| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - DEKODER SAT
DreamsOnWheels - 2015-03-11, 13:16 Temat postu: DEKODER SAT Czołem,
wydaje mi się, że ktoś kiedyś pisał o niedrogim dekoderze czytającym karty NC+ (mimo że są przypisane do sprzętu NC+), który można zamontować na stałe w kamperze. Nie mogę odnaleźć tego na forum.
Ktoś zna temat?
Sznurek - 2015-03-11, 13:22
Mam takie coś:
Technisat
Działa z kartą NC+ z "domowego" dekodera.
Zaradek - 2015-03-11, 13:27
Pod warunkiem, że masz kartę w systemie Seca a nie Conax. Conax jest parowany z tunerem (nBox)
Sznurek - 2015-03-11, 13:40
| Zaradek napisał/a: | | Pod warunkiem, że masz kartę w systemie Seca a nie Conax. Conax jest parowany z tunerem (nBox) |
Szczerze mówiąc nie wiem w jakim mam systemie. W domu mam taki dekoder: DEKODER
Dostałem go jeszcze z N-ki wraz z kartą. I ta karta działa na dekoderze Trechnisatu. Sprawdzałem w ubiegły weekend przez około godzinę.
DreamsOnWheels - 2015-03-12, 08:28
| Zaradek napisał/a: | | Pod warunkiem, że masz kartę w systemie Seca a nie Conax. Conax jest parowany z tunerem (nBox) |
Ekran set-up i widoczny nr conax, czyli problem?
P.S. Sznurek, ja mam nowszy dekoder, ten Twój jeszcze chyba nie był parowany z kartą....
papamila - 2015-03-12, 11:17
| maryanos napisał/a: | | Ktoś zna temat? |
znam.
zadzwoń do mnie
Sznurek - 2015-03-12, 15:49
| maryanos napisał/a: | | Zaradek napisał/a: | | Pod warunkiem, że masz kartę w systemie Seca a nie Conax. Conax jest parowany z tunerem (nBox) |
P.S. Sznurek, ja mam nowszy dekoder, ten Twój jeszcze chyba nie był parowany z kartą.... |
Mam dokładnie taki sam ekran na swoim dekoderze domowym z numerem conax włącznie.
Zawsze można kupić dekoder np przez net, a jęk nie będzie działać z Twoją kartą to go oddać.
DreamsOnWheels - 2015-03-13, 11:12
| Sznurek napisał/a: | | maryanos napisał/a: | | Zaradek napisał/a: | | Pod warunkiem, że masz kartę w systemie Seca a nie Conax. Conax jest parowany z tunerem (nBox) |
P.S. Sznurek, ja mam nowszy dekoder, ten Twój jeszcze chyba nie był parowany z kartą.... |
Mam dokładnie taki sam ekran na swoim dekoderze domowym z numerem conax włącznie.
Zawsze można kupić dekoder np przez net, a jęk nie będzie działać z Twoją kartą to go oddać. |
O proszę! Dzięki! W drodze do mnie jest już dekoder, po weekendzie przetestuję i rozwiążemy temat conaxa
DreamsOnWheels - 2015-03-17, 19:42
Papamila, niestety dekoder nie podołał...
DreamsOnWheels - 2015-03-17, 20:27
Poniżej ekrany po przełożeniu parowanej karty nc+ do innego dekodera...
Pytanie wciąż aktualne: czy jest szansa na zainstalowanie w kamperze dekodera, który będzie pracował ze sparowaną z dekoderem nc+ kartą?
poptek - 2015-03-18, 09:21
Wczoraj zamówiłem coś takiego: http://allegro.pl/tuner-f...4894379404.html Jak przyjdzie to sprawdzę czy działa i dam znać
Mam dwie karty z C+, które przekładam bez problemu do innych dekoderów (używam dekoderów Ferguson). Może rozwiązaniem jest zamówienie drugiej karty do multiroom'u ale bez dekodera z NC+?
Ostatnio kupiłem na działkę w górach dekoder "pre-payd" z NC+ (stary dekoder N) i z niego nie da się przełożyć karty do innego dekodera.
DreamsOnWheels - 2015-03-18, 18:50
Zapytałem sprzedawcę o ten dekoder, który zamowiles, odpisał tak:
"Dekoder będzie działał z kartami nie parowanymi. W przypadku karty połączonej w parę z dekoderem tylko zestaw składający się z tych dwóch przedmiotów dostarczonych od operatora będzie działał poprawnie."
Wobec powyższego zaczynam mocno wątpić w możliwość rozwiązania problemu czyli noszenia dekodera z domu do kampera i z powrotem
poptek - 2015-03-18, 18:56
Wydaje mi sie że mam karty jeszcze z przed połączenia C+ z N i dlatego działają bez problemu. Dekoder dzisiaj przyszedł, jak wrócę to podepnę do telewizora i zobaczę ale myśle, ze jak działa na innych Fergusonach to na tym tez pójdzie. Może zapytaj w NC+ o multiroom tylko z samą kartą bez dokedera.
salut - 2015-03-18, 19:09
A ja od lat mam dekoder Opticum. Działa w opcji multiroom wykorzystując Clone+. Tani, dobry, polski
papamila - 2015-03-18, 19:11
na upartego jest wyjscie
dekoder linbox +jego dopasowanie/ zakodowanie do twojej karty
ale to koszty (ok 500zł)i prawie pewne że po aktualizacji oprogramowania
wyniknie konieczność ponownego kodowania
niestety NC+ zakończył sprzedaż kart tzw startowych i multiroomow nieparowanych
również karty smart nie zatrybią w dekoderach pace i sagemcom (jedynie ruszą w ADB)
Bronek - 2015-03-18, 20:02
I powyższego wzg. mam mini dekoder Polsatu, za 19zł abonamen, plus ipla full za darmo.
Mulitroom parowany się nie sprawdza, czasem trzeba zapakować master kartę.
To dla mnie było najprostsze.
Może nie optymalne ale dekoder na 12 v to taż sie liczy i mały do anten Giocamper ma wyjście audio
poptek - 2015-03-18, 20:35
Sprawdziłem, u mnie poszło bez problemów po włożeniu karty do dekodera. Jak dla minie to udany zakup bo dekoderek trochę większy od paczki papierosów i zasilany na 12 V, a ma takie same funkcje jak jego więksi bracia. Teraz tylko muszę pamietać aby kartę zabrać z domu.
Z tego co piszecie to widzę, że muszę sie bronić przed wymianą kart jak najdłużej się da.
DreamsOnWheels - 2015-03-19, 09:17
| Cytat: | | Z tego co piszecie to widzę, że muszę sie bronić przed wymianą kart jak najdłużej jak się da. |
Dokładnie tak!
A ja muszę targać cały majdan
papamila - 2015-03-19, 15:00
| maryanos napisał/a: | | A ja muszę targać cały majdan |
przypomnij sobie- jak kupowaleś antenę to Ci dokładnie o tym mówiłem
poptek - 2015-03-19, 15:22
Załączam zdjęcie dekodera do porównania wielkości, może komuś się przyda. Przynajmniej nie muszę myśleć nad dodatkową półką pod telewizor.
|
|