|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Meble łazienkowe-odnowienie
wlodo - 2015-03-22, 10:51 Temat postu: Meble łazienkowe-odnowienie Meble łazienkowe które mają swoje lata,staja się brzydkie.
Tracą kolor i żółkną,niektóre kruszeją.
W jaki sposób je odnowić,czym pomalować szafki a czym brodzik?
Lakiernicy samochodowi nie znają tematu,oni malują plastikowe zderzaki,a tu mamy inny plastik (jaki?),i inne użytkowanie.
Na tych wytłoczkach nie ma oznaczeń z czego są zrobione i nie wiadomo jak do nich podchodzić.
Jężeli ktoś zgłębił temat,to proszę o radę.
izola - 2015-03-22, 12:35
by coś poradzić dobre foty by się,przydały
silny - 2015-03-22, 13:30
są podklady do pastiku , elastyczniejsze od innych , matujesz -podklad-lakier
Rowerek - 2015-03-22, 13:45
można zrobić hydrografikę na meblach
toscaner - 2015-03-22, 15:08
Podkład do plastików, na to lakier samochodowy. W zależności od twardości plastiku dodajesz odpowiednią ilość plastyfikatora. Ładnie do wychodzi.
Ile plastyfikatora dodać doradzą w każdym sklepie, gdzie dorabiają lakiery.
Pewnie są inne metody malowania plastików, ale ta nie jest zła, jeśli podłoże dobrze przygotowane.
Ja w każdym razie tak bym ratował.
wlodo - 2015-03-22, 17:32
Wstawię fotki,to łatwiej wymyślać.
CAPOMAN - 2015-03-23, 13:28
wlodo widać jednak upływ czasu... aż się dziwię, że u mnie mebelki w łazience w miarę przyzwoitym stanie.
Cóż zrobić- dowiedz się co i jak- umawiamy się na którąś sobotę i wpadnij z elementami do mnie wszelkie sprzęty są, więc będziem działać
wlodo - 2015-03-23, 19:14
Dziękuję bardzo za propozycje
Te mebelki to do planowanej zabudowy blaszaka,tak,że mam czas.
To znaczy nie wiem,kiedy ten czas znajdę,ale znajdę i odnowie
joko - 2015-03-23, 21:47
A może zamiast malować, wyczyścić i wypolerować choćby środkami do pielęgnacji laminatów
Zobacz tutaj http://www.kulinski.navsi...?id=1718&page=0
Jeśli już malować to może tym samym z czego jest ten laminat wykonany czyli żelkotem, będzie przynajmniej pewność że będzie trzymać.
Są też środki do renowacji laminatów (również w temacie żeglarskim) likwidacji ubytków, itp.
wlodo - 2015-03-23, 22:46
joko, Dzieki,podjadę do firmy co się zajmuje łódkami,może coś pomogą
wlodo - 2015-03-27, 20:19
leon, Cytat: | można zrobić hydrografikę na meblach |
Możesz coś bliżej?
Metoda fajna,tylko czy samodzielnie do zrobienia bez strat materiałowych?
No ..wszystko ludzie robią,to nie technologia kosmiczna,chyba się da..
Jeżeli robiłeś,to chętnie popatrzę
Rowerek - 2015-03-27, 20:56
nie musisz to zrobić w firmach specjalizujących się hydrografi firmy są w całej Polsce drogie to nie jest pozdrawiam
Rowerek - 2015-03-27, 21:00
wpisz w wyszukiwarce hydrografia wyskoczą ci firmy i zdjęcia jak to wygląda
Rowerek - 2015-03-27, 21:30
Wlodo dokładnie wpisz hydrografika
wlodo - 2015-03-27, 21:57
Właśnie sobie pooglądałem
Fajne,wygląda,że jest to banalnie proste
Ktoś nakładał samodzielnie?
qdlaty_78 - 2015-03-28, 05:40
Ja się trochę bawiłem. Ale wyniki były średnio zadawalające. Pewnie materiały u nas dostępne były słabej jakości. Mam w planach kolejne próby bo efekt jest bardzo fajny.
joko - 2015-03-28, 09:18
Bo to jest tak jak z oklejaniem samochodów folią , czy odlewaniem elementów z żywicy ...... super wygląda na filmie na Tubie i jak się to ogląda to takie proste
Jak dla zabawy , albo po to aby się czegoś nauczyć to ok, ale jak samodzielnie aby było taniej, to raczej marne szanse .
Daj to zrobić komuś kto z tego żyje , a na pewno finalne koszty będą trzy razy mniejsze i efekt z dziesięć razy lepszy
A poza wszystkim to gdzie to w wannie będziesz robił ?
Skwarek - 2015-03-28, 09:20
Hydrografika to fajna technika ale wzorek czy kolor? To i tak trzeba meble naprawić, pęknięcia i ubytki plastiku zlikwidować, powierzchnię polakierować i przyozdobić lub nie. O ile same meble jakoś będą funkcjonować, tylko by lakiery nie odłaziły, to z brodzikiem jest już sprawa gorsza bo jednak po tym się chodzi i to nie zawsze w bamboszkach, więc powierzchnia lakierowana klarem w sprayu nie będzie trwała.
Ważne by te wszystkie warstwy były stabilne przez lata i się łączyły, bo często takie niezbyt fachowo przeprowadzane naprawy po jakimś czasie wyglądają jeszcze gorzej niż przed naprawą.
Może jednak (jak już koledzy zauważyli) spróbuj te elementy które się da, przeszlifować na mokro, zlikwidować spłowiałą warstwę i następnie wypolerować. Na zdjęciach niektóre plastiki nie wyglądają tak źle tylko trzeba nad nimi popracować. Malowanie to ostateczność.
A brodzik najlepiej wykonać od nowa, a nie bawić się w regenerację, już to przerabiałem.
wyjmowanie brodzika to męka.
joko - 2015-03-28, 09:35
To jest racja. Tak jak pisałem wcześniej daj to firmie która zajmuje się laminatami, a zrobią Ci to jak należy .
Skoro pytasz jak to zrobić to znaczy że nie wiesz, a jak nie wiesz to znaczy że tego sam dobrze nie zrobisz . Szkoda czasu , pieniędzy i nerwów na eksperymenty i to taka sztuka dla sztuki.
Cenię własnoręczną pracę , ale tylko w tematach które się zna i umie. Jak ma być zabawa i koszty nie grają roli to można, ale jak ważny jest efekt końcowy i koszty nie bez znaczenia to tylko zlecić ludziom którzy wiedzą jak.
wlodo - 2015-04-18, 20:01
000
wlodo - 2015-04-18, 20:05
Brodzik"żywiczny" pomalowany!
Od spodu 2x mata i żywica,boki wzmocnione rurą i żywicą,próg wzmocniony i połączony przy podłodze z resztą,żeby nie "pracował.
Wewnątrz, gdzie potrzeba szpachlówka,szlif na mokro,podkład do plastików,nawierzchniowo akryl z pistoletu.
Farba dorobiona pod poprzedni kolor(200 ml+utwardzacz,podkład 500 ml+ utwardzacz=42 zł)
Dlaczego akryl?
Z braku czasu,kończyć budkę trzeba,słońce coraz mocniej...
Po rozmowach,w firmie szkutniczej,w warsztatach malarskich,w mieszalniach lakieru,w punktach sprzedających różne farby do jachtów,i po przeszukaniu internetu-nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Każdy proponował coś innego,i inną technologię,ta opcja szybka i tania,czas pokaże na ile trwała.
wlodo - 2015-04-18, 20:08
000
CAPOMAN - 2015-04-18, 20:11
wlodo napisał/a: |
Zdjęcia nie wchodzą... |
No właśnie mam ten sam problem
wlodo - 2015-04-18, 20:26
trzeci dzień próbuję
Podobno serwer się sypnął..
Ale żeby tyle czasu naprawiać
ABCkamp.pl - 2015-04-18, 20:31
Spokojnie administracja to społeczniaki
Zacznijmy płacić za utrzymanie całego forum to można będzie ponaglać a teraz cierpliwości
wlodo - 2015-04-19, 20:29
Ok są zdjęcia ale szybko wchodzą!dobrze naprawili
Mam nadzieję,że ktoś te popowtarzane posty pousuwa,ja nie wiem jak.
|
|