Nadwozia kempingowe i zabudowy - Przetwornica Sinus Volt 12/230V 2000/4000W
HENRYCZEK - 2015-03-31, 19:33 Temat postu: Przetwornica Sinus Volt 12/230V 2000/4000WCzy ktoś używa takiej przetwornicy.
http://allegro.pl/przetwo...4804405669.html
Czy będzie dobra do zasilania ekspresu 1800W.grzegorzalex - 2015-03-31, 19:49 Ja używam tej samej firmy tylko 1500W jakość bardzo dobra powinna dać rade.Bronek - 2015-03-31, 19:58 Mam tej firmy mniejszą 1500/3000 daje rade do 1400 odkurzacz sprawdziłem.
Czyli można by przypuszczać że ta tez da.
Nie,lepiej poszukać ekspresu o mniejszej mocy. Troche trwa parzenie i żre prąd.przemo.d - 2015-03-31, 20:28 Taka przetwornica przy zastosowaniu np. ładowania tableta to nieporozumienie....wykańcza baterie samymi stratami..
Przemyśl dobrze zakup.Jak nie potrzebujesz ciągle takiej mocy to lepiej kupić mniejszą.
Pozdro.toscaner - 2015-03-31, 20:45
przemo.d napisał/a:
Taka przetwornica przy zastosowaniu np. ładowania tableta to nieporozumienie....wykańcza baterie samymi stratami..
Przemyśl dobrze zakup.Jak nie potrzebujesz ciągle takiej mocy to lepiej kupić mniejszą.
Pozdro.
A u mnie przeglądarka wyświetliła:
HENRYCZEK napisał/a:
Czy będzie dobra do zasilania ekspresu 1800W.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-31, 20:49 Patrz, u mnie też koder - 2015-03-31, 20:58 No ale ekspres 1800W ciężko nazwać "tabletem".
Czy przetwornica pociągnie. Powiem tak - gwarancji nie dam, ale przypuszczam, że tak. Silnik od pompy będzie miał pewnie podobny impuls startowy co lodówka (moc x6), no ale to 1800W to raczej w większości grzanie.
Jeśli ta przetwornica nie da rady, to na rynku nie bardzo są mocniejsze w rozsądnej cenie.
Zwróć uwagę, że ona ma prąd jałowy prawie 2A. Po korzystaniu należy ją wyłączyć. No i będzie ciągła z akumulatora 170A - masz akumulator, który podoła takiemu prądowi? Bo żelowy na przykład może nie podołać.
Bronku, czy Ty przypadkiem nie masz ekspresu ciśnieniowego (choćby domowego), który by można na Twojej przetwornicy przetestować? Na pewno taka informacja z pierwszej ręki byłaby bardzo mile widziana toscaner - 2015-03-31, 21:06 Ja na tej mojej 1500/3000W włączałem odkurzacz 1600W, farelkę 2kW (głównie grzałki), suszarkę do włosów 1200W. Wszystko działało.
Ja obstawiam, że pociągnie ten ekspres, ale jak napisał Koder, z jednego akumulatora drzeć przez kilka minut takie 170-180A? Zależy jeszcze jaka pojemność aku.
Rozrusznik w 2,8 HDI ciągnie 290-300A, ale trwa to pojedyncze sekundy i akumulator w takim Ducato to z reguły ma te 100Ah pod maską.Bronek - 2015-03-31, 21:18 mam i szukałem pod względem
wymiarów
ciśnienia
mocy poboru
W kauflandzie jest ten co mam za 260
po ok 130zł
900w. kolbowy daje radę
Aku 134 Ah AGM i podczas pracy ekspresu lub MW SOC na Wyświetlaczu spada ostro.
Ale nie wnikając bom laik i ignorant, lecz ambitny.
Mikrofalówka 700w, spokojnie parę minut pracowała a ekspres kawę zrobił.
O to mi chodziło
Na szybko w trasie te dwie podstawowe funkcje były zakładane.
Jak znajdę 230v kabel w okolicy... to poprzez przekaźnik podłączę tak by samoczynnie to napięcie było "master" jak podłączę się do słupka. oczywiście bezpiecznik itd.
Instalacja oddzielna, nie mam zamiaru wprowadzać prądu z przetwornicy do istniejącej.
Ale jutro jeszcze raz sprawdzę te dwie funkcje na raz.
Empirycznie
odgrzeję żarcie i zrobię cztery kawy.toscaner - 2015-03-31, 22:10
Bronek napisał/a:
Instalacja oddzielna, nie mam zamiaru wprowadzać prądu z przetwornicy do istniejącej.
Czyli jednak nie będziesz dodawał prądu do elektrowni. Bronek - 2015-03-31, 22:16
toscaner napisał/a:
Bronek napisał/a:
Instalacja oddzielna, nie mam zamiaprzedłużacz a ć prądu z przetwornicy do istniejącej.
Czyli jednak nie będziesz dodawał prądu do elektrowni.
Generalnie i tak na zdrowy rozum, .... Ale kto ma?
Ekspres od Mikrofalówki a te od przetwornicy znajdują sie w odległości przedłużacza za kilkanaście zł.
Więc te kombinacje dla samych kombinacji. HENRYCZEK - 2015-04-01, 09:42 Jeszcze pytanie.
Czy w czasie korzystania z przetwornicy,możemy wspomagać się alternatore?(Odpalony silnik)
Czy przy dużym obciążeniu ok 1800W i aku 100Ah nie narażamy na uszkodzenie elektrobloku itp.koder - 2015-04-01, 09:52 Przetwornicę podłączasz prosto pod akumulator zabudowy, więc ten prąd głównego obciążenia nie przechodzi w ogóle przez energoblok. Wspomaganie się alternatorem, z punktu widzenia energobloku, nie będzie się różnić od mocno rozładowanego akumulatora podkładowego.
Cały czas mówimy tu o bardzo dużych prądach. Jaki masz akumulator pokładowy? Nie tylko pojemność, ale technologia wykonania (żel, agm, kwasowy), lub model? Bo dla 100AH żelowego to te 170A to będzie raczej za dużo, nawet wspomagając 70A z alternatora ryzykujesz uszkodzeniem.HENRYCZEK - 2015-04-01, 10:46 Moje aku.
Co do parametrów,to jest tylko ta naklejka i wyryty nr YC29C
Zrobiłem test czasowy ekspresu-2 kawy na zasilaniu 230V
Nagrzewanie,płukanie,kawa,płukanie czyli cały cykl to 3 minuty.
moc testowanego ekspresu 1450Wkoder - 2015-04-01, 11:02 To mi wygląda na kwasowy wapniowy (Ca/Ca).
Dla niego taki prąd nie będzie straszny - ale licz się z z tym, że przy takim obciążeniu (0.5C) możesz z pełnego akumulatora wykorzystać ~15min ekspresu - poniżej 50% ładunku prawdopodobnie spadek napięcia na akumulatorze przy obciążeniu będzie na tyle duży, że przetwornica się wyłączy. Ale to powinno wystarczyć na te 20 kaw.Bronek - 2015-04-01, 11:33 Czekam na Endiego.
Symulacja.
Kamper odłączony od 230v.
Aku zab AGM 134AH solary (pochmurno) 2x 100 wat ładują
Przetwornica sinus 1500W /3000W
Odgrzejemy grochówkę dwa talerze
zrobimy kawkę
oglądniemy Tv
jest idziemyBronek - 2015-04-01, 13:40 Symulacja Ok. Microfalówka z racji nikczmnej mocy 700w na maksa ok 5 minut musiała podgrzewać zupkę. Kawka Antena TV
Wszystko pracowało ta, jakbym był podłączony do sieci 230v
Solar wyrównał niedobory zanim zdążyliśmy spożyć dary.
Spokojnie w trasie nie muszę hajcować gazem by zjeść na ciepło i zapić fajną kawką.
Przetwornica dała radę itp.
Ekspres w swej prostocie parzy niezłą kawę
Idę teraz dalej, czyli przekaźnik tak by automatcznie ten obwód przełączył się na 230 gdy tylko będzie.
Mam takowy zakupiony coś koło 140zł.HENRYCZEK - 2015-04-09, 11:32 Przetwornica kupiona,już w drodze.Zapewne jest instrukcja montażu,ale zapytam.
Czy obudowa przetwornicy może się stykać z metalowymi elementami nadwozia czy powinna być odizolowana.Karas - 2015-04-09, 11:43 Działa wam mikrofala na tej przetwornicy?
Mam mikrofalę, ale skubana nie chce działać na przetwornicy, tylko "buczy".
Czyli, albo jedno zje..., albo drugie?koder - 2015-04-09, 11:50 Na tej konkretnej? Powinna działać - ale sprawdź dokładnie model, Volt oferuje również przetwornicę 2000/4000W z sinusoidą modyfikowaną (IPS-4000) i na takiej owszem oczekiwałbym buczenia.
Przetwornica, o której tu piszemy, to Volt IPS-4000-S.Karas - 2015-04-09, 12:10 Przetwornica dokładnie taka: PRZETWORNICA SINUS 3000 12V/ 30V 1500/3000W
teraz widzę, żę dostałem trochę inną, bo niema usb
W sobotę będą jeszcze montował solary 250w, zobaczymy czy coś to zmieni.koder - 2015-04-09, 12:36 Lakierowałeś ją? bo na obudowie z tej strony powinno być chyba logo Volta z opisanym modelem.
EDIT: IPSn-3000-S wygląda tak:
Z tego co widzę, to jest też inny układ otworów wentylacyjnych i kompletnie inna obudowa.Karas - 2015-04-09, 18:49 był napis volta, ale to chyba był jakiś kartonik i odpadł z tego co pamiętam. Pełną sinosuidę ma, bo lodówka kompresorowa chodzi bez problemu.
Coś tu nie pasuje. Otwory mocujące inaczej są umieszczone, czyli cała obudowa jest inna.
Oby działała. Jeśli tak to OK.
Ale z ciekawości bym dociekał. Może to poprzedni model (inny)?
Cena z linka parę złotych niższa. ok 40 zł
Ile zapłsciłeś?toscaner - 2015-04-09, 23:40 Pewnie podróba, albo stary model. To pewnie by wiedział już tylko sam Volt. Może warto zapytać, czy to z ich linii montażowej, czy z tej z sąsiedniej fabryczki.Karas - 2015-04-10, 09:28 Działać, działa, w zeszłym roku 3 tyg użytkowana na Bałkanach, tylko mikrofala nie bangla. Skombinuję inną mikrofalę i sprawdzę czy zadziała, jak nie, to trzeba skombinować taką przetwornicę jak macie na testy i tą będę reklamować Bronek - 2015-04-13, 07:41 Empiryczne dane pracy mojej Volt 1500W /3000W
Jeden dzień na solarach po przyjeździe Ok kilka kawek parę odgrżań mleka w MW.
SOC spadł do 50%
Rano zrobiła kawę ale sie darła że niski stan naładowania.
Do południa w słońcu OK
Czyli nie problem w przetwornicy by korzystać z 230v swobodnie dużo i długo a pojemność akumulatorów
Nawet solary 200w to nie wszystko.
Oczywiście parametry sinus, moc itp muszą być dobrane do odbiorników. ....
Ale dla mojego stylu Układ jest OKKaras - 2015-04-13, 08:29 u mnie po podłączeniu solarów mikrofala zaczęła działać Nie wiem jako to miało wpływ, mogłem jeszcze raz sprawdzić przed podłączeniem. Kable od aku do przetwornicy mają jakieś 1,5m i są 20mm2. Mam luzem 35mm2 i na takie zmienię. 2 sprawa, że aku mam tylko 95ah i rozważam dołożenie drugiego takiego samego. Solary ładowały ok 12,5A w sobotę. Lodówka chodzi cały czas, mikrofala od czasu do czasu + jeszcze laptop cały czas w ładowarce nie rozładowywały akumulatora...Bronek - 2015-04-13, 09:40 Takie bieżące pobory jak , piec , światła TV , antena , pompki to pikuś. Ale kilka wiekszych "pobrań " to inna sprawa .
Zostawiłem tez przetwornicę włączoną na no co dodatkowo zabrał "moc" .
Darła się ale zrobiła swoje .
Doładowanie alternatorem o ile można , by nie stwarzać zamieszania . Jest optymalną strategia .
Lub poczekać cierpliwie . itd .
Każdy ma swoje preferencje .
Jeśli robisz to dla idei, to problem urasta do teoretycznych rozważań co by było gdyby !!!!
I wszyscy gadają w nieskończoność , a i tak każdy zostaje przy swoim . A robić nie ma komu BB - 2015-08-26, 16:54 Dzień dobry,
nie będę zaczynać nowego tematu,ale chciałabym również pić kawę z ekspresu / o mocy 1800W/,jako całkowity laik w temacie przetwornic,proszę o odpowiedz
-jaka przetwornica/model o odpowiednich parametrach/
-jaki akumulator /moc i typ/, mam 90Ah kwasowy
-jakie przewody /przekrój/
-czy znacie dobrego elektryka kamperowego,który pomyśli i wszystko będzie zamontowane tak aby dla użytkownika było wygodnie,a nie dla elektryka.Wielkopolska
-mam zamontowany solar 140
pozdrawiamjoko - 2015-08-26, 20:05 Przetwornica opisana wyżej (VOLT Sinus 1500/3000) jest optymalna i nie ma co szukać innych wynalazków.
Akumulator i solar masz do tego wystarczające.
Przewody jak najgrubsze i ważne aby przetwornica była możliwie jak najbliżej akumulatora.
Zrobię fotki i wstawię potem jak rozwiązałem to u siebie.
Ta przetwornica daje 1500W ciągłe i 3000W chwilowo, więc do ekspresu 1800W jest wystarczająca. Ja mam ekspres DeLonghi 1450W i jak obserwuję pobór prądu przy parzeniu i potem ubijaniu mleka to odbywa się to takimi chwilowymi 2-3 sekundowymi impulsami a pozostały czas pobór jest dużo mniejszy, tak więc całkowita ilość energii pobranej na zaparzenie kawki nie jest duża i nie ma co tego demonizować.
W momentach dużego poboru kiedy solary nie działają lub dają małą moc, przetwornica piszczy dając informację o przeciążeniu, ale nie ma to wpływu na działanie ekspresu. Po zrobieniu dwóch kawek wskaźnik naładowania aku nie wykazuje jakiegokolwiek zużycia.eler1 - 2015-08-26, 20:34 A ja mam doświadczenie że przetwornica 1500/3000 tylko innego producenta CHRL bez sin padła po którymś parzeniu właśnie z ekspresem 1800W marki Saeco ,a teraz mam Volta 2000/4000 Bronek - 2015-08-26, 21:00 Potwierdzam , piszczenie . Ale to ewentualnie przy trzeciej kawie . Aku 134 Ah U mnie ekspers kolbowy 900W tradycyjnie 15 bar, gdyż te automatycze mają piwyżej 1400wat , a ja nie chciałem za dużo . Tym bardziej , że na ogół mikrofalówka 700 W podgrzewa mleczko . Nie zawsze mi z pianką pasuje itp itd. De gustibus ......
1850 wat eksoresu to dużo jak na 90Ah i 2000/4000 jakoś tak lepiej brzmi i pasuje
900 wat mniej mocy dłuższe podgrzewanie 1450 w odwrotnie .
Teoretycznie można by się bawić ale po co ....
Joko zadowolony i ja też , Czyli działa , w celach do jakich nasze układy stworzono.krzlac - 2015-08-26, 21:20 Potwierdzam 1800 W to trochę dużo. pociągniesz większy prąd ale będziesz krócej czakał na gotowość ekspresu. Musisz pamiętać, że parzenie 1 kawki trwa kilka minut i stracisz kilka Ah. Aby to odorobić solarem 140 W w średnich warunkach nasłonecznienia trzeba będzie czekać ok. 1 godzine. Wyobraz sobie swoją sytuację energetyczną przy czterech kawkach (Wy i dwójka gości). Kawki zwykle rano, a rano po nocy bateryjka nigdy pełna nie jest. Solar wcześnie rano wiele nie pompuje. Przerabiam to a mam aku 2 x 100Ah, solary 288W i przetwornicę WaecoPerfect 2000 i Krups 1000W (pracuje bez sinusa) Jak szykuje się więcej kawek i dłuższe stanie na dziko, do parzenia wyciągam agregat. Wolę powarczeć 15 minut niż potem pół dnia abu podładować akumulator. Nie codzień swieci słońce i lubię stać w cieniu.
A propos agregatu: Miałem okazję porównać w Norwegii hałas mojego Kipora 1000 i Hondy 10EU. Wystawiam po sezonie Kipora na sprzedaż i szukam Hondy.Karas - 2015-08-26, 21:24 kipora używam od 2-3 lat, aż taka różnica jest? bo cena x2krzlac - 2015-08-26, 21:27
Karas napisał/a:
kipora używam od 2-3 lat, aż taka różnica jest? bo cena x2
Zapewniam, jest duża.Bronek - 2015-08-26, 21:49 Agregat to ostateczność , Mam tą hondkę i aż kilka razy odpalałem . Też pierdzi i im milej w naturze tym ten agregat mniej pasuje.
Kawka dla mnie i żony .
Gość w dom ....Jako Polak i statystyczny katolik , trzeba go przyjąć po polsku, z naszą tradycją czyli "parzochocha" po turecku i ruskie pierogi
Dla zaufanych ....kawiarka na gazie
Podstawa to zapas energii i szybkie uzupełnienie .
Z mojego pkt widzenia z chęcią bym przyjął drugi aku ze 150 Ah , gdyby nie waga i miejsce.
Temat energi , wytwarzania , dystrybucji był tu piwodem wielu sporów i itd
Wszystko zależy od użytkownika jego potrzeb , możliwości i chęci .
Nie ma ideału ...joko - 2015-08-26, 22:32
krzlac napisał/a:
....... Musisz pamiętać, że parzenie 1 kawki trwa kilka minut i stracisz kilka Ah................
Tak sobie myślę, że problem tkwi bardziej w ekspresie niż przetwornicy i akumulatorze.
U mnie parzenie jednej kawki łącznie ze spienianiem mleka trwa max półtorej minuty i w tym czasie jak pisałem pobór nie jest ciągły tylko takimi impulsami więc faktyczny czas maksymalnego poboru 1450W trwa może z 30 sekund.
Mam taki ekspres - De'Longhi Dedica EC 680.BK .
Proces parzenia wygląda tak:
- po załączeniu włącznikiem głównym ekspres się rozgrzewa, migają kontrolki, pobór nie jest duży bo napięcie na aku spada nieznacznie i trwa to jakieś 15 sekund
- naciśnięcie przycisku oznaczonego jedną lub dwoma filiżankami rozpoczyna proces parzenia. Ponieważ ekspres jest włoski dlatego aby zrobić jedną kawę po polsku trzeba nacisnąć dwie filiżanki. Proces parzenia trwa około 20-30 sek i w tym czasie kilkukrotnie włącza się pompa i w tym czasie pobór mocy jest maksymalny, a w przerwach spada do około 1/4 mocy
- naciśnięcie przycisku spieniacza mleka powoduje rozgrzewanie (kontrolka miga) jakieś 15 sek, pobór mocy minimalny. Po zaświeceniu kontrolki światłem ciągłym i otwarciu dyszy spieniacza wytwarzana jest para i wtedy pobór jest maksymalny. Mleko jest dobrze spienione po 15-30 sek
Kawa jest gotowa i można robić drugą albo wyłączyć ekspres. Zrobienie dwóch kaw nie jest zauważalne na wskaźniku naładowania akumulatora.
Ekspres ma płytę do podgrzewania filiżanek i myślałem nawet aby zaingerować i odłączyć to, aby zmniejszyć jeszcze pobór mocy , ale ekspres jest załączony tak krótko że nie ma to chyba większego sensu.Bronek - 2015-08-26, 22:43 A to maluch ... mi się marzył automat ale właśnie moc mnie odstręczała , no i gabaryty.
Parzenie na budżetowym moim przepłaconym Clatroniku trwa 3 minuty
Kolbowe mnie wkurzają bo wytrząsanie kawy jest męczące . A piję 2. 3 po kolei.joko - 2015-08-26, 23:04 Bronku, u nas kawę pije tylko Monia, ja lubię ją tylko wąchać
Taki okazał się najlepszym rozwiązaniem . Wcześniej miałem tego przelewowego hebla z Waeco, ale skapitulował po jednym sezonie. Na chwilę wstawiłem automat DeLonghi Prima Donna z domu , ale za duży , za ciężki i generalnie kupa. W domu jest ekstra ale do kampera przesadzony temat. Ten jest zgrabny , lekki i podobno kawę robi nie gorszą jak ten automat.
No i nie bez znaczenia jest to że idealnie pasuje do czarno-biało-chromowanego wystroju kuchni w kamperze
Z tym wytrząsaniem kawy z kolby to znowu nie przesadzaj , na pewno mniej roboty jak mycie przelewowego, a i automat też pod tym względem zupełnie bezobsługowy nie jest.Bronek - 2015-08-26, 23:15 Racja , przelewowe to kwas i z musu. Jak niedopałek reanimowany.
Kolbowe to celebra i tradycja.
Tzw kawiarka ma jeszcze rację bytu . Ż
Moja Monia( czy ja jej ????)- jeszcze tygielek stosuje na gaxie z trzykrotną pianką do zagotowania , preferowała ,
Kawa wg. gustu , woda i ciśnienie wsio.
A i tak raz mi smakuje a potem już mniej .
Ale o czymś trzeba gadać .
Te ekspresy o mocy 1450 wat a na pewno te o 1800w . to wg mnie niepotrzebna tak duża moc w kamperze.
Kolbowe , teraz już wiem , dobrej marki są 1000 1100wat i szybkie
Ad serwis. Automat to najprostrzy, bez lini mleka, bo gesneruje syf gdy nie zawsze używana . Im więcej robi sam tym mnie bardziejwkurza , ciągle w jakimś trybie a .kawy napić sie nie można ...zgoda ,że wszysko wyaga jakiejś obsługi.
Ale taki ,co tylko mieli kawę , parzy ją i wyrzuca sprasowane fusy to w mojej ocenie jest - OK .
Mój domowy jakiś też deLongi , robi z 15 kaw zanim muszę mu pojemnik opróżnić. W zbiorniku na wodę zrobiłem dziurę i wstawiłem lejek by zbiorniczka niewyjmować do nalewania joko - 2015-08-26, 23:22 Jeszcze w temacie przetwornicy.
Zamontowałem ją przy samym akumulatorze pod siedzeniem pasażera. Ponieważ oryginalnie z przodu zabudowy fotela tam gdzie chciałem umieścić przetwornicę znajdowała się ładowarka, dlatego musiałem przesunąć znajdujący się z tyłu panel bezpieczników i tam dałem ładowarkę , a przetwornica wylądowała na jej miejscu.
Po zamontowaniu tej przetwornicy i podłączeniu ekspresu musiałem przeprogramować sterownik który u mnie zarządza przetwornicą i agregatem, bo w momencie kiedy pobór prądu przez ekspres był największy odpalał mi się agregat . Teraz ustawiłem to tak, że agregat odpala dopiero jak napięcie na akumulatorze spadnie poniżej zadanego progu na dłużej niż 60 sekund .Bronek - 2015-08-26, 23:47 U mnie na orginalnych kablach jest nad akumulatorem , a ten pod siedzeniem przy wejściu . Te siedzonko zlikwidowałem i jest pseudoszafka z mikrofalówką na szczycie.
Volt 2000/4000 brałbym tylko gdybym planował , normarną cywilną mikrofalówkę i mocny ekspres . Przetwornica te dwa urządzenia miała tylko obsługiwać
Doszła klima !!!! W słońcu daje radę parę godzin.
Niemniej nie zmieniał bym na większą , nie widzę sensu.
Waga kasa , pobór jałowy , ale wyłączam i jak nie pracuje . Jest automatyczny przełącznik jak 230v ze słupka.
Joko ładnie , ciasno i ale grzać się nie grzeje na tak krótkich przebiegachBB - 2015-08-27, 06:16 Dzień dobry,
dziękuję bardzo,kobieta jestem... i przetwornica,solar akumulator wszystkie ,te rzeczy, to abstrakcja i dlatego muszę mieć wszystko podane na tacy,co,jak,dlaczego...i pózniej już idzie ,jak po sznurku,okazuje się,że nie jest to, takie trudne.Kampera uczę się .... i niejednokrotnie moje pytania mogą być dla Was dziwne,proste,głupie...ale jeszcze dużo muszę się nauczyć
pozdrawiam BBBronek - 2015-08-27, 06:45 Przetwornica 1500/3000 pełen sinus nie modyfikowany i do tego ekspres kolbowy o mocy do 1450 dobrej firmy to cena prawie jak za przetwornicę 2000/4000, tym bardziej że akumulator masz 95 Ah
Jeśli tylko do kawy to wybierz mniejszy model ten o którym tu piszemy Zamkniesz się w kwocie 1000 zł z ekspresem ..... chyba? koder - 2015-08-27, 08:37 Przy czym - większość przetwornic 1500/3000 ma wysoki prąd jałowy - rozładowuje akumulator gdy jest włączona i nic nie robi. Mówimy o 1-2A, więc ~24 do 48AH/dobę. Jeżeli przetwornica ma tylko kawę parzyć, to należy ją potem wyłączyć.
Volt SinusPRO 3000 ma prąd jałowy wyjątkowo mały jak na tą moc (0.7A), dlatego ją polecam.BB - 2015-08-27, 08:59 Dziękuję,Wam bardzo za informacje toscaner - 2015-08-28, 08:48 Jałowy ma mały potwierdzam, ale jest dla mnie za głośna. Ta przetwornica nie ma radiatora w postaci aluminiowego bloku, a jedynie małe radiatorki z wentylatorami. Już przy obciążeniu mniejszym niż 100W pierwszy zaczyna szumieć jak mała suszarka.
Wiem, bo mam inną, kupiłem Volta, dla małego prądu i po testach opchnąłem jednemu makaronowi.
Jak ktoś chce mieś przetwornicę włączoną cały czas i lubi ciszę, to Volt jest porażką.
Testy, badania i porównania już kilka razy wrzucałem na forum.
Jeśli ktoś przetwornicę włącza tylko dla kawki, to prądem jałowym może się nie przejmować i również Volt niczym nie zaskakuje, no może małą i lżejszą obudową. Karas - 2015-08-28, 09:20 Kurna, niestety to prawda. Wcześniej miałem volta 3000 bez gniazda usb, jakaś inna obudowa... w nim wentylatory się nie włączały przy lodówce i innych małych urządzeniach.. Niestety nawaliła i dostałem ten obecny model, przy nim wentylatory zasuwają już przy lodówce... jakaś porażka....
Złożę dzisiaj szafkę i na roletę nakleję piankę wyciszającą, jak nie pomoże, trzeba będzie rzeźbić 2 przetwornice. na jakiej no name 1600w lodówka chodzi, a w niej wentylatory się nie włączają. Duża by się włączało tylko do mikrofali i innych dużych,,,inhalt - 2015-08-28, 09:21 Toscaner - a jaki prąd potrzebujesz do bezproblemowego zasilania swojej lodówki kompresorowej? Wiadomo, że chodzi o to żeby sprężarka ruszyła i właśnie prąd rozruchowy jest kluczowy.
Już nie pamiętam czy pisałeś coś o patencie włączającym dużą przetwornicę gdy masz zapotrzebowanie na moc do rozruchu lodówki. Było coś takiego?koder - 2015-08-28, 11:06 Nie wiem jak Toscaner, ale w kilku miejscach widziałem już 1000W dla lodówki znamionowo 65W.Karas - 2015-08-28, 11:25 jak pisałem, na przetwornicy 800W nominalnej rusza bez sygnalizacji przeciążania. Lodówka a+koder - 2015-08-28, 11:31 Jak widać, dużo zależy od lodówki. Najprościej to najpierw kupić lodówkę i zmierzyć ten impuls startowy i do tego dobrać przetwornicę.toscaner - 2015-08-28, 16:32 Impulsowy lodówki, to chyba oscyloskopem, bo cęgówka to pokazuje loterię, za każdym razem. Rozrzut od 70A - 178A przy włączaniu. Więc ile? Przetwornica Volt'a dla mnie ta polecana to porażka. Sprzedałem szybciej niż kupiłem.
Lodówka gdy pracuje pobiera ok. 6,8A - 7,1A z akumulatorów. Jak pamiętam jest 65W. Mowa o tej co ja mam. Czyli Volt szumiał przy 7A, więc dla mnie lipa. Makaron zamontował w garażu pod łóżkiem obok akumulatorów, to pewnie da radę wytrzymać.
Wierzcie lub nie, ale jak stoi się w lesie, albo górkach nad jeziorkiem samemu to taki szum może wku...aić. Lodówka pracowała wielokrotnie ciszej w porównaniu z tym Volt'em, więc to wyjaśnia różnicę w hałasie. Dla mnie nieakceptowalny hałas. Bronek - 2015-08-28, 22:00 Jest tak jak piszesz , Volt lubi dać sobie znać,
Tylko to fajnie bo gdy mikrowelle lub ekspres kończy pracę wiemy by pstryknąć
off przetworniczkę odłączyć ,
Czyli cel , jakość , parametry powinny być kryterium wyboru .
Cena też ważna.
Volt dla czasowego użycia jest optymalny pod wzgl. ceny i jakości.
Niemniej do pracy ciągłej ma wady , do pracy w gotowości też
Ale za te pieniądze to niezły sprzęt ,gdy pototrzeba 230 v do określonego celuKaras - 2015-08-28, 22:07 dzisiaj zamontowałem ten nowy model, jest w szafce, niestety słychać szum.... lodówka jest znacznie cichsza. Wygłuszę jeszcze roletę szafki, za którą jest przetwornica, jak dalej będzie ją słychać, to będę musiał modzić z przetwornicą 800w na stałe (cichą) i tą odpalaną tylko w razie potrzeby, mikrofala i inne mocne sprzęty.toscaner - 2015-08-29, 10:55
Karas napisał/a:
dzisiaj zamontowałem ten nowy model, jest w szafce, niestety słychać szum.... lodówka jest znacznie cichsza. Wygłuszę jeszcze roletę szafki, za którą jest przetwornica, jak dalej będzie ją słychać, to będę musiał modzić z przetwornicą 800w na stałe (cichą) i tą odpalaną tylko w razie potrzeby, mikrofala i inne mocne sprzęty.
Niestety.joko - 2015-08-29, 11:52 Faktycznie coś tam szumi, ale u mnie spod tego fotela jakoś specjalnie nie słychać.
Ja używam do ekspresu, multicooker'a ,odkurzacza i suszarki do włosów, załączam jak potrzebuję i wyłączam zaraz po użyciu, więc ani jałowy prąd ani szum nie robią tematu.
Jeżeli miałbym zasilać lodówkę to faktycznie w nocy mogło by wnerwiać , chociaż od fotela pod którym jest przetwornica do łóżka z tyłu mam kilka metrów i drzwi
Aha , ładuję jeszcze czasami rowery jak jestem na dziko, ale wtedy szumi tylko przez pierwsze 10-15 min kiedy prąd ładowania jest wiekszy (szumi wtedy również sama ładowarka ), ale potem jest cisza, a poza tym robię to zazwyczaj w dzień i nie zostawiam na noc.Johny_Walker - 2015-08-29, 22:08 Ale macie problemy. Zostawiam inwerter włączony na noc żeby komórkę ładował. Bo mi się nie chce przełączyć ładowarki na 12V. Niezauważalne zużycie energii.
Votronic 300W.krzlac - 2015-08-29, 22:11
Johny_Walker napisał/a:
Ale macie problemy. Zostawiam inwerter włączony na noc żeby komórkę ładował. Bo mi się nie chce przełączyć ładowarki na 12V. Niezauważalne zużycie energii.
Votronic 300W.
A ja założyłem na stałe gniadko USB podłączone do instalacji 12V i już mi się nic nie musi chcieć. Ładuje z niego komórki i kamerę.toscaner - 2015-08-30, 00:26 Do komórek to zalecam 12V z zapalniczek albo USB, totalnie bez sensu kupować przetwornicę do komórki.
Do laptopów mam wbudowane w energoblok przetwornice DC/DC o sprawności wyższej niż jakikolwiek pełny sinus, a jałowego 10mA.
230V do poważniejszych rzeczy, np. maszynka do mięsa, lodówka, suszarka do włosów itp.
Może kiedyś ekspres do kawy znowu kupię. koder - 2015-08-30, 09:49
Johny_Walker napisał/a:
Niezauważalne zużycie energii.
Votronic 300W.
A ekspres do kawy - który był tutaj poruszany jako urządzenie, do którego przetwornica jest kupowana - to jak z tego Votronica chodzi? Bo mam podejrzenie, że chodzi "pik pik pufff"Skwarek - 2015-08-30, 10:24 Nie mam wielkiego doświadczenia z przetwornicami, mam 300W ale jej nie używam bo niepotrzebna. Zauważyłem iż jest tendencja do stosowania sinusoidalnych przetwornic dużych mocy. Bo jakiś silnik nie chce wystartować lub inny expres. Ale znaczną część czasu przetwornice się nudzą pobierając jałowy prąd tak cenny na pokładzie, trzeba pamiętać by odłączyć itp. -kłopot. Oczywiście można się obwiesić panelami i udawać, że nie ma problemu.
Czy taka przetwornica po włączeniu wstaje będąc pod obciążeniem? (Np. czajnikiem). Jeśli tak to może by uruchamiać przetwornicę w chwili poboru prądu, jest obciążenie automatycznie startuje przetwornica i wyłącza się gdy brak obciążenia. Pozostała by kwestia jak to zrobić, ale pewnie się da. A może to już było, nie wiem.
Co o tym myślicie?koder - 2015-08-30, 11:00
Skwarek napisał/a:
Co o tym myślicie?
Że bardzo dobry pomysł i też o nim myślałem. Nie mam tylko za bardzo pomysłu, jak to zrealizować.Skwarek - 2015-08-30, 11:07 A jak jest z tym startem pod obciążeniem?Johny_Walker - 2015-08-30, 11:19
koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Votronic 300W.
A ekspres do kawy - który był tutaj poruszany jako urządzenie, do którego przetwornica jest kupowana - to jak z tego Votronica chodzi? Bo mam podejrzenie, że chodzi "pik pik pufff"
Ekspresu, prawdziwego kombajnu Siemensa z młynkiem używam w domu. Na wyjeździe dla odmiany kawa rozpuszczalna. Lubię oba rodzaje kawy i cieszę się, że nie muszę wozić dodatkowego klamotu.joko - 2015-08-30, 11:38 Może mieć problem ze wstaniem pod obciążeniem, ale może zamiast silić się na załączanie jej w momencie kiedy pojawia się obciążenie lepiej zrobić układ który wyłączy ją kiedy przez zadany okres czasu nie będzie obciążona.
O to chyba tutaj chodzi aby nie trzeba było pamiętać o jej wyłączeniu jak przestaje być potrzebna. Jak chcesz użyć dajmy na to ekspresu to robisz to świadomie i nie jest problemem naciśniecie jednego guzika więcej, ale jak zrobisz już kawkę to czasami się zapomina aby wyłączyć
Automatyczne załaczanie mam zrobione ale do układu agregat-klimatyzator, ale tam jest zupełnie inne podejście , zaingerowałem w sam sterownik klimy i działa to tak, że cała elektronika chodzi z przetwornicy w sytuacji kiedy nie ma zewn.230V (i uruchomienie klimatyzatora z pilota załącza przetwornicę jeżeli trzeba, ale tam są małe prądy więc problemu nie ma), a w momencie kiedy sterownik chce odpalić agregat chłodniczy, to sygnał zamiast tam trafia do sterownika agregatu prądotwórczego, ten jest odpalany (z cała procedurą obsługi błedów , kilku ponownych prób jeżeli nie zaskoczy od razu itd.) i kiedy napiecie na wyjściu jest ustabilizowane sygnał zwrotny dopiero uruchamia agregat chłodniczy. Kiedy klima przestaje chłodzić agregat prądotwórczy po chwili również zostaje wyłaczony i elektronika klimy działa ponownie na przetwornicy (i działa tak dopóki nie wyłaczę klimy z pilota)
W każdym innym przypadku przetwornicę załaczam sam na żądanie, natomiast wyłacza mi się automatycznie po zaprogramowanym czasie braku obciązenia. Czyli jak np. chcę zrobić kawę , poodkurzac albo wysuszyć włosy , to załączam przetwornicę z guzika, podłaczam urządzenie , używam , wyłaczam urzadzenie i tak zostawiam. Po kilku sekundach przetwornica się wyłacza.
Co do samej przetwornicy dla mnie sens ma tylko taka o dużej mocy, bo służy do urządzeń które w wersji 230V sa po prostu lepsze jak te na 12V (ekspres, odkurzacz, multicooker, żelazko, suszarka, itp.)
Przetwornica o małej mocy ma tak ograniczony zakres uzycia, że staje się zbedna.
Ładowanie telefonów , tabletów, aparatów, kamer czy laptopów z przetwornicy ładowarkami na 230V jest bez sensu, kiedy za kilka złotych mozna kupić przejściówki z gniazda zapalczniczki (a tych w kazdym kamperze jest kilka) na 2xUSB, a dodatkowo jest nieekonomiczne z punktu widzenia zuzycia .
Mialem 300W Waeco, które lezy w tej chwili w piwnicy bo nie znalazłem dla niego sensowenego zastosowania.joko - 2015-08-30, 11:48
Johny_Walker napisał/a:
koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Votronic 300W.
A ekspres do kawy - który był tutaj poruszany jako urządzenie, do którego przetwornica jest kupowana - to jak z tego Votronica chodzi? Bo mam podejrzenie, że chodzi "pik pik pufff"
Ekspresu, prawdziwego kombajnu Siemensa z młynkiem używam w domu. Na wyjeździe dla odmiany kawa rozpuszczalna. Lubię oba rodzaje kawy i cieszę się, że nie muszę wozić dodatkowego klamotu.
Ale rozmawiamy tutaj o sposobach i środkach poprawy warunków życia w kamperze jak sądzę, a nie o ich ograniczaniu z powodów wymuszonych kompromisów. Temat o przetwornicy a nie o tym komu jaka kawa smakuje i dlaczego.Skwarek - 2015-08-30, 12:54
joko napisał/a:
W każdym innym przypadku przetwornicę załaczam sam na żądanie, natomiast wyłacza mi się automatycznie po zaprogramowanym czasie braku obciązenia. Czyli jak np. chcę zrobić kawę , poodkurzac albo wysuszyć włosy , to załączam przetwornicę z guzika, podłaczam urządzenie , używam , wyłaczam urzadzenie i tak zostawiam. Po kilku sekundach przetwornica się wyłacza.
W sumie dobry pomysł, można też przy oddalonych gniazdkach zamontować dodatkowy guzik uruchamiający ten taki rodzaj przekaźnika z samopodtrzymaniem.
koder - 2015-08-30, 13:09
Skwarek napisał/a:
A jak jest z tym startem pod obciążeniem?
Toscanerowi rusza, sterowana z lodówki. AFAIR impuls startowy na 12V ma rzędu 170-200A.toscaner - 2015-08-30, 13:20 Skwarek, pod obciążeniem?
U mnie od ponad roku conajmniej po kilka naście razy dziennie. Bezawaryjnie.chemik - 2015-08-30, 16:13 podzielę się tym, co zrobiłem i co sprawdziłem podczas tegorocznego wyjazdu. Przetwornica Volt 1500/3000 , zasilanie zamrażarki o nominalnej mocy 90W, w rzeczywistości pobiera 167W, (!), w chwili rozruchu moc 1670 W ( 10 x więcej!).\
zasilanie rozwiązałem w ten sposób - domontowałem dodatkowy termostat , czujka w zamrażarce, sterowanie z niego włącza przetwornicę ( dolutowałem kabelek w środku - omijając włącznik) , termostat włącza przetwornicę. Kiedy chcę korzystać z przetwornicy do innych celów -po prostu włączam przełącznikiem. to samo można zrobić z klimą i innymi odbiornikami - uruchomienie go włącza przetwornicę. Minus tego - rozwiązanie dobre do jednego odbiornika. Do kilku odbiorników trzeba by opracować zespół przekaźników ( właśnie o tym myślę).Johny_Walker - 2015-08-30, 20:44
joko napisał/a:
czy laptopów z przetwornicy ładowarkami na 230V jest bez sensu, kiedy za kilka złotych mozna kupić przejściówki z gniazda zapalczniczki (a tych w kazdym kamperze jest kilka) na 2xUSB, a dodatkowo jest nieekonomiczne z punktu widzenia zuzycia .
Mialem 300W Waeco, które lezy w tej chwili w piwnicy bo nie znalazłem dla niego sensowenego zastosowania.
Nie jest bez sensu.
Mam kilka USB na 12V i używam też tych na 230V, bo to nie ma u mnie żadnego znaczenia. Różnica ekonomiczna jest niemierzalna woltomierzem kamperowym. Rano napięcie aku jest takie samo niezależnie od tego czy używałem inwertery.
Przejściówki do laptopów nie są takie tanie. 100-300 zł za każdym razem, a tak mam rozwiązanie na kilka laptopów. Tak jest taniej i łatwiej.joko - 2015-08-30, 21:03 Johny dla mnie bez sensu dlatego 300W wywaliłem z kampera i wsadziłem 3000W, dla Ciebie ma sens i używasz ....... czyli wszystko na miejscu Rawic - 2015-09-04, 16:32 dawno temu, w Wiedniu, bawiłem się w elektryka. Miałem założyć instalację w nowym domu. Dom był dyrektora Nord Fischu i jak każdy bogaty ma prawo do fanaberii, tak i ten wymyślił sobie, że prąd w ścianach jest szkodliwy dla zdrowia. Udałem się do specjalistycznej hurtownii elektrycznej przy rondzie Favoriten i udało mi się nabyć maleńki automat, który powodował, że po wyłączeniu ostatniego odbiornika np. żarówki prąd w instalacji był odłączony a po załączeniu pierwszego odbiornika po zwłoce ułamka sekundy, prąd pojawiał się w całej instalacji. Oczywiście wyjątek stanowiły wtedy obwody do lodówki, ogrzewania i alarmu ale były one odległe od sypialni pana Dyrektora i nie miały dużego wpływu na jego zdrowie.
Reasumując takie automaciki były już na początku lat dziewięćdziesiątych to i pewnie są do dzisiaj. Woj-tek - 2015-11-08, 08:56 Że się tak wtrącę.
Jaką przetwornicę do zasilania lodówki trzeba kupić?
Pełny sinus wiadomo ale ile W .
Stawiam na 1000-1500 dobrze ?Johny_Walker - 2015-11-08, 09:47 Na oko moc lodówki x1,5 to minimum, a x5 powinno wystarczyć prawie na pewno. Weź poprawkę na to, że tanie sprzęty obiecują więcej, niż są w stanie dać.Karas - 2015-11-08, 10:23
wukor napisał/a:
Że się tak wtrącę.
Stawiam na 1000-1500 dobrze ?
zależy od lodówki, moja a++ startuje z 800w bez sygnalizacji przeciążenia.Woj-tek - 2015-11-08, 10:42 Ja mam a+, myślałem o firmie Volt Johny_Walker - 2015-11-08, 10:46 Ilość plusów przy A i kategoria energetyczna nie ma znaczenia. Patrzcie na moc silnika, a jeszcze lepiej na moc szczytową przy starcie. Podaje się ją w watach W.Woj-tek - 2015-11-08, 10:56
Johny_Walker napisał/a:
Ilość plusów przy A i kategoria energetyczna nie ma znaczenia. Patrzcie na moc silnika, a jeszcze lepiej na moc szczytową przy starcie. Podaje się ją w watach W.
Szukałem i nic toscaner - 2015-11-08, 11:40 Johny, tak naprawdę z ciekawości. Czy Twoja markowa 300W ruszy lodówkę 65W? Prawie 5x mniejsza moc lodówki, niż przetwornicy (no 4,6x).Johny_Walker - 2015-11-08, 17:13 Lodówkę kompresorową? Może kiedyś sprawdzę, jak mi się zechce przedłużacz pociągnąć.
Jeżeli 65W to pobór mocy podczas pracy sprężarki, to sądzę że pociągnie. Jeśli to średni pobór mocy wg jakiejś urojonej unijnej normy, to nie wiadomo. Liczy się moc podczas pracy. Czyli maksymalny chwilowy pobór mocy. Ewentualnie moc startowa, która dla silników jest większa.Woj-tek - 2015-11-08, 17:44 Mam przetwornicę max 600W, zapiszczała i poległa.
Kupię chyba z filmu Świstaka, lodówka startuje plus obciążenie. Mi wystarczy sama lodówka.
Że się tak wtrącę.
Stawiam na 1000-1500 dobrze ?
Zmierz.
Kup sobie taki miernik wkładany do gniazdka za 50zł ( w niego wpinasz potem lodówkę) i poznasz mniej więcej wymagania lodóweczki. Wynik oczywiście traktuj orientacyjnie i kup mocniejsza przetwornicę - ja tez uważam że warto to przemnożyć x1.5toscaner - 2015-11-08, 18:16
Johny_Walker napisał/a:
Lodówkę kompresorową? Może kiedyś sprawdzę, jak mi się zechce przedłużacz pociągnąć.
Jeżeli 65W to pobór mocy podczas pracy sprężarki, to sądzę że pociągnie. Jeśli to średni pobór mocy wg jakiejś urojonej unijnej normy, to nie wiadomo. Liczy się moc podczas pracy. Czyli maksymalny chwilowy pobór mocy. Ewentualnie moc startowa, która dla silników jest większa.
No właśnie mnie bardzo ciekawi. Robiłem pomiary tej mojej 65W kompresorowej na 230V. Po stronie 12V (na kablach od aku) na starcie cęgówka pokazuje za każdym razem 70-100A. Trwa część sekundy, później spada na np 6,5-6,8A. Wliczając sprawność przetwornicy wychodzi okolice tych 65W. Jednak ten impuls startu kompresora wykłada tą drugą 400/800W. Dla niej taki start to za dużo. Później gdy lodówka pracuje, to spokojnie mogę przełączyć (robiłem test przekaźnikiem) z dużej przetwornicy na małą i na małej już spokojnie pracowała. Ale wystartować od zera nigdy.
To samo z dużą 1500/3000W, na niej próbowałem domową klimę 9000BTU (tylko taką miałem) wystartować i poległa. Nie pamiętam ale ta 9000BTU brała ok. 1150W mocy ciągłej. No i lipa. Nie ruszyła.
Za to farelka 2000W (do 210A cęgówka pokazywała) ładnie grzała, aż testowe aku padło i to był oczywiście koniec testów. Ze 2 lata temu takie zabawy robiłem.
Ciekawe czy ta Twoja przetwornica będzie jakaś odporniejsza na ten impuls startowy? Albo go jakoś "zmiękczy".koder - 2015-11-08, 19:29
Oglądamy od 2:00. Widzimy prąd rozruchowy lodówki 4.5A@230V = 1035W. Ergo: na lodówkę trzeba przetwornicę 1000W i będzie pikać przy tym przy każdym uruchomieniu przetwornicy - dla lodówki 65W. Pomiar miernikiem obciążenia da nam tu te 65W *1.5 to nie jest dobry współczynnik o dokładnie rząd wielkości.
Ta Johniego to się wyłączy albo spali, więc nie wpuszczaj proszę kolegi w maliny
No ale jak ktoś ma ochotę kupić i przetestować sam, to jego pieniądze.Woj-tek - 2015-11-08, 21:15 Jutro kupię miernik i zobaczymy.
A upieram się przy 1000 W bo PRO do 1000W jest na 12V, pow już są na 24V a to się już wiąże z dwoma akumulatorami a tego bym nie chciał.
Chyba, że coś źle myślę.Karas - 2015-11-08, 21:40 przetestuj, jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz najwyżej odeślesz. tak jak pisałem u mnie na 800W rusza.Johny_Walker - 2015-11-09, 09:55 Co ile minut inwerter będzie pikać w nocy podczas włączenia lodówki?staszko - 2015-11-09, 10:40 U mnie lodówka Manta 65W, przetwornica 800w włącza bez problemu.toscaner - 2015-11-09, 10:44 Widzę, że moc startowa tej małej 45l i mojej 90l jest identyczna. Widać chinole wstawili ten sam kompresor do obu lodówkach.
4,5Ax230V= 1035W i ok.
Mierząc po stronie 12V- 960W - 1200W, prąd w zakresie 80-100A (to nas bardziej interesuje niż po 230V, bo planujemy zasilać przetwornicą z aku.
Sprawność przetwornic z pełnym sinusem to z reguły 80-85%.
A swoją drogą Johny ma rację. Mnie by szlak trafił jakby mi przy każdym włączeniu lodówki robiło "piiiiik". Nadal nie przekonuje mnie żadna wersja Volt'a. Volt to szmelc
Kupiłem testowo 1500/3000 z podawanym jałowym 0,8A (sprawdziłem, było 0,74A) ale szumiała przy obciążeniu 65W. Zapomnieli dołożyć solidne radiatory. Zamiast tego wsadzili głośne wentylatorki na każdym malutkim radiatorku. Wstawiałem kilka razy fotki jak to wygląda.
Jeśli ktoś planuje tym zasilać lodówkę w kamperze, to ma albo zdrowie, albo zamiarza parkować przy tirach, które zagłuszą pracę przetwornicy, albo planuje ją zamontować gdzieś w garażu lub pod maską może. Nie wiem. Albo mieć i nie używać.
Volt dla mnie to szmelc.koder - 2015-11-09, 10:47
toscaner napisał/a:
Mnie by szlak trafił jakby mi przy każdym włączeniu lodówki robiło "piiiiik".
Ale zauważyłeś, że to przetwornica 700/1000W? I do tego dodatkowo obciążona. Miała przekroczoną swoją moc maksymalną. Dlatego raczej doradzam zastosować większą.Andrzej 73 - 2015-11-09, 10:59
Cytat:
Volt dla mnie to szmelc
To co polecasz?toscaner - 2015-11-09, 11:00
koder napisał/a:
toscaner napisał/a:
Mnie by szlak trafił jakby mi przy każdym włączeniu lodówki robiło "piiiiik".
Ale zauważyłeś, że to przetwornica 700/1000W? I do tego dodatkowo obciążona. Miała przekroczoną swoją moc maksymalną. Dlatego raczej doradzam zastosować większą.
No przecież zastosowałem. 1500/3000W. Przecież to wiesz.
Ta z jałowym 0,8A. Zamiast piszczeć, szumi jak suszarka do włosów już przy obciążeniu 65W. To chyba wolałbym ten jednorazowy pisk przy włączaniu. toscaner - 2015-11-09, 11:44
Andrzej 73 napisał/a:
Cytat:
Volt dla mnie to szmelc
To co polecasz?
Andrzej, nie wiem co Tobie polecić.
J.w. napisałem dla mnie Volt to szmelc. Czyli kogoś komu nawet szum trzeszczącego radia rani uszy, kogoś, kto kamperuje miesiące na dziko, gdzie przetwornica to w pewnym stopniu ułatwienie życia. Szumienie, piski i tak dzień w dzień, to bym pewnie wylądował w wariatkowie.
W tej opcji tylko markowy, albo coś co "waży", bo to znaczy, że ma kawał aluminium do chłodzenia i będzie ciche. Podobnie jest w car audio, jeśli ma dobrze grać, to musi ważyć. Stara zasada.
Trzeba zrobić np. testy w sklepie, albo kupić kilka i sobie wybrać. Ja przetestowałem trzy różne. Wygrał najtańszy, wielki i ciężki chińczyk. 2x grubsze kable niż Volt i z kilogram aluminium. Fotki wstawiałem już wiele razy.
Jeśli przetwornica ma służyć do sporadycznego włączenia żeby np. włączyć mikrofalę, czy ekspres do kawy, to powyższe nie mają znaczenia, bo te sprzęty agd generują większy szum niż rzeczona przetwornica i wtedy można brać cokolwiek, nawet Volta.
Mały, lekki, niski jałowy (to akurat bez znaczenia przy sporadycznym włączaniu). Woj-tek - 2015-11-09, 12:05 Test zrobiony, wyszło 482 W startowej a potem w granicach 42 W.koder - 2015-11-09, 14:31 Przeglądałem właśnie i w oczy rzucił mi się taki Cotek.
To może być fajna alternatywa. Niestety tanie nie są.Andrzej 73 - 2015-11-09, 15:32 Robert , trzaski i piski to ja mam na codzień więc w gre wchodzi raczej sprzęt cichy nie dający znaków że coś go boli.
Wolę trochę dopłacić ale żeby wszystko było sprawne i bezawaryjne.
W poprzednim kamperku miałem zamontowaną przetwornicę Volta 1500/3000 ,ale zamontowałem ją pod zabudową w końcu auta więc nie bardzo wiedzałem co się do końca z nią dzieje podczas użytkowania.
Miała też swoje piski podczas gdy kończył się prąd w aku pokadowym.
Ważną sprawą jest również aby owego prądu nie brakowało w bateriach.
Na razie jestem na etapie zakupu drugiego aku pokładowego.
Diler Laiki w D nie bardzo się wykosztował w kwesti uzupełnienia kampera w drugi aku i nie zainstalował go wcale
Co do przetwornicy myślałem również nad tymi z kalalogu Movery , ale również nie mam wiedzy jak działają.
Czekam na Wasze propozycje.
A jeszcze mi się przypomniało że było by fajnie jakby miała jakiś wyświetlacz z napięciem na wejściu. toscaner - 2015-11-09, 16:41 Wyświetlacz w przetwornicy wymusza jakby montowanie jej na widoku. Ja zdecydowałem się na takie po 15 zł ledowe. Mam trzy pokazujące:
- napięcie pod maską DC
- w gniazdkach AC
- w domku DC (+ amperomierz)
Co oczywiście nie znaczy, że przetwornicę można wpakować do szafki i nawrzucać tam ciuchów. Nie. Takie 1,5kW musi mieć wentylację.
Koder podoba mi się ten "kotek", ale 300W zamiast 1500W dyskwalifikuje używanie np. suszarki do włosów i wielu innych rzeczy.
Wiem, można jechać na kemping i sobie wysuszyć, ale można też na kempingu wtedy lodówkę włączyć i nie wydawać 6 stówek za 300W kotka.
A jak Johny przetestuje, że jego Voltronic ruszy chińską lodówkę, to wolę "niemiecką" przetwornicę niż chińskiego kotka.
Oczywiście w teorii, bo wolę tą moją, która spokojnie 2kW daje.
Głośny Volt 1500/3000 farelki 2kW nie ruszył.
Fotki też wstawiałem, ale wrzucę jeszcze raz jak znajdę.Andrzej 73 - 2015-11-09, 20:18 A co myślicie o tych przetwornicach z linków?
http://www.ebay.de/itm/15...=item43dad99561
Tą drugą podałem bo waga jakaś duża prawie 6kg
A ostatnia ma dodatkowy panel Woj-tek - 2015-11-10, 18:52 Volt przyszedł.
Test zrobiony, lodówka pięknie startuje bez pisków i jeszcze z zapasem. Pobór na pomarańczowym polu.
Wentylator się nie włańcza przy starcie ani przy pracy tylko przy ładowaniu akumulatora.
Mam nadzieję, że to był dobry wybór.koder - 2015-11-10, 19:02
wukor napisał/a:
Volt przyszedł.
Którego konkretnie kupiłeś?Woj-tek - 2015-11-10, 19:12 PRO 1000 W z AVR.
Teraz jeszcze izilator akumulatorów i będze można dłubać.Woj-tek - 2015-11-11, 09:08
Ot, takie samiutkie
Dziś od rana teścik lodówki na samym akumulatorzeWoj-tek - 2015-11-11, 22:47 Lodówka chodziła 9 godz na aku.
Aku jeszcze pełen prądu ale odłączyłem bo do garażu latać mi się już nie chciało.
Aku 75 Ah, wadomo, że w okresie letnim będzie większy wydatek energii. Docelowa szykuje się na 120 Ah.
Może komuś się przyda.Andrzej 73 - 2015-11-12, 20:03 Ponawiam swojego posta