Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - energoblok problem przeładowuje akumulatory

pawel-m - 2015-03-03, 22:11
Temat postu: energoblok problem przeładowuje akumulatory
dzisiaj podłaczylem prad 230 do gniazda bo chcialem podladowac baterie ,energoblok doladowuje je do 15.2v obydwie tak pokazuje wyswietlacz a potem rozlacza panel sterujacy ,prad w gniazdkach jest lodowka chodzi na 230 ale pozatym nic ,panel gasnie,jak odlacze 230 i wlacze panel to wszystko dziala normalnie,jak z mechanika niemam wiekszych problemow to w sprawach elektryki wogole leze na dnie ,a bezpieczniki cale baterie zmienialem na druga dobra z mojego drugiego autka energobloc to cramer CBC-BU7 ,moze ktos by pomogl?[/list]
Gewehr - 2015-03-03, 22:25

Sprawdź multimetrem napięcie na akumulatorze. Wskaźnik pokładowy może pokazywać głupoty.
pawel-m - 2015-03-03, 22:37

baterie wyjalem z drugiego kampera przed wlozeniem do auta miala 12.5v
pawel-m - 2015-03-03, 22:39

a nie napisalem ze nasz kamper to burstner na peugeocie j5 z 1991r
Świstak - 2015-03-03, 23:01

Zrób co pisał przedmówca - zmierz napięcie na akumulatorach. Prawdopodobnie nie ma połączenia między energoblokiem a akumulatorami - bezpiecznik, rozłącznik, klemy.... Przy prostowniku bez obciążenia akumulatorami wskazania będą idiotyczne.
Johny_Walker - 2015-03-03, 23:27

Podokręcaj wszystkie zaciski przewodów elektrobloku i klemy akumulatora. Może klemy trzeba oczyścić?
Zmierz napięcie na obu akumulatorach podczas pracy silnika, podczas podłączenia do 230V. Sprawdź jaki masz typ akumulatora, czy elektroblok ma ustawiony właściwy typ żel/kwas. Zmierz napięcie na alternatorze.

pawel-m - 2015-03-04, 21:25

no to pokolei po pracy po poludniu,jak radziliscie, zmierzylem napiecie aku samochodowego i pokladowego, autko stalo ok 20godz na dworze,na zgaszonym silniku w obu multimetr pokazal 12.5v ,po odpaleniu normalnie aku samochodowe 14,2v pokladowy 12,5v wlaczylem panel sterujacy w kamperze i wszystkie swiatla na pokladzie ,silnik pracuje ,po chwili zalaczyl sie energoblok i ladowanie aku pokladowego ok 14,1 14,2v po jakims czasie ladowanie pokladowego sie rozlaczylo ,a po jakims czasie znowu ladowalo ,w energobloku na czolowej scianie obok bezpiecznikow sa 3 wejscia kabli tam sprawdzilem tez ladowanie i na dwoch wyjsciach zawsze bylo 14,2v a na jednym ,to chyba kabel od aku pokladowego raz 14,2 v i po rozlaczeniu ladowania ok 12v i tak na zmiane wszystko na pracujacym silniku i lampkach zapalonych na pokladzie .do tej pory wszystko chyba gra gasze motor, ale jak podlacze 230v to ladowanie rosnie na baterii pokladowej i samochodowej do 15,5v i rozlacza energoblok wszystko na pokladzie gasnie ale prad w lodowce i kontaktach jest co wy na to?
pawel-m - 2015-03-04, 21:30

aha klemy sa nowe bezpieczniki cale
Gewehr - 2015-03-04, 22:00

Teraz wiadomo że problem leży po stronie energobloku. Szukałem jakiejś jego serwisówki. Niestety nie udało mi się nic znaleźć. Bez tego, ja nie jestem w stanie pomóc na odległość :(
Świstak - 2015-03-05, 08:55

Faktycznie - szleje logika w energobloku. Bez dokumentacji ani rusz.
pawel-m - 2015-03-05, 09:32

dziek.i przegladajac nasze forum znalazlem post maszakowa z chyba zeszlego roku ze sciagnal taki schemat z niemieckiego forum ktos tez mial problem z tym samym energoblokiem, szukalem nie znalazlem chyba trzeba sie do kolegi uklonic
Gregorio - 2015-03-05, 11:55

Nie wiem na ile aktualne ale chyba znajdziesz tam pomoc

http://www.ducatoforum-wo...threadID=127344

maszakow - 2015-03-05, 12:41

POtwierdzam - Zdobyłem i mam dokumentację do CBC-U7 - podaj adres mailowy na priv to spakuję i wyślę.
Pytanie tylko czy jesteś w stanie to naprawić ? albo masz kogoś kumatego do naprawy ? Ktoś musi odczytać schemat by wiedzieć gdzie szukać problemu - jeśli nie widać że kondensatory wylały to dalej nie dłub nie znając tematu... uprzedzam :)

pawel-m - 2015-03-05, 18:27

dzieki maszakow napisalem wiadomosc na pw ale ona nie moze odemnie wyjsc niemam pojecia dlaczego
maszakow - 2015-03-05, 18:31

może - i doszła. PW musi chwilę poleżeć w skrzynce nadawczej by nabrać mocy urzędowej :haha:
pawel-m - 2015-03-05, 18:35

kwarantanna jakas co by bzdur nie pisac?
SlawekEwa - 2015-03-05, 18:46

Dopóki adresat wiadomości nie odczyta będzie leżeć u nadawcy.
pawel-m - 2015-03-05, 18:57

chociaz mlody juz nie jestem to jednak w forach malo doswiadczony ostatnie listy do zony pisalem za komuny jak panna byla to i wtedy w skrzynce moje listy polezec musialy :oops: :lol:
Bunio2 - 2015-03-05, 20:49

pawel-m, Kolego jesli tak mogę napisać to poinformuję Cię, że problem może tkwić w zasilaczu 220/12V gdyż to własnie zaśilacz poprzez enegoblok ładuje akumulatory.Z zasilacza wychodzą 3 przewody: 1 do masy, 1 do przekażnika ładowania bat.pokładowej oraz 1 do przełącznika przez przekażnik obsługujący energoblok. Posiadam burstnera na J5 i u mnie po podłączeniu do 230V energoblok automatycznie jesst zasilany 12V z zasilacza 220/12V typ : CBC-Bu3
pawel-m - 2015-03-05, 21:59

ok.dzieki ale chyba zasilacz laduje tylko te ladowanie za duze bo dochodzi do 15.5v
pawel-m - 2015-03-05, 22:28

maszakow dzieki browarek dla ciebie i pkt za pomoc
maszakow - 2015-03-05, 22:44

Bunio2 Elektrolity w zasilaczu zawsze można sprawdzić - o ile taki istnieje :)
w modelu Bu7 sekcja zasilania jest wbudowana w płytkę energobloku.
Pierwsza podstawowa rzecz którą się sprawdza we wszystkich starych urządzeniach - to kondensatory elektrolityczne. Otworzyć obejrzeć obfotografować stan pierwotny ... czasami widac czy coś wystrzeliło wylało może się spaliło ... bez otwarcia nie da się - możemy nadal stać sobie jak nad trumną i dywagować na co pacjent zmarł :)

Bunio2 - 2015-03-05, 23:07

maszakow, U mnie w zasilaczu typ:Bu3 jest transformator z prostownikiem i z tego zasilacza po podłączeniu do 230 wychodzi 12V zasilając energoblok a tam już rządzi elektronika. Być może u kol.pawel-m walnięty jest prostownik i daje te 15,5V no bo skąd się bierze te 15,5V na akumulatorach?
Socale - 2015-03-05, 23:29

Koledzy, żaden zasilacz/prostownik transformatorowy przy uszkodzeniach elementów od uzwojenia przez układ prostujący i filtrujący nie generuje wzrostu napięcia.
Takie zachowanie byłoby energią za friko i w tym kierunku poszłaby nauka.
Każdy defekt typu przebicie między zwojowe, przerwa w układzie prostującym czy suche elektrolity - powodować będą spadek napięcia wyjściowego z urządzenia, do 0/zera włącznie.
.
Trzeba wziąć pod uwagę napięcie sieci 230V jakie jest faktycznie/zmierzyć.
Trzeba wziąć pod uwagę czy zasilacz konstruowany był na 220V czy 240V - może być e bloku zastosowany mostek dopasowujący sieciowe napięcie znamionowe.
Trzeba wziąć pod uwagę, że słaba bateria w mierniku będzie powodem wskazań V napięcia stałego w górę, im słabsza tym większe przekłamanie, im wyższe napięcie mierzone, tym większe wskazanie.
Po wykluczeniu tych czynników należy szukać defektu.

pawel-m - 2015-03-06, 06:46

bateria do miernika kupiona nowa przedwczoraj drugi miernik pokazuje to samo ,dzisiaj sprawdze jeszcze raz przewody i zagladneze pod obudowe energobloku przez lupe ,teraz do pracy bo cos trzeba na zycie zarobic :spoko
Socale - 2015-03-06, 11:05

Paweł, a skąd Tyś jest?
Jak po sąsiedzku to może poradzimy coś w realu?
Co z pozostałymi parametrami o których pisałem wyżej?

marko - 2015-03-06, 11:28

miałem podobny przypadek mianowicie energoblok nadmiernie przeładowywał baterie - 14,4v,
okazało się w moim przypadku że w nocy po 23 w sieci wzrastało napięcie do 250 v

pawel-m - 2015-03-06, 18:10

czesc socale jestem z polnocy wojewodztwa strzelce kraj.to jakies 150 km od ciebie ale jak jakies pomysly masz to moge podjechac dzieki , dzisiaj poszedlem z lupą do rozkreconego energobloku i znalazlem jakis drucik na plytce calkowicie zielony taki zoksydowany moze wieczorem zrobie zdjecie i moze to jest to bo laczy on jakies obwody na plytce drukowanej ja sam noga jestem z elektroniki ,pytalem u nas elektronika od samochodow mowil ze w wolnej chwili popatrzy ale troche glupią mine mial jak mu powiedzialem ze to energoblok od starego kampera
pawel-m - 2015-03-06, 18:36

to jest to miejsce
Gewehr - 2015-03-06, 18:52

Wygląda na rezystor. Tyle że oglądam na telefonie. Mogę się mylić. Sprawdź na schemacie oznaczenie. Obok niego jest napisane np.R14.
pawel-m - 2015-03-06, 19:15

tam chyba jest chyba jakis mostek oznaczony B1 obok R51
Gewehr - 2015-03-06, 20:01

Teraz widzę :mrgreen: Na "kalkulatorze", tego drucika nie zauważyłem ;)
Sprawdź przejście multimetrem, ale raczej to nie będzie. To jest płytka z montażem przewlekanym. Podnieś całą płytę i poszukaj zimnych lutów. To jest najprostsza czynność, a zarazem pierwsza w kolejności do wykonania.

maszakow - 2015-03-06, 21:05

B1 to zwora(mostek).
Zaraz za nią powinien być kondensator C21 a za kondensatorem 2 rezystory na baczność - tymczasem albo zdjęcie za małe albo ja ślepy - ale nie widzę kondensatora.

Socale - 2015-03-06, 22:00

Uuuu, do tego bloku mój wcześniejszy post raczej nie dotyczy.
U mnie to to proste jest, tu jakaś poważniejsza konstrukcja jest.
Maszakow, masz nosa, chyba znasz ten blok :)
Trzeba by zmierzyć napięcie zaraz za układem prostującym, przed "dystrybucją"
Uznanie.

pawel-m - 2015-03-06, 23:04

to zrobilem teraz
maszakow - 2015-04-20, 18:31

Socale napisał/a:
Uuuu, do tego bloku mój wcześniejszy post raczej nie dotyczy.
U mnie to to proste jest, tu jakaś poważniejsza konstrukcja jest.
Maszakow, masz nosa, chyba znasz ten blok :)
Trzeba by zmierzyć napięcie zaraz za układem prostującym, przed "dystrybucją"
Uznanie.

TO nie nos... mam dokumentację do tego energobloku, już mówiłem - rysunek płytki też do niej należy :lol:
Paweł - naprawiony już sprzęt ?
CO do napięć - pamiętajcie że to my w socrealu myśmy mieli w gniazdkach 220V a zachód miał 230V. Napięcie podnieśliśmy do 230 jakiś czas temu. Tylko niektóre sprzęty ucierpiały :) .
kupując transformator 230V/12V on nigdy nie będzie miał 12V jak w mordę dał tylko więcej. I to będzie napięcie przemienne na dodatek najczęściej mierzone w stanie jałowym.
PO wyprostowaniu - oczywiście będzie więcej. a ile, to wszystko zależy od układu filtrowania.
Zgadzam się z Socalem do sprawdzenia napięcie zaraz z prostownikiem - ale uważam że trzeba znaleźć układ porównywania napięć ładowania i aku bo tam mu się parametry rozjechały.