Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - co wysiad³o- pompa czy zbiornik akumulacyjny

EwaMarek - 2015-03-15, 15:30
Temat postu: co wysiad³o- pompa czy zbiornik akumulacyjny
Witam

Mam problem z utrzymaniem ci¶nienia wody w kamperze.
Za³o¿y³em kilka lat temu zbiornik akumulacyjny, ¿eby pompka siê tak nie mêczy³a. By³o ok nabi³a ci¶nienie i d³u¿ej mo¿na by³o pobieraæ wodê do ponownego za³±czenia pompki.
Od jakiego¶ czasu pompka szaleje i w³±cza siê co chwile. Dopompowalem ci¶nienie na membranie zbiornika i by³o ok - na trochê.

Wydaje mi sie ¿e bez zbiornika lepiej pracowa³a ni¿ teraz...

Czy kto¶ mia³ taki przypadek. Proszê o rade.
Mo¿e wysiad³ jaki¶ czujnik ci¶nienia...

toscaner - 2015-03-15, 15:49

Jaki masz bojler?
Nie zmienia³e¶ mo¿e?
Mam ten sam zbiornik i nie ma on wielkiej pojemno¶ci przecie¿ ¿eby robiæ zapas na d³ugo. U mnie bojler ma drug± poduszkê powietrzn± i przy odkrêcaniu kranu na ¶rodku d³uugo woda siê leje zanim za³±czy pompê, a sam± zimn± dos³ownie moment. Ten zbiornik A20 odliczaj±c powietrze ma przecie¿ ledwo szklankê wody w sobie. Jak nie mniej.

Argo - 2015-03-15, 15:50

Sprawd¼ ci¶nienie powietrza. na zbiorniku jest wentyl, a ci¶nienie masz podane na naklejce
toscaner - 2015-03-15, 16:31

Argo napisa³/a:
Sprawd¼ ci¶nienie powietrza. na zbiorniku jest wentyl, a ci¶nienie masz podane na naklejce

Teraz nie pamiêtam, ale tam jest na naklejce chyba 0,9 - 1,5 bar? Ja dajê 1,0 - 1,1 bar.
Generalnie podpinaj±c manometr bardzo ³adnie widaæ jak ro¶nie ci¶nienie i czy pompa wy³±cza przy tych np. 2,4 bar. Na tej podstawie mo¿na ju¿ wyci±gn±æ jakie¶ wnioski na temat problemu.

kimtop - 2015-03-15, 17:03

Sprawdzi³e¶ czy nie ma jakiego¶ wycieku?
EwaMarek - 2015-03-15, 17:16

Wycieku nie ma - pompa by siê sama w³±cza³a co jaki¶ czas :-P

Jak tak piszecie to mnie co¶ o¶wieci³o. By³em sprawdziæ znowu ci¶nienie ponownie- dopompowa³em. Tym razem najpierw spu¶ci³em ci¶nienie wody z uk³adu i potem nabi³em 1,5 powietrza.
Jest to trochê trudne bo samo odpinanie z wentyla spuszcza trochê ci¶nienie.

Zobaczê za kilka dni co siê bêdzie dzia³o.

"toscaner"
Mo¿e to jest ma³y zbiornik ale przy lekkim odkrêceniu kranu pompa w³±cza siê co jaki¶ czas.
Nic nie zmienia³em w instalacji.
To jest zbiornik akumulacyjny powietrza które jak w hydroforze wypycha wodê i utrzymuje ci¶nienie.

martini44 - 2015-03-15, 20:10

mia³em to samo w poprzednik kamperku..... wymieni³em uszczelnienia w pompie ci¶nieniowej i wszystko wróci³o do normy...... gdzie¶ przepuszcza³o na zaworze zwrotnym...... pompa shurflo
EwaMarek - 2015-03-15, 21:55

fotka