|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Albania - Albania
Bajaga - 2015-04-22, 22:56 Temat postu: Albania Pytanko:
Jak to z tą Albanią jest tak naprawdę... Na wakacjach na południu szukam ciepłego czystego morza z piękną czystą plażą, ładnych widoków, komfortu (fajny, piękny kemping), śmieci w różnych dziwnych miejscach czy bezpańskie psy nie wskazane. Rozumiem, że przy takich kryteriach nie ma co zdzierać opon do Albanii ? Czy się mylę ? Jak to jest naprawdę ? (Powiedzmy, że to że w knajpie czy sklepie jest ileś tam % taniej niż w EU nie jest najbardziej istotne).
Donat - 2015-04-23, 06:32
Jeśli masz takie wymagania jak wyżej napisałeś to pozostaje Ci tylko Chorwacja :-)
ZEUS - 2015-04-23, 07:30
- śmieci znajdziesz wszędzie ,
- bezpańskie psy spotkasz również wszędzie (chociaż w niektór
ych krajach trochę częściej ),
- w Albanii również są piękne, piaszczyste plaże ale na pytanie Bajaga napisał/a: | przy takich kryteriach nie ma co zdzierać opon do Albanii ? | nie ma jednoznacznej odpowiedzi...
- każdy z nas ma inną wrażliwość, inne postrzeganie rzeczywistości... a planując wyjazd na Bałkany (np. do Chorwacji) to chcąc "zaliczyć" Albanię to już tych dużo większego "zdzierania opon" nie będzie
- moim zdaniem będąc tak blisko warto również rozważyć "zaliczenie" Albanii
KulkiDwie - 2015-04-23, 07:37
W Chorwacji też bywają śmieci w różnych dziwnych miejscach, wałęsających się psów najwięcej widziałem akurat nie w Albanii a w Rumunii i Bułgarii...
Przy tak zdefiniowanych kryteriach na wypoczynek Albania wg mnie odpada - co nie znaczy że nie warto tam pojechać choć na "chwilę" i sprawdzić na własne oczy, czy jest aż tak źle
Roberto - 2015-04-23, 08:58
Pomyśl o Czarnogórze.
Po mojej zeszłorocznej podróży po Bałkanach chyba najmilej wspominam właśnie Czarnogórę.
Albania jest (jeszcze) najbardziej dziewicza ze wszystkich państw w tym regionie, ale niestety najbiedniejsza co często widać i czuć...
Chorwacja to totalna komercha.
Pisałem o tym w swojej relacji "Bałkany 2014".
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-23, 10:52
ZEUS napisał/a: | śmieci znajdziesz wszędzie , | zgadzam się,jak plaza prywatyna to sprząta właściciel,na publicznej śmieca sami ludzie.Balkany to "balkaniarze".W Cz.G w Barze czekaliśmy aż ludzie opuszcza plaże i parking/czekaliśmy na miejsce ,zawsze tam spimy/,sprzątali chłopcy ,brali co z grubsza ,drobiazgi zostawaly.Wlochy na kempingu czysto,a za plotem smieci.Jadac do Czestochowy na zlot,przez Ogrodzieniec,trasa lasami,kolo drogi same smieci.NAJPIEKNIJSZY,urlop w 2009 Albania- Dermi.Jasne kamyki,woda cudowna,ale ścieżkę do plazy musiałam sobie sama posprzątać.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-23, 11:02
Bajaga ,jedź,tam gdzie lubisz,jedni jada od Węgier na zachód a inni od Węgier na wschod.Co do psów to racja.Nasz pies musi spać w kamperze a nie na dworze,bo ze względu na psy jest to niemożliwe.Śmieci sa też w zachodniej Europie.Liczy się atmosfera danego kraju i ludzie,oraz ich gościnność dla turystów,Barbara
KrzySówka - 2015-04-23, 15:42
Tak jak piszą przedmówcy Albania nie jest dla osób lubiących sterylne warunki. Niestety bieda tego kraju przekłada się na niektóre np przydrożne widoki . Jednak należy nadmienić ,że kraj ten ma swój niepowtarzalny urok minionych już czasów co wynagradza pewne niedogodności związane np. z tymi śmieciami. Trudno jest doradzić. Zależy co komu badrziej pasuje. Mnie osobiście Albania się podobała i na pewno jeszcze tam pojadę. Pozdrawiam.
KrzySówka - 2015-04-23, 15:44
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Liczy się atmosfera danego kraju i ludzie,oraz ich gościnność dla turystów,Barbara |
I to jest najlepsza sentencja związana z Albanią.
michał-z - 2015-04-23, 16:36
Według mnie warto zedrzeć trochę gumy z opon na bocznych górskich drogach, zatrzymać się gdziekolwiek po drodze i poczuć ciszę. W górach raczej nie znajdziesz śmieci.
A jeśli chodzi o kempingi nad morzem to mi podobało się w Peamer. Dla bardziej wymagających to taka mikra namiastka kempingów chorwackich ze szlamowatą wodą ale fajną wyspą.. Lepszego wg mnie tam nie znajdziesz.
Więc chyba jednak nie znajdziesz w Albanii tego czego szukasz.
Bury - 2015-04-23, 18:37
W Paemer wspaniałe kolacyjki przygotowywane przez gospodarzy z miejscowych surowców.
W Albanii też można znaleźć czyste kempingi a ostatnio coraz więcej.
Beata i Leszek - 2015-04-23, 19:38
Albania jest piękna, jeszcze nie tak bardzo rozwinięta jak Chorwacja czy podążająca Czarnogóra Nam najbardziej podoba się jej koniec od Sarandy do Ksamil . Saranda ładny kurort z zatłoczoną plażą tuż za nią Ksamil z piękną bialutką plażą. Ludzie nie tak zachłanni na kasę jak Chorwaci, jeszcze można za normalną kasę zjeść w restauracji i pójść do hotelu. Zaraz za Durres jest miejscowość Mali i Robit o tej samej nazwie hotel na którym jest pole kempingowe niestety sanitariaty bardzo kiepskie, ale bliziutko plaża. W Ksamil przed wjazdem ze trzy pola są oznaczone, sanitariaty lepsze, czyściejsze niestety nie takie jak w Chorwacji ale kosztują co najmniej połowę taniej ale za to plaża wynagradza i piękny widok na Korfu . W tamtym roku dla porównania pole dla dwóch osób w Chorwacji kosztowało tyle co hotel w Albanii, a jak wiecie nie na każdym polu jest luksus. Chorwaci już od dwóch lat podnoszą ceny maksymalnie, tak jak co roku było pełno polaków tak w większości są przeważnie niemcy. Polacy właśnie jeżdzą dalej. Zapraszam do obejrzenia Cyklady 2014 tam trochę zdjęć z Albanii. Jak znajdę czas opiszę greckie wyspy sto razy lepsze, choć te kraje też trzeba poznać. Pozdrawiam
Karas - 2015-04-23, 21:41
A powiedzcie mi jak jest z postojami na dziko? Raczej planuję objazdowo, góra 2 dni w jednym miejscu, i co 2 raz wolałbym nie korzystać z kempingów. W Chorwacji jak wiadomo to niemożliwe, a tutaj ktoś się czepia?
Donat - 2015-04-23, 21:45
Albania to na razie wolny kraj, możesz stawać na dziko gdzie chcesz
Beata i Leszek - 2015-04-23, 22:15
My jezdzimy we dwoje więc wolimy spać bezpiecznie w Albani i Czarnogórze śpimy na strzeżonych miejscach w szczególności gdy płaci się około 10 eu, no w Czarnogórze już trochę drożej, ale nie jak w Chorwacji 25 eu. Jest woda i toaleta. Myślę, że nikt się nie czepia, ale tego nie sprawdzaliśmy. W Albani jest dużo wybrzeża jeszcze nie zagospodarowanego z dostępem do plaż więc możliwości są. Pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-23, 23:05
Ostatnia szansa na Albanie /my jeździmy od 2009/,zaraz ja zabudują tak jak Czarnogóre,no i w biznesie tez się wycwanili.Dawniej w Dures,Ksamil ,wymieniali euro w sklepie po 140 za leka,reszte wydawali w lekach,teraz potrafią na stacji benzynowej przeliczyć w bandyckim kursie,jak nie masz leka na paliwo.Teraz w lutym lało tak ze niewiele skorzystaliśmy,ale drogi zmienily się na plus,no i buduja hotele i apartamentowce w zastraszającym tempie.Jakie kempingi,nie było żadnych,stalo się gdzie wolne miejsce,plaża Bunec,polnowala nas policja,przyjezdzali sobie na kawke do baru w autobusie,to były czasy.A dyskoteka w Borsh??Prawda Bim,Barbara
gino - 2015-04-24, 07:49
Zbigniew Muzyk napisał/a: | budują hotele i apartamentowce | często są to Polskie hotele..i to na b.fajnym poziomie...
plus tego jest taki, że ''rodacy'' mogą sobie pod tymi hotelami , na ogrodzonym terenie ,stać kamperkiem za parę-paręnaście euro dziennie...mając do dyspozycji basen, toalety, prysznic..
my tak w Albanii robiliśmy w zeszłym roku
Karas - 2015-04-24, 08:32
podzielisz się info gdzie tak można?
Bajaga - 2015-04-24, 10:49
KulkiDwie napisał/a: |
Przy tak zdefiniowanych kryteriach na wypoczynek Albania wg mnie odpada - co nie znaczy że nie warto tam pojechać choć na "chwilę" i sprawdzić na własne oczy, czy jest aż tak źle |
Nie jestem uprzedzony do Albanii, staram się tylko dowiedzieć co i jak. Być może jest to krajobrazowo ładny kraj i warto popatrzeć. Ale ponieważ ja potrzebuję Dobrego kempingu (głównie ze względu na nieduże dzieci) to raczej tam tego nie znajdę.
A co do Chorwacji to nie jest to jedyna możliwość i już raczej nigdy więcej tam nie pojadę, za bardzo im się w głowach popieprzyło od nadmiaru niemieckich euro Ale są jeszcze Włochy, Francja, Hiszpania (no to może ciut daleko).
KulkiDwie - 2015-04-24, 11:22
Bajaga napisał/a: | co do Chorwacji to nie jest to jedyna możliwość |
Na szczęście
O Albanii jest wszędzie coraz więcej, kraj ten się zmienia w kierunku który łatwo można było przewidzieć. Sądzę, że za jakiś czas też będzie można też i o nim napisać jak wyżej:
Bajaga napisał/a: | już raczej nigdy więcej tam nie pojadę, za bardzo im się w głowach popieprzyło od nadmiaru niemieckich euro |
Krajobrazowo jest pięknie, z tym że nad samym morzem dopiero na południu.
Byliśmy 2 razy i póki co powrotu nie planuję. Nie żeby aż tak przeszkadzały mi śmieci, ogólny chaos też jest jak dla mnie ok... tyle że są po prostu inne okolice na Południu które także warto odwiedzić. Właśnie za 2 tygodnie mam nadzieję trochę poeksplorować Apulię i Basilicatę
Bajaga napisał/a: | Ale są jeszcze Włochy, Francja, Hiszpania (no to może ciut daleko). |
Na szczęście wciąż jest także Grecja (i jej wyspy)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-24, 14:39
Bajaga napisał/a: | (głównie ze względu na nieduże dzieci | to przeczytaj i oglądaj zdjęcia autor P...Albania terenówka,zobacz jak z namiotem i małymi dziecmi penetrują cudowne zakątki Albanii.B.....
|
|