| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Smutna deska starego fiacika
jacik - 2015-03-20, 15:55 Temat postu: Smutna deska starego fiacika Byłem dzisiaj posiedzieć sobie w kamperku i tak mnie naszło żeby wykorzystać wolne miejsce i coś zmajstrować żeby było weselej.
Myślę o takim LCDku
Adres aukcji
i na nim zrobić mini komputer ( temperatura , napięcie itp).
A z prawej strony może zrobić na stałe gniazda USB 2A do ładowania telefonów
Przełączniki też nie są za ładne ale to było zakładane na szybko przed pierwszym wyjazdem .
Może pokażecie swoje przerobione deski od starych fiacików ?
gino - 2015-03-20, 17:40
| jacik napisał/a: | | Myślę o takim LCDku |
jacik - 2015-03-20, 17:59
Rozmiarem by pasowało
pod spodem 12 przycisków do załączania urządzeń i chodzeniu po menu.
Część można zrobić zdalnie bo teraz moduły do transmisji danych to taniocha.
Można mu dać też dodać opcje gadania i będzie odlot
Banan - 2015-03-20, 18:34
A jakie serducho do tego cudeńka planujesz?
jacik - 2015-03-20, 19:03
Atmega32 na start a później pewnie ATmega644 bo obrazki sporo pociągną.
Fajnie jak by ktoś się pochwalił swoją wersja deski w starym Fiaciku.
Widziałem fajna z wbudowanym tabletem jako nawigacja ale takich bajerów z plastikiem nie umiem robić
Mogę jedynie coś wyfrezować na CNC
Banan - 2015-03-20, 19:32
Też planuję podobne modyfikacje na Atmega32, tylko mały wypadek pokrzyżował mi plany
Czeka mnie kilka miesięcy poślizgu
Chcę oprócz komputera do auta, zrobić komputerek do części mieszkalnej, żeby precyzyjniej pokazywał co mam w środku i na zewnątrz. Oczywiście napięcia, woda, temperatura w środku, na zewnątrz, w lodówce. Wilgotność powietrza mi się marzy, tylko czujnik wilgotności znalazłem od 0°C a przydałby się coś w zakresie od minusa
Ty możesz chociaż coś sobie wyfrezować, a ja mogę... wydrukować w biurze projekt
Banan - 2015-03-20, 19:37
| gino napisał/a: | | jacik napisał/a: | | Myślę o takim LCDku |
|
To Grzesiu nie problem, mała przetworniczka 12v → 5V i po sprawie, kilkanaście złociszy to kosztuje.
Skwarek - 2015-03-20, 19:44
Sam się kiedyś zastanawiałem nad zmianą mojej modernizacji deski, jakie funkcje miałby pokazywać taki wyświetlacz dla kierowcy których nie ma na desce rozdzielczej, jakieś temperatury, zegarek z budzikiem, jakieś volty i co jeszcze by nie dublować. Parametry w związane z zabudową raczej nie. Jakieś silnikowe- tylko jakie i jak. Silnik prosty jak cep i wszystkie jego parametry doskonale się słyszy mimo wygłuszeń . Podpowiedzcie może mnie to też zainspiruje.
Banan - 2015-03-20, 19:51
| Skwarek napisał/a: | | Parametry w związane z zabudową raczej nie. |
Ech, a ja myślałem, że te parametry są bardziej potrzebne, jak sam zauważyłeś, te z pojazdu możemy usłyszeć
A temperatura w lodówce Cię nie interesuje? Ja tam lubię zimne piwko
Nie chcesz wiedzieć, czy wody masz jeszcze 30, czy 5 litrów?
Może od tego nie zależy nasze życie, ale łatwiej cokolwiek zaplanować
Track222 - 2015-03-20, 20:17
| jacik napisał/a: | Rozmiarem by pasowało
pod spodem 12 przycisków do załączania urządzeń i chodzeniu po menu.
Część można zrobić zdalnie bo teraz moduły do transmisji danych to taniocha.
Można mu dać też dodać opcje gadania i będzie odlot |
Po co tyle tych przełączników, nie bardzo ładnie to wygląda!!!
Skwarek - 2015-03-20, 21:09
| Banan napisał/a: | | Skwarek napisał/a: | | Parametry w związane z zabudową raczej nie. |
Ech, a ja myślałem, że te parametry są bardziej potrzebne, jak sam zauważyłeś, te z pojazdu możemy usłyszeć
A temperatura w lodówce Cię nie interesuje? Ja tam lubię zimne piwko
Nie chcesz wiedzieć, czy wody masz jeszcze 30, czy 5 litrów?
Może od tego nie zależy nasze życie, ale łatwiej cokolwiek zaplanować |
No więc właśnie myślałem o tych samochodowych, można by ciśnienie w oponach, poziom płynu spryskiwaczy, przypomnienie że już jedziesz np. pięć godzin i czas na dłuższą przerwę, informacje o przepalonych żarówkach, niedomkniętych drzwiach, nieodłączonym kablu od skrzynki, rozwiniętej rolecie i zgubionym kocie. Tylko to wszystko mocno naciągane i nie wiem czy potrzebne.
Ale z tym zimnym piwkiem to mi się podoba, taki komunikat by uzupełnić braki i mrugający wykrzyknik na przemian z sygnałem dźwiękowym. a nawigacja pokazuje drogę do sklepu.
qdlaty_78 - 2015-03-21, 06:20
U mnie w Fordzie też jest " smutno". Chciałbym zamontować kontrolkę informującą o rozłożonych podporach ale niewiem jak się za to zabrać.
mrsulki - 2015-03-21, 07:09
| qdlaty_78 napisał/a: | | niewiem jak się za to zabrać. |
Do podpory montujesz magnes do ramy kontaktron przewód do środka prowadzisz, kontrolka w/g uznania lub jakaś nie wykorzystana z zegarów. Ważne żeby kontaktrony były hermetyczne i załączały masę, wtedy do kabiny wystarczy 1 żyła przewodu.
Banan - 2015-03-21, 08:46
Wystarczy zastosować krańcówkę - np taką:
http://allegro.pl/wlaczni...5167018744.html
100% skuteczności i zadowolenia
Cała robota, to wywiercenie otworu w odpowiednim miejscu i ułożenie kabelka
mrsulki - 2015-03-21, 08:53
Krańcówki raczej kiepsko się spisują na zewnątrz, ta ma poza tym bardzo mały zakres działania. Kontaktrony takie z obudowami do instalacji alarmowych dużo lepiej się spiszą w warunkach podwoziowych.
jacik - 2015-03-21, 09:18
| Track222 napisał/a: |
Po co tyle tych przełączników, nie bardzo ładnie to wygląda!!! |
Faktycznie za dużo. Trzeba będzie poszukać jakiś ładnych podświetlanych większych albo zrobić podświetlane dotykowe.
Ogólny zarys jest traki żeby na PC w specjalnie stworzonym szablonie narysować/zaimportować BMP ekran startowy np fotka kampera , rysunki kontrolek i konfiguracje i to wgrać przez USB do pamięci "AutoCamp" - Nazwa wersja 0.1 hehe
Wtedy każdy mógłby rzucić swój ekran startowy i swoje ikony tak jak mu się podoba.
Banan - 2015-03-21, 11:57
| jacik napisał/a: | | Wtedy każdy mógłby rzucić swój ekran startowy i swoje ikony tak jak mu się podoba. |
Masz jakiś fajny soft do programowania atmega? Przez USB, czy dodatkowy programator?
| mrsulki napisał/a: | | Krańcówki raczej kiepsko się spisują na zewnątrz, ta ma poza tym bardzo mały zakres działania. Kontaktrony takie z obudowami do instalacji alarmowych dużo lepiej się spiszą w warunkach podwoziowych. |
Nie wiem, czy doczytałeś, to jest krańcówka właśnie od podwozia - SAMOLOTU ODRZUTOWEGO i nie wiem, czy gorzej się spisze od kontraktona z instalacji alarmowej
Skoro taki skok wystarczy do samolotu, to do kamperka w zupełności powinien pasować.
jacik - 2015-03-21, 12:10
| Banan napisał/a: |
Masz jakiś fajny soft do programowania atmega? Przez USB, czy dodatkowy programator?
|
Miałem na myśli własna komunikacje PC(FT232RL) <>ATMEGA32(uart) + eeprom 64K
Ale tak myśle że można lepiej będzie zastosować kartę SD - wtedy nie trzeba latać z laptopem
Banan - 2015-03-21, 16:14
Masz widzę jakieś pojęcie o temacie, ja dopiero zaczynam raczkować
Znalazłem za to czujnik wilgotności z termometrem od -40 co mnie bardzo ucieszyło
qdlaty_78 - 2015-03-23, 23:11
Chyba jestem w stanie to wykonać przy wykorzystaniu tej krańcówki
mrsulki - 2015-03-23, 23:20
| Banan napisał/a: | Nie wiem, czy doczytałeś, to jest krańcówka właśnie od podwozia - SAMOLOTU ODRZUTOWEGO i nie wiem, czy gorzej się spisze od kontraktona z instalacji alarmowej |
Tylko samolot nie jeździ po solonych drogach. Daję jej max 2-3 sezony
Banan - 2015-03-24, 09:04
No trza szukać krańcówki z promu kosmicznego
jacik - 2015-03-25, 12:06
Pierwsze kroki
Program na PC do budowy grafiki i zdalnego podglądu ekranu.
Banan - 2015-03-25, 12:43
Wygląda obiecująco
Popraw tylko przód kamperka, bo masz po kolizji
Program jest Twojej roboty?
jacik - 2015-03-25, 13:00
To jakiś losowy kamper z googla na szybko przerobiony na 2 kolory i zaimportowany
Programik dopiero zaczynam pisać.
Jak masz jakąś fajną fotkę B&W 128x64 to podrzuć
jacik - 2015-04-22, 12:03
Znalazłem chwile żeby narysować próbny schemat ale brakło pinów na badanie poziomu płynów.
Myślę że zrobię to na osobnym procku zdalnie przez moduły do transmisji danych przez UART.
Nie trzeba będzie ciągnąć kabli.
Ciekawi mnie jak w nowszych kamperach rozwiązali badanie poziomu płynów.
Fajnie by było dokładniej badać poziom a nie tylko 4 stopnie.
Skwarek - 2015-04-22, 16:43
| jacik napisał/a: |
Ciekawi mnie jak w nowszych kamperach rozwiązali badanie poziomu płynów.
Fajnie by było dokładniej badać poziom a nie tylko 4 stopnie. |
Można jak Świstak chyba robił w swoim panelu za pomocą czujników ciśnienia, lub ultradźwiękowe czujniki odległości ( często stosowane w studniach lub pompowniach ścieków), wtedy skalę uzyskasz co do ułamka litra jeśli taka potrzeba. Ale trzeba ingerować w zbiornik, wody czystej to pestka, szarej to trzeba pod auto włazić i odkręcić. jak sobie o tym pomyślałem to jakoś mniej mi zależało na dokładności.
jacik - 2015-05-10, 18:36
Klocki zakupione (Czytnik SD , czujnik temperatury/wilgotności i ultradźwiękowe odległości)
W poniedziałek zlecam zrobienie płytki
Schemat rozbudowałem o gadułe .
Będzie można zrobić asystenta głosowego tankowania płynów
Skwarek - 2015-05-10, 18:50
No no !!
I będzie mówił nalej jeszcze? 100 gram?
zapowiada się fajnie, powodzenia
jacik - 2015-05-13, 17:40
| Skwarek napisał/a: | No no !!
I będzie mówił nalej jeszcze? 100 gram?
|
W poprzednim sezonie tankowałem tak że córka pilnowała zbiornika w środku kampera i dawała znaki przez okno. Taką mieliśmy zabawę co dwa dni w czasie urlopu.
Ciekawe czy czujnik ultradźwiękowy zadziała przez górną ściankę zbiornika.
W środku szybko by zardzewiał.
PS.
Szukam jakiejś sensownej panieny z ładnym głosem. Jedyna która w miarę ładnie gada to IVONA. Fajny mogły by być też męski komputerowy taki z filmów SF
Skwarek - 2015-05-13, 18:06
Jak to nalewasz zaglądając do zbiornika? czy się nie przeleje?
Nie wiem jak u innych ale wydaje mi się, że leje się do pełna aż usłyszę, że wylatuje przelewem pod auto. Nigdzie nie zaglądam i jest OK. Nie ma prawa się przelać do kampera.
Nie wiem czy przez zbiornik czujnik coś wyczuje, jakieś drugie echo. Widziałem w studniach w obudowach osobno nadajnik i mikrofon , wiszą na linkach lub łańcuszkach, ale nie tu, tak się nie da.
Pewnie jakoś uda się zabezpieczyć przed wilgocią i zamontować na środku zbiornika bo tam najmniejsze falowanie, może w korku zbiornika, tak by pasowało u mnie. Nie wiem jak jest u Ciebie w aucie.
Trzeba pokombinować i dlatego oparłem się na istniejących czujnikach by takich dodatkowych trudności uniknąć.
Można w zaślepionej pionowej rurce z małym otworkiem w dnie i maleńkim odpowietrzeniu, tak by wyeliminować całkowicie falowanie, u góry rurki czujnik.
powodzenia
jacik - 2015-05-20, 15:09
Wreszcie dotarły płytki Od razu nakleiłem opisy
Będzie można zacząć zabawę.
Skwarek - 2015-05-21, 11:11
Ładne płytki
Najgorzej to z tymi maluchami smd , mi prawie zawsze wychodzą krzywo bo staruchowi trzęsą się ręce ale lubię taką zabawę.
jacik - 2015-05-21, 12:24
Mi też już wzrok siada od kompa ale daje rade
Najważniejsze że zabierają mało miejsca. Najlepiej spisują się jako podciągające między nogami procka
Mam nawet 605 rozmiar ale to już takie małe "cipki" że trzeba się nakombinować.
Trawienie płytek zleciłem firmie bo nie mam warunków do tego.
Ale naklejka opisowa to już mój patent ( po co przepłacać ).
jacik - 2015-06-11, 17:02
Trochę nie ma czasu na to ale małymi kroczkami na koniec sezonu może się zrobi.
A tymczasem wygenerowałem głosy do czytania temperatury. Może komuś się przyda.
Link do pliku z Wav-ami 23MB
Skwarek - 2015-06-11, 18:38
Przy -55,5 st jest równie ciepły głos jak przy +25, nawet nie zadrżał.
Fajne
|
|