Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ocieplenie podlogi
gabinett - 2015-03-03, 17:35 Temat postu: Ocieplenie podlogiWitam,
Kupilem campera i zaczeło się.
Potrzebuję ocieplic podłogę od spodu bez rozbierania całości.
Jakieś pomysły porady?
Od spodu jest kratownica i rama. Moze cos tam wkleić? Tylko co i jak?
Pozdrawiam,
Gabinetmaszakow - 2015-03-03, 19:38 Chłopie... to nie komunistyczna wielka płyta by się dało auto od obłożyć styropianem jak bloki na osiedlu. Co nie włożysz to za 2 lata zgniliznę będziesz usuwał bo woda błoto zawsze wejdzie.
MOże ...jakby co ... "baranka" natrysnąć jakąś mega grubą warstwę - nie wiem 2-3cm jeśli to w ogóle ma sens..."baranek" czyli środek do konserwacji podwozia...Jaga - 2015-03-03, 20:13 My pod wykładziną mamy rozłożone elemnty grzejne (grzanie elektryczne), podpatrzyliśmy to u jednego z naszych kolegów. Moc 100W, żałujemy, ze nie zamontowaliśmy 200W.OMEGA - 2015-03-03, 20:19
Jaga napisał/a:
My pod wykładziną mamy rozłożone elemnty grzejne (grzanie elektryczne), podpatrzyliśmy to u jednego z naszych kolegów. Moc 100W, żałujemy, ze nie zamontowaliśmy 200W.
Podpowiedz gdzie takie cudo można kupić.chemik - 2015-03-03, 20:35 elementy grzejne podłogowe - stosowane na 230 v albo na mniejsze n p, 42 V - mogą być foliowe . Są cienkie , do 1 mm grubości, o różnej mocy, do dostania w firmach montujących takie ogrzewanie podłogowe, w internecie znajdziesz bez problemu - elementy grzejne podłogowe enterOMEGA - 2015-03-03, 20:48 Dziękuje Chemik, już znalazłem Harry - 2015-03-03, 20:51 polecam na ocieplenie i wygłuszenie produkty z tej firmy bitmat.pl napisz do nich na pewno coś doradzą. Do mnie właśnie dziś doszła paczuszka i w weekend docieplam i wygłuszam troszkę ceddego gabinett - 2015-03-03, 21:54 W bitmat.pl bylem wczoraj osobiscie
Fajny pomysl z matami ale to trzeba parkowac przy gniazdku
Baranek moze byc tylko czy wytrzyma? Jest taka "nowosc" ocieplanie dachow natryskowo z zewnatrz, 2-5cm musze sprawdzic.
Gabinetmartini44 - 2015-03-04, 09:43 loguje się do tematu z matami grzejnymi .... dajcie coś więcej ??maszakow - 2015-03-04, 15:57
martini44 napisał/a:
loguje się do tematu z matami grzejnymi .... dajcie coś więcej ??
Maty grzejne do podgrzewanych foteli samochodowych ... tylko za małe są jak na auto.
KOlega napisał
Cytat:
Jakieś pomysły porady?
więc elektryka pod podwoziem odpada tom-cio - 2015-03-04, 16:30 ocieplenie dachow piana pur (poliuretanowa)to nie zadna nowosc,ja to na plaskich dachach i do izolacji fundamentow od 2 lat uzywam.8cm piany twardej zamknietokomorkowej(bo o taka ci chodzi,otwartokomorkowa ciagnie wode) to jak 20cm welny mineralnej.koszt to okolo 8zl za 1cm piany na metr,ale przy dachu.fundamenty jak mi pryskaja 5cm tolicza 5 dych za metr.Ja tez mialem na zime pryskac spod,ale nie zdazylem,bo sezon na piane to tak od konca kwietnia do konca wrzesnia,potem nie robia,koszt podgrzania zbyt duzy.Najlepiej dogadac sie z chlopKami,co pryskaja,to na fuche walna,zadnemu szefowi to nawet gadac sie nie bedzie chcialo,metrow malo,mi na fundament jak trzeba np na 38 metrow podjechac ,to fochy strzelaja.gabinett - 2015-03-04, 16:44 Piana pur, wlasnie
Dla mnie nowosć Olek_LT - 2017-02-02, 22:47 Jaga,
Witaj! Konin, 02.02.2017
Szukam informacji, jak ogrzać podłogę w moim Ducato z nadwoziem Eura Mobil. Mam zamiar położyć cienką folię. Potrzebuję dokładniejszych informacji od kogoś, kto to przerabiał :-) W swoim poście z dnia 2015.03.03 piszesz, że macie elementy grzejne pod wykładziną, Czy to jest folia czy gotowe panele grzewcze. Jeśli folia, to na czym ją ułożyliście – na macie styropianowej powleczonej folią srebrną, czy bezpośrednio na podłodze. Co daliście nad folią, żeby przy chodzeniu nie uszkodzić jej?
Dzięki za informacje! Pozdrawiam i życzę szerokich i bezpiecznych dróg – Olek_LTmarcinPK - 2017-02-02, 23:11 Temat postu: Re: Ocieplenie podlogi
gabinett napisał/a:
Witam,
Kupilem campera i zaczeło się.
Jakieś pomysły porady?
Od spodu jest kratownica i rama. Moze cos tam wkleić? Tylko co i jak?
Pozdrawiam,
Gabinet
Tylko pianką pur natrysnąć od dołu z 5 lub 10 cm, a potem baranek, zrobiłem to nawet w osobówce i w nadkolach, auto wyraźnie wyciszone i doskonale ocieplone... gdybym kupował nowe auto, to taki natrysk od razu celem konserwacji na lata...marcinPK - 2017-02-02, 23:14 co do foli, to wystarczy na allegro wpisać temat "folia grzewcza" i kupić na metry...ale to na 220V, czyli tylko na campingach ze słupkiem...Olek_LT - 2017-02-03, 20:59 Ponawiam pytanie do kolegów, którzy mają w swych kamperach ogrzewanie podłogi folią grzewczą na napięcie 230 V. Co położyliście na folii grzewczej, żeby ją uchronić przed uszkodzeniem przy chodzeniu, czy tylko wykładzinę, czy najpierw jakąś płytę? I drugie pytanie: czy instalowaliście jakiś regulator temperatury, czy nie macie tego? Sprawa jest dla mnie pilna bo mam możliwość ustawienia samochodu pod dachem (niestety na krótki czas) i pracy przy nim. Pozdrawiam i liczę, że ktoś mający ogrzewanie podlogowe elektryczne przeczyta mój post i odpowie. Dziękuję. Olek_LTwirefree - 2017-02-03, 22:22 No super sprawa dla bogaczy, ty wiesz ile kosztuje KWh i ile wydasz na ogrzewanie?piotr1 - 2017-02-03, 22:38
wirefree napisał/a:
No super sprawa dla bogaczy, ty wiesz ile kosztuje KWh i ile wydasz na ogrzewanie?
Nie będą to wcale wielkie koszta. Bronek - 2017-02-03, 22:59 Mam matę na tylnej ścianie kampera, obok wyrka by po nerach nie dawało.
To niskie pobory mb. ma różnie. Maty podłogowe mniej niż sufitowe. Ja mam 80wat/1mb. szer 50 cm.
Termostat miałem od od podłogówki z sondą na kablu. Fajnie grzeje.
Moim zdaniem nie ma co przeginać. Może położyłbym folię zbrojoną alu, pod matę i na to bezpośrednio wykładzinę i tyle..
Mam jeszcze parę metrów, miałem kłaść na podłogę, ale wykładzina przy psach to syf.
Są za to dwa dywaniki po 75wat, z regulacją i termostatem.
Powiem tak..... Ok 2 mb. foli na tylnej ścianie, czyli 160 wat plus te 150Wat z dywaników, fajnie dogrzewa w nocy o ile jest 230v.
Proponuję nie przeginać z mocą i nie pomylić maty na sufit z podłogową.miciurin - 2017-02-03, 23:21
Olek_LT napisał/a:
Ponawiam pytanie do kolegów, którzy mają w swych kamperach ogrzewanie podłogi folią grzewczą na napięcie 230 V. Co położyliście na folii grzewczej, żeby ją uchronić przed uszkodzeniem przy chodzeniu, czy tylko wykładzinę, czy najpierw jakąś płytę?
Bronek - 2017-02-03, 23:42 E tam, denko w kamperze, to nie beton. Można dać podkład, ale jest wykładzina/ linoleum.
Szkoda roboty.. Podobnie z paroizolacją. ? Sama mata nieprzepuszcza nic, bo to plastik.
Nie rozumiem po co paroizolacja nad folią. ?
Jedynie jako dodatkowa osłona?
Kamper to nie sala balowa. czy salon. To korytażyl kilkumetrowy.Olek_LT - 2017-02-04, 18:24 Dziękuję za informacje i rady. Widać, że można zawsze liczyć na pomoc KOLEGÓW z CamperTeam. Skompletuję materiały i biorę się do pracy. Olek_LT