| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Co ile wymiana oleju?
EwaMarek - 2008-03-17, 20:35 Temat postu: Co ile wymiana oleju? Jak kupiłem kampera zrobiłem wymiane oleju, filtrów i pasków.
teraz prawie po 2 latach planuje wymiane oleju. do tej pory zrobiłem z 8tys km
czy tak można robić? - zmieniać olej co 2 lata - przecież autko stoi większośc czasu.
eler1 - 2008-03-17, 20:54
nie nie można olej po przejechaniu kilkuset kilometrów zmienia parametry się starzeje oraz po roku traci właściwości robi się jak woda oraz podobno wytwarzają się związki niszczące silnik
więc nie ważne ile jeździsz raz w roku wymiana oliwki
kimtop - 2008-03-17, 21:02
Wszędzie piszą żeby olej zmieniać raz do roku.Po prostu olej się "starzeje" i wytwarzają się różne związki niszczące silnik.Dlatego ,jeśli olej wymieniamy raz do roku, to trzeba to robić przed zimą ,żeby samochód ,który jest długo nie odpalany, stał na świeżym oleju
Tolo-Digli - 2008-03-17, 21:18
Dobrze jest ,jeśli jest taka możliwość dwa ,trzy razy w tygodniu odpalić kampa i rozgrzać ale fakt raz do roku wymiana lub te 8 do 10 tysięcy przynajmiej ja tak robię
EwaMarek - 2008-03-17, 21:29
raz w miesiącu był odpalany
troche mnie zmartwiliście
ale mam nadzieje że mi się silnik nie uszkodził.
raz już namieszałem z układem paliwowym - jak kupiłem kampera to nalałem jakiś syf do ropy żeby przeczyscił układ - efekt był nieoczekiwany bo wyczyścił wszystko nawet uszczelki w pompie wtryskowej
i w zeszłym roku musiałem naprawiać pompe wtryskową i wymieniać kilka elementów układu paliwowego z weżami włącznie. teraz jest ok
OSTRZEGAM NIE WLWEAJCIE DO SILNIKA ŻADNYCH WYNALAZKÓW
zbychu91 - 2008-03-17, 22:00
10 tys.dla naszych silniczków na oleju mineralnym to max! nie rzadziej jednak niz raz w
roku! Naszym autkom szkodza tez niestety dlugie przestoje , jesli odpalamy silnik (przynajmniej raz w miesiacu) pozwólmy mu sie rozgrzc do normalnej temp.pracy
t.j 85/95 o C niech sobie tak popracuje aby cala wilgoc ktora zbiera sie w komorze korbowej,gladzi cylindrów i.t.p ,splywa do oleju odparowala z niego!
Nie wiem czy wiecie instrukcja VW T-2 model 3 dla diesla zaleca wymiane co 4-5 tys km
eler1 - 2008-03-17, 22:08
dla oleju mineralnego (np.15W40) w silniku z turbo 7-8tys. to max bo później szkoda turbina
martes - 2008-03-17, 22:11
Ja minerał wymieniam max po 10 tyś a robię więcej niż 10 tyś rocznie....
Jerzy - 2008-03-17, 23:03
Doświadczeni warsztatowcy mówią, że to nie nieregularna wymiana oleju niszczy silniki, lecz jazda ze zbyt niskim jego poziomem lub w ogóle bez oleju, co się niestety też zdarza...
martes - 2008-03-17, 23:08
Jerzy to tak jak smarzenie frytek na starym oleju.... tak myślę
Jerzy - 2008-03-18, 00:01
| martes napisał/a: | | Jerzy to tak jak smarzenie frytek na starym oleju... |
Miałem na myśli raczej kontrolowanie poziomu oleju a nie jazdę na płynnej sadzy...
Z drugiej strony, zadziwiająca jest powszechna pedanteria związana z terminem wymiany. Znam takich, co zaprzestają eksploatacji, bo właśnie wczoraj przejechali 10.000 km od wymiany i z duszą na ramieniu jadą na serwis...
Irracjonalny reżim w wymianie oleju to rezultat socjotechniki stosowanej przez rafinerie i dystrybutorów a powielanej przez autoserwisy.
A przecież nie potrzeba dużej wyobraźni aby wiedzieć, że olej w silniku katowanym ciężkim butem młodego fana Kubicy już po siedmiu tysiącach ma gorszy skład chemiczny niż olej w silniku eksploatowanym "normalnie" po 10.000.
Przy łagodnym i ekonomicznym stylu jazdy na dobrym silniku wymianę oleju można bezkarnie przesunąć nawet o parę tysięcy km...
martes - 2008-03-18, 09:20
Trudno się z Jerzym nie zgodzić ...
A tak w woli tematu , pan wczoraj wymieniał mi olej i zapytał castrol czy mobil ?wiadomo że oba mineralne...
Wybrałem castrol GTX milage (podobno dobry do starszych silników)
Co sądzicie na ten temat?
Jerzy - 2008-03-18, 13:43
| martes napisał/a: | | Co sądzicie na ten temat? |
W temacie olejów silnikowych o podobnym przeznaczeniu udział polityki marketingowej jest zbyt duży aby można było w sposób odpowiedzialny coś doradzać. Przykro mi...
EwaMarek - 2008-03-26, 18:55
olej wymieniony
jak zwykle mobil M
MariuszB - 2008-03-28, 00:02
A ja mam krótkie pytanie apropos... :-D
Dostałem od Guten Taga tyle kwitungów, że trudno to udźwignąć jednak nie mogę znaleźć na żadnym papierku na jakim oleju jeździł wohmo do tej pory
Czy wlanie minerala do diesla to najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji?
Nadmienie, że silnik na przestrzeni ostatnich 1200 km nie wziął nic oliwki.
Aha... mój motor jest bez turbo... standard 2.5 D
prezesuu - 2008-03-28, 01:19
MariuszB, uważam, że mineralny olej to jest ten na którym Twój Domek używał przez cały czas swojego bytu. Nie ma podstaw do używania innej oliwy. Pozostań przy mineralnym dobrej jakości. Wymiany co 7-10 tysięcy kilometrów lub raz na rok.
bonusik - 2008-03-28, 08:13
Ja leję do swojego Mobil Delvac MX 15W40...polecił mi kolega który handluje olejami,chociaż nie musi być Delvac,wystarczy Mobil S 15W40.
W zupełności bedzie ok
EwaMarek - 2008-03-28, 10:07
bezpieczne jest wlanie mineralnego, nawet gdy przedtem był inny olej.
MariuszB - 2008-03-28, 10:14
| EwaMarek napisał/a: | | bezpieczne jest wlanie mineralnego, nawet gdy przedtem był inny olej. |
Oczywiście wiem o tym . W tą strone można... gorzej jakby komuś przyszło do głowy zmiana z minerala na sythese
Czyli utwierdziłem się w przekonaniu, że dieselki starej generacji, jakim bez wątpienia jest motorek w Ducato, chętnie chłepcą oleje o lepkości 15W40... a czy będzie to Mobil, Valvoline czy Shell to znaczenie ma już mniejsze... Ważne by oryginalny nie chrzczony :-D
Jako, że osobiście mam styczność z olejami Repsol pewnie zastosuje tę marke.
eler1 - 2008-03-31, 13:52
| MariuszB napisał/a: | | 15W40... a czy będzie to Mobil, Valvoline czy Shell to znaczenie ma już mniejsze... | dodam elf-a , co do mineralnych to zmam człowieka który zajmuje się Turbinami że jest to najlepszy olej do TD twierdzi że syntetyki to woda tylko droższa eksploatacja wymiana co 7-8 tys. w przypadku kamperka ze względu na ciężkie warunki nonstop pełne obciążenie
janek316 - 2008-04-02, 12:42 Temat postu: No właśnie - wymiana oleju Wielu ludzi ma problem z tym czy auto, które kupili - miało ostatnio wymieniane olej, jezeli tak, to jaki. Trzeba poszukać gdzieś w rejonach silnika etykietki z olejem, jeżeli jej nie ma to zasugerować mechanikowi, który będzie wymieniał olej, żeby taką etykietką się posłużył
więcej info:
etykietka oleju
MariuszB - 2008-04-02, 18:25
:-D Jakby była etykieta to napewno bym ją zauważył
Olej będę sam wymieniał i zawsze podobne metki przyklejam/przywieszam przy każdym serwisie bądź wymianie oleju.
piotr - 2008-07-26, 00:13
Witam szanownych kolegow,mam pytanko odnosnie oleju.Moj kamperek ma przejechane 111 000 km-udokumentowane i nie wiem jakim olejem zalac,pol syntetykiem czy mineralnym.Nie ma zadnych naklejek stwierdzajacych,na jakim oleju jezdzil.
eler1 - 2008-07-26, 10:27
| piotr napisał/a: | Witam szanownych kolegow,mam pytanko odnosnie oleju.Moj kamperek ma przejechane 111 000 km-udokumentowane i nie wiem jakim olejem zalac,pol syntetykiem czy mineralnym.Nie ma zadnych naklejek stwierdzajacych,na jakim oleju jezdzil. | podaj jaki to silnik model rok
stefan - 2008-07-26, 14:34
Witam! To zalezy od stanu silnika.Moze byc w bardzo roznym stanie.Przebieg.....to temat rzeka.Dbalosc poprzedniego wlasciciela to jeszcze inny rozdzial histori.Jezeli sam sobie z tym nie potrafisz poradzic to "w ciemno" proponuje DOBREJ JAKOSCI mineralny + markowy filtr koniecznie z zaworkiem zwrotnym.W razie watpliwosci sluze rada.Pozdrawiam.Stefan.
|
|