| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Świece żarowe - sprawność
Czarna i Krzysiek - 2015-03-29, 13:53 Temat postu: Świece żarowe - sprawność Czy mogę za pomocą miernika sprawdzić sprawność świec żarowych ?? Jeśli tak, czy ktoś może mi powiedzieć w miarę łopatologicznie jak to zrobić ?
SlawekEwa - 2015-03-29, 14:10
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Czy mogę za pomocą miernika sprawdzić sprawność świec żarowych ?? |
Trzeba znać pobór prądu sprawnej świecy. Znając tą wartość po kolei sprawdzisz świece w silniku.
mrsulki - 2015-03-29, 14:11
Najlepszą metodą jest zdemontowanie świec i sprawdzanie ich podłączając do akumulatora. Widać wtedy czy element grzejny rozgrzewa się cały i równomiernie. Prostszą metodą jest taka: 1. rozłączasz świece nie wykręcając ich
2. przygotowujesz żarówkę min 21W i podłączasz ją jednym stykiem do "+"
3. wolną końcówkę przykładasz do zacisku zasilającego każdej świecy
świecąca żarówka wskazuje sprawną świecę
Jednak druga metoda jest mało dokładna bo nie pokazuje czy świeca rozgrzewa się prawidłowo a jedynie czy drut oporowy ma przejście.
samotny wilk - 2015-03-29, 15:21
Edyta i Krzysiek, tylko pamiętaj, że wykręcenie starej świecy nie jest wcale takie proste. Długo niewymieniane, mogą być mocno zapieczone. Raczej samemu do wymiany świec się nie zabieramy. Bywa, że można doprowadzić do poważnej usterki. Lepiej powierz to doświadczonemu mechanikowi. U mnie w 2 warsztatach odmówiono mi wymiany świec, trzeci najpierw psiknął świece jakimś preparatem, odczekał ok. 20 min. i sprytnie odkręcił. Odkręcanie "na siłę" - powiedział mechanior, może się źle skończyć. Szczególnie w starym aucie.
A jak tenże mechanior sprawdzał sprawność świeć żarowych ?
- odkręcił listwę łączącą świece,
- użył kabla, który podłączył do + aku. rozruchowego,
- drugi koniec tego kabla zbliżał do poszczególnych 4 -ech świec,
- jeżeli pojawiała się iskra, taką świecę uznał za dobrą,
- pomimo niesprawności tylko 1 świecy, zawsze wymieniamy 4 szt. na nowe,
- koszt 1 świecy to 30 PLN i koszt wymiany 1 szt., to też 30 PLN.
- warto dbać o świece w Twoim motorku. U mnie po wymianie świec motorek zapalał, jak młoda wdówka - zero problemów. Wcześniej, kiedy 1 szt. była niesprawna, kiedy było chłodniej czasem prychnął.
Przy tak niskich cenach świec pomiary nic tu nie pomogą. Po prostu wymień świece. Silnik dostanie nowe życie.
Dbaj także o włącznik wentylatorów chłodnicy. To super trwałe motorki, ale nie wolno dopuścić do ich przegrzania.
Banan - 2015-03-29, 15:58
Tak jak kolega samotny wilk pisze
A jak tam już będzie mechanior grzebał, to niech wymieni końcówki wtryskiwaczy - koszt żaden (20-30 zł za szt.) a chłopie kamperkiem będziesz fruwał
Jak nie masz zaufanego warsztatu, to popatrz mechanikowi na ręce
Przed założeniem niech testuje każdą końcówkę na przyrządzie! Nowiutkie Bosch z hurtowni na 4 sztuki 2 lały! Wróciły do reklamacji
Czarna i Krzysiek - 2015-03-29, 16:11
Wtryskiwacze robił poprzedni właściciel. Według jego notatek i teoretycznych faktur, wtryskiwacze mają przejechane ok. 8 000km.
Świec nie miałem zamiaru sam wykręcać, wiem z czym to się je, dlatego spytałem, czy jest jakiś prosty, nieinwazyjny sposób aby sprawdzić je samodzielnie.
Widzę, że nie ma, więc wymienię i już. Polecicie mi jakiegoś sprawdzonego producenta ?
Donat - 2015-03-29, 16:24
Tak jak ktoś wyżej już pisał. Odkręć listwę łącząca plusy świec. Za pomocą kabla podłączonego do plusa akumulatora zwieraj z poszczególnym świecami (ich plusami) jeśli lekko zaiskrzy to znaczy że świeca grzeje, jeśli bardzo mocno zaiskrzy (tak samo jakbyś zwarł ten kabel do masy auta) to znaczy, że świeca ma zwarcie. Jeśli nic nie zaiskrzy to znaczy że świeca jest spalona.
mrsulki - 2015-03-29, 16:27
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Polecicie mi jakiegoś sprawdzonego producenta ? |
Bosch, Beru, Champion z tańszych Iskra.
Z tym wykręcaniem świec to nie tak źle to wygląda. W nowych typach silników strach je ruszać bo są długie i bardzo cienkościenne. W naszych silnikach są stare mocne świece które aby ukręcić trzeba się naprawdę postarać. W życiu wykręciłem już setki i nic się z nimi nie działo. Co innego te nowe ukręciłem parę ale i więcej po takim nieudanym wykręcaniu wydobyłem.
silny - 2015-03-29, 18:00
Jaki masz miernik ? Bo jesli mierzy ampery to bez wykrecania sprawdzisz idealnie ale swieca na starcie bierze prawie 20 A wiec malym mierniczkiem nie zmierzysz
SlawekEwa - 2015-03-29, 19:07
| silny napisał/a: | | ale swieca na starcie bierze prawie 20 A wiec malym mierniczkiem nie zmierzysz |
Tyle to 4 świece biorą NGK http://www.ngk.de/pl/tech...-ale-poprawnie/
Czarna i Krzysiek - 2015-03-29, 21:59
Mam pomiar poboru prądu, ale max. 10 A ??
Który typ jest w moim silniku ?
SlawekEwa - 2015-03-30, 06:47
Amperomierz cęgowy jak mógłbyś gdzieś pożyczyć to wtedy bez obaw o uszkodzenie narzędzia,
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 10:40
| SlawekEwa napisał/a: | | Amperomierz cęgowy jak mógłbyś gdzieś pożyczyć |
Niestety nie mam takiej możliwości, nie znam nikogo, kto by coś takiego miał :-( Chyba po prostu wymienię i już.
Tadeusz - 2015-03-30, 10:54
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Niestety nie mam takiej możliwości, nie znam nikogo, kto by coś takiego miał |
Musimy poznać się bliżej.
Mam taki miernik. Kupiłem na allegro. Są w róznych cenach ale za kilkadziesiąt zł możesz już stać się posiadaczem tego pożytecznego urządzenia pozwalającego mierzyć wartość prądu płynącego w przewodach bez ingerencji w urządzenie, tzn bez ich rozpinania.
Oto ten miernik.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 10:57
| Tadeusz napisał/a: | | Musimy poznać się bliżej. |
Nie widzę przeciwskazań
No właśnie, ostatnio kupowałem sobie zwykły i później żałowałem, że nie kupiłem cęgowego. Szczerze mówiąc, nie wiedziałem, że to takie przydatne ;-)
[edit]
Zerknąłem właśnie na allegro na taki jak pokazałeś na zdjęciu, i chyba jakiś błąd w specyfikacji, bo wynika z niej, że za pomocą "cęgów" można mierzyć natężenie prądu do 100A ale tylko AC ?
Patrzę na następny i to samo:
A tylko dla prądu przemiennego, chyba, że ja już oznaczeń nie umiem czytać
Skwarek - 2015-03-30, 11:33
Chyba z tego samego powodu transformatory nie chcą działać na prąd stały.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 11:41
| Skwarek napisał/a: | | Chyba z tego samego powodu transformatory nie chcą działać na prąd stały. |
koder - 2015-03-30, 11:42
Multimetry cęgowe halotronowe mierzą również prąd stały, na podstawie pola magnetycznego. Osobiście użytkuję Uni-t UT204a, który prąd stały jak najbardziej cęgami mierzy:
Tańsze cęgówki dokonują pomiaru na podstawie indukcji i one faktycznie nie działają z prądem stałym.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 11:45
| koder napisał/a: | | Tańsze cęgówki dokonują pomiaru na podstawie indukcji i one faktycznie nie działają z prądem stałym. |
Tak mi się właśnie wydawało, dziękuję
Skwarek - 2015-03-30, 11:46
W cęgach indukuje się prąd który pozwala się zmierzyć, tak jak w transformatorze, odpowiednia przekładnia, częstotliwość i wynik. Niestety prąd stały tą metodą nie da się mierzyć.
Więc w samochodzie taki przyrząd jest do bani.
Gewehr - 2015-03-30, 17:06
Wykręć te świece sam. W starym Sofimie się nie urywają. Są to grube świece na klucz 12mm. Obecnie robią świece na klucz 8/10mm, dodatkowo bardzo długie i takie się urywają. Czasami się urywały też w 2,8D, ale tam są w pionie i korodowały Urwana świeca też nie jest problemem, są przyrządy do wykręcania
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 17:46
| Gewehr napisał/a: | | Wykręć te świece sam. |
Jak skończę środek, wezmę się i za to. Muszę sobie dobrą nasadkę 12mm kupić, bo te co mam, raczej nie będą się już nadawać. Wymiana, to wykręcenie starych i wkręcenie nowych ? Nic więcej się nie robi ? Bo nie mam doświadczenia
silny - 2015-03-30, 19:47
Edyta Krzysiek , nie sluchaj i nie wykrecaj jak nie trzeba.
Odkręć listwe zasilającą , nie bedzie trudne , i miernik z plusa aku na poszczególne swiece.
Slawek Ewa - napewno sie nie myle i w tych starszakach prąd startowy świecy to kilkanascie amper , sekundowy ale jest i szybko maleje do poniżej 10 A i mniej wraz ze wzrostem temperatury . popatrz jakiesą przekazniki i bezpieczniki - do 100 i wiecej amper , to są chwilki ale prąd początkowy jest spory.
Ja tak twierdze ze dokladny pomiar tylko miernikiem min 20 A i wcale nie musi byc cęga.
Bierze kilkanascie i szybko spada ponizej 10 to ok.
SlawekEwa - 2015-03-30, 19:59
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Wymiana, to wykręcenie starych i wkręcenie nowych ? Nic więcej się nie robi |
Nic się więcej nie robi. Przed wymianą odpal silnik niech się dobrze głowica nagrzeje to i odkrecanie bedzie łatwiejsze. Świece wymień, bo stare mogą grzać, ale tylko połową mocy.
silny - 2015-03-30, 20:07
Dlatego napisalem zeby mierzyc min 20 amperowym , jesli bierze 20 na starcie i 8-10 po kilku kilkunastu sekundach to chyba grzeje no nie? Bo w co by zmienial te ampery
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 20:09
Niestety, tak jak pisałem wcześniej, nie mam dostępu do takiego miernika.
Gewehr - 2015-03-30, 20:19
Odkręć, nie odkręcaj, wykręcaj, zostaw tak Teraz musisz dać post "czy słuchać rad forumowych"
Napiszę Ci jako mechanik. Wykręć świece i podłącz pojedynczo pod akumulator. Świeca ma się żarzyć na samym końcu i po chwili "świecić" w jakiś 70% powierzchni grzejnej. Dobre świece, oczyść i wkręć z powrotem. Możesz bardzo delikatnie posmarować smarem miedzianym. Dokręć je z niewielką siłą, ale na tyle dosadnie, aby uszczelniła się przylgnia. Z nowymi które dasz, zrób to samo. Zwróć uwagę, na ile volt masz stare świece. Mogą być 11V.
Świece po to wykręcasz, aby zobaczyć czy nie grzeją od dupy strony. Częto tak właśnie się dzieje. Świeca grzeje, tyle że nie w miejscu gdzie powinna.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 20:26
Za konkret dziękuję, piwko leci
mrsulki - 2015-03-30, 20:59
Toć pisałem to co Gewehr, już na samym początku. Niestety jak zwykle się to zdarza praktyczne posty giną w powodzi wypowiedzi "fachowców" teoretyków co to "słyszeli że sąsiad kolegi tak miał"
Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 21:15
Faktycznie, przeoczylem Tobie również w podzięce
kimtop - 2015-03-31, 08:11
Dlaczego chcesz sprawdzać świece?. Ciężko pali?
Johny_Walker - 2015-03-31, 09:00
| Skwarek napisał/a: | W cęgach indukuje się prąd który pozwala się zmierzyć, tak jak w transformatorze, odpowiednia przekładnia, częstotliwość i wynik. Niestety prąd stały tą metodą nie da się mierzyć.
Więc w samochodzie taki przyrząd jest do bani. |
Mylisz się.
Mój UNI-T UT-207 mierzy cęgami zarówno prąd zmienny jak i stały w zakresie do 1000A. Koszt to niestety 300 zł.
Wadą powyższego multimetru jest to że mają mało zakresów i zaczynają się przy większych wartościach. Nie zmierzę dokładnie mA, uA, uV. Przy zakresie 1000A minimalny skok pomiaru to 1A. Pomiar prądu AC i DC cęgami jest na dwóch zakresach: 1000A i 66A.
Pomyłka wynikła zapewne z pomieszania dwóch podobnych zjawisk.
Do pomiaru prądu stałego cęgówką wykorzystuje się hallotron mierzący pole magnetyczne.
W transformatorze wykorzystuje się zmienność pola magnetycznego i wynikającą z niego indukcję elektromagnetyczną.
Socale - 2015-03-31, 10:46
To i ja do wstępnej diagnozy powtórzę to co utopiło się w wielości postów.
Odkręć wszystkie 4 kabelki od świec.
Weź żarówkę 12V/21W i kabelek długości myślę że wystarczy 1metr.
Kabelkiem opasaj trzonek żarówki, zaklej taśmą izolacyjną.
Podłącz kabelek do + akumulatora, ale uczciwie i solidnie.
Następnie wolnym i niezaizolowanym "cyckiem" żarówki dotykaj gwintowanego złącza każdej świecy z osobna.
Dobrze byłoby na przemian dotykać świecę>masę>świecę>masę itd.
Intensywność świecenia żarówki pozwoli ustalić czy świeca jest zwarta, przepalona czy grzejna.
Nie ma prostszej metody.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 13:39
| kimtop napisał/a: | | Dlaczego chcesz sprawdzać świece?. Ciężko pali? |
No właśnie, trochę tak. Świece muszę podgrzewać co najmniej dwa razy a i tak, po dłuższym postoju, od razu nie załapie. Nie zdarzyło się, żeby nie odpalił, ale muszę go czasem troszkę "pochetać". Silnik jest dobry, żadnych wycieków, troszkę kopci, jak to stary Diesel, ale zgodnie z sugestią, któregoś z kolegów na obwodnicy Radzymina idzie bez większego wysiłku 120km/h licznikowe, więc mniemam, że jest dobry
| Socale napisał/a: | | To i ja do wstępnej diagnozy powtórzę to co utopiło się w wielości postów. |
Dzięki, na razie pada u mnie, więc nie wiem czy dzisiaj się za to wezmę, ale sprawdzę na pewno. Rozumiem, że oznaką tego, że wszystko jest ok, będzie "normalnie" świecąca żarówka. Jak będzie "bździć" albo wcale się nie zapali, to świeca szmelc, tak ?
samotny wilk - 2015-03-31, 14:33
Edyta i Krzysiek, | Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Świece muszę podgrzewać co najmniej dwa razy a i tak, po dłuższym postoju, od razu nie załapie. Nie zdarzyło się, żeby nie odpalił, ale muszę go czasem troszkę "pochetać" |
Nie kombinuj z pomiarami, po prostu wymień wszystkie 4 świece. Wg przedstawionych objawów, powodem "pochetania" są właśnie one.
Problem zniknie, jak ręką odjął. Nie masz chyba zamiaru "naprawiać" pojedynczej świecy.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 14:36
| samotny wilk napisał/a: | Nie masz chyba zamiaru "naprawiać" pojedynczej świecy.
|
Nie no..... wykonuję zawód taksówkarza, ale nie powielam stereotypu Wymieniłbym wszystkie cztery w razie W
Mirekl61 - 2015-03-31, 18:31
| Johny_Walker napisał/a: | | Mój UNI-T UT-207 |
Fajny ale czy zdajesz sobie sprawę z tego że nazywanie tego miernikiem jest nadużyciem.
Błąd dopuszczalny na zakresie 66 to 12,99A a na 1000 to 23A
Traktował bym go raczej jako wskaźnik przy mierzeniu prądu do 10A czyli płynie lub nie płynie.
66.00A 0.01A ±(1.5% + 12) 1000A DC/AC
1000A 1A ±(1.5+ 8)
To tak jak mierzenie śrubki klupą.
Socale - 2015-03-31, 18:50
| samotny wilk napisał/a: |
...
Nie kombinuj z pomiarami
... |
Dzeju, ale pozwól Koledze na odrobinę samodzielności w diagnostyce.
Uszkodzone świece i tak podlegają wymianie i tak a ciekawość sprawdzania...
Bezcenna, choć nic nie kosztuje
Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 18:53
| Socale napisał/a: | Uszkodzone świece i tak podlegają wymianie i tak a ciekawość sprawdzania...
Bezcenna, choć nic nie kosztuje |
Oto to to właśnie Cała przyjemność w sprawdzaniu i diagnozowaniu, nawet, jeśli wynik jest z góry wiadomy i oczywisty
Jakbyście mi jeszcze z bojlerem pomogli, napisałem w temacie o Awarii Truma, to byłoby fajnie, bo nikt tam nie odpisuje
Banan - 2015-03-31, 19:00
| samotny wilk napisał/a: | Edyta i Krzysiek, | Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Świece muszę podgrzewać co najmniej dwa razy a i tak, po dłuższym postoju, od razu nie załapie. Nie zdarzyło się, żeby nie odpalił, ale muszę go czasem troszkę "pochetać" |
Nie kombinuj z pomiarami, po prostu wymień wszystkie 4 świece. Wg przedstawionych objawów, powodem "pochetania" są właśnie one.
Problem zniknie, jak ręką odjął. Nie masz chyba zamiaru "naprawiać" pojedynczej świecy.
|
Nic dodać- nic ująć
Chłopaki magisterkę z tego robią, niedługo będzie doktorat...
A jak człek dobrze radzi, to się go nie słucha
samotny wilk - 2015-03-31, 20:14
Socale, jeżeli kolega Krzysiek robi to w celach edukacyjnych, to tylko jego zaleta. No i ta jego niczym niepohamowana ciekawość. Tylko pozazdrościć.
Pyta o wszystko i b. dobrze. Teraz na tapetę wchodzi bojler. Też będzie się działo.
Ale z Wołomina jest, da se radę. Od razu widać, że jest lepszy od Pruszkowa.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 20:20
No właśnie niewiele sie dzieje, bo utknąłem w martwym punkcie i nikt nie potrafi / nie chce mi pomóc
Banan - 2015-03-31, 22:32
Oj Krzysiu, rozwiązanie jest banalnie proste
Zrób tylko to, co Ci samotny wilk na pierwszej stronie doradził i "będzie Pan zadowolonyyyy"
Końcówki wtryskiwaczy, to już Twoja sprawa, czy masz zaufanie do poprzedniego właściciela, a raczej jego mechanika, czy zostały wymienione prawidłowo?
Ja bym wymienił komplet, koszt niewielki, a efekty oszołamiające potrafią być
W moim poprzednim kamperku jedna końcówka była całkiem inna, jak powinna...
Edukację kontynuuj na wybebeszonym złomie
Skwarek - 2015-03-31, 22:42
| Johny_Walker napisał/a: | | Skwarek napisał/a: | W cęgach indukuje się prąd który pozwala się zmierzyć, tak jak w transformatorze, odpowiednia przekładnia, częstotliwość i wynik. Niestety prąd stały tą metodą nie da się mierzyć.
Więc w samochodzie taki przyrząd jest do bani. |
Mylisz się.
Mój UNI-T UT-207 mierzy cęgami zarówno prąd zmienny jak i stały w zakresie do 1000A. Koszt to niestety 300 zł.
Wadą powyższego multimetru jest to że mają mało zakresów i zaczynają się przy większych wartościach. Nie zmierzę dokładnie mA, uA, uV. Przy zakresie 1000A minimalny skok pomiaru to 1A. Pomiar prądu AC i DC cęgami jest na dwóch zakresach: 1000A i 66A.
Pomyłka wynikła zapewne z pomieszania dwóch podobnych zjawisk.
Do pomiaru prądu stałego cęgówką wykorzystuje się hallotron mierzący pole magnetyczne.
W transformatorze wykorzystuje się zmienność pola magnetycznego i wynikającą z niego
indukcję elektromagnetyczną. |
Myślalem o miernikach indukcyjnych, których wartość nie przekracza wartości kompletu świec żarowych mój bląd, że nie dookreśliłem.
Zjawisko halla jest mi znane i wykorzystywane.
świece niepewne po prostu wymieniam, obdukcja niesie wątpliwości, a zimą potrzebna jest pewność działania świec. Latem można sobie popiłować rozrusznikiem i w końcu zapali i pokopci trochę.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 22:54
| Banan napisał/a: | | Oj Krzysiu, rozwiązanie jest banalnie proste |
Nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o temat bojlera Temat świec na razie zakończony. Nie mogę nic zrobić przez pogodę, ale jak się tylko przejaśni, zacznę zabawę
Banan - 2015-04-01, 02:58
To zmienia postać rzeczy
Na bojlerach się nie znam, więc Ci nic mądrego nie podpowiem
Ale trzymam kciuki za Twój sukces
silny - 2015-04-01, 05:26
Przypomnij sie to poo kroczku zmierzymy te świeca w góra dwóch postach
Johny_Walker - 2015-04-01, 10:20
| Mirekl61 napisał/a: | | Johny_Walker napisał/a: | | Mój UNI-T UT-207 |
Fajny ale czy zdajesz sobie sprawę z tego że nazywanie tego miernikiem jest nadużyciem.
Błąd dopuszczalny na zakresie 66 to 12,99A a na 1000 to 23A
Traktował bym go raczej jako wskaźnik przy mierzeniu prądu do 10A czyli płynie lub nie płynie.
66.00A 0.01A ±(1.5% + 12) 1000A DC/AC
1000A 1A ±(1.5+ 8)
To tak jak mierzenie śrubki klupą. |
Myślę że się mylisz. Widziałem na Youtube testy i wypadły bardzo dobrze.
Jak znajdę chwilę, to zrobię testy samodzielnie i porównam go z UNI-T UT61 oraz rasowym Fluke 19.
Tolerancja 2% przy cęgówce jest dla mnie wystarczająca za wygodę nierozpinania obwodu. Na razie porównuję z wyświetlaczem inwertera (używam do pomiaru solarów) i dokładność jest co do jednej cyfry po przecinku (0,1A) a to mi wystarczy w 100%.
Johny_Walker - 2015-04-01, 10:21
| Skwarek napisał/a: |
Myślalem o miernikach indukcyjnych, których wartość nie przekracza wartości kompletu świec żarowych mój bląd, że nie dookreśliłem.
Zjawisko halla jest mi znane i wykorzystywane.
świece niepewne po prostu wymieniam, obdukcja niesie wątpliwości, a zimą potrzebna jest pewność działania świec. Latem można sobie popiłować rozrusznikiem i w końcu zapali i pokopci trochę. |
Mój miernik to prawdopodobnie najtańszy firmowy cęgowy do pomiaru prądu stałego. Firma drugoligowa, ale za taką cenę mi pasuje.
koder - 2015-04-01, 10:26
| Johny_Walker napisał/a: | | Mój miernik to prawdopodobnie najtańszy firmowy cęgowy do pomiaru prądu stałego. Firma drugoligowa, ale za taką cenę mi pasuje. |
UT204A też ma pomiar prądu stałego i kosztuje niecałe 150zł. Dokładność obserwowałem rzędu 0.05A przy prądach do 10A (testowane równolegle klasycznym amperomierzem).
Johny_Walker - 2015-04-01, 10:41
Możliwe. Już zapomniałem że oprócz prądu stałego dodatkowo chciałem obserwować prąd rozrusznika, mieć true RMS i coś tam jeszcze. Mam zakres do 1000A.
Mirekl61 - 2015-04-01, 12:44
| Johny_Walker napisał/a: | Myślę że się mylisz. Widziałem na Youtube testy i wypadły bardzo dobrze.
Jak znajdę chwilę, to zrobię testy samodzielnie i porównam go z UNI-T UT61 oraz rasowym Fluke 19.
Tolerancja 2% przy cęgówce jest dla mnie wystarczająca za wygodę nierozpinania obwodu. Na razie porównuję z wyświetlaczem inwertera (używam do pomiaru solarów) i dokładność jest co do jednej cyfry po przecinku (0,1A) a to mi wystarczy w 100% |
Te moje wyliczenia to tylko po to abyś miał świadomość jakie błędy dopuszcza producent jako wskazania
poprawne a reszta to kwestia szczęścia.
Johny_Walker - 2015-04-01, 12:55
Wg. opinii testera na Youtube, który porównywał z drogimi miernikami na źródle wzorcowym UNI-T mieszczą się w deklarowanych parametrach. To chińskie mierniki, ale firmowe. Zamiast znowu dać 2000 zł za Fluke który mi po kilkunastu latach co jakiś czas przestaje działać, to wolę UNI-T.
mwservice - 2015-04-01, 14:15
Mirekl61: wydaje mi się, że maksymalny błąd pomiaru UNI-T na zakresie 66.00A będzie wynosił 1.11A (1.5%*66A+ 0.12A). Należy pamiętać, że typowy błąd będzie dużo mniejszy - maksymalne błędy obserwujemy dla najgorszego przypadku rozrzutu elementów miernika, temperatury i napięcia zasilania.
Mirekl61 - 2015-04-01, 19:10
Klasa razy zakres dzielone przez sto plus błąd odczytu
Mierzone przy 20 stopni C 1000 hPa
Ale to na maksa jakbyś oddał do naprawy to powiedzą że sprawny
Johny_Walker - 2015-04-02, 07:52
| Mirekl61 napisał/a: | Klasa razy zakres dzielone przez sto plus błąd odczytu
Mierzone przy 20 stopni C 1000 hPa
Ale to na maksa jakbyś oddał do naprawy to powiedzą że sprawny |
Taaa, a potem kładziesz koło siebie i różnica jest pomijalna.
https://www.youtube.com/watch?v=5YbbbgbJK9I
Czarna i Krzysiek - 2015-04-07, 22:38
Panowie, wszystkim dziękuję za pomoc. Temat rozwiązałem. Sprawdziłem wszystkie trzy świece, czwartej nie mogłem wykręcić bo mi pompa wtryskowa przeszkadzała. Apropo, ma ktoś jakiś patent na to, czy pompę muszę odkręcać ?
Trzy okazały się dobre. Przez te testy, rozładował mi się nieco aku, więc podpiąłem swój od Mercedesa i ........ rozrusznik mało nie wyskoczył. Coś mi nie pasowało, więc pojechałem sprawdzić aku w kamperze. No i wyszło szydło z worka. Akumulator Bosha seria Silver, po nieco ponad roku użytkowania zgubił 150A ze swojej pojemności. Po jednorazowym podgrzaniu świec, "gubiło" się kolejne 100A i brakło już prądu dla rozrusznika, kręcił wolno co utrudniało rozruch silnika.
Akumulator przyjęto do reklamacji, dostałem innego Bosha na zastępstwo i problem jak ręką odjął. Podgrzewam świece raz, a nie dwa razy jak wcześniej, i autko odpala od pierwszego strzału Bez gazu, ręczny gaz troszkę podciągam, żeby mu łatwiej było, bez kopcenia i zarzynania rozrusznika
Jeszcze raz dzięki za pomoc
samotny wilk - 2015-04-08, 10:19
Edyta i Krzysiek, no, ale teraz jesteś także nieprzeciętnym specem od świec żarowych. Zawsze warto pytać. Teraz Ty będziesz szkolił następnych.
Czarna i Krzysiek - 2015-04-08, 13:10
Z tym "szpecem" to nie przesadzaj. Zrobiłem jak koledzy radzili, wykręcałem i pod aku.... najwięcej zabawy chłopaki mieli jak się żarzyło mi w rękach :-) Nie daje mi dalej spokoju ta czwarta/pierwsza świeca, jeszcze dzisiaj się przyglądałem i nie wiem jak ją wykręcić bez ruszania pompy ;-)
sławek w. - 2016-04-03, 21:05
Mam problem z kontrolką świec żarowych - Ducato 2008r. silnik 2,3 przebieg 390 000 tys. km. Problem pojawił się na jesieni, gdy po uruchomieniu silnika świeci się/mruga kontrolka przez 30 sekund. Czasami na ciepłym silniku nie świeciła się ale reguły żadnej nie było. Pojechałem do mechanika - zdiagnozował, że nie grzeje jedna świeca - poleciłem wymianę. Wiadomo jak w tych silnikach wyciąga się świece - dwie się wykręciły dwie urwały, wykręcał wyspecjalizowany fachowiec z magiczną walizką, kosztuje taka akcja niemało. Nowe świece Beru, na następny dzień to samo, świeci się nadal. Kupiłem nowy przekaźnik i do tego poleciłem założenie dodatkowej masy silnika z karoserią i akumulatora z silnikiem. Dzisiaj rano uruchomiłem silnik i bez zmian - świeci się nadal przez 30 sekund, pod wieczór poszedłem uruchomić jeszcze raz a że samochód jest wystawiony przodem na południe to był dobrze nagrzany - po uruchomieniu kontrolka nie świeciła się.
Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być i jak to rozwiązać
|
|