|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - "Skaczące" ładowanie...
@ndrzej - 2008-03-19, 20:52 Temat postu: "Skaczące" ładowanie... Czy może mnie ktoś oświecić odnośnie ładowania akumulatorów - po podłączeniu do kampera napięcia z sieci. Wskazówka miernika pokazującego napięcie ładowania "skacze" co 2 - 3 sekundy! Podczas ładowania akumulatorów z alternatora, wskazówka miernika wychylona jest przez cały czas jednakowo.
W poprzednim kamperze nie było miernika, a jedynie dioda, która świeciła się równomiernie po podłączeniu napięcia 230V.
janusz - 2008-03-19, 22:55
Tak może się zdarzyć jeżeli akumulator jest naładowany. Elektroblok włącza na moment ładowanie i sprawdza w tym momencie napięcie akumulatora. Przy rozładowanym akumulatorze ładuje cały czas i sprawdza napięcie, wskazówka powinna stać nieruchomo. Przy naładowanym tylko sprawdza i nie ładuje. Ta sytuacja jest prawidłowa. Przy ładowaniu z alternatora regulacja jest ciągła, utrzymywane jest tylko stałe napięcie trochę ponad 14V.
@ndrzej - 2008-03-20, 12:10
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź
Bałem się, że może to jakaś nieprawidłowość! W tej sytuacji mogę spokojnie szykować się do sezonu
|
|