Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - + z akumulatora samochodowego i + z aku dodatkowego

Harry - 2015-04-18, 13:29
Temat postu: + z akumulatora samochodowego i + z aku dodatkowego
Witam,

Mam mały problem polegający na tym że, badając miernikiem czy jest czasem te dwa plusy się nie stykają razem, zauważyłem :

po dotknięciu miernikiem (ustawiony na dźwięk ) kabla, który jest z plusem z aku samochodowego ( głównego) i plusa aku dodatkowego miernik wydaje dźwięk że one się gdzieś jakby zwierały. sprawdziłem wszystko i niby nie. Dodam że aku dodatkowy przechodzi prze zabezpieczenie przed rozładowaniem i potem jest minus puszczony na obudowę samochodu.

Gdzie jest błąd ? no chyba, że tak ma być.

Mam nadzieję że dobrze zobrazowałem sytuację :)

Dzięki za pomoc

Johny_Walker - 2015-04-18, 13:38

Miernik jest głupi i piszczy bo dostał napięćko (z różnicy potencjałów obu akumulatorów) nie wiedząc że jego źródłem jest akumulator, a nie wewnętrzna bateria.
To znaczy że nie wiesz czy plusy są zwarte.

janusz - 2015-04-18, 13:58

Harry napisał/a:
po dotknięciu miernikiem (ustawiony na dźwięk ) kabla, który jest z plusem z aku samochodowego ( głównego) i plusa aku dodatkowego miernik wydaje dźwięk że one się gdzieś jakby zwierały.

Akumulatory połączone są minusami. Każdy z nich dodatkowo podłączony jest do czegoś (alarm, pamięć radia, energoblok itp) i te odbiorniki przewodzą prąd. Omomierz widzi to jako połączenie.

Johny_Walker - 2015-04-18, 20:28

janusz napisał/a:
Omomierz widzi to jako połączenie.
On nie używał omomierza.
janusz - 2015-04-18, 21:16

Johny_Walker napisał/a:
On nie używał omomierza.

To niczego nie zmienia.
Nie wiem czego On używał, w każdym razie myślę, że miernika który piszczy przy przepływie prądu chyba, a nie przy istnieniu napięcia. W końcu chciał sprawdzić czy plusy są połączone a nie czy mają napięcie. Tak myślę. Myślę, że to był miernik służący do testowania przerwy w obwodzie elektrycznym.
Zresztą nie napisałem, że Harrego miernik to omomierz tylko napisałem, że omomierz da taki pomiar i wyjaśniłem czemu. :spoko

Johny_Walker - 2015-04-18, 21:39

Piszczałka miernika potrzebuje napięcia i prądu. Jest jej wszystko jedno czy ono płynie z wewnętrznej baterii czy obwodu badanego.

Omomierzem ani piszczałką nie badamy obwodu pod napięciem.

silny - 2015-04-18, 21:44

na piszczeniu każdy miernik mierzy przepływ , a przepływ hary będziesz mial czy chcesz czy nie.

żaroweczka bedzie lepsza . podlacz żarowke pod klemy na zabudowie , świeci biorąc energie z aku, no i wtedy zdejmij jedną z klem - żaróweczka podłączona pod klemy powinna zgasnąć czyli połączenia brak :spoko

Harry - 2015-04-18, 23:08

Dziękuję wam Panowie :) zrobię jak każecie
dam znać jutro :)
Jezu ja na was można liczyć pifko dla każdego