|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Ducato 280 - deska
McGali - 2015-03-14, 21:10 Temat postu: Ducato 280 - deska Mowa oczywiście o doposażeniu samochodu w urządzenia elektroniczne i nie chodzi o przyklejanie czegoś tam do szyby, plątaniny przewodów i inne prowizorki. Założyłem sobie upakowanie gdzieś w deskę Ducato 280 następujących urządzeń :
1. Radio z nawigacją 1 DIN(wysuwany ekran)
2. CB radio 1 DIN
3. Monitor "lusterko wsteczne:
Kieszeń standardowa pasuje tylko na CB a gdzie reszta? Mile widziane sprawdzone rozwiązania. Mój projekt w załączeniu
mrsulki - 2015-03-14, 21:58
CB radio trochę niżej w schowku na mapy albo na nim od spodu. Radio w miejscu na radio z wejściem na kamerę zewnętrzną i GPS-m i już.
McGali - 2015-03-14, 22:11
mrsulki napisał/a: | Radio w miejscu na radio z wejściem na kamerę zewnętrzną i GPS-m i już. |
Robiłem przymiarkę radia tak jak mówisz i doopa - kierownica zasłania ekran. Problemem jest także wsuwanie lub wysuwanie monitora - gałka biegów..
WINNICZKI - 2015-03-14, 22:53
Przestaw kratki wentylacyjne,aw to miejsce wstaw monitor.10'' nawigacja wchodzi na styk.i nic nie zasłania monitorka.Kamera cofania -są monitory zabudwane w lusterku wstecznym,lub zamiast niego.Radio w/m.
WINNICZKI - 2015-03-14, 22:54
Przestaw kratki wentylacyjne,aw to miejsce wstaw monitor.10'' nawigacja wchodzi na styk.i nic nie zasłania monitorka.Kamera cofania -są monitory zabudwane w lusterku wstecznym,lub zamiast niego.Radio w/m.
McGali - 2015-03-14, 23:01
WINNICZKI napisał/a: | Przestaw kratki wentylacyjne,aw to miejsce wstaw monitor.10'' nawigacja wchodzi na styk.i nic nie zasłania monitorka.Kamera cofania -są monitory zabudwane w lusterku wstecznym,lub zamiast niego.Radio w/m. |
Oki. Tylko gdzie mam te kratki przestawić?
zbyszekwoj - 2015-03-15, 08:15
Monitor na lusterko , nawigacja u mnie leży na półce po otwarciu schowka obsługuje pasażerka, a po wyjściu nie kusi złodzieja.
toscaner - 2015-03-15, 08:33
Zdecydowanie kamerę cofania w monitor w lusterku. Są takie na 4,3 cala i 7 cali. Dodatkowy plus, można zrobić włącznik na stałe. Ja w czasie jazdy mam kamerę cofania i monitor włączony non stop i widzę kto np. na zderzaku siedzi.
Bydgoszczu - 2015-03-15, 08:46
CB-radio można powiesić na posufitce, na środku, na wysokości głowy kierowcy. Przód skierowany w stronę kierowcy. Zasilanie dalem od akumulatora pokładowego, znacznie zmniejszyły się szumy.
SlawekEwa - 2015-03-15, 09:43
Najlepiej zmień deskę od innego modelu
McGali - 2015-03-15, 09:51
cinas napisał/a: | CB-radio można powiesić na posufitce, na środku, na wysokości głowy kierowcy. Przód skierowany w stronę kierowcy. Zasilanie dalem od akumulatora pokładowego, znacznie zmniejszyły się szumy. |
Widzę, że każdy posiada swoje rozwiązanie jak jazdę ułatwić i uprzyjemnić. Jednak wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest monitor kamery wstecznej obok nawigacji - wszystko ogarniamy jednym spojrzeniem i sprzęt jest pod ręką. Dokonałem już spustoszenia w części górnej deski i nie wygląda to ciekawie - na razie
McGali - 2015-03-15, 10:05
SlawekEwa napisał/a: | Najlepiej zmień deskę od innego modelu |
To nie jest do końca taki pomysł - zderzak od Lublina już został zaadaptowany tylko patrzeć jak jakaś deska zostanie wmontowana czyniąc wielkie poruszenie u pozostałych właścicieli 280/290
MER-lin - 2015-03-15, 11:48
CB-radio możesz przyczepić pomiędzy tunelem kierownicy i schowkiem na mapy.
Skwarek - 2015-03-15, 12:57
Opisywałem podobne zmagania z deską więc może coś podpowiem.
Aby uniknąć nadmiernej ilości efekciarskich ekranów zamontowałem nawigację z funkcją monitora, wrzucam wsteczny i w nawigacji widzę co jest za samochodem, można też włączyć ręcznie.
Na złodziejskie pokusy, jest nawigacja wyjmowana coś na wzór stacji dokującej.
Tym sposobem zyskuje się miejsce na desce rozdzielczej
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=18743
a jeszcze CB zamontowałem pod ciągadłem ssania tam gdzie kratka głośnika, bo głośniki są teraz w drzwiach.
Wojciechu - 2015-03-15, 14:21
"Skwarek" - robota wygląda super. Bardzo przydałoby się "opiekanie" obudowy moich lusterek bo zrobiły się siwe.
gino - 2015-03-15, 14:39
ja CB radio miałem zamontowane po prawej stronie fotela kierowcy
przykręcone do skrzyni, na której fotel jest zamontowany
usiadłem na fotelu, sprawdziłem na jakiej wysokości ma być, aby bez problemu sięgnąć ręką i je włączyć.....obok powieszona gruszka...też ''pod ręką''
zaleta, radio włączałem bez patrzenia, intuicyjnie...
radio z zewnątrz praktycznie niewidoczne..
łatwe podłączenie zasilania...
dodatkowo, podłączyłem głośniczek, który powiesiłem w narożniku podsufitki(nad górnym-bocznym mocowaniem pasów) po lewej stronie fotela na wysokości głowy...zaleta taka, ze radio nie musiało być głośno, abym ja..główny zainteresowany je spokojnie słyszał w , jak wiemy, dość głośnej kabinie .
a reszta towarzystwa w kamperku ...''różnego CBjęzyka'' słuchać nie musiała
McGali - 2015-03-16, 10:49
SlawekEwa napisał/a: | Najlepiej zmień deskę od innego modelu |
Może nie deskę ale kierownice multimedialną od najnowszego jumpera wzorem jednego z kolegów. W założeniu kierownica ma obsługiwać radio. Kierownica już zakupiona
McGali - 2015-03-21, 20:00
Kolor według RAL to "trzęsiony orzech"
mrsulki - 2015-03-21, 21:52
McGali napisał/a: | Kolor według RAL to "trzęsiony orzech" |
Raczej taka "luźna sraczka" powinien się nazywać
Rowerek - 2015-03-21, 22:09
oklej to jakąś okleiną może mahoniem
majsterus - 2015-03-21, 22:20
strzel to czarnym barankiem bolla, będzie fakturą zbliżony do oryginału jak "zatwardzenie murzyna" :D a nie ja "luźna sraczka" :D
McGali - 2015-03-21, 22:31
mrsulki napisał/a: | McGali napisał/a: | Kolor według RAL to "trzęsiony orzech" |
Raczej taka "luźna sraczka" powinien się nazywać |
"luźna" byłaby znacznie jaśniejsza Nie oceniamy tu koloru tylko funkcjonalność!
Skwarek - 2015-03-21, 22:44
Przepiękne, kolorek i te śruby. Można to jakoś dyskretniej umocować
McGali - 2015-03-23, 18:50
Po wyjątkowym stelażu ... rzeźby ciąg dalszy. Czas na maskowanie z przymiarką aparatury.
Skwarek - 2015-03-23, 19:00
Noo... teraz wygląda w dechę. I faktura i kolor. Duża różnica
mrsulki - 2015-03-23, 22:08
Tyż piknie
McGali - 2015-05-31, 23:01
Cdn.
Dołożono wskaźnik AFR, pełne wskazanie ilości LPG i takie tam...
rosomak - 2015-05-31, 23:32
pięknie !
Skwarek - 2015-06-01, 07:41
Fajnie
Uporządkowane
Z tym pasem startowym to prawie jak w samolocie.
a gdyby może się udało monitorek też tą farbą?
wlodo - 2015-06-01, 09:40
McGali, Cytat: | Dołożono wskaźnik AFR, pełne wskazanie ilości LPG i takie tam... |
A możesz coś więcej...
McGali - 2015-06-01, 09:50
Skwarek napisał/a: | Fajnie
Uporządkowane
Z tym pasem startowym to prawie jak w samolocie.
a gdyby może się udało monitorek też tą farbą? |
Monitorek ma dobrą rozdzielczość i rewelacyjną czytelność w słoneczny dzień (posiada złącze VGA). Szybko się go demontuje (jedna śruba) a jego funkcje może przejąć 7" wyświetlacz radia. Obecnie radio wyświetla obraz z drugiej kamery (wsteczny) a srebrny obraz z kamery górnego bagażnika. Jak się trafi fajna w przystępnej cenie kamerka bez linii - pewnie wymienię. Linie nie przeszkadzają aż tak bardzo. Biorę pod uwagę pomalowanie monitora czarnym matem.
Skwarek - 2015-06-01, 10:04
Ale te linie są dobre.
U siebie na podwórku wydają się niepotrzebne bo znasz teren ale w obcym miejscu pomagają manewrować.
McGali - 2015-06-01, 10:11
wlodo napisał/a: | McGali, Cytat: | Dołożono wskaźnik AFR, pełne wskazanie ilości LPG i takie tam... |
A możesz coś więcej... |
W samochodzie delikatnie zmodernizowałem silnik (zasilanie gaźnikowe) pod instalację LPG. Została wmontowana sonda lambda, czujnik położenia przepustnicy TPS oraz zasilacz 5V do czujnika przepustnicy (sonda 4 przewodowa z podgrzewaniem) Instalacja KME Bingo działa na podstawie odczytów sondy i TPS. Przełączenie z benzyny na LPG na podstawie obrotów silnika. Pompa paliwa została zainstalowana elektryczna. Dołożony został "system" automatycznego odsysania benzyny z komory pływakowej do zbiornika po przełączeniu na gaz. Wskazanie LPG 8 diodowe na wyświetlaczu ASE z czujnikiem hallotronowym Stag. Nie mogło zabraknąć wskaźnika AFR do wizualnej kontroli składu mieszanki. I to takie tam ...
|
|