Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Dymienie po odpaleniu.

erikson - 2015-04-27, 10:34
Temat postu: Dymienie po odpaleniu.
2.5 tdi z 97r 110KM. Postanowiłem zabrać się za wyleczenie mojego ducato
Opis usterki -
1) silnik zimy-po odpaleniu na wolnych obrotach z rury widać delikatny dymek-kolor simy wpadający w niebieski, na ciepłym ustawał
2) gdy na zimnym wprowadzę go na obroty to przy przyśpieszaniu puszcza chmurę dymu koloru siwego wpadającego w lekki niebieski( obroty około 2 tys)
3) gdy obroty zwiększam wyżej i stabilizuje dym ustaje( chmura przeważnie tylko przy dodawaniu gazu)
4) czym cieplejszy silnik tym mniej dymu,aż do ustania
5 ) wystarczyło go przegonić troszkę na obrotach i objawy znikały całkiem.
Do tej pory po rozgrzaniu dym sie juz nie pojawiał,az do wczoraj,po dłuższej drodze ( jazda ze stało prędkością ok 200km) zjechałem z autostrady,ruszając na skrzyżowaniu mocno zadymiło podobnym dymem,parę zmian biegów i problem zniknął. Chce zaznaczyć ze nie działa u mnie system odpalania zimnego silnika-padnięte wyprzedzenie kata wtrysku na zimnym silniku.
Podejrzewam
1. turbina ( mam druga i ja dziś podmienię na próbę),po odpaleniu zdjąłem rurę z dolotu do głowicy za interkulerem,nie widać aby turbina pchała tedy olej do kolektora dolotowego,może pcha do wydechu?
2. coś z wtryskiem paliwa,( podobny dym miałem jak mi pompa o parę zębów przeskoczyła na pasku)może wtryskiwacz pada ( mam jeden sprawny wtryskiwacz dodatkowy i będę podmieniał po koleji w cylindrach żeby wyeliminować tą cześć silnika)
3) może odma
4 ) EGR zaślepiony
Czy dobrze dedukuje?

krimar - 2015-04-27, 10:42

dym czarny - za duża dawka paliwa
dym siwy (biały) - spalanie oleju silnikowego (czyli może być wszystko - od turbiny poprzez uszczelniacze zaworowe do pierścieni tłokowych i wżerów w gładzi cylindrów)
pomierz ciśnienie sprężania, wlej ceramizer może pomoże

erikson - 2015-04-27, 11:05

podejrzewam turbo lub wtrysk,bo myślę ze przy zaworach i cylindrach nagle by nie ustawało ,lecz poddymiało non stop.
SlawekEwa - 2015-04-27, 11:10

krimar napisał/a:
dym czarny - za duża dawka paliwa
dym siwy (biały) - spalanie oleju silnikowego (czyli może być wszystko - od turbiny poprzez uszczelniacze zaworowe do pierścieni tłokowych i wżerów w gładzi cylindrów)
pomierz ciśnienie sprężania, wlej ceramizer może pomoże

Dym niebieski ?

krimar - 2015-04-27, 11:13

erikson napisał/a:
przy zaworach i cylindrach nagle by nie ustawało ,lecz poddymiało non stop.

pod wpływem temperatury materia może się rozszerzyć i (na razie) uszczelnić

dominicc - 2015-04-27, 11:13

SlawekEwa napisał/a:
Dym niebieski ?

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/co-robic-gdy-diesel-zbyt-mocno-dymi/sm1b4 napisał/a:

...Niebieskawy dymek również nie wróży niczego dobrego, bo z reguły (choć nie zawsze!) świadczy o tym, że do komór spalania przedostaje się olej silnikowy – w takiej sytuacji z reguły „padnięte” są uszczelniacze zaworowe. Niebieski dym widoczny podczas wkręcania silnika na obroty wskazuje na problem z pierścieniami zaworowymi lub z turbosprężarką (początkowe stadium usterki, np. awaria uszczelniacza łożyska)....

Zaczerpnięte z http://www.auto-swiat.pl/...ocno-dymi/sm1b4

erikson - 2015-04-27, 11:14

gdy podmieniłem turbo za jakiś czas zaczęły sie problemy,wiec na wstępie podejrzewam turbo
martini44 - 2015-04-27, 17:27

nie działa świeca płomieniowa !!
SlawekEwa - 2015-04-27, 17:30

krimar napisał/a:

dominicc napisał/a:

http://www.auto-swiat.pl/...ocno-dymi/sm1b4 napisał/a:

...Niebieskawy dymek również nie wróży niczego dobrego, bo z reguły (choć nie zawsze!) świadczy o tym, że do komór spalania przedostaje się olej silnikowy – w takiej sytuacji z reguły „padnięte” są uszczelniacze zaworowe. Niebieski dym widoczny podczas wkręcania silnika na obroty wskazuje na problem z pierścieniami zaworowymi lub z turbosprężarką (początkowe stadium usterki, np. awaria uszczelniacza łożyska)....

I co "jest tak jak mówi krimar"?

MOPAR - 2015-04-27, 18:58

martini44 napisał/a:
nie działa świeca płomieniowa !!

Racja. To standard w ducato który przy wyższych temperaturach nie jest podgrzewany przed odpaleniem. Świeca działa poniżej 5c i wtedy nie dymi po odpaleniu. Jeśli auto nie bierze oleju to wogole bym sie tym nie przejmował. Moje ducato ma 100tys przebiegu i robi dokładnie tak samo.

erikson - 2015-04-27, 20:49

na dzis turbo z kolektorem wyjąłem,turbo -OK,ale na 3 cyl wylot z głowicy osmolony sadza( czarny nagar w postaci mazi,odpaliłem bez kolektora i rzeczywiście na tym cyl widac wieksze podymianie, kolektor wiec wrócił na miejsce( silnik narazie złożony). Podmieniłem na tym cyl na chwile wtryskiwacz z zapasu,na nim tez poddymia, wygląda na to ze to jednak pierścienie lub głowica. Chyba czas będzie na Moto-Doktorka ( rozważę taka ewentualność),bo nie chce mi sie rozbierac dołu silnika.
Czy w tym silniku da sie wyjąc tłok bez zdejmowania głowicy?
Ma ktos pożyczyć zegar do mierzenia ciśnienia.

Gewehr - 2015-04-27, 20:54

erikson napisał/a:

Czy w tym silniku da sie wyjąc tłok bez zdejmowania głowicy?

Nie ma takiej opcji.

martini44 - 2015-04-28, 08:33

erikson, dlaczego zakładasz najgorsze.....??? !!! sprawdź czy świeca płomieniowa działa, sprawdź wtryski bo może któryś "leje" i inne przypuszczenia......
erikson - 2015-04-28, 09:00

1) swieca to u mnie nie dziala juz pare lat,z odpalaniem w lato nie ma problemu
2) ewidentnie widac ze 3 gar jest osmolony,podmieniłem na probe na inny wtryskiwacz-tez dymi,chyba ze to cos na innym garze
3) jest cos co mie w diagnozie myli,czyli po odpaleniu na wolnych nie kopci,dodam gazu i w fazie przyspieszania zaczyna dymić,w tej sytuacji czasem czuć lekkie przydławienie silnika ,puszcza wiekszego dyma i lekko zaczyna wchodzić na obroty z tym samym zadymieniem,gdy ustabilizuje obroty dym zanika. I tu zaczynam sie wachac czy to cos w cyl czy jednak wtysk.
Jak kupowałem auto 4 lata temu dostałem info ze dół silnika był robiony-co to oznacza to juz tylko zagadka,ale jak zrobili dobrze to nie powinienem miec problemow z tłokami .

Gewehr - 2015-04-28, 09:24

Może być przytarty tłokorozdzielacz w pompie.
amples - 2015-04-28, 09:38

erikson napisał/a:
2) ewidentnie widac ze 3 gar jest osmolony,podmieniłem na probe na inny wtryskiwacz-tez dymi,chyba ze to cos na innym garze

Zrób pomiar kompresji silnika.

erikson - 2015-04-28, 09:39

tez cały czas mysle ze jednak to cos z wtryskiem,pamiętam jak przeskoczyła mi pompa na pasku i ten dym był takiego samego koloru( tylko w duzo wiekszej ilosci),jak to sprawdzic czy to pompa?,moze dodac jakis preparat do paliwa?
krimar - 2015-04-28, 10:56

erikson napisał/a:

3) jest cos co mie w diagnozie myli,czyli po odpaleniu na wolnych nie kopci,dodam gazu i w fazie przyspieszania zaczyna dymić,w tej sytuacji czasem czuć lekkie przydławienie silnika ,puszcza wiekszego dyma i lekko zaczyna wchodzić na obroty z tym samym zadymieniem,gdy ustabilizuje obroty dym zanika.

jakbyś miał EGR to taki objaw mógłby być związany z przycinaniem się tego zaworu (ale nie wiem czy masz EGR)

erikson - 2015-04-28, 14:58

EGR zaslepiony,a na dzis olej wymieniony,doktor dolany,nic sie nie zmienio,czyli w fazie nagrzewania wchodzac na obroty zadymia,potem juz jest OK
martini44 - 2015-04-28, 16:46

nagraj jakiś filmik jak to wygląda dokładnie
erikson - 2015-04-28, 18:57

filmik https://youtu.be/UzLbP0PVrNA
Gewehr - 2015-04-28, 19:30

Mi to wygląda na problem w układzie zasilania. Czy od momentu pojawienia się dymienia, tankowałeś nowe paliwo? Czy dymienie pojawiło się po zatankowaniu? Spróbuj podstawić przyspieszacz ręcznie i następnie odpal silnik. Napisz jakie są zmiany. Przeczytaj dokładnie to co napisałem i daj konkretne odpowiedzi.
erikson - 2015-04-28, 19:50

paliwo bylo juz tankowane pare razy,mi sie wydaje ze choroba sie rozwija od czasu przeskoku paska,juz patrzylem przyspieszacz i nic,myślałem dygnąć pompa na silnik,ale nie mogę sie dostać do dolnej 3 śruby. Rozrząd tez sprawdzony
Gewehr - 2015-04-28, 20:19

No to zostaje pomiar wiatru w cylindrach. 35-34= ciśnienie wzorcowe 32-31= słabo, ale bez dramatu 30 i mniej= agonia ;) Wartości w atm. Przy niskim ciśnieniu, zrób próbę olejową. Będzie wiadomo czy pierścienie, czy zawory.
Jak ciśnienie będzie w normie, pompa i wtryski na stół :(
Czujesz zapach oleju w spalinach? Może to jakieś mikro pęknięcie głowicy i to jest płyn chłodniczy.

MOPAR - 2015-04-28, 20:29

Moje ducato tez tak dymi na zimnym. Nie bierze grama oleju, odpala bez problemu, turbina w stanie perfekt. To normalne jest. Auta z klasycznymi świecami po odpaleniu "dogrzewa" świecami. Ducato tego nie robią dlatego dymią na zimno. Wydaje mi sie, ze szukasz Sobie zajęć na sile.
erikson - 2015-04-29, 05:05

tez tak myślałem ze to może to ze świec nie ma i ma tak byc,ale do roboty zagnał mnie fakt z ostatnich dni.

auto było bardzo gorące a przez chwile na skrzyżowaniu zachowało sie tak samo jak zimne-przecież nie ostygło nagle,jak szybko zaczęło dymić tak szybko przestało.Moze warto by dodać cos do czyszczenia układu wtryskowego?

klaudynka - 2015-04-29, 17:12

Słuchaj Gewehr-a widać ma pojęcie, motodoktor, wymiana oleju, środki do czyszczenia układu wtryskowego szkoda czasu i pieniędzy to coś poważniejszego.
erikson - 2015-04-29, 17:39

nie zrobie pomiaru bo nie mam czym,w okolicy jakos nie nie znam kto by mi to zrobił,narazie jeżdżę ,niech sie choroba rozwinie
Argo - 2015-04-29, 20:22

Co oznacza kolor dymu?
Dym czarny - Czarny gęsty dym świadczy o tym, że w spalinach znajduje się dużo cząsteczek sadzy. W starych dieslach to do pewnego stopnia zjawisko normalne, ale w przypadku nowszych konstrukcji może być powodem do niepokoju. Kopcenie wynika zwykle ze zbyt obfitego dawkowania paliwa (to często efekt uboczny chiptuningu), niewłaściwej regulacji wtrysku (zbyt mały kąt wyprzedzenia wtrysku), zużycia lub awarii wtryskiwaczy. Krótkotrwała emisja czarnego dymu podczas gwałtownego przyspieszania lub zwiększenia obciążenia silnika nie świadczy o usterce.
Dym niebieski - Dym o kolorze niebieskim oznacza, że do komór spalania trafia olej silnikowy. Takie zjawisko może mieć kilka przyczyn. Najczęstszą jest zużycie gładzi cylindrów oraz pierścieni tłokowych. W tym przypadku pomóc może jedynie remont silnika. Bardzo podobne objawy towarzyszą niesprawności uszczelniaczy zaworowych – wtedy olej trafia do cylindrów, ściekając po trzonkach zaworów. Wymiana uszczelniaczy to wydatek stanowiący ułamek kosztów remontu silnika. Niebieskie spaliny mogą też być spowodowane awarią turbosprężarki.
Dym szary - Szary dym i bardzo intensywny zapach spalin może świadczyć o zbyt bogatej mieszance spalanej przez silnik. Czasem jest to efekt np. niesprawnego czujnika temperatury. Sterownik „myśli” wtedy, że silnik jest przez cały czas zimny i niepotrzebnie bardziej obficie dawkuje paliwo. Spaliny mogą mieć bardziej intensywny zapach przez piewszych kilka minut po uruchomieniu nierozgrzanego silnika – to zupełnie normalne zjawisko i nie świadczy o żadnej usterce.
Dym biały - Kłęby białego dymu to tak naprawdę mieszanina spalin i pary wodnej. Jeśli silnik pracuje przy tym normalnie, to nie ma powodu do obaw. Po prostu odparowują skropliny (skroplona para wodna), które zebrały się w układzie wydechowym. Gorzej, jeśli silnik pracuje nierówno, przerywa, brakuje mu mocy. W takiej sytuacji buchająca z wydechu para wodna może świadczyć o usterce głowicy lub uszczelki pod głowicą , w wyniku której woda (płyn chłodzący) trafia do komór spalania. Tekst zaczerpnięty z skryptu dla diagnostów układów zasilania.
Miałem podobny przypadek w swoim Fordzie i winny był przycierający się tłoczek przyspieszacza zapłonu. W zimne dni usterka występuje co dziennie, w lato sporadycznie.
Dolej na na 70l paliwa 1 litr Mixolu i może pompie pomoże. Ja za każdym tankowaniem dolewam 1/2l na 70l paliwa. Mixol ma mniejszą 0 30 stopni temperaturę spalania niż olej napędowy. :spoko

krimar - 2015-04-29, 21:16

nie lej mixolu tylko coś półsyntetycznego o klasie TC np Addinol MZ 406, Ravenol Scooter 2T lub choćby Orlen Semisynthetic 2T (czerwony)
Argo - 2015-04-30, 07:13

I tu Krimarku nie masz racji. Jak może wiesz Wartość cetanowa jest odwrotnością wartości oktanowej i to co jest dobre dla silników benzynowych nie jest dobre diesli. Jak chcesz pogłębić swoje wiadomości na temat zasilania diesli to wygoogluj forum taksówkarzy berlińskich i twoja wiedza przyjmie zupełnie inny kierunek niż kierunek narzucony przez koncerny paliwowe i samochodowe. Wkleił bym link, ale po awarii kompa 2012r straciłem trochę danych.
erikson - 2015-05-04, 05:10

choroba sie rozwija,troszkę nie szczelny był przewód idący przy kolektorze do EGR,turbo mogło mniej pompować bo ciśnienie uciekało,uszczelniłem( dolot dostaje więcej powietrza) ,auto troszkę odżyło,ale zaczęło dymic przy ruszaniu nawet jak gorące( na wolnych obrotach nie kopci),gdy jadę ze stało prędkości przestaje dymic ( jazda ze stałym obciążeniem,na wyższych biegach))do następnego postoju np na skrzyżowaniu. Czy w ducato da sie wyjąc silnik bez skrzyni, pytam bo sa auta ze silnik targa sie wraz ze skrzynia bo inaczej nie wyjdzie,myślę kupic jakiś silnik i podmienić,skrzynie mam dobra wiec zostaje,a pyzatym nie będę sie mordował z rozpinaniem półosi.
krimar - 2015-05-04, 09:08

Argo napisał/a:
I tu Krimarku nie masz racji

To raczej Ty Argusiu nie masz racji, polecam lekturę: http://www.motor-talk.de/...ff-t623039.html

Gewehr - 2015-05-04, 16:14

Wyciągasz całość. Silnik i skrzynię.
erikson - 2015-05-04, 18:52

Gewehr to tam jest tak blisko podluznicy ze nie wyjdzie,moze wyjdzie? ,podpowiedz jak to uczynić najprościej aby sie nie narobić,wyciągałem skrzynie i te odpinanie półosiek bez kanału mnie wnerwia.
Gewehr - 2015-05-04, 18:57

Raczej nie. Żeby wyjąć samą skrzynie, musisz opuścić ją tak, aby minęła podłużnicę. Silnika nie opuścisz na tyle. Prawa półoś, jest mocowana do bloku. Musisz ją wyjąć. Po co chcesz sam silnik?

Edyta: Edytowałeś post, a ja pisałem odpowiedź. Wyszła paplanina, ale zrozumiesz :haha:

erikson - 2015-05-04, 19:03

mi sie udalo sama skrzynie wyjąć,ale juz rozumiem,,jak całość to całość. To teraz musze sobie skołować żurawia,ewentualnie kogos kto to potaniając wykona,znacie jakiegoś speca z okolic wawy który nie zdziera ?
Gewehr - 2015-05-04, 19:08

Samą skrzynię, tak. Sam silnik, nie. Brak miejsca na wyjęcie wałka sprzęgłowego z tarczy. Możesz rwać na siłę, tylko po co? Uszkodzisz tarczę sprzęgła i będziesz miał masażera lewej stopy ;)
SlawekEwa - 2015-05-04, 19:38

erikson napisał/a:
To teraz musze sobie skołować żurawia,

Niekoniecznie http://www.camperteam.pl/...ghlight=#272107

erikson - 2015-05-04, 20:35

jak mając zurawia radzicie odkrecic przednia atrapę z chlodnicami?(cały pas),
Gewehr - 2015-05-04, 20:51

Tak, zwalasz wszystko. Zderzak, maskę, chłodnicę powietrza i wody, światła, oraz pas przedni. Jak dobrze podwiesisz zespół na żurawiu, belki dolnej nie musisz zdejmować. Tyle że bez niej, jest dużo łatwiej. Zdjęcie całego przodu, to jakieś 15 minut. Nie licząc spuszczenia płynu chłodniczego ;)
erikson - 2015-05-05, 05:10

a wytłumacz mi jak prosto wypiąć półosie ze skrzyni,bo nie wie wiem czy nie robię tego naokoło-czy ty rozpinasz zawieszenie?
Gewehr - 2015-05-05, 16:14

Odkręcasz oba przeguby zewnętrzne, następnie dwa sworznie. Kolejnym etapem jest odkręcenie dwóch nakrętek łożyska podpory półosi(wkręć po jednej śrubie koła w piastę). Wcześniej zlewasz olej ze skrzyni biegów. Jak zrobisz to wszystko, to odbijasz sworznie i rozdzielasz je od wahaczy. Wyciągasz przeguby z piast i wybijasz łożysko podpory razem z półosią. Prawą masz już wyjętą. Lewą wyciągasz razem z kielichem. Podważasz lekko śrubokrętem pomiędzy obudową skrzyni, a kielichem. Ot, cała filozofia ;)
erikson - 2015-05-05, 19:59

OK,dzięki,tak właśnie robiłem jak ściągałem skrzynie,czyli winnika ze prościej sie nie da.
erikson - 2015-05-06, 06:51

a moze ma ktos pożyczyć zurawia,okolice wawy
erikson - 2015-05-12, 13:44

silnik zakupimy,był 110KM( z EGR) jest 115KM(bez EGR), i juz włozony,ale cos poszło nie tak,sprzęgło nie wysprzegla( nie można wbić biegu,na wyłączonym silniku wchodzą,gdy na zgaszonym wbije bieg ,wcisnę sprzęgło i odpalę to sprzęgło trzyma luz),ze starego dałem docisk i tarcze ,wyglądały na podobne,a tu kicha,muszę wyjmować znowu cały zestaw i tak sie zastanawiam czy wina jest po stronie koła zamachowego,mam pytanko
1) czy dawać cały zestaw -docisk,tarcza i koło do nowego silnika,od nowego
2) czy raczej dac cały zestaw -koło zamachowe,docisk i tarcza ze starego

martini44 - 2015-05-12, 15:07

Kupiłeś "goły klocek" bez oprzyrządowania ?? czy kompletny z pompą paliwa, wtryskami, kolektorami itd ??
erikson - 2015-05-12, 15:08

cały kompletny,bez skrzyni,ale tam była inna skrzynia niz moja,przynajmniej po oznaczeniach
Gewehr - 2015-05-12, 15:53

Jeśli łożysko jest dobrze wpięte w docisk, to jest spora szansa na to, że wsadziłeś odwrotnie tarczę sprzęgła. Słychać jakieś dźwięki jak wciskasz samo sprzęgło? Koła chyba były tej samej wysokości w TDI.
erikson - 2015-05-12, 16:11

tarcze wsadzałem identycznie( tak mi sie wydaje) ,czyli szerszy rant przy otworze w strone łożyska,mam narazie dwa pomysły
1) skleiła sie tarcza
2) koło ma wsrodku mały otwór w wale w ktory wchodzi wałek,moze cos sie tam zle wpasowało,lub ten otwór w tym kole jest innej średnicy niz w moim starym,wałek cały czas ie połączony ze skrzynia a silnikiem,a sprzęgło jest Ok,u mnie jest sprzęgło ciągnione,nie dociskane.
na fotce widac ten szerszy rant przy otworze i on jest skierowany w stronę skrzyni,a płaska cześć w stronę koła zamachowego

erikson - 2015-05-12, 16:21

tu jest plaska czesc traczy ,ona przylega do koła
Gewehr - 2015-05-12, 16:37

Wiem że masz ciągnione, pisałem dlatego o prawidłowo wpiętym łożysku ;)
Jeśli wsadziłeś tak tarczę, to jest ok. Raczej jest ciężko skleić tarczę, chyba że złożyłeś zalane/mokre w wodzie. Tak czy siak, wyciągaj skrzynię. Trening czyni mistrza ;)

erikson - 2015-05-12, 16:43

i tu znowu pytanie,da sie odsunąć skrzynie tak aby tam podejść,czyli silnik z łapy maksymalnie w bok.
Gewehr - 2015-05-12, 16:57

Poduszki silnika nie odkręcasz, a tylko dajesz go razem ze skrzynią trochę do dołu. Skrzynia wychodzi sama, całkowicie na zewnątrz. Możesz zdjąć do tego belkę, będzie łatwiej. Ja jej nie zdejmuję, ale niektórzy tak robią.
erikson - 2015-05-12, 18:37

skrzynie wyjęta,okozało sie ze wsadziłem odwrotnie tarcze,czyli ma byc rantem w strone koła a nie łozyska.