|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Różne rodzaje przetwornic i ich zastosowanie
Czarna i Krzysiek - 2015-03-25, 19:18 Temat postu: Różne rodzaje przetwornic i ich zastosowanie Słuchajcie, to co dzisiaj zamontowałem, to zwykła, tania przetwornica małej mocy 150W i na pewno nie sinusoidalna. Ładowarki, laptopy itp. działają, lutownica transformatorowa też działa, ale już na przykład pistolet do gorącego kleju nie, włącza się i wyłącza co chwila i generalnie dalej nie próbowałem, bo nie chciałem go uszkodzić.
Czy ktoś może mi wyjaśnić jakich i dlaczego urządzeń nie można stosować przy sinusoidzie modyfikowanej, albo, może prościej, które urządzenia będą działać poprawnie ?
koder - 2015-03-25, 19:22
Nie należy stosować niczego indukcyjnego (silniki, lutownica też - sprawdź, pewnie się w niej transformator mocno grzeje). Zasilacze impulsowe do komórek, laptopów powinny działać dobrze, warto jednak kontrolować przy pierwszym podłączeniu, czy się nie grzeją. Jeśli cokolwiek zaczyna buczeć, to lepiej wyłączyć od razu.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-25, 19:30
koder napisał/a: | Nie należy stosować niczego indukcyjnego |
Nie wiele mi to mówi, chyba przespałem tą lekcję fizyki ;-)
Silniki, ok, to dla mnie jasne, lutownica nie grzała się więcej niż zwykle, a coś takiego jak np. prostownica do włosów mojej żony ? Moc tylko 35W, więc spokojnie dałoby radę, ale...... czy to jest urządzenie indukcyjne ?
Jak to się klasyfikuje, skąd wiadomo, czy dane urządzenie jest indukcyjne czy nie ?
koder - 2015-03-25, 19:33
Indukcyjne urządzenie zawierają cewki, silniki albo transformatory. Prostownica powinna być ok. Najprościej jest podłączyć i sprawdzić, czy nie buczy :-)
Czarna i Krzysiek - 2015-03-25, 19:37
koder napisał/a: | Najprościej jest podłączyć i sprawdzić, czy nie buczy :-) |
A pistolet do kleju na gorąco nie buczał, tylko włączał się i wyłączał ..... a tam chyba wielkiej filozofii nie ma, grzałka i tyle :P
stef - 2015-03-25, 19:44
a jaka moc grzałki w pistolecie do kleju??
Czarna i Krzysiek - 2015-03-25, 19:48
No właśnie nie wiem, bo nigdzie na nim nie napisane, albo było napisane ale się starło
izola - 2015-03-25, 19:50
Edyta i Krzysiek napisał/a: | koder napisał/a: | Nie należy stosować niczego indukcyjnego |
Nie wiele mi to mówi, chyba przespałem tą lekcję fizyki ;-)
Silniki, ok, to dla mnie jasne, lutownica nie grzała się więcej niż zwykle, a coś takiego jak np. prostownica do włosów mojej żony ? Moc tylko 35W, więc spokojnie dałoby radę, ale...... czy to jest urządzenie indukcyjne ?
Jak to się klasyfikuje, skąd wiadomo, czy dane urządzenie jest indukcyjne czy nie ? |
Tu jest pomocne wyjaśnienie zasad działania rodz. silników indukcyjnych i ich specyfika budowy i zasilanie ...
http://pl.wikipedia.org/w..._asynchroniczny
Czarna i Krzysiek - 2015-03-25, 19:58
No tak, czytałem już, dlatego napisałem, że silniki dla mnie jasna sprawa, ale jak zdążyłem się zorientować nie tylko silniki są urządzeniami indukcyjnymi
izola - 2015-03-25, 21:06
Edyta i Krzysiek napisał/a: | No właśnie nie wiem, bo nigdzie na nim nie napisane, albo było napisane ale się starło |
Twoja przetwornica ze 150 Wat jest za słaba / ma za mały output
zwykły pistolet do klejenia pobiera :
pobór podczas podgrzewania : 500 Watt
podczas klejenia : 35 Watt
Czarna i Krzysiek - 2015-03-25, 22:00
500W Niemożliwe. To zwykły, marketowy Topex czy inny no name, a przewodzik to ja przy magnetofonie mam grubszy niż ten przy pistolecie, wiec 500W raczej nie wchodzi w grę.
Fordek - 2015-03-25, 22:36
Witam
Małe pytanko o przetwornicę do zasilenia takiej przenośnej lodówki
toscaner - 2015-03-25, 22:41
Edyta i Krzysiek napisał/a: | No właśnie nie wiem, bo nigdzie na nim nie napisane, albo było napisane ale się starło |
Ten co ja mam to grzałka 170W. Czyli ciut poza max mocą Twojej przetwornicy. Pewnie dlatego.
toscaner - 2015-03-25, 22:45
Fordek napisał/a: | Witam
Małe pytanko o przetwornicę do zasilenia takiej przenośnej lodówki |
DC 12V jak widać.
Jeśli 230V to niestety pełny sinus i sporej mocy. Start (pik) to z reguły 6-8x większa moc niż ta na naklejce. Czyli potrzebny zapas na start inaczej przetwornica się wyłączy. Na modyfikowanej szlak trafi kompresor. Wcześniej albo później.
Moja 65W lodówka nie startuje na 800W/400W przetwornicy. Na 1500W/3000W startuje z palcem.
zbyszekwoj - 2015-03-25, 22:48
Edyta i Krzysiek napisał/a: | np. prostownica do włosów mojej żony |
Dawniej panie kręciły włosy ,żeby się podobać, a dzisiaj prostują? Nawet na wakacjach w kamperze?
izola - 2015-03-25, 23:03
Czarna i Krzysiek - 2015-03-26, 00:12
Nie no, spokojnie, mojej żonie do kury domowej daleko, ale prostownica musi być, takie włosy, inaczej wygląda..... Mało atrakcyjnie..... A ja lubię jak moja żona wygląda atrakcyjnie
Fordek - 2015-03-26, 00:17
No to odpuszczam sobie przetwornicę do zamrażarki - stosunek ceny do zysku
Lepiej kupić prąd na kempingu.
Bronek - 2015-03-26, 06:35
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Nie no, spokojnie, mojej żonie do kury domowej daleko, ale prostownica musi być, takie włosy, inaczej wygląda..... Mało atrakcyjnie..... A ja lubię jak moja żona wygląda atrakcyjnie |
Edytował bym, zanim przeczyta.
silny - 2015-03-26, 06:49
Fordek , ale ona jest na 12 v wiec po co ci przetwornica skoro w wersji 230 bierze wiecej energi.
DAKOTA - 2015-03-26, 08:27
zbyszekwoj napisał/a: | Edyta i Krzysiek napisał/a: | np. prostownica do włosów mojej żony |
Dawniej panie kręciły włosy ,żeby się podobać, a dzisiaj prostują? Nawet na wakacjach w kamperze?
|
najlepiej to leba ogolic na lyso i nie potrzeba prostownic ,ani kretownic ,no nie wspomne juz o wibratorze na 230V ,,,to jest hit
moim sasiadkom pleci zenskiej ciagle brakuje prada , powiedzialy ze ich przetwornica jest za mocna ,i szybko lyka akku ,ale po sprawdzeniu okazalo sie ze ich zabawki chodza za dlugo na 230 V
DAKOTA
ps dopiero po godzinie pracy i sprawdzania , przyznaly sie do tych zberezienstw , wiec zaoferowalem pomoc sasiedzka ,ale dopiero jak Mloda wyjedzie
starosc nie radosc
aha sluchaja radio Maryja po Hiszpansku
elmo78 - 2015-03-26, 10:47
silny napisał/a: | Fordek , ale ona jest na 12 v wiec po co ci przetwornica skoro w wersji 230 bierze wiecej energi. |
Wtedy ma tryb termoelektryczny czyli Peltier, czyli nic sobie tym nie schłodzi a będzie pobierało mu prąd non stop (w przeciwieństwie do sprężarkowej)
Czarna i Krzysiek - 2015-03-26, 11:24
Bronek napisał/a: | Edytował bym, zanim przeczyta. |
To jej słowa, nie moje, dla mnie zawsze wygląda pięknie i atrajcyjnie
qdlaty_78 - 2015-03-26, 11:27
Bronek napisał/a: | Edyta i Krzysiek napisał/a: | Nie no, spokojnie, mojej żonie do kury domowej daleko, ale prostownica musi być, takie włosy, inaczej wygląda..... Mało atrakcyjnie..... A ja lubię jak moja żona wygląda atrakcyjnie |
Edytował bym, zanim przeczyta. |
Fordek - 2015-03-26, 14:23
silny,
12 V używam tylko na przelotach (chłodzi i nie dopuszcza do rozmrożenia mięsiwa ) lecz na 230 V ma zdolność zamrażania - tak do -10 C oraz bardzo szybkiego schładzania napojów wyskokowych. Mały arbuz też się do niej mieści .
Bronek - 2015-03-26, 14:23
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Bronek napisał/a: | Edytował bym, zanim przeczyta. |
To jej słowa, nie moje, dla mnie zawsze wygląda pięknie i atrajcyjnie |
Nic nie paniał.
One nie po to mówią byś Ty powtarzał.
"Och!! Jaka ja głupia jestem" Powiedz, to ich słowami ?! A się przekonasz
Masz zaprzeczać nie cytować.
Fakt zrobiłeś to...
Ale mleko się rozlało
Brat - 2015-03-26, 14:47
Masz rację Bronek ... Ten Krzysiek to chyba człek młodziutki jeszcze ... życia nie zna ...
Bronek - 2015-03-26, 14:53
Prostownica......
Tak się zaczyna.
Dasz palec......
Propos przetwornicy.
Zostałem godzinę temu przetworzony z faceta w dziadka.
Wiedziałem, zakup kampera to początek końca
qdlaty_78 - 2015-03-26, 14:58
"Prostownica......
Tak się zaczyna.
Dasz palec......
Propos prztwornicy.
Wiedziałem, zakup kampera to początek końca"
No to gratulację . Chyba że coś opacznie zrozumiałem
Bronek - 2015-03-26, 15:05
Ty zrozumiałeś dobrze.
Ostatni etap osiągnięty.
Kamper, wnuk,... The end
A propos przetwornic, byłem ich wrogiem, bo po co jak teraz można zasilić niemal wszystko 12V.
Do czasu próby zagotowania wody, użycia suszarki, czy zaparzenia kawy....
Warto czysty sinus, nawet mniejszy i używkę aby redukować koszty, bo odpada zmartwienie, czy zadziała czy nie.
Do działań profesjonalnych , jednego narzędzia można przyoszczędzić.
W kamperze nigdy nie wiesz do czego Ci się przyda
ZEUS - 2015-03-26, 15:43
Bronek napisał/a: |
Wiedziałem, zakup kampera to początek końca |
GRATULACJE!!!
Bronek - 2015-03-26, 16:17
Jako jeden ze śmieciarzy nie powinienem tej dygresji robić. ale Dzięki..... Bogu..... Zeusie
Dziadoski wątek zamykam
Kupiłem parę tyg temu przetwornicę-napiecia 1500W /3000W firmy Volt
około 700zł, pełny sinus. Oczywiście tu bez krytyki i pierniczenia, iż są lepsze i tp,, się nie obyło
Cicha niegrzejąca się, stosunkowo niedroga.
MW, ekspres i odkurzacz 1400 wat - chodzą bezboleśnie.
Czas pracy musi być w granicach rozsądku.
Strategia używania, też musi być zastosowana.
Nie będę wieczorem na dzikim postoju odkurzał kampera lub grilował elektrycznie
Rano, i w słoneczny dzień, bez problemu...... itp. Solar wyrówna niedobory
Mikesz - 2015-03-26, 16:39
elmo78 napisał/a: | silny napisał/a: | Fordek , ale ona jest na 12 v wiec po co ci przetwornica skoro w wersji 230 bierze wiecej energi. |
Wtedy ma tryb termoelektryczny czyli Peltier, czyli nic sobie tym nie schłodzi a będzie pobierało mu prąd non stop (w przeciwieństwie do sprężarkowej) |
Kurde, nie wiedziałem że lodówki sprężarkowe w opcji 12-voltowej mają ogniwo Peltiera.Zwracam honor.
koder - 2015-03-26, 16:49
Mikesz napisał/a: | Kurde, czytajcie ludziska-lodówka sprężarkowa z agregatem na 12volt lub 230 volt,jaki Peltier. |
I vice-versa:
Jak byk stoi 12V - tryb termoelektryczny, sprężarka tylko na 230V.
toscaner - 2015-03-26, 16:52
Mikesz napisał/a: | elmo78 napisał/a: | silny napisał/a: | Fordek , ale ona jest na 12 v wiec po co ci przetwornica skoro w wersji 230 bierze wiecej energi. |
Wtedy ma tryb termoelektryczny czyli Peltier, czyli nic sobie tym nie schłodzi a będzie pobierało mu prąd non stop (w przeciwieństwie do sprężarkowej) |
Kurde, czytajcie ludziska-lodówka sprężarkowa z agregatem na 12volt lub 230 volt,jaki Peltier. |
Mikesz, 230V - sprężarka
12V termoelektryczny (do max 20C.)
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem, bo ktoś uwierzy, że na 12V ta lodówka lepiej pracuje i mniej prądu ciągnie.
Edit: Koder w tym samym czasie pisaliśmy.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-26, 17:12
Młody, to pojęcie względne :-) Życie znam, zapewniam :-) A tekst był zamierzony, kto nas pozna, to zrozumie.
Fordek - 2015-03-26, 18:04
Czyli przetwornica minimum do takiej lodówki powinna mieć
....../..... W Wiem już ,że pełny sinus.
Ale takie naprawdę minimum poproszę .
koder - 2015-03-26, 18:44
Doświadczenie uczy, że na przetwornicy 400/800W lodówka nie startuje, a na 1500/3000W działa. Prawdziwego minimum to Ci raczej nikt nie zasugeruje, bo nikt oczyma nie chce świecić, jeśli lodówka nie wystartuje.
Ja osobiście bez 1500W to bym nie podchodził. Tylko taka przetwornica ma zwykle spory prąd jałowy - pobiera 1-2A niezależnie od tego czy coś robi, czy nie.
Fordek - 2015-03-26, 19:30
Bardzo dziękuję . Czyli zanim kupię może wypróbuję u kogoś na 1500 W.
Może ruszy.
toscaner - 2015-03-26, 21:04
Fordek napisał/a: | Bardzo dziękuję . Czyli zanim kupię może wypróbuję u kogoś na 1500 W.
Może ruszy. |
Dodaj 1500/3000W, a nie 1500W, bo 1500W u sprzedawcy, to może być niechcący 750/1500W, z taką to może ruszyć, a może nie.
Generalnie lodówka kompresorowa do 100W powinna startować na przetwornicy 1000/2000W spokojnie, bo pik do 2000W, a w teorii 100W x 8 ~800W z poprawką, że przetwornica nie ma tej mocy w tych potrzebnych ok. 0,15 sekundy. Musi być zapas, bo inaczej elektronika wykryje przeciążenie i dupa.
Cały czas mowa o pełnym sinusie. Zawsze "pure sinus".
chemik - 2015-03-30, 08:18
Z ciekawością prześledziłem temat przetwornic, gdyż zakupiliśmy zamrażarkę samochodową o mocy na tabliczce 95W i przymierzam się do jej zamontowania.
Z pomiarów wychodzi, że przy starcie pobiera 1545 W przez 0,4 s . Obecnie analizuję schemat instalacji chłodzącej - co jest przyczyna tak dużego poboru mocy przy niezbyt dużym silniku sprężarki - sam silnik bez pompki pobiera do startu ok. 350W. Mam nadzieję , że uda mi się rozwiązać problem.
koder - 2015-03-30, 08:31
chemik napisał/a: | Obecnie analizuję schemat instalacji chłodzącej - co jest przyczyna tak dużego poboru mocy przy niezbyt dużym silniku sprężarki - sam silnik bez pompki pobiera do startu ok. 350W. |
Powodem jest oczywiście obciążenie silnika sprężarką. Opory statyczne (bez ruchu) są dużo większe od dynamicznych (gdy wszystko się kręci), dlatego zanim wszystko zacznie się ruszać, to "żre prądu jak głupie". Możliwe rozwiązania:
- Odpowiednio duża przetwornica.
- Przetwornica z opcją "miękkiego startu", obniżająca napięcie do ~140V przy dużym poborze prądu; silnik na obniżonym napięciu w końcu ruszy, choć zajmie mu to dłużej, a potem dostaje normalne napięcie do pracy.
- Wymiana silnika na DC/12V.
Bronek - 2015-03-30, 08:44
Może sprzęgło ? Powinno być coś takiego jak w skuterach , ale zminiaturyzowane .
Druga metoda zaczerpnięta z motocykli o dużym sprężaniu i pojemności , Rozprężnik na starcie . Czyli sprężarka startuje z przedmuchem potem jak się rozpędzi jest zamykany .
To dywagacje teoretyczne , ale z zasady chyba poprawne .
elmo78 - 2015-03-30, 09:06
Rozprężnik to będzie najbardziej realistyczny pomysł. Łatwiej jest zainstalować elektrozawór w układzie chłodzenia niż rozszczelniać sprężarkę i wymieniać uzwojenie silnika...
No chyba, że ktoś ma dojście do kompresorów Danfoss na 12V, to wtedy bylibyśmy bossami...
koder - 2015-03-30, 09:29
Kolega Chemik pisał o poborze prądu silnika bez obciążenia, stąd wniosłem (może błędnie), że ma możliwość jego demontażu i sprawdzenia bez obciążenia. W tej sytuacji wymiana silnika nie powinna być już takim problemem.
siemie - 2015-03-30, 10:20
koder napisał/a: | Tylko taka przetwornica ma zwykle spory prąd jałowy - pobiera 1-2A niezależnie od tego czy coś robi, czy nie. |
Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze.
Posiadam 2 przetwornice, 350 W sinus - wystarczy do większości urządzeń TV, ładowarki itp. 2 ga 2000/4000 do odkurzacza i suszarki.
Problem poboru prądu jałowego rozwiązałem w ten sposób że włączniki przetwornic, umieściłem na zewnątrz w dostepnym miejscu. Zawsze to jest oszczędność 2-3 A
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 11:27
siemie napisał/a: | Problem poboru prądu jałowego rozwiązałem w ten sposób że włączniki przetwornic, umieściłem na zewnątrz w dostepnym miejscu. Zawsze to jest oszczędność 2-3 A |
Ja właśnie z tego samego powodu, zrobiłem identycznie. U mnie przetwornice włącza się przyciskiem przy gniazdkach, do których dostarczają napięcie 230V ;-)
maszakow - 2015-03-30, 14:37
koder napisał/a: | chemik napisał/a: | Obecnie analizuję schemat instalacji chłodzącej - co jest przyczyna tak dużego poboru mocy przy niezbyt dużym silniku sprężarki - sam silnik bez pompki pobiera do startu ok. 350W. |
Powodem jest oczywiście obciążenie silnika sprężarką. Opory statyczne (bez ruchu) są dużo większe od dynamicznych (gdy wszystko się kręci), dlatego zanim wszystko zacznie się ruszać, to "żre prądu jak głupie". Możliwe rozwiązania:
- Odpowiednio duża przetwornica.
- Przetwornica z opcją "miękkiego startu", obniżająca napięcie do ~140V przy dużym poborze prądu; silnik na obniżonym napięciu w końcu ruszy, choć zajmie mu to dłużej, a potem dostaje normalne napięcie do pracy.
- Wymiana silnika na DC/12V.
|
i do tego ostatrniego - bateria dużych kodensatorów na start. może wtedy napięcie w całym układzie nie spadnie w impulsie poniżej 10V.
koder - 2015-03-30, 14:44
maszakow napisał/a: | i do tego ostatrniego - bateria dużych kodensatorów na start. może wtedy napięcie w całym układzie nie spadnie w impulsie poniżej 10V.
|
Samochody miewają rozruszniki, które mają większe opory, naprawdę
Jak się ktoś już chce zabezpieczać, to ostatnio widziałem superkondensatory 1F (=1000mF)/5V po 6zł na allegro, można dorzucić garść.
Brat - 2023-02-10, 13:58
Nie chcąc wątku nowego otwierać, tutaj się wpinam, bo tytuł mi się podoba
Chcę nabyć przetwornicę (chociażem cienki bolek technicznie, to wiem, że powinna mieć 1500/3000W i pełny sinus), którą wykorzystać bym musiał do doraźnego, niezbyt długiego zasilania urządzeń domowych o małym poborze prądu. Zdarza się to od czasu od czasu; korzystam wówczas z prądu kamperowego (instalacja kolegi MarcinPK) bądź z agregatu prądotwórczego. Kamper przez sporą część roku nie parkuje jednak pod domem, a podłączenie agregatu jest czasochłonne; brakuje mi opcji wykorzystania aku (85Ah AGM) z mojego jeepa do krótkotrwałego zasilania domowych lodówek etc. Wymyśliłem sobie zatem przetwornicę jw; na rynku jest ich wiele, ale nie udało mi się znaleźć modelu, w którym kabelki aku-przetwornica zakończone byłyby "krokodylkami" (do szybkiego ich przyłączenia/odłączenia). I tu pytania:
1) Czy ktoś zna model dla mnie odpowiedni, z takimi kabelkami oczywiście?
2) Czy ew. podłączenie przy pomocy "krokodylków" jest bezpieczne? W sensie - czy mogę spokojnie pozostawić auto z podłączoną przetwornicą bez obawy o zwarcie? (dla wyjaśnienia - warunki pozwalają mi na pozostawienia auta z włączonym silnikiem, celem ładowania aku oczywiście).
Za pomoc będę wielce zobowiązany!
Janusszr - 2023-02-10, 14:45
Wg mnie, pomysł z krokodylkami, to zły pomysł. Miałem kiedyś na krokodylkach podłączony silnik elektryczny do łodzi. Zawsze wydzielało się sporo ciepła na styku krokodylek-klema akumulatora. Przetwornica pobiera na pewno o wiele więcej prądu niż ten mój wspomniany silnik do łodzi.
Wniosek mój jest taki, że krokodylek sprawdza się w sytuacji, gdzie występują małe prądy.
Argo - 2023-02-10, 15:18
Mam taką https://www.polskieprzetw...2000s-pro-2000w
Janusszr - 2023-02-10, 18:38
Mam identyczną. Nie pamiętam średnicy przyłączeniowych przewodów, ale zastosowałem ze względów bezpieczeństwa średnicę ok. 2x większą od tych dostarczonych z przetwornicą.
papamila - 2023-02-10, 20:56
Cytat: |
2Czy ew. podłączenie przy pomocy "krokodylków" jest bezpieczne? |
przy większych obciążeniach zdecydowanie nie,
ale dostępne sa klemy szybkozaciskowe,
wtedy będzie OK
Banan - 2023-02-11, 18:57
Brat napisał/a: | 1) Czy ktoś zna model dla mnie odpowiedni, z takimi kabelkami oczywiście?
|
Marianku, kabelki najlepiej dorobić sobie samemu, im grubsze, tym lepiej, najważniejsze, by przetwornica spełniała parametry techniczne i Twoje oczekiwania.
Można kupić na metry kable spawalnicze i zakończyć z jednej strony oczkami, a z drugiej - tak jak Janusszr i Papamila mówi, klemy szybkiego montażu. Kabelki im krótsze, tym lepiej.
W rezultacie koszt niewielki, ale nic Ci się nie będzie przegrzewało i będzie bezpiecznie.
Brat napisał/a: | 2) Czy ew. podłączenie przy pomocy "krokodylków" jest bezpieczne? |
Tak jak wspomnieliśmy, nie idź tą drogą
kimtop - 2023-02-11, 20:30
No i po drodze odpowiedni bezpiecznik
Socale - 2023-02-11, 21:35
Banan napisał/a: | ...
Można kupić na metry kable spawalnicze i zakończyć z jednej strony oczkami
... |
Również kable dedykowane do Car Audio, one są bardzo gęste i miękkie do układania.
Bracie, ustal długości a poszperam bo mam dawne zapasy a jak coś znajdę/dobiorę to dam Ci znać i wyślę extra
Mniej więcej mam coś takiego o różnych przekrojach:
orkaaa - 2023-02-11, 22:13
Tak jak piszą poprzednicy. Po pierwsze ustal jakiej mocy ma być przetwornica i jakie urządzenia ma obsługiwać. Ważna jest ich maksymalna moc. Z doświadczenia wiem że jeżeli chcesz podłączyć toster, suszarkę czy coś innego o poborze np 1400 wat lepiej kupić przetwornicę z zapasem np 4000/ 2000.
Po drugie akumulator i jego ograniczenia na wyjściu.
Instalacja kable jak najgrubsze albo łączysz 2x jakąś grubość. W mojej 4000/2000 było 10 mm. A ja wsadziłem 2x 12.
Żadnych krokodyli. Albo oczka i śruby albo klemy zaciskowe.
Brat - 2023-02-16, 17:20
Wielkie dzięki Kolegom za porady, pozwoliły mi, przy konkretnym udziale Rysia Argo i podjąć optymalne decyzje i je wdrożyć
Socale - 2023-02-16, 20:21
I niech wszystko dobrze działa poprawnie 100 lat
Thx za browarka
reaven22 - 2023-02-16, 23:46
Socale napisał/a: | Również kable dedykowane do Car Audio, one są bardzo gęste i miękkie do układania.
Bracie, ustal długości a poszperam bo mam dawne zapasy a jak coś znajdę/dobiorę to dam Ci znać i wyślę extra
Mniej więcej mam coś takiego o różnych przekrojach: |
Z tym bym uważał, Przewody audio ładnie wyglądają i są grube jak kciuk ale często jest to przewód CCA, czyli żyła aluminiowa, miedziowana.
ReddyS - 2023-03-09, 23:19
Brat napisał/a: | Wielkie dzięki Kolegom za porady, pozwoliły mi, przy konkretnym udziale Rysia Argo i podjąć optymalne decyzje i je wdrożyć |
Zamiast "krokodylków" polecam szybko złączki ATV.
|
|