Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Drugi aku

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 13:15
Temat postu: Drugi aku
Witajcie :spoko

Pytanie takie mam jedno :) Czy mogę dołożyć drugi a w zasadzie trzeci aku ? Chodzi mi o drugi aku pokładowy, jakieś dodatkowe 100 Ah ? Jeśli mogę i znajdę dla niego miejsce, jak je spiąć aby działały równolegle, czyli sumowały swoją moc i jednocześnie w czasie jazdy i podłączenia sieci się równolegle ładowały ? No i czy alternator wytrzyma ładowanie trzech aku równocześnie ?
Teraz jeszcze jedno pytanie ? Czytałem, ale nie bardzo rozumiem. Czy jako pokładowy aku można zastosować normalny, zwykły aku, taki jak do rozruchu ? Czy musi być specjalny, głebokiego rozładowania ? Jaka będzie różnica ? Oczywiście zakładając, że nie dopuszczę do całkowitego rozładowania się aku ?

McGali - 2015-03-09, 13:22
Temat postu: Re: Drugi aku
Edyta i Krzysiek napisał/a:
Witajcie :spoko

Pytanie takie mam jedno :) Czy mogę dołożyć drugi a w zasadzie trzeci aku ? Chodzi mi o drugi aku pokładowy, jakieś dodatkowe 100 Ah ? Jeśli mogę i znajdę dla niego miejsce, jak je spiąć aby działały równolegle, czyli sumowały swoją moc i jednocześnie w czasie jazdy i podłączenia sieci się równolegle ładowały ? No i czy alternator wytrzyma ładowanie trzech aku równocześnie ?
Teraz jeszcze jedno pytanie ? Czytałem, ale nie bardzo rozumiem. Czy jako pokładowy aku można zastosować normalny, zwykły aku, taki jak do rozruchu ? Czy musi być specjalny, głebokiego rozładowania ? Jaka będzie różnica ? Oczywiście zakładając, że nie dopuszczę do całkowitego rozładowania się aku ?

Moim zdaniem sprawny akumulator 100ah na zabudowę spokojnie wystarcza gdy jest naładowany. Ja skłaniałbym się wydatkować te pieniądze na ogniwo słoneczne ok 130w.

MILUŚ - 2015-03-09, 13:24

Ja bym zaczął od sprawdzenia mocy alternatora :-P
andi at - 2015-03-09, 13:31

[quote="Edyta i Krzysiek"] Czy musi być specjalny, głebokiego rozładowania ? Lepszy jest ten,ale rozruchowy tez będzie działać .Najlepsze wyjście to zainstaluj na dachu 100 W solar i kłopot z glowy
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 13:32

McGali napisał/a:
Moim zdaniem sprawny akumulator 100ah na zabudowę spokojnie wystarcza gdy jest naładowany. Ja skłaniałbym się wydatkować te pieniądze na ogniwo słoneczne ok 130w.

Tylko, że ogniwo to koszt 3x większy niż drugi aku :-) Poza tym, doszedłem do wniosku, że na moje plany wakacyjne, gdzie nie mam postoju dłuższego niż 2 noce, ogniwa nie są mi potrzebne, ale na wszelki wypadek wolałbym mieć drugi aku
MILUŚ napisał/a:
Ja bym zaczął od sprawdzenia mocy alternatora

A to jakoś z niego odczytam, czy miernikiem trzeba ?

przemo.d - 2015-03-09, 13:33

Tak jak sam napisałeś połącz równolegle czyli +do + a "-" do "-".
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;) nie martw się na zapas niepotrzebną teorią bo sezon coraz bliżej..zastosuj tylko solidną średnicę kabli pomiędzy bateriami i zabezpiecz je przed uszkodzeniami mechanicznymi.
PS.
zmieniając co 4 dni miejsce camperem i mając 200AH w zabudowie do czego jest potrzebny solar?
Już nie wspomnę, że jak staniesz w cieniu nawet częściowym to i tak jest on psu na budę.. bo działa 1/4 jesienią krótki dzień często pochmurny i znowu bida.

Pozdro.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 13:37

przemo.d napisał/a:
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;)

I o to mi właśnie chodziło :) Wielkie dzięki :pifko

Jakby teraz ktoś mi jeszcze wytłumaczył jaki aku ? Zwykły, czy głebokiego rozładowania i dlaczego właśnie taki ?

MILUŚ - 2015-03-09, 13:41

przemo.d napisał/a:
.........................
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;) ...................
Pozdro.

"Kiedyś" to pojęcie wzglądne :-P przy tej pojemności akumulatorów ; braku solarów trzeba będzie strasznie dużo przejeżdżać kilometrów żeby wszystkie aku były OK . Dobrym rozwiązaniem jest zamontowanie ledowych świateł dziennych ; wymiana wszystkich żarówek w cześci mieszkalnej na ledowe :ok

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 13:43

MILUŚ napisał/a:
wymiana wszystkich żarówek w cześci mieszkalnej na ledowe

To już mam zaplanowana. Co do dziennych świateł, to takie z Allegro mnie nie przekonują a na przyzwoite..... szkoda mi pieniędzy ;-)

przemo.d - 2015-03-09, 13:44

przemo.d napisał/a:
Alternator samochodowy daje od 60-160 A w zależności jaki masz zamontowany a pewnie sam nie wiesz... wiec kiedyś zawsze naładuje je wszystkie;)

Jakby teraz ktoś mi jeszcze wytłumaczył jaki aku ? Zwykły, czy głebokiego rozładowania i dlaczego właśnie taki ?

Przy takim połączeniu najlepiej by było jak byś kupił identyczny jak ten co masz w zabudowie, najlepiej jak były by w podobnej kondycji..;)
Tymi opisami "głębokiego rozładowania" itd sie nie kieruj bo to w 90% bełkot marketingowy..wybierz sprawdzonego i polecanego producenta.
Pozdro.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 13:44

MILUŚ napisał/a:
przy tej pojemności akumulatorów ; braku solarów trzeba będzie strasznie dużo przejeżdżać kilometrów żeby wszystkie aku były OK .

Nie zapominajmy, że piszę o krótkich postojach, więc generalnie aku będą tylko doładowywane, nie będą ładowane od zera. Na full zostaną naładowane z sieci przed wyjazdem, później energia będzie jedynie uzupełniana.

MILUŚ - 2015-03-09, 13:46

MILUŚ napisał/a:
wymiana wszystkich żarówek w cześci mieszkalnej na ledowe

To już mam zaplanowana. Co do dziennych świateł, to takie z Allegro mnie nie przekonują a na przyzwoite..... szkoda mi pieniędzy ;-)

Jak zamontowałem u siebie to zgasło mi żarówek na ~ 250 W :chytry

koder - 2015-03-09, 13:49

Jeżeli akumulator, który już masz, ma kilka lat na karku, to będzie problem - będzie sam z siebie rozładowywał nowy akumulator i w sumie wyjdziesz na tym gorzej, niż jakbyś po prostu akumulator wymienił.

Akumulatory łączy się równolegle - minus do minusa, plus do plusa, dość grubymi kablami. Czy alternator da radę - zależy od alternatora. Ale są na forum campery, które w zabudowie mają 3 akumulatory i wydala.

Akumulator rozruchowy wytrzyma ok 300 pełnych rozładowań - przez "pełne rozładowanie" mamy na myśli rozładowanie do napięcia 10.8V, które powinno nastąpić po wyciągnięciu z niego znamionowej liczby amperogodzin. Akumulator głębokiego rozładowania wytrzyma 1500 takich cykli. Oba się bezpowrotnie zdegradują, jeśli rozładujesz poniżej tych 10.8V. Biorąc pod uwagę obecne ceny, jestem teraz fanem stosowania zwykłych akumulatorów Ca/Ca (wapniowych) - o ile masz tylko miejsce. 100AH kosztuje niecałe 200zł.

Swoją drogą, solar 210W kupiłem ostatnio za 350zł, więc to też nie jest tak straszny wydatek, jak się wydaje.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 14:07

koder napisał/a:
Biorąc pod uwagę obecne ceny, jestem teraz fanem stosowania zwykłych akumulatorów Ca/Ca (wapniowych) - o ile masz tylko miejsce. 100AH kosztuje niecałe 200zł.

Swoją drogą, solar 210W kupiłem ostatnio za 350zł, więc to też nie jest tak straszny wydatek, jak się wydaje.

Dziękuję za praktyczną poradę, porównywałem ceny i też skłaniałem się ku zwykłemu aku. Obecny ma raptem nie całe dwa lata, jest jeszcze na gwarancji, więc taki stary nie jest, zresztą rozruchowy też mam nowy :)
Solary może i kosztują 350zł, ale do tego cała reszta i robi się suma, jeszcze montaż, bo ja sam tego raczej nie zrobię :-(
Dlatego na wyjazd skłaniam się do kupienia drugiego aku. Miejsce mam, obok zbiornika na wodę zmieszcze ze dwa takie od Jelcza :-)

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 14:08

koder napisał/a:
100AH kosztuje niecałe 200zł.

Swoją drogą, gdzie masz takie ceny ?? Bo ja do Mercedesa teraz kupowałem 72Ah za 240 :) W zimę. Podasz namiary, bo cena atrakcyjna :)

koder - 2015-03-09, 15:47

Swoją drogą, gdzie masz takie ceny ??

Niedawno, gdy była w wątku obok dyskusja o wymianie akumulatora właśnie, były na allegro. Teraz faktycznie nie widzę, albo promocja minęła, albo się rynek zmienił. Taki wynik podawania danych z pamięci.

Tak czy siak - ponad połowę ceny mniej, niż akumulator głębokiego rozładowania.

Johny_Walker - 2015-03-09, 16:04

Równolegle się łączy, ale na krzyż.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 16:04

Johny_Walker napisał/a:

To znaczy ?

jedrek49 - 2015-03-09, 16:09

witam
Gdzie mozna kupic takie solary za 350zl
bardzo chetnie kupie w tej cenie
czy mozna prosic o adres tej firmy?
jedrek49

HENRYCZEK - 2015-03-09, 16:15

Kiedś chciałem dołożyć drugi aku do pokładowego,zapytałem Fachowca w tej sprawie i otrzymałem odpowiedz:

"...przy równoległym połączeniu dwóch akumulatorów bez elektroniki do zarządzania takim połączeniem, oba akumulatory powinny być identyczne co dotyczy też
ich wieku."

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 16:17

HENRYCZEK napisał/a:
"...przy równoległym połączeniu dwóch akumulatorów bez elektroniki do zarządzania takim połączeniem, oba akumulatory powinny być identyczne co dotyczy też
ich wieku."

A niby dlaczego ?

Johny_Walker - 2015-03-09, 16:38

Johny_Walker napisał/a:

To znaczy ?

Kampera podłączasz do plusa jednego akumulatora i minusa drugiego.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 16:40

Johny_Walker napisał/a:
plusa jednego akumulatora i minusa drugiego.

To chyba raczej skończy się zwarciem ??? :gwm

[edit]
Cofam, źle zrozumiałem. Niemniej jednak, nie rozumiem, co miałoby to wnieść i jakie jest uzasadnienie takiego podłączenia ?

ZEUS - 2015-03-09, 16:43

Johny_Walker napisał/a:

jeżeli aku są połączone równolegle to jakie to ma znaczenie?

ZEUS - 2015-03-09, 16:44

To chyba raczej skończy się zwarciem

a to czemu?

mrsulki - 2015-03-09, 16:46

Johny_Walker napisał/a:

Edyta i Krzysiek, ten user słynie z postów z którymi nie wiadomo co zrobić. Niestety takie bzdury mogą być zrozumiane przez kogoś dosłownie :gwm

Ale cóż trole bywają na każdym forum.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 16:46

Źle zrozumiałem, myślałem, że mam dwa aku podłączyć ze sobą na krzyż, a nie odbiornik, jakim jest ogólnie rzecz mówiąc kamper. Już wyedytowałem, po prostu źle zrozumiałem. :oops:
Johny_Walker - 2015-03-09, 16:50

Akumulatory równolegle, ale odbiornik czyli kamper na krzyż.
Johny_Walker - 2015-03-09, 16:53

mrsulki napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

Edyta i Krzysiek, ten user słynie z postów z którymi nie wiadomo co zrobić. Niestety takie bzdury mogą być zrozumiane przez kogoś dosłownie :gwm

Ale cóż trole bywają na każdym forum.

Jeśli ja jestem trollem to Ty idiotą czy ignorantem?
Przeproś pana.

ZEUS - 2015-03-09, 16:54

Johny_Walker napisał/a:
Akumulatory równolegle, ale odbiornik czyli kamper na krzyż.

a możesz tak bardzie "łopatologicnie" by inni też wiedzieli co Autor ma na myśli? szczególnie to co zaakcentowałem... :(

koder - 2015-03-09, 16:54

jedrek49 napisał/a:
Gdzie mozna kupic takie solary za 350zl
bardzo chetnie kupie w tej cenie
czy mozna prosic o adres tej firmy?

Ja kupiłem przez OLX od osoby prywatnej (tutaj wątek). Niestety ogłoszenie teraz jest nieaktualnie Bardzo dużo podobnych paneli ma pewna firma z Koszęcina. To są panele poekspozycyjne. Ogólnie warto polować na OLX/allegro, mnie ustrzelenie takiego o ładnych parametrach zajęło miesiąc.
To chyba raczej skończy się zwarciem ???

Nie nie, JW dobrze pisze. Akumulatory są podpięte ze sobą plus do plusa, minus do minusa. Kamper jest za to podpięty plusem do jednego akumulatora, a minusem do drugiego. Powodem jest to, że kable nie są idealne i w tym układzie te niedoskonałości się rozłożą.
mrsulki napisał/a:
Edyta i Krzysiek, ten user słynie z postów z którymi nie wiadomo co zrobić.

Słynie, ale akurat dobrze pisze.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 16:55

Ok, schemat, dziękuję. Tylko gdybyś mógł mi jeszcze wytłumaczyć, dlaczego tak właśnie musi być, bo wydaje mi się, że prąd tak czy siak i tak płynie tak samo, ale ja się nie znam.
krimar - 2015-03-09, 16:56

a jaką to robi różnicę, skoro + jest zmostkowany z +, a - z -?
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 16:57

koder napisał/a:
Powodem jest to, że kable nie są idealne i w tym układzie te niedoskonałości się rozłożą.

I teraz już troszkę mi się przejaśnia. Dziękuję bardzo

ZEUS - 2015-03-09, 16:58

z załączonego schematu nic nie wynika... "że na krzyż" to jest tylko grafika-schemat usytuowania aku w tym konkretnym samochodzie... aku są połączone równolegle a tylko usytuowane (co nie ma znaczenia) względem siebie "na krzyż"...
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 16:59

Też mi się tak wydawało, dlatego prosiłem o uzasadnienie.
Johny_Walker - 2015-03-09, 17:01

W instrukcji Hymera szczególnie przestrzegają przed dokładaniem drugiego akumulatora. Jest to zabronione. Można dołożyć drugi akumulator, ale tylko jeśli jest identycznej pojemności, typu i wieku. To znaczy że jeśli bym chciał dodać drugi akumulator, to muszę obecny wymienić na dwa nowe. Przypuszczam że niezastosowanie się do tego zalecenia może skutkować przegrzewaniem się lub czymś gorszym.
Jak założę za duże solary, to poczekam aż się zużyje obecny zanim powiększę ilość.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 17:03

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto dołożył dodatkowy aku, jak to zrobił i jak to się sprawdza ?
Johny_Walker - 2015-03-09, 17:16

ZEUS napisał/a:
z załączonego schematu nic nie wynika... "że na krzyż" to jest tylko grafika-schemat usytuowania aku w tym konkretnym samochodzie... aku są połączone równolegle a tylko usytuowane (co nie ma znaczenia) względem siebie "na krzyż"...

W tej sytuacji masz takie zalety:
równa długość kabli obu akumulatorów czyli taki sam spadek napięcia na obu akumulatorach. Ma znaczenie w przypadku, nadmiernej rezystancji zacisków i łączeń kabli, cienkich kabli (cienkie np 10mm2) lub dużych prądów. Unikamy ładowania jednego akumulatora przez drugi jeśli np są za cienkie. Akumulatory są równo rozładowywane i równo ładowane.
Podłączysz normalnie też pewnie będzie działać, ale...

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 17:24

Tylko, że ja nie mam miejsca na podłączenie tego w ten sposób. Aku nie będą stały obok siebie. Musiałbym przedłużać jedną klemę, a to chyba mija się już z celem. Kable, aby połączyć aku mogę przeciągnąć bez problemu, ale z klemami odbiornika, będzie już problem
Johny_Walker - 2015-03-09, 17:27

To bez znaczenia że nie będą stało koło siebie. Nie muszą, a i tak da się podłączyć wg schematu. Pomyśl. Musisz jeden z obecnych przewodów wydłużyć.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 17:29

No to właśnie napisałem, tylko przedłużać + czy - ??
No i teraz praktyczne pytanie. Jak połączyć aku, zastosować klemy ? Nie zmieszczą się dwie klemy nad sobą, za niski trzpień...
Dokręcić same kable do klem odbiornika ?

George2 - 2015-03-09, 17:33

Temat ten był dyskutowany wcześniej - Podwozia - technika i eksploatacja Wysłany: 2013-05-13, 20:37 Temat: akumlator zabudowy - moje praktyczne i sprawdzone rozwiazanie.
Jurek

George2 - 2015-03-09, 17:50

Edyta i Krzysiek, Edyta i Krzysiek,
Gdybyście byli zainteresowani moim rozwiazaniem to chętnie udzielę stosownych konsultacji - praktycznie przebywam na terenie sąsiedniej "parafii"- patrz Wasze mailowe konto.
Jurek

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 18:11

Odpisałem, dziękuję :pifko
Mirekl61 - 2015-03-09, 19:37

George2 napisał/a:
Temat ten był dyskutowany wcześniej - Podwozia - technika i eksploatacja Wysłany: 2013-05-13, 20:37 Temat: akumlator zabudowy - moje praktyczne i sprawdzone rozwiazanie.
Jurek

Trochę to skomplikowana lepiej wyczarować coś bez czynnika ludzkiego
który jest niesamowicie zawodny szczególnie wyluzowany aurą wypoczynku
i nierzadko wywarem z jęczmienia.

Schemat podłączenia tych aku jest czysto praktyczny chodzi o nieprzecinanie
przewodu i tworzenia miejsc w których robi się korozja. Doszukiwanie się w tym
drugiego dna jest urocze.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 19:39

Ilu ludzi, tyle opinii ;-)
Ja też bym wolał wyeliminować mój udział w tym wszystkim, ale już nie wiem teraz, czy to możliwe, czy też nie możliwe.

ZEUS - 2015-03-09, 20:05

Johny_Walker napisał/a:
ZEUS napisał/a:

W tej sytuacji masz takie zalety:
równa długość kabli obu akumulatorów czyli taki sam spadek napięcia na obu akumulatorach. Ma znaczenie w przypadku, nadmiernej rezystancji zacisków i łączeń kabli, cienkich kabli (cienkie np 10mm2) lub dużych prądów. Unikamy ładowania jednego akumulatora przez drugi jeśli np są za cienkie. Akumulatory są równo rozładowywane i równo ładowane.
Podłączysz normalnie też pewnie będzie działać, ale...

- równą długość kabli można sobie ustawić niezależnie od wzajemnego usytuowania aku względem siebie... :-P

- grubość kabli także samo... :-P

a wtedy przy zachowaniu wszelkiej staranności połączeń unikniemy tego o czym napisałeś czyli "nadmiernej rezystancji zacisków i łączeń kabli"... :lol:

- i wówczas sugerowana przez Ciebie teoria wymogu krzyżowego łączenia nie ma szans na obronę... :szeroki_usmiech

natomiast jestem za:
Mirekl61 napisał/a:
Schemat podłączenia tych aku jest czysto praktyczny chodzi o nieprzecinanie
przewodu i tworzenia miejsc w których robi się korozja. Doszukiwanie się w tym
drugiego dna jest urocze.
:brawo:
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 20:07

No to w końcu jak ? :gwm
Mirekl61 - 2015-03-09, 20:16

No to w końcu jak

Sprawdź czy naładujesz więcej aku nisz masz bo prądu nie będzie więcej od akumulatorów tylko od
alternatora lub innego źródła ładowania.

McGali - 2015-03-09, 20:19

koder napisał/a:
100AH kosztuje niecałe 200zł.

Swoją drogą, gdzie masz takie ceny ?? Bo ja do Mercedesa teraz kupowałem 72Ah za 240 :) W zimę. Podasz namiary, bo cena atrakcyjna :)

CaCa 100Ah <200zł
Tu

chemik - 2015-03-09, 20:21

przy kablu o przekroju 10 mm2 opór 1 mb przewodu wynosi ok. 1,7 * 10 -3 om - czyli prawie nic. Jężeli nie będzie aku wykorzystywany jako zapasowy rozruchowy, to wystarczą.
krimar - 2015-03-09, 20:41

McGali napisał/a:
CaCa 100Ah <200zł
Tu

i ma nawet koreczki do dolania wody, a po bokach białe zatyczki, w które chyba można wetknąć rurki do odprowadzenia oparów poza kabinę.

McGali - 2015-03-09, 20:45

No to w końcu jak ? :gwm

Zacznij od wymiany alternatora bo 55A nawet jakby było chłodzone cieczą długo nie pociągnie. Proponuję sporządzić bilans zapotrzebowania energetycznego przy założeniu że osiągalny prąd alternatora to ok 80% -44A :
1. Lodówka
2. Oświetlenie
3. Jakieś audio + CB + inne bajery
4. Aku samochodu
5 Aku zabudowy 1
6. Aku zabudowy 2

zbychu - 2015-03-09, 20:52

Ja w kamperze mam 3 akumulatory zabudowy , dwie żelówki i jedną ołowiówkę , ale mam też takie urządzenie elektroniczne rozdzielające ładowanie najpierw żelowych, a póżniej kwasowego aku , tak samo w drugą stronę działa jeśli chodzi o rozładowywanie :-P
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 20:52

A skąd wiadomo, że mój alternator to 55A ?? Nie wiem tego.
Zapotrzebowanie w czasie jazdy to:
Lodówka plus lodówka turystyczna
Światła
Oświetlenie wnętrza\
Radio Kenwood 55W (teoretycznej mocy)
CB
Ładowanie aku
Przetwornica 150W (dzieciaki oglądają na laptopie bajki)
Ładowarka samochodowa do nawigacji i telefonu
Od czasu do czasu, chwilowo, przetwornica 800W do kuchenki mikrofalowej celem podgrzania posiłku dla najmłodszej :)
To tyle chyba, oczywiście od czasu do czasu pompka wody, ale to bardzo chwilowe zapotrzebowanie.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 20:53

zbychu napisał/a:
ale mam też takie urządzenie elektroniczne r

A możesz dać namiary na to urządzenie, skoro już jest przez Ciebie przetestowane ? Producenta, fotki jakieś ?

zbychu - 2015-03-09, 21:03

http://www.cbe.it/en/batterysys
BDS -150 włoskie urządzenie , plus panel MC-duo

Mirekl61 - 2015-03-09, 21:06

Z bilansu wynika myślenie agregat lub solar
Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 21:09

W tej chwili to wszystko jest na 2 aku i jakoś daje radę, nic się złego nie dzieje, wszystko naładowane :) Drugi aku ma być jedynie zabezpieczeniem podczas dłuższego postoju, w Częstochowie np. :lol:
Mirekl61 - 2015-03-09, 21:11

Tam energia z nieba
McGali - 2015-03-09, 21:14

Mirekl61 napisał/a:
Z bilansu wynika myślenie agregat lub solar

Lub bezpośrednie przyłącze do Kozienic.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 21:16

Hehehe, dobre :haha: Z nieba to może jedynie grom we mnie walnąć :aniolek :haha:
Tak na poważnie, temat solarów rozważaliśmy, ale to dość kosztowna impreza a przy naszych planach podróżowania, myślę, że troszkę na wyrost. Dlatego postanowiliśmy zabezpieczyć się drugim aku, ale jeśli się nie da..... też damy radę..... "bo jak nie my, to kto? " :wyszczerzony:

ZEUS - 2015-03-09, 21:47

"bo jak nie my, to kto? "

bingo... i o to chodzi... najważniejszy jest optymizm :lol:

toscaner - 2015-03-09, 21:58

Dobrze, że ja na krzyż nie łączyłem, bo ja tak zamontowałem, że plusy moich 3 aku są z jednej strony. :mrgreen:
Od każdego aku idzie tej samej długości indywidualny kabel do jednego punktu.

Johny_Walker napisał/a:
Można dołożyć drugi akumulator, ale tylko jeśli jest identycznej pojemności, typu i wieku.

Cenna uwaga i pasuje się tego trzymać.
Tak jak tego, że kable powinny być odpowiednio grube i w miarę jednej długości do punktu "zbiorczego". Ja mam 25mm2.

Jeśli dasz dwa akumulatory i razem będzie np. 200Ah, to nie przejmuj się bzdurami, że się nie doładują. Od "zera" ich przecież nie będziesz ładował.
Ludzie mają ładowarki w kamperach, które dają 3,8A prądu (10A to już szaleństwo) i te jakoś im na kempingu ładują, a alternator nagle nie da prądu np. 10-20A (ładowanie 10-20 godzinne), albo więcej żeby podładować w czasie jazdy? No proszę Was.

U mnie w kamperze, gdy na zewn. leje, a napięcie na aku zabudowy spadnie na np. 11,6 - 11,8V to odpalam "agregat" pod maską, albo jadę "po bułki" (wino/piwo) i po 20-30 min. jazdy mam akumulatory niemal pełne. Nie jest to 1000% super, bo dostają sporym prądem (C/3 - C/5). Jak planuję dłuższą jazdę, to dostają prąd ok. C/10 - C/15.

przemo.d - 2015-03-09, 21:59

Podłącz po prostu równolegle i będzie ok.
Zamiast jakiś drogich włoskich sterowników w których w środku przekaźnik i jakieś śmieszne sterowanie możesz zastosować na akumulatory zabudowy taki "Hebel" z ciężarówki i w razie jakiś problemów z ładowaniem ( które nigdy nie nastąpią...) możesz nim odpinać zabudowę coby rozruchowy się szybciej naładował...jak Cię poniesie fantazja ;)
Pozdro.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-09, 22:04

Aku rozruchowy już mam oddzielony od zabudowy. Mogę całkowicie rozładować zabudowę, a rozruchowy nie tknięty :) Taki mały pstryczek, poprzedni właściciel to zrobił, nie wiem czy ma przekaźnik, czy jakies inne ustrojstwo, ale działa :)
toscaner napisał/a:
Tak jak tego, że kable powinny być odpowiednio grube i w miarę jednej długości do punktu "zbiorczego"

A ten punkt zbiorczy to ?? No bo konkretnie. Pierwszy aku stoi pod fotelem pasażera obok energobloku. Nie zmieszczę tam drugiego. Muszę go wywalić pod poprzeczną ławkę w zabudowie, obok nadkola i zbiornika wody, czyli dużo, dużo dalej niz oryginalny.
No i teraz konkretnie, jak to podpiąć, od czego do czego przewody itd.
Bo już tyle opinii, że zgłupiałem :) :gwm

Mirekl61 - 2015-03-09, 22:28

Ponoć możliwość wyboru to najważniejsza zdobycz ostatnich lat.
A poważnie jak nie pomylisz biegunów i solidnie skręcisz będzie ok.
No i przekuj 25 kwadrat będzie dobry.
A masa to masa.

six - 2015-03-09, 22:33

Witam też mam chęć montażu drugiego aku w zabudowie zabudowa HYMER aku pod fotelem nie mam energob. tylko prostownik rocznik kampa 1989 .
Czy mogę dołączyć drugi aku w zabudowie?

toscaner - 2015-03-10, 00:23

Aku rozruchowy już mam oddzielony od zabudowy. Mogę całkowicie rozładować zabudowę, a rozruchowy nie tknięty :) Taki mały pstryczek, poprzedni właściciel to zrobił, nie wiem czy ma przekaźnik, czy jakies inne ustrojstwo, ale działa :)
toscaner napisał/a:
Tak jak tego, że kable powinny być odpowiednio grube i w miarę jednej długości do punktu "zbiorczego"

A ten punkt zbiorczy to ?? No bo konkretnie. Pierwszy aku stoi pod fotelem pasażera obok energobloku. Nie zmieszczę tam drugiego. Muszę go wywalić pod poprzeczną ławkę w zabudowie, obok nadkola i zbiornika wody, czyli dużo, dużo dalej niz oryginalny.
No i teraz konkretnie, jak to podpiąć, od czego do czego przewody itd.
Bo już tyle opinii, że zgłupiałem :) :gwm

Ok. Nie chce mi się cofać wszystkich kart. Jakie obciążenia? Przetwornica? Ile watt? Przypomnisz?
Jeśli nie jest to 1500/3000W jak u mnie, to daj po prostu + do + i - do - ale grubymi kablami. 16 mm2 albo 25 mm2 (jeśli przetwornica duża) pomiędzy akumulatorami. Tam ile będzie odległości? 1 - 2 metry? Kable to grosze przy cenie akumulatora. Takiej grubości kabel nie pozwoli na spadki pomiędzy akumulatorami, a punktem "zbiorniczym" (tak sobie nazwałem) będzie złącze na akumulatorze, który już masz. Obstawiam, że oryginalnie nie masz tam kabli grubszych niż 10 - 16 mm2.
Poskręcaj tylko wszystko porządnie. I pasuje dać jakieś większe bezpieczniki. Jak najbliżej akumulatorów. Zabezpieczasz przecież swoją budkę. :)

Johny_Walker - 2015-03-10, 07:14

toscaner napisał/a:

U mnie w kamperze, gdy na zewn. leje, a napięcie na aku zabudowy spadnie na np. 11,6 - 11,8V to odpalam "agregat" pod maską, albo jadę "po bułki" (wino/piwo) i po 20-30 min. jazdy mam akumulatory niemal pełne. Nie jest to 1000% super, bo dostają sporym prądem (C/3 - C/5). Jak planuję dłuższą jazdę, to dostają prąd ok. C/10 - C/15.

U mnie też tak jest.

Tak mi się wydawało, że 20-30 minut i naładowane. Panel kontrolny potwierdzał że naładowane pokazując zielone kontrolki i ponad 13V.

Jednak naładowane nie były. Napięcie na akumulatorze było większe dzięki temu że był tuż po ładowaniu ale bardzo szybko, w ciągu kilku godzin spadało do poziomu takiego, jak wcześniej po trzech dniach.
Dopiero jazda powiedzmy dwie trzy godziny i widać było że są naładowane, a napięcie nie spadało "w oczach".

Na razie u mnie nie ma na co iść prąd. Szybciej kończy mi się akumulator startowy z powodu grającego radia. W zabudowie same LEDy. Ciągle brak TV. Na podładowanie komórek i tabletu idzie tyle co nic. Nie stałem w jednym miejscu dłużej niż trzy dni i spadało do 12-12,5V.

toscaner - 2015-03-10, 08:53

Johny_Walker napisał/a:

Na razie u mnie nie ma na co iść prąd. Szybciej kończy mi się akumulator startowy z powodu grającego radia. W zabudowie same LEDy. Ciągle brak TV. Na podładowanie komórek i tabletu idzie tyle co nic. Nie stałem w jednym miejscu dłużej niż trzy dni i spadało do 12-12,5V.

Przerzuć zasilanie radia na aku zabudowy. Ja tak od razu zrobiłem instalację. Mam radio z Aux na BT, żeby z lapa można było wysyłać dźwięk (film, muza), 4 pary (8szt.) głośników, subwoofer i dodatkowe wzmacniacze. Gdybym to zasilał z rozruchowego, to pewnie bym musiał na pych palić. :-P

Johny_Walker - 2015-03-10, 09:28

Musiałbym kabelek ciągnąć, a trochę mi się nie chce. Zwłaszcza że planuję regulator solarny, co załatwi ładowanie dwóch akumulatorów. Najgorsze że radio żre prąd nawet jak jest wyłączone. Kilka dni i akumulator zauważalnie rozładowany, a w zabudowie pełny.
toscaner - 2015-03-10, 09:48

Johny_Walker napisał/a:
Musiałbym kabelek ciągnąć, a trochę mi się nie chce. Zwłaszcza że planuję regulator solarny, co załatwi ładowanie dwóch akumulatorów. Najgorsze że radio żre prąd nawet jak jest wyłączone. Kilka dni i akumulator zauważalnie rozładowany, a w zabudowie pełny.

Panele załatwią sprawę, to fakt. Wyłączone powinno ciągnąć znikomy prąd "stand by". Przecież tam tylko na podtrzymanie pamięci idzie. Chyba, że to jakiś wynalazek Fiatowski itp.

Johny_Walker - 2015-03-10, 09:50

Radio Alpine z blutufem i pilotem - oto przyczyna.
toscaner - 2015-03-10, 09:54

Heh, ja wierny od końca lat 90tych tylko dwóm markom Pioneer i Alpine. Ale pilot to raczej tu nie ma znaczenia, bo to on nadaje jak już do radia.

Ale ten prąd to dziwny. Idę zmierzyć ile mój Pioneer łyka wyłączony.

toscaner - 2015-03-10, 10:08

Już. 0,26A gdy śpi. No trochę wpie...la jak na wyłączony.
Czyli ok. 6 - 6,5Ah na dobę.
Jako, że gra od ok. 8 rano do ok. 24-ej, to na stand by jest zaledwie 8h, czyli wyłączone zeżre ok. 2Ah.
Do tego z takich niepotrzebnych, bo leniwy jestem, to elektroniczne lusterko, router, drukarka, bramka voip, baza do tel. stacjonarnego. To włączone 24h, więc już olałem te 2Ah radia. :)

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 21:20

Słuchajcie, wracam do tematu drugiego aku. Po konsultacjach mailowych z kolegą Jurkiem i przeczytaniu na forum wszystkiego w tym temacie, instalacji zwykłych, z przełacznikami ręcznymi, drogą elektroniką itd. wpadłem na pewien pomysł i chciałbym się skonsultować czy to zadziała tak, jak myślę. Kolega Jurek podsunął mi pomysł zastosowania takiego oto regulatora
Natomiast sam pomysł podłączenia kolegi nie do końca mi odpowiada i wpadłem na coś takiego, opiszę schematycznie.
Stawiam drugi aku, podłączam kablami szeregowo z oryginalnym aku zabudowy i pomiędzy nimi wstawiam w/w regulator, który podłączam następująco: w miejsce solarów, aku zabudowy oryginalny, pod akumulator, nowy aku, pod żarókę, odbiorniki. Zaznaczę, że zamontuję odzdielne gniazda 12V. Czyli według mnie, oryginalny aku będzie dalej zasilał oryginalne urządzenia, nowy będzie zasilał tylko co, pod niego podłącze, czyli wszelkie nieorygonalne, dołożone sprawy, nie będą się zanwzajem rozładowywać i będą się ładować po uruchomieniu silnika. Rozumiem, że za te dwie ostatnie funkcje będzie odpowiadał właśnie ten regulator.
Czy ja dobrze to sobie wykombinowałem? Będzie to tak działać ?

toscaner - 2015-03-10, 21:27

Jak połączysz dwa akumulatory szeregowo, to będziesz miał 24V i wysadzisz w kosmos większość elektroniki, która jest na 12V.
koder - 2015-03-10, 21:28

Miałeś na myśli równolegle.

Miałem taki układ u siebie. Zrezygnowałem, bo potrzeba było jechać 6h, żeby tak drugi aku naładować - a u mnie to 18Ah. Jeżeli chcesz drugi akumulator mieć odseparowany, wstaw między nie po prostu diody Schottkiego (kilka równolegle). To koszt kilku złotych za sztukę.

Regulator za to świetnie się spisuje jako zabezpieczenie przez rozładowaniem. Osobiście wolę LS1024S, mają fajniejszy panel. No i zawsze można potem podłączyć aku

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 21:33

Miałem na myśli + do + i - do - :)
Czyli generalnie będzie to działać czy nie ?

koder napisał/a:
wstaw między nie po prostu diody Schottkiego (kilka równolegle)

Gdybym jeszcze miał pojęcie o czym mówisz, byłoby fajnie :gwm

koder - 2015-03-10, 21:39

Dioda to element półprzewodnikowy, który przepuszcza prąd w jedną stronę. Na przykad od "starego akumulatora" do "nowego akumulatora", a spowrotem nie. Diody, w zależności od rodzaju, mają spadki napięcia od 0.2 do 0.7V. Dioda Shottkiego to rodzaj, który ma najniższy spadek (0.2V). Wersja 20A powinna kosztować ok. 5zł.

Skocz gdzieś do serwisu RTV i powiedz, że chcesz odseparować dwa akumulatory 5 diodami (to będzie na 100A; spory zapas nawet jak rozładujesz i duży prąd przy ładowaniu pójdzie). Części będą kosztować ~25zł diody, ~10zł radiator. Polutować powinni za ~20zł. Układ (będzie to kostka plastikowa, z której 2 kable wystają) podepniesz po prostu zamiast jednego z kabli łączących akumulatory. :ok

EDIT: cena podobna jak regulator, ale zwracam uwagę, że 100A, a nie 10A. Żeby naładować akumulator 100Ah prądem 10A potrzebujesz co najmniej 16.7 godzin ciągłej jazdy.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 21:45

No dobrze, i czy to w takim układzie zabezpieczy mnie, przed rozładowywaniem "starego" przez "nowy" ? Chodzi mi o to, czy jak w nowym spadnie napięcie a stary będzie full, to czy wtedy nie odda mu prądu ??
No i oczywiście, rozumiem, że wtedy po odpaleniu silnika obydwa będą ładowane przez alternator ?
Lutować potrafię, lutownicę i cynę mam :) Jakby mi ktoś narysował co do czego i jak, to bym chyba polutował sam :)

koder - 2015-03-10, 21:50

No dobrze, i czy to w takim układzie zabezpieczy mnie, przed rozładowywaniem "starego" przez "nowy" ?

Nic. Ale jak dokładasz nowy akumulator, to on będzie miał większe napięcia i to on będzie rozładowywany przez starego.

Wiesz co, po zastanowieniu, to napisz jednak, dlaczego teraz Ci akumulator nie wystarcza. Co masz podłączone? Na ile wystarcza? Na ile chcielibyście, żeby wystarczało? Jaki macie budżet?

Bo teraz w temacie większość stara odpowiadać wam na postawione pytania, ale może to jest ślepy zaułek i czego innego potrzebujecie - pełniejsze informacje pozwolą na bardziej kompleksowe odpowiedzi.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 21:57

Generalnie, to tak naprawdę nie wiemy czy potrzebujemy, chciałem to zrobić dla świętego spokoju. Moje założenie jest takie, że będą dwie niezależne instalacje 12V. Jedna, oryginalna, która jest w kamperze i druga, zrobiona przeze mnie, która będzie zasilana nowym aku, od którego będą rozprowadzone dwa potrójne gniazda zapalniczek samochodowych, celem podłaczania urządzeń typu tablet, telefon itd. oraz dwie przetwornice, mała 150W do małych urządzeń typu DVD czy laptop ewentualnie tv oraz duża, sinusoidalna 800W do zasilania głównie mikrofalówki względnie suszarki do włosów czy prostownicy do włosów ;-)
Teraz, dwie instalacje mają działać zupełnie niezależnie od siebie i jedna nie może wpływać na sprawność drugiej. Jedynym wspólnym punktem musi być ładowanie z alternatora. Bardzo by mi zależało, aby działo się bez mojego udziało, bez ręcznych przełączników itd.
No i teraz pytanie jak mam top zrobić, najlepiej, we własnym zakresie, z podstawową wiedzą na temat instalacji elektrycznych :bajer

koder - 2015-03-10, 22:03

No dobrze, ale po co wam do tego trzeci akumulator? Obecny akumulator zabudowy nie wystarcza?

Zaraz... oczywiście wiecie, że obecnie macie w kamperze dwa akumulatory, prawda? Jeden do odpalania samochodu i jeżdżenia, a drugi do zasilania wszystkiego w części mieszkalnej?

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 22:11

koder napisał/a:
Zaraz... oczywiście wiecie, że obecnie macie w kamperze dwa akumulatory, prawda? Jeden do odpalania samochodu i jeżdżenia, a drugi do zasilania wszystkiego w części mieszkalnej?

Wiemy, oczywiście, że wiemy, powiedziałem, że podstawową wiedzę posiadam a budowę samochodu i zasadę jego działania znam nawet dośc dobrze i w teorii i w praktyce ;-)
Dodam jeszcze, że aku zabudowy jest odseparowany od silnikowego i na postoju przełączam pstryczek i mogę rozładować zabudowe do 0 a silnikowy pozostaje nie tknięty :)
koder napisał/a:
No dobrze, ale po co wam do tego trzeci akumulator? Obecny akumulator zabudowy nie wystarcza?

A właśnie po to sobie to tak wymyśliłem, że w naszym kamperze, nie ma żadnych kontrolek stanu naładowania, czujników itd. aku można rozładować do zera. Dzieciaki nie mają żadnych oporów w korzystaniu ze swoich sprzętów, żona też czasami zapomina się czesząc się :gwm
O ile, kiedy przestaną działać w/w sprzęty, da się żyć, a nie chciałbym, abym nagle stanął przed faktem, że nie mam oświetlenia czy pompka wody "nie ma siły" pompować i nie mogę rąk, że nie wspomnę o innych częściach ciała, umyć :)
Dlatego właśnie wymyśliłem sobie takie dwie, niezależne od siebie instalcje :) Może potrzebnie, może nie potrzebnie, ale tak to sobie wymyśliłem :diabelski_usmiech :ok

koder - 2015-03-10, 22:16

Kamper powinien mieć wbudowane zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora w stopniu grożącym uszkodzeniem. W sytuacji krytycznej, zawsze możesz po prostu przekręcić kluczyk i korzystać z prądu przy uruchomionym silniku.

Pomysły z diodami i regulatorami - ceną zbliżają się do nowego akumulatora. Lepiej chyba po prostu kupić dwa nowe akumulatory, połączyć równolegle i cieszyć się ~200AH pojemności.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 22:22

Mam nowy aku zabudowy, w zeszłym sezonie kupiony, ile ma godzin pracy ? Niewiele :) Ale tutaj mi mówią, że tak nie można. Poza tym, jednak wolałbym aby jednak te dwa układy były niezależne od siebie. Nie lubimy kempingów i tym podobnych miejsc, pod namioty też zawsze jeździliśmy "na łono natury" więc dlatego wolę być ubezpieczony.
Ale zostawmy na razie opłacalność czy sens takiej instalacji, skupmy się na tym czy i jak da się to zrobić ?
[edit]
Ostatecznie mogę je chyba połączyć równolegle, czyli jak rozumiem + do + i - do - i po prostu na ścianie pomiędzy nimi zrobić hebel :) Tak jak mam teraz pomiędzy zabudową a silnikiem. Czyli staję gdzieś, rozłaczam hebel i jest niezależnie. Odpalam silnik, zapinam hebel i mam ładowanie :) Dobrze kombinuję ??
Aczkolwiek tak jak napisałem wcześniej, gdyby dało się to zrobić bez mojego udziału, byłbym przeszczęśliwy :szeroki_usmiech

HENRYCZEK - 2015-03-10, 22:36

Zabezpieczeń nigdy za wiele :lol:

Wsiada facet do autobusu i kasuje dwa bilety, widzi to inny pasażer i pyta:
- Po co pan kasuje dwa bilety?
- Jak zgubię jeden, to mam jeszcze zapasowy. Po chwili namysłu pasażer znów pyta:
- A co będzie, jak zgubi pan ten zapasowy?
- To mam jeszcze miesięczny.

Ps
koder,piwko za wykład :spoko

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 22:41

:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Nie znałem tego :haha: :haha: :haha:
Właśnie z takiego założenia wyszedłem. Jedziemy w wakacje na ponad trzy tygodnie z czwórką dzieci, w tym jedno niespełna 8 miesięcy.... dlatego wolę mieć wszystko pod kontrolą :)

toscaner - 2015-03-10, 22:45

Teraz to nie ogarniam, po co ten drugi.
Bo jeśli ma być do światełek i pompki, żeby zawsze działały, to może jakiegoś żelka 7Ah i zamienić pomysł. Wszytko z tego co jest, a jak suszarka rozładuje, to z żelka starczy na światła i pompkę aż do wypompowania całej białej.
Dla mnie pomysł zaczyna wchodzić na "teren" bez sensu. Jak nie panujemy na energią, to może latarki na w razie "W"? Albo światełka z Lidla na baterie paluszki. Ponoć długo świecą i ręczną pompkę? Bo brać drugie 100Ah na pompkę i oświetlenie? No bez sensu, ale każdy robi jak uważa.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 22:52

toscaner napisał/a:
Bo brać drugie 100Ah na pompkę i oświetlenie? No bez sensu, ale każdy robi jak uważa.

Drugie aku ma być właśnie dla tych prądożernych urządzeń, suszarka, mikrofala, tv.

toscaner napisał/a:
Bo jeśli ma być do światełek i pompki, żeby zawsze działały

Do tego zostaje aku, które jest w tej chwili, czyli nazwijmy to fabryczne

toscaner napisał/a:
to może latarki na w razie "W"

Zawsze mam na pokładzie, ładowana z 12V i 230V, tak żeby nie było problemu z bateriami ;-)

toscaner - 2015-03-10, 23:08

A pierwsze aku ile ma?
Alternator ile ma?
Ładowarka z 230V ile prądu daje?

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 23:13

Aku ma 76 Ah (przeczytałem z karty gwarancyjnej, ale jest po Bułgarsku, więc niewiele rozumiem ;-), siedzenie będę ściągał w weekend i wtedy się do niego dobiorę)
Alternator ma 80A ( o ile dobrze przeczytałem, bo napisy już lekko czas zatarł)
Ładowarka.... nie wiem.... jest oryginalna, taka jaka była w tych latach w tych zabudowach

Bronek - 2015-03-10, 23:17

Poczytaj o...
Solarach
Akumulatorach, kwas żel, agm
Ładowarkach jw
Energoblokach
Regulatorach napięcia.
Przetwornicach
I sposobie instalacji.

Te pojęcia przewijają sie tu co chwila

Opcja rozsądna to solar plus akumulator jeden ok 120 Ah.
Przetwornica do kuchenek suszarek itd wymagała by akumulatorów jak UPSie Pentagonu.

Bez kontroli stanu akumulatora niewyobrażam sobie opanowania dystrybucji energi.
Wszystko na oko? Ten trzeci też.? Czwarty....

To takie rzucenie pomysłu a właściwe nawet nie. pomysłu...
Takie zpytanie ile ton ziemniaków kupimy na zimę na wszelki wypadek.
... A może byśmy tak do Tomaszowa?

Jest tu mnóstwo postów poświęconych energi w kamperze
:kawka: :kawka: :kawka:

Pojemności nigdy za wiele ale ograniczenia wagi i miejsca bo tego nam brakuje najbardziej.
Każdy inaczej, to rozwiązuje, bo każdy ma inne preferencje.

Musisz zrobić bilans zużycia i sposobu korzystania z prądu.
Zawsze masz prądnicę /agregat z sobą, w postaci silnika samochodu.

Pierwsze to elektroblok z ładowarką, (gel agm) bez tego nie ma o czym pisać.Bo tezeci itd aku możesz kupować do woli i mnożyć instalacje.

toscaner - 2015-03-10, 23:24

No to jak musisz mieć dwa akumulatory to - do -, a na plusy diody jak pisał Koder i masz odseparowane automatycznie, bez żadnych włączników.
Pamiętaj, że jak zjedziecie którymś aku do zera to trzeba kesz na kolejny szykować, bo nieodwracalnie szlak go trafia. Więc albo i tak zabezpieczenia, albo nauczyć rodzinę, że energia w kamperze to nie to samo co w domu. Może jakiś woltomierz za 15 zeta i nauczyć, że jak poniżej np. 11,5V to koniec i do spania.
Więcej już nie potrafię doradzić, skoro ma być prądu aż padnie, a zabezpieczeń żadnych.
Jak pisze Bronek, nawet i 5 akumulatorów może być mało.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-10, 23:33

Voltomierz i amperomierz w postaci wyświetlaczy LCD zamontuję, juz o tym myślałem i mam pomysł już na to.
Solary, zastanawiałem się nad tym, ale już o tym pisałem, w moim założeniu podróży, nie są mi potrzebne.
Zostawmy proszę ocene, czy warto czy nie warto, ja po prostu może chcę mieć i już :lol:
Każdy ma jakieś tam swoje powody. Proszę Was jedynie o podpowiedzi, jak mam to zrobić i tyle.
Zostawmy elektronikę, bo w sumie, to może faktycznie przerost formy nad treścią. Kolega Jurek pisał tutaj na forum o opcji połączenia z przełącznikiem trójpozycyjnym i to się sprawdza i Wam się podobało :) Ja chciałbym zrobić to samo, jednak przełącznik jedynie ON OFF pomiędzy dwoma akumulatorami zabudowy. OFF na postoju i mam dwie, niezależnie działające instalcje, ON podczas jazdy i mam ładowane dwa akumulatory równocześnie. Zgadza się ? :?:

Bronek - 2015-03-10, 23:46

Cytat:
chcę mieć

Wbrew pozorom, ten argument nie jest błachy
Chęć posiadania, nawet bezsensownej rzeczy piwinna być tu zrozumiana
Cały kamper to bezsens Ale chcemy go mieć.

:bukiet:

Tym najlepiej niec zajmie sie jedna osoba. Bo każdy ma swoją wizję.
Dla mnie , to kontrola i to co Toscaner pisał, zabezpieczenie przed spadkiem lub przeładowaniem .

toscaner - 2015-03-11, 00:43

OFF na postoju i mam dwie, niezależnie działające instalcje, ON podczas jazdy i mam ładowane dwa akumulatory równocześnie. Zgadza się ? :?:

Tak, jak będziesz miał szczęście to na jakieś kilka przełączeń, jeśli aku mają zjeżdżać do zera. Jak pechowo słaby przełącznik to na jedno załączenie. Chyba, że zastosujesz jakieś przełączniki na 100-200A.

elmo78 - 2015-03-11, 08:22

Potrzebujesz albo mega duży przełącznik, który wytrzyma właśnie 100A, albo musisz użyć około 3 przekaźników (np po 30A każdy) i wtedy możesz mieć estetyczny pstryczek. Robiłem parę razy taką instalację i się sprawdza, mam też to u siebie rozwiązane na dwóch przekaźnikach.

Jeśli chcesz na bogato (powyżej 20zł) to wtedy kupujesz od razu przekaźnik na 200-400A i po sprawie. W samochodach terenowych montuje się takie do wyciągarek.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 08:40

A czy mógłby ktos mi rozrysować łopatologicznie jak to polaczyc z tymi przekaźnikami i wlacznikiem ?
Johny_Walker - 2015-03-11, 11:13

Też jestem bardzo ciekaw jak równolegle połączone przekaźniki 30A rozłączają 100A. Ciekawe co się stanie jeśli jeden z nich będzie miał 0,1s opóźnienia? :bajer
Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 11:14

Ja raczej stawialbym na jeden przekaznik, tylko 100 czy 200 A?
Johny_Walker - 2015-03-11, 11:22

100A ale stałoprądowy. Dla prądu zmiennego nie będzie się nadawał.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 11:26

Na przyklad taki ?
Johny_Walker - 2015-03-11, 11:32

Cewkę ma na 12V stałe, ale co ze stykami? Za mało informacji. Za tani.

http://www.electricbay.pl...v-dc-1a1b-.html
Taki będzie dobry. Kosztuje 630 zł. Bez sensu, ale klient nasz pan. :)

Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 11:45

Przesadziles :)
W takim razie taki moze byc http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5076203112

Johny_Walker - 2015-03-11, 12:40

Wygląda na to że będzie dobry.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 12:58

No to już coś :) Dziękuję
elmo78 - 2015-03-11, 13:35

Jezuu, po co taki drogi? Tylko dlatego, że do car audio?

Kup zwykły od wyciągarki:
http://allegro.pl/przekaz...5130879960.html

Albo takie:

http://allegro.pl/przekaz...5111250203.html

http://allegro.pl/przekaz...5150679505.html

Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 13:55

Dzięki Elmo :) Jakby nie było, polowa kosztów :) Schemat mojej instalacji mam już w glowie, może w weekend sie za to wezmę :wyszczerzony:
kaimar - 2015-03-11, 15:32

Może mi ktoś wytłumaczyć po jakiego diabła przekaźniki i wyłączniki 100A do przełączania aku zabudowy???
To jest forum kamperowe czy miłośników lokomotyw elektrycznych???

elmo78 - 2015-03-11, 15:58

Akumulatory mają tendencję do wyrównywania potencjałów między sobą, podobnie jak zasada naczyń połączonych... Więc jeśli pod w pełni naładowany akumulator podepniesz drugi padnięty, to po kablach przejdzie dość duży prąd, rzędu kilkudziesięciu amperów.

Jeśli korzystasz z akumulatora 'pokładowego' w miarę rozsądnie, to go tylko lekko rozładujesz i po odpaleniu silnika, jak akumulatory się połączą (silnikowy z pokładowym) to będzie niskie zapotrzebowanie na prąd pomiędzy nimi i ostatecznie pomiędzy alternatorem a padniętym aku.

Jednak jak zaszalejesz i sporo rozładujesz aku pokładowy, to w momencie włączenia go w obwód (aku silnikowy+alternator) będzie on zasysał prąd jak głupi. Jak masz cienkie kable i słaby przekaźnik, to gdzieś zacznie wydzielać się ciepło. W bardziej ekstremalnym wydaniu coś się stopi (np przekaźnik lub izolacja z kabli, zależy co jest najsłabszym ogniwem układu) i kamper stanie się piękną pochodnią.

No i po to grube kable i porządny przekaźnik, chociaż ja i tak uważam, że kamper bez paneli słonecznych to problem, bo przy normalnym użytkowaniu należałoby i tak raz dziennie go odpalić, żeby nie zejść poniżej bodajże 10.5V (poniżej tego napięcia akumulator zaczyna się psuć). Więc albo swoboda i solary, albo odpalanie raz dziennie lub bycie zmuszonym do korzystania z kempingów.

Po prostu taniej wychodzi solar i jakikolwiek akumulator (nawet taki 70Ah za 250zł) niż duży akumulator i codzienne odpalanie i dopłacanie za prąd na kempingach.

Nie wiem jakie są ceny za prąd na kempingach, ale zakładam, że jakieś 3euro za dobę. Po 20 dniach robi się z tego 60eur, więc sporo. Cztery takie wypady i można za tę cenę mieć solara. Jeśli cena za prąd jest wyższa to tym gorzej.

toscaner - 2015-03-11, 16:04

kaimar napisał/a:
Może mi ktoś wytłumaczyć po jakiego diabła przekaźniki i wyłączniki 100A do przełączania aku zabudowy???
To jest forum kamperowe czy miłośników lokomotyw elektrycznych???

Kolega pisał, że wyładowuje akumulator do stanu takiego, że nawet pompka wody nie drgnie, a dzieciaki używają tabletów aż ekran zgaśnie. Łącząc przy ładowaniu z drugim (chce mieć dwa) w pełni naładowanym oszacuj jakie prądy mogą popłynąć. Po prostu niektórzy starają się doradzić, bo kolega "chce mieć".

MILUŚ - 2015-03-11, 16:15

...........OFF na postoju i mam dwie, niezależnie działające instalcje, ON podczas jazdy i mam ładowane dwa akumulatory równocześnie. Zgadza się ? :?:

Ja w jednym z poprzednich kamperków w podobnej sytuacji zastosowałem zwykły przekażnik ze świateł długich z Poloneza...........za ~5 zł / chyba / :-P

Czarna i Krzysiek - 2015-03-11, 16:16

I teraz będziecie mi dogryzać, że chcę mieć :gwm Nie napisałem, że dopuszczam do takiego rozladowania ale, że chce takiej potencjalnej sytuacji uniknąć, odsyłam do lektury. Co do paneli to tak, ale nie w tym sezonie.
cebek - 2015-03-11, 16:24

Nie wiem czemu tak demonizujecie te prądy wyrównawcze. Ja w vw mam założony separator akumulatorów sla- 40 http://www.c-system.com.p...kumulatora.html do tego bezpieczniki przy obu akumulatorach 30A i nawet jak rozładowywałem do zera akumulator zabudowy to po odpaleniu auta nie popaliło żadnego z tych bezpieczników nie mówiąc o przekaźniku który ma zapewne 40 A :ok
tom-cio - 2015-03-11, 16:37

Panowie,ta teoria jest wielka ale to naprawde przerost formy nad trescia.Dokładaj drugi akumulator ,wpinaj go równolegle,tylko diody daj na jednym tak jak mówi Koder ale i na drugim .wtedy nie będą potencjałów wyrównywać.ładowarkę ,czyli transfrmator który masz tez dołaczony do dwóch aku ,też z diodami.Masy połaczone wszystkie ,diody na plusach.Kabel od alternatora również tam gdzie ładowarka z 230(spiąć równolegle do siebie plus przed diodami,założyć załączanie na przekaznik pstryczek,lub zapiąć przekażnik pod swiatła mijania)
Czarna i Krzysiek - 2015-03-15, 03:13

Dziękuję wszystkim za rady i pomoc. Instalację juz mam rozrysowaną, do Częstochowy postaram się ją wykonać. Mam tylko jeszcze jedno pytanie? Chce wpiąć w nią voltomierz z amperomierzem aby monitorować w czasie rzeczywistym stan akumulatorów i teraz czy 10 A wystarczy? Maksymalne obciążenie to mikrofala, czyli inwerter 800W. Mam do wyboru 10 lub 50 A, tylko różnica w ich cenie jest znaczna, dlatego pytam. W tym 50A jest jeszcze "bocznik" w zestawie, tylko ja nie wiem co to jest :-/
toscaner - 2015-03-15, 07:30

10A za mało. 50A do 800W jeśli też ma pokazywać pobór to... też za mało.
Przetwornica 800W potrafi łyknąć i 70A - 80A + inne obciążenia w tym czasie. Albo zrezygnuj z amperomierza, albo celuj w taki 100A.
Ja amperomierze mam: 300A na boczniku i 600A na halotronie. :spoko

mrsulki - 2015-03-15, 07:43

W tym 50A jest jeszcze "bocznik" w zestawie, tylko ja nie wiem co to jest :-/

Amperomierz łączy się szeregowo między źródło zasilania a odbiornik. Aby przez ustrój pomiarowy przepuścić większe prądy stosuję się bocznik czyli takie "obejście" aby cały prąd nie płynął przez tenże amperomierz. To tak najprościej.

Johny_Walker - 2015-03-15, 08:43

toscaner napisał/a:
Przetwornica 800W potrafi łyknąć i 70A - 80A + inne obciążenia w tym czasie. Albo zrezygnuj z amperomierza, albo celuj w taki 100A.

Co można podłączyć do przetwornicy 800W?

Jak dla mnie to sensowna przetwornica ma 300W (taką planuję), bo podłączę TV i sporo małego sprzętu. Kolejna sensowna wielkość to 1500-2000W do której można podłączyć klimę. Wszystko pomiędzy jest jak dla mnie bez sensu. Wyjaśnijcie mi jak to jest?

Johny_Walker - 2015-03-15, 08:48

mrsulki napisał/a:

Amperomierz łączy się szeregowo między źródło zasilania a odbiornik. Aby przez ustrój pomiarowy przepuścić większe prądy stosuję się bocznik czyli takie "obejście" aby cały prąd nie płynął przez tenże amperomierz. To tak najprościej.

Ostatnio kupiłem coś takiego.
http://www.uni-t.eu/pl/35...wersalny-ut-207
Pomiar prądu do 1000A bez konieczności wpinania się w obwód. Sprawuje się poprawnie. Potrzebuję go do zmierzenia i pomiarów elektrowni solarnej. Przyda się też do instalacji solarnej w kamperze oraz np. pomiarów prądów akumulatora podczas pracy rozrusznika.

Czekam jeszcze na http://www.uni-t.eu/pl/34...ersalny-ut-60-e który idzie do mnie z Chin. Zastąpi Fluke który umarł po kilkunastu latach.

toscaner - 2015-03-15, 09:38

Johny_Walker napisał/a:
toscaner napisał/a:

Co można podłączyć do przetwornicy 800W?

Jak dla mnie to sensowna przetwornica ma 300W (taką planuję), bo podłączę TV i sporo małego sprzętu. Kolejna sensowna wielkość to 1500-2000W do której można podłączyć klimę. Wszystko pomiędzy jest jak dla mnie bez sensu. Wyjaśnijcie mi jak to jest?

Ja mam dwie... :)
Obie pełny sinus.
400/800W i 1500/3000W.
Czemu tak? Bo mała (400W) pracuje 24h i zasila całą drobnicę na 230V, w tym drukarkę, która co jakiś czas czyści sobie głowice itd, piezo w kuchence. Nie trzeba się pie...ić z zapałkami, albo pamiętać o włączeniu przetwornicy, żeby zrobić kawę. Przekręcam, pstryk i kawa się robi.
Duża jest do lodówki kompresorowej i docelowo do małej klimy dachowej. Ewentualnie używamy jej, gdy potrzeba więcej prądu. Nie wiem np. suszarka do włosów 1200W mojej kobiety, albo jakieś sprzęty w kuchni. Lubi gotować, w kuchni jest wyciąg, i dwa blaty, to się realizuje w tym co lubi, a ja mam dobre żarełko. :szeroki_usmiech

Średnio natomiast widzę, aby przetwornicą 800W w piku zasilać kuchenkę mikrofalową, która zapewne ma min. te 700W. No chyba, że chodzi o przetwornicę 800/1600W pełny sinus. No ale przy jednej to nadal wolałbym brać minimum 1500/3000W, albo nawet 2000/4000W. Oczywiście cały czas mowa o pełnym sinusie.

Johny_Walker napisał/a:

Pomiar prądu do 1000A bez konieczności wpinania się w obwód. Sprawuje się poprawnie. Potrzebuję go do zmierzenia i pomiarów elektrowni solarnej. Przyda się też do instalacji solarnej w kamperze oraz np. pomiarów prądów akumulatora podczas pracy rozrusznika.
.

Porządny sprzęt, mam podobny. Na halotronie. Niewygodny do zostawienia na stałe. Dlatego mam 300A bocznik na stałe, a cęgami mierzę punktowo, gdzie mnie interesuje.

Bronek - 2015-03-15, 09:45

O zanabyłem 2000 /4000 i przełącznik 10A to Microfalówki 700/700Wat grill.

Nadmiar ale może do klimy? Będzie odpalana recznie na czas używania.
Czekam i to kawał gniota 6kg, gdzie to wsadzić. Jak będzie cicha to na wierzchu.?

kimtop - 2015-03-15, 10:08

A ja nie mam żadnej przetwornicy :haha:
Bronek - 2015-03-15, 10:19

kimtop napisał/a:
A ja nie mam żadnej przetwornicy :haha:

A ja mam i nie jestem z tego dumny.

Poinformuję jak jej użyję.

To może być tak gdzieś za?? miesięcy/lat?

Ale co robić?
Taki los zakupoholika :oops:

toscaner - 2015-03-15, 10:21

Bronek napisał/a:
O zanabyłem 2000 /4000 i przełącznik 10A to Microfalówki 700/700Wat grill.

Nadmiar ale może do klimy? Będzie odpalana recznie na czas używania.
Czekam i to kawał gniota 6kg, gdzie to wsadzić. Jak będzie cicha to na wierzchu.?

Piękny sprzęt, 700W dla takiej przetwornicy to jak beknąć po 1 browarze. :mrgreen:
Problem jest inny. Gorzej z akumulatorem zabudowy, gdy podłączysz coś co ciągnie 2kW, to jest to ok. 190-200A (spadek napięcia, sprawność itd.). Rozrusznik w Ducato żre przy odpalaniu ok. 300A, tyle, że trwa to ok. 1-3 sekundy i prąd idzie z rozruchowego.

Jak teraz chcesz ciągnąć 100-200A dużą przetwornicą (Twoja ma możliwości i do 300A, gdy ją "poprosisz") przez dłuższy czas, a na zabudowie masz jeden akumulator, do tego np. żelowy... nie przystosowany do prądów "rozruchowych"...
...Lepiej nie używaj. :spoko

Wracamy do tematu: w takim przypadku na zabudowę aku żel czy rozruchowy?
Ja wybrałem rozruchowe i do tego 3 równolegle. Każdy oddaje 1/3 całego pobieranego.
Kolejny plus poza możliwością oddawania dużego prądu to fakt, że nie uszkadza ich ładowanie prosto z alternatora 14,4V, ładując je w ten sposób każdy dostaję 1/3 całości. :bajer
Wszystko potwierdziłem wielokrotnymi pomiarami cęgówką.

McGali - 2015-03-15, 10:29

Johny_Walker napisał/a:
mrsulki napisał/a:

Czekam jeszcze na http://www.uni-t.eu/pl/34...ersalny-ut-60-e który idzie do mnie z Chin. Zastąpi Fluke który umarł po kilkunastu latach.

Złośliwie nawiązując do tematu o TV powiem, że Unit dla majsterkowiczów mało wymagających jest do zniesienia. Profesjonaliści używają Metexa

toscaner - 2015-03-15, 10:50

McGali napisał/a:

Złośliwie nawiązując do tematu o TV powiem, że Unit dla majsterkowiczów mało wymagających jest do zniesienia. Profesjonaliści używają Metexa

Np. takiego jak na foto. Ma już 23 lata i za nic nie chce zdechnąć. Przeżył już z 20 innych mierników. Latał, fruwał, mierzył i ciągle żywy. :haha:

Czarna i Krzysiek - 2015-03-15, 13:43

Mówimy o takiej przetwornicy.

Czyli w takim razie, jak założę amperomierz 100A to wystarczy ?? Czy ja dobrze liczę, że 800W na 12V daje nam ok. 67 A ?

koder - 2015-03-15, 14:46

Ta przetwornica ma moc maksymalną 1600w i sprawność 90% - więc w normalnej pracy moze pociągnąć 150a, przez kilkanaście sekund.
toscaner - 2015-03-15, 15:12

Mówimy o takiej przetwornicy.

Czyli w takim razie, jak założę amperomierz 100A to wystarczy ?? Czy ja dobrze liczę, że 800W na 12V daje nam ok. 67 A ?

Tak, ale dolicz jeszcze sprawność przetwornicy. Z reguły jest to ok. 85%-90% (pomijam co papier przyjął). Czyli z 67A robi się np. 78,5A :mrgreen:
Oczywiście poza przetwornicą, pewnie będzie włączone światło, jakieś ładowarki, tablet itd. Więc to dodatkowy pobór prądu, który trzeba dodać.
No 100A to minimum w tym wypadku. Jeśli do tego jest to 1 akumulator, to ... i tak dochodzimy do prądu C/1. :-/
Chwilowo jak napisał Koder 150A + inne media. :-/

Dopytaj sprzedawcy, czy jak przekroczysz prąd nominalny, to szlak go trafi, czy po prostu przez tą krótką chwilę pokaże np. 99 albo --

Mirekl61 - 2015-03-15, 16:18

Po co amperomierz na stałe?
Aby zmierzyć małe prądy trzeba mały zakres.
Amperomierz o zakresie 200 A ma błąd dopuszczalny 2 A + skala (kreska co kilka amper).
Zakres miernika trzeba dobrać do tego co się mierzy.

toscaner - 2015-03-15, 16:36

Mirekl61 napisał/a:
Po co amperomierz na stałe?
Aby zmierzyć małe prądy trzeba mały zakres.
Amperomierz o zakresie 200 A ma błąd dopuszczalny 2 A + skala (kreska co kilka amper).
Zakres miernika trzeba dobrać do tego co się mierzy.

Jak ktoś coś chce mieć? To co poradzisz?
A po co 8 głośników, a po co schodek? Przecież można dać krok. A po co TV? itd. itp.
A po co kamper? ... Zapytałoby 99% społeczeństwa.

Mirekl61 - 2015-03-15, 16:37

toscaner napisał/a:
Jak ktoś coś chce mieć? To co poradzisz?
A po co kamper? ... Zapytałoby 99% społeczeństwa.

:lol:

Johny_Walker - 2015-03-15, 20:44

McGali napisał/a:

Nie jestem profesjonalistą ale amatorem. Bywam profesjonalistą, ale wtedy nie potrzebuję dużej dokładności pomiaru. Bardziej interesuje mnie delta, albo powtarzalność. Mając kilka mierników można je łatwo porównać. Mój Fluke (dlaczego dziwi mnie że ta nazwa nic Ci nie mówi?) czasem jeszcze odżywa i mogę go wykorzystać do kalibracji lub porównania pomiarów.
UNI-T są przyrządami wyśmienitymi w tej kategorii cenowej. Poczytaj na ten temat.

Johny_Walker - 2015-03-15, 20:49

toscaner napisał/a:

Piękny sprzęt, 700W dla takiej przetwornicy to jak beknąć po 1 browarze. :mrgreen:
Problem jest inny. Gorzej z akumulatorem zabudowy, gdy podłączysz coś co ciągnie 2kW, to jest to ok. 190-200A (spadek napięcia, sprawność itd.). Rozrusznik w Ducato żre przy odpalaniu ok. 300A, tyle, że trwa to ok. 1-3 sekundy i prąd idzie z rozruchowego.

Przetwornic 2000W nie montuje się do jednego akumulatora np 75Ah.
Votronic zaleca pojemność powyżej 100Ah, ale to dupochron producenta. W praktyce myślę że 200-300Ah.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-15, 20:52

Generalnie założę elektroniczny amperomierz i voltomierz w jednym, więc dokładność 100 amperowego wynosi 0,2 A, więc spokojnie.
No właśnie napisałem co się stanie jak przekroczę te 100 A, ale jeszcze mi nic nie odpisał. A po co mieć?? No właśnie, po prostu tak to sobie wymyśliłem. A aku będą dwa.
Większych nie robią z tego rodzaju niż 100A, więc mam nadzieję, że przy przekroczeniu prądu po prostu pokaże błąd.
Dziękuję wszystkim za pomoc oraz fachowe i mniej fachowe rady ;-) Jak zabiorę się za zrobienie tego wszystkiego, z pewnością zamieszczę relację i fotki.

Johny_Walker - 2015-03-15, 21:05

Generalnie założę elektroniczny amperomierz i voltomierz w jednym, więc dokładność 100 amperowego wynosi 0,2 A, więc spokojnie.
No właśnie napisałem co się stanie jak przekroczę te 100 A, ale jeszcze mi nic nie odpisał. A po co mieć?? No

Tradycyjny, nie cęgowy się przepali, zadziała bezpiecznik, przegrzeje się bocznik. Poczytaj w instrukcji. Niektóre mają np ograniczenie czasowe typu "maks 10A przez 15 sekund i 5 minut przerwy do następnego pomiaru" żeby wystygły.
Cęgowy to nie wiem co się stanie. Przypuszczam że nic groźnego.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-15, 21:08

Czekam na maila od producenta.l Maksymalne obciążenie przetwornicy i tego konkretnego aku to max. 850W gdyby działało wszystko na raz, co jest raczej mało prawdopodobne. Daje nam to ok. 70 A, doliczając sprawność przetwornicy, 100A powinno wystarczyć, a raczej mało prawdopodobne jest, aby włączone było wszystko na raz w jednym czasie.
toscaner - 2015-03-16, 00:18

Johny_Walker napisał/a:

Przetwornic 2000W nie montuje się do jednego akumulatora np 75Ah.
Votronic zaleca pojemność powyżej 100Ah, ale to dupochron producenta. W praktyce myślę że 200-300Ah.

Pewnie są tacy co tak robili. Wg instrukcji, czyli 100Ah.

Ja instrukcjom nie wierzę, bo zdarzało się, że Chińczycy coś źle napisali nie tylko po Polsku.
Może dlatego mam 3 akumulatory na zabudowie. A może oszacowałem ile będę potrzebował prądu i na jak długo. Nie pamiętam. :wyszczerzony:

Zalecam 2 - 3 szt. minimum np. po 100Ah, najlepiej rozruchowe. Do "głębokiego" nie rozładuje, bo wcześniej zapiszczy, rozłączy.
Katowałem testowo stary 75Ah voltcrafta prądami ponad 200A i zawsze wracał po chwili na ponad 11V -> 11,5V po rozłączeniu przez przetwornicę.
Oczywiście do zasilania czegokolwiek na dłużej niż chwilę się nie nadawał. To były tylko testy. :)

Czarna i Krzysiek - 2015-03-16, 22:57

Panowie, wródźmy do tematu :-/
Zamówiłem już przełączniki, kupiłem sobie multimetr. Teraz zaczynam poszukiwania połączeń, konektorów itd. I teraz pytania:
Jaki bezpiecznik pomiędzy akumulatorami ? (typ, moc, sposób mocowania)
Jaki przekrój przewodów pomiędzy akumulatorami ( 35mm2 ? )
Chcę pozakładać puszki w nowej instalacji, tak jak to oryginalnie jest zrobione. Puszki mam w komórce, ale są puste. Jakie połączenia w puszkach zastosować ? Lutować na stałę, czy jakieś konektory ?
No i pytanie, czy na każdym odgałęzieniu z puszki dawać osobne bezpieczniki, czy jeden na głównym kablu pomiędzy aku a pierwszą puszką, jeśli tak, to jaki ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Bronek - 2015-03-17, 06:37

Generalnie się nie lutuje. Wibracje potencjalne i może się złamać.

Bezpieczniki ? To zależy od ciebie, czy chcesz by ewentualnie wywalało po całości , czy lokalnie linia. Gdy kilka to o odpowiednim stopniowaniu- najmniejszy przy odbiorniku ,największy przy aku.
Praktyczne są na kablu 30cm przewodu z gniazdem zamykanym. W sklepach z elektronik i cz. Samochodowymi
Komplikowanie instalacji zwiększa możliwość awarii ,rozłączeń ,grzania i czasem pożaru.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 08:44

Przetwornice mają swoje bezpieczniki, więc dawanie jeszcze na linii, to już chyba przzesada. Dam miedzy akumulatorami ( 100 A czy większy ) i na wyjściu na dodatkową zapalniczkę 20A. A w puszkach? Szybkozlaczki, wsuwki czy kostki, plastikowe czy ceramiczne?
Bronek - 2015-03-17, 09:58

Szybkozlaczki, wsuwki czy kostki, plastikowe czy ceramiczne?

Ceramiczne eee, grzechoczą .

Ja daje to co mam. Kostki są o tyle fajne ,że zawsze można dodać ująć .

Szybkozłączki, wsuwki też ale gdyby trzeba było coś jeszcze wtedy trochę roboty.
Ja lubię kostki i to takie większe. Zawsze potem prościej

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 10:52

Ok, dzięki Bronek :pifko A co z bezpiecznikiem pomiędzy jednym i drugim aku? 100A czy więcej? Za, czy przed przekaźnikiem? A może wartość bezpiecznika powinna odpowiadać maksymalnej wartości prądu przekaznika?
mrsulki - 2015-03-17, 11:05

Edyta i Krzysiek, jeśli chodzi o bezpieczniki, konektory, obudowy bezpieczników, "heble" to warto na Alledrogo sprzedawca batpol1 ma duży wybór i ceny w miarę.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 11:34

Widziałem, tylko właśnie nie wiem, które zamówić, dlatego dopytuje :)
toscaner - 2015-03-17, 15:24

Może Ci się przyda. U mnie rozruchowy pod maską ma bezpiecznik od alternatora 125A (jakby się zwarło odkręcając kabel od alternatora to jego szlak trafia), na zabudowę dałem 80A. Przy samym akumulatorze rozruchowym. Może 5 cm od niego. Dalej kabel gruby 25 mm2 idzie do środka auta, tam układ załączania prądu na aku zabudowy 240Ah. Na zabudowie bezpieczniki 190A i na ładowanie 63A.
Do tej chwili tylko 2x wywaliło mi ten 63A. Instalacja działa od iluś miesięcy kompletnie bezawaryjnie.

Dalej za bezpiecznikami 190A mam przetwornicę, regulator i cały energoblok mojej konstrukcji. Na samym końcu jest podział na mniejsze bezpieczniki sekcjami, a na koniec małe rzędu np. 5-6A albo 10A na poszczególne obwody. Schemat nie istnieje. Jest w mojej głowie. :mrgreen:

Nie oszczędzaj na grubości kabli i na bezpiecznikach. Zwarcie można zrobić łatwo i przez przypadek. Nie muszę chyba pisać co oznacza zwarcie bez bezpieczników.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 15:31

Dzięki, teraz juz i w mojej głowie schemat się narysował. Postaram się przenieść pomysł na papier i pokaże do zatwierdzenia :spoko 😎
mwservice - 2015-03-17, 16:51

Tutaj np. masz różne konektory ( http://www.biall.com.pl/c...wane,4,285.html ) - zauważ, że cena jest za 100szt. Fajne są konektory okrągłe, ale płaskie są częściej używane, np. do podłączenia przekaźnika. U mnie skończyło się tym, że stosuję obydwa rodzaje.
Do tego koniecznie kup porządna zaciskarkę, nie taką za 30zł tylko za 80zł (np. http://www.biall.com.pl/i...YYM,301018.html ).

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 17:43

mwservice napisał/a:
zauważ, że cena jest za 100szt.

Aż tyle mi nie będzie potrzebne, ale identyczne są w moim ulubionym, wołomińskim elektrycznym. Swoją drogą, bardzo dobrze zaopatrzony sklep i bardzo rozsądny cenowo :) Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz zaczynam na nocki pracować, więc będę miał więcej czasu w ciągu dnia i może wezmę się za robotę :)

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 20:23

Nie jestem grafikiem, ale narysowałem jak umiem.
Oto schemat mojej instalacji, którą mam zamiar wykonać

Zastanawiam się tylko, czy przed włącznikiem dużej przetwornicy, nie powinienem dać jeszcze przekaźnika, bo kupiłem włącznik 20A a nie przemyślałem, że może tego nie wytrzymać ? Jakieś sugestie ?

kaimar - 2015-03-17, 22:22

Schemat bez sensu.
Do czego ma służyć przekaźnik 200A?
Po co wyłączniki przetwornic?
Brak zabezpieczeń kabli.
Dlaczego bocznik na minusie?

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 23:18

Przekaźnik 200A ma służyć do spinania 2 aku i zarazem ładowania drugiego podczas jazdy i zapobieganiu rozladowywaniu sie ich nawzajem. Bocznik na minusie, bo tak nakazał jego producent, dostałem schemat polaczenia.
Wyłączniki przetwornic aby na pusto nie pracowały i nie pobierały niepotrzebnie prądu.
O jakich zabezpieczeniach kabli piszesz?
Dziękuję, ze moja praca jest bez sensu :oops: :gwm

toscaner - 2015-03-18, 08:55

Nie wyłączaj przetwornicy wysoko prądowym wyłącznikiem, bo to bez sensu. W przetwornicy masz malutki włącznik. On podaje +12V do startu elektroniki. Wepnij się tam w kabel, albo wydłub ten włącznik i przedłuż kable. Włącznik ten malutki dasz wtedy gdzie chcesz.
Bocznik na minusie, trochę dziwnie. Wrzuć ten schemat podłączenia, co masz od sprzedawcy jak masz jak. Skan albo czytelną fotkę.

Bronek - 2015-03-18, 10:30

toscaner napisał/a:
albo wydłub ten włącznik i przedłuż kable

Dzięki za pomysł , bo go wykorzystam w swoim rozwiązaniu

I to można dać taki z podświetlenie by dawało po oczach jak przetwornica działa .

toscaner - 2015-03-18, 10:50

Bronek napisał/a:
toscaner napisał/a:
albo wydłub ten włącznik i przedłuż kable

Dzięki za pomysł , bo go wykorzystam w swoim rozwiązaniu

I to można dać taki z podświetlenie by dawało po oczach jak przetwornica działa .

Taki z podświetlaniem to ja mam włącznik do pompki wody. :)
U mnie mam tak porobione, że różne urządzenia same sobie włączają duża przetwornicę, jak potrzebują prądu. A przez 24h mam włączoną tą małą. Ona ma jałowego 0,28A. Automatycznie się wyłącza w momencie włączenia dużej i przełącza prunda na tego z tej dużej. Ta mała przez 24h zasila w kuchence piezo, drukarkę (bo ta się czyści co jakiś czas). Mała też szatan, bo robiłem dawno temu testy i daje radę uciągnąć suszarkę do włosów M. na pół biegu czyli 600W. Ale szumi wtedy podobną głośnością co suszarka. :haha:

Rób włącznik ze światełkiem. Włączniki ze światełkami są fajne. :mrgreen: :bigok

Bronek - 2015-03-18, 11:02

toscaner napisał/a:
Rób włącznik ze światełkiem. Włączniki ze światełkami są fajne. :mrgreen:

To jedyny powód .
Są fajne.
:szeroki_usmiech

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 11:32

Wyłaczniki do przetwornic mam takie ładne, świecące ;-) Są umieszczone przy gniazdku, świecąc dają sygnał, że w gniazdku jest 230V. Nie chciałem rozdłubywać przetwornic, poza tym, te małe włączniki są trudne do umieszczenia gdzieś i mało estetyczne. A tak mam spójne, razem z tymi na desce, do ładowania drugiego aku (załączania przekaźnika) i pompy wody, każdy ma swój kolorek ;-)
Czy to coś złego, jak je zastosuję, czy po prostu przerost formy nad treścią ?
Schemat jaki otrzymałem od sprzedawcy:

Rozumiem, że zarówno przekaźnik, jak i wyłaczniki oraz bezpieczniki instaluję na plusie ????

triodak - 2015-03-18, 13:24

toscaner napisał/a:
Wracamy do tematu: w takim przypadku na zabudowę aku żel czy rozruchowy?
Ja wybrałem rozruchowe i do tego 3 równolegle. Każdy oddaje 1/3 całego pobieranego.
Kolejny plus poza możliwością oddawania dużego prądu to fakt, że nie uszkadza ich ładowanie prosto z alternatora 14,4V, ładując je w ten sposób każdy dostaję 1/3 całości. :bajer
Wszystko potwierdziłem wielokrotnymi pomiarami cęgówką.
Mam pytanie praktyczne przy użytkowaniu takiego układu. Czy sprawdzał kolega również napięcie przy testach?
Jaką wartość ma napięcie na akumulatorach (rozruchowym i/lub zabudowy) tuż po odpaleniu silnika zakładając że aku zabudowy były rozładowane? Dla kompletu informacji potrzebuje wartość napięcia rozładowanych aku zabudowy, napięcia na aku przy ładowaniu, pojemności znamionowe 4 aku i wartość znamionową prądu alternatora(-ów) 8-)

toscaner - 2015-03-18, 14:33

Ojoj triodak kto by to teraz wszystko mierzył? Ale postaram się.
Alternator 120A, zabudowa to 3 x 80Ah. Rozruchowe Ca/Ca.
Pod maską oczywiście też rozruchowy.
Robiłem takie pomiary i coś tam zapisywałem, poziomy napięć na poszczególnych akumulatorach, pomiary cęgówką na każdym i wszystkich razem, ale to było miesiące temu.

Podam co pamiętam teraz z głowy.
Włączałem np. odkurzacz Zelmera, darło to 140A i poszczególne akumulatory jak mierzyłem oddawały wtedy 46A - 47A...
Ładowanie. Odpalony silnik i z alternatora np. szło 48A na zabudowę, to w każdy pakowało po 16A. Nie byłem w stanie zmierzyć ile dostaje rozruchowy. Za ciasno tam na cęgówkę.

Później tylko śledziłem napięcia na zabudowie, rozruchowym i prąd ładowania. Niestety już bez zapisywania. A teraz nawet mi się tego nie chce. Teraz po testach to tylko napięcie na zabudowie mnie interesuje, gdy nocami jest ponad ok. +7C (ważne, bo mam webasto), nie spada ono z reguły poniżej 12,4V-12,6V. Rozruchowy ma wtedy np. 12,7V - 12,9V. Gdy noce zimne i webasto się załącza to zawsze trochę spadnie. Ale nie jestem w stanie tego wyłapać, bo później wstaje słońce i jak się budzę (np. 7:30 - 8:00) daje już np. 2A, które idzie w akumulatory. W dzień np. teraz patrzę i jest 10,7A ze słońca. Napięcie zabudowy 13,9V. Na rozruchowym nie wiem, bo przenoszę od kilku dni panel :haha: i nie mam podpiętego woltomierza pod rozruchowy w tej chwili. Szewc w dziurawych... :haha:

Jeśli chodzi Ci o prąd po puszczeniu na ostro przez hebel, na nieodpalonym silniku, to był rzędu 3A - 8A w zależności od różnicy potencjałów rozruch-zabudowa. Zawsze mniej niż 1V.
Niestety nie bawiłem się w pomiar prądu łącząc mocno rozładowany aku do w pełni naładowanego. Nie było okazji. Ale kiedyś się pewnie nadarzy. :mrgreen:

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-20, 00:08

Słuchajcie, grzebałem dzisiaj w swoim warsztatowym śmietniku patrzą co mam a czego mi brakuje i znalazłem sporo czerwonego i zielono żółtego kabla lgy ale 10mm2, to chyba za maly przekrój na połączenie 2 aku? Jak myślicie ? Bezpiecznik dam 100A wiec teoretycznie większy prąd nie popłynie.
michal_olk - 2015-03-20, 00:48

możesz sobie to policzyć np tu: http://enterius.pl/wsparc...ewodow-dla-led/

a.. może to gdzieś było albo wszyscy o tym wiedzą ale uwaga na akumulatory żelowe w takim układzie - prąd ładowania z alternatora uszkodzi taki akumulator - może go rozsadzić.
Mierzyłem prąd ładowania idący na akumulator po rozruchu w moim aucie i chwilowy był na poziomie ponad 100A a żelówka nie dość że nie można przekraczać napięcia max to jeszcze prąd powinien być na poziomie 1/10C czyli dla aku 100Ah - 10A max.

przy okazji, na ebay sa takie fajne przełączniki "intelygentne" http://www.ebay.co.uk/itm...P-/181160779910 i nawet taki mam chociaż go nie podłączyłem.

chemik - 2015-03-20, 07:24

maksymalne obciążenie prądowe kabla 10mm2 - przy pracy stałej - 43 A, przerywana - 60 A, konieczne zabezpieczenie bezpiecznikiem - 35A .
:spoko

chemik - 2015-03-20, 07:49

Zasady równoległego łączenia akumulatorów
Najlepsze rezultaty uzyskuje się łącząc akumulatory o takich samych parametrach (pojemność, stopień zużycia, rezystancja wewnętrzna). Mimo to pod względem powtarzalności parametrów poszczególnych akumulatorów, połączonych równolegle, wymagania są znacznie niższe niż w przypadku łączenia szeregowego. Podstawowym wymogiem jest jednakowe napięcie znamionowe - taka sama ilość cel (ogniw) łączonych monobloków. W przypadku łączenia równoległego możliwe jest łączenie:
• akumulatorów o różnej pojemności,
• akumulatorów różnych producentów,
• a nawet znacznie różniących się stopniem zużycia.
W przypadku połączenia równoległego kilku akumulatorów, nie należy stosować akumulatorów uszkodzonych - to znaczy takich, które po odłączeniu ładowania będą pobierały prąd z pozostałych baterii zestawu. Zastosowanie akumulatorów uszkodzonych albo bardzo wyeksploatowanych jest nieuzasadnione ekonomicznie - powoduje nadmierne straty energii a w ekstremalnych przypadkach wpływa na obniżenie dostępnej pojemności całego zestawu.
Przed połączeniem sprawdzić akumulatory
Przed zestawieniem kilku baterii żelowych warto sprawdzić każdy akumulator, najlepiej oddzielnie. Pozwoli to na uniknięcie strat a nawet uszkodzenia sprawnych akumulatorów przez sztukę wadliwą. Do takiego uszkodzenia może dojść jeżeli pozostawimy połączone akumulatory, wśród których jeden będzie pobierał znaczne ilości prądu. Pozostawienie w takim stanie zestawu na dłuższy czas doprowadzi do szybkiego rozładowania pozostałych akumulatorów a co za tym idzie uszkodzenia lub ograniczenia ich sprawności. Akumulator ze zwarciem, po dostarczeniu dużej ilości energii z pozostałych ogniw może wydzielić niebezpiecznie ilości ciepła.
Jednakowe napięcie w momencie łączenia
Sprawdzone akumulatory, powinny być doładowane tak aby ich napięcie się wyrównało. Połączenie równoległe akumulatorów naładowanych i rozładowanych spowoduje nagły przepływ dużego prądu. Nastąpi gwałtowne rozładowanie akumulatora naładowanego oraz bardzo szybkie ładowanie akumulatora rozładowanego. Skala tego zjawiska zależna jest od różnicy napięć oraz różnicy pojemności.

chemik - 2015-03-20, 07:52

Między akumulatorami należy stosować kable o tej samej długości i przekroju - ale to już zostało powiedziane.
I tyle byłoby w tym temacie.
Interesuje mnie ten temat, bowiem teraz będę też dokładał aku i panele, więc czytam wszystko, co znajdę.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-20, 08:33

Chemik, dzięki za wykład, ale to wszystko juz koledzy powiedzieli wczesniej. W takim razie kupie kable 20-25mm2, zalezy co u mnie na wsi będzie można kupic :)
Zastanawiam się tylko jak mam obsadzić bezpiecznik na takim grubym kablu. Kupiłem oprawki z kablami różnych przekrojów ale tak dużego nie ma i nie występuje :( Toskaner jak obsadziłeś u siebie na kablu 25mm2 ?

koder - 2015-03-20, 09:07

Duże bezpieczniki mają miejsca śruby na końcach. Na końcu kabla zaciskasz "oczko" i przykręcasz bezpiecznik.

Poglądowe foty:

Bardzo ważne, żeby długość kabla do bezpiecznika wykluczała możliwość zwarcia do drugiej klemy - czyli bezpiecznik ma być przy samej klemie akumulatora.

toscaner - 2015-03-20, 09:36

Bezpieczniki tego typu akurat mam i się sprawdzają, natomiast te oczka, to lipa. Zacisnąłem zaciskarką nawet i przy ponad 20A zaczynały parzyć. Nie polecam. Lepsze takie w które kabel wchodzi i zaciskarką zaciskasz. Te do małych prądów i lutowania.
Cóż miałem więc użyłem, ale dobrze, że się oparzyłem dotykając. Od razu lampa się zaświeciła, że to do zabawy a nie puszczania prądu pomiędzy akumulatorami.
Znajdę fotkę w necie albo zrobię to co ja mam to wstawię.

toscaner - 2015-03-20, 09:39

Coś tego typu, tylko nie lutuj, zaciskaj. Jak nie masz zaciskarki to nawet młotkiem na imadle zaklep z kablem wewnątrz. Oczywiście dobierz konektor pod grubość kabla.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-20, 09:44

Ja myślałem o płytkowych, ale faktycznie, takie tez oglądałem, kupię takie. Jeszcze jedno, musze ja założyć zaraz na 1 aku czy mogę przed 2? Pytam, bo do 1 żeby się dostać musze odkręcać siedzenie pasażera a to może być uciążliwe przy ewentualny jego przepaleniu.
mrsulki - 2015-03-20, 11:21

Edyta i Krzysiek, wszystko co będzie Ci potrzebna ma na Allegro batpol1 toż pisałem już.
Co do miejsca zamontowania bezpiecznika winien być możliwie jak najbliżej źródła zasilania by chronił również przewody.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-20, 12:21

Zamówiłem u tego sprzedawcy to, czego nie dostałem u siebie w sklepie, juz dziękowałem. Troche lipa z tym bezpiecznikiem, ale trudno. Rozumiem, ze mogę go dać pod nakrętkę na klemie i dalej od niego kabel pociągnąć?
Czarna i Krzysiek - 2015-03-20, 17:20

Słuchajcie, może głupie pytanie, ale .....
Jestem zmęczony, ale trochę mnie to zaskoczyło. Przyszły mi dzisiaj między innymi włączniki, zamówiłem świecące 20A jak pisałem wcześniej. Do tej pory, jak montowałem jakikolwiek, miał trzy piny, dwa na zasilanie i jeden odcinająco/załączający.
Te mają cztery piny, i według moich pomiarów multimetrem i po podłaczeniu zasilacza domowego 12V wychodzi na to, że do nich podłaczamy + oraz - , czyli mamy wejście i wyjście na obydwa bieguny, całe zasilanie idzie przez włącznik. Przy okazji bierze zasilania do światełka, nie trzeba oddzielnie zasilać. Dobrze kombinuję ?
Aaaaa i jeszcze jedno. Znalazłem w szpargałach przekaźnik 12V 100A od rozrusznika, od któregoś z moich motocykli albo skuterów, nie pamiętam już. Mogę go zastosować ??

Czarna i Krzysiek - 2015-03-21, 22:27

No i dzisiaj usiadłem do tego wszystkiego z kartka i długopisem. Przeczytałem jeszcze raz dokladnie cały wątek i maile od Jurka, policzyłem koszty, nakład pracy i wymierne korzyści i wyszło mi, ze rozwiązanie, które sobie wymyśliłem niestety ma więcej wad niż zalet, a koszty, robiąc wszystko zgodnie ze sztuka, są zbliżone do montażu solarów. Pozostaje sprawa miejsca na to wszystko, gdzie okazało się, ze niestety nie mam go aż tyle. Dlatego dziękuję Wam wszystkim za wyczerpanie tematu, cala pomoc i uwagi, były dla mnie bezcenne i pozwoliły uniknąć wielu kłopotów z projektem. Temat do zamknięcia, projekt zostanie wykonany na bazie jednego aku i oryginalnej instalacji elektrycznej kampera.
Napiszcie mi tylko jaki bezpiecznik dać na pompkę wody, 10A czy mniejszy?

Czarna i Krzysiek - 2015-03-22, 09:59

Panowie, czyżbym był za bardzo upierdliwy, że przestaliście mi odpowiadać ?? A może kogoś niechcący uraziłem ?? Obraziliście się czy co ? :bukiet:
zibikruk - 2015-03-22, 11:01

Krzysiu, to nie o to chodzi.
W tym temacie dostałeś olbrzymią ilość różnych propozycji i porad.
Mając już troszkę praktyki w camperowaniu uważam, że dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest solar z regulatorem z ładowaniem 2 akumulatorów (zabudowa i rozruch przy założonych parametrach rozdziału prądu ładowania pomiędzy nimi) oraz akumulator zabudowy o pojemności 100 Ah. Przy normalnym użytkowaniu to wystarcza.
Budowanie systemu 2 akumulatorów ładowanych alternatorem nie jest dobrym rozwiązaniem. Oprócz zwiększonego spalania paliwa, nie doładuje on akumulatorów, koszt i stopień zabezpieczenia takiego rozwiązania według mnie nie jest opłacalny.
Nie rób wszystkiego naraz w kamperze, pojeździj troszkę a będziesz wiedział czego potrzebujesz.
Duża wiedzę możesz zdobyć również na zlotach. :spoko

koko - 2015-03-22, 12:02

A może tak jak producent przewidział.........
Czarna i Krzysiek - 2015-03-22, 12:05

Dlatego właśnie, dzięki Waszym poradom, przeliczywszy wszystko zrezygnowałem z tego rozwiązania. Rozbuduję instalację na swoje potrzeby w oparciu o system 2 fabrycznie zamontowanych aku, rozruchowy 72Ah i zabudowa 100Ah. Jeśli będzie mało, a wyjdzie w praniu, dołożę solar itd. :-)
Na razie rozbudowywuję elektrykę pod siebie, dlatego pytałem jaki dać bezpiecznik na pompkę wody ?

toscaner - 2015-03-22, 12:46

Dlatego właśnie, dzięki Waszym poradom, przeliczywszy wszystko zrezygnowałem z tego rozwiązania. Rozbuduję instalację na swoje potrzeby w oparciu o system 2 fabrycznie zamontowanych aku, rozruchowy 72Ah i zabudowa 100Ah. Jeśli będzie mało, a wyjdzie w praniu, dołożę solar itd. :-)
Na razie rozbudowywuję elektrykę pod siebie, dlatego pytałem jaki dać bezpiecznik na pompkę wody ?

Pompka wody ciśnieniowa łyka ok. 2A - 2,3A (jeśli dobrze pamiętam), zanurzeniowa pewnie mniej. 5A to już z zapasem. Ja mam na całą łazienkę (pompa, wskaźniki, oświetlenie, wyciąg, gniazdo do drugiej zewn. pompki, spłuczka) bezpiecznik 10A. Kable do łazienki to 2,5 mm2.
Po rozgałęzieniu na np. oświetlenie, wyciąg: 1,5 mm2.
Testowo zwierałem kable na samych końcach i za każdym razem wywalało bezpiecznik, czyli bezpiecznie. :)

Bronek - 2015-03-22, 13:04

brązowy 7, 5 był w czepce na wszystkie pompki
motuj solar 100w na początek z regulatorem 20a i zaufaj jak i ja zaufałem.
A będziesz Pan zadowolony :szeroki_usmiech

Czarna i Krzysiek - 2015-03-22, 23:33

toscaner napisał/a:
Pompka wody ciśnieniowa łyka ok. 2A - 2,3A (jeśli dobrze pamiętam), zanurzeniowa pewnie mniej. 5A to już z zapasem

Dzięki, tak właśnie myślałem, że 10A to za dużo. Kable już kupiłem, do samej pompki na razie, kupiłem OMY 1,5mm2 więc powinno wystarczyć.
Bronek napisał/a:
motuj solar 100w na początek z regulatorem 20a i zaufaj jak i ja zaufałem.
A będziesz Pan zadowolony

Tak właśnie zrobię. Nie wiem czy jeszcze przed wakacjami, bo mam jeszcze sporo pilniejszych rzeczy do zrobienia, ale z pewnością docelowo od tego właśnie zacznę.
Jeszcze raz wszystkim Wam dziękuję za pomoc i porady :pifko
Będę w tym wątku dalej informował Was o postępie prac z modernizacją elektryki w Żółwiu :diabelski_usmiech

Krzysztof M - 2019-02-27, 10:34

Podłączę się do tematu i poproszę o podpowiedź. W zabudowie mam dwa akumulatory MEGALIGHT 115 Ah. Jesienią zaczęły się problemy z energią. Po naładowaniu szybko spadała ich moc, co powodowało, że po włączeniu kilku odbiorników prądu wyłączało mi ogrzewanie. Koszt wymiany na podobny zestaw to ponad 1000zl. W związku z tym mam pytanie czy można zastąpić je jednym akumulatorem o podobnej mocy lub większej, a może lepiej kupić np. 75 Ah. Będę zobowiązany za wszelkie sugestie gdyż do pierwszego wyjazdu w tym roku (pielgrzymka do Częstochowy) pozostał miesiąc.
dziwaczek - 2019-02-27, 11:07

Kwestja - ile potrzebujesz prądu?
Ja mam nowe kwasiaki 2x100Ah (kosztowały ok 700zł za dwa) oraz solar 100W - mi wystarcza.
Jak chcesz wstawić dwa - to pamiętaj - od razu wstawiasz dwa takie same!!!! Nie na raty.

Mazur - 2019-02-27, 18:32

Krzysztof,
Z opisu można snuć przypuszczenie, że nie posiadasz zestawu solarnego. Może warto rozważyć taki zakup ? Najtańszy zestaw solarny o mocy 100W to koszt ok 600-700zł i mógłby rozwiązać Twój problem na zawsze ;)

Krzysztof M - 2019-03-01, 11:44

Mazur napisał/a:
Krzysztof,
Z opisu można snuć przypuszczenie, że nie posiadasz zestawu solarnego. Może warto rozważyć taki zakup ? Najtańszy zestaw solarny o mocy 100W to koszt ok 600-700zł i mógłby rozwiązać Twój problem na zawsze ;)

Fakt nie mam zestawu solarnego. Ale przecież i tak potrzebne są akumulatory, aby solar miał, co ładować.

andi at - 2019-03-01, 17:32

Na lato 100-130 solar i aku 100 AH .Na zimę solar minimum 200 i aku też 200AH .Najlepiej głębokoego rozładowania .Warto też sprawdzić czy gdzieś nam prąd nie ucieka :spoko
Zbyszek51 - 2020-03-11, 15:38

Też podłączam się do tematu z pytaniem:
chcę dać dodatkowo 2 nowe akumulatory - A - głębokiego rozładowania 115 AH/750 i B - zwykły rozruchowy 120 AH/850. Po przeczytaniu powyższych postów sądzę, że chyba nie warto ich łączyć równolegle.
Myślę o heblu z 3 - ma pozycjami / jeśli takie są/ pierwsza pozycja ładowanie i pobieranie z akumulatora A, druga ładowanie i pobieranie z B i trzecia wyłączanie obu jeśli wychodzę z kampera. Czyli mam 2 akumulatory z których korzystam na zmianę. Mam też solar - 310 W.
Z góry dziękuję za sugestie.

andi at - 2020-03-11, 20:49

Solary ładują aku i spoko .Po co to kombinowanie .Na dziś zamiast 2 aku 1 LiFePo4 100 .Ja własnie przechodzę na nowe .Drogo ale się opłaca
ZEUS - 2020-03-11, 22:01

dziwaczek napisał/a:

Ja mam nowe kwasiaki 2x100Ah (kosztowały ok 700zł za dwa) oraz solar 100W - mi wystarcza

panel 100W nie jest za słaby na dwa aku po 100Ah?

amples - 2020-03-11, 22:19

ZEUS napisał/a:
panel 100W nie jest za słaby na dwa
Istotne jest , ile tej energii zużywa a nie pojemność aku .

.

ZEUS - 2020-03-11, 22:55

z intencji pytania chyba jednoznacznie wynikało, że chodzi mi o zdolność ładowania łącznie 200 Ah przez panel 100W, może lepiej niech adresat pytania się wypowie...
amples - 2020-03-11, 23:33

ZEUS napisał/a:
że chodzi mi o zdolność ładowania łącznie 200 Ah przez panel 100W,

Jeżeli zużyje np. 30-40Ah to tyle musi uzupełnić i nic nie ma tu do rzeczy dużo większa pojemność aku .
solary dobiera się do zapotrzebowania (z nadwyżką ) nie do pojemności aku . :spoko

ZEUS - 2020-03-12, 06:54

w/g mnie panele fotowoltaiczne powinny zapewnić możliwość pełnego naładowania akumulatorów ( jeżeli nie są doładowywane z innego źródła)
akumulator ciągle niedoładowany "żyje" znacząco krócej...
pytałem Autora postu czy 100W jest w stanie naładować aku 250 Ah (przy jednoczesnym poborze energii) i chciałbym by podzielił się swom doświadczeniem 🤔
(Twoje zdanie już znam🤗)

papamila - 2020-03-12, 09:37

ZEUS napisał/a:
czy 100W jest w stanie naładować aku 250 Ah

100W będzie potrzebowala ponad 50 godzin w najlepszych warunkach pogodowych- tyle teoria
ZEUS napisał/a:
(przy jednoczesnym poborze energii)

-gorsze warunki czy równoczesne zużywanie energii raczej to wydłuży

papamila - 2020-03-12, 09:37

ZEUS napisał/a:
czy 100W jest w stanie naładować aku 250 Ah

100W będzie potrzebowala ponad 50 godzin w najlepszych warunkach pogodowych- tyle teoria
ZEUS napisał/a:
(przy jednoczesnym poborze energii)

-gorsze warunki czy równoczesne zużywanie energii raczej to wydłuży

ZEUS - 2020-03-12, 10:05

i o tym napisałem, może @Krzysztof M napisze jak mu się układ sprawdza...
zbyszekwoj - 2020-03-16, 15:03

Nowinki jakelastyki kilka lat temu były dobre, spieprzyły się obydwa, jeden po 2 latach drugi po2 miesiącach. Dziś kupiłem u Maroka ca szklany solar i ładuje. Aku też kupię kwasiaka 100ah.
AndyS - 2020-03-24, 22:36

Zbyszek51 napisał/a:
Myślę o heblu z 3 - ma pozycjami / jeśli takie są/ pierwsza pozycja ładowanie i pobieranie z akumulatora A, druga ładowanie i pobieranie z B i trzecia wyłączanie obu jeśli wychodzę z kampera. Czyli mam 2 akumulatory z których korzystam na zmianę. Mam też solar - 310 W.

Taki przełącznik-wyłącznik dostaniesz w sklepach dla motorowodniaków (żeglarskich).
Przykładowy LINK.

Zbyszek51 - 2020-03-24, 22:45

O to chodziło. Dziękuję.
Luksiak - 2020-06-04, 14:03

AndyS napisał/a:
Zbyszek51 napisał/a:

Taki przełącznik-wyłącznik dostaniesz w sklepach dla motorowodniaków (żeglarskich).
Przykładowy LINK.

a co się stanie jak wejdzie na pozycję 1/2 ???

a tu chyba tańszy
https://www.jula.pl/catal...latorow-650384/

AndyS - 2020-06-05, 14:45

Luksiak napisał/a:
a co się stanie jak wejdzie na pozycję 1/2 ???

a tu chyba tańszy
https://www.jula.pl/catal...latorow-650384/

Oba akumulatory połączą się równolegle. Jeżeli któryś z nich nie był mocno wyładowany to nic się nie stanie. Wyrównają szybko napięcia a pojemność systemu wzrośnie.

cebek - 2020-06-05, 16:39

Zbyszek51 napisał/a:
Też podłączam się do tematu z pytaniem:
chcę dać dodatkowo 2 nowe akumulatory - A - głębokiego rozładowania 115 AH/750 i B - zwykły rozruchowy 120 AH/850. Po przeczytaniu powyższych postów sądzę, że chyba nie warto ich łączyć równolegle.

Chcesz odłączać regulator od akumulatorów przy podpiętym solarze? Regulatory tego nie lubią :P