Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ocieplenie podlogi

gabinett - 2015-03-03, 17:35
Temat postu: Ocieplenie podlogi
Witam,
Kupilem campera i zaczeło się.
Potrzebuję ocieplic podłogę od spodu bez rozbierania całości.
Jakieś pomysły porady?

Od spodu jest kratownica i rama. Moze cos tam wkleić? Tylko co i jak?

Pozdrawiam,
Gabinet

maszakow - 2015-03-03, 19:38

Chłopie... to nie komunistyczna wielka płyta by się dało auto od obłożyć styropianem jak bloki na osiedlu. Co nie włożysz to za 2 lata zgniliznę będziesz usuwał bo woda błoto zawsze wejdzie.
MOże ...jakby co ... "baranka" natrysnąć jakąś mega grubą warstwę - nie wiem 2-3cm jeśli to w ogóle ma sens..."baranek" czyli środek do konserwacji podwozia...

Jaga - 2015-03-03, 20:13

My pod wykładziną mamy rozłożone elemnty grzejne (grzanie elektryczne), podpatrzyliśmy to u jednego z naszych kolegów. Moc 100W, żałujemy, ze nie zamontowaliśmy 200W.
OMEGA - 2015-03-03, 20:19

Jaga napisał/a:
My pod wykładziną mamy rozłożone elemnty grzejne (grzanie elektryczne), podpatrzyliśmy to u jednego z naszych kolegów. Moc 100W, żałujemy, ze nie zamontowaliśmy 200W.

Podpowiedz gdzie takie cudo można kupić.

chemik - 2015-03-03, 20:35

elementy grzejne podłogowe - stosowane na 230 v albo na mniejsze n p, 42 V - mogą być foliowe . Są cienkie , do 1 mm grubości, o różnej mocy, do dostania w firmach montujących takie ogrzewanie podłogowe, w internecie znajdziesz bez problemu - elementy grzejne podłogowe enter
OMEGA - 2015-03-03, 20:48

Dziękuje Chemik, już znalazłem :spoko
Harry - 2015-03-03, 20:51

polecam na ocieplenie i wygłuszenie produkty z tej firmy bitmat.pl napisz do nich na pewno coś doradzą. Do mnie właśnie dziś doszła paczuszka i w weekend docieplam i wygłuszam troszkę ceddego :)
gabinett - 2015-03-03, 21:54

W bitmat.pl bylem wczoraj osobiscie :wyszczerzony:
Fajny pomysl z matami ale to trzeba parkowac przy gniazdku :-/
Baranek moze byc tylko czy wytrzyma? Jest taka "nowosc" ocieplanie dachow natryskowo z zewnatrz, 2-5cm musze sprawdzic.

Gabinet

martini44 - 2015-03-04, 09:43

loguje się do tematu z matami grzejnymi .... dajcie coś więcej ??
maszakow - 2015-03-04, 15:57

martini44 napisał/a:
loguje się do tematu z matami grzejnymi .... dajcie coś więcej ??

Maty grzejne do podgrzewanych foteli samochodowych ... tylko za małe są jak na auto.

KOlega napisał
Cytat:
Jakieś pomysły porady?

więc elektryka pod podwoziem odpada :)

tom-cio - 2015-03-04, 16:30

ocieplenie dachow piana pur (poliuretanowa)to nie zadna nowosc,ja to na plaskich dachach i do izolacji fundamentow od 2 lat uzywam.8cm piany twardej zamknietokomorkowej(bo o taka ci chodzi,otwartokomorkowa ciagnie wode) to jak 20cm welny mineralnej.koszt to okolo 8zl za 1cm piany na metr,ale przy dachu.fundamenty jak mi pryskaja 5cm tolicza 5 dych za metr.Ja tez mialem na zime pryskac spod,ale nie zdazylem,bo sezon na piane to tak od konca kwietnia do konca wrzesnia,potem nie robia,koszt podgrzania zbyt duzy.Najlepiej dogadac sie z chlopKami,co pryskaja,to na fuche walna,zadnemu szefowi to nawet gadac sie nie bedzie chcialo,metrow malo,mi na fundament jak trzeba np na 38 metrow podjechac ,to fochy strzelaja.
gabinett - 2015-03-04, 16:44

Piana pur, wlasnie
Dla mnie nowosć :oops:

Olek_LT - 2017-02-02, 22:47

Jaga,
Witaj! Konin, 02.02.2017
Szukam informacji, jak ogrzać podłogę w moim Ducato z nadwoziem Eura Mobil. Mam zamiar położyć cienką folię. Potrzebuję dokładniejszych informacji od kogoś, kto to przerabiał :-) W swoim poście z dnia 2015.03.03 piszesz, że macie elementy grzejne pod wykładziną, Czy to jest folia czy gotowe panele grzewcze. Jeśli folia, to na czym ją ułożyliście – na macie styropianowej powleczonej folią srebrną, czy bezpośrednio na podłodze. Co daliście nad folią, żeby przy chodzeniu nie uszkodzić jej?
Dzięki za informacje! Pozdrawiam i życzę szerokich i bezpiecznych dróg – Olek_LT

marcinPK - 2017-02-02, 23:11
Temat postu: Re: Ocieplenie podlogi
gabinett napisał/a:
Witam,
Kupilem campera i zaczeło się.
Jakieś pomysły porady?

Od spodu jest kratownica i rama. Moze cos tam wkleić? Tylko co i jak?

Pozdrawiam,
Gabinet

Tylko pianką pur natrysnąć od dołu z 5 lub 10 cm, a potem baranek, zrobiłem to nawet w osobówce i w nadkolach, auto wyraźnie wyciszone i doskonale ocieplone... gdybym kupował nowe auto, to taki natrysk od razu celem konserwacji na lata...

marcinPK - 2017-02-02, 23:14

co do foli, to wystarczy na allegro wpisać temat "folia grzewcza" i kupić na metry...ale to na 220V, czyli tylko na campingach ze słupkiem...
Olek_LT - 2017-02-03, 20:59

Ponawiam pytanie do kolegów, którzy mają w swych kamperach ogrzewanie podłogi folią grzewczą na napięcie 230 V. Co położyliście na folii grzewczej, żeby ją uchronić przed uszkodzeniem przy chodzeniu, czy tylko wykładzinę, czy najpierw jakąś płytę? I drugie pytanie: czy instalowaliście jakiś regulator temperatury, czy nie macie tego? Sprawa jest dla mnie pilna bo mam możliwość ustawienia samochodu pod dachem (niestety na krótki czas) i pracy przy nim. Pozdrawiam i liczę, że ktoś mający ogrzewanie podlogowe elektryczne przeczyta mój post i odpowie. Dziękuję. Olek_LT
wirefree - 2017-02-03, 22:22

No super sprawa dla bogaczy, ty wiesz ile kosztuje KWh i ile wydasz na ogrzewanie?
piotr1 - 2017-02-03, 22:38

wirefree napisał/a:
No super sprawa dla bogaczy, ty wiesz ile kosztuje KWh i ile wydasz na ogrzewanie?

Nie będą to wcale wielkie koszta. :spoko

Bronek - 2017-02-03, 22:59

Mam matę na tylnej ścianie kampera, obok wyrka by po nerach nie dawało.
To niskie pobory mb. ma różnie. Maty podłogowe mniej niż sufitowe. Ja mam 80wat/1mb. szer 50 cm.

Termostat miałem od od podłogówki z sondą na kablu. Fajnie grzeje.
Moim zdaniem nie ma co przeginać. Może położyłbym folię zbrojoną alu, pod matę i na to bezpośrednio wykładzinę i tyle..

Mam jeszcze parę metrów, miałem kłaść na podłogę, ale wykładzina przy psach to syf.

Są za to dwa dywaniki po 75wat, z regulacją i termostatem.

Powiem tak..... Ok 2 mb. foli na tylnej ścianie, czyli 160 wat plus te 150Wat z dywaników, fajnie dogrzewa w nocy o ile jest 230v.
Proponuję nie przeginać z mocą i nie pomylić maty na sufit z podłogową.

miciurin - 2017-02-03, 23:21

Olek_LT napisał/a:
Ponawiam pytanie do kolegów, którzy mają w swych kamperach ogrzewanie podłogi folią grzewczą na napięcie 230 V. Co położyliście na folii grzewczej, żeby ją uchronić przed uszkodzeniem przy chodzeniu, czy tylko wykładzinę, czy najpierw jakąś płytę?

Takie coś znalazłem
http://allegro.pl/mata-fo...42.html#thumb/4

Andrzej 73 - 2017-02-03, 23:26

Filmik instruktażowy jak położyć i podłączyć maty.

Bronek - 2017-02-03, 23:42

E tam, denko w kamperze, to nie beton. Można dać podkład, ale jest wykładzina/ linoleum.
Szkoda roboty.. Podobnie z paroizolacją. ? Sama mata nieprzepuszcza nic, bo to plastik.
Nie rozumiem po co paroizolacja nad folią. ?

Jedynie jako dodatkowa osłona?
Kamper to nie sala balowa. czy salon. To korytażyl kilkumetrowy.

Olek_LT - 2017-02-04, 18:24

Dziękuję za informacje i rady. Widać, że można zawsze liczyć na pomoc KOLEGÓW z CamperTeam. Skompletuję materiały i biorę się do pracy. Olek_LT