|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Oznaczenia opon
@ndrzej - 2015-03-04, 20:40 Temat postu: Oznaczenia opon Po raz pierwszy spotkałem się z innymi oznaczeniami poprzedzającymi datę produkcji opony.
Na oponach japońskich Toyo, zamiast oznaczenia DOT wybite jest CXYD 94A3013, a na wyprodukowanych we Francji oponach Firestone P7Y 4314.
Rozumiem, że datą produkcji są w obu przypadkach cztery ostatnie cyfry - dwie oznaczające tydzień roku i dwie następne - rok.
Wyczytałem, że DOT oznacza dopuszczenie opon na rynek amerykański. Nigdzie jednak nie znalazłem wytłumaczenia innego oznakowania poprzedzającego datę produkcji.
W obu przypadkach opony dopuszczone są na rynek europejski (E4).
chemik - 2015-03-08, 16:42
Kod informacyjny znajdujący się na bocznej ściance ogumienia.
Zawiera on dane na temat partii opon, z której pochodzi nasz egzemplarz. Jedna z jego części określa również datę produkcji. Na początku kodu identyfikacyjnego znajdują się zazwyczaj litery DOT. Jest to skrót od nazwy Department of Transport (Departament Transportu) i informuje użytkownika, że ogumienie może być sprzedawane w USA. Oczywiście, jeśli nie jest one skierowane na amerykańskie rynki zbytu, ten skrót nie będzie obecny.
Po nim znajdują się kolejne oznaczenia wskazujące na zakład oraz państwo, w którym ogumienie powstało, jak również informacje konstrukcyjne na jego temat. Na samym końcu (4 cyfry) możemy odczytać tydzień oraz rok wyprodukowania opony. Przykładowo 2109 będzie wskazywało, że powstała ona w 21 tygodniu roku 2009. Czasem jednak kod będzie kończył się trzema cyframi, co znaczy, że dany egzemplarz zszedł z taśmy produkcyjnej przed 2000 rokiem. Czyli 278 określa następującą datę: 27 tydzień roku 1998.
salut - 2015-03-08, 17:19
To jest opona z 30-go tygodnia 2013 roku
zibikruk - 2015-03-08, 19:53
salut napisał/a: | To jest opona z 30-go tygodnia 2013 roku |
Józek, a nie 13 tydzień 2009 roku
salut - 2015-03-09, 13:44
Masz Zbyszku rację. Na zdjęciu jest tak jak napisałeś. Ja podałem datę produkcji opony Andrzeja
|
|