|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Prośba o ocenę 2
Tamtam - 2015-03-04, 00:15 Temat postu: Prośba o ocenę 2 Przesyłam następną prośbę o ocenę kamperków:
http://suchen.mobile.de/w...ear=1990&noec=1
http://allegro.pl/camper-...5139120252.html
Z góry dziękuje
wbobowski - 2015-03-04, 01:21
Powiem Ci szczerze, że nie bardzo rozumiem jakiej oceny oczekujesz. Zdjęcia jak zdjęcia. Ceny mniej więcej odpowiadają rocznikom. Układy wewnątrz podobne, zależy czego oczekujesz, to musisz sam zdecydować.
A żeby cos konkretniejszego o tych powiedzieć, trzeba by je obejrzeć.
Z samych zdjęć niewiele więcej się dowiesz.
Tamtam - 2015-03-04, 11:39
wbobowski napisał/a: | Powiem Ci szczerze, że nie bardzo rozumiem jakiej oceny oczekujesz. Zdjęcia jak zdjęcia. Ceny mniej więcej odpowiadają rocznikom. Układy wewnątrz podobne, zależy czego oczekujesz, to musisz sam zdecydować.
A żeby cos konkretniejszego o tych powiedzieć, trzeba by je obejrzeć.
Z samych zdjęć niewiele więcej się dowiesz. |
Dziękuje za informację o cenach
Czasem na zdjęciu widać że był gdzieś uszkodzony, bo części użyte do naprawy są nieoryginalne, albo nie od tego modelu, albo malowanie nieoryginalne.
Je tego nie rozpoznam i tutaj liczę na pomoc.
Czy w przypadku przejechanych 280 tys kilometrów kamperem na podwoziu Fiata, to dużo i jakich awarii można się spodziewać?
Pozdrawiam
zbyszekwoj - 2015-03-04, 11:54
Jak dla mnie to ten pierwszy najlepszy. Taką zabudowę ma Leon .Przebieg wpływa na cenę w Niemczech. Ja bym się przebiegiem nie przejmował,oby zgadzał się z rachunkami z przeglądów.To zabudowa włoska Wizzar,bardzo fajna ale trzeba samemu sprawdzić jak radzi Wboboś.
Tamtam - 2015-03-04, 19:39
zbyszekwoj napisał/a: | Jak dla mnie to ten pierwszy najlepszy. Taką zabudowę ma Leon .Przebieg wpływa na cenę w Niemczech. Ja bym się przebiegiem nie przejmował,oby zgadzał się z rachunkami z przeglądów.To zabudowa włoska Wizzar,bardzo fajna ale trzeba samemu sprawdzić jak radzi Wboboś. |
Dzwoniłem do właściciela i twierdzi że to zabudowa Ahorn 600.
Na dodatek samochód jest w Polsce, na polskich numerach rejestracyjnych - podobno ze względów podatkowych.
Właściciel mieszka w Niemczech i po niego tam trzeba jechać.
Nie wydaje się Wam to podejrzane?
Poza tym maksymalna dozwolona masa: 3200 kg. Trochę mało, albo źle przepisał z dowodu rejestracyjnego.
Pozdrawiam
halkón - 2015-03-04, 19:48
Witaj
Nie doradzę Ci który ale może uwidocznię wady i zalet jakie mnie zaskoczyły przy kupnie mojego kamperka .
Jak szukasz kamperka z alkową zwróć uwagę na to żeby łóżko w alkowie było składane żebyś nie musiał się wciskać z kierownicę jak do czołgu , według mnie zaletą są też okna odsuwane z hartowanego szkła . Mozę jeszcze ktoś Ci coś doradzi . Najważniejsze ! to kamperka trzeba dokładnie obejrzeć i powąchać , Osobiście czy zapach Ci odpowiada
Pozdrawiam
Paweł .
MirasM - 2015-03-04, 19:49
Zobacz, taki sam jak w 4 linku sprzedaje kolega z forum
http://www.camperteam.pl/...ghlight=#401830
http://olx.pl/oferta/kamp...D5-ID6u0bp.html
Jak doliczysz koszty akcyzy, to na to samo wyjdzie
A auto godne polecenia
silny - 2015-03-04, 19:59
Przecierz pisał ze zarejestrowany w polsce
halkón - 2015-03-04, 20:05
Nie napisałem jeszcze że moc też ma znaczeni . Niektórzy mówią że niekoniecznie że kamper to nie rakieta i pewnie mają racje do puki nie pojadą w góry .
Ja w swoim miałem 2,5 d bez turo 90KM myślałem że fajnie i bezawaryjnie bo niema co się psuć . Po powrocie z wakacji ( zrobiłem pre tyś km w między innymi w górach ) w miesiąc miałem założone turbo i 120KM . zużycie paliwa w terenie górzystym spadło z 17L na 12L .
makdrajwer - 2015-03-04, 20:14
O rany!!! 17 litrów to palił eltek w benzynie.
Tamtam - 2015-03-04, 20:31
Taki sam Rimor Brig Super 628 z tego samego rocznika sprowadzony z Niemczech po opłatach kosztuje ok 48000 zł, to o 5 tyś mniej niż 53000 zł.
Pozdrawiam
zbyszekwoj - 2015-03-04, 20:41
Ale kolega już pisał że zarej.w Polsce. Napis na masce zdradza też właściciela. Te modele są podobne, cena atrakcyjna, motor dobry. Sprawdzić wszystko i brać.
MirasM - 2015-03-04, 20:43
A gdzie tam jest cena 7,5 tyś euro?
Ja widzę 9999 euro...
zbyszekwoj - 2015-03-04, 21:40
Cytat: | Ja widzę 9999 euro...
_________________ |
Chodzi o fiata
Tamtam - 2015-03-05, 13:02
Ten Fiat:
za 7500 EUR ma swoją historię: jakieś urwane plastyki z tyłu - zawadzone przy skręcaniu. Zostały dorobione i zamontowane nieoryginalne.
Druga sprawa to cieknące okno z przodu nad alkową, zostało zalepione folią jaką naklejają firmy reklamowe na samochody (widać na zdjęciu czarną folię), teraz podobno nie cieknie i jest sucho.
Mam pytanie do Was w związku z ta szybą: Co to może oznaczać? Jaki jest koszt naprawy/uszczelnienia takiego okna? Czy można to samemu zrobić?
Czy może być problemem przy innych naprawach że jest to buda firmy Ahord ( chyba mało popularna)?
Czy po tych wiadomościach ten kamper nadal jest wart 7500 €?
Pozdrawiam
zbyszekwoj - 2015-03-05, 14:24
Przednie szyby w alkowach to bolączka, teraz już robią tylko boczne. Trzeba zajrzeć jak wygląda alkowa poniżej szyby. Ta cena z czegoś wynika. Trzeba sprawdzic ogólny stan od środka.Przecieki to najgorsze w kamperze. Na odległość nie da się wywąchać.Wszystkie zacieki widać od środka. W idealnym stanie wart byłby powyżej 40 tyś w Polsce. Musisz sam ocenic czy się ten opłaci.Zgnilizna go eliminuje.Stan podłogi, szczególnie z tyłu, pod łazienką, to wszystko trzeba zobaczyć ,a i tak to loteria.
Tamtam - 2015-03-05, 15:33
zbyszekwoj napisał/a: | Przednie szyby w alkowach to bolączka, teraz już robią tylko boczne. Trzeba zajrzeć jak wygląda alkowa poniżej szyby. Ta cena z czegoś wynika. Trzeba sprawdzic ogólny stan od środka.Przecieki to najgorsze w kamperze. Na odległość nie da się wywąchać.Wszystkie zacieki widać od środka. W idealnym stanie wart byłby powyżej 40 tyś w Polsce. Musisz sam ocenic czy się ten opłaci.Zgnilizna go eliminuje.Stan podłogi, szczególnie z tyłu, pod łazienką, to wszystko trzeba zobaczyć ,a i tak to loteria. |
Dziękuje za informacje.
Co myślisz o drugim kamperze tym Rimor z Allegro? Czy silnik 60 kW to nie za mało na kampera?
Pozdrawiam
zbyszekwoj - 2015-03-05, 17:47
Tamtam napisał/a: | Czy silnik 60 kW to nie za mało na kampera? |
Będą tacy co będą udowadniać że wystarczy,ale ja uważam ,że w Ducato II motor 2,5 tdi to wartość do której warto dopłacić nawet 10 tyś.[ lub 2,8]. Dlatego ten Rimor to normalna cena a ten pierwszy okazyjna [ oczywiście jeżeli jest w dobrym stanie].
fan - 2015-03-05, 18:24
zgadzam ze zbyszekwoj się w 100%
Rowerek - 2015-03-05, 19:51
mam takiego fiata i cena jest dobra zarejestrowany w Polsce
wbobowski - 2015-03-06, 01:30
Tamtam napisał/a: | Poza tym maksymalna dozwolona masa: 3200 kg. Trochę mało, albo źle przepisał z dowodu rejestracyjnego.
Pozdrawiam |
Masa może być prawidłowa. Ja mam integrę 6,6 m i w dowodzie jest 3400 a nie 3500.
W starszych modelach to normalne.
zbyszekwoj - 2015-03-06, 08:37
leon napisał/a: | mam takiego fiata i cena jest dobra zarejestrowany w Polsce |
Czyli dobrze mówiłem że to Mizar, chociaż może występować pod różnymi nazwami. Ładna łazienka i włoskie mebelki.
To chyba Polak mieszkający w Niemcowni i dlatego takie manewry z rejestracją.
Rowerek - 2015-03-06, 21:44
mój też ma 3200 kg a zabudowa jest firmy CI CARAVAN INTERNATIONAL jest MIZAR
janek50 - 2015-03-08, 14:28
Tam Tam wybacz że się podpinam pod twój temat, ale też chciałbym, żeby nasi kamperowcy rzucili okiem i się wypowiedzieli na temat tego kamperka, a nie chcę otwierać nowego tematu a chodzi o to samo, o opinię.
Chodzi mi o tego kampera. http://otomoto.pl/fiat-du...-C36200886.html
wygląda względnie i na dwie osoby myślę że wystarczający.Niestety mam kilka uwag co do niego i od razu bym przerobił alkowę, patrząc na 1 zdjęcie to poprowadziłbym ją od nadszybia tuż nad tym dodatkowym lusterkiem i poprowadził lekkim łukiem do góry. wywaliłbym ten pierd......ny zderzak bo jest paskudny i nie pasuje nijak do całości , ktoś miał straszne natchnienie. Wewnątrz wywaliłbym jedną z tych kanap , albo i obie i dał co innego. W miarę możliwości przestrzennych zrobiłbym inną łazienkę z prysznicem. Tu jest chyba tylko kibelek i umywalka. Nie wiem co ze zlewem i kuchenką? ale te kolory mi nie podchodzą ,wygląda jakby były cały czas brudne. Fotele na początek bym zostawił ale pewnie by też poszły na złom i wstawiłbym wygodniejsze. No i silnik, wrzuciłbym po prostu 2,8 d wraz ze skrzynią .
Co sądzicie o moich pomysłach.
zbyszekwoj - 2015-03-08, 15:02
Jedyna jego uroda to ta alkowa. Zderzak typowo kamperowy ładny, układ kanap w porządku.Tak że wszystko rzecz gustu. Po zabiegu cena się podwoi . Auto dla majsterkowicza.
CAPOMAN - 2015-03-08, 21:08
janek50 napisał/a: | Tam Tam wybacz że się podpinam pod twój temat, ale też chciałbym, żeby nasi kamperowcy rzucili okiem i się wypowiedzieli na temat tego kamperka, a nie chcę otwierać nowego tematu a chodzi o to samo, o opinię.
Chodzi mi o tego kampera. http://otomoto.pl/fiat-du...-C36200886.html
wygląda względnie i na dwie osoby myślę że wystarczający.Niestety mam kilka uwag co do niego i od razu bym przerobił alkowę, patrząc na 1 zdjęcie to poprowadziłbym ją od nadszybia tuż nad tym dodatkowym lusterkiem i poprowadził lekkim łukiem do góry. wywaliłbym ten pierd......ny zderzak bo jest paskudny i nie pasuje nijak do całości , ktoś miał straszne natchnienie. Wewnątrz wywaliłbym jedną z tych kanap , albo i obie i dał co innego. W miarę możliwości przestrzennych zrobiłbym inną łazienkę z prysznicem. Tu jest chyba tylko kibelek i umywalka. Nie wiem co ze zlewem i kuchenką? ale te kolory mi nie podchodzą ,wygląda jakby były cały czas brudne. Fotele na początek bym zostawił ale pewnie by też poszły na złom i wstawiłbym wygodniejsze. No i silnik, wrzuciłbym po prostu 2,8 d wraz ze skrzynią .
Co sądzicie o moich pomysłach. |
Jak dla mnie jaka cena taki kamper dosyć zaniedbany.
Swoją drogą dziwię się trochę sprzedającym- bo gdybym wystawiał do aukcje to przynajmniej bym wszystko wyczyścił.... jak patrzę na WC to feeee
a tak na poważnie- to zobacz na jedno zdjęcie gdzie jest kuchenka i zlew- tapeta dziwnie odstaje- nie wiem - może to takie "wrażliwe" miejsce gdzie woda wszędzie, może z upływu lat ... a może dołączysz do kolejnych BOB- Budowniczych
WINNICZKI - 2015-03-09, 00:31
Niestety ten kamper nadaje sie na budę dla królików. Cały tył zgnity boki ścian aż sie falują,tak są nasączone wodą,tak samo tylna ściana i sufit nad kuchnią.Tak,że zamiast tam coś wsadzać jak dla mnie można go tylko wysadzić w powietrze.Nadaje się tylko na schrot.
janek50 - 2015-03-09, 20:24
dzięki za wasze opinie, jednak co fachowe oko to fachowe, więc odpuszczam sobie to cóś.
krimar - 2015-03-09, 21:13
widać, że to cóś stoi na złomie i to raczej poza granicami PL
Tamtam - 2015-03-11, 13:51
Spieszę poinformować iż zakupiłem tego kampera, udało nam się dogadać co do ceny.
Kamper stoi już pod domem. Mam nadzieję że będę się nim długo cieszył.
Wszystkim dziękuję za pomoc i ważne informacje.
W związku z tym temat do zamknięcia.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 13:57
Gratulacje
KrzySówka - 2015-03-11, 15:22
Gratuluje i życzę zadowolenia z zakupu i wielu przebytych cudownych kilometrów
MirasM - 2015-03-11, 20:21
Tamtam napisał/a: |
Spieszę poinformować iż zakupiłem tego kampera, udało nam się dogadać co do ceny.
Kamper stoi już pod domem. Mam nadzieję że będę się nim długo cieszył.
Wszystkim dziękuję za pomoc i ważne informacje.
W związku z tym temat do zamknięcia. |
Gratuluję zakupu, na pewno będziesz zadowolony
Jak pewnie zauważyłeś, Grzesiek nic nie ściemniał i nawet lampę spolerował na specjalne życzenie
PS. O transakcji dowiedziałem się przed chwilą
Karina12 - 2015-04-13, 11:34
Fiat Ducato - super łazienka siedzenia wydaja sie byc wygodne generalnie zadbany do małych poprawek.
Drugi niezbyt przypadł mi do gustu, wydaje sie bardzo ciasny.
Dwa ostatnie chyba nie działaja, bo po przejściu w link jest wiele pojazdów.
|
|