|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zagraniczne - Kampingi w Europie (Francja i Niemcy)
Mavv - 2015-03-18, 05:29 Temat postu: Kampingi w Europie (Francja i Niemcy) W tym roku wybieramy sie na kilkudniowa przejazdzke po Europie. Chcemy zatrzymac sie na kilku kampingach (3 x Francja i 2 x Niemcy). Termin to druga polowa lipca.
Pytanie jest takie - czy lepiej zabukowac sobie miejsce na kampingu czy mozna jechac "w ciemno"? Sklanialbym sie ku opcji bukowania, jako iz bedzie to szczyt sezonu i nie zawsze moze znalexc sie wolne miejsce. Z drugiej strony patrzac, bukowanie kampingu ogranicza nas czasowo i zabiera wolnosc podrozwania kmaperem. A co jesli spodoba nam sie gdzies i bedziemy chcieli zostac jeden dzien dluzej? Zarezerwowane miejsce na kolejnym kampingu moze przepasc...
Jak to wyglada z Waszego doswiadczenia?
janus - 2015-03-18, 07:42
W tym terminie możesz spokojnie jechać w ciemno. Chyba że ma to być jakies super atrakcyjne miejsce.
izola - 2015-03-18, 20:08
jestem 2-3 razy w roku we francji i jeszcze nigdy nie rezerwowałam miejsca - wprawdzie wszyscy Francusi i obcy tam robią urlop ale zawsze sie coś znajdzie ... szczególnie na północy w "mojej ulubionej Bretani" i Normandi
Na południu trzeba troche więcej poszukać ale sie zawsze coś znajdzie.
W Niemczech też nie widzę problemu .
W jakie rejony chcesz zawitać?
Mavv - 2015-03-18, 20:20
Moja trasa przewiduje raczej pólnocny wschód przy granicy z Belgią i Alzajca. Potem troszkę Bawarii i w stronę Drezna.
izola - 2015-03-18, 20:46
to bez obawy znajdziesz w tych regionach postojówki... rezerwacja by Cię tylko w mobilności ograniczała
Mavv - 2015-03-18, 20:57
izola napisał/a: | to bez obawy znajdziesz w tych regionach postojówki... rezerwacja by Cię tylko w mobilności ograniczała |
To mnie to bardzo cieszy Bo mobilność i niezależność w kamperku to podstawa
Martin B - 2015-03-18, 21:25
Hallo obojetnie niemcy czy francjana na jednego campera znalezienie miejsca na kampingu nie bedzie duzym problemem mimo tego polecam bardziej stellplätze (miejsca postojowe dla camperow) obydwa kraje posiadaja bardzo dobrze rozbudowana siec przyjazna camperom miejca te z reguly posiadaja prad,wode ,mozliwosc na wylanie wody i wc i do tego sa o wiele tansze jak miejsca na kampingu
ps.we francji jezeli koniecznie kampingi polecam kampingi "komunalne ,miastowe "nawet w pelnym seznie sa tanie ...sa wprawdzie bez duzego luksusu ale kto jezdzi w doleki swiat by na miejscu siedzec
Mavv - 2015-03-20, 18:13
Hmmm, a te stellplatze to co to właściciwie jest? Parking ze słupkiem i możliwością zrzutu szarej wody/kota?
Podrózuję z dziećmi, więc dla nich jakieś atrakcje muszą być - nie tylko parking Więc pewnie w tym roku spróbuję kamping, ale będę wypatrywał stellplatzy, żeby zobaczyć, jak to wygląda Dzięki za podpowiedzi!
A teraz pytanie nr 2 żeby nowego wątku nie zakładać
Mam przewód do podłaczenia kampera do słupka - niebieska wtyczka taka, jak w kamperkach. Ale - przeglądając kampingi w Europie, widzę info, że na słupkach jest europejska wtyczka.
Czy chodzi o taki przewód?
Jeśli tak, to pewnie muszę się zaopatrzyć w przejściówkę hermetyczną z wtyczką europejską.
koko - 2015-03-20, 18:18
tak dobrze jest mieć przejściówkę
Mavv - 2015-03-20, 18:23
Ciekawe, czy kupię na wyspie wtyczkę europejską
Martin B - 2015-03-20, 19:07
Hallo Mavv ...co do pierwszego stellplätze przynajmniej w niemczech i francji sa nie tylko parkingami sa to miejsca z regoly w interesujasych okolicach ,nad woda,w gorach itd.tam terz spokojnie markize stolik mozesz wystawic i to na pare dni ,niektore z tych miejsc posiadaja nawet male place zabaw .Trudno poprostu je opisac sa w zaleznosci od okolic sa
bardzo rozne :-/popartz w internecie z regoly sa te miejsca prezentowane ze zdieciami albo zobacz na moja strone www.na wszystkich miejscach gdzie stalem robilem zdiecia ,prwawie wszystkie ze stellpläzow ,pare na dziko niestety malo kampingow (bo nie lubie )
Co do kabla koniecznie potrzebny adapter -przejsciowka
Mavv - 2015-03-20, 19:11
Martin B, dzięki! pooglądam Twoją stronkę
izola - 2015-03-20, 19:50
hallo Mavv dobra strona do wyszukiwania kampingów komunalnych /państwowych "Municipaux" szybko wybierasz na mapie podzielonej na departamenty...
http://www.camping-municipal.org/
Banan - 2015-03-20, 20:02
Dzięki izola za linka
Bardzo fajna strona
Browarek dla Ciebie w podzięce
andi at - 2015-03-20, 20:27
Tez się nada,jadę do Francji
janus - 2015-03-21, 07:29
A jak Was Francja interesuje to świetna strona z adresami i koordynatami placów postojowych jest tutaj:
http://www.i-campingcar.fr/accueilcartes.htm
Można pobrać POI na wszystkie popularne navi, lub plik PDF.
Wojciechu - 2015-03-21, 08:22
Stronka OK.
Paweł Rakoczy - 2015-07-18, 21:12
Jeśli chodzi o Bawarie to mogę polecic camping Bannwaldsee blisko Schwangau.
Mavv - 2015-07-18, 23:41
A czy ktoś może mi doradzić, czy da radę pokąpać się w morzu niedaleko na wschód od Ostendy (miejscowość Bredene) w Belgii? Na mapach lotniczych widać, że sa jakies budki na plaży, więc pewnie da się wykapać.
Mieliśmy zamiar zatrzymać się w Escalles na zachód od Calais, ale ilość uchodźców przy Calais i Dunkierce nas skutecznie zniechęciła.
Martin B - 2015-07-19, 11:54
Hallo jezeli moge to doradzam francje...oczywiscie ponizej Calais wspaniale plaze -malo ludzi,duzo natury w Belgi tego nie znajdziesz to moje osobiste zdanie ....
ps.tutaj pare informacji -zdiec z naszej strony
http://www.hymis-reisen.d...11/belgien.html
do porownania... francja i jej plaze..
http://www.hymis-reisen.d...reich-2009.html
|
|