| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Jaki bank ?
Czarna i Krzysiek - 2015-03-13, 19:03 Temat postu: Jaki bank ? Panowie, z doświadczenia, który bank możecie polecić do operacji zagranicznych ? Chodzi mi o bank, który ma uczciwy przelicznik walut i nie pobiera prowizji za wypłaty z zagranicznych bankomatów ? Macie jakieś miłe lub nie miłe doświadczenia z tym związane ?
@ndrzej - 2015-03-13, 19:32
Polecam AliorBank. Mam tam konto dewizowe w euro z kartą Master i bezprowizyjnym płaceniem w tej walucie na całym świecie. Raz w miesiącu można też bezprowizyjnie korzystać z bankomatów w euro strefie.
Poza tym AliorBank prowadzi kantor walutowy w którym chyba najtaniej (spread 1,5 - 2 gr.) wymienisz złotówki na walutę. W ofercie mają kilka walut - nie tylko euro!
Czarna i Krzysiek - 2015-03-13, 19:46
Nie chodzi mi wlaśnie o konto w Euro, ale w zł. Wakacje to Słowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria, Serbia - a to tylko jeden kraj w Euro.
Dlatego potrzebuję konta w zł, które będzie miało darmowe wypłaty chociażby z sieci EuroNet (bo one chyba na całym świecie są) i uczciwy przelicznik ze zł, na inne waluty.
@ndrzej - 2015-03-13, 21:11
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Nie chodzi mi wlaśnie o konto w Euro, ale w zł. |
Pytaj zatem precyzyjnie...
Za granicą (nie w strefie euro) staram się nie korzystać z bankomatów. Płacąc kartą złotówkową niewiele tracę w stosunku do kursu walut w krajowych kantorach.
Johny_Walker - 2015-03-14, 06:33
Mam konto w EUR z darmowymi bankomatami w strefie euro. Całkowicie bezpłatne. Zero opłat za kartę i korzystanie z konta. Zero przeliczników jeśli płacę w EUR.
Płacenie kartą w PLN nigdy nie będzie darmowe za granicą z powodu spreadu i niekiedy prowizji za przewalutowanie.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-14, 09:25
Wiem, chodzi o brak prowizji za sama wypłatę, nie za przewalutowanie, bo to o oczywiste. W Rumuni z tego co czytałem na forum, placenie kartą jest trudne, dlatego trzeba będzie wypłacić.
bwie - 2015-03-14, 09:36
W ubiegłym roku będąc w wakacje na Bałkanach korzystaliśmy z żoną z kart aliora, prowizji zero, jakiegoś specjalnego dramatu nie ma na przewalutowaniu.
Myślałem o założeniu karty do konta euro aby ominąć przewalutowanie PLN/E/waluta lokalna ale to też nie takie do końca hop siup bo co poniektóre banki przewalutowują na USD a dopiero potem na walutę lokalną.
Niby poszło parę PLN więcej ale święty spokój w wakacje - bezcenny.
poptek - 2015-03-14, 09:40
Mam kartę do konta osobistego z mbanku (przedtem Multibank) i wypłaty z bankomatów w Polsce i zagranicą za free. Płatności kartą też bez opłat.
zbyszekwoj - 2015-03-14, 09:57
| Johny_Walker napisał/a: | | Mam konto w EUR |
To poleć ten bank jak taki dobry.
Johny_Walker - 2015-03-14, 10:28
Polecę jak mi moderatorzy stopkę odblokują.
Jeżeli płacicie kartą zł płatności euro, to bank dostaje prowizję od sprzedawcy oraz zarabia na przewalutowaniu. Dlatego najtaniej, albo największą kontrolę mamy kiedy konto jest w euro i płacimy też w euro bez żadnych przewalutowań. Kiedyś były dobre karty Raiffeisen z dobrymi kursami, ale się skończyły. mBank zdziera bardzo mocno na spreadzie i przewalutowaniu 3%, a BZWBK przy płaceniu kartą w EUR płatności np w dolarze zabiera oprócz spreadu aż 10% za przewalutowanie.
A ja mam kartę za darmo, konto oprocentowane na 1% w EUR za darmo i jestem zadowolony. Nie płacę żadnych prowizji. SEPA darmowe, SWIFT 5 zł.
Bronek - 2015-03-14, 13:09
Ale biznesmen!
Stopkę procentową?
Zrob coś za darmo!
Sknera kutwa, ......
Johny_Walker - 2015-03-14, 13:30
Hehe. Nie ma lekko. Będzie stopka odblokowana, będzie info.
zbyszekwoj - 2015-03-14, 13:33
A mieliśmy sobie pomagać.
Johny_Walker - 2015-03-14, 14:57
Pomóż mi odzyskać stopkę, to ja pomogę Tobie.
Gewehr - 2015-03-14, 15:25
| Johny_Walker napisał/a: | Polecę jak mi moderatorzy stopkę odblokują.
Jeżeli płacicie kartą zł płatności euro, to bank dostaje prowizję od sprzedawcy oraz zarabia na przewalutowaniu. Dlatego najtaniej, albo największą kontrolę mamy kiedy konto jest w euro i płacimy też w euro bez żadnych przewalutowań. Kiedyś były dobre karty Raiffeisen z dobrymi kursami, ale się skończyły. mBank zdziera bardzo mocno na spreadzie i przewalutowaniu 3%, a BZWBK przy płaceniu kartą w EUR płatności np w dolarze zabiera oprócz spreadu aż 10% za przewalutowanie.
A ja mam kartę za darmo, konto oprocentowane na 1% w EUR za darmo i jestem zadowolony. Nie płacę żadnych prowizji. SEPA darmowe, SWIFT 5 zł. |
Citihandlowy tak chyba miał. Nie wiem jak jest teraz
zbyszekwoj - 2015-03-14, 18:01
W Citi od 10 lat mam Gold. W tym roku wprowadzili opłaty za kartę, a przy wypłacie w Albanii euro wyszło mi 4,80.
vincent - 2015-03-15, 19:12
ja specjalnie na wakacje założyłem w Millenium Bank konto 360 z bezpłatnymi wypłatami z bankomatów w Polsce i za granicą - polecam
Johny_Walker - 2015-03-15, 20:29
| vincent napisał/a: | | ja specjalnie na wakacje założyłem w Millenium Bank konto 360 z bezpłatnymi wypłatami z bankomatów w Polsce i za granicą - polecam |
Bezpłatne pod warunkiem przelewu 1000 i jednej płatności miesięcznie.
Przelewy SEPA 5 zł, inne 0,5%
Płatności karciane obcą walutą dodatkowa oprócz spreadu prowizja za przewalutowanie 2%.
D.py nie urywa.
Rafał Gr - 2015-07-22, 12:06
odświeżę temat kart
Johny_Walker czy sytuacja Twojej stopki się zmieniła?
czy już czas aby podać jaki to bank?
byłbym wdzięczny
zbyszekwoj - 2015-07-22, 17:11
| Rafał Gr napisał/a: | odświeżę temat kart
Johny_Walker czy sytuacja Twojej stopki się zmieniła?
czy już czas aby podać jaki to bank?
byłbym wdzięczny
|
Kolega początkujący, myśli że rozważania JW to na poważnie.To tylko paplanina forumowa.
Johny_Walker - 2015-07-23, 10:20
Do czasu spotkania na żywo wszyscy tak myślą. A podaję namiary gdzie stoję i można podejść. Niektórzy mieli okazję.
PS Konto 360 Millenium też założyłem w tym miesiącu, ale tylko z powodu zwrotu 2% płatności kartą przez pół roku. Potem likwiduję.
Rafał Gr - 2015-07-23, 12:41
Johny a co z kontem z którego korzystasz za granicą?
Johny_Walker - 2015-07-24, 10:28
Konta w EUR z kartą? Działają. Mam takie dwa. Jedno stanie się płatne po roku - zanim to się stanie to zlikwiduję. Drugie ciągle bezpłatne i płaci odsetki.
Jest okazja założyć dwumiesięczną lokatę na 3,5% w IdeaBank. Bez kruczków, zakładania konta i wychodzenia z domu. http://www.ideabank.pl/ No to lecę zakładać.
Bronek - 2015-07-24, 20:10
Mam w INg na 4%
i w BGŻ Optima też na cztery.
Kończą się za miesiąc, i dwa , bo teraz tylko góra na kwartał lub 6 m-cy
Jest spora oferta obligacji korporacyjnych na ok 7%-8%, ale bez alokacji to lekki strach .
To się zmienia z miesiąca na miesiąc
Propozycje dla normalnych ciułaczy, na innych się nie znam
Johny_Walker - 2015-07-25, 17:59
4% jednorazowo dla nowych. Mnie nie obejmuje.
Catalyst nie polecam.
kisielak - 2015-07-25, 19:26
| Johny_Walker napisał/a: | Konta w EUR z kartą? Działają. Mam takie dwa. Jedno stanie się płatne po roku - zanim to się stanie to zlikwiduję. Drugie ciągle bezpłatne i płaci odsetki.
Jest okazja założyć dwumiesięczną lokatę na 3,5% w IdeaBank. Bez kruczków, zakładania konta i wychodzenia z domu. http://www.ideabank.pl/ No to lecę zakładać. |
... to już chyba lepiej online w openfinanse na 3.1% - lokata słoneczna na 6 m-cy
Johny_Walker - 2015-07-25, 19:52
Dla mnie lepiej konto oszczędnościowe na 3% lub lokata dwumiesięczna 3,5%. Nie mrożę gotówki na dłużej. Przyda się by dokupić akcji jak PiS wygra.
kisielak - 2015-07-25, 20:06
| Johny_Walker napisał/a: | | ... Przyda się by dokupić akcji jak PiS wygra. |
Fakt, to może być dobry czas na "zbiory" nie tylko w zakresie akcji.
|
|