|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - rozładowany akumulator wewnętrzny
Robert Sienkiewicz - 2015-03-09, 15:40 Temat postu: rozładowany akumulator wewnętrzny Witam mam problem z rozładowaniem akumulatora wewnętrznego.Po wyłączeniu głównego włącznika jest pobór mocy 2 ampery co skutkuje rozładowaniem akumulatora wewnętrznego w ciągu kilku dni.Jak to zdiagnozować.Dziękuję .Pozdrawiwm
Gewehr - 2015-03-09, 18:48
Daj w szereg przy akumulatorze żarówkę 21W. Odłączaj wszystko po kolei(przełączniki, bezpieczniki i urządzenia). Jak zgaśnie żarówka, trafiłeś problem. Zamiast żarówki, możesz użyć multimetra. Ja wolę żarówkę, nie trzeba patrzeć na cyferki i robota szybciej idzie
silny - 2015-03-09, 19:18
Skoro napisal ze 2 ampery to multimetrem daje kolega rade ,. Jedyny patent to jak pisal kolega , wylanczanie po kolei
Gewehr - 2015-03-09, 19:28
Napisałem o żarówce, bo tak jest łatwiej robić. Jak masz aku na tyle, a panel z bezpiecznikami na początku auta, to nie latasz i sprawdzasz wskazań miernika. Wystarczy spojrzeć z daleka i wiesz czy jest OK
Robert Sienkiewicz - 2015-03-09, 21:31
Dziękuję za podpowiedzi ale w którym miejscu dokładnie podłączyć żarówkę
Gewehr - 2015-03-09, 21:37
Wepnij żarówkę, pomiędzy słupek akumulatora plusowy, a klemę plusową. Tak aby żarówka zamykała obwód. Klema, ma nie dotykać słupka, Zgaśnie żarówka= znalazłeś obwód powodujący pobór prądu.
Mikojaj - 2015-03-11, 09:28 Temat postu: Re: rozładowany akumulator wewnętrzny
Robert Sienkiewicz napisał/a: | jest pobór mocy 2 ampery |
Wnioskuję że odczytujesz to na wskaźniku z panelu....
Więc nie potrzebujesz żadnej żarówki, tylko osoby obserwującej panel.
U mnie jest kilka obwodów w kamperze poza głównym wyłącznikiem prądu na panelu (lampka na suficie, lampka na zew pod markizą). I one działają nawet po wyłączeniu wyłącznika prądu.
2A to ok 24W, celuj w takie odbiorniki.
maszakow - 2015-03-15, 18:48
trochę możliwości jest.
a) żarówka 20 watowa - lub kilka żarówek sumarycznie - w szafach, schowkach, w garażu.
b) radio samochodowe
c) lodówka sama w sobie to za duże urządzenie. Ale wentylatorki lodówkowe na przykład...mogłyby już tu pobruździć co nieco.
|
|