Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - pomoc w ustawieniu pompy 2.8d naślasku

tom-cio - 2015-03-04, 20:42
Temat postu: pomoc w ustawieniu pompy 2.8d naślasku
Tak jak w temacie-czy ktos tu na slasku pomoglby w ustawieniu pompy wtryskowej ducato 2,8d "na sluch".Bo na przyrzady ustawiona super,95 wskazanie na zegarze,a auto ktore wczesniej,przed uszczelnieniem pompy latalo jak glupie,zero dymkow,140 to pestka bylo,teraz przy 120 sie dusi ,szarpie i przydymia.Moj mechanik na zegar ustawial dwa razy,za drugim razem jest lepiej,ale nie jest tak jak wczesniej.Rozrzad sprawdzony,do 100 jedzie dobrze ,ale na wyzszych obrotach lekko przerywa ,poddymia na niebiesko.Zastanawiam sie czy samemu nie zrobic cech i nie pokrecic w przod,ale moze jest tu ktos,dla kogo to pryszcz .bo robil to juz 1000 razy? :mrgreen:
Gewehr - 2015-03-04, 20:51

Banan 13 i w drogę :haha:
Masz za późny. Zrób sobie kreskę na łączeniu pompy z zespołem pomp. Następnie przekręć górę pompy do bloku o 1 mm. Przejedź się i sprawdź. Jak będzie nadal źle, to od nowa procedura. Złapiesz trening, to i pojawi się fachowiec na śląsku ;)

tom-cio - 2015-03-04, 21:01

Gewehr,wiedzialem,normalnie wiedzialem,ze mi to napiszesz :szeroki_usmiech .Dobra jutro banana 13 szukam,bo w sumie nigdzie nie znalazlem do tej pory,najwyzej do Adasia,swojego mechanika podjade,ale jak mu powiem,ze potrzebuje 13 banana pozyczyc,to od razu bedzie wiedzial,ze po nim chce poprawiac :haha: Czyli mowisz,ze sprobowac samemu?
Gewehr - 2015-03-04, 21:19

Działaj i się nie obawiaj. Ma chodzić miękko, nie dymić i nie przerywać. Jak zacznie pracować twardo i głośno, jest za wczesny. Musisz znaleźć kompromis. Testy rób na rozgrzanym silniku i odpuszczonym przyspieszaczu. Pamiętaj zaznaczyć pozycję startową regulacji. Unikniesz tym sposobem, nadmiernych przestawień pompy.
tom-cio - 2015-03-04, 21:28

Ok,wiec jutro testy,napisze co mi sie udalo zdzialac.Ale robic to tak-zaznaczyc,przesunac,zakrecic nakretki,odpalic,sprawdzic?Nie jak w starej benzynie kopółką zaplonowa na sluch na odpalonym?

Musze to zrobic,bo spalanie tez skoczylo do 13 litrow,a wczesniej bral dyszke,wiec sie biore

Gewehr - 2015-03-04, 21:53

Na zgaszonym. Poluzować, delikatnie obrócić, skręcić dwie nakrętki(trzecia ma bardzo kiepski dostęp. Skręcisz, jak będzie ok) i na test. Aż do oczekiwanych efektów :bajer Na postoju nic nie zdziałasz, trzeba jeździć i sprawdzać.
Socale - 2015-03-04, 22:53

Gewehr napisał/a:
Na zgaszonym. Poluzować, delikatnie obrócić, skręcić dwie nakrętki(trzecia ma bardzo kiepski dostęp. Skręcisz, jak będzie ok) i na test. Aż do oczekiwanych efektów :bajer Na postoju nic nie zdziałasz, trzeba jeździć i sprawdzać.

Dokładnie słowo w słowo tak robiłem u siebie jak stroiłem silnik, był to proces rozciągnięty w czasie.

erikson - 2015-03-05, 09:50

a czy 10l to w takim silniku 2.8 to normalne spalanie?,moj 2.5tdi spala miedzy 8.5 a 9 a to podobna jednostka
zbyszekwoj - 2015-03-05, 11:09

erikson napisał/a:
a czy 10l to w takim silniku 2.8 to normalne spalanie?

Normalne.

SlawekEwa - 2015-03-05, 12:07

zbyszekwoj napisał/a:
erikson napisał/a:
a czy 10l to w takim silniku 2.8 to normalne spalanie?

Normalne.

Narmalne dla alkowy, blaszak powinien spalać mniej.

erikson - 2015-03-05, 12:37

tom-cio ma blaszaka
tom-cio - 2015-03-05, 21:08

no chcialbym,zeby mniej palil.Ale ja dojezdzajac na osiedle,ktore buduje,mam wyjazd z domu,kilka swiatel,a potem dwupasmowke,gdzie zawsze mi sie juz spieszy i wtedy 120 a czasem i 140.No i tak mi to sie jak w 10 zmiesci,to sie ciesze.Jak kamperowo jade,po bocznych drogach,to poteafil do 9,5 zejsc,nizej nie chcial.Kurcze ,nigdzie wygietego klucza kupic sie nie da,jutro chyba bede grzal i wyginal i biore sie za ustawianie tej pompy,dam znac jak rezultaty
janek50 - 2015-03-05, 21:33

tomcio , poszukaj tej 13tki w castoramie , leroymerley, lub w dobrym sklepie ze śrubkami i narzędziami, a jak nie to giełda w Gliwicach. ostatecznie alledrogo.
tom-cio - 2015-03-05, 21:57

ani w casto,ani praktiker,ani sklep z narzedziami typowo,zostaje allegro,ale do jutra nie dojdzie.Albo faktycznie od mechanika pozycze,albo palnik,nagrzeje i banana zrobie :szeroki_usmiech ,bo przez weekend chcialbym to ogarnac
Gewehr - 2015-03-05, 22:12

Szukaj jako klucz do rozrusznika. Grzaniem nie wygniesz, gięcie po szerokości. Musiał byś ciąć i spawać.
Mikojaj - 2015-03-06, 07:41

Gewehr napisał/a:
Grzaniem nie wygniesz, gięcie po szerokości. Musiał byś ciąć i spawać.

Samym grzaniem pewnie że nie, ale grzaniem + siła.... zrobisz z klucza co zechcesz. :bajer

SlawekEwa - 2015-03-06, 08:04

O taki kluczyk popytaj byłych właścicieli Maluchów, którzy sami grzebali przy autach. Do odkręcenia jednej ze śrub tłumika bezcenny :-P
Socale - 2015-03-06, 11:39

Kurcze... taki to i mi by się przydał.
Miałem ze 6 maluchów, ale nigdy takiego klucza, tylko zwykła płaska 13/17.
Wracając.
U mnie co prawda inaczej, ale też mordowałem się z odkręceniem jednej śruby pompy wtryskowej.
Nic nie grzałem, nic nie giąłem lecz 13 oczkową najzwyczajniej uciąłem.
A ze 6cm ma i na śrubę jakoś wlazła. Potem kombinacja z innym kluczem "na łamańca" i odkręciłem.
U mnie jednak modelowo inny silnik i auto, więc może się to nie sprawdzić.

tom-cio - 2015-03-06, 16:12

no i poszlo :diabelski_usmiech Przesunalem docelowo o 2mm w kierunku bloku,smiga az milo,ani dymka nie pusci,swoje poprzednie 140 osiagnal z palcem w .......,moc wrocila,bo mi sie slabawy wydawal wczesniej,ale to juz moze tylko autosugstia.Utrzymujac predkosc 120 mam pedal w polowie,tak jak wczesniej,nie szarpie ,rowniusko leci.Takze raz jeszcze za wszystkie rady dzieki,teraz tylko zobaczyc jak na zimnym rano odpali,na cieplym bez grzania swiec od strzalu.No i skoro temat sie juz pojawil,to powiedzcie mi ile toto powinno palic.Waga ze mna na pokladzie 2800 zawsze,jak bak pelny i woda to pod 3 tony podchodzi.silnik 2,8 D bez turba
Gewehr - 2015-03-06, 16:55

No i po temacie :mrgreen: Wiedziałem że sobie poradzisz.
Jak jeździłem 2,8 blaszakiem Q18, to palił około 9-9,5 litra. To było przy średniej 110km/h. Jak mnie czas naglił i cisnąłem, to Warszawa-Kraków(300km) zbiornik było mało. Tyle że momentami miałem 160km/h :oops: To była jego maksymalna prędkość wg GPS. Licznikowo szedł 175km/h :haha: Oponka przednia mi strzeliła przy 120km/h i tym sposobem nauczyłem się wolnej jazdy. Tak mi zostało do teraz :spoko

tom-cio - 2015-03-06, 18:02

no to moj wiecej jak 145-150 nie pociagnie.To licznikowo,ale licznik prawie gps trzyma ,bo kola 16tki z wysokimi oponami zalozone.Dlatego chcialbym zebatke 5 biegu w skrzyni wymienic,bomczuc,ze silnik bez problemu by se ta predkosc przy nizszych obrotach trzymal,a tak to wyje,wiec staram sie jezdzic 120 i wtedy w trasie wychodzi 10litrow,jak go bardzo glaskam i 100 nie przekrocze to 9,5.A w miescie i 12wziac potrafi.No i Gewehr,raz jeszcze dzieki za wszystkie rady
bercik - 2015-03-25, 19:03

Przeczytałem Twój post i zastanawiam się od czego zacząć bo mój 2,8d na prostej ma problem wyciągnąć setkę, a górki pustym kamperem pokonuje na trójce. Za wszystkie sugestie z góry dziękuje :gwm
tom-cio - 2015-03-25, 21:49

Byc moze masz wolna skrzynie,przekladnie na moc.Ale ja tu specjalista nie mestem,poczekajmy na madrzejszych

Dymi,jak tak to bialo czy czarno?
Jak nie dymi i sie nie dusi to raczej nie pompa