Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Antena WiFi do kampera

Mirekl61 - 2015-03-17, 17:17

donald napisał/a:
w miejscu anteny sat antenę do WiFi.

Mógłbyś podpowiedzieć jaka antena i jak to zamocowane.
Może jeszcze jak się sprawdza.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 17:39

Mirekl61 napisał/a:

Pewnie 2,4GHz, dookólna ;-) Z ciekawości przyłączam się do pytania, bo zęby zjadłem kilkanaście lat temu na sieciach 2,4 i 5 GHz i wiem, że na przewodach są ogromne straty, a porządne przewody, np. H1000 mają ogromne przekroje :)

zbyszekwoj - 2015-03-17, 18:17

Ta dookólna to conajmniej 20cm wys. nie licząc zaczepu, są na magnes ale trzeba by jakąś blaszkę do dachu przykleić.
Temat wifi interesujący , może by wydzielić?

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 18:33

Jeśli chodzi o 2,4 służę pomocą. Mam sporo praktycznej wiedzy na ten temat. Jeśli chodzi o 5-tki, wiem mniej, ale miałem do czynienia :-)
koder - 2015-03-17, 18:47

Mam w swoim zestawie do internetu miejsce na dobrą, dookolną antenkę WiFi, więc jeśli masz typy tanich i dobrych i małych, to też chętnie poczytam.
zbyszekwoj - 2015-03-17, 18:47

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Jeśli chodzi o 2,4 służę pomocą. Mam sporo praktycznej wiedzy na ten temat. Jeśli chodzi o 5-tki, wiem mniej, ale miałem do czynienia :-)

Możesz to napisać ludzkim językiem?

Mirekl61 - 2015-03-17, 18:57

Popieram wydzielenie.
Interesują mnie jednak rozwiązania istniejące jak się sprawdzają.
Chyba KODER opisywał anteny + router do kampera ale coś mi nie
pasuje w tym rozwiązaniu.
Mój autoroler ma 3,05 wysokości dołożenie tam czegoś wyższego
od kominka raczej słabo a montowanie z boku lub tyłu/przodu
zlikwiduje dookulność.
Tak mi się wydaje.

SlawekEwa - 2015-03-17, 18:59

Mirekl61 napisał/a:
Popieram wydzielenie.

Jak popierasz to pisz w temacie wydzielonym.

Mirekl61 - 2015-03-17, 19:03

koder napisał/a:
Mam w swoim zestawie do internetu miejsce na dobrą, dookolną antenkę WiFi, więc jeśli masz typy tanich i dobrych i małych, to też chętnie poczytam.

Za długo pisałem i wkleiłem w tv
Przepraszam.

koder - 2015-03-17, 19:09

Żaden kłopot :ok

Przy okazji: tutaj jest temat na forum odnośnie routera z antenkami. Z anteny GSM jestem zadowolony, WiFi mogła by być faktycznie lepsza.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 19:13

Tak, oczywiście, przepraszam. Sieci WiFi dzielimy na kilka kategorii w zależności od częśtotliwości na jakich pracują. Najbardziej popularnym systemem są sieci 2,4 ghz, z różnymi literkami A, B itd. Nowe komputery, laptopy z wbudowanymi kartami sieciowymi, w 99% przypadków pracują z "każdą literką" :-P
Skupmy się więc na sieciach 2,4 ghz :) Anteny do sieci bezprzewodowych dzielimy na kilka kategorii, dookólne, ściągające sygnał wokół własnej osi pod kątem 180o, kierunkowe, które muszą być ukierunkowane na nadajnik, ich kąt z reguły rozszerza się od anteny w kierunku nadajnika pod kątem 20-30 stopni, w zależności od producenta. Są jeszcze siatkowe, talerzowe, płaskie itd, ale jeśli chodzi o zastosowanie w kamperach, najbardziej zdatna będzie antena dookólna, gdyż nigdy dokładnie nie wiemy, gdzie znajduje się nadajnik. Niestety, antena dookólna ma najmniejszą sprawność, co za tym idzie zasięg, i niestety ma największe straty.
Teraz reszta. O ile sama antena jest ważna, o tyle największą rolę odgrywa kabel połączeniowy, to na nim są najwyższe straty.
Najbardziej popularnym kablem w siechach 2,4 ghz jest kabel H-155

I teraz producenci podają dane, którym absolutnie nie należy ufać. Ze swojego doświadczenia praktycznego mogę napisać, że H-155 możemy zastosować do połączeń nie dłuższych niż 2m. Każde kolejne 10cm generauke straty stgnału, a przy ok. 3m sygnał jest gorszej jakości, niż bez anteny (mówimy oczywiście o antenie dookólnej)
Kabel H-155 ma wiele zalet praktycznych, jest elastyczny, ma mały przekrój, więc łatwo nim manewrować. Trzeba pamiętać tylko o długości połączenia, im krótsze tym lepsze, oraz bardzo dokładnie zarobić końcówki (uwaga, te gotowe często są marnej jakości). Zakończenia najbardziej popularne to TNC/BNC, ale dzisiaj karty mają wyjścia różne.
Kolejnym kablem, który stosuje się w profesjonalnych połaczeniach jest kabel H-1000

Kable dobrej jakości, nie wszystkie takie są, podwójnie ekranowane, co znacznie podnosi ich skuteczność. Jednak kabel H-1000 jest dość gruby, sztywny i ciężki w prowadzeniu, pozwala jednak na połączenia do ładnych kilku metrów a przy dobrych antenach nawet kilkunastu. Końcówki, takie same.
Samych anten dzisiaj na rynku są miliony. Najbardziej popukarne dzisiaj, to anteny tego typu

Z doświadczenia powiem, że to marna propozycja i często gęsto, lepiej karta zachowuje się bez tej anteny niż z nią.
Inna propozycją jest antena o zysku np. 15db, tutaj na zdjęciu antena od stacji, ale można na niej zarówno odbierać jak i nadawać

Przy dobrym pionowym montażu i pożądnym zarobieniu końcówek, oraz odpowiednim kablu, powinna dać ok. 3x większy zasięg naszego laptopa/routera. Z doświadczenia wiem, że ściąga sygnał na ok. 500-800m od nadajnika w pełnym wyskalowaniu ;-) Jednak jest dość ciężka, ok. 3-5kg, trudna w montażu, i dość spora.
Jeśli macie dodatkowe pytania, służę ;-) :spoko
edit
Poprawiłem obrazki, przepraszam

Mirekl61 - 2015-03-17, 20:21

Edyta i Krzysiek przerabiałeś może temat antenę z routerem?
Nie ma wtedy straty na kablu.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 20:26

Oczywiście, że jest strata. Tak naprawdę router ma wbudowaną taką samą kartę sieciową jak laptop czy każde inne urządzenie. Oczywiście, z uwagi na konstrukcję samego urządzenia, karta ma większą czułość, więc jest mnie "wrażliwa", ale straty na kablu są i zawsze będą, niezależnie od urządzenia.
Ja stawiałem dalekosiężne sieci WiFi, zasilające całe osiedla mieszkaniowe domków jednorodzinnych, więc w 90% przypadków, anteny były podłączane do routerów.

koder - 2015-03-17, 20:32

Oczywiście, że jest strata.

Wydaje mi się, że kolega miał na myśli antenę podłączoną bezpośrednio do routera, który potem rozsyła sygnał dalej na "kamperowym" wifiku (choćby WISP). Jeśli nie będzie kabla, to nie będzie też straty na kablu, prawda? :)

Mirekl61 - 2015-03-17, 20:41

koder napisał/a:
prawda

O tym myślałem ( chyba?) :lol:
W każdym razie antena i router to jedno.

salut - 2015-03-17, 20:44

Co myślicie o takiej antenie
http://yagi.pl/antena-doo...odu-p-2132.html
i do tego jakiś routerek?
:spoko :spoko

Mirekl61 - 2015-03-17, 20:50

salut napisał/a:
Co myślicie o takiej antenie

Obawiam się że to propaganda
Ktoś może to skonsumował i jest zadowolony.

Mirekl61 - 2015-03-17, 21:23

http://www.cdr.pl/p3475,proeter-10dbi-2-4ghz.html
Taką antenę polecano mi jednak do jazdy trzeba by ją jakoś położyć lub opuścić.
Ponoć są routery AP i klient które wkręca się bezpośrednio w antenę zasilanie
po sieci nie mogę jednak go namierzyć.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 22:01

Anteny Yagi to jedne z lepszych w tej technologii, jednak to co na obrazku plus 5 m H-155 to nie ma prawa działać.
Druga propozycja bardzo przyzwoita, tylko to o czym wspomniałem w moim ogólnym wywodzie, klopotliwa bo nie bardzo z nią da się podróżować.
I jeszcze jedno, antena bezpośrednio z routera, brak kabla, teoretyczny brak strat.
Trzeba pamiętać, ze 2,4 ghz zakłóca po prostu wszystko, od pilota po kuchenkę mikrofalową. Ważne jest tez aby nic nie znajdowalo sie na "drodze" między nadajnikiem i odbiornikiem.

sławek w. - 2015-03-17, 22:19

Anteny Yagi to jedne z lepszych w tej technologii, jednak to co na obrazku plus 5 m H-155 to nie ma prawa działać.
Druga propozycja bardzo przyzwoita, tylko to o czym wspomniałem w moim ogólnym wywodzie, klopotliwa bo nie bardzo z nią da się podróżować.
I jeszcze jedno, antena bezpośrednio z routera, brak kabla, teoretyczny brak strat.
Trzeba pamiętać, ze 2,4 ghz zakłóca po prostu wszystko, od pilota po kuchenkę mikrofalową. Ważne jest tez aby nic nie znajdowalo sie na "drodze" między nadajnikiem i odbiornikiem.

No dobra, więc co proponujesz z ogólnodostępnych anten (i przewodów) aby działało WiFi w kamperku. Dotychczas mam ww. Yagi i jakoś to działa ale z niezbyt dużych odległości.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-17, 23:24

To co masz, to kompromis, jak sam napisałeś, działa ale na niewielkie odległości. Napisz mi jeszcze do czego ta antenę podłączasz, router (jaki) laptop, jaka karta sieciowa? I jakie odległości Cie interesują, tzn. 200 czy 1000m ?
Tutaj nie ma bezkompromisowego rozwiązania. Albo wygoda używania (bezobslugowo) i mocno ograniczone możliwości, czyli to co masz, albo większe możliwości wiążące sie ze składaniem / zdejnowaniem anteny do jazdy.

michal_olk - 2015-03-18, 00:41

A po co taka antena do routerka w camperze? chcesz dawać internet na całą okolicę? Przykładowo router za około 100zł tplinka działa spokojnie z odległości 50m. Zasilanie na 9v więc nie ma problemu z prądem w camperze.

A tak na marginesie to albo ja za dużo piwa dziś wypiłem albo wy mylicie nazwę sklepu z typem anteny. Yagi to antena kierunkowa i to bardzo kierunkowa i wygląda tak (akurat dla innej czestotliwości) https://dvbsklep.pl/userdata/gfx/4ffb4b84b66be095c715bdbba0aa7783.jpg

jeśli masz problemy z zasięgiem w camperze to problem nie lezy w antenie tylko w zakłóceniach i żadna antena na to nie pomoże. Znajdź przyczynę - mikrofala / świetlówka / jakiś zasilacz lub uszkodzona karta sieciowa w komputerze.

wbobowski - 2015-03-18, 01:09

Za wieloma informacjami w tym temacie nie nadążam. Zbyt specjalistyczne jak dla mnie. Dlatego mam pytanie laika:
czy w miejsce zamontowanych antenek w routerze, którzy używam na co dzień, można wkręcić anteny zewnętrzne.
I drugie pytanie: ponieważ te fabryczne to anteny zainstalowanego modemu 3G/4G, to wydaje mi się, że anteny zewnętrzne GSM można by montować, ale to nie o nie chodzi. Czy można np. w miejsce jednej zamontować zewnętrzną WiFi i czy to w ogóle możliwe.
Ma w ustawieniach możliwość automatycznego wyboru sygnału WiFi. Jeśli nie ma innego to włącza 3G/4G.
Wspomniany router to DWR-921 z modemem 3G/4G firmy D-Link.

michal_olk - 2015-03-18, 01:19

a więc po kolei - pierwsze pytanie po co?
Zupełnie serio pytam bo nie wiem co doradzić.
Do routera można podłączyć zamiast anten które są w zestawie anteny zewnętrzne.
Pytanie czy mamy problem z sygnałem wifi czy zasięgiem 3g/4g?

wbobowski - 2015-03-18, 01:34

michal_olk napisał/a:
pierwsze pytanie po co?

Bo myślę o WiFi za free, których coraz więcej.
3G/4G jednak trochę kosztuje.

michal_olk - 2015-03-18, 01:42

chcesz przez router podpinać sie do innej sieci wifi niż twoja? np. do sieci campingowej darmowej?
wbobowski - 2015-03-18, 01:43

michal_olk napisał/a:
chcesz przez router podpinać sie do innej sieci wifi niż twoja? np. do sieci campingowej darmowej?

Dokładnie

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 01:50

Panowie, sprecyzujmy. Wszystko co opisałem ma na celu poprawienie ściągalności darmowego lub nie sygnału WiFi zewnętrznej sieci. Czyli odbieramy za pomocą routera sygnał sieci zewnętrznej za pomocą porządnej anteny i routujemy go dla naszych wewnętrznych potrzeb. Nie każdy router to potrafi, pelni on wtedy funkcje mostku pomiędzy Waszym urządzeniem a zewnetrzna siecią.
Odpowiadając dalej, wbobowski, możesz w miejsce anteny routera dolaczyc zewnętrzną. Masz w routerze dwie, pytanie która od WiFi i pytanie drugie, czy Twój router potrafi, mówiąc łopatologicznie, przekazać sciagnieta siec do twoich urządzeń.
I jeszcze jedno, Yagi to nie tylko kierunkowe anteny, chodź w dużej mierze tak jest.
Większość roterow potrafi prze routować sygnał wifi i oddać go po kablu, natomiast niewielki odsetek, tych z górnej półki, potrafi oddac go przez WiFi.

michal_olk - 2015-03-18, 01:52

no to zrobi się to skomplikowane...
1. router powinien zostać przestawiony w tryb bridge - nie każdy router tak może
2. powinieneś mieć dwie anteny - jednak mocno kierunkowa, skierowana na źródło sygnały wifi na campingu, a druga dookólna na twój użytek wifi wokół campera.

z doświadczenia wiem że takie eksperymenty nie wychodzą zbyt dobrze - jak to mówią z g.... bicza nie ukręcisz więc jak jest słaby zasięg wifi campingowego to najlepiej znaleźć takie miejsce aby zasięg był pelszy albo przerzucić się na 3g/4g.

Ja na co dzień używam 3g/4g za chyba 45zł - bez limitu w play - oczywiście tylko w kraju. Za granicą kupuję karty prepaid.

a.. twój router ma prawdopodobnie dwie anteny używane do odbioru 3g/4g więc się do tego nie nadaje - tak piszą w instrukcji.

michal_olk - 2015-03-18, 01:55

Edyta i Krzysiek, http://pl.wikipedia.org/wiki/Antena_Yagi
Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 01:57

Może miec dookolna do ściągnięcia sygnału a "firmowa" rozesłać dalej. To, że jej Bridge nie koniecznie oznacza, że zadziała, bo w "domowych" urządzeniach bardzo często Bridge odbywa sie w konfiguracji WiFi to LAN czyli z WiFi na kabel. Często nawet nie można tego odwrócić a co dopiero na WiFi. O ul pamiętam, Linksys miał kiedys serie z w pełni konfigurowwalnym Bridge.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 01:59

Ja znam definicje Yagi, ale wystarczy popatrzeć na allegro żeby zauważyć, ze nijak sie ona ma do rzeczywistości. Pracowałem w tym wiele lat, wiec dlatego napisałem, ze nie zawsze tak jest, mając na uwadze bledne opisy w sklepach i nternecie.
michal_olk - 2015-03-18, 02:08

w kraju w którym prawica zwie się lewicą i na odwrót, wszystko jest możliwe :)

Co do możliwość ściągnięcia wifi to naprawdę moim zdaniem gra ni warta świeczki. Wskazany router wg instrukcji do tego się nie nadaje. Potwierdzam że sensowniej by było od routera do laptopa kabelkiem w tej konfiguracji.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 02:15

Dodam jeszcze, ze Bridge prawidłowo zestawia sie na urządzeniach zwanych Access Point i dopiero z jednego z nich, który jest odbiornikiem wychodź sie na router.
Przemyślałem zagadnienie i za pomocą domowego routera nie da się ściągnąć i oddac sygnału WiFi. Musiałby miec dwie karty w sobie a chyba nie ma takiego na rynku. Jedna karta WiFi nie "umie" pobrać i oddać sygnału, chociażby z uwagi na to, ze nie może jednocześnie pracować na 2 różnych kanalach czy w innych maskach podsieci a co za tym idzie w różnych klasach adresacji IP.
Reasumując, da się wzmocnić ściągalność sygnału WiFi, ale urządzenie końcowe, laptop, będzie musiało być wpiete do routera kablem. To jest wykonalne, aczkolwiek też nie z każdym sprzętem.

Johny_Walker - 2015-03-18, 08:06

Mirekl61 napisał/a:

Pewnie 2,4GHz, dookólna ;-) Z ciekawości przyłączam się do pytania, bo zęby zjadłem kilkanaście lat temu na sieciach 2,4 i 5 GHz i wiem, że na przewodach są ogromne straty, a porządne przewody, np. H1000 mają ogromne przekroje :)

W przypadku długości 3-5 metrów wystarczy H-155. H-1000 stosuje się jak masz np 10 metrów i więcej, a zależy na minimalizacji strat. W kamperze bez sensu.
A najlepiej nie używać H-155 ani H-1000. Wtedy straty są najmniejsze.

Używanie wielkiego sektora jako anteny klienckiej na kamperze to totalne nieporozumienie. Obrazowo mówiąc jest to jak wejście w ubłoconych kaloszach na dywan. Taka antena nie ma żadnego sensu. Jej kierunkowość jest kiepska. Zbiera zakłócenia z szerokiego kąta poziomego i ma mały kąt pionowy. Ktoś kto proponuje taką antenę nie ma pojęcia o sieciach.

Do kampera nadają się najlepiej wystawione na zewnątrz małe anteny dookólne/sferyczne. Np taka dołączana do Edimaxów na krótkim kablu będzie świetna w mieście dla niedalekiego zasięgu. W przypadku potrzeby uzyskania większego zasięgu pozostają anteny kierunkowe i tutaj stosujemy praktycznie tylko dwa rodzaje: yagi i panelowa. Dla 5GHz panele będą lepsze, a dla 2,4 to różnie. Aby wykorzystać ich kierunkowość musimy mieć możliwość ich ukierunkowania. Czyli odpada sytuacja gdzie sobie przymocujemy na stałe. Chyba że przylepimy takich anten ze trzy sztuki to OK. Panelowe ze względu na konstrukcję mogłyby się do tego nadawać.

Stosowanie anteny o nadmiernym zysku "mocy" w miejscu o dużej ilości zakłóceń (polskie miasta) jest błędem, bo złapie więcej szumów. Za to na odludziu będzie to rozwiązanie najlepsze.

koder - 2015-03-18, 08:17

michal_olk napisał/a:
no to zrobi się to skomplikowane...
Przemyślałem zagadnienie i za pomocą domowego routera nie da się ściągnąć i oddac sygnału WiFi.

Nie no koledzy, proszę was bardzo, bo jeszcze ktoś uwierzy :)

Funkcja w routerze pobrania WiFi i routowania go do własnej sieci lokalnej nazywa się "tryb WISP". Z tanich i fajnych routerów oferuje go na przykład TP-Link MR3020. Nie jest to jedyny router posiadający tą funkcję, ale wybrałem tego ze względu na kompaktowe wymiary i symboliczny pobór mocy.

Tutaj jest temat, w którym omawiam wybór i konfigurację sprzętu. Tutaj post na blogu podsumowujący konfigurację w jednym miejscu. W tym miejscu praktyczny test tego zestawu na campingu, gdzie WiFi z recepcji było poza zasięgiem laptopa, a router połączył się bez problemu i podał sygnał do mojego użytku.

Podsumowując: tak da się, mam tak, działa. Antenkę zewnętrzną od WiFi mógłbym jednak mieć fajniejszą i liczę na dobry typ w tym temacie. :ok

Johny_Walker - 2015-03-18, 08:19

wbobowski napisał/a:
I drugie pytanie: ponieważ te fabryczne to anteny zainstalowanego modemu 3G/4G, to wydaje mi się, że anteny zewnętrzne GSM można by montować, ale to nie o nie chodzi. Czy można np. w miejsce jednej zamontować zewnętrzną WiFi i czy to w ogóle możliwe.

Wifi a 3G to zupełnie inne częstości i antena nie będzie zestrojona. Efekt może być gorszy niż dipolu zrobionym obcęgami w minutę z kabla.

A anteny ze zdjęcia kojarzą mi się z MIMO, ale nie czytałem instrukcji.

Johny_Walker - 2015-03-18, 08:21

sławek w. napisał/a:

No dobra, więc co proponujesz z ogólnodostępnych anten (i przewodów) aby działało WiFi w kamperku. Dotychczas mam ww. Yagi i jakoś to działa ale z niezbyt dużych odległości.

W jaki sposób ustawiasz kierunek Yagi? Jaka polaryzacja?
Czy może nie ustawiasz i liczysz że wiatr ustawi? :bajer

toscaner - 2015-03-18, 08:33

Ja od lat (wcześniej w toskańskich domach) używam routera 3G/wifi. W router wpięty modem. Co ok 2 lata zmieniam na nowszy i szybszy (co w Toskanii i tak nic nie daje :haha: ). Modemy tylko z wyjściem na antenę zewnętrzną. Na dachu kampera magnes i antena 3G. Na stałe. W kamperze mamy własne WiFi jak w domu. Żadnych kabli. Z routera po lan bramka voip i mamy stacjonarne telefony. Jak słabiutki zasięg 3G, to mam jeszcze antenę 3G kierunkową, ale zawsze można przejechać kawałek i złapać sygnał 3G zamiast zamieniać anteny.

Teraz Wifi. Do tego celu używałem małej anteny do okólnej 8db, jak to było za mało to helikalnej, kierunkowej chyba 16db (kupione w sklepie Yagi), podpięte do APclienta, z niego kablem do mojego routera. 2 osobne urządzenia. Gdy Router miał sygnał na kablu, nie używał 3G.
Osobiście nie lubię łączyć się do nieznanych sieci Wifi.
Kierunkową z apc sprzedałem jakiemuś makaronowi i aktualnie używam tylko 3G. Do 3G mam 3 różne anteny. Czasem stosuję zamiennie, gdy ta "najmniejsza" nie łapie dobrego 3G. :bigok

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 08:54

Koder, nie znalem urządzenia. Sieci stawiałem kilka lat temu, wtedy robili sie to tak, jak napisałem i jak Toskaner ma zrobione. Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd, przepraszam, nie znalem tego rozwiązania. Podobno ten sie nie myli, kto noc joe robi.
zbyszekwoj - 2015-03-18, 09:06

Panowie ja wierzę w wasze fachowe wiadomości i podobny fachowy bełkot już pojawiał się na CT w którym każdy chce udowodnić ,że jest mądrzejszy. Ale większość kamperowców potrafią ładnie zwijać markizę i chcą czasami za granicą skorzystać z niezabezpieczonej sieci żeby poczytać sobie np. forum CT. Dlatego proszę o prostą podpowiedż: używam takiej anteny czy innego urządzenia i sprawdza się to w praniu. Należy to w ten sposób zainstalować. Czy to takie trudne?
Tak żeby humanista i piekarz to zrozumiał.

toscaner - 2015-03-18, 09:09

Też nie znałem, bo zakończyłem zabawę z sieciami w 2013r. Koder rozważał jak pamiętam sprzęt, taki jak mam ja, ale "wynalazł" ten wtedy nowszy model i zakupił do testów. Pamiętam, że dorabiał zewn. gniazdo. W Toskanii też ten jego sprzęt sprawował się dobrze. :mrgreen:

Może czas i mój ruter wywalić, bo z modemem żrą ok. 2x więcej prądu niż model, który Koder posiada.

Johny_Walker - 2015-03-18, 09:09

Warunki są tak różne, że nie ma idealnego rozwiązania. To nie pranie, ani nie wbijanie gwoździ.
3G jest bardziej idiotoodporne.

koder - 2015-03-18, 09:13

Podobno ten sie nie myli, kto noc joe robi.

Spoko, wiem, że technika leci do przodu tak, że czasem trudno nadążyć. Ja też, zanim zabieram gdzieś głos, staram się sprawdzić, co tam nowego się pojawiło. Bo często okazuje się, że bariery "nie do przeskoczenia" przeskoczyli w zeszłym roku ;) . Dlatego też na samym początku tego tematu dałem linka do mojego wcześniejszego. :spoko

Zbyszekwoj, trzeci raz tego samego linka podaję - zestaw sprawdza się, potrzebna jest jednak mała przeróbka routera (dołożenie gniazda), którą wykonają Ci w serwisie pewnie za 20zł.

toscaner - 2015-03-18, 09:18

Tylko co tu do tego dorobionego gniazda podłączyć? :-P
salut - 2015-03-18, 10:06

sławek w. napisał/a:
Dotychczas mam ww. Yagi i jakoś to działa ale z niezbyt dużych odległości.

Z jakiej odległości to działa? Spytam inaczej. Czy taka antenka dookólna yagi http://yagi.pl/antena-dooklna-tales-p-1422.html z przewodem ok 1,5-2 m do routera wystarczy do odbioru sygnału z odległości ok 300m ?

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 11:38

salut napisał/a:
Z jakiej odległości to działa? Spytam inaczej. Czy taka antenka dookólna yagi http://yagi.pl/antena-dooklna-tales-p-1422.html z przewodem ok 1,5-2 m do routera wystarczy do odbioru sygnału z odległości ok 300m ?

Tak, wystarczy. Producent podaje zysk 14 decybeli, co jest z pewnością zawyżone, ale długość przewodu jest niewielka, myślę, że i na 500m da radę :)

A odpowiadając na pytanie, co tutaj do routera podłączyć, do dorobionego gniazda. Zwykłą dookólną na magnesie, albo coś takiego jak w linku powyżej. Na campingi wystarczy w zupełności.

michal_olk - 2015-03-18, 12:05

salut,
1. ta antena to nie yagi - to nazwa sklepu, który ja sprzedaje i ma akurat nazwę która jest tez nazwą typu anten. ta antena to prawdopodobnie "koniczynka" - dobra ale panel lepszy.
2. ta antena wiele nie da bo jest dookólna - da mniej więcej tyle co wystawienie routera na dach campera. Wybierz anteną panelową którą będziesz ustawiał na źródło sygnału wifi.

Naprawdę nie wiem po co kombinować z kupnem routera który nie ma gniazda anteny - jak ktoś ma mało prądu a wifi ma działać 24/7 to rozumiem ale kto tak potrzebuje? Porządny router z dwoma gniazdami bierze max 1.5A przy 12v co nie powinno być żadnym problemem kiedy jesteśmy na campingu albo kiedy router włączamy na kilka godzin dziennie.

Johny_Walker - 2015-03-18, 12:12

Yagi zadziała na 10 km i dalej jeśli trzeba.
michal_olk - 2015-03-18, 12:19

Johny_Walker, ale yagi a nie ta antena z linku :)
salut - 2015-03-18, 13:44

michal_olk napisał/a:
salut,
1. ta antena to nie yagi - to nazwa sklepu, który ja sprzedaje i ma akurat nazwę która jest tez nazwą typu anten. ta antena to prawdopodobnie "koniczynka" - dobra ale panel lepszy.
2. ta antena wiele nie da bo jest dookólna - da mniej więcej tyle co wystawienie routera na dach campera. Wybierz anteną panelową którą będziesz ustawiał na źródło sygnału wifi.

Wiem jak wygląda oryginalna YAGI. Ta nawet nigdy nie leżała obok talkiej :) Każdy panel jest lepszy od dookólnej, ale nie mam zamiaru za każdym razem ustawiać jej w kierunku nadajnka.
Idę na kompromis, montuję ja na stałe na dachu, metr od niej router. Na kempingu, macdonaldzie czy innym darmowym wifi w zupełności mi wystarczy. Nie zamierzam łapać sygnału z kilometra :)

michal_olk - 2015-03-18, 13:53

to proponuję zrobić możliwie wysoki maszt - to może bardzo dużo dać bo ominiesz masę przeszkód typu inne campery - czym wyższy tym lepiej dla sygnału ale w granicach rozsądku.
Dobre "zarobienie" końcówki kabla to bardzo ważna rzecz przy tych częstotliwościach i musi być zrobione idealnie - nie rób tego sam jeśli nie masz czym tego zrobić - zaciskarki do tego kosztują sporo - mam taką chyba w domu, końcówki też powinny być.
Dobry sklep z tego typu rzeczami masz w Warszawie - nazywa się "dipol" i mieści się na Prymasa Tysiąclecia w odległości około 100m od salonu Harley-Davidson (skrzyżowanie z Górczewską). Dostaniesz tam do ręki wszystko co trzeba: antenki, kable, maszty, mocowania do masztów, poradę - i to najtaniej.

A... i ta antena nie da ci zasięgu o którym pisałeś - realnie da ci to w dobrych warunkach 50-100m dlatego kup sobie tez panelówke która kosztuje pewnie z 30zł - jak będziesz miał czas i problem z odbiorem to ją sobie ustawisz.

[URL=https://www.google.pl/maps/place/Dipol+sp.j./@52.241354,20.9578238,16z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xda22c355e6563f57]link do mapy[/URL]

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 18:13

michal_olk napisał/a:
to proponuję zrobić możliwie wysoki maszt -

No, na campingu w czasie ewentualnej burzy wrażenia niezapomniane :haha:
michal_olk napisał/a:
A... i ta antena nie da ci zasięgu o którym pisałeś - realnie da ci to w dobrych warunkach 50-100m

Nie zgadzam się z tym, 50m to dają firmowe, routerowe przez ścianę. Mój tablet udostępnia WiFi na takie odległości, ale..... może ja się faktycznie nie znam :haha:
michal_olk napisał/a:
kup sobie tez panelówke

Kolega pisał, że nie chce za każdym razem ustawiać i wcale mu się nie dziwię, poza tym, skąd będziesz wiedział gdzie na campingu jest źródło sygnału ? Opisane raczej nie będzie, taka praktyczna uwaga :haha:

Uważam, że jeśli chodzi o odległości ok. 300m, to przedmiotowa antena, w połączeniu z routerem marki innej niż NoName, oraz prawidłowo zarobionymi końcówkami i krótkim kablu, da radę. Jednak to tylko moje skromne zdanie :gwm

Mirekl61 - 2015-03-18, 18:34

przedmiotowa antena

:?
Laikom tłumaczysz.
Przynajmniej jednemu.

michal_olk - 2015-03-18, 18:46

Krzysiek, zrób i sprawdź :)

kilka lat bawiłem sie w zestawy nadawczo-odbiorcze podobnych i dużo większych mocy niż ma router, w podobnych pasmach bo od 900Mhz - 2,5GHz i wiem co piszę bo zjadłem na tym nie jeden ząb :)

Po prostu nie dobrze jest komuś obiecywać coś co jest niepewne - a to jest bardzo niepewne. Jeśli jednak uważasz inaczej to daj gwarancję że będzie działało i wszyscy będą zadowoleni:)

ja już się poddaję w tym temacie - róbcie jak chcecie:)
tylko proszę o relacje z testu na te 300m na campingu.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 18:49

Michal, ja też ładnych kilka lat budowałem sieci WiFi, hale magazynowe, biura, całe osiedla mieszkaniowe, więc też niejeden ząb na tym zjadłem. Natomiast doradzanie komuś aby wystawił wysoki maszt na kamperze, który stoi z reguły na płaskim terenie i w dużym odsetku przypadków ten maszt byłby najwyższym punktem w okolicy, jest delikatnie rzecz ujmując nierozsądne :-/
Napisałem wyraźnie, według mnie, zestaw spełni oczekiwania pytającego, podkreślając, że to tylko moje zdanie. A gwarancji na 2,5 gHz, to ja nigdy nie dawałem i nigdy nie dam.

salut - 2015-03-18, 19:00

No i zaczęło się :) Nie mam zamiaru oszukiwać fizyki. Chcę polepszyć sobie siłę sygnału w kamperze.
Kupię antenę Tales 14V, 1,5 metra dobrego przewodu + router TL-WR843ND. Teoretycznie musi to spełnić moje oczekiwania. Czy spełniło, opowiem po wakacjach.
Stawianie wysokich masztów, anteny kierunkowe a może jeszcze jakieś wzmacniacze sygnału to dla mnie przerost formy nad treścią. Dziękuję za wszystkie porady.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-18, 19:03

:spoko
rigg - 2015-03-27, 04:17

Witam
Jeżeli ktoś chce wydać troche więcej kasy polecam produkty tej firmy
https://www.ubnt.com/airmax/nanostationm/
dostępne u nas bez problemu. Mają bardzo duży zasięg i są łatwe w instalacji itp. Do stosowania na zewnątrz jak i wewnatrz. Można według uznania, kablem do lapka lub przez rutera siać własne wifi.
Ja używałem na statku takiego od wewnątrz przy bulaju, ściągała sygnał z rutera , także wewnątrz zamkniętego w szafce trzy piętra wyżej.... oczywiście poprzez odbicia fal od zewnętrznych elementów nadbudówki itp. W portach też sobie dobrze radziła.
http://allegro.pl/ubiquit...5181272660.html

jawi13 - 2015-03-27, 05:23

Witam .Pytanie do znawców tematu.Czy są jakieś różnice między anteną wymienioną w poście powyżej http://allegro.pl/ubiquit...5181272660.html a tą anteną http://allegro.pl/aktywna...5188261425.html Różnica w cenie duża ale czy uzasadniona?
silny - 2015-03-27, 06:42

Ta 2ga tylko odbiera , dajesz to na kompa przez usb , mam takie cos na firmie.
Ta 1sza to bajer bo moze robic za ruter czyli rozsylac sygnal wifi

Wojciechu - 2015-03-27, 10:58

salut napisał/a:
No i zaczęło się :) Nie mam zamiaru oszukiwać fizyki. Chcę polepszyć sobie siłę sygnału w kamperze.
Kupię antenę Tales 14V, 1,5 metra dobrego przewodu + router TL-WR843ND. Teoretycznie musi to spełnić moje oczekiwania. Czy spełniło, opowiem po wakacjach.
Stawianie wysokich masztów, anteny kierunkowe a może jeszcze jakieś wzmacniacze sygnału to dla mnie przerost formy nad treścią. Dziękuję za wszystkie porady.

Mnie to przekonuje -szkoda, że opinia dopiero po wakacjach - może ktoś ma doświadczenia z takim zestawem :spoko

Johny_Walker - 2015-03-27, 11:12

jawi13 napisał/a:
Witam .Pytanie do znawców tematu.Czy są jakieś różnice między anteną wymienioną w poście powyżej http://allegro.pl/ubiquit...2-2-4ghz-2xlan-

Ubiquiti nie ma kabla antenowego i strat. To porządna i bardzo znana firma, a Wifisky to moim zdaniem jakaś samoróbka lepiona klejem na gorąco, nie mierzona w labolatorium, a jej parametry są szacowane na oko.
Ja bym nie dał 30 zł za taką antenę.
Nanostation używałem, ale nie w warunkach kamperowych i było OK.

siemie - 2015-03-27, 15:28
Temat postu: Antena wifi
jawi13 napisał/a:
a tą anteną http://allegro.pl/aktywna...5188261425.html Różnica w cenie duża ale czy uzasadniona?

Testowałem tą antenę przez miesiąc we Francji we wrześniu ubiegłego roku.
Dorobiłem do tej anteny przedłużacz w postaci 1,5m kija od szczotki, zamontowałem uchwyt na dachu. Chodzi o to że antena panelowa jest kierunkowa i dobrze jest obracać nią w kierunku sygnału, nadajnika. Zaletą tej anteny jest to że ma długi przewód 5 m zakończony USB, który wtykamy do laptopa i to wszystko. Kabel przeciągamy przez okno, a po zakończonej pracy zwijamy majdan i do środka. Instalacja i demontaż zajmują mało czasu.
Zasięg działania anteny, spokojnie kilkaset metrów.
Używałem jej na campingu, po ośrodkami IT, Mc Donalda itp. działa wystarczająco dobrze i osobiście jestem z niej bardzo zadowolony. Nadmieniam że spadała mi na ziemię kilkakrotnie przez nieuwagę i nic jej nie dolega.
Jeśli jest ktoś zainteresowany to zamieszczę zdjęcie na którym widać, zainstalowaną antenę.

Mirekl61 - 2015-03-27, 16:53

Zamieść.
Co prawda szukam dookólnej ale taką również rozważam.

silny - 2015-03-27, 19:08

No pisałem to samo , dobry stosunek ceny do jakosci
Johny_Walker - 2015-03-27, 20:03

Ubiquiti to taki Mercedes w wifi. Jako pierwsi robili bardzo czułe karty. Z tym panelem w bezszumowym środowisku można z łatwością zrobić link na kilka km.
siemie - 2015-03-27, 20:37

Tak wygląda zamontowana antena na dachu. Użyty został uchwyt z rolkami, zaciskany.
Aby zamontować antenę wystarczy ją wcisnąc w uchwyt. W dolnej części maszt anteny jest przyczepiany za pomocą rzepy do ściany bocznej kampera.

zbychu - 2015-03-27, 21:33

Ale brakuje szczotki :szeroki_usmiech
Mirekl61 - 2015-06-29, 21:10

Antena kupiona
http://allegro.pl/show_item.php?item=5327663009
Dookólna antena z ruterem czyli niema strat na kablu.
Jest na tyle zadowalająca że około cztery razy dalej łapie niż laptop.
Próby na domowym wifi laptop około 50 m antena mniej więcej 200m.
Do rutera pokładowego raczej nie da się podłączyć gdyż rozmawia się z nią za pomocą programu Ralink Wirales.
Zamontowana na dachu i trzeba się pilnować wysokość 3,15

Bronek - 2015-07-01, 08:22

A co z tabletami ???

Macie pomysły ?

Jak po przyjeździe na kemping wzmocnić odbieranie nadawanego sygnału z HotSpota .

rigg - 2015-07-01, 08:32

Bronek napisał/a:
A co z tabletami ???

Macie pomysły ?

Jak po przyjeździe na kemping wzmocnić odbieranie nadawanego sygnału z HotSpota .

Patrz mój post na str 4, tylko, że do tej anteny zasilacz jest na 220v do tego mały ruter i wszystko jasne. Mam też antenę dookólną przez usb do lapka, a potem z lapka sieję wifi...

joko - 2015-07-01, 08:51

Bronku a rozwiązanie Kodera z tematu "Operacja internet" , przecież też tam pisałeś , więc sprawę znasz .
Ja bez odkrywania ameryki, zrobiłem sobie tak samo , na tym samym sprzęcie i działa to naprawdę dobrze.

zbyszekwoj - 2015-07-01, 09:08

Ja kupiłem przed wyjazdem na Węgry tą antenę ze zdjęcia za 180 zł. Raz użyłem w Bogaczu , ściągnęło sygnał z poczty. Przy następnej próbie w Cserkeszolo program antywirusowy wykasował mi wi-fi i doopa. Nie wziąłem z sobą tej płytki od anteny i klops. Z tą elektroniką same kłopoty. :kawka:
Bronek - 2015-07-01, 09:41

joko napisał/a:
Bronku a rozwiązanie Kodera z tematu "Operacja internet" , przecież też tam pisałeś , więc sprawę znasz .
Ja bez odkrywania ameryki, zrobiłem sobie tak samo , na tym samym sprzęcie i działa to naprawdę dobrze.

Wiem ! Czytałem nawet wczoraj , ale jak zwykle ... :oops:
Interesuje mnie gotowiec ,bo pasji powielaczowej nie mam , na tak błahy i w sumie nieistotny temat nie chce mi się wyważać otwartych drzwi .
Szukałem czegoś co by bez konfiguracji na zasadzie repetera wzmacniało sygnał z Hotspotu.

Myślałem by nawet stary laptop na stałe potraktować jako obsługujący antenę , router i udostepniający internet dla mojej sieci i mojego tabletu . Ale to kombinacja dla samej kombinacji .

Generalnie zawsze mam swój internet . Lecz miło też mieć cudzy
Te publiczne ?? różnie się spisują ( wylogowania itp) w zależności od wielu czynników .

mam nawet taki routerek bo Polsat dawał

Mirekl61 - 2015-07-01, 16:22

zbyszekwoj napisał/a:
Ja kupiłem przed wyjazdem na Węgry tą antenę ze zdjęcia za 180 zł. Raz użyłem w Bogaczu , ściągnęło sygnał z poczty. Przy następnej próbie w Cserkeszolo program antywirusowy wykasował mi wi-fi i doopa. Nie wziąłem z sobą tej płytki od anteny i klops. Z tą elektroniką same kłopoty. :kawka:

Program ściągałem ze strony producenta.
Z resztą jest gówniany obciąża procesor w 30-40% nie pracując :(

andi at - 2015-07-01, 21:10

Ja mam taka i fajnie zdaje egzamin--mała ,przenośna,zasilanie z laptopa

http://yagi.pl/mocna-kart...08d753524a0d4d5

Bronek - 2015-07-01, 21:16

Tablet, Android, i dupa....
Do lapka czy kompa bez problemu...
Ale odzwyczaiłem się.
Komp w robocie

elspasoo - 2015-07-02, 00:01

Moim zdaniem ,szkoda zabawy. Mam domowy LTE w PLUS'ie i transfer którego nie da się przerobić jeśli w domu nie ma nastolatka :) 25GB , po przkroczeniu limit do 20mb/s , za 49zł Jeszcze nie zdarzyło mi się aby nie było zasięgu chociażby w 3G , do tego router z akumulatorem np HUAWEI i można mieć net współdzielony na plaży lub jak kto woli "gdziekolwiek" i prędkości w zasadzie nieosiągalne dla hot spotów.
Bronek - 2015-07-02, 06:42

Piwko poparcia, też tak mam.

Ale nie pies leży, gdyż :

Sprawa kasy
I zagranicy
Mania dla mania
itd.
Oraz problem do rozwiązania jako przyjemność. :mrgreen:

Adamcuk - 2015-07-02, 18:07

elspasoo napisał/a:
Moim zdaniem ,szkoda zabawy. Mam domowy LTE w PLUS'ie i transfer którego nie da się przerobić jeśli w domu nie ma nastolatka :) 25GB , po przkroczeniu limit do 20mb/s , za 49zł Jeszcze nie zdarzyło mi się aby nie było zasięgu chociażby w 3G , do tego router z akumulatorem np HUAWEI i można mieć net współdzielony na plaży lub jak kto woli "gdziekolwiek" i prędkości w zasadzie nieosiągalne dla hot spotów.

mam taki sam lub podobny z polsatu ,sprawdzony w tym sezonie w kilkunastu miejscach,
jest super mi wystarcza ,i znajomym w zasięgu 50m .

ps. jest podłączony na tym samym kablu antenowym ruter co TV :spoko

Roberto - 2015-07-02, 18:57

Teraz każdy może mieć tani Internet w telefonie.
Tylko co wam po tym LTE za granicą....
Jak zniosą w końcu opłaty roamingowe za neta to wtedy dopiero będzie OK...

koder - 2015-07-03, 00:36

elspasoo napisał/a:
Jeszcze nie zdarzyło mi się aby nie było zasięgu chociażby w 3G

A widzisz, mnie się kilka razy zdarzyło - w kraju. Bo że za granicą, szczególnie w krajach tranzytowych są kłopoty z danymi pakietowymi, to chyba nie muszę tłumaczyć. Choć ostatnio play wprowadził mi pakiety roamingowe danych w unii a mam sporo nabite na prepaida - pewnie skorzystam. Tak czy siak antena GSM się przydaje dla lepszego zasięgu.

weeka - 2015-07-07, 20:26

Właśnie szukam jakiejś dobrej opcji na internet na wakacjach...
BioPiekarz - 2015-09-22, 22:36

Przeczytałem całe i dalej nie znalazłem rozwiązania. Mimo że myślicie że to wszystko jest łatwe i proste to jednak tak nie jest. Wcześniej ktoś pisał że pisze tak żeby nawet piekarz zrozumiał. Ja jestem piekarzem i to niestety dla mnie trudne.
Dajcie proszę jakiś link do jakiegoś kompletu, który zadziała w kamperze i będzie pan zadowolony.

Andrut - 2015-09-23, 06:46

BioPiekarz napisał/a:
Przeczytałem całe i dalej nie znalazłem rozwiązania. Mimo że myślicie że to wszystko jest łatwe i proste to jednak tak nie jest. Wcześniej ktoś pisał że pisze tak żeby nawet piekarz zrozumiał. Ja jestem piekarzem i to niestety dla mnie trudne.
Dajcie proszę jakiś link do jakiegoś kompletu, który zadziała w kamperze i będzie pan zadowolony.

Hej,

To ja pomogę - mój sprawdzony zestaw:

http://allegro.pl/modem-r...5209338507.html

oraz
http://allegro.pl/antena-...5107845709.html

Do tego karta z prepaidem w polsce - ewentualnie za granicą pakiet. Dodatkowo. Za granicą kupujesz prepaid danego kraju wkładasz kartę do modemu i jedziesz dalej - tak wychodzi najtaniej.

Inna opcja to abonament np Nju gdzie płacisz tylko jak korzystasz a abonament mozna rozwiązać z miesięcznym okresem - tu masz tanie pakiety w UE. Ja tak zrobiłem w tym roku.

BioPiekarz - 2015-09-23, 19:26

Andrut napisał/a:
BioPiekarz napisał/a:

Hej,

To ja pomogę - mój sprawdzony zestaw:

http://allegro.pl/modem-r...5209338507.html

oraz
http://allegro.pl/antena-...5107845709.html

Do tego karta z prepaidem w polsce - ewentualnie za granicą pakiet. Dodatkowo. Za granicą kupujesz prepaid danego kraju wkładasz kartę do modemu i jedziesz dalej - tak wychodzi najtaniej.

Stawiam piwo. Takiej pomocy oczekiwałem. Zamówiłem dokładnie sprzęt z twoich linków.
Jak dotrze a nie będę umiał tego uruchomić to się zgłoszę po pomoc. Dziękuję.

gregu - 2016-01-02, 21:53

rigg napisał/a:
Witam
Jeżeli ktoś chce wydać troche więcej kasy polecam produkty tej firmy
https://www.ubnt.com/airmax/nanostationm/
dostępne u nas bez problemu. Mają bardzo duży zasięg i są łatwe w instalacji itp. Do stosowania na zewnątrz jak i wewnatrz. Można według uznania, kablem do lapka lub przez rutera siać własne wifi.
Ja używałem na statku takiego od wewnątrz przy bulaju, ściągała sygnał z rutera , także wewnątrz zamkniętego w szafce trzy piętra wyżej.... oczywiście poprzez odbicia fal od zewnętrznych elementów nadbudówki itp. W portach też sobie dobrze radziła.
http://allegro.pl/ubiquit...5181272660.html

fajny sprzet, dzieki.
przy okazji namierzylem mesh-net w Niemczech: https://freifunk.net
macie namiary na takie projekty w PL ?