| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - gwizd na piątym biegu
dr.santi - 2015-04-04, 08:19 Temat postu: gwizd na piątym biegu Witam ,w moim 30 letnim ducato słychać niezbyt głośny ale wyraźny gwizd na 5 biegu, słyszalny w przedziale prędkości 70-90 km/h.Mam wrażenie ,że występuje on od dawna.Oleju w skrzyni mam dużo.Wg licznika mam przejechane 199000 km.Osobiście przejechałem nim ok 50000 km.Pytanie czy można tak jeździć czy lepiej rozglądać się za inną skrzynią?
Czarna i Krzysiek - 2015-04-04, 08:26
Nie wiem jak w Ducato, ale w Primerze taki świst zwiastował padające łożysko w skrzyni. Ja się tym nie przejmowałem, przejechałem tak chyba z 60 000km, później świst stał się na tyle głośny, że już uciążliwy. Wymieniono mi jakieś tam łożysko i problem zniknął.
Z tego co pamiętam, to taki sam objaw daje np. wyszczerbienie któregoś z zębów na danym biegu.
tom-cio - 2015-04-04, 08:48
ktos kiedys nie dopilnowal stanu oleju.Jak sie rozwylo,to samo juz nie przestanie.Ale jezdzic mozesz,po prostu wylo bedzie.Ja z tak wyjaca skrzynia od 40 tys kilometrow jezdze.Ale tez powoli przymierzam sie do zrobienia
gino - 2015-04-04, 08:48
rozumiem że sprawdziłeś bagnetem poziom oleju...to bardzo ważne, gdyż w skrzyni 5 biegowej musi być MAX
ponieważ 5 bieg został ''dołożony'' do skrzyni 4 biegowej...5 jest w osobnej komorze..
aby olej w niej był..musi być go b.duzo gdyż przelewa się przez łożysko wałka głównego
dodatkowo, podjedź do mechanika, niech zdejmie metalowy dekielek (od strony koła) i sprawdzi czy nie ma tam....wody
częstym objawem jest nieszczelność owego dekla..
wówczas dostaje się do tej komory woda...i..zaczyna się objaw taki jak opisujesz...
w sumie...możesz to również sam zrobić , nie jest to specjalnie skomplikowane
dr.santi - 2015-04-04, 08:59
Olej sprawdzałem na bagnecie poziom oleju jest pod sam korek.Jak odkręcę ten dekiel to olej nie będzie się lał?Rozumiem ,że przy ponownym zakładaniu mam użyć silikon.
gino - 2015-04-04, 09:07
jeśli olej jest, no to jasne że się wyleje ale nie cały..tylko to, co w komorze 5 biegu
przy okazji warto sprawdzić czy są w oleju opiłki, lub inne brzydkie ''kawałki''
jak również czy nie jest zmieszany z wodą....
np. u mnie...wylała się woda, z odrobina oleju...
skrzynie zalałem nowym olejem..niestety gwizd nie ustał, ale sporo się wyciszył przejeździłem tak 2 sezony i dopiero wymieniłem łożyska i koło 5 biegu
tak, można składać na silikon
|
|