|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Montaż wentylatora dachowego TurboVent
Johny_Walker - 2015-03-18, 17:55
Poczekam jak opiszesz wrażenia. Na razie zamówiłem zabawki i czekam.
Też myślałem o turbo vent czy czymś w tym rodzaju, ale nie wiem którędy kable poprowadzić. Ponoć fabrycznie w Hymerach można, ale za 500 euro. Czy tam nie ma zapomnianych kabelków gdzieś wewnątrz sufitu? Czy prowadzą obskurne plastikowe panele maskujące? A może zasilanie dachem bezpośrednio z solara? Jak to rozwiązałeś?
[ Komentarz dodany przez: koder: 2015-03-20, 11:55 ]
Wydzielono z tematu montażu solara elastycznego.
Bronek - 2015-03-18, 19:52
U mnie przy każdym sufitowym oknie są 12v
Odkręć dolną maskownicę
Johny_Walker - 2015-03-18, 23:33
Będę sprawdzał.
A jaki turbo vent najlepszy? Na targach bawiłem się różnymi np. Fiamma. Niektóre mają sterowanie obrotów przełącznikiem, a inne elektroniczne albo potencjometrem. Myślę że to świetne rozwiązanie zastępujące klimę. One działają tylko w kierunku na zewnątrz tak? I wtedy np. otwieramy okno koło łóżka i jest z tego okna nawiew?
A jak wygląda zamykanie klapy nad wentylatorem? Manualne czy są automatyczne otwierające się pod wpływem ciągu?
Bronek - 2015-03-18, 23:47
za 840 m/w Duni via Allegro[
Turbo Vent Premium
Fiamma
elektoniczne sterowanie
podnosisz pokrętłem, ale coś tam na rysunku jest, że jak gdyby wymiana była też przy zamkniętym?
Jeszcze leży w saunie, to mój magazyn części.
kaimar - 2015-03-19, 00:20
Bronek napisał/a: |
Taka gąbka to jakiś pomysł .
|
Do pierwszego gradu. Dół panela to tworzywo grubości tylko 2-3 mm. Od góry tylko cieńka folia. Ogniwa są z kruchego krzemu. Już przy dociskaniu w czasie klejenia będzie pięknie trzeszczało. Miękkie podłoże spowoduje przy nacisku punktowym przekroczenie dopuszczalnego promienia gięcia kryształu.
Bronek - 2015-03-19, 04:38
Racja, to kombinacja.
Ja myślałem , o poliwęglanie komorowym, podniosło by to panel i odizolowało.
Ale to takie kombinowanie na siłę, bo stojąc w 40 stopniach, w słońcu, szkoda gadać i robić.
Johny_Walker - 2015-03-19, 06:42
Będę filozował...
Jeśli dylatacja ma być zrobiona grubym położeniem Sikaflexu, to:
a) powstaną szpary łapiące brud przy kładzeniu równoległym,
b) komora powietrzna której objętość będzie się zmieniać o 35% przy zmianach temperatur przy kładzeniu szczelnym wokół,
c) komora na robale przy kładzeniu wokół i zostawieniu jednej dziurki.
Ponadto zamarzająca woda przy połączeniach nieszczelnych a i c będzie tworzyć lód zwiększając objętość tylko o 10%, ale za to nierównomiernie.
PV komorowy nieuszczelniony na końcach będzie miał problem z brudem, robalami i lodem. Uszczelniony będzie się rozszerzał pod wpływem wzrostu temperatury powietrza wewnątrz, ale jednostajnie a nie "poduszkowo".
Twarda gąbka nie wpuści brudu, robali i wody zbyt głęboko.
Bronek - 2015-03-19, 07:01
Szkoda pary.
Robale, usmażą się.
dylatacje jakiekolwiek poniżej paru cm, są bez sensu.
Ta gąbka nagrzeje się troszkę później i będzie mały grzejnik kumulacyjny.
Nie warto, niewiadomo czy nie sparcieje itd.
Idea elastycznego panela, to jego mała masa, niski profil , opór i możluwość odkształcenia.
Koszt w postaci mniejszej sprawności, i z racji czarnego koloru ogniw,braku przewiewu od spodu, zwiazane z tym grzanie dachu to mała wada.
Moim zdaniem niewarta korekcji.
Sprawność podwyższylem dając drugi panel.
Teoretycznego przegrzania sufitu niezauważam. Jak gorąco to gorąco.
Jedynie co zrobiłem moim zdaniem źle to za bardzo z przodu dachu je przykleiłem, tam potrafi mi się zebrać woda i syf. To specyfika tego auta, pochylenia i wannowatego idiotycznie konstrukcyjnie rozwiązanego dachu w kamperach
kaimar - 2015-03-19, 08:55
Johny_Walker napisał/a: | b) komora powietrzna której objętość będzie się zmieniać o 35% przy zmianach temperatur przy kładzeniu szczelnym wokół, |
Pozostawienie takiej komory świadczy o nieznajomości technologii posługiwania się klejami na bazie poliuretanu.
mwservice - 2015-03-19, 12:49
Dlaczego montujecie Turbo Vent używając Sikaflex 271/291, skoro producent w instrukcji zaleca SIKALASTOMER-712 / THEROSTAT?
Bronek - 2015-03-19, 18:03
Właśnie skończyłem montaż.
Bez wibratora męskiego np. z Juli trudno by było zdemontować okno stare.
Po odkreceniu 20 śrub, oklejeniu na około taśmą. Wibratorem odciołem izolację pewnie butylowa , oczyściłem z grubsza. Benzynka.
Dałem Sikalastomer 710 bo taki miałem. Jedna tuba wystarczy na wszystkie trxy rowki okna
2 h roboty.
Bez bólu, śruby w te same otwory i te same.
Poprzednie okno to czterdziestka Fiammy
To demontowalne preparaty, elastyczne.
252, 291 itp łączą "na amen"
Szkoda, że nie biały., bo upaćkałem okolice. Wszystko przez taśmę, którą okleiłem dach wokół okna, by nie porysować go maszyną. Ta taśma to srebrna na materiale. Jakieś badziewie, stara. Zlazło srebrne a klej z bandażem pozostał .
Lepiej malarską.
klaudynka - 2015-03-19, 18:29
JOHNY mam turbo veta orginalnie zamontowanego sterowanie potencjometrem działa w obie strony rewelacja wszystkim polecam nie wiem jakiej firmy muszę sprawdzić w dużym stopniu zastępuje klimę.
krzlac - 2015-03-19, 18:49
Tu pokazałem mój sposób na montaż solarów elastycznych na dachu blaszanki:
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60
Po roku eksploatacji: trochę autostad - 140 km/h, 3 tygodnie hiszpańsko-portugalskiego słońca, jesienne polskie deszcze, trochę mrozu i nic niepokojącego się nie dzieje.
Załoga G - 2015-03-19, 19:31
U mnie kolega Kaimar montował Turbo venta, bardzo fajnie chodzi, ma płynną regulację obrotów
i przełącznik aby działać jako wyciąg. Kanał na przeprowadzenie kabli już tam był, tak że jest profesjonalnie podłączony i działa dopiero po włączeniu zasilania 12v kampera.
Bronek - 2015-03-19, 20:20
[ Komentarz dodany przez: koder: 2015-03-20, 12:32 ]
Poprawiono osadzenie grafik, bo rozwalały wygląd tematu na tabletach.
mwservice - 2015-03-20, 08:22
Pamiętajcie, że temperatura stosowania Sikaflexów itp. to powyżej 10 st.C, więc teraz w Polsce to tylko w garażu.
Bronek - 2015-03-20, 08:27
Było 13.a w słońcu nawet 18
To tak jak z betonem.....
Czyli na Syberii nic by nic powstało
Rawic - 2015-03-20, 10:25
Johny_Walker napisał/a: | Będę sprawdzał.
A jaki turbo vent najlepszy? Na targach bawiłem się różnymi np. Fiamma. Niektóre mają sterowanie obrotów przełącznikiem, a inne elektroniczne albo potencjometrem. Myślę że to świetne rozwiązanie zastępujące klimę. One działają tylko w kierunku na zewnątrz tak? I wtedy np. otwieramy okno koło łóżka i jest z tego okna nawiew?
A jak wygląda zamykanie klapy nad wentylatorem? Manualne czy są automatyczne otwierające się pod wpływem ciągu? | Trochę Wam się dziwię ze względu na zainteresowanie tymi wentylatorkami, nie lubię szumu wokół głowy, nie lubię żadnych operacji na dachu. Moim zdaniem o wiele lepsze rozwiązanie to przepływ zimnego powietrza zalegającego pod podłogą do dolnej części kampera, wytwarza się lekkie nadciśnienie, zimne opływając łóżko wypycha ciepłe do kominków lub do okna dachowego. Przepływ realizowany jest przez bardzo cichą, z napędem wielostopniowym turbinę Trumy, umieszczoną nisko w zamkniętym pojemniku, jest w praktyce niesłyszalna. W temacie Klima- jak prawdziwa opisałem dokładniej działanie z dodatkowym chłodzeniem wodnym, które można pominąć gdyż sama cyrkulacja powietrza jest zadowalająca. http://www.camperteam.pl/...aaf5c03875299d3
mwservice - 2015-03-20, 10:47
Rawic - zgadzam się z Tobą. Mam Truma Vent zainstalowany na dachu, ale też nie jestem fanem tego rozwiązania - zbyt dużo hałasu. Zmniejszyłem minimalne obroty (poprzez ingerencję w elektronikę), aby obracał się prawie bezgłośnie, ale i tak rzadko z tego korzystam.
Bronek - 2015-03-20, 10:57
Ma ładny panel sterujący
A po za tm miałem zwykłe matowe okno Fiammy. Pod nie zakładałem wetylator też Fiammy
To ma służyć głównie jak wywiew z nad kuchni.
A i mam gazy! po kapuście
Nie demonizował bym dachu, itd.
To montują ludzie.....którzy nie robiątego z pasji, tylko z powodu, że..... montują, bo szef kazał
Wykonanie fabryczne w wielu przypadkach jest do d.
Taki wentylator Trumy też ok, ale 7.40 to nir 5.99
Inny też układ.
U mnie nie ma takich warunków, by rozprowadzić tak powietrze jak u Rawica.
Oglądałem jego patent. Miał szczęście, że akurat jego kamper ma taki rozkład.
Ale co z tego jak nie używa klimy, bo się wstydzi lub boi, że go wywalą z kempingu Podwiewa kiecki przechodzących lasek
Rawic - 2015-03-20, 11:32
Bronek napisał/a: | U mnie nie ma takich warunków, by rozprowadzić tak powietrze jak u Rawica.
Oglądałem jego patent. Miał szczęście, że akurat jego kamper ma taki rozkład.
Ale co z tego jak nie używa klimy, bo się wstydzi lub boi, że go wywalą z kempingu Podwiewa kiecki przechodzących lasek | Gdy jestem na wycieczce rowerowej z Bronkami to po co ma klima pompować, szanuj energię elektryczną bliźniego swego jak swoją, po powrocie schładza kampera w kilka minut, wylot już usprawniony( suszarka), gdybym miał laskom dokuczać wieszam ręcznik do suszenia. Co do rozkładu w kamperze, to nie szczęście tylko żona takiego wybrała, podobno kobiety znają się lepiej na urządzaniu gniazdka.
Bronek - 2015-03-20, 19:56
A tak z ciekawości ..
To jak to działa?
Zamontowałem, ale o co chodzi?
Ma ktoś ten elektroniczny.?
Jest zimno, to trudno teraz testować.
Ustaliłem, na szybko, bo nie mam czasu.
Dwa kieunki nawiewu.
Ustalana prędkość
Ale po kiego ustwaianie temperatury?
Jak ten parametr ma się do kierunku nawiewu?
Czy może chodzić z zamkniętym oknem. Ma jakieś delikatne przewiewy?
Pratycznie jak tego używać?
Jedno wiem u mnie robić będzie za pochłaniacz
No cóż poczekam na wiosnę
Rawic - 2015-03-20, 20:58
Bronek napisał/a: | A tak z ciekawości ..
To jak to działa?
Pratycznie jak tego używać?
Jedno wiem u mnie robić będzie za pochłaniacz
| uważaj Broniu na to Turbo, ustaw nie za szybko, bo może Ci całą zupkę z garnka pochłonąć.
mwservice - 2015-03-20, 21:22
U mnie jest analogowy potencjometr do regulacji temperatury. Jak temperatura spadnie poniżej progu ustawionego potencjometrem, to wentylator się wyłącza.
andi at - 2015-03-20, 21:39
Mam to coś i jak włączę latem wieczorkiem na najniższe obroty to po około 20 minutach czuje zimno i muszę się przykryć kołderka (nawiew) Najlepsze było by nawiew z rozprowadzeniem po części sypialnej (oczywiście nawiew pobrany spod kampera )
Bronek - 2015-03-20, 21:53
O ile kocur tam nie nasika.
W Swornych Gaciach musiałem przestawić kampera. Waniało bez wentylatora.
Rawic - 2015-03-21, 08:37
Bronek napisał/a: | O ile kocur tam nie nasika.
W Swornych Gaciach musiałem przestawić kampera. Waniało bez wentylatora.
_________________ | Jak ktoś ma pecha to w drewnianym kościele cegła spadnie mu na głowę
Bronek - 2015-03-21, 09:35
Póki co jest jaśniej w kamperze.
Ładnie wygląda
Nie mam czasu, jadę do Ludla, kamperem .
Pada deszczyk.Test szczelności
Johny_Walker - 2015-03-21, 09:46
Rawic napisał/a: | u. Moim zdaniem o wiele lepsze rozwiązanie to przepływ zimnego powietrza zalegającego pod podłogą do dolnej części kampera, wytwarza się lekkie nadciśnienie, zimne opływając łóżko wypycha ciepłe do kominków lub do okna dachowego. Przepływ realizowany jest przez bardzo cichą, z napędem wielostopniowym turbinę Trumy, umieszczoną nisko w zamkniętym pojemniku, jest w praktyce niesłyszalna. W temacie Klima- jak prawdziwa opisałem dokładniej działanie z dodatkowym chłodzeniem wodnym, które można pominąć gdyż sama cyrkulacja powietrza jest zadowalająca. http://www.camperteam.pl/...aaf5c03875299d3 |
Gdzie Ty masz to zalegające powietrze? Pod kamperem czy pomiędzy podłogami?
Gdzie najlepiej dziurawić podłogę żeby je zassać? Mi wychodzi że w garażu, ale nie jestem pewien. Można też wykorzystać gotową dziurę przedziału butlowego..
Bim - 2015-03-21, 10:19
Bronek a ten wentylator jak będzie na maksa to nie zczochra treski
Endi - 2015-03-21, 10:37
Bim napisał/a: | a ten wentylator jak będzie na maksa to nie zczochra treski |
Nie ma najmniejszych szans. Przykleił na srebrną hydrauliczną. Widziałem, ładnie wygląda.
Trochę bije na boki ale się wyrówna
Bronek - 2015-03-21, 12:46
Tak na maksa, cebulki mają masaż.
Wiadomo lekko wyje.
Gruncik na kempingach bywa nasiąknięty różnymi mediami.
Gleba cuchnie niekiedy,
Od gazu....... jedna zaciągasz to co może wylatywać pozostałymi.
To zła koncepcja.
Chyba, że ktoś lubi. Wąchają butapren!
Ale jak to Zbyszek napisał w "drewnianym kościele......"
WINNICZKI - 2015-03-21, 14:18
Bronek napisał/a: | Gruncik na kempingach bywa nasiąknięty różnymi mediami. | Racja,ale taki nawiew stosują ci co kempingi omijają szerokim łukiem
Rawic - 2015-03-21, 22:20
Johny_Walker napisał/a: |
Gdzie najlepiej dziurawić podłogę żeby je zassać? Mi wychodzi że w garażu, ale nie jestem pewien. Można też wykorzystać gotową dziurę przedziału butlowego.. | ja nie dziurawiłem podłogi, u mnie było przejście z kotłowni przez podłogę około Fi 90 na przejście rury w osłonie do podgrzewania zaworu spustowego szarej wody. Ten otwór trochę powiększyłem i założyłem siatkę stalową drobnooką wegen gryzonią. To podgrzewanie zaworu spustowego to przerost formy nad treściwą zasadą, zawór jest plastikowy i nie pęka, szkoda gazu. Jasiu to widać na moich fotkach, jak rura od podgrzewania zaworu jest zablindowana
Rawic - 2015-03-21, 22:36
WINNICZKI napisał/a: | Racja,ale taki nawiew stosują ci co kempingi omijają szerokim łukiem | albo jak jadą na kemping, to schludny, czysty i bez kocurów. Tak naprawdę nawiew spod kampera stosuję jak mieszkam na dziko, np. na plaży, na kempingu mam zasilanie z sieci energetycznej, używam więc klimę.
andi at - 2015-03-21, 23:56
Pierdoły piszą i gdzie są ci co powinni wywalić to wszystko
Bronek - 2015-03-22, 07:59
mwservice napisał/a: | Pamiętajcie, że temperatura stosowania Sikaflexów itp. to powyżej 10 st.C, więc teraz w Polsce to tylko w garażu. |
Oczywiście cwaniaczenie itd... ale jako istota lekko myśląca dałeś mi do w/w czynności asumpt
Tom poczytał, bo użyłem Sikalastomeru 710 a nie 712...
Jest ok prawidłowo
temp. do pracy od 5 st C do 35..
przeznaczenie też
Dzięki- ostrzeżeń nigdy za wiele.
Moje musi być na wierzchu, ale fajnie jak naprawdę tak jest i do tego nie walneło się głupoty
|
|