| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Trumatic SL5002 czym psiknąć/nasmarować/rozruszać
jacik - 2015-04-07, 11:23 Temat postu: Trumatic SL5002 czym psiknąć/nasmarować/rozruszać Udało mi się pierwszy raz uruchomić ogrzewanie ale działa tylko tak że za szybka tam gdzie iskrzy pojawia się mały płomyk i w żaden sposób nie mogę go zwiększyć.
Kręcenie pokrętłem mocy nic nie zmienia w płomieniu.
Iskrownik był rozłączony ale już sobie poradziłem.
Odłączona jest też rura od spalin ale to też nic nie pomagało.
Może można wlać trochę oleju albo wd40 na zawór ?
MAWI - 2015-04-07, 11:29
| jacik napisał/a: | | pojawia się mały płomyk |
Pamiętaj ,że to pojęcie względne.Ten płomyczek powinien być mały , i tak na prawdę ta regulacjia to taka raczej pozorna.
Pewnie ,że popsikaj to jakimś wdkiem ,lub czymś podobnym, ale lepiej rozebrać i wyczyścić.
kimtop - 2015-04-07, 11:33
O ile pamiętam działanie tego pieca,to ten płomyk to tylko świeczka,od której odpala się palnik.
prawdopodobnie nie otwiera się zawór gazu na palnik
jacik - 2015-04-07, 12:30
Czyi muszę zlokalizować dysze palnika głównego
Może jakaś podpowiedź?
Ten chyba jest podobny tylko mirror - z lewej mam palnik pokrętło a z prawej wylot spalin:)
baja02 - 2015-04-07, 13:49
Miałem taką przypadłość w zeszłym roku ąle niestety nie obyło się bez wyjęcia pieca i wymianie dyszy. Robił mi to Maciek 85 i jest OK. Mgę Ci tylko powiedzieć , że jest to sprawa trudna i trzeba mieć do tego odpowiednią dyszę - nową
ferguson - 2015-04-07, 17:20
Dysza świeczki nr 35, a dysza palnika nr 36.
jacik - 2015-04-07, 17:27
Przed chwila właśnie doszedłem do tego patrząc na opisy
Ale dzięki za odpowiedź .
andi at - 2015-04-07, 22:29
Świeczka się świeci ,ale czy masz odkręcone główne pokrętło co daje gaz (temperaturę)
Zobaczy czy się zawór kreci,ale lepiej wszystko przeczyścić i przesmarować
jacik - 2015-04-08, 12:56
Zawór się kręci. Pokrętło wpada do środka a powinno chyba sprężynować .
Uaktualnienie
Dobrałem się do grzejnika. Okazało się że został podmieniony na mniejszy i nawet nie podpięli przewodu z gazem tylko przytknęli.
Zawór oczywiście zapieczony. Po małym czyszczeniu udało się go odblokować ale poziom gazu skacze od lekkiego ruszania gałką czyli chyba do wymiany.
Nie wyjmowałem sprężyny bo już się ściemniało ale może to by pomogło.
No i brakuje jeszcze opaski żeby wylot spalin zacisnąć na aluminiowej rurze.
Gdzie to można dokupić ?
|
|