Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Zestaw końcówek do tankowania wody

Tamtam - 2015-03-29, 22:29
Temat postu: Zestaw końcówek do tankowania wody
Dzień dobry

Czy może mi ktoś pomóc z doborem końcówek do tankowania wody do kampera?
Potrzebuję kupić/zrobić wąż z kompletem końcówek pasujących do kranów we wszystkich krajach.
Mam konewkę, ale zauważyłem że na niektórych stellplatz'ach płaci się z góry za całą wodę ( np 100 litrów) i konewką się nie zdąży zatankować i trzeba płacić od nowa - drogo to wychodzi :)
Stad moje pytanie.

Znalazłem coś takiego na Allegro:
http://allegro.pl/zestaw-...html?source=mlt

Czy to wystarczy aby wszędzie nabrać wody?

Pozdrawiam

EwaMarek - 2015-03-29, 22:40

To ile czasu potrzeba na zatankowanie?
Bigos - 2015-03-29, 23:18

w życiu nie używałem jeszcze węża do nalewania wody , konewka jest uniwersalna . około 7 konewek to pełny zbiornik a jak pusta to na zakupy się przyda .
toscaner - 2015-03-29, 23:18

Zamontuj węża na szybkozłączkę do kampera. Tankowanie 70l zbiornika to ok. 1 minuta 40 sekund. Można też alternatywnie zamontować gniazdo 12V i pompkę zanurzeniową (taką opcję też mam). W Włoszech jest często za darmo, ale zdarza się np. 100l. do wykorzystania przez 5 min. za 1 euro. Jak się nie zdąży, to po 5 min. maszyna odcina wodę. Fakt widziałem raz Niemca jak latał z konewką, jakby nie mógł bliżej podjechać i wężem nalać.
Pompowanie własną pompką zanurzeniową trwa ok. 4,5 min na pełny zbiornik 70l. Zawsze się wyrobimy w czasie i jeszcze przy okazji zaleje się ze 2-3 zbiorniki 5 i 10l.

eMKa - 2015-03-29, 23:48

Od kiedy wożę konewkę....
Wąż i zestaw końcówek śpi spokojnie :)

Tamtam - 2015-03-29, 23:51

Bigos napisał/a:
w życiu nie używałem jeszcze węża do nalewania wody , konewka jest uniwersalna . około 7 konewek to pełny zbiornik a jak pusta to na zakupy się przyda .

To pojedź do Niemiec i zatankuj wodę konewką na stellplatz'u - powodzenia.
Tylko wąż - woda leje sie poprzez określony czas - maks zdążysz zatankować 20 litrów (2x konewka, sprawdzone empirycznie), a płacisz za 80-100. Cena zależy od stellplazt'u od 1€ do 2,5€.

Pozdrawiam

Tamtam - 2015-03-29, 23:59

EwaMarek napisał/a:
To ile czasu potrzeba na zatankowanie?

Woda leje się bardzo krótki czas, kilkadziesiąt sekund, może 2 min - maksymalnie 2x konewkę nabrałem.
Wygląda na to że nie ma licznika litrów wody pobranej, tylko jest odliczany czas przez który leje się woda ( stąd podają ilość wody w przedziale 80-100 l).
Za pierwszym razem to buty oblałem sobie wodą jak wrzuciłem monetę do automatu, klnąc na Niemca który zostawił otwarty kurek.
Potem zrozumiałem dlaczego: ponieważ odliczają czas od wrzucenia monety, a nie ilość litrów, a odkręcenie kurka także zajmuje czas, to Niemcy najpierw odkręcali kurek, podpinali wąż i wrzucali monetę. W ten sposób tankowali całą wodę, nie tracąc tych kilku litrów zanim odkręcisz kurek...

Pozdrawiam

Tamtam - 2015-03-30, 00:01

eMKa napisał/a:
Od kiedy wożę konewkę....
Wąż i zestaw końcówek śpi spokojnie :)

Możesz napisać jaki to zestaw końcówek?
Albo jakieś zdjęcie Twojego zestawu?

Pozdrawiam

Roberto - 2015-03-30, 09:09

O ile mnie pamięć nie myli to taki zestaw różnych końcówek można kupić "na sztuki" w marketach Castorama albo Liroy Merlin. Tam chyba kiedyś takie widziałem. :confused
Osobiście używam węża, który z jednej strony ma standardową końcówkę do nakręcania na kran (nie wiem jaki to rozmiar, ale z reguły wszędzie pasuje) a z drugiej strony goły wąż w przypadku kiedy mam do czynienia ze zwykłą cienką wylewką.
Niestety w ostatnie wakacje musiałem 2 razy skorzystać z pomocy 5-litrowych butelek ponieważ raz kran był znacznie grubszy niż mój wąż a innym razem połączenie nie było na gwint tylko na tzw. szybkozłącze. :(
Ze względu na powyższe, przed tegorocznymi wakacjami, mam zamiar zwiedzić wspomniane wcześniej markety w poszukiwaniu odpowiednich przejściówek.
Z tego co pamiętam jak kiedyś oglądałem te różne końcówki to wykombinowałem, że długi wąż zakończę żeńską szybkozłączką (w męskie są wyposażone krany). Dodatkowo wykonam kilka przejściówek: do męskiej szybkozłączki podłączę co najmniej 3 krótkie kawałki węża o różnej średnicy oraz wszystkie możliwe inne złącza gwintowane jakie znajdę (wtedy były chyba 2 lub 3).

zbyszekwoj - 2015-03-30, 09:39

To korzystając z tematu wodnego spytam o węże które 3 krotnie wydłużają się pod wpływem wody a potem samoczynnie kurczą, dostępne na allegro. Zajmują mało miejsca. Używał ktoś?
Bronek - 2015-03-30, 10:04

zbyszekwoj napisał/a:
Używał ktoś?

Codziennie rano. :mrgreen:
Po użyciu kurczy się , ale potem nie zawsze już chce się wydłużyć

Jakiś musi felerny mi się trafił . Albo sparciał :gwm

Roberto - 2015-03-30, 10:06

:haha: dobre !!!!
mało nie spadłem z fotela...

zbyszekwoj - 2015-03-30, 10:20

Bronek napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Używał ktoś?

Codziennie rano. :mrgreen:
Po użyciu kurczy się , ale potem nie zawsze już chce się wydłużyć

Jakiś musi felerny mi się trafił . Albo sparciał :gwm

Bronek! Nie dość że mi antena stoi, to jeszcze z węża się nabijasz. :gwm :zastrzelic

Bronek - 2015-03-30, 10:40

Poważnie , to sam byłem ciekaw ??
Sam wożę wąż, taki plaski na bębnie i nigdy go nie używałem . zawsze są . Czasem zmieniam tylko końcówki .
Mam ich kilka, plus filtr siatkowy na szybkozłączce z zaworkiem - to montuje przed samym wlewem . Nigdy nie leje bez tego filtra . Bo w wężach syf , glony się zbierają .

Do tego mam zbiornik Fiamma na kołach 40 l . Plus składany kanisterek 10l .

Pompka do przelewania to konieczność ( dla mnie) . Nalewanie przez lejek z bańki i kanistra to niepotrzebna fatyga .
Gniazdo 12v zrobiłem za drzwiczkami kasety . Tam podłączam pompkę ( przerobiony prysznic kempingowy , ma włącznik )

Co z ta anteną ??? Stoi , czy kręci bez znalezienia satelity ??

Ręcznie próbowałeś . ??

krzlac - 2015-03-30, 10:45

Oprócz końcówek do wody warto wozić zestaw pokręteł do zaworów. Często spotykałem zawory bez pokręteł, sam trzpień z kwadratem. Bez pokręteł pozostają tylko kombinerki, ale raz mnie jedna Finka opieprzyła bo od kombinerek kwadraciki robią się okrągłe.
Bronek - 2015-03-30, 11:03

krzlac napisał/a:
ale raz mnie jedna Finka opieprzyła bo od kombinerek kwadraciki robią się okrągłe.

I Ok wtedy żabką . Dobra "ostra" żaba złapie

Finka niech sobie"finką" ziemniaki obiera.

zbychu - 2015-03-30, 11:33

Jeśli chodzi o ten wąż 3-krotnie wydłużający się też go kupiłem , sprawdza się i przede wszystkim jest lekki , do tej pory używałem w kamperze takiego płaskiego ,teraz wożę dwa , :lol: konewki nie używam bo za dużo miejsca zajmuje , jak już to mam zbiornik taki składany 20l. :spoko
zbyszekwoj - 2015-03-30, 12:03

Z anteną postęp jest ,już kręci i sygnał łapie ,tylko na Mantę nie daje. Muszę wejść na dach i sprawdzić łaczenie przewodu antenowego, ale leje i kobitka ma robotę przed świętami , a ona inż. i musi nadzorować. :gwm

Co do węża to używałem plastikowego ,ale na zimnie sztywnieje i kłopot ze skręcaniem.
Na allegro kupiłem ze zdjęcia pisało 7, myśle rozciągnie sie do 21 to mi wystarczy.
Otwieram paczkę a tam g..no 2,5 m. Moja zdolniejsza połowa odrazu zajarzyła że to w stopach :gwm , a aukcja dla zmylenia przeciwnika. Dlatego zanim kupię już mądrzejszy następny, chciałem spytać jak to w praniu się sprawuje .Lekkie jest i mało miejsca zajmuje.

krzlac - 2015-03-30, 12:07

Bronek napisał/a:
Finka niech sobie"finką" ziemniaki obiera.

To była ZWINNA FINKA, kluczyk pożyczła za 3 Euro.

mwservice - 2015-03-30, 12:44

Jeśli masz wąż z ogrodowymi szybkozłączkami, to na pewno przydadzą się przyłącza kranów o różnych średnicach: .

Ostatnio zaskoczyło mnie przyłącze wody na autostradzie A1 na południu polski - podobno przystosowane do autobusów, więc teraz wożę jeszcze kompatybilne z tym systemem:

Bronek - 2015-03-30, 12:48

zbyszekwoj napisał/a:
Z anteną postęp jest ,już kręci i sygnał łapie ,tylko na Mantę nie daje. Muszę wejść na dach i sprawdzić łaczenie przewodu antenowego, ale leje i kobitka ma robotę przed świętami , a ona inż. i musi nadzorować. :gwm

....... je.

Którą masz wersję 5 czy 7. czyli starą co szuka pi sygnale z dekodera czy nową co ma własny wbudowany?

Jak starą to nie wina anteny a połączenia dekoder telewizor.

zbyszekwoj - 2015-03-30, 13:09

Bronek napisał/a:
Jak starą to nie wina anteny a połączenia dekoder telewizor.

Dekoder używam w domu i tak samo podłączony HDMI . Na ekranie wyświetla się brak sygnału.Jeszcze do sprawdzenia połączenie przy konwerterze ,może podczas kręcenia cos się zruszyło.Najgorzej że kamper stoi w innej dzielnicy i aby sprawdzić sygnał trzeba wyjeżdzać z posesji bo budynki.

Bronek - 2015-03-30, 13:16

jeszcze raz.... jaki model anteny? :!:

Bo jak 5tka czy poprzedni to skąd wiesz, że łapie właściwego satelitę?

Zasada starego typu.... jak złapie fonie to zakłada, że to twój sygnał, ale gdy nie ma obrazu to oznacza, że toNp Astra a nie Hotbird.
wtedy niezatwierdzasz i naciskasz Aut szuka dalej.

gdyby było coś przy konwerterze nie znajdzie satelity... w ogóle
Sam GPS nie wystarczy

toscaner - 2015-03-30, 13:52

2 dni temu stał koło nas jeden Niemiec. Inny niż ten od konewki. Stanął, nikt z kampera nie wyszedł, na dachu szare coś w kształcie talerza się podniosło i kręciło w kółko. Skubaniec normalnie radar musiał mieć. :mrgreen:
Wypatrywaliśmy czy luftwaffe nie przyleci, ale spokojnie, bo po ok 10 min. przestała się kręcić i stanęło, to w chyba już właściwym kierunku. Widocznie nawiązał kontakt z bazą. :mrgreen:
:haha:
Nic też nie przyleciało. Dzień już minął spokojnie i bez wrażeń. :bigok

zbyszekwoj - 2015-03-30, 14:07

Bronek napisał/a:
Sam GPS nie wystarczy

No to jeszcze muszę popatrzeć w ustawieniach tunera polsatu.

Bronek - 2015-03-30, 14:44

:zastrzelic i w dalszym ciągu off.
To jaki masz ten model? :?: :!:

Nie da rady, chcialem pomóc, ale wyszło jak zwykle :haha:

Aby mieszać to trzeba znać zasady

Jeśli ci wyświetla......

Wróć.... jaki model masz anteny? :szeroki_usmiech

Jeśli na Mancie pokazuje Polsat i brak sygnału to połączenie dekoder maszOK
O ile ten sam dekoder w domu odbierał programy.

Jeśli Antena szuka i coś znqjduje to znaczy że też jest OK.

Jeśli znajduje coś na południu? bo
Satelity tak mają że tam stoją jak drut.

Kąt azalta to ok m/w u Ciebie 30 st
19 st południowy wschód, to kierunek konwertera Hotbird
Czy odbierasz z Hotbird a? czy z Astry?

Naprawdę mały ruch i nowy satelita. to odległości kątowe.
Na ziemi centymetr w kosmosie hohohoho.

Toscaner tak te automaty mają drogie i wiercące. kieszeń

Ja dokonuję wzwodu ręcznie, na oko. potem tuż przed...... włączam automat.
Szybciej dochodzę. :oops: :haha:

zbyszekwoj - 2015-03-30, 15:18

Bronek napisał/a:
To jaki masz ten model?

Model stary M5, Ustawia się na astrze i hodbirdzie sygnał silny ok.240 .euro złącze z anteny -wykorzystany tylko przewód do wyświetlacza, cinche nie włączane bo w mancie nawet nie ma gniazd. Półączone HDMI i d...pa.Wyświetla się brak połączenia , sprawdż ...itd.

Bronek - 2015-03-30, 17:14

Mam Mantę mam dekoder Polasatu , Mam M5 i gra.

PB Cie nie lubi to raz

W Mancie ustawiłeś sourse na HDMI bo inaczej nie miał byś komunikatu z Dekodera .

Ten Brak sygnału to z dekodera prawda nie z telewizora . ???

Pytam dokładnie bo ciekawa sprawa .
Poziom sygnału może byc wysoki ale nie na Hotbirdzie tylko na Astrze dlatego przesuń antene o pre stopni z reki

krzlac - 2015-03-30, 18:16

Mój zestaw do tankowania kampera wodą. Żadnych konewek, żadnego dzwigania.
Jak jest w zasięgu kran to wąż 12 m z końcówkami ( wszystkie gwinty), jak dalej to zbiornik 23 l na kólkach i pompka zanurzeniowa na 12V za 40 zł. 5 kursów i zbiornik pełny. Wszystko oprócz zbiornika mieści się za klapą serwisową kasety WC. Od konewki i dźwigania to na starość będzie ryptura a nie kamperowanie.

fan - 2015-03-30, 18:44

krzlac napisał/a:
Jak jest w zasięgu kran to wąż 12 m z końcówkami ( wszystkie gwinty), jak dalej to zbiornik 23 l na kólkach i pompka zanurzeniowa na 12V za 40 zł. 5 kursów i zbiornik pełny. Wszystko oprócz zbiornika mieści się za klapą serwisową kasety WC. Od konewki i dźwigania to na starość będzie ryptura a nie kamperowanie.

wąż szara taśma i żadnych dupereli chyba że trzeba zabłysnąć

Czarna i Krzysiek - 2015-03-30, 18:56

fan napisał/a:
wąż szara taśma

A po co szara taśma ?
Nie mam doświadczenia jeszcze na dłuższą metę, ale naprawdę z tą wodą jest taki problem?

toscaner - 2015-03-30, 19:08

krzlac napisał/a:

Hehe, miałem robić fotkę dla kolegów, ale poza zbiornikiem na kółkach mam kropka w kropkę identyczny zestaw. Wąż 15 m, szybkozłączki, 3 końcówki, identyczna pompka na wtyk zapalniczki. Zamiast zbiornika na kółkach mam zbiornik 10l. W ostateczności 6-7 kursów, jak kran dalej niż 16m od kampera.
Gdyby nie to, że całość sam zmontowałem, powiedziałbym, że kupiłeś w tym samym sklepie. :mrgreen:

krzlac - 2015-03-30, 19:13

toscaner napisał/a:
kupiłeś w tym samym sklepie.

Zestaw "pompka" też sam zmontowałem.

Szara taśma - tez nie wiem o co chodzi. Że całe USA się trzyma kupy dzięki tej taśmie to słyszałem, ale do napełniania kampera wodą nie wiem jak ją zastosoawać. Fan oświeć nas!

Bronek - 2015-03-30, 19:28

polecam filterek taki np. zJuli
Motuje się go pomiedzy wylweką a szybkozłączką.

Wierzcie mi, nawet jak w domu tankuję to jest co czyścić.
Trochę mniej potem szlamu w zbiorniku i na pompie
Pokazywałem jak wygląda filtr pompy po dwóch latach

toscaner - 2015-03-30, 19:48

Ja mam filterek na stałe na wejściu zbiornika. Trochę niewygodny dostęp, ale codziennie go nie czyszczę, więc jest ok.
Nie muszę teraz pamiętać na którym wężu mam go przyczepionego. Po prostu zawsze jest "na stałe". :bigok

Szara taśma, jeśli o to samo chodzi, to we Włoszech widziałem czasem nią oklejone krany i łączone węże. Tak po prostu jest np. wąż bez szybkozłączki i do kranu przyklejony szarą taśmą. Nawinięte pewnie z 30-50 razy i "jakoś" trzyma. Taśmy nikt nie ukradnie i wąż jest. :mrgreen:

Bronek - 2015-03-30, 21:08

nienawidzę szarej taśmy. Jak trafisz na badziewie, jak ja to zlezie szara warstwa zostawiając osnowę i klej.
krzlac - 2015-03-30, 21:15

Ja też wolę rozwiązania konkretne (fachowe). Ale widać są tacy co nie lubią "błyszczeć" tym co wymyślili, zrobili lub kupili i taśmują awarie i niedoróbki szarą tasmą.
EwaMarek - 2015-03-30, 22:08

Co do złączek. Ja nakupowałem kilka końcówek z redukcjami np te jak w linku.

http://www.myjki.net/adap...kcja-g-1-2.html

http://www.myjki.net/adap...natrz-domu.html

itp...

mam jeszcze ten korek

http://center-camp.pl/pl/...m-na-weza-/2415

do tego 2 węże od powietrza plecione - nie zaginają się.

Oczywiście konewka - tylko żeby zalać 100l to trzeba się nabiegac

mwservice - 2015-03-30, 22:19

Ten korek to fajna rzecz! Ale widzę że Was też zaskoczyłaby mosiężna "autobusowa" końcówka kranu na naszej A1 (dodałem djęcie na poprzedniej stronie) :shock:
EwaMarek - 2015-03-30, 22:37

:shock: dziwne bo te złączki to raczej stosują w pompach wody szarej lub szamba. Sam mam taka w kamperze.

Czy na naszych autostradach czynne są punkty nabrania wody i spuszczenia ścieków? Parę razy próbowałem ale było wszystko pozastawiane lub nieczynne.

wbobowski - 2015-03-30, 22:38
Temat postu: Re: Zestaw końcówek do tankowania wody
Wy tu o antenach, dekoderach a kolega zadał konkretne pytanie:
Tamtam napisał/a:
Znalazłem coś takiego na Allegro:
http://allegro.pl/zestaw-...html?source=mlt

Czy to wystarczy aby wszędzie nabrać wody?

Pozdrawiam

Pewnie, że nie wystarczy. Po Ci rozdzielacz. Potrzebne są różne końcówki nakręcane na krany.
Zobacz linki, które podał EwaMarek.
Podstawą są szybkozłączki na wężu. A do tego w każdym sklepie ogrodniczym lub na stoiskach ogrodniczych hipermarketów dostaniesz za grosze różne końcówki na krany z szybkozłączką. Nigdy nie wiesz na jaki kran trafisz, to najlepiej mieć najczęściej spotykane, czyli 1/4", 1/2", 3/4" i 1" i oczywiście z gwintem zarówno wewnętrznym i zewnętrznym.
Te z zewnętrznym i wewnętrznym często stanowią jeden zespół. który może występować jako całość lub każdy gwint osobno w zależności od potrzeby.

Wożę takie zawsze, miejsca nie zajmują, bo to drobiazgi a były niezastąpione np. w Bułgarii na jednym parkingu i w Grecji przy nabieraniu wody.

Tamtam - 2015-03-31, 00:21

Wszystkim serdecznie dziękuję - jutro idę do jakiegoś ogrodniczego i mam nadzieję ze kupie wszystkie przejściówki + wąż.

Pozdrawiam

Mavv - 2015-03-31, 05:22

Bardzo ciekawy temat - mialem zadac podobne pytanie a tu prosze - ktos juz je zadal :) Trzeba bedzie sie zaopatrzyc w koncowki. Mam weza chyba 10m i na nim szybkozloczke i koncowke 1/2" zenska.
mwservice - 2015-03-31, 07:12

Udało mi się spuścić wodę szarą i nabrać wodę:
- na A1 na poludniu Polski w kierunku Czech, na parkingu z MacDonaldem lub KFC. Tam była potrzebna ta mosiężna złączka.
- na A2 na zachodzie Polski, w kierunku Warszawy, na stacji Orlenu. Urządzenie do obsługi było tam niesamowicie udziwnione.

Nie udało mi się spuścić wody nigdzie na A1 na północ od Torunia (Amber One).

vincent - 2015-03-31, 09:51

w lidlu po świętach będą szybko złączki z mosiądzu gazetka

zakładka ogród

kimtop - 2015-03-31, 10:05

Miałem kiedyś te mosięźne.Niestety w środku są metalowe kuleczki,które zaraz pordzewiały i złączki przestały spełniać swoją funkcję
wbobowski - 2015-03-31, 11:14

vincent napisał/a:
w lidlu po świętach będą szybko złączki z mosiądzu gazetka

zakładka ogród

mwservice pokazał złączkę z mosiądzu jaką trzeba było mieć na A1.
I nie chodziło tu o materiał z jakiego jest zrobiona tylko o kształt.
A te z Lidla to zwykłe złączki na gwint tylko z mosiądzu a nie plastikowe, choć te ostatnie w zupełności wystarczą.

mwservice - 2015-03-31, 12:57

Pomimo, że miałem ze sobą cały komplet złączek gardeny o różnych średnicach, to właśnie ten kształt złączki na A1 spowodował, że musiałem cały czas trzymać wąż dociśnięty do kranu, a i tak byłem cały mokry.
Pawko - 2015-03-31, 13:46

W ubiegłym roku na stelpltzu w Francji mimo kompletu złączek nie mogłem się podpiąć wężem bo kran był prosty bez gwintu i na dodatek z średnicą dużo większą od węża i musiałem konewkować. Ale po chwili podpatrzyłem u Niemca końcówkę i wytropiłem ją po powrocie. Jest to produkt Gardeny i nie tani 40 pln.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 14:33

mwservice napisał/a:
Urządzenie do obsługi było tam niesamowicie udziwnione.

Czy ktoś może oświecić żółtodzioba jak wygląda takie urządzenie :? :-/ :wyszczerzony:

mwservice - 2015-03-31, 14:41

Zasada jest prosta, wystarczy:
1) kratka ściekowa w ulicy do spuszczenia szarej wody
2) możliwość opróżnienia kota (albo do w/w kratki lub do specjalnego otworu)
3) kran z wodą, ew. z wężem do napełnienia zbiorników oraz opłukania tego co zostało po opróżnianiu brudów.

We Włoszech na wielu stacjach widziałem, że jest tak zrobione jak powyżej w prosty sposób, często nie było tylko wody w kranie. W Szwecji to w ogóle jest bajka.

Urządzenia realizującego powyższe funkcje na Orlenie na A2 nie podejmuję się opisać - to trzeba po prostu zobaczyć.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 14:42

No dobrze, ale to jest jakoś oznaczone na stacjach czy parkingach ? Przepraszam, za głupie pytania, ale nie mam jeszcze doświadczenia a nie chcę wyjść na idiotę w razie W :stop:
mwservice - 2015-03-31, 14:45

Wg mnie oznaczenie jest słabe. Zazwyczaj przejeżdżam przez stację i szukam. Poszukuję mapy takich punktów, bo mam dosyć takiego szukania.
Tamtam - 2015-03-31, 19:42

mwservice napisał/a:
Wg mnie oznaczenie jest słabe. Zazwyczaj przejeżdżam przez stację i szukam. Poszukuję mapy takich punktów, bo mam dosyć takiego szukania.

Szukasz mapy takich punktów w Polsce, czy w Europie?

Banan - 2015-03-31, 20:06

Tamtam napisał/a:
mwservice napisał/a:

Proszę :ok
DO nawigacji :)
:spoko

EwaMarek - 2015-03-31, 20:21

W Polsce nie ma mapy punktów obsługi kamperów czy autobusów - bo po co jak nie istnieją. A te co widziałem to są popsute lub nieczynne.
wbobowski - 2015-03-31, 20:49

Edyta i Krzysiek napisał/a:
No dobrze, ale to jest jakoś oznaczone na stacjach czy parkingach ? Przepraszam, za głupie pytania, ale nie mam jeszcze doświadczenia a nie chcę wyjść na idiotę w razie W :stop:

Zobacz jak to wygląda np. w Calais we Francji. Jak byście czekali na prom, to warto wjechać do centrum miasteczka aby zrobić serwis kamperka.
Reszta na opisach zdjęć.

Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 20:53

Dziękuję :pifko
mwservice - 2015-03-31, 22:02

Tamtam napisał/a:
mwservice napisał/a:

Interesuje mnie przyajmniej Polska, Niemcy, Austria, a może i inne kraje na południe: Węgry,Serbia, Słowenia i dalej....

Banan - 2015-03-31, 23:16

Cytat:
Interesuje mnie przyajmniej Polska, Niemcy, Austria, a może i inne kraje na południe: Węgry,Serbia, Słowenia i dalej....

Powyżej napisałem, ale linku nie podałem... :oops:
:haha: :haha: :haha:

Tu masz takie punkty do nawigacji:
http://www.camperteam.pl/...n=category&id=4

mwservice - 2015-04-01, 09:35

Dzięki, stawiam :pifko .
Tamtam - 2015-04-01, 12:15

Pawko napisał/a:
W ubiegłym roku na stelpltzu w Francji mimo kompletu złączek nie mogłem się podpiąć wężem bo kran był prosty bez gwintu i na dodatek z średnicą dużo większą od węża i musiałem konewkować. Ale po chwili podpatrzyłem u Niemca końcówkę i wytropiłem ją po powrocie. Jest to produkt Gardeny i nie tani 40 pln.

Znalazłem ją taniej w Leroy Merlin za 24,90:
http://www.leroymerlin.pl...ontent=54421612

Pozdrawiam

krzysztofCz - 2015-04-01, 13:20

Pełno jest tego na "A". PRZYKŁAD
Tamtam - 2015-04-01, 15:09

mwservice napisał/a:
Tamtam napisał/a:
mwservice napisał/a:

W Polsce tankowałem konewką w dwóch miejscach ( po obu stronach autostrady):

Tutaj jest kran stylizowany na starą pompę do wody ze studni (obok budynku toalet).
To jest duży parking, bez stacji benzynowej.

https://www.here.com/pol/...te_traffic&x=ep

Tutaj w budynku toalet jest także możliwość nabrania wody - jest kran.
Dodatkowo jest darmowy prąd :) ale tylko w godzinach nocnych, gdy zapalają się lampy - dwa kontakty są obok placu zabaw dla dzieci, niedaleko od toalet.

https://www.here.com/pol/...tellite_traffic

Jest jeszcze jeden parking w pobliżu m-dzy Opolem a Górą Św. Anny na A4 gdzie jest też kran z wodą w toaletach ale niestety akurat nie zaznaczyłem tego miejsca na mapie...

Generalnie tankuję wodę przed wyjazdem zagranicę na tym parkingu przed Zgorzelcem.
Z prądu też korzystałem gdy jechałem na urlop, przydało się aby naładować akumulatory przez całą noc :)

Jest też taka fajna strona www z punktami zaznaczonymi przez kierowców TIR, ale muszę ją odnaleźć. Na tej stronie znalazłem kilka parkingów z wodą w Niemczech i darmowym WIFI.
Jak będziesz chciał to wyszukam ją w Googlach.

Pozdrawiam

mwservice - 2015-04-01, 15:21

Dzięki za miejsca na A4, wprawdzie rzadko tam jeżdżę, ale zapisuję na wszelki wypadek i stawiam piwo :pifko . Mam gdzieś listę miejsc obsługi kampera w DE posortowaną wg kodów pocztowych, które mi mało mówią - nie jest to mapa i trudno w podróży się tego szuka.
Tamtam - 2015-04-01, 16:50

Odnalazłem stronę z parkingami używana przez kierowców TIR'ów:

http://etransport.pl/dobry_parking

Możesz wybrać sobie kraj który chcesz.

mwservice - 2015-04-03, 21:54

Fajna mapa, dzięki!