|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - jakie kampery są bardziej chodliwe
michal_olk - 2015-04-16, 11:21 Temat postu: jakie kampery są bardziej chodliwe Chcemy zakupić kampera ale jednocześnie nie chcemy się z nim wiązać na zawsze.
Nie wiemy po prostu czy dla nas to będzie chwilowe zauroczenie które minie po roku, czy życie nam pozwoli na częste podróże itd
Dlatego chcielibyśmy kupić takiego którego można sprzedać szybko i bez wielkiej straty.
Zastanawiamy się zatem czy więcej ludzi poszukuje camperów małych - od 5 do 6m czy też popularniejsze są te większe. Mówimy przy tym raczej o alkowie.
Zakładamy że porównujemy campery o "odpowiednich" ładownościach i bez fizycznych oraz estetycznych mankamentów oraz "rynkowej" cenie.
Dziękuję za pomoc
Michał
Roberto - 2015-04-16, 11:51
michal_olk napisał/a: | Dlatego chcielibyśmy kupić takiego którego można sprzedać szybko i bez wielkiej straty. |
Raczej nierealne. Każde autko z roku na rok tanieje. Kamperki szczególnie po sezonie...
michal_olk napisał/a: | Zastanawiamy się zatem czy więcej ludzi poszukuje camperów małych - od 5 do 6m czy też popularniejsze są te większe. Mówimy przy tym raczej o alkowie. |
Zauważ ile jest różnych aut na naszym forum. I wszystkich mniej-więcej po równo.
Ciężko powiedzieć, jaka zabudowa jest najlepsza i najszybciej się sprzeda, bo to zależy od gustu potencjalnego nabywcy, a na ten temat się nie dyskutuje.
Załoga G - 2015-04-16, 12:18
Troszeczkę za mało danych. Nie wiem czy chcecie nowego kampera, czy używanego w jakim przedziale cenowym, ilu Was jest i w jakim wieku. Czy podróżowaliście kiedyść, wypożyczonym kamperem?, może warto od tego zacząć jak nie jesteście pewni tego czy Wam to odpowiada.
Co do straty to uważam, że kampery kilkuletnie w ciągu roku nie tracą na cenie.
Można czasem nawet taniej kupić a drożej sprzedać. Z nowym to wiadomo, nikt po roku nie da takiej ceny jaką zapłaciłeś w salonie.
MILUŚ - 2015-04-16, 12:22
Każdy kamper kupiony przez Ciebie znajdzie nabywcę . Kwestia ceny i czasu .
Johny_Walker - 2015-04-16, 12:27
Alkowy mają dużą podaż - łatwo kupić.
Integrale i półintegrale większy popyt i będzie łatwiej sprzedać.
Inne poszukiwane cechy:
- do 3,5 tony,
- garaż,
- minimum 4-5 miejsc,
- markowe,
- bez zgnilizny i wilgoci,
- cztery koła,
- Ducato II i nowsze,
- klimatyzacja silnikowa.
Kup kampera z powyższymi cechami łatwo go sprzedasz.
michal_olk - 2015-04-16, 12:32
mówimy o camperze używanym w przedziale cenowym 40-50tys
Johny_Walker - 2015-04-16, 12:33
No to jak wyżej ale bez klimy i Ducato I.
michal_olk - 2015-04-16, 12:51
w ogóle nie patrze na ducato I. W tej cenie spokojnie kupuje się przyzwoitego ducato II.
Mam co najmniej dwa na oku różniące się wielkością i stanem. Mniejszy 5,3m z małym przebiegiem i w stanie bdb oraz większy, 6,2m w stanie db. oba brak klimy, oba na 5 miejsc
Roberto - 2015-04-16, 13:00
Johny_Walker napisał/a: | No to jak wyżej ale bez klimy i Ducato I. |
J_W Widziałeś gdzieś alkowę (a takiego kolega szuka) z garażem za 40-50tys. ??
Jak dobrze poszuka to w tej cenie znajdzie nawet na Ducato II - alkowy są tańsze.
Na klimę raczej nie ma szans.
Roberto - 2015-04-16, 13:04
Im krótszy tym łatwiej nim manewrować. Dla kogoś kto nie ma doświadczenia z dużymi autami może to mieć znaczenie. Niestety w środku będzie ciasno.
zbyszekwoj - 2015-04-16, 13:11
Moja rada kup ducato II do 6m.
stef - 2015-04-16, 13:59
Zastanawiam się dlaczego tak dużo jest Ducato I lub II?? Ja kupiłem krótkiego do 6 metrów na VW T4. Czemu tych VW jest tak mało?? A Fiatów tak dużo. Dlaczego producenci wybierają własnie Fiaty?
mrsulki - 2015-04-16, 14:08
stef napisał/a: | Czemu tych VW jest tak mało?? A Fiatów tak dużo. Dlaczego producenci wybierają własnie Fiaty? |
Jak to czemu? Liczy się jakość Fiatów a nie byle jakie VW.
A tak naprawdę stosunek ceny do jakości nowej sztuki, no i różnorodność długości podwozia.
stef - 2015-04-16, 14:14
No przemawia do mnie tylko ten drugi argument - czyli ilość długości podwozia.
Nie jestem za VW - ogólnie wolę francuską motoryzację, kamper na VW trafił się przez przypadek. Ale oglądając to co jeździ po drogach to z lat 90-tych jest dużo busów na T4 i LT a na Ducato prawie wcale. W kamperach jest zupełnie odwrotnie, no i dzisiejsze nowe kampery... tez w większości fiaty. Mało kto robi na niemieckich autach - czyżby cena nowego podwozia??
Pytam z ciekawości. Bo osobiście nie ma dla mnie znaczenia czy VW czy Fiat... fiatem jeszcze nie jeździłem
Johny_Walker - 2015-04-16, 14:22
Roberto napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | No to jak wyżej ale bez klimy i Ducato I. |
J_W Widziałeś gdzieś alkowę (a takiego kolega szuka) z garażem za 40-50tys. ??
|
Widziałeś gdzieś że zastrzegłem łączne występowanie tych dwóch cech?
Mirekl61 - 2015-04-16, 18:26
stef napisał/a: | z lat 90-tych jest dużo busów na T4 i LT a na Ducato prawie wcale. |
Uległy biodegradacji
Fordek - 2015-04-16, 18:47
Kup Ducato II z silnikiem 2.8 jtd ( najlepszy ) tylko w cenie nie wygórowanej - a w stanie dobrym ( szczególnie zabudowa i blacharka - silnik zawsze można naprawić) Pojeździsz rok dwa - jak Ci się nie spodoba ta zabawa - sprzedasz ze stratą załóżmy 4-8 tyś zł . To można sprzedać szybko - gdy ładnie wygląda .
A Ta strata to cena wynajęcia samochodu z wypożyczalni . A może nie stracisz I zostawisz sobie jednak kamperka - bo będzie dobry i kochany
Załoga G - 2015-04-16, 19:24
Doradzamy koledze, ale dalej nie wiemy ile osób i w jakim wieku będzie podróżować a to bardzo ważne.
Rowerek - 2015-04-16, 21:06
czyste suche sprawne takie są chodliwe
michal_olk - 2015-04-16, 21:57
pytanie było o chodliwe a nie o optymalne dla mnie:)
ja będę jednak jeździł w dwie osoby dorosłe + dziecko 1,5 roku
łoś - 2015-04-17, 22:15
Moim zdaniem to tylko integra hymer eriba 544.
Na ten model polowałem 1 rok. Obecnie nie ma go na allegro, bo i rzadko trafiają.
Wymienię zalety: możliwość parkowania w wąskich uliczkach starych miast między osobówkami, wizualnie dużo miejsca wewnątrz, bo do spania opuszcza się dwu osobowe łóżko nad kabiną kierowcy. I mniejsze zużycie paliwa.
Są już tacy co te modele uważają za kultowe. Na mobile ceny nie spadają, a nawet są porażające.
Podpowiem okazję. hymer na mercedesie za 57000pln w Łomiankach k/Wawy
stef - 2015-04-17, 23:11
Fakt, auto fajne. Ale nie wiem czy tak chodliwe jak piszesz.
Ja bardzo chciałem mieć integrę ale niestety ten sam rocznik w alkowie jest o wiele wiele tańszy, a to nas przekonało do zakupu alkowy.
Wiem, że alkowa a integral to inny komfort i podróżowania i mieszkania. Ale kupujący często patrzą na cenę i wiek. Na to czy integral czy nie to już w drugiej kolejności - mówię tu o zupełnych laikach którym jest tak naprawę wszystko jedno.
Ja mam alkowę na VW T4 i już miałem w Częstochowie 3 propozycje kupna.Może dlatego, że VW w zabudowie z alkową jest bardzo mało, bo z reguły to fiaty... nie wiem.
łoś - 2015-04-17, 23:41
Zabudowa hymer to taki mercedes wśród innych. A integral to najwyższa półka. stef napisał/a: | Ale kupujący często patrzą na cenę i wiek. |
Wielu moich znajomych, gdy zobaczyli mojego wewnątrz doznało wstrząsu.
Poraziła ich kubatura wnętrza. Przy podniesionym łożu to w środku jest duży, a z zewnątrz krótki.
P.S.
Propozycji sprzedaży miałem już z 8, a jedna dość atrakcyjna.
Fux - 2015-04-17, 23:50
łoś napisał/a: | Zabudowa hymer to taki mercedes wśród innych. |
Błehehhehehhe.
Żyjesz przeszością...
łoś - 2015-04-18, 01:06
Fux napisał/a: |
Żyjesz przeszością... |
Fakt
Ale moja wiedza na temat camperów od 10 lat rośnie.
A przeszłość ma urok nie dla wszystkich.
MILUŚ - 2015-04-18, 06:23
Temat powoli zaczyna przypominać inny z tego forum "Wyższośc alkowy nad integralem " Każda sroka swój ogon chwali
silny - 2015-04-18, 06:38
Ta chodliwość to bierze sie jednak ze stanu technicznego , bo jak suchy i nie poniszczony to sie kupiec znajdzie,..najbardziej sprawne auto będzie straszyć jeśli tu wisi kawał urwanej klamki , tam wydeptany próg a na zewnątrz morus nie myty od lat.
Prywatne moje zdanie - jak nawyższy rocznik , jak sie da z klimatyzacją , bo wielu na to parzy i tylko ci co nie mają twierdzą że zbędna , a rodzaj zabudowy --nie za wielka bo najwiecej po swiecie jezdzi dziadziusiów mit hunt i to oni będą twoimi kupcami w większości
zbyszekwoj - 2015-04-18, 08:46
Integrą jeżdzi się jak wanną! A pasażer musi wysiadać oknem.
lrjasiek - 2015-04-18, 08:56
Hymer na Mercedesie z Łomianek..o ktorym wspominał Łoś to pewnie ten:
http://otomoto.pl/oferta/...5-ID2bGqcc.html
Cudowne zacne autko..ale moim zdaniem cena to projekcja sennego marzenia jego właściciela.Śledzę na allegro dwa Hymery..w tym jeden na Mercedesie..wiszą już przeszło rok pomimo znacznie niższej ceny.
Niestety Polska to rynek na którym właśnie cena odgrywa decydującą rolę...
lrjasiek - 2015-04-18, 09:04
http://otomoto.pl/oferta/...d-ID4paxZz.html
A tu jest kolejny marzyciel ,który już dłuższy czas widzi /oczyma duszy:):)/ jak 55 000 pln wpływa mu na konto.:):)
lrjasiek - 2015-04-18, 09:08
I jeszcze jeden rezydent portali aukcyjnych:):)
http://olx.pl/oferta/kamp...html#51009d155a
Ten od pewnego czasu ..odrobinę tańszy..pomimo to amatora znaleźć nie może
Wspólny mianownik wszystkich tych ogłoszeń /według mnie / jest taki ,że właściciele tych przedmiotów jeeeeszcze dłuuuugo będę śnić o solidnym zasileniu konta ..powstałym na skutek sprzedaży tych autek:):)
Fux - 2015-04-18, 11:21
Może inaczej. Ty chcesz kupić ceną a nie stanem technicznym.
Może te auta są doinwestowane i wkład początkowy jest mniejszy, niż przypuszczasz.
Po polsku.
Chcą 50, Ty masz ze startowym tyle samo a trzeba w te auta włożyć na dzień dobry z 10.
I tutaj jest problem.
Albo mierzysz wyżej z niższym budżetem.
lrjasiek - 2015-04-18, 14:05
Rozumiem Fux co chcesz powiedzieć ...ale ja mówię to na podstawie własnych doświadczeń.Niedawno próbowałem sprzedać Land Rover..wyjątkowo dobrze wyposażonego ,w idealnym stanie technicznym.Wierz mi ,że nikt tego nie docenił...każdy potencjalny kupiec wskazywał tylko na rocznik!.Być może tak samo jest w przypadku tych kamperów...obserwuje je od dłuższego czasu...i nie chcą się sprzedać.Zatem prawda jest rzeczywiście taka ,że dany towar wart jest tyle ile ktoś chce za niego zapłacić. Stąd mój wniosek ,że te ceny..to senne marzenia ....i stawiam dolary przeciwko orzechom..że tak zostanie.
Fux - 2015-04-18, 16:30
Z tym landkiem trzeba było pojechać do Wesołej to by pomogli zbyć.
lrjasiek - 2015-04-18, 16:45
:)Wiem ..o który serwis w Wesołej chodzi ..znam większość z tych zajmujących się Land Roverami.Ale to nie kwestia tego kto pomaga zbyć.Rynek po prostu jest parszywy..:)Na tym forum też ktoś kiedyś napisał ,że nawet dobrego kampera też trudno zbyć ..bo spora część kupujących chciałaby aby sprzedawca oddała im pojazd za darmo i jeszcze opłacił polisę OC na cały rok.Nie pamiętam autora tych słów ...ale to była celna uwaga:):)
Rav - 2015-04-18, 17:00
lrjasiek napisał/a: | ... Niedawno próbowałem sprzedać Land Rover..wyjątkowo dobrze wyposażonego ,w idealnym stanie technicznym.Wierz mi ,że nikt tego nie docenił...każdy potencjalny kupiec wskazywał tylko na rocznik. |
Widzisz, nie dalej niż miesiąc temu sprzedałem jedno ze swoich aut (troszkę już tego w historii było). Zwykle sprzedaż zajmuje mi 3-14 dni (zamyka się jednym ogłoszeniem). Celuję w 3/4-4/5 maksymalnej ceny rocznika. Jeśli ktoś widzi zadbane auto to zaraz znajduje kolejnego właściciela. Faktem jednak jest, że nie da się sprzedać auta w cenie mocno odstającej od średniej dla danego wieku.
zbyszekwoj - 2015-04-18, 17:06
Jeszcze powinien mieć ze 100tyś km odkręcone i silnik umyty wtedy szybko pójdzie
Taki rynek.
lrjasiek - 2015-04-18, 17:30
O właśnie ...skręcenie licznika i szorowanie motoru..zawsze pomaga:)
marian.marian - 2015-04-18, 17:59
Hejka, powiedzcie mi czy obecnie za otomoto pokazują tylko jedną fotkę czy ja nie wiem gdzie kliknąć by zobaczyć więcej?
ZEUS - 2015-04-18, 18:05
kliknij na fotkę a reszta (o ile są) zostaną wyświetlone...
marian.marian - 2015-04-18, 18:06
Dzięki! Właśnie dotarło do mnie, że trzeba przesunąć zdjęcie
silny - 2015-04-18, 22:08
ten hymer z olx-a to tuning wizualny jakis . jedno okno ma tylko w calym kampie
pewnie wersja black end dark w środku
silny - 2015-04-18, 22:10
http://otomoto.pl/oferta/...m-ID2bG6eY.html
a to ? co o tym myslicie , życiowa cenaczy nie
jaro136 - 2015-04-18, 22:42
Ja uważam że jak jest ładny i suchy to wart tej ceny takie samochody nie tracą na wartości jak osobowe
inhalt - 2015-04-18, 23:24
Auto za stówę, a silnik 2.5 i wiatraczki na desce rozdzielczej. W opisie ma klimatyzację, ale czy silnikową? Tego nie napisał sprzedający.
Wygląda fajnie, ale rocznik / cena??? Przecież kupując już myślisz o sprzedaży. Za kilka lat auto z 2000 r z tym silnikiem to będzie staruszek jak dzisiaj integrale na Ducato I. Sam widzisz, że 10 lat starszy Mercedes nie może się sprzedać za 30 tys. zł. Jeśli pojeździsz kilka lat to ile z tej początkowej stówy odzyskasz?
Co innego jeśli kupujesz samochód bo Ci się podoba, a koszt jest drugorzędny. W końcu każde hobby jest drogie, czasochłonne i niepraktyczne. To też.
krimar - 2015-04-18, 23:31
silny napisał/a: | ten hymer z olx-a to tuning wizualny jakis . jedno okno ma tylko w calym kampie
pewnie wersja black end dark w środku |
za to jak się dokładnie przyjrzeć to widać zarys ona, które było koło drzwi i to na zdjęciu z zewnątrz jak i wewnątrz nad kuchnią
wbobowski - 2015-04-18, 23:39
zbyszekwoj napisał/a: | Integrą jeżdzi się jak wanną! A pasażer musi wysiadać oknem. |
Zbysiu a ile km najeździłeś integrą
łoś - 2015-04-19, 00:00
Ja kupiłem w przekonaniu, że będę musiał dołożyć do niego sporo. i tak się stało, ale teraz mogę śmiało jechać na drugi koniec świata.
Dużo własnej pracy w niego włożyłem, i w/g mnie to jego wartość to ok. 40tys.
Nikt mi tego nie da i nie musi, bo camper jest nie do sprzedania
P.S.
może mi ktoś podpowie jak wejść na mobile campery. po zmianach na tej stronie nie potrafię.
Marcinlukasz - 2015-04-19, 00:10
lrjasiek napisał/a: | Hymer na Mercedesie z Łomianek..o ktorym wspominał Łoś to pewnie ten:
http://otomoto.pl/oferta/...5-ID2bGqcc.html
Cudowne zacne autko..ale moim zdaniem cena to projekcja sennego marzenia jego właściciela.Śledzę na allegro dwa Hymery..w tym jeden na Mercedesie..wiszą już przeszło rok pomimo znacznie niższej ceny.
Niestety Polska to rynek na którym właśnie cena odgrywa decydującą rolę... | Postanowiłem się wtrącić bo jestem właścicielem owego hymera,chciałbym zaznaczyć że cena wystawiona za te auto to nie jakieś moje marzenie to kwota adekwatna do stanu kampera technicznego wizualnego i jego orginalności, proszę nie porównuj go do np.integry z olx tamten kamper nie ma nic wspólnego z hymerem s555, ten kto jest zdecydowany na ten konkretny model na pewno wie o co mi chodzi
Marcinlukasz - 2015-04-19, 00:14
Masz rację Łoś wsiadać i jechać na koniec świata
wbobowski - 2015-04-19, 00:15
silny napisał/a: | a to ? co o tym myslicie , życiowa cenaczy nie |
Ja na to patrzę trochę inaczej.
Cena mnie nie interesuje, bo nie odpowiada mi układ wnętrza i za tańszą cenę też bym go nie kupił.
Marcinlukasz - 2015-04-19, 00:28
wbobowski napisał/a: | silny napisał/a: | a to ? co o tym myslicie , życiowa cenaczy nie |
Ja na to patrzę trochę inaczej.
Cena mnie nie interesuje, bo nie odpowiada mi układ wnętrza i za tańszą cenę też bym go nie kupił. | I to się chwali zdecydowany człowiek
lrjasiek - 2015-04-19, 08:09
Marcinlukasz ..skoro wywołałeś mnie do tablicy to odpowiadam.Otóż masz prawo zażądać za swego kampera ,każdej sumy jaka Ci przyjdzie do głowy.Życzę Ci też kolejki chętnych ...abyś mógł zorganizować licytację.Oczywiście nie kwestionuje stanu technicznego i walorów pojazdów ..pisząc ,że to piękne i zacne autko.Ja też szukam kampera jednak jestem realistą i za takie pieniądze Twego samochodu nigdy bym nie kupił i wyjaśnię dlaczego.Otóż szukam auta ,które będzie mi służyło przez lata.Tymczasem Twój Hymer jest z 1993 roku i za jakieś 5-6 lat zdobycie części do tego modelu /mam na myśli nośnik na którym posadowiona jest zabudowa/ będzie bardzo utrudnione ,a w takiej sytuacji autko zyska status pięknego unikatu jednak jego eksploatacja będzie wyzwaniem.Zatem jeśli mam wydać kwotę niemal 60000 pln to zainwestuję ją w młodszy rocznikowo pojazd. Oczywiście każdy ma swoje argumenty i obaj mamy do tego prawo. Serdecznie pozdrawiam
lrjasiek - 2015-04-19, 08:55
Marcinlukasz ..tak z czystej ciekawości jaka jest moc silnika który napędza Twojego ślicznego klasyka?
SlawekEwa - 2015-04-19, 09:12
łoś napisał/a: | może mi ktoś podpowie jak wejść na mobile campery. |
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/wohnmobil/
o ten adres Ci chodzi?
Johny_Walker - 2015-04-19, 09:31
Nie chciałbym co kilka lat wymieniać kampery i dokładać za każdym razem kilkadziesiąt tysięcy do nowszego używanego rocznika oraz kolejne kilka/naście do wyposażenia.
Nowy wychodzi niewiele drożej w dłuższym terminie. Już włożyłem w niego 20 tys w wyposażenie, ale horyzont użytkowy to 15-25 lat. Nie wychodzi więc drogo.
Marcinlukasz - 2015-04-19, 10:21
lrjasiek napisał/a: | Marcinlukasz ..skoro wywołałeś mnie do tablicy to odpowiadam.Otóż masz prawo zażądać za swego kampera ,każdej sumy jaka Ci przyjdzie do głowy.Życzę Ci też kolejki chętnych ...abyś mógł zorganizować licytację.Oczywiście nie kwestionuje stanu technicznego i walorów pojazdów ..pisząc ,że to piękne i zacne autko.Ja też szukam kampera jednak jestem realistą i za takie pieniądze Twego samochodu nigdy bym nie kupił i wyjaśnię dlaczego.Otóż szukam auta ,które będzie mi służyło przez lata.Tymczasem Twój Hymer jest z 1993 roku i za jakieś 5-6 lat zdobycie części do tego modelu /mam na myśli nośnik na którym posadowiona jest zabudowa/ będzie bardzo utrudnione ,a w takiej sytuacji autko zyska status pięknego unikatu jednak jego eksploatacja będzie wyzwaniem.Zatem jeśli mam wydać kwotę niemal 60000 pln to zainwestuję ją w młodszy rocznikowo pojazd. Oczywiście każdy ma swoje argumenty i obaj mamy do tego prawo. Serdecznie pozdrawiam | Oczywiście zgadzam się z tobą to indywidualna decyzja za tą cenę można kupić o wiele młodszego kampera ale z tymi częściami to troszeczkę przesadziłeś to model 310 popularna kaczka i części do niego dostaniesz bez problemu.
Marcinlukasz - 2015-04-19, 10:23
lrjasiek napisał/a: | Marcinlukasz ..tak z czystej ciekawości jaka jest moc silnika który napędza Twojego ślicznego klasyka? | Co do silnika to 2,9 on 95km
lrjasiek - 2015-04-19, 10:41
Johny Walker zgadzam się z Tobą w 100 procentach. Horyzont użytkowy..to słowo klucz..bardzo trafnie to ująłeś. Sam osobiście uwielbiam samochody w klasycznym wydaniu i z tej perspektywy Hymerek z Łomianek jest piękny ,cudowny i przyprawił mnie o szybsze bicie serca. Ale ostudził moje zapały kolega ,który natychmiast stwierdził ,że górny pułap horyzontu użytkowania takiego pojazdu to 10 lat .Po tym okresie to już biały kruk ,którego niestety nawet nie sprzedasz..bo amatorów na przeszło 30 letnie auta będzie jak na lekarstwo. I w tym kontekście inwestycja prawie 60 000 pln jest zupełnie bez sensu..zwłaszcza ,że oczywistym jest iż do każdego używanego kamperka trzeba dorzucić pakiet startowy..z reguły jakieś 5000 pln. I jeszcze jeden argument ...który mnie przekonał do odstąpienia od zakupu takiego pojazdu. Otóż kiedyś zgodnie z radą doświadczonego kolegi przejechałem się takim Hymerem wprawdzie na Citroenie ale z silnikiem o mocy nieco niższej niż 100 km i dużo mniej prestiżową alkową zbudowaną na fiacie ducato II z silnikiem 2,8 jtd o mocy 122 km. Oba auta były w zbliżonej cenie.
Wnioski były proste jazda dukaciakiem była jednak o wiele łatwiejsza...bo ten fiatowski silniczek pracował ekstraśnie.
SlawekEwa - 2015-04-19, 10:43
lrjasiek napisał/a: | fiacie ducato II z silnikiem 2,8 jtd o mocy 122 km. |
O mocy 128KM
lrjasiek - 2015-04-19, 11:00
SławekEwa..masz rację pewnie 128...jestem laikiem..jeśli chodzi o konkretne parametry..wiem że to było 2,8 jtd..i naprawdę fajnie ten motorek napędzał kampiórka
zbyszekwoj - 2015-04-19, 11:22
Chyba że kolega jak większość pomylił JTD z idTD wtedy 122KM
lrjasiek - 2015-04-19, 11:39
Na boku była tabliczka 2,8 jtd.:)...tyle pamiętam. Ale co by nie mówić Fiacik pomykał bardzo sprawnie...przynajmniej w moim odczuciu.
silny - 2015-04-19, 14:30
ile rocznie traci kamper
nówka za np.200 koła po 10 latach jest warta ze 100 , a wiec 10 000 rocznie mozna przyjąć .
najdziwniejsze ze cena wyjsciowa nie ma za wielkiego znaczenia bo te za 300 po 10 latach też będą za 100 lub około tego.
czyli na początku tracimy ok 10 tysi rocznie a póżniej kupujemy 10 latka za okolo 100 i po olejnych 10 jesy wart ile?
obecne roczniki 94-95 w dobrym stanie po 4 dychy
wychodzi ze najekonomicniej jest kupic coś około 10 lat lub wiecej zachowanego w orginalnym stanie , wtedy utrata wartosci jest najmniejsza= powiedzmy ok 5 tyś rocznie.
pomijam tu oferty z sufitu i kosmosu , pobożne życzenia itp.
wychodzi na to że założyciel wątku powinien kupic pojazd jak najnowszy w stosunku do posiadanych środków , z dowolną zabudową ale w stanie orginalnym -nie remontowanym, co moze mu zagwarantowac minimalizacje strat odsprzedażowych
Johny_Walker - 2015-04-19, 14:50
Jeśli celem jest minimalizacja utraty wartości to tak.
Jeśli jednak zależy na minimalizacji kosztów, to różnica nie jest już taka duża. Nowy kosztuje więcej, ale oszczędzamy na awariach, przestojach, trudnościach ze zdobyciem części, bardziej ekonomicznym silniku, niższej akcyzie. Mamy do dyspozycji najnowsze rozwiązania techniczne (brak drewna w ścianach, większe zbiorniki, znacznie lepsze zawieszenie) i spokojną głowę.
Reasumując.
Kupowanie nowego samochodu osobowego na użytek niefirmowy to fanaberia i rozrzutność, bo pięcioletni za pół ceny jest całkiem dobry. W przypadku kamperów na osiągnięcie połowy ceny trzeba czekać 10-12 lat i kupno nowego nie jest już tak relatywnie drogie.
PS. Kamper rocznie traci tyle co amortyzacja. Można ją sobie rozpisać na 5 czy 20 lat. Ceny kilkuletnich kamperów nie mają dla posiadacza nowego żadnego znaczenia dopóki nie zamierza sprzedać. Po co miałby sprzedawać dobre, nowe auto?
Dlaczego firmy kupują nowe jeśli rzekomo taniej wychodzi użytkowanie używanych?
Zatem nie ma czegoś takiego że samochód traci wartość po wyjeździe z salonu. Tak myśli ktoś kogo nie stać aby sobie zracjonalizować kupno używanego.
Nie zastanawialiście się dlaczego nikt nie martwi się o to ile traci po wyjściu ze sklepu pralka, czy telewizor? Czy nie dlatego że na nową pralkę każdego stać?
Ile samochodów kupiliście pod salonem za 80% ceny? Kto słyszał o takim przypadku?
zbyszekwoj - 2015-04-19, 15:10
Przyjmując powyższą logikę to opłaca się kupować najstarszy, wtedy traci się najmniej. Ja pierwszego kampera kupiłem za 12Tys, a po roku sprzedałem w ciągu 2 tyg. za 16 tyś.
Johny_Walker - 2015-04-19, 15:12
Strach pomyśleć co mogło być przyczyną że sprzedawałeś go już po roku...
zbyszekwoj - 2015-04-19, 15:29
To co pomyslałeś, dlatego sprzedałem.Wszystko kwestia ceny. Ale mam satysfakcje że nie wciskałem go na CT jak to się często zdarza, chociaż z nabytku klient zadowolony i dzwonił z podziękowaniem.
Johny_Walker - 2015-04-19, 15:40
A może nawet obgaduje Cię za plecami że jesteś frajer bo takiego fajnego kampera sprzedałeś za grosze?
silny - 2015-04-19, 20:12
Dzony , ale my tu mamy załozenia których należy sie trzymać bo jest górny zakres cenowy postawiony.
tyle gość wydaje i nie chce za wiele stracić
zbyszekwoj - 2015-04-19, 21:04
To Majsterek z tego na dole zrobił tego w awatarze?
silny - 2015-04-19, 21:15
A to to taka wizualizacja marzeń
Socale - 2015-04-19, 22:19
stef napisał/a: |
...
Mało kto robi na niemieckich autach - czyżby cena nowego podwozia??
... |
Odpowiedź jest prosta, Ducato jest na ramie, T4 jest samonośne.
SlawekEwa - 2015-04-19, 22:32
Socale napisał/a: | Odpowiedź jest prosta, Ducato jest na ramie, |
Tak jak i Polonez Truck
Socale - 2015-04-19, 22:55
Mam na myśli modele starsze - mylę się?
SlawekEwa - 2015-04-19, 23:01
Socale napisał/a: | Mam na myśli modele starsze |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Ducato
Socale - 2015-04-19, 23:24
No teraz to już zdurniałem.
Mam J5 pod którym wiele razy bywałem, jestem pewien że widziałem u siebie ramę.
Chyba że ta rama to nie rama
Edit:
No jak nie jak tak i to wszystkie roczniki.
Wiki nie jest wiarygodna.
https://www.google.pl/sea...ved=0CAYQ_AUoAQ
SlawekEwa - 2015-04-19, 23:39
Iveco Socale napisał/a: | No jak nie jak tak i to wszystkie roczniki. |
To zdejmij kabinę i silnik niech stoi na ramie
Iveco to nie jest
SlawekEwa - 2015-04-19, 23:51
Socale napisał/a: | stef napisał/a: |
...
Mało kto robi na niemieckich autach - czyżby cena nowego podwozia??
... |
Odpowiedź jest prosta, Ducato jest na ramie, T4 jest samonośne. |
https://www.google.pl/sea...zXP4Vg-bPIkM%3A
Teraz to Ci dopiero namieszałem
Socale - 2015-04-20, 00:05
No to bzdurę palnąłem
Tak się teraz zastanawiam, Ducato jak i T4 w wersji bus osobowy mogą faktycznie być full samonośne, natomiast wersje do innej , cięższej zabudowy są z ramą?
SlawekEwa - 2015-04-20, 00:08
Socale napisał/a: | zabudowy są z ramą? |
Jest to tzw "półrama".
łoś - 2015-04-20, 00:19
P.S.
Dzięki za podpowiedź Sławkowi!!!
Ale do rzeczy. Z pewnością zgody nie będzie w tym temacie, ale spróbujmy się zrozumieć.
Zakup campera to tysiąc powodów na jego użytkowanie i dysponowanie nim.
Można kupić w lizingu i go wynajmować, tylko okresowo z niego korzystać.
Można też kupić starego w dobrym stanie i dołożyć kilka tysięcy, by móc spokojnie podróżować.
Nie jest to camper do szpanu, ale do podróży po dzikich krajach i wszędzie go naprawią.
Części wszędzie jest do wiwatu.
Nowe zawsze wymagają profesjonalnego servisu, a z tym już jest problem po gwarancji.
I taka uwaga. Campery są na podwoziu dostawczych z myślą o dużych przebiegach całorocznych. Dwudziestoletni camper w rękach prywatnych nie ma szans na taki przebieg jak typowy dostawczy.
Poruszono tu problem części zamiennych.
Piszący o ich braku są w wielkim nie doinformowaniu o rynku takich części i usługach w ich regeneracji.
Proszę zatem, by nie wypisywać treści wyssanych z palca.
łoś - 2015-04-20, 00:23
Marcinlukasz napisał/a: | Postanowiłem się wtrącić bo jestem właścicielem owego hymera,chciałbym zaznaczyć że cena wystawiona za te auto to nie jakieś moje marzenie to kwota adekwatna do stanu kampera technicznego wizualnego i jego orginalności, proszę nie porównuj go do np.integry z olx tamten kamper nie ma nic wspólnego z hymerem s555, ten kto jest zdecydowany na ten konkretny model na pewno wie o co mi chodzi |
Kiedy kupujący zaczną się pytać: ile za kilo tego campera
lrjasiek - 2015-04-20, 06:37
"Piszący o ich braku są w wielkim nie doinformowaniu o rynku takich części i usługach w ich regeneracji.
Proszę zatem, by nie wypisywać treści wyssanych z palca"
Łoś..to ja nieśmiało podniosłem temat części zamiennych. a zwłaszcza ich dostępności za dajmy na to 8 lat..bo taki był kontekst mojej wypowiedzi.Solennie obiecuję że już nie będę:):) zamieszczać takich treści .!!
Oczywiście masz rację będzie ich pod dostatkiem ..każdy producent części zamiennych myśli tylko o tym,aby zapewnić pełen wolumen podzespołów do aut z początku lat 90-tych.Każdy księgowy w takiej firmie będzie zachwycony perspektywa poniesienia kosztów składowania tych części ..dajmy na to do Fiata Ducato 1 lub Mercedesa kaczki bo jak wiadomo w ciągu dajmy na to 5 lat liczba takich samochodów znacząco wzrośnie ...i wówczas pojawi się perspektywa natychmiastowej sprzedaży zamienników ....z duuuużżżżżżżżzym zyskiem:)
lrjasiek - 2015-04-20, 06:41
Zapomniałem..też o używkach..takich w dobrym stanie też będzie dużo zważywszy na fakt ,że te części używane pochodzą z samochodów dostawczych...które jak wiadomo nie były intensywnie używane:):):)
Johny_Walker - 2015-04-20, 07:45
Części to nie będzie taki problem jak nam się wydaje.
Ja się nie martwię. Kupię używanego Ducato na części za jakiś czas jak stanieją. Małe elementy zabudowy wydrukuję sobie na drukarce 3D. Z częściami będzie coraz łatwiej.
lrjasiek - 2015-04-20, 08:13
..Tylko gdzie zanabyć ducato 1 lub mercedesa kaczkę w dobrym stanie?:):).Ale faktycznie nie pomyślałem o drukarkach 3 d:):)
Marcinlukasz - 2015-04-20, 09:15
Można nabyć w dobrym stanie tylko wtedy nabywcy cena nie odpowiada
lrjasiek - 2015-04-20, 09:23
No cóż...rynek samochodów używanych to rynek nabywcy a nie sprzedającego...takie mam spostrzeżenia. Ale co jednemu nie opowiada dla drugiego stanowi optymalne rozwiązanie.
stef - 2015-04-20, 13:24
Mój sąsiad - handlarz, zawsze powtarza, że na każdy pojazd znajdzie się kupiec. Trzeba tylko poczekać i nie spuszczać z ceny... może coś w tym jest bo ostatnio handluje tylko "dziwolągami" ze stanów. Duże motory, tuningi itd... Twierdzi, ze to się łatwiej sprzedaje niż popularne golfy czy vectry
domino1976 - 2015-06-05, 09:51
stef napisał/a: | Zastanawiam się dlaczego tak dużo jest Ducato I lub II?? Ja kupiłem krótkiego do 6 metrów na VW T4. Czemu tych VW jest tak mało?? A Fiatów tak dużo. Dlaczego producenci wybierają własnie Fiaty? |
Dlaczego tak trudno jest kupić dobry chleb??? Ano dlatego, że piekarz woli upiec go z wszelkiej maści ulepszaczy, a nie z mąki...:-) Tak samo sprawa wygląda z producentami camperów, tj. po co wydawać 50-70 % więcej za bazę pod zabudowę campera???
Wystarczy porównać sobie ceny 5, 10, 15 letnich camperów zrobionych na bazie VW i MB z tymi zrobionymi na Fiatach, Fordach czy Francuzach... Różnice są zauważalne i rosną wraz z wiekiem, tzn. z czasem jak wino :-)
pozdr
dominik
Budzik - 2015-06-08, 03:39
tak mi przyszło do głowy - piszecie tutaj ze to duża różnica czy auto ma klimę czy nie.
Ostatnio zakładałem klimę do Ducato dostawczaka 2012r i można to zrobić już za około 3000-3500zł.
Także jak komuś zależy to...
|
|