| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Czujnik czadu
qdlaty_78 - 2015-04-10, 07:48 Temat postu: Czujnik czadu Zakupiłem i nie bardzo wiem gdzie właściwie zamontować. W instrukcji napisali że minimum 2m od urządzenia gazowego. Montowany na ścianie na wysokości oczu 30 cm od sufitu i nie w przeciągu. Jak rozwiązaliście ten problem u siebie? Może w alkowie?
Czarna i Krzysiek - 2015-04-10, 10:31
Czad, czyli CO2 jest gazem blisko 1,5 raza cięższym od powietrza. Jak założysz w alkowie i dojdzie do rozszczelnienia instalacji, zanim zadziała czujnik na tej wysokości, na dole będzie już śmiertelne stężenie.
Forest - 2015-04-10, 13:33
Wydaje mi się, że Twoje informacje nie są prawidłowe. Czad to CO a nie CO2. CO to tlenek węgla, potocznie zwany czadem, jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym, nieco lżejszym od powietrza, co powoduje, że łatwo się z nim miesza i w nim rozprzestrzenia. Potencjalne źródła czadu w pomieszczeniach mieszkalnych to kominki, gazowe podgrzewacze wody, piece węglowe, gazowe lub olejowe i kuchnie gazowe. Powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw, m.in.: drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla, ropy, spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do zupełnego spalania. Może to wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni, czy też zapchanego i nieszczelnego przewodu kominowego lub uszkodzonego połączenia między kominami i piecami.
HENRYCZEK - 2015-04-10, 13:43
Mnie montował Fachowiec,urządzenie wielofunkcyjne (centralka) pod sufitem,czujka ok 25 cm od podłogi i ok 1m od butli gazowej.
samotny wilk - 2015-04-10, 14:36
SlawekEwa - 2015-04-10, 18:51
| samotny wilk napisał/a: | | i zabierać głosu |
Spoko , spoko, luzik Ty też nie musisz się napinać
forest07 wyjaśnił zagadnienie fachowo i wystarczy na tyle.
samotny wilk - 2015-04-10, 19:00
SlawekEwa, a co ty robisz pouczaczu, pomagaczu ? Spuść powietrze, bo może być czad. Ty ustalasz ile wystarczy ? Sam sobie wprowadź ograniczenia, a nawet cenzurę.
Mnie niczego nie narzucisz.
Track222 - 2015-04-10, 20:23
| samotny wilk napisał/a: | SlawekEwa, a co ty robisz pouczaczu, pomagaczu ? Spuść powietrze, bo może być czad. Ty ustalasz ile wystarczy ? Sam sobie wprowadź ograniczenia, a nawet cenzurę.
Mnie niczego nie narzucisz. |
Troszkę niesmacznie się zrobiło!!!
qdlaty_78 - 2015-04-10, 20:54
Może starczy tego "dorzucania do pieca" bo faktycznie jest niezły czad.
Wiemy co to jest czad bo kolega wyjaśnił rzeczowo, widzimy jak zamontował to fachura.
Może jeszcze ktoś coś podpowie lub zamieści fotki.
Zakupiłem taki czujnik
Czarna i Krzysiek - 2015-04-11, 01:02
Pomylilem sie, przepraszam. Zostalem zjechany, zachowalem sie jak gowniaz, przepraszam. Odpokutuje za kilka godzin w Czestochowie. Wilku, nie musisz mnie do szkoly wysylac, zwyczajnie sie pomylilem.
SlawekEwa - 2015-04-11, 05:58
| qdlaty_78 napisał/a: | | Zakupiłem taki czujnik |
Mam taki sam od roku. Baterie wciąż te same. Jak na razie nie było okazji żeby zadziałał.
qdlaty_78 - 2015-04-11, 07:01
| SlawekEwa napisał/a: | | qdlaty_78 napisał/a: | | Zakupiłem taki czujnik |
Mam taki sam od roku. Baterie wciąż te same. Jak na razie nie było okazji żeby zadziałał. |
A gdzie go zamontowałeś?
SlawekEwa - 2015-04-11, 10:03
1,65 m od podłogi w pobliżu Trumy Combi, na ścianie szafy.
zbyszekwoj - 2015-04-13, 13:45
| SlawekEwa napisał/a: | | qdlaty_78 napisał/a: | | Zakupiłem taki czujnik |
Mam taki sam od roku. Baterie wciąż te same. Jak na razie nie było okazji żeby zadziałał. |
Wilki odstrasza?
SlawekEwa - 2015-04-13, 14:27
| zbyszekwoj napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | qdlaty_78 napisał/a: | | Zakupiłem taki czujnik |
Wilki odstrasza? |
Tak samotne
qdlaty_78 - 2015-04-13, 17:08
| SlawekEwa napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | qdlaty_78 napisał/a: | | Zakupiłem taki czujnik |
Wilki odstrasza? |
Tak samotne |
wbobowski - 2015-04-17, 16:52
| HENRYCZEK napisał/a: | | czujka ok 25 cm od podłogi i ok 1m od butli gazowej. |
U mnie zamontowany jest tak samo. Był już jak kupiłem kampera.
Johny_Walker - 2015-04-17, 17:42
Ciekawe. Czad jest lżejszy od powietrza. Zwłaszcza jeśli świeży i ciepły. Bez sensu tuż nad podłogą. Zwłaszcza że tam powietrze świeższe.
SlawekEwa - 2015-04-17, 18:04
| wbobowski napisał/a: | | U mnie zamontowany jest tak samo. Był już jak kupiłem kampera. | Włodziu pewny jesteś, że to jest czujnik czadu, a nie lpg?
qdlaty_78 - 2015-04-17, 18:07
Jestem w kropce. Wy macie montowane przy podłodze, w instrukcji napisali że na wysokości oczu min. 30 cm od sufitu zdala od odbiorników gazu i nie w przeciągach. W kamperze trochę trudno spełnić te wymogi.
SlawekEwa - 2015-04-17, 18:10
| qdlaty_78 napisał/a: | | W kamperze trochę trudno spełnić te wymogi. |
To są czujniki do chałupy. Kup do kampera to i instrukcja bedzie inna / i cena /
qdlaty_78 - 2015-04-17, 18:13
| SlawekEwa napisał/a: | | qdlaty_78 napisał/a: | | W kamperze trochę trudno spełnić te wymogi. |
To są czujniki do chałupy. Kup do kampera to i instrukcja bedzie inna / i cena / |
Działa tak samo , po co przepłacać.
qdlaty_78 - 2015-04-17, 18:17
Zaraz zamontuje go na froncie domu, sąsiad będzie się kąpał chyba po napalił w piecu byle czym i dymu tyle że hoho a duszący jak cholera. Pies mi prawie klamkę urwał ja się do domu chciała dostać. Ładna mi strefa "0"
SlawekEwa - 2015-04-17, 18:27
| qdlaty_78 napisał/a: | | dymu tyle że hoho a duszący jak cholera. |
Dym to nie czad
wbobowski - 2015-04-17, 19:17
| SlawekEwa napisał/a: | | Włodziu pewny jesteś, że to jest czujnik czadu, a nie lpg? |
Sławciu, głowy nie dam co to za czujnik.
Na pewno jakiegoś gazu
qdlaty_78 - 2015-04-17, 19:19
| SlawekEwa napisał/a: | | qdlaty_78 napisał/a: | | dymu tyle że hoho a duszący jak cholera. |
Dym to nie czad |
Tyle dymu że czad
MILUŚ - 2016-01-31, 10:51
Mam zamówiony taki czujnik gazów 3 w 1 :
http://www.frankana.de/search.do?search=trigas
Ma ktoś taki ? Gdzie go zamontowaliście ?
Bronek - 2016-01-31, 10:58
Wszystko co do wszystkiego jest do niczego .
Dymu pod sufitem
LPG 30 cm nad podłogą , i usypiający....itp.
Jeszcze czadu ok 1,5m .
To jest jeden ? Czy trzy ? za dużą kasę .....dziwne .
MILUŚ - 2016-01-31, 11:27
| Bronek napisał/a: | .............
To jest jeden ? Czy trzy ? za dużą kasę .....dziwne ........... |
Od zaprzyjaźnionego z forum serwisu kamperowego dostałem korzystną oferte cenową na ten czujnik To sa trzy w jednym
Bronek - 2016-01-31, 11:30
Hmmmmmm.....
Zamontuj na ? Kole ? Wahadle? Gumce?
Tak by zmieniał pozycję.
A poważnie to gdzie zqlecają montaż ?
W kamperze chyba najgroźniejszy to lpg , potem czad i następnie złodziej.
Czyli montował bym go nisko.
Wojciechu - 2016-01-31, 12:02
Mam identyczny - oby nigdy nie musiał "wyć". (kupiłem z kamperem - zamontowany jest przy łożku)
MILUŚ - 2016-01-31, 17:58
| prof-os napisał/a: | | ......... zamontowany jest przy łożku) |
Trochę dziwnie bym się czuł gdyby mi mrugała jakaś czerwona lub zielona lampka nad łóżkiem
Dziwne skojarzenia bym miał ........ czy mam.....wchodzić czy nie
I ta syrena.......
Wojciechu - 2016-01-31, 18:22
...pod łóżkiem - dokładnie na płycie na wprost wejścia do "kibelka.
Bronek - 2016-01-31, 19:56
| MILUŚ napisał/a: | | mrugała jakaś czerwona lub zielona lampka nad łóżkiem |
Potraktuj jako ......metronom
Jak na galerze . Okrzyk sternika do wioślarzy : "Tempo 22 - klocki w zęby"
MILUŚ - 2016-01-31, 20:01
| prof-os napisał/a: | ...pod łóżkiem - dokładnie na płycie na wprost wejścia do "kibelka. |
A jak bardzo ten czujnik wystaje spod łóżka ; przy normalnym "życiu na pokładzie" nie zaczepiasz o niego nogami ? Pytam ; bo też brałem to miejsce pod uwagę ; tylko że u mnie łóżko jest o 1,5 m wyżej ze względu na garaż
Bronek - 2016-01-31, 20:09
Montuj 30 cm nad ziemią to najrozsądniejszer miejsce by nie był tylko uspokojeniem sumienia . że jest .
Po kiego czujnik , jak gazu nazbiera się z metr nad podłogą. ?
Od razu niech śle sms'a do koronera.
Albo pow 1,5 m i dokup drugi montując go jw.
Uważam , że to jak z alarmem w domu . Mamy tylko nie włączamy. Źle zamontowany czujnik to tylko pogarsza sytuację . Nie działa skutecznie i uspokaja, pozbawiając czujności.
Wojciechu - 2016-01-31, 20:18
Ja mam łóżko "fracuskie" - lewa strona. "Grzybek " świetlny jest zamontowany w płycie mniej- więcej w połowie wysokości podłoga- materac. Do tej pory nie miałem prblemów z ustrojstwem – nawet nie pomyślałem o przeszkodach.
kubryk1 - 2016-01-31, 21:12
Mam pytanko!
Czy używacie czujnika gazów typu narkotycznego (usypiających)? Po doświadczeniu z ubiegłego roku we Francji chętnie bym coś takiego zainstalował. Poproszę o Wasze opinie.
Pozdrawiam
Bronek - 2016-01-31, 21:42
Mam , ale opinii nie mam i obym nie miał .
Wiem , że jak mu psiknąłem dezodorantem w okolicy to zawył.. Dorobiłem mu wtyczkę zapalniczkową i podłączam do gniazd . Mam ich w kamperze od diabła.
Firna Satel DG-1 TCM
Wojciechu - 2016-01-31, 22:25
"Bronek" - na jakiej wysokości od podłogi ta czujka
Bronek - 2016-02-01, 06:58
| prof-os napisał/a: | "Bronek" - na jakiej wysokości od podłogi ta czujka |
Generalnie to sam mam kłopot. To "mobilna" wersja " , na rzep, z wtyczką 12v.
Mobilna by przestawić np w okolicę okna po stronie "bardziej potencjalnie niebezpiecznej" np na parkingu od strony krzaków
Po Serbii , gdzie obrobiono Polki , zakupiłem unego.
Najczęściej montuję.
U mnieTCM-usypiający... nisko , ok 30 cm koło drzwi .
Lpg- też nisko - pod łóżkiem , i niedaleko zaworów gazu w szafce kuchennej.
CO czyli czadu powinien być na wys ok 1,5m
Dymu wysoko pod sufitem.(nie mam).
valdes - 2016-04-09, 22:58
Panowie gdzie w Poznaniu bądź okolicy jest ktoś kto mi zamontuje fachowo wg powyższych rad takie czujniki? I jakie kupić? Specjalnie przeznaczone do kampera czy mogą być takie jak do domu/jakie? Linki do konkretnych czujników mile widziane.
jubi-tom - 2016-06-10, 07:49
Kupiłem taki czujnik , http://goliat.com.pl/czuj...ene,3,5213,6557 , które miejsce jest najbardziej optymalne na narkogaz . Używa ktoś z Was taki czujnik ?
Bronek - 2016-06-10, 10:12
A tak 1,5 posta wyżej napisałem....
Niestety w we "wszystkomających" jest mały konflikt interesów
Czyli gdy nie chcesz się udusić od zwykłego dymu lub spłonąć żywcem , dajesz po sufitem
Gdy nie chcesz umrzeć z powodu LPG, dajesz nisko. 30 cm
Atak usypiającym, to zależy gdzie masz okno uchylone Lub miejsce na jego wpuszczenie przez bandytę
No i tlenek węgla, czadem zwany. Ok 1, 5 m
Wybór należy do Ciebie
jubi-tom - 2016-06-10, 12:20
No to prawda , ale mam drugi na co2 , więc muszę je jakoś rozsądnie rozdzielić .
|
|