w ogóle bez oleju, co się niestety też zdarza...
martes - 2008-03-17, 23:08

Jerzy to tak jak smarzenie frytek na starym oleju.... tak myślę
Jerzy - 2008-03-18, 00:01

martes napisał/a:
Jerzy to tak jak smarzenie frytek na starym oleju...

Miałem na myśli raczej kontrolowanie poziomu oleju a nie jazdę na płynnej sadzy...

Z drugiej strony, zadziwiająca jest powszechna pedanteria związana z terminem wymiany. Znam takich, co zaprzestają eksploatacji, bo właśnie wczoraj przejechali 10.000 km od wymiany i z duszą na ramieniu jadą na serwis...

Irracjonalny reżim w wymianie oleju to rezultat socjotechniki stosowanej przez rafinerie i dystrybutorów a powielanej przez autoserwisy.

A przecież nie potrzeba dużej wyobraźni aby wiedzieć, że olej w silniku katowanym ciężkim butem młodego fana Kubicy już po siedmiu tysiącach ma gorszy skład chemiczny niż olej w silniku eksploatowanym "normalnie" po 10.000.
Przy łagodnym i ekonomicznym stylu jazdy na dobrym silniku wymianę oleju można bezkarnie przesunąć nawet o parę tysięcy km...

martes - 2008-03-18, 09:20

Trudno się z Jerzym nie zgodzić ...
A tak w woli tematu , pan wczoraj wymieniał mi olej i zapytał castrol czy mobil ?wiadomo że oba mineralne...
Wybrałem castrol GTX milage (podobno dobry do starszych silników)
Co sądzicie na ten temat?

Jerzy - 2008-03-18, 13:43

martes napisał/a:
Co sądzicie na ten temat?

W temacie olejów silnikowych o podobnym przeznaczeniu udział polityki marketingowej jest zbyt duży aby można było w sposób odpowiedzialny coś doradzać. Przykro mi...

EwaMarek - 2008-03-26, 18:55

olej wymieniony
jak zwykle mobil M

MariuszB - 2008-03-28, 00:02

A ja mam krótkie pytanie apropos... :-D
Dostałem od Guten Taga tyle kwitungów, że trudno to udźwignąć ;) jednak nie mogę znaleźć na żadnym papierku na jakim oleju jeździł wohmo do tej pory :-/
Czy wlanie minerala do diesla to najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji?
Nadmienie, że silnik na przestrzeni ostatnich 1200 km nie wziął nic oliwki.
Aha... mój motor jest bez turbo... standard 2.5 D :bajer

prezesuu - 2008-03-28, 01:19

MariuszB, uważam, że mineralny olej to jest ten na którym Twój Domek używał przez cały czas swojego bytu. Nie ma podstaw do używania innej oliwy. Pozostań przy mineralnym dobrej jakości. Wymiany co 7-10 tysięcy kilometrów lub raz na rok.
bonusik - 2008-03-28, 08:13

Ja leję do swojego Mobil Delvac MX 15W40...polecił mi kolega który handluje olejami,chociaż nie musi być Delvac,wystarczy Mobil S 15W40.
W zupełności bedzie ok :ok

EwaMarek - 2008-03-28, 10:07

bezpieczne jest wlanie mineralnego, nawet gdy przedtem był inny olej.
MariuszB - 2008-03-28, 10:14

EwaMarek napisał/a:
bezpieczne jest wlanie mineralnego, nawet gdy przedtem był inny olej.

Oczywiście wiem o tym :ok . W tą strone można... gorzej jakby komuś przyszło do głowy zmiana z minerala na sythese :bajer
Czyli utwierdziłem się w przekonaniu, że dieselki starej generacji, jakim bez wątpienia jest motorek w Ducato, chętnie chłepcą oleje o lepkości 15W40... a czy będzie to Mobil, Valvoline czy Shell to znaczenie ma już mniejsze... Ważne by oryginalny nie chrzczony :-D
Jako, że osobiście mam styczność z olejami Repsol pewnie zastosuje tę marke.

eler1 - 2008-03-31, 13:52

MariuszB napisał/a:
15W40... a czy będzie to Mobil, Valvoline czy Shell to znaczenie ma już mniejsze...
dodam elf-a , co do mineralnych to zmam człowieka który zajmuje się Turbinami że jest to najlepszy olej do TD twierdzi że syntetyki to woda tylko droższa eksploatacja wymiana co 7-8 tys. w przypadku kamperka ze względu na ciężkie warunki nonstop pełne obciążenie
janek316 - 2008-04-02, 12:42
Temat postu: No właśnie - wymiana oleju
Wielu ludzi ma problem z tym czy auto, które kupili - miało ostatnio wymieniane olej, jezeli tak, to jaki. Trzeba poszukać gdzieś w rejonach silnika etykietki z olejem, jeżeli jej nie ma to zasugerować mechanikowi, który będzie wymieniał olej, żeby taką etykietką się posłużył
więcej info:
etykietka oleju

MariuszB - 2008-04-02, 18:25

:-D Jakby była etykieta to napewno bym ją zauważył :)
Olej będę sam wymieniał i zawsze podobne metki przyklejam/przywieszam przy każdym serwisie bądź wymianie oleju.

piotr - 2008-07-26, 00:13

Witam szanownych kolegow,mam pytanko odnosnie oleju.Moj kamperek ma przejechane 111 000 km-udokumentowane i nie wiem jakim olejem zalac,pol syntetykiem czy mineralnym.Nie ma zadnych naklejek stwierdzajacych,na jakim oleju jezdzil. :gwm
eler1 - 2008-07-26, 10:27

piotr napisał/a:
Witam szanownych kolegow,mam pytanko odnosnie oleju.Moj kamperek ma przejechane 111 000 km-udokumentowane i nie wiem jakim olejem zalac,pol syntetykiem czy mineralnym.Nie ma zadnych naklejek stwierdzajacych,na jakim oleju jezdzil. :gwm
podaj jaki to silnik model rok
stefan - 2008-07-26, 14:34

Witam! To zalezy od stanu silnika.Moze byc w bardzo roznym stanie.Przebieg.....to temat rzeka.Dbalosc poprzedniego wlasciciela to jeszcze inny rozdzial histori.Jezeli sam sobie z tym nie potrafisz poradzic to "w ciemno" proponuje DOBREJ JAKOSCI mineralny + markowy filtr koniecznie z zaworkiem zwrotnym.W razie watpliwosci sluze rada.Pozdrawiam.Stefan.