Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Dethleffs - Trumatic w warunkach zimna

kubryk1 - 2015-03-12, 13:14
Temat postu: Trumatic w warunkach zimna
Pomocy!!!
W moim kamperku bojler (Trumatic) posiada zawór bezpieczeństwa, otwierający spust wody z bojlera, jesli temperatura spada poniżej + 8 (tak napiosano w instrukcji). Pisze także, że woda wylatuje tylko z bojlera a reszta układu jest napełniona - u mnie wyleciała prawie cała zawartość zbiornika. Pytanie - jak ominąc ten zaworek, żeby utrzymać wode w układzie. Startuję w sobotę i nie uśmiecha mi się codzienne napełnianie zbiornika wodą.

zbychu - 2015-03-12, 13:29

Wystarczy włączyć ogrzewanie :mrgreen:
kubryk1 - 2015-03-12, 14:09

To wiem! Ale czy to oznacza, że musze cały czas spalać gaz czy wystarczy ustawienie sterownika w pozycję "grzanie". Wydaje mi się, że bez gazu iskrownik dostaje popalić i może się wykończyć. Czy po zapaleniu sie czerownej kontrolki na sterowniku Trumy iskrownik przestaje działac i można tak jechać?
MILUŚ - 2015-03-12, 14:13
Temat postu: Re: Trumatic w warunkach zimna
kubryk1 napisał/a:
Pomocy!!!
............. Pytanie - jak ominąc ten zaworek, żeby utrzymać wode w układzie. Startuję w sobotę i nie uśmiecha mi się codzienne napełnianie zbiornika wodą.

Zaworek spuszcza nie tylko wodę kiedy jest chłodno ; ale też kiedy nie ma zasilania 12V na zaworze . :-/ Ja zabezpieczyłem zawór spustowy przed otwarciem.......podwieszając jego bolec na gumowym expanderze :bigok Po za tym sprawdź czy rzeczywiście spuszcza poniżej + 8st.C :-P U mnie dopiero poniżej + 4 st.C.
:spoko

toscaner - 2015-03-12, 15:17
Temat postu: Re: Trumatic w warunkach zimna
kubryk1 napisał/a:
Pomocy!!!
W moim kamperku bojler (Trumatic) posiada zawór bezpieczeństwa, otwierający spust wody z bojlera, jesli temperatura spada poniżej + 8 (tak napiosano w instrukcji). Pisze także, że woda wylatuje tylko z bojlera a reszta układu jest napełniona - u mnie wyleciała prawie cała zawartość zbiornika. Pytanie - jak ominąc ten zaworek, żeby utrzymać wode w układzie. Startuję w sobotę i nie uśmiecha mi się codzienne napełnianie zbiornika wodą.

Przewalone mieć taki zawór w kamperze we Włoszech. W dzień +10C do +18C, nocą +3C do +8C.
Musiałbym codziennie tankować białą. :-/

Nie powinien spuszczać wody przy temp. poniżej +3C albo +4C?

janus - 2015-03-12, 15:37

Normalnie cały sezon (wiosna-jesień) zawór mam podciągnięty do góry i zablokowany.
Jeżeli autko jest użytkowane to nic nie grozi instalacji.
Jesienią przed pierwszymi przymrozkami blokadę zdejmuję i automatyka robi swoje :wyszczerzony:

kubryk1 - 2015-03-12, 16:27

Jeszcze jedna kwestia na która nie uzyskałem odpowiedzi - czy ten zawór powinien spuścić wodę z całego kampera czy tylko z bojlera? Czy możliwe jest zjawisko zassania wody z całego układu (układ bezcisnieniowy)/ Bo u mnie wyleciała prawie cała woda.
MILUŚ - 2015-03-12, 16:47

Nie jestem pewny ale chyba jest to związane z położeniem bojlera wobec zbiornika wody . U mnie ponieważ spust wody z bojlera jest poniżej zbiornika wody białej to za jednym zamachem zlatywała mi woda prawie z całego układu :-/ .I nie wiem czy tak przypadkiem właśnie nie ma być bo zabezpiecza zapominalskich przed zamarznięciem wody i w skutek tego rozsadzeniem instalacji wodnej . :chytry
dudusie34 - 2015-03-12, 20:30
Temat postu: gdzie zawór ?
witam,a gdzie szukać tego zaworu spustowego?Od niedawna mam kampera i wiele tajemnic muszę rozwiązać.Pozdrawiam
janus - 2015-03-12, 21:22

MILUŚ napisał/a:
Nie jestem pewny ale chyba jest to związane z położeniem bojlera wobec zbiornika wody . U mnie ponieważ spust wody z bojlera jest poniżej zbiornika wody białej to za jednym zamachem zlatywała mi woda prawie z całego układu :-/ .I nie wiem czy tak przypadkiem właśnie nie ma być bo zabezpiecza zapominalskich przed zamarznięciem wody i w skutek tego rozsadzeniem instalacji wodnej . :chytry

Właśnie tak ma być i jest :spoko

A zawór to czerwony dinks koło Trumatica ;)

dudusie34 - 2015-03-12, 21:50

Dzięki ci Panie.
kimtop - 2015-03-12, 21:55

U mnie zawór wielokrotnie spuszczał wodę z bojlera, ale nigdy nie zdarzyło się żeby wywaliło całą wodę.
Dodam,że spust jest poniżej zbiornika wody

kubryk1 - 2015-03-12, 22:14

Kimtop!
Ja też w instrukcji doczytałem, że spust wody z bojlera nie zakłóca obiegu pozostałej wody -więc dalej nie rozumiem co sie stało, że ze zbiornika ubyło nie ca. 12 l (tyle mniej wiecej ma bojler) a ponad 50 - 60 l.

BiG Team - 2015-03-12, 23:44

jak instalacja ciśnieniowa, to pompa wyrzuciła, wychodząc z kampera na dłużej wyłączam pompę wody :spoko
Johny_Walker - 2015-03-13, 11:13

U mnie spuszcza tylko z bojlera. Zdarzyło się to raz i temperatura była wewnątrz około 2-3 stopnie, a na zewnątrz lekko poniżej zera. Jeżeli włączę ogrzewanie na minimum, to wystarczy żeby utrzymać powyżej 10 stopni wewnątrz i woda nie jest zrzucana.
kubryk1 - 2015-03-13, 11:51

Oj BIGTeam! Czytasz bez zrozumienia - wyraxnie napisałem, że instalacja bezciśnieniowa!
Czarna i Krzysiek - 2015-03-13, 12:08

A jak wtrącę, skoro u mnnie jest akumulator ciśnienia wody to znaczy, że mam cisnieniowa instalacje i baterie bez sterowania? Mogę zastosować dowolna baterie?
krimar - 2015-03-13, 12:12

kubryk1 napisał/a:
-więc dalej nie rozumiem co sie stało, że ze zbiornika ubyło nie ca. 12 l (tyle mniej wiecej ma bojler) a ponad 50 - 60 l.

Stało się to samo co się dzieje jak spuszczasz wodę z akwarium zasysając ją przez rurkę.
U mnie (co prawda ręczny) zawór do spuszczania wody z bojlera jest w najniższym miejscy rurki doprowadzającej wodę, na zawór założona jest rurka która wychodzi pod samochodem i jej koniec jest niżej niż dno zbiornika wody czystej. Jak otwieram zawór to staje się on trójnikiem - w poziomie z jednej strony zbiornik wody czystej, z drugiej strony bojler, pionowo w dół rurka spustowa.

qdlaty_78 - 2015-03-13, 12:56

Edyta i Krzysiek napisał/a:
A jak wtrącę, skoro u mnnie jest akumulator ciśnienia wody to znaczy, że mam cisnieniowa instalacje i baterie bez sterowania? Mogę zastosować dowolna baterie?

Zwykłe domowe.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-13, 14:00

No to dobrze 😊 pocieszyłeś mnie trochę :) :hello