|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogranicznik przepięć typu B + C Lub samo B
Harry - 2015-03-27, 09:52 Temat postu: Ogranicznik przepięć typu B + C Lub samo B Witam,
Czy posiadacie zamontowane zabezpieczenia przepięć typ B + C lub samo B/C ?
Zastanawiam się czy takiego nie założyć by w razie jekiegoś przepięcia na polu nie uszkodziło mi zasilacza od lodówki, ładowarki itp.
mrsulki - 2015-03-27, 10:27
Aby taki ochronnik zadziałał potrzebny jest bardzo dobry uziom. W przypadku gdy podłączamy kampera przedłużaczem to ze względu na jego długość oraz mały przekrój żyły PE raczej nie spełnimy tego wymogu. Dochodzi jeszcze jakość przyłączy na kempingach (raczej słaba). Podsumowując moim zdaniem przerost formy nad treścią, ale kto bogatemu zabroni..
krimar - 2015-03-27, 10:43
chyba że sam sobie zrobisz uziom wbijając coś w mokrą ziemię np taki uziom jak od agregatu http://www.generatory.pl/Uziom-agregatu
Johny_Walker - 2015-03-27, 11:01
W sumie to zabezpieczenie typu C oparte np o warystor zadziała również bez uziomu, więc zmniejsza ryzyko przepięcia i sens ma. Najlepszym zabezpieczeniem przed szpilkami z pobliskich wyładowań jest niepodpinanie się do instalacji kempingu i zastosowanie solara.
toscaner - 2015-03-27, 11:44
Też się zastanawiam po co się podłączać pod prąd. 100-200W paneli latem da więcej niż potrzeba.
To po co te panele?
No chyba, że ktoś nie ma żadnego.
Harry - 2015-03-27, 11:53
Myślałem o takim http://allegro.pl/ogranic...4996884176.html
drogie to nie jest więc może warto, by mi zasilacza nie zniszczyło itp.
Johny_Walker - 2015-03-27, 20:00
Typowo domowy.
W swoim zamierzam montować drugą różnicówkę, ale przepięciówki nie zamierzam. Nie widzę sensu jeśli zamierzam być niezależny i podpinać się tylko wyjątkowo jeśli solary nie zadziałają, prąd będzie wliczony w cenę i nie będzie burz.
Harry - 2015-03-27, 21:49
no ja na razie muszę być zależny od 230V co dwa dni chociaż
na solary mam mało miejsca w caddym ale może na prszyszły rok pomyślę nad elastycznym na dach.
czyli elpiej druga róznicówkę zainstalować i np. listwę przepięciową na wszelki wypadek
Johny_Walker - 2015-03-27, 22:16
Drugą różnicówkę zastosuję za inwerterem. Bez inwertera wystarczy jedna. Jest zresztą wymagana nowymi przepisami OIDP niemieckimi.
|
|