Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Moja pierwsza podró¿ kamperem - "W ko³o komina"

qdlaty_78 - 2015-03-16, 11:01
Temat postu: "W ko³o komina"
Samochodzik kupili¶my po sezonie i nie by³o ju¿ mo¿liwo¶ci uskutecznienia jakiego¶ wyjazdu.
Tak wiêc teraz kiedy pogoda zaczê³a zachêcaæ nie¶mia³o delikatnymi promykami s³oñca w niedzielny poranek (tj. wczoraj) spontanicznie powsta³ pomys³ wyjazdu gdziekolwiek w celu posmakowania jakiego¶ ma³ego procentu kamperowania. I posmakowania paprykarzu szczeciñskiego i innych "frykasów" w naszym "Bazylu".
W necie znalaz³em szlak m³ynów rzeki Mrogi i postanowili¶my znale¼æ choæ jeden. Kierunek Ko³acinek. Na miejscu rzucili¶my okiem na budynek m³yna i ruszyli¶my dalej w kierunku G³owna celem odnalezienia ruin kolejnego m³yna na tej ¿e trasie. W opisie trasy nale¿a³o znale¼æ brukowan± drogê na szesnastym kilometrze przed G³ownem. Oczywi¶cie przeoczyli¶my tê drogê i znale¼li¶my siê w G³ownie. Wiêc nowy kierunek Walewice, bêdzie park, rzeczka, pa³ac i koniki.
Na miejscu ma³e rozczarowanie, znaki informacyjne zachêca³y do odwiedzenia restauracji na terenie stadniny. Podje¿d¿amy pod bramê drog± wiod±c± do stadniny, a tu zakaz wjazdu.
Za bram± piêkny podjazd w dali widaæ pa³ac. Wjazd tylko dla pracowników stadniny. Go¶cie restauracji musz± porzucaæ auta na drodze dojazdowej do pa³acu. Ale co tam, jedziemy mimo zakazu pod restauracjê. Pod budynkiem stoi parê samochodów, idê zasiêgn±æ jêzyka. Mi³a Pani z restauracji stwierdzi³a ¿e nie wolno wje¿d¿aæ na teren ale dla pewno¶ci zapyta kole¿ankê. Po chwili starsza Pani oznajmi³a mi ¿e przepisy s± po to by je ³amaæ i zezwoli³a nam na parkowanie na terenie pa³acowym. Zwiedzamy teren w poszukiwaniu wierzchowców. ¯adnego na wybiegu, wszystkie w stajniach. Teren ogólnie robi wra¿enie jakby nie by³o ¿adnego gospodarza. Budynki stajenne prosz± siê o remont. W jednej ze stajni mi³o¶niczki hipiki pokaza³y nam boksy gdzie szykowa³y koniki do jazdy. Eryk by³ zachwycony. Ze stajni udali¶my siê do parku pa³acowego.
Teraz gdy przyroda dopiero budzi siê do ¿ycia, park w po³±czeniu z zaniedba³± infrastruktur± o¶rodka hipicznego robi³ trochê ponure wra¿enie. Ale co¶ w tej ponuro¶ci by³o ujmuj±cego. Ten teren ma potencja³. Ze stadniny udali¶my siê na miejsce biwakowe , które mijali¶my po drodze. Tam zjedli¶my nasz pierwszy posi³ek w kamperku i udali¶my siê w kierunku domu.
Po pierwszym wypadzie mamy ju¿ pewne spostrze¿enia co potrzeba (tuningowaæ) w naszym Bazylu i na pewno musimy wykonaæ listê "startow±" która u³atwi pakowanie i obs³ugê kamperka przed podró¿±. Te parê godzin które spêdzili¶my w naszym kamperku da³y nam tak wielkiego kopa energetycznego ¿e ju¿ odliczmy dni do kolejnej eskapady. Teraz czas na pierwsz± noc w Bazylu.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-16, 11:08

Znamy to uczucie :) Nocowanie jest jeszcze fajniejsze ;) Pozdrawiamy :spoko
Kotek - 2015-03-16, 12:00

Powodzenia i przyjemnych podró¿y. :kwiatki:
KrzySówka - 2015-03-16, 12:05

Cieszymy siê ,¿e za³apaliscie bakcyka podró¿owania w tej formie. Pozdrawiamy i ¿yczymy wielu udanych wyjazdów :pifko
Agostini - 2015-03-16, 23:41

No no, pierwsze niespe³na 100 km w kamperze i ju¿ opis. ;) Brawo qd³aty_78.

¯yczê Wam wielu tysiêcy kilometrów ciekawych podró¿y, o których w dalszym ci±gu nas informuj.
Dla zachêty, pierwsze piwko leci. :pifko

qdlaty_78 - 2015-03-16, 23:57

Dziêki za browar. Postaram siê na bie¿±co opisywaæ nasze wypady.
Tadeusz - 2015-03-17, 00:09

Spodoba³ mi siê Twój entuzjazm i opisanie pierwszej wycieczki.

Masz fajn± Rodzinkê.

Stawiam piwko za ³adny pocz±tek kamperowej przygody. :ok

:spoko

Wojciechu - 2015-03-17, 07:54

Fajny wyjazd. Przy nastêpnej okazji - gdy bêdziecie w okolicy Zgierza - zapraszam na kawê.
qdlaty_78 - 2015-03-17, 09:00

Mieli¶my siê ju¿ dawno spotkaæ u mnie w sprawie elektrobloku. Ale jako¶ tak czasowo siê zesz³o. Ale co siê odwlecze to nie uciecze.
Pozdrawiam i dziêkujê za mi³e przyjêcie pocz±tkuj±cej ekipy.

Doktor - 2015-03-17, 20:35

Pierwszy raz zawsze siê pamiêta(oczywi¶cie kamperowania) :lol: .Ja do tej pory przed ka¿dym wyjazdem mam motyle w brzuchu.Super uczucie.
Pozdrawiam i czekam na nastêpne relacje.

OldPiernik - 2015-03-20, 13:44

Zawsze jest ten pierwszy raz. A jak ju¿ cz³owiekowi spasuje, to nie wie, kiedy przestaæ :) .